tisdag 30 september 2014

Björn Söder vann

Han fick inte bara andre vice talmansposten i går i riksdagen fast han är sd:are och den demonstrerande vänsterpartisten Rossana Dinamarca protesterade genom att bära en T-shirt där det stod: sd=rasister. Och att vänsterpartiet tvingade riksdagen att gå igenom tre långa omröstningar fast det var klart från början att Björn Söder var den enda kandidaten och att han skulle bli vald. Ett löjets skimmer över riksdagens utformning av detta. 

Hon framträdde i samma kläder alldeles nyss i SVT:s morgonprogram och framstod som ett dagisbarn i sandlådan, som absolut måste demonstrera överallt. Frågan är om hon också i dag tänker gå omkring i den tröjan under riksdagens högtidliga öppnande. Eller hela riksdagssäsongen? Ständigt under de kommande fyra åren. Hon får väl vara konsekvent i sin klädsel, tycker jag. Ska det vara sandlåda så ska det.

Som sagt Björn Söder vann den debatten nu på morgonen genom att ständigt påpeka att han kommer att göra sitt jobb. Om riksdagen inte skulle ha följt sina egna regler om att ge andre vice talmansposten till det tredje största partiet då hade vi inte längre haft någon demokrati. Folket hade inte fått bestämma.

Direktsändning i dag från riksmötets öppnande kl 13.25 i SVT2.

Här kan ni läsa om och se debatten i morse i SVT.

måndag 29 september 2014

Pippis pappa inte negerkung

Numera är Pippi Långstrumps pappa bara kung, för någon kunde ju ta anstöt av att han tidigare var negerkung i Söderhavet. Inte heller får Pippi dra i sina ögon så att de blir sneda så att hon liknar en kines. 

Det är en ny och förbättrad dvd-upplaga som har gjort att SVT går in och ändrar i filmen från 1969 då när vi var så omedvetet rasistiska gentemot andra folkslag. Också Astrid Lindgren skulle ha varit med på dessa ändringar tror Saltkråkan AB som förvaltar hennes kvarlåtenskap. Hon stod inte för att kränka människor.

Dessa filmer kommer att visas i Barnkanalen i december i år. Det finns dock människor som tycker att kungar är kränkande också, men dessa tas det inte hänsyn till. Och är hon inte riktigt mallig som tycker att hennes pappa är kung?

Ska inte alla gamla sagor ändras också? Som beskriver den utsatthet som kunde finnas förr i tiden. De fattiga kan ju bli stötta. Kungarna bestämde också över liv och död. Uppenbarligen kan inte barnen eller deras föräldrar försvara sig mot vad som sägs i TV, medan det däremot anses att det går att förklara att det står negerkung i böcker. Eller att gamla sagor får behålla sin form. Var går gränsen för censur?

Här har jag tidigare skrivit om att Författarförbundet gillade ordet neger. Och här skriver DN en ledare i dag om den obehagliga trenden att tvätta konsterna från icke korrekta associationer. 

söndag 28 september 2014

Kriminella islamska staten

Muslimska världsförbundet går ut och fördömer IS och menar att de borde heta CIS eller CISIS, dvs den kriminella islamska staten. Detta rapporterade TV4-nyheterna. Men betyder det något vad detta förbund säger? De har sagt detsamma om terrorister sedan lång tid tillbaka.

Förbundet finansieras från Saudiarabien och vill sprida den religion som är statsreligion där. En konservativ syn på islam wahhabismen, som menar att vi nu i dag ska leva som Muhammed och de första generationerna efter honom levde. Men många muslimer tycker inte att de har svar på dagens frågor. Vad muslimer behöver är att gå vidare från den slags gammaltestamentliga ordning de lever efter och inte längre lita till alla gamla religiösa dogmer tycker jag. Detta var något som tog lång tid för kristendomen att genomföra och som skapade många riktningar inom denna religion. Detsamma är vad som sker i islam.

I Saudiarabien har kvinnor inte rätt att ha bankkonto, köra bil, cykla eller gå på gym. De måste vara täckta från topp till tå med bara ögonen synliga. Får inte gå på samma restauranger som män och alla arbetsplatser är könssegregerade. Och detta är önskvärt? Också i Sverige? Vad säger Fi? Nä de säger ingenting som bekant om detta. Kvinnor som är gifta med män i Saudiarabien måste alltid ha mannens tillåtelse att lämna landet, vilket medborgarskap dessa kvinnor än har. 

Vad muslimer absolut bör göra är att se religion som något annat än politik tycker jag. Att blanda ihop politik och religion har demokratier inte gjort sedan kungar och drottningar förlorade makten över folken och inte längre sågs som gudomliga och utsedda av Gud. Mänskligheten kämpar för att nå den nivå där vi själva har ansvar var och en av oss för att inte bli kriminella eller leva så att vi skadar andra människor. Men det ser ut att vara långt kvar.

lördag 27 september 2014

Ha inte bråttom till en begravning

UPPDATERAT
Det hade en barnfamilj i går när de frontalkrockade med en cementbil. Föräldrarna och ett barn omkom. Två barn vårdas med svåra skador. Barnfamiljens bil var på fel sida av vägen. De kom från Stockholm och var på väg till en begravning i Årjäng. 

Det är absolut bättre att komma för sent till en begravning än att inte komma fram alls. Så blev det när vår pappa begravdes i Karlstad. Vi hade helt missbedömt tiden det skulle ta att åka. Men vi ringde och sade som det var när det var tio mil kvar och vi skulle ha varit framme vid kyrkan egentligen. Alla väntade på oss. Så vi fick vara med om begravningen.

