onsdag 29 juni 2016

Tvångsgifte i svensk domstol

För första gången ställs en familj inför domstol för att ha tvingat en dotter att gifta sig med lämplig man. Lagen förbjuder detta sedan 2014 i Sverige, men ännu har ingen åtalats och dömts för detta. Det är mycket tråkigt att vi ska behöva ha familjer som tvingar på sina döttrar och söner denna urgamla barbariska sedvänja. Den här gången var det en familj från Afghanistan, som utsatte sin dotter för detta. Fast hon själv hade valt någon att älska i Sverige och han dessutom hade bett om hennes hand. Hon togs till sitt hemland och fick välja mellan döden och äktenskap. Totalt maktutövande över familjemedlem, som också medförde att den som älskade henne blev utsatt för kidnappning, misshandel och förnedrande sexuellt ofredande genom ett baseballträ uppkört mellan skinkorna. 

Först när de båda älskande hade försatt sig i säkerhet efter allt detta i Sverige vågade de anmäla detta till polisen. Skamligt att det finns familjer i Sverige som lever efter medeltida mönster. Familjens heder skulle upprättas. Rättegången börjar i morgon i Lunds tingsrätt och ska hålla på i fem dagar. Vi får hoppas att det nu blir en fällande dom. Men sådana här familjer kommer fortsätta att finnas i Sverige och inte erkänna svenska lagar. De båda älskande är numera 23 respektive 21 år och har skyddade identiteter. De inledde sitt hemliga förhållande år 2013. Familjerna lärde känna varandra i Landskrona där de bägge bodde. De tre åtalade är svenska medborgare.

Pappan till dottern är åtalad för äktenskapstvång, flera fall av misshandel, grov fridskränkning, flera olaga hot, människorov, rån, två fall av sexuellt ofredande, utpressning och övergrepp i rättssak. 
En vän till pappan är åtalad för människorov, rån, misshandel, två fall av sexuellt ofredande, utpressning, utpressningsförsök och övergrepp i rättssak. 
En son, bror till dottern är åtalad för sexuellt ofredande. 
En fjärde man som deltog i allt detta har inte kunnat identifieras.

Här skrev jag tidigare om åtal mot en familj i Dalsland angående tvångsgifte av en tonårig dotter. 
Här skrev jag redan 2012 om att vi borde ha en lag mot tvångsgifte. Den kom 2014.
Sedan 2014 finns en lag i Sverige
som förbjuder tvångsäktenskap.
Tvång till giftermål kan ge fyra års fängelse. 

För att förhindra tvångsgifte
kan den drabbade vända sig till
socialtjänsten, sjukvården eller polisen.


16.7.2016
Det blev fyra års fängelse för detta tvångsäktenskap. Det var pappan som dömdes i går till detta fängelsestraff. Pappans vän döms till tre års fängelse. Sonen frias. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar