lördag 4 juni 2016

Muhammad Ali var bra på mytbildning

UPPDATERAT
Muhammad Ali, som avled i går och blev 74 år gammal, försvarade så sent som förra året muslimerna mot nye presidentkandidaten Trump, som vill förbjuda muslimer från att komma till USA. Han sade då att det vet var och en att muslimer är inte några som dödar andra i Paris eller San Bernardino eller någon annanstans. Det går emot religionen att göra detta. Han konverterade till islam år 1964 och bytte då namn till Muhammad Ali från att ha hetat Cassius Clay. 

Dessutom menade han att det går emot religionen att tvinga den på någon annan och att var och en som är muslim måste stå upp mot dessa som använder islam för sin egen personliga agenda. Det sade han i december 2015. Han menade att han aldrig hade blivit anklagad för att vara politiskt korrekt, men att politiska ledare borde förklara att dessa missledda mördare hade perverterat människors syn på vad islam verkligen var.

Tyvärr används islam i dag av många länder för att förvandla och hjärntvätta människor inte minst i Turkiet där president Erdogan i tysthet står bakom att indoktrinera små barn att bli islamister. Det sker via skolsystemet med religiösa skolor, som tar sig in i det sekulära Turkiet. När en pedofilskandal uppdagades för några månader sedan och 45 pojkar var inblandade i den så förbjöd presidenten journalisterna att skriva vidare om detta.


Muhammad Ali betecknade sig själv som "the greatest" och indoktrinerade sig själv och världen med detta epitet.  Han vann också de flesta matcher han gick i tungvikt och grundlade därmed en verklighet bakom orden. Han gick emot många rådande doktriner och i april 1967 vägrade han att gå in i armén i USA och blev en hjälte för en del och en landsförrädare för andra. Han ansåg att han kunde följa sitt lands lagar eller Allahs lagar. Han ville ha undantag från militärtjänst på grund av sin religion.

Muhammad Ali omvändes av Nation of Islam som bland annat mördade Malcolm X, som tidigare hade varit med i rörelsen. Muhammad Ali fick fem års fängelse och 10 000 dollar i böter för sin vägran att delta i USA:s krig i Vietnam. Dock slapp han att avtjäna detta eftersom domen överklagades ända upp i Högsta domstolen i USA. Han klassades som mycket bra fysiskt sett att delta i krig, men fick inte mer än 78 på ett intelligenstest, fast det gjordes om. På gränsen till "mentally retarded" ett border line-fall. Militären trodde han bluffade. 

Själv är jag knappast förtjust i boxning eller boxare. De och sporten är rätt primitiva tycker jag, men jag kan förstå att män behöver bli av med sin aggressivitet på detta sätt precis som i andra sporter. Och att man inte behöver vara särskilt intelligent för att slåss är helt klart. Slåss kan minsta djur göra för sin överlevnad.
15:46
Det lär bli en strid om arvet eftersom Muhammad Ali hade fyra olika fruar (fast den första är död) och dessutom nio barn: sju döttrar och två söner. Alla lär kräva sin andel av arvet som närmar sig en halv miljard kronor. Trist nog så har Muhammad Ali jr fått leva i armod under sitt liv, sedan pappan gifte om sig med senaste frun Yolanda "Lonnie" Williams, när Ali jr var 14 år. Hon kontrollerade Alis liv och var hans dygnet-runt-sjuksköterska och höll familjemedlemmar borta, som hon tyckte störde. 
Muhammad Ali är död. Här ser ni ett av hans legendariska slagord. 2 kommentarer:

 1. Tycker nog att du är en smula missunnsam mot en person som
  faktiskt fick sina bästa år inom sin sport tagna ifrån honom
  p g a att han insåg hur orättfärdigt ett visst krig var.

  “I Ain't Got No Quarrel With The VietCong...No VietCong Ever Called Me Nigger.”

  Titta på hur mesiga dagens stjärnor är när det gäller att
  ta ställning. Zlatan har gjort en del skrytsamma uttalanden
  om sin egen person, lite grand i stil med Ali, men har han
  någonsin satt något avtryck i samhällsdebatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är då om det är alla kändisars uppgift att uttala sig i politiska frågor? För Zlatan räcker det nog med att äga mer än de flesta andra svenskar. Sverige har inte gjort honom något ont. Tvärtom. USA på 60-talet var en helt annan sak. Om Muhammad Ali hade varit ung nu hade det varit svårt att vara islamist, som han faktiskt var, fast han tydligen inte begrep det själv. Eller låtsades begripa.

   Radera