söndag 26 juni 2016

Helvetet är nära

Spekulationerna kring vad som ska hända med EU och särskilt med lilla Sverige står som spön i backen efter att Storbritannien röstat för att gå ur unionen. Maria Borelius, som bor och arbetar  i England för tankesmedjan Open Europe är värst: hon påstår att Sverige kommer att tvingas av EU att gå över till euron och att det som höll Sverige kvar i en egen valuta var Storbritannien. 

Vad är det för snack? Klart att Sverige inte är något lydland under Storbritannien och inte något annat land heller om inte Sverige självt sätter sig i den fållan. Våra politikers ingrodda tro på överhet, som ligger där och skaver sedan Gustav Vasa ungefär, är en black om foten för ett självständigt tänkande, som både Danmark och Norge är bättre på. Det är faktiskt tillåtet att förbli ett land som går sin egen väg. Även inom EU.

Det är den rika övre medelklassen som nu fruktar att folket faktiskt är de som bestämmer i ett demokratiskt Europa och inte de som är en uppåt bugande och bockande klass, som har gjort det mesta för att berika sig själva. Det är sant att de som har mest pengar och förmögenhet har mest att förlora i alla skeden, för de har inte begripit mer än att det gäller att hålla sig uppe på pyramidens topp och se ned på foilket. Livets egentliga värden har gått dem förlorade. Sveriges folk har röstat för att behålla kronan och den folkomröstningen gäller. Inte några idéer om tvång hit eller dit från någon enskild person, som inte ens längre deltar i landets politik eller vardag. 

DN anstränger sig också att köra med skräckpropaganda från miljardären och investeraren George Soros. EU riskerar att falla sönder. Jaha vad vore så helvetiskt med detta? Trenden i världen handlar om att människor vill bestämma över sina närområden och inte om ett överstatligt EU som ska stå mot andra ekonomiska stormakter. Ekonomi och politik går inte alltid hand i hand, men det ska det heller inte göra. Mänsklighetens framtida mål har inte så mycket med pengar att göra som ideal. Det är alltid tankar och idéer från fria individer, som har skapat framtiden, inte girigbukar som gör allt för att försvara sina pengahögar.

EU har blivit en självsvåldig makt, som styrt för mycket över för många människors väl och ve i vardagen. Det är ett friskhetstecken att en stor och folkrik nation nu ifrågasätter detta i grunden. Jag håller med Johan Hakelius i Expressen, som menar att makteliten är förskräckt över att premiärminister David Cameron utlyste en folkomröstning utan att vara totalt säker på att människorna i Storbritannien skulle rösta politiskt korrekt. Jag tänker på kvinnan av folket, som sade valdagen i Storbritannien att EU var det Hitler ville med Europa: ha något överstatligt som styrde alla länder och där Tyskland bestämde. Det har gått en smula för långt åt det hållet sedan Sverige röstade för EU för mer än tjugo år sedan. Ingen minns längre att det var drygt 52 procent som röstade för medlemskap åt Sverige, men nästan 47 procent som röstade emot. Det var folkets demokrati som gällde då också.  
En kaffemugg med framtidsutsikter. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar