torsdag 21 september 2023

Rekordsnö i Kiruna

 Det har snöat i Kiruna och det blev hela 38 centimeter som uppmättes. Det tidigare rekordet från september var bara 21 centimeter år 1932. Så världen kan gå mot kallare tider för polarisen hade sin största smältning år 2012, men i år är det kallt där också. Kiruna ligger på 67:e breddgraden där det annars finns i stort sett enbart vildmark runt jordklotet.

Istället pratas det om massiva utsläpp av partiklar i atmosfären för att minska instrålningen från solen. Kiruna skulle experimentera med detta, men det stoppades. Dock verkar bara tanken ha gett resultat. Men experimentet ska nu förmodligen ske i USA. 

Den 5 mars i år såg det ur så här där vi bor på 59:e breddgraden. Den dagen var allt stängt. Inte heller bilen kom någonstans. Vintern varade från november till april. 

onsdag 20 september 2023

Polisen varnade redan 2010 för kriminella småpojkar

 Det känns bekant det där att det varnades för kriminella småpojkar från polisens och polismästare Carin Götblads sida redan för 13 år sedan, men då var det rasistiskt att påtala detta och de som ändå vågade inom journalistik eller som tjänsteperson inom stat eller kommun blev inte långvarig. Vi har haft ministrar som i god socialdemokratisk anda tyckte synd om de kriminella istället för offren. År 2016 så uttryckte Dan Eliasson rikspolischef sympati för den stackaren som mördade en anställd på ett asylboende. Bägge var  utifrån kommande, men mördaren skulle ömkas. 

Socialdemokraterna drog allt som kunde ha hindrat utvecklingen för Sverige mot det mest skjutande landet i Europa i långbänk. Tyvärr har också journalisterna genom sina intervjuer av kriminella gjort att de har hållits om ryggen på ett sätt som inte har förekommit i andra länder. Det i sin tur har gjort att mördare insåg att de kunde skjuta fritt utan att åka fast. Stockholmssyndromet 1973 var det som ansågs låta kriminella bli ett slags hjältar även när de tog gisslan. Så detta har hållit i sig i 50 år. 

Dan Eliasson fick äntligen sparken 2018 två år efter att han ömkat denne somaliske invandrande mördare av Alexandra Mezher, men socialdemokraterna tråcklade sig igenom maktpositioner för honom ända tills nu då han eventuellt fortfarande jobbar på regeringskansliet. En gång tjänsteman i statens tjänst, så måste ju denne belönas livslångt. Mannen från Somalia, som mördade Alexandra Mezher (ursprung Libanon) på ett flyktingboende för ensamkommande flyktingbarn, fick psykiskt vård som straff. 

Att unga personer används som torpeder för grova brott har nu blivit vanligt. De får ju inget straff, utan socialtjänsten får ta hand om dem när de är under 15 år och de belönas med tusenlappar i buntar för att mörda. Dessa unga beskrivs som "barnsoldater" i Sverige, att bli soldat är ett sätt för fattiga och föräldralösa barn att i krigsdrabbade länder få mat, bostad och någon som tar hand om dem. Men Sverige är inte ett land i krig. Här behöver ingen gå utan mat eller bostad. Det betyder att dessa barn är i sin föreställningsvärld så hemlösa, utstötta och fattiga att de kan indoktrineras att begå grova brott. Och belönas.

Den 6 juli i år tillsatte regeringen en utredning för att kunna utdöma strängare straff för unga brottslingar. Uppdraget ska redovisas i januari 2025. Men de under 15 år kan naturligtvis inte ingå i något fängelsestraff utan ska vårdas. De har inte någon förmåga till konsekvenstänkande utan ser bara den omedelbara belöningen framför sig. Som den här 15-åringen som mördade och sedan åkte till NK och brände de 100 000 han hade fått i belöning. Otroliga pengar för en så ung person. Detta mord var ett sk hämndmord från Rawa Majid, kurdiska räven. Våldet har sedan dess trappats upp ännu mer. Sju sköts och mördades på 13 dagar i september 2023.

Här skrev jag om Rawa Majid i januari i år. 


Rawa Majid (ursprung Iran) och Ismail Abdo är dödsfiender, men befinner sig båda i Turkiet och kan sålunda undgå den svenska rättvisan. Där går det att köpa medborgarskap. Och Turkiet lämnar inte ut sina medborgare. Abdos mamma var från Turkiet. Hon sköts till döds i Uppsala för två veckor sedan. Det var att överskrida en tidigare gräns inom kriminaliteten. Mammor har varit heliga, men inte nu längre för vem som helst kan mördas i detta gangsterkrig.

tisdag 19 september 2023

Över 20 procent av Sveriges befolkning utrikesfödd

Vad händer med ett land som har tagit emot 20 procent av sin befolkning från andra länder? Det är förhållandet i vårt land medan i USA är omkring 15 procent utifrån kommande. I Danmark är det 10 procent av befolkningen som är utrikes. Detta utan att andra generationens invandrare är medräknade. De som är mellan 10 och 25 år och där en del nu skjuter sig till inkomster, om vilka gamla svenskar bara kan drömma.   

Varje skjutning i Sverige kostar enligt beräkningar kring 75 miljoner kronor, vilket betyder att det blir miljardbelopp i år då fakta är 261 skjutningar med 34 avlidna och 71 skadade brottsofffer. Detta fram till 15 september i år. Fortfarande invandrar kring 100 000 per år till Sverige, men en del av dem är svenskar. Arbetslösheten låg på omkring 16 procent bland utrikes födda år 2022. Av de närmare 40 000 somalierna i Sverige har kring 20 procent arbete. 

I natt sköts det i Lidingö och Handen. Det är nu så vanligt att ingen orkar reagera riktigt. Norge har fått import av knark genom skogarna i Värmland och där startar en rättegång i dag mot sju personer, som kan ha tjänat hundratals miljoner på sina brott. Kring 21 miljarder extra ska bekämpa brottsligheten i Sverige fram till 2026. Vårt BNP stiger genom all denna brottslighet. Inte på något bra sätt förstås eftersom alla varor och tjänster är medräknade i detta begrepp. 

Bara 4 miljoner är helt självförsörjande i Sverige av de i arbetsför ålder mellan 20-64 år. Detta gör att dessa självförsörjande har en kostnad på 67 000 per år till de som inte försörjer sig. Sammanlagt blir det 270 miljarder kronor. Flera generationer i Sverige har lyckats att få överskott genom arbete och att det inte har varit något krig i Sverige på ett par hundra år. Krig och många barn gör att ett land blir fattigt, vilket man kan se nu i Lampedusa där kring 7 000 afrikaner kom på ett dygn från Afrika. De kommer mestadels från Eritrea, Mali, Burkina Faso och Nigeria.

Detta är ett evigt problem, som inte har fått någon lösning varken under 1900-talet eller 2000-talet. I dag är det allmän debatt i den 78:e årliga församlingen i FN. Allt ska lösas till 2030 nu. Enligt FN har antalet svältande människor mer än fördubblats sedan 2019 och är kring 345 miljoner. 

År 2070 är mitt yngsta barnbarn nästan 50 år. Undrar var han bor och lever? 

I Sverige ser det ut så här enligt statistik från SCB. Männen kommer att dominera i vårt kvinnliga land. År 2070 kommer inte många infödda svenskar bo här längre. De utlandsfödda har tagit över. 

måndag 18 september 2023

Vad ska man säga om curlade barn?

 Jag blev inbjuden att diskutera med Hanne Kjöller i radion i dag om curlade barn. Men jag tackade nej, för jag tar mig inte längre gärna till stan. Och jag fick inga andra förslag om hur detta skulle diskuteras heller. Vad ska man säga om curlade barn? Det är väl bara att ta hand om dem tills de klarar sig själva? Och vara extra snäll mot dem. 

Det har jag gjort med mina tre söner, som jag också dedicerade min senaste bok till - ni vet Innan glädjen infinner sig. Barn är en väldig glädje och det är bara bra att ta hand om dem. Jag har gett bort mitt fasta ägande till dem redan. Det kändes bra. För då har de en handlingsfrihet som jag inte hade i deras ålder. Och själv blir jag tillräckligt omhändertagen av dem. De har alla specialiteter i sina yrken, som de delar med sig av också till mig.

Annars är det staten som tar hand om mig ekonomiskt genom min pension. Någon annan hjälp har jag inte och har aldrig behövt. Staten har tagit över genom skatterna det som tidigare generationers släkt gjorde. När jag var yngre var inte skatterna alls så betungande, för jag minns när omsen låg på ett par tre procent. Men under mitt liv har stat och kommun plus regionerna fått mer och mer att ta hand om och politikerna plus byråkraterna har blivit anställda för att sköta medborgarnas pengar.

Det har i sin tur medfört att vi fått en invandring som har varit större än någonsin. Staten annonserade till och med efter nya människor. Och de måste ju tas om hand ännu mer än vi gamla vanliga svenskar. Eftersom vi har bott här i kanske århundraden så har alla generationer av sparsamma svenskar gett sina ihopslitna slantar och ägodelar till de nya generationerna. Det är bra för det har jag och min familj också fått: några arv från förra generationen. Annars skulle inte jag ha kunnat ge mina barn något nu i form av fast egendom. Det är helt enkelt ett antal släkter som jag och andra har tillhört, som har gett vidare sina tillgångar genom arv. 

Jag är glad att jag kan tillhöra den skaran redan nu, som ger vidare medan jag lever. Så kan jag se hur detta faller ut hos mina barn och barnbarn - varav jag har fem stycken just nu. Dessutom kommer jag förmodligen att leva minst ett decennium till och samla ihop ännu mer tillgångar. Om det inte händer något mycket underligt i detta land. Man vet aldrig, men det ska väl lösa sig på bästa sätt hoppas jag. 

Faktum är att staten och andra myndigheter har fått miljoner av mig och mina släktingar. Vi får väl se om detta kommer att hålla i sig. Eller om det enbart var en ekonomiskt liten tid då alla levde gott innan de som aldrig nöjde sig tog över. Där kan man tala om att curla hela världen. För det är så synd om alla som inte har samma kultur som Sverige har haft. Förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP har här slagits ihop och blivit HDI i världen. Det är tydligt var problemen finns. Vi kommer att vara nio miljarder människor år 2037 enligt beräkningar. Flest barn föds nu i Afrika.

söndag 17 september 2023

Kungen firad i dagarna tre

 Nu är det vilodag på denna söndag, som det var förr i tiden. Och firandet av kungen är förbi. Jag såg detta på den television som har funnits sedan slutet av 50-talet i hushållen i Sverige. Tar mig inte längre så gärna till den stora staden. Den som var min när jag var yngre.

Jag tog inga bilder av TV:n, ville se istället, men här på den kungliga sidan som kungahuset har finns fina bilder, som visar vilken lång tradition det är, som tack och lov har bevarats. Inte alla kungahus i världen har ett hovstall, bara vi i Skandinavien och så Nederländerna vad jag vet. För besvärligt med hästar numera. Paradkaleschen nedan som kungaparet färdades i tillverkades år 1900 och sex hästar drog den. Och den limousin de också begagnade var från år 1950. 

Så härligt att de lyckades få så fint väder. Kanske sista helgen det var så för i år. I veckan ska det snöa längre norrut. 

Här far de genom sin huvudstad. Kungaparet har hållit ihop sedan 1976 då de gifte sig. Men träffades redan 1972. Jag gifte mig samma dag som de gjorde den 19 juni 1976 och jag, min man och släkten satt på Operakällaren och åt lunch den dagen. Men mitt äktenskap höll inte längre än till 1980. 

fredag 15 september 2023

Nödvändigt förbjuda kusinäktenskap

 Det är inte förbjudet att gifta sig med sina kusiner i Sverige även om det är i första led. Något förbud har inte behövts tidigare, men nu är det på agendan. I Europa och USA har det varit förbjudet intill tredje led. Nu ska det utredas om detta ska ske i Sverige att det blir ett förbud för kusiner i första led att gifta sig. Glöm aldrig Fadime som sköts till döds av sin far för att hon inte ville gifta sig med sin kusin! Aldrig har det varit särskilt aktuellt att gifta sig med sina kusiner för svenskar så därför har det inte funnits något förbud. Här har Widar Andersson skrivit om detta. 

Det här ska utredas: 

  • inhämta faktaunderlag om orsaker till och effekter, såväl medicinska som samhälleliga, av kusinäktenskap och, i den mån det behövs för uppdraget, äktenskap mellan andra nära släktingar,
  • analysera behovet av och förutsättningarna för ett förbud mot kusinäktenskap,
  • lämna förslag till ett förbud mot kusinäktenskap i äktenskapsbalken,
  • bedöma om särskilda regler om äktenskapsskillnad bör gälla om ett äktenskap har ingåtts mellan kusiner trots att det inte är tillåtet,
  • ta ställning till vilken verkan kusinäktenskap som har ingåtts i ett annat land bör ha i Sverige, 
  • överväga om reglerna om äktenskap mellan andra nära släktingar bör ändras och, oberoende av vad utredaren kommer fram till, lämna förslag på hur äktenskap med halvsyskon och med föräldrars syskon kan förbjudas, samt
  • lämna förslag till de författningsändringar och andra åtgärder som behövs.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2024.

18.9.2023

Här skriver Hanif Bali om kusinäktenskapen och vill också ha straff för dessa. I Saudiarabien sades 180 000 förlovningar upp när det blev lag på DNA-prov med antagna medicinska problem för barnen. Kring 40 procent ingår kusinäktenskap där. 

Som synes är kusinäktenskap vanligt i Nordafrika och Mellanöstern. Det medför risker för att barnen blir utvecklingsstörda. Det är dubbelt så stor risk för missbildningar hos dessa barn. Som hos barn där föräldrarna inte är så nära släkt.
Det här är en elak bild av Annika Strandhäll. Men hon har nog förtjänat den. Det är som om hon alltid håller upp en skärm framför sina ögon och ser allt omkring sig med den modell hon som medlem i fackföreningen inhämtade i sin ungdom i Göteborg. En smal syn på världen som betyder att alla de som röstar på (s) är världens bästa människor. 


torsdag 14 september 2023

Kungliga skeppen i Stockholm

 Skeppen Dannebrogen och KS Norge ligger nu i Stockholm med anledning av att kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen firas i dagarna tre. Vilka ståtliga skepp! Senast de var här tror jag var 2010 och därifrån är också bilderna nedan. Personligen är jag glad att jag inte är kunglig för det vore inte i samklang med min personlighet, lite rebellisk som jag är. Och så gillar jag inte så stora kalas som omfattar hela vår huvudstad. För mycket folk. Hoppas det går bra dock! Vår kung har verkligen vuxit in i rollen! Fast han är något år yngre än jag. Grattis till att ha lyckats bevara kungariket Sverige!

Det här är Dannebrogen vid Skeppsbron när skeppet var här 2010. Det är 78 meter långt. Ett mycket vackert skepp. 
Här är KS Norge som är 80 meter långt och således slår det danska skeppet med ett par meter. Dannebrogen byggdes 1932 och KS Norge 1937. 

onsdag 13 september 2023

Fyra skjutningar på mindre än en vecka i Uppsala

UPPDATERAT

Dessa skjutningar är naturligtvis inte svenskt utan det är initierat av den invandring vi har haft och det krig som pågår mellan falanger i kurdiska rävens sällskap. Allt handlar om knark och rikedom. Han som inte Turkiet vill lämna ut eftersom han har blivit turkisk medborgare. Regeringen hotar nu Turkiet med indraget bistånd för att sätta press på Turkiet. Landet har fått en halv miljard under året i bistånd efter jordbävningen där. En man greps i natt efter skjutning i Uppsala. För övrigt sköts och mördades en man i Sollentuna i går. Två mördades i Uppsala under senaste veckan.

Gangstervärlden är som den brukar, men det har blivit värre eftersom världen har krympt så det är lätt att ta sig utomlands, och det dessutom finns länder som Turkiet där man skyddar dessa kriminella. Det borde inte ens en islamsk stat göra. Den överenskommelse om Nato där Turkiet vill att PKK-terror stoppas i Sverige måste kunna användas, för att denna terror som initieras från kurdiska räven Rawa Majid i Turkiet stoppas. En överenskommelse måste gå åt båda hållen. Denne brottsling föddes i Iran. Landet som Gud glömde. 

14:09

 Nä det var bara Ebba Busch som gjorde bort sig igen. Nu menar hon att det bara var generellt det hon sade. Sverige tänker inte dra in något bistånd till Turkiet pga av kurdiska räven. Så Turkiet har reagerat våldsamt på uttalandet och det måste dras tillbaka?

19:58

Den 13-åring som hittades mördad och skjuten i Haninge gick i Björkhagens skola. Där är jag uppvuxen i Björkhagen och i den skolan har jag också gått. Men aldrig hände så hemska saker där då. Fy vilket samhälle!

14.9.2023

En man till skjuten till döds i Vasastan. Jo men det är bra panga på bara så tar de unga männen slut någon gång. Ursäkta mig, men jag blir så trött på eländet. Denne unge man i 20-årsåldern var känd av polisen. 

15.9.2023

Jodå en tonåring till skjuten och mördad under torsdagskvällen. De försöker uppfylla min önskan om att ta kål på alla dessa killar. Ursäkta, men jag blir så urbota less. 

17.9.2023

En man i 40-årsåldern sköts och mördades i Råcksta under lördagskvällen. 


Här skrev jag tidigare i år i januari om kurdiska räven. Den tidigare regeringen var beroende av kurdiskt stöd för att få regera. 


Kriget i gangstervärlden är också ett krig mellan religioner för dessa krigande skjutgalningar är från den islamska världen och tycker att de kan göra som de vill i Sverige. Och rekrytera små barn till dessa de värsta brotten. 

tisdag 12 september 2023

Vi lever i den bästa av världar

 Om min mormor kunde hamna här hos mig skulle hon inte tro sina ögon. Hon som bodde på en ö i Mälaren med ett 30 kvadratmeters torp tillsammans med morfar och de första sex barnen eller hann det bli sju? Jo förmodligen. De flyttade till fastlandet när de tre sista barnen föddes. Så min moster Rosa, moster Ebba och min mamma Harriet som var yngst föddes där i torpet som hade tre rum på 60 kvadrat så att föräldrarna hade ett eget rum innanför köket. 

Detta var för hundra år sedan för min mamma skulle bli 100 år nästa år om hon hade lyckats att leva längre än till 1968. Astman tog henne precis som det var med mormor. Själv har jag en släng av allergi och lite astma också, men det är ingenting att tala om. Lite hosta på morgonen bara och lite nysningar. Jag har ju levt så mycket längre än både min mamma, som blev 43 år och min mormor, som blev 56 år. Jag är glad och tacksam för alla dagar jag får. 

I morse var jag hos polisen i Nacka för att hämta mitt nya ID-kort. Har aldrig haft något sådant tidigare i mitt liv, men nu kan jag resa om jag vill inom EU. Kortet på mig blev faktiskt ganska välliknande. Att köra bil till Nacka och tillbaka tog alla mina krafter så nu har jag bara vilat resten av dagen. 

Hela denna utveckling av civilisationen, som har skett sedan familjen Carlsson var bosatta på torpet i Skärsholmen en bit från Kärrbo utanför Västerås är enorm. Så mycket arbete kan utföras numera av maskiner och datorer, som tidigare krävde djurs och människors kroppskrafter. Tro inte annat än att vi lever i den bästa av världar. Måtte det nu förbli så!

Jag bor lika stort som morfar och mormor gjorde på sin tid för mer än hundra år sedan. Med med alla bekvämligheter, om vilka de inte ens kunde drömma. Grattis till alla oss som lever nu! I detta den bästa tid som har funnits för människor på jorden. 
Som en jämförelse står släkten här vid torpet som är 60 kvadrat. Bilden från början av 90-talet. Torpet finns fortfarande i Skärsholmen en bit från Kärrbo alldeles vid Mälaren. 

 


Utländska mammor kan också!

Det var en utländsk mamma som mördade sin flicka och skadade svårt sin pojke i Vallentuna. Hon var tidigare ostraffad, men hade en lång vårdnadstvist med sin ex-man och skulle upp i rätten nu i veckan. Men det blir inte av för hon sitter häktad.  

Hur blir man sådan att man kan mörda? Och sina barn? Det är obegripligt för de flesta, för nästan alla har sådana spärrar som gör det omöjligt. En utländsk mamma som kommer från ett muslimskt land tror vi är förtryckt och därför inte kan göra något sådant. Men denna kvinna var så frigjord att hon kunde. Eller hur vi nu ska tolka detta. Alla våra fördomar om dessa kvinnor kom på skam i det här fallet. 

Eftersom hon dessutom nekar till brott så har hon tydligen inte förstått vad hon har gjort. Förmodligen försökte hon skylla på sin ex-man. Det vore mest det mest logiska. Men hon sitter häktad på sannolika skäl och polisen letar inte efter någon annan mördare.

En bild på en mördare. Så kan de också se ut. Hon hade ett bra jobb och bodde också bra i Vallentuna, men nu har hon lyckats förstöra detta. Varför? Undrar om hon ens vet det själv. Hon ville ha vårdnaden helt och hållet om barnen. Det räckte inte att de bodde hos henne. Karma, ödet eller sjukdom?

måndag 11 september 2023

Ovanliga måndag välkommen!

 Det var mycket folk i dag på Värmdö! Jag åkte och handlade, var slut på mat hemma, och trafiken var tät i det dimmiga landskapet. Men känslan var att allt gick bra och var okej. När jag stannade för att slänga några gamla tidningar i återvinningen hälsade en kvinna på mig, som hade stannat av samma anledning. Jag hälsade glatt tillbaka. Det var rena sommaren i går, så många bor här fortfarande i sina sommarstugor. Det finns kring 14 000 sådana här på Värmdö.

När jag var liten och föräldrarna köpte en tomt på Ingarö, som var flera tusen kvadratmeter stor, eller drygt 4 000 har det visat sig. Fast de köpte en tomt som skulle vara 5 000 kvadrat för 1:10 kronor per kvadratmeter. Det gick bussar då från Borgmästargatan på Söder i Stockholm och ända fram till Gamla Brunnsvägen och sedan fick man gå en bit, någon kilometer, för att nå tomten. 

Det var rena landet på den tiden och vatten fanns, inte på tomten, men i brunnar längs Gamla Brunnsvägen så dit gick vi barn med vattenhinkar och hjälptes åt att bära detta vatten till den lilla timmerstugan som föräldrarna hade byggt. Spritkök och fotogenlampor fanns det för ingen el var framdragen. Så det var mycket primitivt då på 50-talet. Men det var ändå ett sommarställe. Så att alla i familjen fick uppleva lite annat än förortslivet i Björkhagen. Ett helt tryggt ställe som vette mot skogen, där det fanns svamp och blåbär plus lingon. Precis som nu så många år senare. Det gick att gå till närmaste bondgård och köpa mjölk i lösvikt. 

Denna bygd är förvandlad sedan dess, fast de på Ingarö inte har alla de bekvämligheter, som har följt med utvecklingen där jag bor nu på Värmdö. Här finns allt man kan behöva för att hålla kontakt med resten av världen, men också dess nackdelar i form av skåpbilar som spanar efter något hus att bestjäla. Världen har krympt betydligt sedan 50-talet och varje dag hittas nu någon död i skogen eller på gatan i detta land. Skjuten eller knivdödad. Vildsvinen har brett ut sig och nu finns också pesten här, som dödar dem inom en vecka. De fanns inte ens här då på den tiden. Men riktigt så illa är det inte på Värmdö. Här finns grannsamverkan och tomterna är åtminstone kring 2 000 kvadrat. Tillräckligt för att friden ska bevaras.

Var det då bättre förr? Nej det var annorlunda och ovanligt sett i backspegeln, men inte bättre. Barnsjukdomarna fanns kvar mässling, vattkoppor, röda hund samt polion härjade. Det fanns mycket mer att frukta för små barn och deras föräldrar, så det var därför det inte pratades så mycket om död och olyckor, för det fanns det nog av ändå. Det har gått drygt 70 år sedan mina föräldrar köpte tomten på Ingarö. Och världen har gått framåt. 

PS. Det är 9/11 i dag och jag har sett minnesprogram som är lika gripande som någonsin. Så mycket som fortfarande händer som har med denna "kamp" mellan kristna och muslimer att göra. Någon gång kommer också den krigföringen att ta slut. DS.


Så här såg det ut på landet. Det här är i slutet av 60-talet då äldste sonen fick följa med dit. Timmerstugan hade varit en smedja och köptes för 300 kronor. Utan golv och fönster. Fönstren köptes in när husen vid Hötorget revs. 
 

söndag 10 september 2023

Jodå jag lever fortfarande!

 Så här dagarna efter att min fjärde bok är släppt undrar någon om jag lever ännu. Jovisst gör jag det och att sammanfatta något i en bok är inte att ge upp livet, om nu någon trodde det. Det kan vara att lägga ifrån sig ett skeende, en börda, något omvälvande i livet, som skulle ha medfört kanske sjukdomar och annat om det inte hade bearbetats också med ord i en bok. Och det betyder att ha lyckats ta sig igenom detta och att komma tillbaka med en gåva till andra.

Vi behöver alla se igenom våra liv, titta bakåt ibland, och inte bara rusa vidare i god tro om att allt ordnar sig. Många gör detta genom vänner och genom att dissekera sina liv i dessa vänners sällskap. Men som någon sade som jag intervjuade för länge sedan: nej det vill jag inte prata om för då blir det aldrig av. Skeendet att göra kan vara motstridigt mot att tala. Att vara författare kan betyda att utföra något i offentligheten, för att lämna något värdefullt tillbaka efter att ha gjort en utflykt i den mörka, dunkla och farliga skogen för att sedan återvända med något som liknar guld eller till och med är något sådant genuint själsligt. 

På denna skapandets väg har jag haft sällskap av alla människor jag har träffat genom livet och deras dårskap och klokhet. Allt är nämligen användbart i vårt inre själsliv. Det är upp till mig författaren då att avgöra vad som ska tas med i denna min bok. Hur jag tror att jag ska nå fram till andra genom dessa mina ord. Det är ett berikande arbete. 

Men tiden avgör också vad som är viktigt. Mycket vatten rinner under broarna medan livet utspelar sig och det avgörs då vad som är väsentligt eller inte i våra liv. Det behövs en inre dialog med alla de olika delar som finns inuti någon som har levt länge för att vaska fram det väsentliga. 

Helt ödmjukt så vill jag framhålla att någon som har tillbringat många år på jorden kanske har mer att berätta än någon som är alldeles ny och ung. Men troligt är också att de gåvor någon kommer med till andra människor går deras öron och ögon förbi. Om det inte slås på stora trumman i offentligheten, så att de lockas till att inse att kanske finns här ett eller annat guldkorn. 

Mer än så vill jag inte säga i dag utan ni får själva gå den väg, som är er individuella. Och samtidigt delta i masstävlandet i halvmaraton på gatorna i Stockholm. Eller grattis om ni deltog i Ångestloppet på 209 meter! Lagom sträcka för många. Håll både kroppens och själens kondition intakt!


Den här ståtliga och väldoftande buketten fick jag i går för att fira min nya bok. Och Simba ville vara med på bilden. 

fredag 8 september 2023

Grattis till mig och min fjärde bok!

Jag får lov att klappa mig på axeln i dag för min fjärde bok släpps! Skynda er att inhämta den och läsa den. Den är inte tryckt i så många exemplar och jag kommer absolut inte att bli rik på den. Den finns i enbart 500 ex och jag har lånat pengar av en av mina söner för att den ska komma till stånd. Men den innehåller all den förtvivlan över världens tillstånd och den genuina klokhet som var och en kan uppnå när den blir äldre. Eller till och med gammal. 

Den blir knappast recenserad för jag vet hur människor tänker på DN och andra tidningar eftersom jag själv har jobbat med kultur på DN. Det var under en guldålder för kulturen och roligt nästan varje dag. Numera ska kulturen bära sig själv fast den alltid har haft mycket lite pengar från stat och kommun. Kultur är kvinnornas värld mest. Så därför får den ta stryk nu när allt handlar om krig, terror, mord och våldtäkter samt andra manliga icke behövliga ting i vår värld. 

Men som sagt i dag firar jag en smula, men utan att bjuda in människor till mitt hem, som inte är så stort. Något större kalas har jag heller inte råd med. Men det är okej. Det är inte viktigt att vara rik. Det viktiga är att följa sin genuina glädje. Vad det innebär får ni veta om ni läser Innan glädjen infinner sig! Grattis alla som vill läsa den!


Kaffetåren och katten Simba. Viktiga ting i min värld. Klockan är kring sju på morgonen för Simba väcker mig vid sextiden. Han är pratsam när han vill in och han har sina rutiner. 


onsdag 6 september 2023

Två dagar till boksläpp av Innan glädjen infinner sig

 På fredag är min senaste och sista bok ute på marknaden Innan glädjen infinner sig. Det är en beskrivning av livet och dess svårigheter och hur man kan övervinna att råka ut för olyckor, sjukdomar och död. Något som vi alla får uppleva särskilt om vi lever så länge som jag nu har gjort eftersom jag är född 1945. 

Samhället har glömt hur det såg ut då på den tiden efter andra världskriget och de som levde då är till stor del döda. Jag försökte ta reda på hur många av mina gamla arbetskamrater från DN, som fortfarande levde nu och det var inte många jag hittade. Journalistyrket är hårt och många har dukat under i ganska unga år. 

Min syster frågade mig om jag själv hade lyckats att gå vidare och inte fortfarande hade att vänta in att glädjen ska infinna sig. Absolut svarade jag då. Det är därför jag har skrivit boken för det handlar om att glädjen är den bas vi har i livet. Det är vad som gäller vare sig vi är rika eller fattiga. Glädjen får oss att orka och det gäller att hålla denna bas vid liv och inte ge upp utan gå åt det håll där glädjen finns. 

Vi kan gå fel och tro att vi måste få en hög ställning i samhället för att vara lyckliga eller ha många ägodelar och samla på oss rikedomar, men det handlar inte om det utan om att vi inuti oss själva kan finna det rum som är fyllt av ljus och där vi alltid kan hämta mer ork för att gå vidare. Detta har beskrivits på många sätt av åtskilliga som har upplevt detta genom årtusendena. Men det är svårt för människor att nå dit om de fastnar i olika tolkningar vare sig religiösa eller politiska, som kan dominera en människa, så att den aldrig begriper vad livets grund består av. 

Som jag ser det är vi på väg mot att alla människor kommer ha sin egen upplevelse av detta inre egna rum med ljus och inse att alla religioner eller läror beskriver detta, men på olika inte så fullkomliga sätt. Men jag vet inte om det här är en planet där detta någonsin kommer att ske. Eller om vi alltid måste uppleva hur krigen tar överhand när det har gått för långt med inskränktheten hos makthavare. Innan vi till sist kan begripa hur det står till. För krig är också en arketyp som kan tvinga oss att inse mer. 

Skynda att skaffa den här boken, för den kommer att ge er aha-upplevelser. Säger jag som har skrivit den. Jag som inte kommer att marknadsföra den särskilt något mer, för jag är rätt så blyg samtidigt som jag har ett oerhört självförtroende, som finns någonstans inom mig. Sådan är jag född utan att veta varför. måndag 4 september 2023

En barnbok om gängskjutningar

 Det här är en bok jag aldrig kommer att läsa för något barn. Det är fullkomligt bedrövligt att den behöver finnas i vårt land. Den heter Någons bror och handlar om döden för unga killar. Mellan 3-9 års ålder är lämpligt tycker bokförlaget och Fittjaskolans elever har gjort teckningarna. Femteklassarna har gjort dessa teckningar. Fy tusan säger jag. Fortfarande bor jag i ett land, en del av Sverige, där inte dessa skjutningar förekommer, men snart är de väl här också. Människor flyr hit för att få vara ifred. Mitt yngsta barnbarn är två år gammalt och pojke. Måtte han få leva sitt liv i fred. Inte i ett land som har råkat hamna i inbördeskrig. Råkat hamna? Nä vad säger jag. Det är politikerna som inte har kunnat sköta sitt uppdrag. F-n ta dom!Mer hat mot islam i Malmö

Våldsamma kravaller som de som utbröt i natt i Malmö medför bara mer hat och mer rasism menar imamen Tajaddin Farfour, som såg detta ske under upploppen år 2020. Det kan inte vara lätt att vara imam och att bemöta detta hat med kärlek och dialog som han säger vara vägen. Salwan Momika ger sig dock inte utan ska bränna en koran även nästa söndag. Om han får det är inte säkert. 

Ett sätt att få stopp på dessa motsättningar vore att förbjuda sådana som Salwan Momika, som inte är svensk medborgare, att utnyttja den svenska yttrandefriheten. Svenskar bränner inga koraner. Vi är helt enkelt för lite intresserade av dessa religiösa böcker eftersom vi är det mest frigjorda landet i världen från religioner. Det är en privatsak vad var och en tror på. 

Det bor människor från 111 olika nationer i Rosengård, där kring 90 procent är utifrån kommande och många, som inte har uppehållstillstånd också gömmer sig. Det är helt enkelt ett ghetto från miljonprogrammet, som inte borde finnas. Det är drygt 3 kvadratkilometer stort och där bor kring 44 000 människor. Alldeles för många på liten yta. Där jag bor är det kring 325 invånare per kvadratkilometer. 

Det här problemet kommer dock inte att försvinna utan bli värre. Nu tog polisen i går beslutet att ha kameraövervakning av området. Förfärligt att detta ska behövas. söndag 3 september 2023

Så skönt att en del muslimer reagerar

 Pouya Movahed är från Iran och skriver om när han dristade sig att bjuda en flicka till en glass som 14-åring. Hur då moralpolisen slog ned på honom och gav honom en rungande örfil. Så är det islamska Iran. Vi vet ju det, men det är bra att någon som har flytt därifrån vågar säga att Sverige är det mest toleranta landet för islam som finns. 

Denne man vet att det är skräcken som breder ut sig när islam far fram genom världen. Den upprätthålls av imamer och klaner. "Vår regering i världens mest sekulära land utnämner koranen som helig och överväger lagändring. Det är ett tecken på skräck." Så skriver denne 50-åring som numera är överläkare och forskare i psykiatri vid Lunds universitet. Det betyder att han först har behövt att skärskåda sig själv, vilket i sin tur har lett fram till att han har skrivit detta. 

Fler sådana modiga från dessa länder behövs, men de vågar kanske inte träda fram nu när Salwan Momika har fått höra om sin bakgrund att han har varit med i två Iranstödda miliser i Iran och att han kan vara här för att göra den muslimska världen upprörd. Kanske understödd också av Ryssland. Då vill jag att massor med muslimer skriver detsamma som denne modige Pouya Movahed och berättar varför de har kommit till Sverige på flykt. 

Och att fler gör som Nour som flydde från sin familj i Sverige efter åratal av hedersförtryck. Hon var 18 år när hon till slut fick modet att göra detta sedan hennes bror nästan ströp henne till döds och hennes egen mamma spottade på henne. Hon har bytt namn och bor någon annanstans i Sverige. Hennes familj ställdes inför rätta, men förnekade allt. Hennes pappa hade också tagit stryptag på henne och hennes mamma har rispat henne med en kniv. 

Hennes mamma och pappa dömdes till ett år och två månaders fängelse för hedersförtryck i Sverige under ett år. En av Nours bröder dömdes till fyra månaders fängelse för misshandel och olaga hot. Många fler sådana exempel behövs också att vi får höra talas om. 

Det är 21 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa för att hon ville leva sitt eget liv. Hon hade innan dess hållit tal i riksdagen, men ingen kunde hjälpa henne när hennes pappa sköt henne. Två andra i släkten har sedan dess mördat i hederns namn också. 

lördag 2 september 2023

Nobelstiftelsen återgår till praxis

UPPDATERAT

 Nobelstiftelsens VD Vidar Helgesen menar att denna stiftelse enbart återgår till vad de tidigare har haft som praxis. Precis som det går till i Norge. Men tyvärr är norrmännen de märkligaste i de här sammanhangen med underliga fredspris en del gånger och ska inte påverka hur Sverige gör. De olika ambassadörerna från Ryssland, Belarus och Iran är enbart inbjudna till själva prisceremonin och inte till den efterföljande galafesten i Blå Hallen. Så lyder meddelandet från Vidar Helgesen och det anses hederligt. 

Men detta beslut skvätter över också på kungafamiljen, som ska sitta där på podiet med dessa företrädare för ett krigförande land i Europa och en land som är anknutet till detta krig plus då Iran som ska införa strängare straff för kvinnor som inte vill bära reglementsenlig klädsel. Enligt islamsk sharialag. 

Vad jag förstår är inte inbjudningarna ännu utskickade utan det här är en så kallad testballong för att se hur detta uppfattas. Men nu när reaktionen är så stark så kanske också Vidar Helgesen inser att det är bäst att inte bjuda in dessa tre länder. Inte vill de väl att kungafamiljen avstår från att finnas på podiet i Konserthuset och kungen utebli från att dela ut priserna?

Nobelstiftelsen säger att de inte ska vara politiska, men det här är i det läge som världen befinner sig ett mycket politiskt beslut. Partiledarna för Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har valt att ställa in sin medverkan på prisceremonin och galafesten medan Magdalena Andersson säger att hon ännu inte har fått någon inbjudan. Kungafamiljen följer utvecklingen. Nobelpriset ligger på 10 miljoner kronor och är ett välkänt pris världen över. 

12.12

Det tog inte lång tid för Nobelstiftelsen att backa. Nu blir det som förra året att Ryssland, Belarus och Iran inte blir inbjudna varken till prisceremonin eller något annat. Klokt av dem! Hotet från kungen att inte medverka satte fart!

18:35

Alla vänsterpartierna skyndade sig att ångra sig också. Nu ska de gå naturligtvis!

Utdelningen av de olika priserna är en världshändelse och mycket hedrande för de olika pristagarna. Ända tills i år. Nobelstiftelsen har tid på sig att ändra sig igen. För inte kan alla vara välkomna till prisutdelningen så som världen ser ut. 


fredag 1 september 2023

Ett ord för blod beskriver gangsterkrigen

Det här är en bok som jag inte kommer att läsa: Ett ord för blod. Det räcker att läsa den intervju som DN har gjort där Faysa Idle beskriver sitt och släktens liv. De är somalier och lever som de alltid har gjort med hedern och dess följder.  Det är mord på mord och brott på brott som beskrivs. Hur det förortsliga livet är ett helt annat än det som finns i Sverige. 

Jag kommer inte att läsa den boken, för jag är så trött på att Sverige har gått så långt genom att socialdemokraterna tycker och har tyckt att det är rätt att importera nya befolkningar i hög grad. Något som detta stackars land inte har klarat av. Själv har jag slutat skriva om alla våldsdåd, sprängningar och mord som förekommer. De är helt enkelt för många och då är det inga nyheter längre. Jag försökte uppmärksamma tidigare justitieminister Morgan Johansson på hur det såg ut i landet för fyra år sedan. Fick inget svar förstås. 

Nu får vi ta smällen och de många sprängningarna för att den förra regeringen inte ansåg att brottsligheten var något problem. De nya invånarna skulle utnyttjas istället och medföra att BNP stadigt ökade genom de kostnader de orsakade staten. Till och med Åsa Linderborg på Aftonbladet har vaknat till sist och undrar vad sossarna håller på med när de vill införa hets mot folkgrupp för koranbränningar. Är muslimer verkligen en folkgrupp? Är kristna det också? Eller asatroende? Nästa punkt på dagordningen från muslimer tror Åsa Linderborg är att klassa religionskritik som hate speech. 

Men det där med den heliga koranen, som diskuteras så mycket och kommer att göra det under lång tid är bara ytligt. Ingen har längre något grepp om den verkliga brottsligheten i landet. Den här boken Ett ord för blod, som är skriven av någon som vet och har sett hur män och pojkar runt henne mördas för att det anses försvara någons heder. Men hon själv är utsatt för denna heder för klansystemet är taget intakt till Sverige och kommer inte att förändras förrän alla är döda och nya generationer kanske har anpassat sig till vad som gäller i Sverige. Eller också har de startat nya gäng i andra länder. Faysa Idles bror Bilal sitter i spanskt fängelse häktad för grova brott. 

Faysa Idle och hennes mamma besöker den äldste broderns och sonens grav. Kulturkrockarna har medfört att hedern gör att kyrkogården är full med unga män. Och som ni ser är Faysa Idle själv naturligtvis inne i den kultur som förtrycker henne. Faksimil från DN. 

torsdag 31 augusti 2023

Richard Jomshof sitter kvar som ordförande

UPPDATERAT

 Det var självklart att Richard Jomshof (sd) skulle sitta kvar som ordförande i justitieutskottet. Annars hade hela situationen spårat ur för vem skulle mer avgå som ordförande i utskotten? Man kan inte ändra en ordning som under lång tid har varit den enda. Med en rösts övervikt så röstade justitieutskottet för att inte inleda någon omröstning om Jomshof, dvs alla de borgerliga partierna röstade för Jomshof. 

Det här var en storm i ett vattenglas för att Richard Jomshof uttryckte sig om Muhammed med ord som många kunde hålla med om, som har studerat islam och denne grundare av religionen. Så här sade Jomshof om islam: "antidemokratisk, våldsförespråkande och kvinnofientlig religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed."

17:08

För första gången bjuds nu Jimmie Åkesson (sd) in till Nobelfesten. Fast han skriver på facebook att han tyvärr är upptagen den dagen. 


En slav i Zanzibar, en ö utanför Tanzania. Landet är muslimskt också nu. Nu är slaveriet avskaffat, men kvinnor är förtryckta.onsdag 30 augusti 2023

Det lönar sig för Magdalena Andersson att skälla på regeringen

 Det är en alldeles okej politik att Magdalena Andersson nu undviker att säga något om den egna politiken och istället skäller som en bandhund på regeringen. Det gör att hon och socialdemokraterna får väljarna att projicera sina egna tankar på vad detta kan innebära för dem själva. Socialdemokratins framtida politik kan sväva som en hägring om ett bättre liv, särskilt för de miljoner som har invandrat till Sverige. 

Det har länge varit detta partis politik att ta hand om stackare, som inte själva kan åstadkomma något positivt i sina liv. När större delen av folket var fattigt var detta en bra politik. Men nu har den urartat till att alla som klagar det minsta ska överösas med bidrag. Särskilt om de är nytillkomna i Sverige. Märkligt nog har även jag haft nytta av denna inställning, eftersom jag förra året för första gången fick garantipension i mitt liv. Detta för att pensionen sjunker ju äldre man blir. Och det vore ju absolut orättvist ifall jag som är född här och har arbetat hela livet här skulle få mindre i pension än nyss invandrade från långt-bort-i-stan. 

Att Magdalena Andersson inte berättar något om sin egen inställning till reformer och egen politik är absolut bäst för det har tidigare visat sig att när partiledare tiger om den egna politiken så länge det går mellan valen så stiger väljarnas förhoppningar att denna politik kommer att gynna just dem. Men risken är att när valet närmar sig och oppositionen blir tvungen att komma med några konkreta förslag till ny regering så faller opinionssiffrorna till låga nivåer. 

Men den dagen den sorgen kan ju alltid Magdalena Andersson säga. Och det är ännu lång tid innan nästa val till riksdagen år 2026. Under tiden gynnar det henne bäst att stormskälla på regeringen för allt. Dock kommer hon inte att uppnå egen majoritet utan måste förhandla med andra partier då inför nästa val. Men centern verkar inte behövas i framtiden utan det räcker med vänsterpartiet och miljöpartiet för att bilda regering. Om nu siffrorna kan förbli höga ända fram till 2026.

Inte bara regeringen har fått skäll. Magdalena Andersson gav sig också på programledaren Jenny Strömstedt i somras när det var debatt om bilars utsläpp. 

tisdag 29 augusti 2023

Hugg av dem huvudet!

UPPDATERAT

 Så hade den röda drottningen för vana att skrika i Alice i Underlandet så fort något ansågs fel av henne. Detta var kring 1865 då boken skrevs av Lewis Carroll, en barnbok med en förunderlig saga där Alice ramlar ned i ett kaninhål och får uppleva äventyr. Det skulle vara önskvärt att även vår tids befallning hos en del av mänskligheten att hugga huvudet av människor, som enbart gjort något litet som att elda upp sin egen köpta bok utomhus, kunde förvandlas till en tokig och galen saga. 

Men tyvärr så finns det även i vår tid i verkligheten galningar, som tror att de kan göra vad som helst i namn av en inskränkt religion. Att halshugga otrogna är en skyldighet för miljarder människor, om de nu tar detta på allvar. Det går dock emot allt var mänskligheten har uppnått genom årtusendena. Men ingenting är fel i denna religion som har efterträtt de elaka grymma gudar, som har passerat revy genom årtusendena, för att en del män skulle ha makt.

En till Sverige invandrad berb, vilket är ursprungsbefolkningen i Nordafrika, är klokare än de vise män, som säger sig vara ledare för islamska länder. Han vet att den islamska världen hade mångdubbelt fler slavar än som transporterades över Atlanten av västerlänningar och att straffen för de otrogna är hundratals i koranen. 

Varför inte förpassa sådana totalt galna skrifter till något mörkt brinnande ställe där de hör hemma och sluta tvinga på barn dessa? Men tyvärr går vi snarare mot en ny medeltid, där dessa herrar kan ta hur många slavinnor de vill plus några fruar och tvinga dessa att klä sig som männen vill. Plus ta barnen från också Sverige och tvinga dem att gifta sig i hemlandet de har flytt ifrån. Fler än tusen barn per år försvinner i Sverige. Sådana händelser var otänkbara när jag var yngre. 

30.8.2023

Salwan Momika ställer in dagens och morgondagens planerade koranbränningar  i Solna centrum och utanför riksdagen. Han säger till polisen att det beror av "personliga skäl". Detta skäl är allomfattande och betyder allt från influensa till för många hot av terrorister. Eller kanske för att Tiktok har stängt av hans möjlighet att tjäna pengar på dessa koranbränningar. 

Detta giftermål ägde rum år 2023. Han är emir i Kano i Nigeria och kan göra som han vill. Han har fler fruar än denna 11-åring. 


måndag 28 augusti 2023

Peter Wolodarski har missförstått sin roll

Det var länge sedan jag prenumererade på DN. Eftersom jag slutade där som journalist i förtid så får jag heller inte den tidningen som pensionär. När DN gjorde Greta Thunberg till sin chefredaktör för en dag för snart tre år sedan så tyckte jag att tidningen eller chefredaktören hade blivit galen. 

Men kanske är det rätt och lagom åt Lena Andersson att Peter Wolodarski ger sig på henne och tar heder och ära av henne. Nej naturligtvis inte. Så ska inte en chefredaktör uppföra sig. Inte mot någon enstaka journalist. Lena Andersson har presenterat "stolligheter" enligt chefredaktören. Jaha. Chefredaktören Tove Lifvendahl ger sig i Svenskan in på ett försvar för Lena Andersson som numera är skribent där. 

Personligen tycker jag inte detta heller är särskilt bra. Att chefredaktörerna slåss inbördes. Men det är väl följden av den alltmer förpestade luft som gör att allt blir politik även i massmedierna. Jag minns att när jag som ung tog del av det tidiga 1900-talets sätt att skriva i tidningar så blev jag förvånad över de hårda orden. Men det var då som nu splittring i samhället. Vi hade bara en respit under några årtionden, då Sverige kunde leva på sina lagrar från andra världskriget för att vi slapp delta. 

Men nu när världen håller på att gå under vart tionde år för att vi människor förstör jordens klimat, så är det detta som är så hårda vetenskapliga fakta att det inte ens behöver diskuteras. Och så kommer här Lena Andersson och bidrar med sina egna små iakttaganden precis som om hon var en icke journalist som inte förstod att rätta in sig i ledet. Det heliga undergångsklimatet får inte ifrågasättas. 

Själv tror jag aldrig på undergångsvisioner. De härstammar från bibeln och beror säkerligen av att människor har drabbats av exempelvis stora översvämningar när inlandsisen under många år smälte och vattnet steg över landet runtom i världen med 130 meter. Vilken enorm katastrof! Till slut smälte isen bort för cirka 10 000 år sedan från norra Sverige. Sverige låg då till stor del under havsvatten eftersom den tunga isen hade tryckt ned landet. Och ännu i denna dag höjer sig landet där jag bor ungefär med en centimeter vartannat år. Ingen människa deltog dock i denna uppvärmning av jorden. 

SVT:s Erica Bjerström har blivit klimatets egen clown genom de olika rapporter som hon bidrar med från sina egna upplevda små äventyr och sina feltolkningar av jordens temperatur. Hon är med på den där resan mot den överhettade jorden precis som en stor del av journalistkåren. Men henne kommer Peter Wolodarski aldrig att ge sig på. För han har ingen personlig trist erfarenhet av henne på den egna tidningen. Och hon håller sig i mitten av den tolkning av klimatet som vi alla ska ansluta oss till. Vi kommer att se världens is smälta totalt och haven kommer att dränka oss och det är vårt eget fel. Allt över 20 grader är livsfarligt enligt de nyaste rönen. Då ska det varnas för att gå ut för landet kan självantända. Tidigare så var detta en härlig sommar även i Sverige. 

söndag 27 augusti 2023

Att resa i tiden

 Det är en märklig sak att skriva böcker. Och då menar jag inte deckare eller sådana böcker som handlar om hur man ska göra här i livet, små goda råd, som den människan har kommit på. Huvudsakligen ett skrivande för att tjäna mycket pengar och bli en kändis. Nej jag menar den "stora" romanen förstås. Den som jag just har fått i min hand och som jag har skrivit under många år. Dikten i början är från 70-talet. Om man skriver en bok på så sätt, ärligt och utan att hålla igen, så förändrar det författaren. 

Det är en resa som den människan ger sig ut på, en inre resa, som man aldrig vet riktigt vart den ska ta vägen eller vad målet är. Men det känns nu som om jag har lagt mycket i denna bok, mitt liv som det var och som jag har tänkt igenom ännu en gång och betraktat. En roman som kanske också kan ge någon annan något att se på i det egna livet och förvandla läsaren en smula. Det är också så att äldre råkar ut för detta mer eller mindre: att de förvandlas för att de kan se bakåt och uppfatta sina liv på andra sätt än när de var mitt uppe i dem. 

Denna inre resa tar aldrig slut utan fortsätter livet ut när den väl har påbörjats. Jag är alltid så rädd att låta högmodig när jag beskriver det här. Som om jag var den enda som är stadd på denna livets resa. Så är det naturligtvis inte. Alla människor gör en sådan resa. Mer eller mindre beroende på vad de ser som sina livs mål. 

Alla de liv som beskrivs i våra tidningar och nyheter är dock ofta liv som har råkat snett på något vis. Det handlar om mördare, rånare och misshandlare. Och de har blivit mer frekventa numera i denna stora kulturomdaning som pågår i världen. Men de ingår i livet på den här planeten och det kommer förmodligen aldrig att bli annorlunda. 

En inre resa går dock mot ljuset och glädjen. Det är kontentan av mitt livs klokskap. Jag är glad att jag har kommit så långt tack vare gener och arv från olika släktingar. Just nu pågår i bakgrunden i min TV filmen About time, som handlar om människor som har fått i arv att kunna spela upp livets olika dagar en gång till. I verkligheten. Eller hur många gånger som helst tills de är nöjda. De kan ta om allt som händer för att bli nöjda med hur de och andra uppför sig. 

Som jag ser det är det vad vi alla håller på med hela tiden. Vi förvandlar oss själva och andra människor. Och alla de där tonåringarna, som inte begriper vad de håller på med, utan begår brott kommer också att bli klokare när deras hjärnor är färdigutvecklade i 25-årsåldern. Under tiden måste samhället skydda dem genom att låsa in dem på olika håll och låta dem gå i gruppterapi alla vardagar. Jo det går till så har jag hört åtminstone på en del behandlingshem. 

De får då chansen att ta igen allt de inte tidigare har fått i sina liv och omstrukturera sina hjärnor. För detta pågår under hela tonårstiden. Så befinner vi oss alla på denna resa som människor genom rymden intill en liten stjärna som ständigt ger oss vad vi också behöver som människor. För att leva. Och det var förunderligt vad fel meteorologerna hade i går när jag var på kalas. Det regnade knappast alls. Något att vara tacksam för. Vem hade ordnat det?

I den här filmen kan huvudpersonen resa i tiden och ändra allt som är tokigt i dåtiden. Något vi gör alla genom våra liv, men inte så konkret och påtagligt som i denna film. 

fredag 25 augusti 2023

Innan glädjen infinner sig

 Här nedan kan ni läsa en del av den första sidan i min nya bok, som jag nu har fått hemsänd till mig. Boken släpps den 8 september, vilket ni säkert redan vet. De stora tidningarna ska få ett recensionsex av den. Vi får se om den blir uppmärksammad. Den handlar om älsklingens sjukdom, men också om hela livet kan man säga och att glädjen är det som livet vilar på för annars mår vi inte bra. Följ din glädje så ordnar sig resten på något sätt. 

Många går fel i livet och tror att det handlar om rikedom och makt. Vi ser det just nu genom sådana makthavare som Putin. Det verkar som om världen aldrig kan bli av med denna sorts människor, som absolut ska bestämma allt över ett folk eller över människors sinnen genom hjärntvätt av någon slags religion eller värdslig lära. Eller genom att plåga sina närstående. 

Min bok är sammanfattningen av mitt livs insikter av vad som har hänt och händer på denna planet. Det är en snäll bok mot närstående, men inte så mot maktmänniskor. Det är beskrivningen av vad som hände familjen och hur samhället klarade att ta hand om människor. 


onsdag 23 augusti 2023

Mer vatten än vanligt i augusti

Även havet har fått tillskott på vatten. Annars brukar man se bottnen en bit ut i havet, men inte i år. Så bra så! Och strax ska jag åka och hämta min nya bok, som har kommit till bygden. Så roligt att få se den. Det är den boken ni ser till höger här som omslag, men nu ska den finnas i sinnevärlden. Härligt! 


Här är boken nu i verkligheten. Bra format! Den 8 september är det boksläpp!tisdag 22 augusti 2023

Sverige mobbat av den muslimska världen

 Nu känner Erdogan i Turkiet att det är läge att begära att den svenska regeringen får ordning på gatorna och regeringen har varit ansatt av alla de 57 muslimska staterna i OIC. Det är deras vänskapsorganisation för att sprida den muslimska läran och därmed sharialagar över världen. Det är Irak som inte har ordning på de muslimska folkmassorna, som kunde bränna ned den svenska ambassaden, men det talas det tyst om i muslimska länder. Och Erdogan tar poäng på hemmaplan genom att begära att den svenska regeringen ska fungera som han själv gör i Turkiet. 

Attackerna på Turkiets helgedomar får inte fortsätta säger Erdogan. Vilka attacker? Ingen har attackerat någon muslimsk helgedom i Sverige. Inte i Turkiet heller. Däremot har terrorister stoppats som skulle göra ett attentat i en svensk kyrka. Det är så tröttsamt med detta tjat om att ändra vår grundlag eller ordningslagen, som handlar om yttrandefriheten. Det ska naturligtvis inte ske. Men nu är en utredning tillsatt. Det är det svenska sättet att dra något i långbänk. 

Vi är inte så intresserade av att vara med i Nato att Turkiet ska få bestämma detta eller Ungern. Det får gärna dras i långbänk detta också och inte ska Sverige buga och bocka för att få vara med i gänget. Om Nato vill ha med Sverige så är det upp till alla de andra återstående 29 länderna att bestämma om detta ska ske. Och utöva sina påtryckningar på de båda motstridiga länderna. Detta är bara en formell fråga eftersom Sverige alltid har varit på Västländernas sida sedan andra världskriget och tidigare. Det är Turkiet som numera kör sitt eget race för att få så mycket makt i världen som möjligt. Tyvärr tycker en del i Sverige likadant. Att muslimer ska ha den makten. 

Här skrev jag senast om Erdogan. 


Den islamska världen är större nu än på 700-talet. Fast Spanien är kristet nu. Men en större del av Afrika är under islamskt välde och hela Indonesien. Plus fler delar av Asien. Islam är inte större än kristendomen, men den siktar på att bli det.