fredag 10 juni 2016

Facebook farligt för kvinnor

UPPDATERAT
Kan det vara så att också facebook är en väg in till kvinnomisshandel? Uppenbarligen blev det så för Lotta Rudholm, 41 som inte överlevde kontakten med Martin Jonsson, 33 på facebook. Hela situationen måste ha framstått som så overklig för henne att hon inte kunde tro på att han skulle misshandla henne till döds fast han var en känd kriminell. Hon visste kanske inte ens detta. 

Deras kontakt blev döden för henne och jag har många gånger berättat om min egen mamma, som blev misshandlad av en man och detta ledde till hennes död. Han var den siste hon pratade med innan jag kom hem från sommarjobbet och fann henne död över soffbordet. Jag tror hon dog av brustet hjärta. Hon blev 43 år. Hon hade trasslat in sig så djupt att detta gjorde att hon fick astma och dog av ett sådant anfall. Hennes hjärta orkade inte längre. Och inte hjälpte det att folk sade att astma dör man inte av. Vad pratade de om den där sista dagen? Jag vet inte. Detta hände 1968 och ingenting har förändrats. Tvärtom finns det fler möjligheter för galningar att ta kontakt.

På facebook har jag och andra kvinnor stött på amerikanska militärer, som är i Afghanistan och så gärna vill ha kontakt med en svensk kvinna. Dessa konton tror jag inte ett dugg på. Det är säkert ett slags nytt Nigeriabrev fast en annan kvinna sade: "Men de är så ensamma där i Kabul och behöver lite kontakt." Javisst, men inte med mig. Det är hur enkelt som helst att förfalska ett konto. Jag stoppade kontakten så fort det kom sliskliga kärleksbrev och de kom fort. Och anmälde kontona till facebook.

Förhållanden är inte något som uppstår så där i luften. De kräver att man känner varandra innan och det är förfärligt att SVT samtidigt som de ägnar morgonen åt att prata om fallet med Lotta Rudholm också har ett program där människor ska gifta sig på studs. Utan att känna varandra. "Gift vid första ögonkastet" heter denna såpa. Ett program som tydligen smeker muslimer medhårs för där är det verklighet att man måste gifta sig när föräldrarna har utsett den tilltänkte. Kärlek har absolut ingenting med detta att göra. Människor som inte begriper vad kärlek är för de har aldrig upplevt det förväxlar detta med våld och makt.
29.9.2016
I dag åtalas Martin Jonsson. Det är lite obegripligt att Lotta Rudholm inte tog emot mer hjälp än hon gjorde. Det går inte att umgås med sådana som Martin Jonsson. Vi får hoppas att han nu blir inlåst i många år. Det uppenbarligen något stort fel på den mannen. Har varit ända sedan han var tonåring. Lotta Rudholm månades dock om av samhället. Det framgår i dag i Aftonbladet. Både en kompis och hennes syster anmälde oro för Lotta, men hon ville inte ha hjälp. När hon själv till slut anmäler misshandel tar hon sedan tillbaka denna. Hon blir erbjuden skyddat boende, men vill inte ha detta. När hon inte vill medverka i en utredning så läggs ärendet ned. Och då har hon fyra dagar kvar att leva. Hela denna sak är obegriplig. 

Jag skrev här om när jag hittade min mamma död. 
Här skrev jag att det behövs en ny sorts feminism. 

Klockan 15 i dag är det en manifestation på Sergels Torg för kvinnor och män, som inte brukar våld. Detta till minne av Lotta Rudholm. 

Här är en bild från manifestationen på Sergels Torg i Stockholm

1 kommentar:

  1. Vad menar de om att folk inte dör av astma? Min farbror dog av ett astma anfall i taxin på väg till sjukhuset. Min mamma och jag åkte ner dit för att möta honom. Det var en chock att få veta att han avlidit. (Han bodde på landet och de ville inte sända ambulans för de inte ansåg det tillräckligt allvarligt. Det är många år sedan nu.)

    SvaraRadera