tisdag 7 juni 2016

Klangalningar och Vivallabor

I Vivalla i Örebro bor det många, som har åkt till kriget i Syrien, och anslutit sig till IS. Både män och kvinnor eller flickor. Det bor drygt 7 000 människor i detta område som specialdesignades för att inte bli som miljonprogrammet i övrigt i Sverige. Det består av låga tvåvåningshus med grönt emellan, men det är inte det yttre som betyder något. När somalier kommer hit så överger de ibland sina egna familjer för att ta sig till IS. 

Både män och kvinnor åker för att de ser ett spännande liv framför sig och för att kvinnorna är så kringskurna att det verkar vara friheten de åker till. Inte krig och umbäranden. Männen har ofta ett stökigt liv bakom sig med droger och kriminalitet och tänker skaffa sig ett liv i paradiset efter detta trots att de inte har levt enligt muslimska påbud.

En av de som bor där är Amin Ghezali, lillebror till Mehdi Ghezali som blev närmast hjälte i svenska medier när han släpptes ur amerikansk fängelse på Guantanamo. Han greps i Pakistan senare tillsammans med Munir Awad, svärson till Helena Benaouda numera Hummasten. Hon har gått runt i muslimska organisationer i Sverige som maktmänniska. Munir Awad avtjänar tolv års fängelse i Danmark för förberedelse av terrorattentat mot Jyllands-Posten. Medhi Ghezali har begått brott i Sverige och bott i Bryssel i Molenbeek där han också lämnade bilar han inte hade betalt. 

Allt är egentligen Lars Vilks fel för det var han som ritade rondellhunden 2007 och det var Nerikes Allehanda som publicerade bilden och det var Örebromoskén, där Jamal Lamhamhdi var VD, som angrep Sverige och Lars Vilks i den muslimska världen. Iran eldade på detta och resten är historia, som det brukar heta.

De extrema i Örebro har också försökt att ta över moskén i Eskilstuna. Men där står den svenske imamen, som hette Leif Karlsson en gång i tiden när han föddes år 1941. Numera heter han Abd al Haqq Kielan och brukar försvara de normala, vanliga muslimerna, som inte är islamister. Men de senaste åren har han blivit tvungen att försvara sig mot extremister och IS-anhängare. Skarpt läge blev det för ett år sedan när två IS-anhängare kom in i moskén och bråkade med den imam som nyss hade uttalat sig mot extremister. De båda som höll på IS ansåg inte att han var en riktig muslim och att han måste be församlingen om ursäkt. 

Att de anklagade honom för detta gjorde att de båda ansåg sig ha rätt att döda honom. Den som inte tycker IS har rätt betraktas som en otrogen och kan dödas. Det var en dödsdom. Men till slut föste församlingen handgripligen ut de båda, som ansåg sig mer rättfärdiga, än de som var i moskén. De kom från Rahmanmoskén i Eskilstuna, som är radikal och där IS öppet hyllas. Eskiltuna har stora problem med våld och extremism. Kampen står mellan shiamuslimer, som inte anses vara riktiga muslimer av sunni, som är de mer renläriga enligt dem själva, en konflikt som går tillbaka till tidig islam.

Vi kan slita vårt hår så mycket vi vill i Sverige över detta som vi har fått in med invandringen, men vi kommer inte att bli av med klangalningarna. Absolut inte. Det blir bara värre. När den lokala närpolisen Fredrik Malm i Vivalla började var det aldrig tal om terror. Det har kommit under de senaste åren.

Här skrev jag 2014 om Mehmet Kaplan och kotterierna i islam. 
Och här har jag skrivit om Gävles imam Abo Raad.
Här kan ni läsa om när bråket mellan sunni och shia uppstod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar