onsdag 8 juni 2016

Markatta släckte ned Kenya

Jag trodde först det var ett skämt, som gick världen runt, att en markatta, en apa hade släckt ned större delen av Kenya, men det är sant säger elbolaget som sköter elen. På bilden ser det dock inte alls ut som om apan har ramlat ned, som elbolaget påstod, och att det är ganska enkelt för en apa att ta sig in på den primitiva omkopplingsstationen. 

Nyligen fick KenGen, som elbolaget heter, 60 miljoner euro av Frankrike för att satsa på vindkraft, men det spelar väl ingen roll ifall det installeras sådan elkraft om den inte kan distribueras, vilket sköts av Kenya Power. Uppenbarligen har folk annars tröttnat på det bolaget för det är ofta förekommande elavbrott i landet och de har installerat egna generatorer. Bolaget KenGen står dock för 80 procent av Kenyas el.

Den gröna markattan som det handlade om här i Kenya är ett vilt inhemskt djur. I böckerna om Pippi Långstrump har hon en markatta Herr Nilsson som husdjur. I filmerna förekommer en dödskalleapa, som dock var så odräglig så att den skrevs ut ur handlingen och skickades tillbaka till familjen i Stockholm, som ägde den. Markattan i Kenya påstås ha klarat sig med livet i behåll och sägs vara överlämnad till Kenya Wildlife Service. 
Här är en bild på markattan som elbolaget KenGen
har lagt upp på facebook. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar