onsdag 29 april 2015

Kartläggning av tiggarproblemet

UPPDATERAT
Gomorron Sverige tog upp problemet med tiggare i morse. Det var regeringens samordnare Martin Valfridsson plus en journalist som jag har glömt namnet på (hade nyss vaknat då), men det kanske blir ett klipp så småningom att betrakta på SVT. Jaha det var deras förstanyhet såg jag nu. Dubbelt så många tiggare i år som förra året i landet.

Det var en sansad diskussion, som sade att det var synd om dessa människor. Naturligtvis. För de har det inte lätt i Rumänien. Journalisten hade stött på en kvinna, som han hade sett vid Mariatorget tre månader i rad som tiggare när han cyklade förbi till jobbet och nu var hon hemma i Rumänien. I Sverige har tiggarna fördubblats sedan förra året och finns nu i minsta by med affär i Norrland. De är över 4 000 sades det.

I går var jag i stan och den såg ut ungefär som framtidsversionen som finns i Star Wars, som naturligtvis är en skildring av samtiden. Mitt på dagen i den stora staden Stockholm är övervikten av tiggare och människor klädda på olika inadekvata sätt framträdande. Mitt på ströget mellan affärerna på Drottninggatan knäböjde en tiggare klädd i svart, som uppenbarligen var muslim, för han bad på knä hela tiden. Bredvid honom fotograferades ett par tiggare med den nya tidningen de säljer. 

Själv kryssade jag mellan dem på väg till tandläkaren där jag betalade 6 733 kronor efter att jag hade utstått ännu en rotfyllning. Inte lätt med tänder. De har rasat senaste åren sedan min sambo blev sjuk och dog i cancer. Kan hänga samman. Måste betala mer sedan till tandläkaren, för behandlingen är inte klar. Så där olika är våra mänskliga villkor. Vi är lika i människovärde, men absolut inte rent ekonomiskt. Dock har jag fått 200 kronor i påslag på min pension i år före skatt. Så jag klagar inte.

Tiggarsamordnaren Martin Valfridsson ger själv inte något till tiggare, men hälsar respektfullt på dem. Det gör inte jag. Jag försöker att inte se dem. Men han menar att det går bra att ge till organisationer, som hjälper dem på plats i Rumänien eller Bulgarien. Där lever de som mina morföräldrar levde i början av 1900-talet. Utan el och med vatten på gården, utan avlopp. På sätt och vis är det deras eget val. De upprätthåller sin kultur. Men det är också så att de inte är registrerade som medborgare i Rumänien och då kan de inte åka någonstans. ID-kort måste alla ha. 

Inslaget på SVT hade inga lösningar på detta problem utan vi kommer att få dras med den mix av kulturer, som vi nu har i landet. Fattiga bredvid rika precis som det alltid har varit. Allt handlar om att vara fast i föreställningar: att det är vissas öde att förbli längst ned i samhället och andras att lyftas till oanade höjder.

Här skrev jag tidigare om detta. 

10:02
Det var Claes JB Löfgren, som hade åkt till Rumänien och råkat träffa på tiggare från Mariatorget. Här är hans rapport. 
30.4.2015
Och ett par moderater vill att organiserat tiggeri förbjuds. Frågan är vad det betyder. Allt tiggeri är organiserat om man menar att resor organiseras, att släktingar åker hit och tigger tillsammans. Men att tiggare inte ska få bo var som helst, som de föreslår, är väl självklart. Det är så sedan evigheter. Att kommunerna själva ska få sköta detta visar bara hur lite polisen numera får göra.
10:25
Att regeringens minister Åsa Regnér är inne på samma tankegångar visar att detta problem har blivit stort. Det är något som varje svensk snart möter i sin vardag. Bra om moderater och socialdemokrater kan agera gemensamt. Som jag och en barndomskompis konstaterade: vi var socialdemokrater som unga, men det partiet har inte gått att känna igen de senaste årtiondena. Här är en del andra inlägg jag har skrivit om tiggare. Särskilt kartorna i slutet över hur mycket män och kvinnor jobbar i EU i de olika länderna är avslöjande.
Det här är en del av ättlingarna till min mormor och morfar Alma och Gustav, 
som inte ägde någonting alls, men hade många barn. 
De båda var lika fattiga då i början på 1900-talet,
 som romerna fortfarande är på vissa håll. Men sedan dess har ättlingarna arbetat 
och blivit rikare. 

tisdag 28 april 2015

Finland jagar rysk ubåt!

Så skönt att höra att också Finland jagar ryska ubåtar. De är mer på hugget och använder sjunkbomber fast de kallar dem varningsbomber. Heja Finland! Låt inte ryssen ta över. Dock skulle inte sjunkbomberna skada ubåten, men åstadkomma ett högt ljud så att de under ytan begrep att de var upptäckta. 

Det har känts lite ensamt att bara Sverige har varit på jakt efter ryska ubåtar i stort sett ända sedan början av 80-talet när den berömda ubåten 137 gick på grund i Karlskrona skärgård. Helt overkligt!

Den senaste ubåten hade passerat territorialgränsen till Finland ute till havs och befann sig utanför Helsingfors. Landet har alltid varit mer försiktigt än vad Sverige har varit med att offentliggöra sina spaningar, men i luften har Finland också kränkts precis som Sverige av aggressiva ryska plan.

Löpsedel från hösten 1981

måndag 27 april 2015

EU-migranterna kvar

UPPDATERAT
De får bo på ödetomten i Malmö. Fast de skulle avhysas i dag. Beslutet från kommunens sida är överklagat till länsstyrelsen och då får de bo kvar. Detta på grund av en juridisk fint från Centrum för sociala rättigheter, som är en förening som består av jurister och juridikstudenter. Föreningen jobbar för att ta till vara alla jordens människors rättigheter i Sverige. Spelar ingen roll om de är här olagligt eller inte. Juridikstudenten Fredrik Batzler ser allvarligt på att kommunen försöker kringgå besittningsrätten genom att ta till miljöbalken. Han företräder Centrum för sociala rättigheter. 

Lägret är naturligtvis olagligt. Det finns ingen besittningsrätt eftersom lägret inte har något avtal med markägaren. Men med hjälp av juridik kan man hålla liv i detta ett tag till. Malmö stad måste invänta besked från länsstyrelsen, säger de. Beskedet från länsstyrelsen brukar i normalfallet ta ett halvår. Kanske mer när det är ett nytt ärende. Dessa migranter har därmed rätt att bo under tiden på en tomt, där inte andra har det trots att det var på grund sanitära olägenheter som migranterna skulle avhysas. I Stockholm tog det en vecka att få bort 121 ton sopor, när lägret i Högdalen revs förra våren. Det kostade en halv miljon kronor. Men problemet flyttas runt eftersom nya läger uppkommer. Romerna på Industrigatan var lättade och glada i morse.

Här skrev jag tidigare om detta. 

13:55
I Västerås kräver vänsterpartiet att tiggarna tas om hand. Kommunen måste göra detta. Tiggarna har inte längre tillgång till något härbärge efter sista april. I Eskilstuna drar den kommunala ledningen i nödbromsen: moderaterna, socialdemokraterna och centern vill inte hjälpa romer med kommunala skattepengar. Det tycker Yuri Silva från miljöpartiet är fel. Folkpartiet har angripit regeringen för att den för fel politik. Sverige ska hjälpa tiggarna i deras hembyar, inte här. Barnen ska inte få gå i skolan här för då kommer det fler barn hit, som far illa. Åsa Regnér, som är ansvarig minister och socialdemokrat, menar att regeringen gör just detta: vill hjälpa Rumänien på hemmaplan, men landet ska inte få bistånd från Sverige, utan använda EU-medel.
23.9.2015
Och Industrigatan i Malmö är ingens bord. Människor får inte bo där, men kan inte avhysas av kronofogden om de inte allihop identifieras och polisen vill inte hjälpa till med detta. Så allt bara går runt, runt och ingen hjälp finns att få. Kring 400 personer bor där i kåkstaden. Och den stackars kommunjuristen klarar inte heller av det. Hon är bara en tjänsteman. Nu behöver hon hjälp uppifrån och det lär hon knappast få. Så länge viljan inte finns att lösa detta så får migranterna bo kvar. Mycket märkligt.

En katt som väntar på råttfångsten. Detta är en del av ödetomten i Malmö och sopberget där. 

söndag 26 april 2015

Dan Fredinburg död i jordbävningen

UPPDATERAT
Ja det är den ende jag vet namnet på som har omkommit till följd av jordbävningen i Nepal. Han dog för att han var en äventyrare och ville bestiga berget. Det högsta i världen Mount Everest. Att jag vet hans namn beror på Google och internet. Han finns där och jobbade för Google. Jag letar efter hur gammal han blev, men det är svårt att hitta. Han har dock hunnit med mycket: gick på Lunds Tekniska Högskola år 2003-04 enligt hans linkedin-konto. Där studerade han artificiell intelligens hos robotar i sex månader. Han hade också hunnit med en fyra-fem universitet i USA. 

Hans lillasyster Megan har skrivit på hans instagram-konto att han är avliden. Att han dog av huvudskador. Jag hittar till slut det som är hans födelsedag: 8 september 1981. Troligen sant. Då var han drygt trettio år. Varför dog han på berget? Vem vet. De andra han var med klarade sig. Han var en åtta, född den åttonde. De blir rika sägs det och det var han säkert för sin ålder. I deras liv handlar det också om balans och sans. Han verkade ha en smula svårt för det. Syns av hans hoppande mellan utbildningar. Hans karmatal var nio, vilket betyder att han kan bli berömd, men kanske inte i ett så bra sammanhang.

Jag vet naturligtvis inte något om honom ändå. Det där ovan är siffermagi. Tro det om ni vill eller inte. Det kan hjälpa en människa, precis som andra sådana sällskapslekar, om man vill det. Men för en äventyrare kanske det var något bra att dö på Everest. Jag vet inte eftersom jag inte är sådan att jag någonsin skulle vilja klättra uppför detta berg. Alla de andra som dog i Nepal? Nej, jag vet inte deras namn. Jordbävningar inträffar. Det vet vi. Jag minns den från 1960 i Chile, som jag inte fick veta något om då när jag var 15 år. Men nu vet jag att den hade magnituden 9,5 på richterskalan och är den kraftigaste någonsin. Och så förstås jordbävningen som orsakade tsunamin med hundratusentals döda. Det var inte så länge sedan. Bara drygt tio år. Den dödade en barndomskamrat till mig och hennes familj. 
27.4.2015
Här kan ni skänka pengar till barnen. Dan Fredinburg ömmade för dessa barn på barnhem i Nepal. Om ni vill hylla hans minne skänk en gåva till de föräldralösa barnen, vars barnhem skadades av jordbävningen. 


Här är Sophia Bush skådespelerska tillsammans med Dan Fredinburg.
De var ett par förut, 2013-2014, men de rusade vidare i livet åt varsitt håll.lördag 25 april 2015

Ilias Ciurar 15 år och tiggare

Den här unge tiggaren skriver en debattartikel i dag i DN. Han skriver att skolan är viktig, att vi borde låta barn från husvagnar gå i skolan. I byn i Rumänien där han bor har han gått fyra år i skolan. Sedan blev han tvungen att åka till nästa stad. Uppenbarligen fick han ändå gå där. Han har börjat gymnasiet, men sedan hade inte föräldrarna råd med bussen. Så han fick sluta och fick inte komma tillbaka månaden efter till skolan. Han hade varit borta för mycket.

Han sitter där i Skellefteå och tigger, men mår inte bra av det. Han tycker att det vore bättre om han fick gå i skola i Sverige. Artikeln som han har fått hjälp att skriva väcker naturligtvis många tankar. Det är ansvaret för honom, som har brustit på många nivåer. Först i den lilla kretsen, hos föräldrarna, i familjen, sedan hos släkten runt honom, hos klanen och så hos samhället, byn där han bodde efter detta i staden och så hos landet Rumänien. Om det nu är sant som han säger. Min mamma fick sluta skolan efter sjätte klass och börja jobba. Så var det då i Sverige. Hon var tvungen att försörja sig själv från 15 års ålder.

Föreningen SAMS (Se alla människor i Skellefteå) försöker hjälpa romer. De som blir avhysta för att de inte får stå med sina husvagnar var som helst. Problemen är desamma över hela Sverige och beror av den fria rörligheten inom EU. Det går inte att stoppa människor från att komma hit. Det går inte att hindra dem från att tigga. Om han ska få gå i skolan här beror på vad kommunen tycker. Det finns inga enkla lösningar. Problemet är Rumänien i första hand, som inte borde ha fått gå med i EU, utan att EU hade ställt stora krav på att de tog hand om sina medborgare. Landet har varit medlem sedan 2007.

Enskilda människor, barn som Ilias, kommer i kläm för att ingen egentligen bryr sig. Och åtgärder behövs på många nivåer. Men naturligtvis vore det bättre om han fick ett land som brydde sig. Han borde inte få sitta här på gatan och tigga. Det är inte människovärdigt. Har aldrig varit det. Vi får inte veta något om honom alls. Inte varför han är här eller ifall släkten är med honom, men det måste den väl vara? Artikeln är ett ytterst litet utsnitt ur hans verklighet och säger egentligen inte någonting alls. Det blir ännu ett inslag med socialporr om fattigdom, som någon välmenande kvinna har hjälpt honom att få publicerad. Hon har också hjälpt honom med kläder och pengar.

Han skriver att det inte är roligt i skolan i Rumänien för romerna får skulden för allt. De blir tystade av lärarna för de anses ändå inte begripa något. Och Rumänien har inget emot att exportera sin befolkning. Landet vill helt enkelt inte ta hand om alla sina medborgare. De förtrycker dem så att de lämnar. EU-bidraget till Rumänien var 2014 5,561 miljarder euro. Detta bidrag var drygt fyra procent av landet BNP. Avgiften till EU uppgick till 1,369 miljarder euro, vilket var 0,99 procent av Rumäniens BNP. Befolkningen har sjunkit i Rumänien från 21,6 miljoner år 2002 till 19,9 miljoner år 2013. Ska resten av Europa ta hand om detta lands icke önskvärda befolkning?

Här har jag hittat någon med samma släktnamn Ciurar på facebook. Uppenbarligen går det att få jobb också i Rumänien för romer. Den här mannen är ensamstående och har en dotter.   Gulliga svenska folk!

  Tänk att alla röstar på en gammal avdankad slalomkung istället för någon som kan dansa. Hela Norrland satte sig väl och ringde som galningar för att Ingemar Stenmark skulle vinna Let´s Dance och inte Marie Serneholt. Det var naturligtvis inte en tävling i dans utan i popularitet. Jo, jag har själv avbrutit jobbet för att titta på TV:n istället på det glada 70-talet, då det också var Björn Borg man tittade på när det inte var vinter. 

  Den här gången röstade jag dock inte. Har inte följt tävlingen överhuvudtaget utom nu sista gången en smula så jag fick se den stelbente dansaren Ingemar. Eftersom han hade ont i ett knä var det väl helt naturligt att han skulle vinna. Det var resan det handlade om, inte briljansen. Gulliga svenska folk! Men så tillhör vi också världens lyckligaste länder. 
  Det här är inte Ingemar Stenmark,
   men så såg det ut när han dansade .

  fredag 24 april 2015

  En halv miljon människor kommer

  UPPDATERAT
  Så många som en halv miljon människor väntas fly över Medelhavet i år till EU. Det är en kraftig ökning mot förra året då omkring 170 000 begav sig ut på havet till EU. Denna invasion av mest män från olika afrikanska länder kan naturligtvis inte EU ta emot, men nu i går riktades EU:s toppmöte in på att avvärja kritiken mot att människor drunknar. Insatserna för att rädda människoliv på havet ska tredubblas.

  Annars går politiken ut på att stärka gränsskyddet mot andra länder. Smuggelbåtar ska förföljas och förstöras. Situationen är ohållbar eftersom omflyttningen av människor, som vill ha bättre liv i Europa har tagit så stora proportioner. Männen sänds iväg för att bli föregångare för sin släkt. Sedan kan andra komma efter.

  I Sverige finns smugglare som tar hit människor därför att det lönar sig rent ekonomiskt för dem. Och hela omflyttningen av människor sägs löna sig enligt ekonomiska lagar också rent statsfinansiellt. Den myten upprätthålls i Sverige och den var sann för femtio år sedan då vi behövde människor till den produktion, som inte fanns i resten av Europa på samma sätt. Men länderna i EU får nu skiktningar i befolkningen som fanns för hundra år sedan genom den stora omflyttningen. Detta kommer att skapa kaos till slut. 

  Statsminister Stefan Löfven var stolt över att han hade lyckats få de andra på EU:s toppmöte att ta bort formuleringen om att "förhindra potentiella migranter att nå tillträde till Medelhavskusten". I praktiken är det detta som behövs för att slippa att fler smugglare tar ombord människomassor i sina undermåliga farkoster. En omflyttning av miljontals människor under kort tid gynnar inget land i Afrika eller Mellanöstern. EU vill se till att människorna inte lämnar Afrikas kuster. Det är det enda rimliga.

  Premiärminister David Cameron i England varnar väljarna för att rösta så att Labour åter kommer till makten för detta skulle innebära ohämmad invandring till landet. 
  12:46
  En smugglarliga från al Qaida har härjat i Italien. Nu är arton personer gripna. De har sysslat med terror och människosmuggling, riktat mot länder i norra Europa. De flesta var från Pakistan och framträdde som affärsmän. De predikade väpnad kamp mot västvärlden.


  Här skrev jag tidigare om detta. 

  Omkring 50 miljoner människor emigrerade till USA under 18-1900-talet.
  Nu pågår en minst lika stor omflyttning till Europa.


  torsdag 23 april 2015

  Familj i vattnet med vattenskoter

  UPPDATERAT
  Hur oansvarig kan en familj vara när de tar vattenskotern och ger sig ut på Mälaren på Ekoln med två små barn? Barnen är ett och fyra år gamla och vårdas nu på intensivvårdsavdelningen i Uppsala efter att alla har hamnat i vattnet, som är kring fyra grader varmt. Pappan kunde ta sig i land med ett blödande sår i huvudet, men mamman och barnen blev räddade efter en lång tid. De var kraftigt nedkylda. 

  Det blåste i dag och var absolut inte väder för att ge sig ut med en vattenskoter. Det är det aldrig med små barn. Så oansvarigt. Inte ens om det var en vattenskoter, som mer påminde om en båt var det väder för detta. Det liknar mordförsök tycker jag.
  24.4.2015
  Familjen skulle åka och grilla på en holme, men upptäckte att vågorna var höga och när de skulle vända, välte skotern. Dessa föräldrar har tydligen inte möjlighet att skilja på sommar och vår. Eller kan inte se att det blåser. Eller märker inte att vattnet är kallt. Är de ens lämpliga som föräldrar?
  Brandkåren räddade familjen.

  Inte amorteringskrav från staten

  Det är helt rätt att farbror staten inte ska stå bakom oss och kräva amorteringar på våra huslån. Den som inte inser att det är bättre att betala av till banken får väl skylla sig själv, tycker jag. Bankerna är naturligtvis glada om inte kunder amorterar utan bara betalar ränta. Dessutom vill de införa nya kortavgifter eftersom räntan är så låg och de inte längre kan lägga höga avgifter på detaljhandeln. 

  Här har ni ett exempel på hur man blir miljonär. Ett hus i närheten, som såldes för fem år sedan för 2 850 000, men nu vill säljaren ha ut några miljoner till. Varför ska man då amortera när man vet att det går att få vinst direkt nästan. Huset är renoverat och utbyggt med ett rum. Staten tjänar också en slant på detta eftersom vinsten beskattas. Det är bara sådana som bor länge, som är intresserade av att amortera av lånet, för att slippa banken.

  En liten varning för er som är intresserade av huset ovan. Inom de närmaste åren kommer kommunalt vatten och avlopp dras där. Då blir det mycket bullerstörningar, plus att det kommer att kosta ett par hundratusen till bara i kommunal tvingande avgift. Men det går förmodligen att tjäna ett par miljoner på att stycka den relativt stora tomten då. Hela området byggs om och det blir fler som bor här. 

  Så här vacker är våren just i dag. 

  onsdag 22 april 2015

  Bli terrorist vi lägger oss inte i

  Så kan man sammanfatta Uppdrag Gransknings program i kväll, där Sven-Johan Dahlstrand, som jobbar mot våldsbejakande extremism i Göteborg inte kan lägga sig i vad enskilda medborgare gör. De har sitt val att göra och ifall de vill åka och strida för IS är det deras ensak. Han jämför detta att bli terrorist i vår tid med att strida för Finland eller Spanien på 30-40-talet. 

  Det där är argument från yttersta vänstern och dessa höll inte riktigt upptäckte Sven-Johan Dahlstrand som skulle vara ledande i sina åsikter mot våldsbejakande extremism i Göteborg. Han ursäktade sig med att han inte kunde ta avstånd för hela Göteborgs räkning. Så kan en tjänsteman gömma sig bakom feghet. Det går inte att jämföra terror med befrielsekrig, men det gjordes och görs när det gäller krigandet i Mellanöstern. Även av svenskar, som har tagit till sig yttersta vänsterns argument.

  Sven-Johan Dahlstrand är 34 år och ledare mot
  våldsbejakande extremism i Göteborg

  Här kan man i dag läsa om varför fem kusiner reste från Göteborg och anslöt sig till kriget i dessa trakter. De såg på internet hur kvinnor och barn dödades och ville göra en insats kan man kort säga. De levde alla i Göteborgs förorter och blev terrorister i kriget. Men i Sverige finns ingen lag, som förbjuder unga män att åka till dessa trakter och döda eller dödas. Tre av dessa är döda, en fortsätter kriga och en är tillbaka i Göteborg med skador och har försökt att ta sig dit igen. Här skrev jag tidigare om "Josef" och hans föreställningar om krig och paradis. I dag skriver Expressen ut de riktiga namnen på dessa män. 

  De här männen är inte särskilt intresserade av religion i skolan, men naturligtvis känslomässigt outvecklade och de kan inte stå emot propaganda, som har att göra med deras rötter. De är omogna unga män, därför att samhället runt dem är detta och vi lever i ett demokratiskt samhälle, som inte riktigt ännu kan ta avstånd från terror. De får intellektuellt en hög utbildning, men har inte något att sätta emot religiös eller politisk indoktrinering. Arbetet pågår med att kriminalisera resor till terrorgrupper. Kanske får Sverige en lag mot detta redan i år. Omkring 40 män från Sverige har stupat i striderna hitintills. 

  Uppdrag Granskning sänds i kväll i SVT1 klockan 20.

  tisdag 21 april 2015

  Linnéa hittade sin mamma död

  Det hände för ett år sedan när hon kom från skolan 19 år gammal. Hennes mamma låg död på hallgolvet. Det blev naturligtvis en chock. Jag vet eftersom jag hittade min mamma död när jag var 22 år. Det är något man aldrig kommer över, men minnena och chocken dämpas en smula med åren. 

  Nu tycker Linnéa att samhället skulle ingripa mer, att hon skulle ha blivit körd till psykakuten. Att det borde vara rutin. Men så fungerar inte vårt samhälle. Det är uppdelat efter privat och offentligt. Och det var den döda som först behövde tas om hand. Så ska det också vara. Eftersom Linnéa gick i skolan hade hon sin närmaste hjälp där. Och släkt och vänner är bättre på att stötta än en vårdapparat. Psykakuten är till för människor, som har förlorat greppet om tillvaron, inte för människor som har sorg i första hand.

  Döden ingår i livet även om det känns hårt när den kommer, när det än händer. Jag har förlorat min sambo nu för några månader sedan och det var väntat eftersom han var sjuk i cancer, men man kan aldrig riktigt vänja sig vid denna förlust av den närmaste i livet. Men sorgen ingår i det privata, att vi ska ta hand om detta och även själva processen runt den döde ingår som en stötta från samhället. Att ägna sig åt begravning och att ta hand om allt det praktiska efter den döde. Det är ett sätt att ta farväl också. Detta ska inte tas ifrån människor.

  Det finns alltid en privat bit av sorgen, som ingen kan få hjälp med på riktigt. Vi måste var och en av oss klara av livet och också döden. Själv går jag nu i sorggrupp hos kyrkan. Det kan alla göra och på alla sjukhus finns präster och diakoner att prata med. Vårdcentralen är till för människor i chock också. Det är både en fysisk och psykisk process. Men man måste orka söka hjälp själv. Eller med hjälp av någon anhörig eller vän.

  Jag har pratat genom åren både med psykolog och kurator efter dödsfall. Själv håller jag på att samla ihop mig för att gå vidare, att orka ändra saker och ting på riktigt och inte leva kvar i det liv vi hade min sambo och jag. Men det tar tid och det får ta tid. Livet och döden hänger ihop. Det är inte totalt olika tillstånd, men att komma förbi förluster tar tid. Det är inte något som kan fixas till av samhället. 

  Här skrev jag tidigare om sorgearbete. Och här om min sorgegrupp.
  Femina skrev förra året om detta sorgliga, som hände 1968. 
  Det här är min mamma som konfirmerad 14-åring.
  Hon dog för snart 47 år sedan.
  En sorg som aldrig går över,
  men den dämpas.

  måndag 20 april 2015

  Vakterna slipper åtal

  Det är helt rätt att den vakt som brottade ned en nioårig pojke slipper åtal. Han gjorde det som behövdes. Vad som däremot inte har fungerat är omhändertagandet av pojken och hans bror. De har rest från Marocko och runt i Europa sedan deras mamma dog och deras pappa behöver en operation, vilket de försöker ordna åt honom. De har försörjt sig på brott och knarkat sig igenom Europa.

  Drömmen handlar om att ta sig till Kanada, för detta är i deras fantasi det paradis som behövs för att ordna allt. Sami som han heter säger att han har en moster i Spanien som han kan åka till, men det vill han väl knappast. Dessutom är han elva år och inte nio, som har stått i tidningarna. Jag tycker gränserna till Europa skulle stängas ordentligt så att vi slipper ha sådana här barn kringresande. Det är rena vansinnet. Dessa barn kommer inte att leva länge, men ingen bryr sig.

  söndag 19 april 2015

  Fler än 200 000 räddade ur Medelhavet

  UPPDATERAT
  Några tusen har drunknat i Medelhavet, men fler än 200 000 togs sig över i båtar till Italien under 2014 från Afrika. Så oddsen för de som vågar resan är ganska goda. Ingenting kan stoppa denna ström verkar det som, fast nu har EU kallat till krismöte. Den senaste katastrofen med kanske 700 döda inträffade för att flyktingarna fick båten att slå runt när ett portugisiskt fartyg närmade sig vid midnatt. De sökte sig till den sidan där de såg ett skepp. 

  Människorna flyr från Nordafrika för att skaffa sig ett bättre liv i Europa. Situationen är ohållbar och nu har EU:s inrikes- och utrikesministrar kallats till ett möte. Det finns mellan en halv miljon och en miljon migranter i Libyen, som väntar på att kunna ta sig över Medelhavet.
  20.4.2015
  Detta svåra flyktingproblem ska diskuteras nu i eftermiddag vid ett möte i EU, där utrikes- och justitieministrarna samlas. Blir det något resultat eller bara prat? De svenska kraven blir mer pengar till sjöräddning, hårdare tag mot flyktingsmugglare och bättre fördelning av flyktingmottagandet. Låter som gamla krav, men händer det något? I morse jämfördes detta med andra världskriget i den överdrivna debatten mellan unga kvinnor på SVT. Nej, detta är inte andra världskriget om igen, men naturligtvis en katastrof för alla som drabbas. 
  10:27
  Här berättar en man från Eritrea, som bor i Sverige, att han har betalt tusentals dollar för att få en släkting fri från kriminella ligor i Sudan. Nu är en annan släkting fast hos dem. Men pengarna tänker han inte betala denna gång. De flesta kommer nu från Eritrea över Medelhavet, sedan från Somalia och som tredje land från Syrien. Ska kriminella få bestämma var människor ska bo?

  Här är första sidan på Times Malta med bilder på två kroppar.
  Den ena vuxen och den andra en tvååring,
  som har spolats upp på stranden vid Tripoli, Libyen.

  lördag 18 april 2015

  Humor i Frankrike

  En bagare i Grasse i södra Frankrike har de senaste femton år bakat något han har kallat Gud och Gudinna, men dessa blev förbjudna som bakverk av domstolen i Nice för att de var rasisistiska. Bagaren dömdes till att ta bort dem ur produktionen eller att böta 500 euro för varje dag de fanns kvar. Dessutom skulle han betala 1 000 euro i skadestånd till den antirasistiska grupp, som hade anmält detta till domstolen.

  Men när bagaren gick vidare till den högsta administrativa domstolen i Frankrike upphävdes beslutet i torsdags. Bagaren säger att det går att göra dessa bakverk även i vit choklad. Men att mörk choklad är bättre och lättare att bearbeta. Kanske ska det ses som ett utslag av humor att göra dessa människofigurer lite ekivoka.

  Här är den facebooksida som har stöttat bagaren.

  Bagaren gjorde censurerade bakverk ett tag. 

  Men nu kan han åter göra sina icke rasistiska bakverk. 

  fredag 17 april 2015

  Flykten fortsätter i Sverige

  Historien om Karim är den om en flykting, som fortsätter att vara flykting i Sverige, därför att han har fått sina släktingar efter sig. De hotar att döda honom för att han har gått från islam till kristendom. Berättelsen om honom kommer från Hälsingland, men var han bor berättar inte Hela Hälsingland, som beskriver hans situation. Han blev bortstött från den moské han sökte sig till och vände sig då till en kyrka, där han blev mottagen. 

  Artikeln låter som en sedelärande historia från en präst i svenska kyrkan, men vi måste väl tro på dess innehåll. Karim blev hotad av sina islamska släktingar som bor alldeles intill i en annan lägenhet i Hälsingland och han fruktar dem sedan dess. Han vågar sig inte hem förrän de andra sover av rädsla för misshandel och hot. Polisen kan inte hjälpa honom utan har rått honom att vända sig till Migrationsverket för att få byta lägenhet.

  Men ingenting har hänt och nu har Karim bott där han bor bredvid sina hotfulla släktingar i flera år. Hans släktingar tycker att han ska gå tillbaka till islam eller försvinna för alltid. Åttio procent av de som förföljs för sin tro är kristna i världen, så Karim befinner sig i gott sällskap. Men i Sverige hör vi nästan enbart talas om förföljelse mot islam och de attentat som förekommer mot moskéer. Fast den värsta branden i en moské förra året inte var anlagd, utan en olycka. 

  Detta scenario med motsättningar mellan folkgrupper är det enklaste att beskriva snabbt i medier. Och det hinner få ett stort genomslag i nyhetsfloden, som hos krönikören Peter Kadhammar på nyårsafton, när något spektakulärt händer. Mediernas internetsidor skriker hela tiden efter nyheter, som kan få många klickar, så att annonsörerna intresserar sig för mediet. Medan enskilda förföljelser mellan invandrargrupper inte har lika stort allmänintresse eller inbringar lika mycket pengar. Det ska vara svenskar mot invandrare i en konfliktsituation. Det är den enklaste beskrivningen, som ger mest inkomster. Stora grupper mot varandra. Helst något som kan beskrivas som krig.

  Premiärminister David Cameron i Storbritannien sade att hans land fortfarande är kristet i sin påskhälsning i år till invånarna i Storbritannien. Det är val nästa månad i landet och detta hade inte gått att säga i Sverige. Då hade det enbart blivit ett valtaktiskt utspel och högervridet konservativt. Det hade knappast gått att säga ens för kd-ledaren i vårt land inför ett val. Eller? Den 25 april blir Ebba Busch Thor ny kd-ledare. Själv är jag inte direkt kristen eller troende utan mer andlig, men uppfostrad i den kristna kulturen, döpt och konfirmerad. Kanske dags att börja prata djupare om detta?
  torsdag 16 april 2015

  Avtrubbade av våldet

  UPPDATERAT
  Man blir uppgiven och risken är också att man blir avtrubbad, sade nyss en kvinna i Göteborg. Hon intervjuades av TV-nyheterna vid en skola och i bakgrunden höll kriminaltekniker i heltäckande vita skyddsoveraller på att undersöka den bil där en man sköts till döds i förmiddags. Ingen är gripen.

  I går kväll mördades också en man i 55-årsåldern och han var helt vit i polishänseende. Däremot är hans son känd av polisen. Där är fyra män i 20-årsåldern gripna. Vårt land ser inte ut som förut. Det vet vi och detta har upprepats i åratal nu. Jag har själv skrivit om det alldeles för länge och känner mig också uppgiven. Är det någon idé att älta detta?

  Man kan tänka så här: låt dom skjuta ihjäl varandra. Någon gång tar det väl slut. Så kan man tycka att det är tur att man inte bor i Malmö eller Göteborg. Detta är uppenbarligen gangsterkrig, men när kommer någon oskyldig att stryka med? Det hände ju faktiskt i går, för inte ska väl pappan till någon känd av polisen behöva dö?

  Grunden till det hela vet också alla är att vi importerar brottsligheten utifrån. Värst är fortfarande de tidigare medborgarna i ex-Jugoslavien. Det inbördeskriget var förödande. Men nu tar nya grupper över från arabiska och afrikanska länder för de blir allt fler. Vårvädersligan hade anknytning till mordet i går. Denna liga som också anfölls på restaurangen Vår krog & bar i mars. Den 29-åring som sköts i dag var tidigare en ledande person i Backagänget. Han är lillebror till Mohammed Selman, som mördades förra året.
  19.4.2015
  De fyra männen, som greps har blivit två släppta och två nya gripna. En för medhjälp till mord och en för misshandel. De båda nya gripna häktades. 


  Ge den första tiggaren en femma

  Det är okej att ge den första tiggaren man möter en femma och sedan inte bry sig om de hundra man möter därefter. Det tycker professor Daniel Västfjäll, expert på kognitiv psykologi vid Linköpings universitet. Det blir kortslutning i våra huvuden när behovet aldrig upphör där ute på stan och det är naturligt. Vi har en inneboende godhet i oss, som gör att vi vill hjälpa andra, men när behovet av tiggarpengar aldrig upphör och vi själva får lida för vår givmildhet, så upphör mekanismen att fungera. Det är också naturligt. 

  Vår egen självbevarelsedrift tar över. Detta sker när vi själva måste ta hand om våra närmaste och kära och inte kan ta hand om fler som säger sig behöva detta. Jag läste om en kvinna, som hade tiggt ihop till ett nytt hus, som hon kunde bygga hemma hos sig. Hon ville inte vara med på bild när Aftonbladet gjorde reportage om hur hemskt de hade det i Rumänien. Hennes grannar bodde i mera lådliknande bostäder. När en lägstalön i Rumänien är 1 200 kronor i månaden så är det naturligtvis lönsamt att få in ett par hundra kronor om dagen på tiggeri här i Sverige. En rumänsk speleman i Uppsala, som har varit här i sex år och försörjt sig på gatan, fick in 600 kronor en lördag när det var vackert väder, berättade han.

  Allt handlar om ekonomi och vi har blivit det nya USA, det invandrarland, som finns i Europa som tar emot flest nya invånare. Migrationsverket ska göra av med 153 miljarder de nästkommande åren på att ta emot dessa. I år kostar det kring 17 miljarder. Det är enbart mottagandet av nya svenskar. Sedan tillkommer kostnader för staten och kommunerna. Staten betalar ut 9,4 miljarder till kommunerna i år för invandrare. Hela budgetutrymmet för nya reformer är i år kring 8 miljarder. Varje svensk (således också minsta barn) ger 70 kronor i veckan till bistånd åt andra länder. Det kanske räcker?


  En nytagen bild på tiggaren utanför Willys i Mölnvik.
  Detta centrum ligger kring 2,5 mil från Stockholm.

  onsdag 15 april 2015

  Sorgearbete

  Har inte haft lust att skriva om något särskilt de senaste dagarna. Håller på med sorgearbete. Det är jobbigt när man möter människor, som inte befinner sig på samma nivå, som arbetar med samma sak kanske, men som inte är på samma nivå. Och det var nog bättre förr när människor gick omkring med sorgband och alla mer visste något om sorg. Nu ska vi alla vara så positiva, så när jag sade häromdagen att läkarna bara klarar 50 procent av cancerfallen fick jag det hurtiga svaret att man kan ju säga att de klarar så många som 50 procent. 

  Nej, sade jag de klarar bara 50 procent. Jag trodde det var fler. Och cancer framstår som en epidemi för mig, men det kanske det inte är. Det var bara så att förr i tiden så dog människor av andra sjukdomar, men numera framstår cancer som den sjukdom vi dör av mest. Eller också är det så att alla kändisar, som framträder och berättar om sin cancer, får denna sjukdom att framstå så. Bengt Magnusson TV4-kändisen gjorde det i dag. Skådespelaren Tom Hanks fru Rita Wilson opererade bort båda brösten i förra veckan.

  Och nu är det drygt fyra månader sedan min sambo journalisten Olle Blomkvist avled av cancer. Den började i halsen och spred sig till ryggraden. Han kämpade med alla behandlingar som fanns den sista tiden, men det var för sent. 

  Sorg är individuellt och som individ lever man på många nivåer. Någon dag kan det kännas bra och nästa dag är allt åt skogen. Saknaden i det lilla finns där hela tiden. Visserligen går jag omkring och pratar med Olle fortfarande, men han finns ju inte här rent fysiskt. Han kan inte svara riktigt. Det blir jag som gör det. Och ibland när jag utbrister att det är för hemskt och vad ska jag ta mig till, kan jag i nästa sekund brista ut i skratt. Irrationellt nog. Som sagt som individ befinner man sig på många nivåer samtidigt. Det gäller att fungera i vardagen. Tystnaden är också skön ibland, tycker jag. Något vilsamt.

  Värst är det i början när det kommer massor med papper med posten och när sorgen ligger där stor och grym samtidigt som det gäller att fungera i vardagen och ta hand om det praktiska med begravning och bouppteckning. Det är otroligt att man orkar. Det stadiet är passerat nu, men myndigheter och bolag fungerar inte alltid så bra i mötet med döden. I går fick jag ett brev från SPP, som meddelade att det inte fanns några pensionspengar att hämta efter min sambo. Nä, det trodde jag inte heller. Det var först nu de hade upptäckt att han dog förra året, så därför hörde de av sig. 

  Så småningom kommer jag att gå vidare mer än nu utan min sambo. Att fungera i vardagen och ta över allt det som han gjorde. Har redan lärt mig att betala räkningar över internet, är inne på att ta hand om huset och fixar detta själv. Tror jag. Eller med hjälp av mina söner. Och våra relationer i släkten har redan förändrats. Vi försöker fylla ut tomrummet efter en pappa, en farfar, en närstående, en vän, en älskad och någon som dog alldeles för tidigt.

  En bild av oss från en sommar i slutet av förra århundradet.
  Kanske sommaren 1998. Inte kunde jag tro att han skulle vara borta nu.   måndag 13 april 2015

  Sextiofem år och gravid med fyrlingar

  UPPDATERAT
  Stackars barn är det första jag tänker om nyheten att en 65-årig kvinna i Tyskland ska få fyrlingar för hon har inseminerat sig utomlands med dessa barn. Hon har gjort försök att bli gravid under ett och ett halvt år. Nu blir hon mamma till sjutton barn och Annegret Raunigk har också sju barnbarn. Jag tyckte redan det var förfärligt med en 64-årig pappa till en av mina släktingar och hon är ensam mamma och har fem olika pappor till sina barn. Bara för att det går att göra så här mot naturen tycker jag inte det ska vara tillåtet. Det är det inte heller i Sverige. I Sverige får inte ensamma mammor göra så här. Och ifall de är ett par får mamman inte vara äldre än 40 år när en fertilitetsbehandling inleds.  Det är inte säkert att denna supermamma lever tills alla barnen är vuxna. Egoistiskt att göra så här tycker jag. Men hon säger att det var för att hennes yngsta nioåriga dotter ville ha syskon. Ingen egen vilja således. Det kan också gå illa, som det gjorde för den här mamman till fyrlingar. 

  Här kan ni se fler bilder som Bild am Sonntag har lagt ut. 

  24.5.2015
  Nu är fyrlingarna här. De föddes i vecka 26, men lär ha goda chanser att överleva.


  Den här bilden togs för tio år sedan
  och visar barn och barnbarn till den då 55-åriga kvinnan. 
  PS. Att försöka bli president vid 67 års ålder är dock helt okej. Även för en kvinna. DS. 

  söndag 12 april 2015

  Ett nytt centrum mot rasism

  Nu ska Göteborgs universitet bli det nya centrumet mot rasism. Det har funnits ett Centrum mot rasism sedan 2003, men detta centrum har inte varit knutet till något universitet. Detta startades som en paraplyorganisation med stöd från regeringen. Rasism har hittills oftast varit riktat mot andra folkgrupper än den vita. Det har knappast kunnat finnas rasism inom folkgrupper, islamofobi är något som riktas mot folkgrupper som omfattar islam, men kan inte finnas inom islamistiska folkgrupper, fast dessa mördar varandra på grund av olika trosinriktningar. Detta är kulturell rasism. 

  Det enda exemplet som kulturminister Alice Bah Kuhnke nämner i sin artikel i Göteborgs-Posten är när högerextremister dödade John Hron, som var 14 år. Alla var vita. Så det var rasism inom en folkgrupp. Det går att läsa mellan raderna nu kanske att inriktningen får en annan framtoning eftersom det finns problem med att muslimer blir rekryterade till IS. Att ungdomar som är svenskar, men inte ordentligt integrerade, rekryteras av extremistorganisationer. Och det är i Göteborg som de mest extremistiska problemen finns.

  Att knyta forskningen om rasism till ett universitet bör göra att det verkligen blir en neutral forskning om detta och inte partsinlagor. Sedan återstår att se hur detta utformas i praktiken. Det gamla Centrum mot rasism har uppmärksammats för att det har kritiserat glassen Nogger Black och tyckt att den har varit rasistisk. Det blev också bråk om den tårta, som styckades och åts och som föreställde en svart kvinna, som dessutom skrek när någon satte kniven i henne. Detta var ett konstverk, som en svart man Makode Linde hade gjort. 

  Men rasism har med annat än glass och bakverk att göra och detta behöver lyftas till en högre och mer seriös nivå. Det gamla Centrum mot rasism, som fortfarande finns, är Mona Sahlins skapelse, men nu blir det således en forskning på universitetsnivå. Förhoppningsvis blir forskningen mer seriös och djuplodande än hitintills. Detta blir ett nationellt kunskapscentrum, som ska förhindra att människor rekryteras till rasistiska organisationer.

  Den tårta som Makode Linde gjorde och som alla glatt skar i fast den skrek. 

  fredag 10 april 2015

  En otäck artikel

  Andreas Hasslert är studiekonsulent och muslim. Han har skrivit en ruskig artikel i Sydsvenskan där han tycker att vi ska omfamna en ny svenskhet. Tänk att behöva precisera att han är studiekonsult och muslim. Fast han glömmer att berätta att han är studiekonsulent på Ibn Rushd. Det har aldrig fallit mig in att presentera mig som kristen. Inte heller som något annat etniskt, som vit kvinna, eller någon som också har rötter hos de finska romerna. Eller som är ett ättelägg till torpare eller till överklass i Västerås. Däremot brukar jag påpeka att jag är journalist och författtare, för detta är en viktig identitet för mig, som jag själv har utbildat och jobbat mig till. 

  Han påstår att hans föräldrar, femtiotalisterna, växte upp i en idyll som uteslöt vissa minoriteter. Och i dag har vi ännu fler minoriteter i Sverige hela 1,6 miljoner. Plus då judar, romer, samer, tornedalsfinnar och sverigefinnar. Han räknar inte ester, letter eller litauer, inte heller tyskar eller andra européer som också har invandrat hit. Inte heller de som kom från diktaturens Chile på 70-talet eller mina urgamla släktingar, som var mayaindianer och som lyckades undkomma spanjorerna.

  Andreas Hasslert är 39 år och han har ingen aning vad han pratar om. Han levde inte på 50-talet och han vet inte att alla var vi strängt hållna då. Det var en skam för vem som helst att bli med barn utan att vara gift till exempel. Det fanns särskilda hem för sådana mödrar. Innan kvinnorna och männen befriades av p-pillren som kom på 60-talet. Han vet inte vilket mörkt årtionde 50-talet var innan vi som föddes på 40-talet äntligen blev vuxna och kunde ändra samhället, så att det blev öppet mot alla. För sådana var vi själva vi som föddes efter kriget. 

  Det Sverige jag känner till, har levt i som vuxen, och vill leva i bryr sig inte ett smack om ifall vi är judar, muslimer, buddhister, kristna eller bekänner oss till yazidism. Det får var och en göra som den vill så länge den inte vill trycka på andra sin tro eller sina bekännelser. Det Sverige som har funnits sedan 60-70-talet när vi 40-talister blev myndiga och kunde ändra om i samhället är ett gott land, där ingen frågar efter din tro eller vad du gör på din fritid. Det är din ensak. Så länge du inte blir kriminell därför att du tror att du måste revolutionera med bomber eller annan terror eller rentav med tortyr tvinga på människor ett levnadssätt, som de själva inte har valt.

  Andreas Hasslert tycker vi ska ändra våra lagar så att alla kan bli omskurna eller att djur kan få lov att få sina halsar avskurna i slakterierna. Dessa sedvänjor hade en betydelse förr i världen, när vi också offrade människor på samma sätt. För att blodet skulle behaga gudarna. Men vi tror inte längre på att vi kan påverka klimatet eller våra levnadsomständigheter genom att blidka gudarna med djur- eller människooffer. Och små barn behöver absolut inte få utstå att de omskärs kring könsorganen, varken manliga eller kvinnliga bebisar är betjänta av detta. Detta är ett påbud från gudar några föräldrar önskar behaga. Och ett sätt att säga att jag är det som inte du är. Titta på min kropp. Gud har befallt att jag ska se ut så här. Det bekräftar att vissa är Guds barn, utvalda, men inte andra. Förfärligt!  Fågelmassaker på Österlen

  Naturligtvis är det dumt och förbjudet att fälla eller beskära träd under fåglars häckningsperiod. Men detta gjordes nu på Österlen. Simrishamns kommun kommer att polisanmälas för djurplågeri och hot med motorsåg. De som kapade trädens kronor hade fått höra att det var okej före 15 april om det inte fanns bon i träden. Men det gjorde det. Och enligt vittnen så hotades de som såg på med motorsåg. Äggen läggs vanligen mellan 1-15 april. 

  Det blev rena fågelmassakern. Ungarna ramlade ned på marken och dog. Ägg krossades. Det var råkungar, som strök med och de är inte direkt några älskade fåglar. De finns i något hundratusental i Skåne och den milda vintern har gjort att de har lagt ägg tidigt. Nu blir det Simrishamns kommun, som får bakläxa.

  Råkor är glada i nysådda åkrar och brukar länsa dem, därför är de inte så populära bland bönder. De anses vara skadefåglar. De är mycket sociala och bygger bon i kolonier så det fanns kring 15-20 bon i lindarna som beskars. Många ungar skjuts av varje år, för att hålla kolonin nere. Ung råka är en delikatess, som skjuts av i maj månad, när de har kommit ur sina bon. Men annars är alla häckande fåglar fridlysta.


  Fåglar är fridslysta under häckning.
  Men råkungarna fick inte leva. 

  torsdag 9 april 2015

  Decemberöverenskommelsen spricker

  UPPDATERAT
  Det är självklart att denna överenskommelse kallad DÖ inte kommer att hålla. Den spricker så fort Alliansen bestämmer sig för detta. Kollisionskursen är redan lagd. Inte kan de borgerliga partierna låta socialdemokraterna och miljöpartiet sitta och bestämma med hjälp av vänstern en politik som går rakt emot den de själva står för. Det vore politiskt självmord.

  Det gäller enbart att formera moderaterna lite bättre och att den nya partiledaren Anna Kinberg Batra får lite vind i seglen för att föra sin stora skuta mot regeringen. De olika partierna i Alliansen kommer att framföra sina egna budgetar var den senaste politiska nyheten. Bra så långt, så att det syns var skiljelinjerna går. Men sedan när det närmar sig valet ska de gå fram med enad front.

  Självklart måste också sverigedemokraterna räknas in i processen. Detta parti kan inte längre stå utanför utan måste bli rumsrent. Processen pågår internt i detta parti med uteslutningar av medlemmar som är dubbelanslutna till högerextrema grupper. Och Alliansen måste som läget är ta stöd från också detta parti. Den 27 april ska bevisen läggas fram för vad som händer med de ideologiskt mer högervridna i sverigedemokraterna. 

  Regeringen har gått ifrån sina löften och låtsas inte om att det är de nytillkomna svenskarna som kostar mest. De får ett extra tillskott på 9,4 miljarder. Medan de äldsta svenskarna inte får något alls. Det skulle kosta 4,5 miljarder att lyfta fattigpensionärerna ur deras fattigdom, men det finns inte på kartan. Istället höjs skatterna för att bekosta bland annat flyktinginvandringen, som kostar 50 miljarder totalt.

  Mest impopulär lär höjningen av bensinskatten vara med 44 öre per liter, något regeringen inte skulle göra sade de i valet. Regeringen lovade också lägst arbetslöshet i Sverige år 2020 av länderna i EU. Går knappast att hålla med den import av arbetslösa invandrare som pågår och inte ses stanna av. Fyra procents arbetslöshet är målet, blir svårt att uppnå. En femtedel av Alliansens tidigare skattesänkningar lär ryka om regeringen får igenom sin budget. Trettiotre miljarder blir det i nya skatter bara i år och nästa år. Den 15 april läggs vårbudgeten fram.
  11.4.2015
  Det blir ingen höjning av föräldrapenningen för fattiga föräldrar i vårbudgeten. Detta skjuts på framtiden. Att göra så är att gå emot vänsterns hjärtefråga. Och att antyda att det finns tillräckligt med barn som har fattiga föräldrar. Kanske till och med en moralisk pekpinne: skaffa inte fler barn om du är fattig. Det finns ungefär två miljoner barn i Sverige och omkring 230 000 fattiga barn, dvs det är naturligtvis deras föräldrar som är fattiga. Barnfattigdomen följer ungefär arbetslöshetsiffrorna i EU på kring 19 miljoner. De flesta fattiga barn i Stockholm lever i Kista-Rinkeby, där drygt 30 procent av barnen räknas dit. I Göteborg och Malmö är siffrorna liknande, dvs att fattiga barn lever med fattiga nya svenskar.


  Så här vackra vykort får vi som går i sorggrupp från kyrkan, för att vi ska minnas att gå dit.
  Det hjälper att prata om sorg. 


  onsdag 8 april 2015

  Strömavbrott

  Har varit strömavbrott sedan i morse, så jag gick ut och hämtade lite välbehövlig ved, för att värma upp huset. Men när jag kom in stod TV:n på. Jisses ström nu igen. Elen var borta mer än tre timmar så det blir väl någon liten ersättning kan tänka. Från Vattenfall, som har hand om ledningarna. Det blåser ute var väl därför. 

  Jag hann åka och köpa fler påskliljor. De är billiga nu efter påsk. Nu står de och lyser i rabatten. Så detta onda hade något gott med sig ändå.

  tisdag 7 april 2015

  Sorgegrupp

  Kom just hem från min sorgegrupp (eller om det heter sorggrupp, tycker bättre om sorgegrupp). Den hjälper mig och några andra i samma situation att bearbeta den tunga sorg, som vi har fått genom att våra allra närmaste har gått bort. De har dött allihop det senaste halvåret eller så.

  Jag kan inte berätta vad vi pratar om eftersom vi inte ska göra det hur som helst, men det hjälper att gå i denna grupp. Varje gång jag ska åka dit så tar det emot en smula. Känns tungt. Vad ska vi nu prata om tänker jag? Men det ger sig naturligtvis. Och när jag väl har suttit där och ännu en gång delat sorgen så känns det mycket lättare på hemvägen.

  Det är kyrkan som håller i denna grupp och jag är inte religiös, inte troende, och är inte heller medlem i den församling, som håller i det här. Men det går bra ändå. Jag "vet" att livet fortsätter och att vi alla går vidare till något nytt, men sorgen för oss som är kvarlämnade här finns där ändå. Och det hjälper att dela denna sorg. Absolut. 

  Det är något annat än att prata med släktingar eller vänner. Här i gruppen känner jag ingen alls, men det gör inte någonting, för vi delar samma erfarenhet. Den vi kan frukta och som sägs vara den allra tyngsta i livet: att förlora den närmaste och mest älskade. Det finns många nivåer på sorg och här får vi ta del av allt.

  Här ser och hör vi andra som är i samma situation. För döden och sorgen är så svår att dela annars i vardagslivet. Jag är också sådan att jag vill gärna träffa andra, men ändå inte. Är gärna ensam och sover rätt mycket. Det gör ingenting. Man måste var snäll mot sig själv när något sådant här har hänt. Nu är det fyra månader sedan min älskling försvann bort till den andra sidan.
  I dag orkade jag plantera ut påskliljorna. Något att glädjas åt mitt i sorgen. 

  söndag 5 april 2015

  Tiggarna har påskledigt

  UPPDATERAT
  Så skönt att också dessa människor har råd att ta ledigt nu i dag påskdagen. Det duggar och är kring plus två grader då ska ingen behöva sitta utomhus och tigga. Självklart! Hoppas de har haft råd att åka hem till barnen. För de satt inte utanför lokala, närmaste butiken här ute på landet. 

  Jag känner det lika obehagligt inför vuxna tiggare som jag har gjort tidigare i Indien när jag har varit där och fått en flock barn efter mig. Men de kunde jag åka ifrån. Här måste tiggarna lämna oss. Hur kan man vara god utan att ge till tiggare? I Västerås räknade journalister till trettioåtta stycken i stan och politikerna vet inte vad de ska göra. Ingen vågar vara elak och köra iväg dem. Ingen vågar förbjuda tiggeri. Inga handlingsplaner finns.

  Jag skrev för drygt ett år sedan om hjältarna i Högdalen på SVT Opinion, för dessa tiggare visade med hela handen på problemet och de ljög friskt för att de inte vågade annat. Ett par sade då att det var första gången de var i Sverige fast de fanns på bild från året innan, men det visste de kanske inte. Då var de omkring 170 romer i Högdalen. I år är tiggarna kanske 5 000 i hela Sverige. 

  Det har inte hänt något alls under detta dryga år, sedan jag skrev artikeln. Problemet är exakt detsamma. Ingen vågar göra något drastiskt och Rumänien säger att det inte finns någon diskriminering i landet, men varför kommer då tiggarna hit? I Uddevalla slogs de om platserna utanför en affär på långfredagen. De ska få bo på campingplats i Helsingborg för en billig penning och få mat plus kunna duscha under april. Svenska kyrkan och kommunen står för detta. Hela tiden nödlösningar.

  De fanns dock inte utanför lokala Coop-butiken i dag. Hoppas som sagt att de har haft råd att åka hem och att de kan stanna över sommaren hemma åtminstone. Men fortfarande är det så att de tjänar mer på att åka hit och bo i parker eller på gatan. Sextio kronor per dag är en vanlig siffra de brukar säga att de får. Fast det är nog mer kan jag tänka. Jag skulle också ljuga om inkomsterna om jag var i deras kläder. Men tre av fyra svenskar säger att de inte ger något till tiggare.

  Här skrev jag senast om romer som tigger.

  15:31
  Här skriver Bertil Torekull, grundare av Dagens Industri, numera inhoppare för mp i riksdagen om att tillfälligt stoppa invandringen och bara ta emot kvotflyktingar. Det gjorde Ingvar Carlsson (s) år 1989, i det sk Luciabeslutet. Det känns nödvändigt att göra det igen. Men hur stoppar man tiggare? Det går inte.
  6.4.2015
  I TV4:s Nyhetsmorgon framträdde nyss Aftonbladet och berättade om resan till Rumänien och tillbaka till Sverige, plus tiggarsamordnaren Martin Valfridsson, som jag skrev om tidigare här. De sade ingenting nytt, bara att det är synd om romerna i Rumänien och att det tar en stund att få till ett avtal med Rumänien. EU måste sätta mera press. Går inte att förbjuda tiggeri i Sverige. Inte att kriminalisera givande eller tiggarna. Fast hälften av svenska folket tycker så. 
  Inga tiggare i dag påskdagen. I vanliga fall står det också blommor utanför.
  Inte heller de var utanför i dag.

   Men i dag hade de inte råd att vara borta, på annandag påsk.
  Den ena tiggerskan diskuterar med den andra. Sedan satte
  hon sig längre bort. Hennes saker står bakom den första skylten.
  Blommorna är ute också. 

  lördag 4 april 2015

  Vårvädersligan åker dit

  UPPDATERAT
  De försökte knivhugga en polis, men det gick inte. Sedan uttalades dödshot mot de poliser som grep en ledande figur i Vårvädersligan i går. Det betydde bara att tre män greps. En man i 20-årsåldern skulle gripas och då tog en 50-åring en kniv och försökte överfalla en polisman. Denne skadades dock inte. 

  Det är Vårvädersligan som styr över Hisingen och en annan gangster har tidigare åkt dit för grov penningtvätt. Den 20-åring som nu anhölls var efterlyst i sin frånvaro för vapenbrott och hantering av sprängämnen.

  Dessa gripanden hör ihop med skjutningarna på en restaurang vid Vårväderstorget för ett par veckor sedan på Vår krog och bar, där två dödades och många skadades. Det handlar om gangsterkrig mellan norra och södra Biskopsgården på Hisingen. Fast polisen kameraövervakade så gick det hela för fort och de lurades också av att en av mördarna hade polisväst. 

  En oskyldig ungdom och en grovt kriminell 25-åring mördades. Den senare ingick i det kriminella nätverket i Södra Biskopsgården. Det går inte att ha skjutande gangstrar ute bland vanligt folk. Nu måste de bort från gatorna. Fjorton mord är ouppklarade i Göteborg, således är det ganska fritt fram för mördandet, eftersom ingen vågar vittna. Snart är de skjutande ute på stan igen, om inte strafftiderna ändras.
  9:35
  I sammanhanget kan det vara värt att nämna Ibrahim El Kahwi som slipper bli eftertaxerad av skattemyndigheterna för de miljoner han har håvat in svart och fört utomlands. En torghandlare och grossist, som slipper undan och som dessutom har fått betalt genom Arbetsförmedlingen, som har subventionerat lönekonstnader. Ingen vet var denne man numera befinner sig. En skattejurist hjälpte till att få företaget Swedfresh att slippa betala. Det fanns skulder på kring tio miljoner när de ansvariga försvann förra året från Helsingborg. 
  Tur att det är vår och att vi inte bor på Hisingen. 


  fredag 3 april 2015

  Kronprinsessan till Kenya

  UPPDATERAT
  Hon sade att hon såg fram emot denna resa, men är det en säker sådan, när al-Shabaab härjar i landet? I går kväll kom meddelandet om att 147 människor hade dödats. En massaker på universitetet, den värsta sedan 1998. Polisen kommer att förstärkas med 10 000 man i Kenya, men räcker detta? Det är så att terroristerna lät muslimer gå men höll kvar kristna. De blir således dödade för sin tro. Halshuggna eller skjutna. Rena medeltiden. 

  Kronprinsessan Victoria var i Kenya 2009 och tyckte det var mycket intressant. Hennes resa dit nu är planerad till den 20 april. Hon ska åka ensam och besöka olika delar av landet plus Nairobi. I dagsläget verkar det inte säkert. Hovet ser nu över riskerna med ett besök i landet, efter terrorattacken i går av al-Shabaab. En ny säkerhetsbedömning måste göras.
  4.4.2015
  Fem har gripits i samband med dådet, fyra terrorister är döda. Ett par av dem har gripits på universitetets område. Det fanns uppgifter om att ett universitet skulle angripas, men det kom inte fram. Istället uttalade sig presidenten Kenyatta dagen innan terrordådet om att Kenya var ett säkert land för turister. Här är alla länder som UD avråder svenskar att resa till, däribland Kenya.  Det blev mycket riktigt så att resan till Kenya ställdes in (9 april) av prinsessan eftersom säkerhetsläget inte var bra.

  Här är kronprinsessan Victoria tillsammans med massajer i Kenya år 2009.

  torsdag 2 april 2015

  Jimmie Åkesson pressas i Expressen

  UPPDATERAT
  Nu får han återigen svara på frågor om partimedlemmar som har uttryckt sig olämpligt, men den här gången är det åtminstone inte kommentarer tio år bakåt. Det handlar förstås om det avslöjande av olika nämndemän med medlemskap i sd, som har avslöjats nu av Expressen. 

  Precis som Jimmie Åkesson säger så är det lite underligt att detta undersökande av 6 000 nämndemän inte har lett till att mer än några sd:are har blivit avslöjade. I förrgår skrev jag om att en kvinna, en nämndeman som satt på socialdemokraternas mandat i Nacka tingsrätt, fick lämna för att hon hade uttryckt sig rasistiskt om den tilltalade i tingsrätten. Detta nedsättande uttalande skedde i en paus och hon inte visste att det hon sade gick ut till både den tilltalade och hans advokat i ett medhörningsrum.

  Men Expressen kör kampanj mot sverigedemokrater så det är dessa nämndemän som avslöjas där. Och detta är ett parti som Expressen kan spotta på utan att någon invänder. Och om någon gör det får den veta att den är sverigedemokrat. Det är inte alla nämndemän som är rasister, men uppenbarligen finns de också inom socialdemokratin och kan till och med vara kvinnor. 

  Och här är en jurist Hans-Ola Mårtensson, som tycker illa om många ting, bland annat asylsökande som han är ombud för hos Migrationsverket. Kan man skilja på yrke och privatliv? Får man uttrycka sina rasistiska åsikter fritt och ändå anlitas? Alla de asylsökande han har haft hand om har förlorat sina mål, enligt Sydsvenskan. Vilket parti han röstar på framgår inte.
  3.4.2015
  Här tror Mats Edman på Dagens Samhälle att Jimmie Åkesson blir nästa statsminister i valet 2018, därför att samhället kommer inte att klara att ta emot alla som vill komma hit till det förlovade landet Sverige.
  I år har påskharen lagt påskäggen inomhus
  för det är busväder där ute