Det var tre flickor i personbilen som frontalkrockade. Ett par tvillingar i elvaårsåldern och en yngre syster på nio år. En tvilling omkom. En flicka, den andra tvillingen, flögs med livshotande skador till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm och den yngre systern ligger på lasarettet i Karlstad.

Tyvärr blir det nu tre nya begravningar. Familjens hund omkom också. Vila i frid alla!
29.9.2014
Familjen kom från Nacka och de tre barnen gick i Skuru skola.

6.10.2014
I dag inträffade två olyckor på samma vägsträcka. En förare omkom. Dödens väg och människor kan tydligen inte lära sig detta.

fredag 26 september 2014

Hästmannen fastnade

Filmen om honom fastnade och han själv har fastnat i tiden. Inte ens i sin mammas och pappas tid utan förmodligen i far- eller morföräldrarnas tid. Då män gick i slokhatt och bara hästar användes. Den stadiga typen ardenner. Jag kände igen allt i filmen från 50-talet: redskapen och att hästar användes. Detta beroende av att jag själv bodde på bondgård på somrarna i Blekinge. Då på 50-talet köpte till slut bonden traktor och byggde till ett skjul där den kunde vara.

Hästmannen är en dag yngre än jag. Han är född den 3 december 1945. Fast han ser ut som om han kom från 1800-talet. Men han har faktiskt två traktorer på gården, inte bara hästar, men vi fick inte se dessa modernare redskap. De är från 50-talet bägge, så det borde ha varit föräldrarna som köpte dem. En Volvo från 1952 och en Bolinder Munktell från 1957. Istället upprepades bilderna när de "moderna" och vanligare bönderna svischade förbi hans gård i sina traktorer.

Som sagt jag känner igen mig. För själv har jag litegrann fastnat i 50-talet också eftersom jag bor där mina föräldrar hade sommarstuga. Jag vet vad det beror av: att min mamma dog alldeles för tidigt. Och att jag ville bo någonstans där både min mamma och mormor hade trivts. Plus jag själv förstås, för då på 50-talet var jag liten och mamma och pappa hade ännu inte skilt sig. Och sommarstället betydde ledighet och föräldrar. Vi fick inte veta något om Stig Anders Svenssons bakgrund på så vis. Han bor på Råskog 6 i Eksjö och lär så göra tills han dör om jag har begripit det hela rätt.

Filmen om Hästmannens sista strid går i repris i morgon lördag kl 17.10 och på söndag kl 8.00. I den vanliga televisionen i tvåan.

Nu stoppas utvecklingen

Det mesta läggs i malpåse när miljöpartiet får sitta i regeringen. Tyvärr så stoppas kringfarten runt Stockholm, som har behövts hur länge som helst. Hur ska det se ut i Stockholm i framtiden? Ska bilarna förbjudas?

Stockholm ligger ungefär sextio år efter andra städer i världen och i Sverige, som har haft kringfarter sedan 60-talet. Men här ska det förbli trafikinfarkt. Tvinga alla att cykla till jobbet för sjutton! Vi bor bara tre mil bort. En härligt uppfriskande cykeltur på morgonen. Särskilt i snöstorm. Hur ska det gå med Slussen? Och med trafiken ut till östra delen av Storstockholm? Att inte se till att bussarna får plats gör att fler måste ta bilen. Trafikinfarkten sprider ut som ringar på vattnet genom länet.

För att den nya regeringen ska vara riktigt miljövänliga så borde väl alla motorvägar läggas i malpåse också. Slutas att underhållas och långsamt bli till de gamla smala vägarna från 50-talet. Då kommer inte människor längre att kunna bo och försörja sig i huvudstaden med omgivningar utan tvingas ut i landet. Och att bli självförsörjande i små byar. Låt alla mörkgröna galningar bestämma!

tisdag 23 september 2014

Mördade Yara var som en slav

UPPDATERAT
Jag hoppas att 8-åriga Yara i Karlskrona, Blekinge, ska få någon rättvisa. Hennes mördare skyller på varandra fast hon hittades död utanför deras lägenhet och att det är helt klart att hon blev misshandlad till döds.

Hade hon aldrig skickats till det underbara landet Sverige av sina föräldrar för att bo med släktingar hade detta aldrig hänt. Hoppas verkligen att båda kan dömas för barnmisshandel och barnamord.

Här har jag tidigare skrivit om detta.

30.9.2014
Troligen är det kvinnan i familjen som är skyldig. Det säger åtminstone mannen, som har filmer till bevis. Men kvinnan säger att det var hon som ringde efter ambulans när flickan var svårt skadad. En så tråkig historia. De båda är faster och farbror till Yara.
23.10.2014
Och nu ska rättegången börja i nästa vecka. Hoppas att båda blir dömda. Vad jag förstår så befinner sig Yaras pappa här fortfarande och ska vara med på rättegången. Flickan var uppenbarligen ett barn, som skulle kunna få hit sina föräldrar också och Yaras pappa ger sig inte förrän hela familjen är här har han sagt. Hon misshandlades så svårt att fettpartiklar frigjordes ut i blodet och tog sig till lungorna och täppte till dem. Kanske blev hon också kvävd av en kudde. Förskräcklig historia!
24.10.2014
Yaras pappa trodde hon var trygg i Karlskrona. Tyvärr är släkten ibland värst.
29.10.2014
Nu börjar rättegången om mordet på Yara. Det är otroliga vittnesmål, som kommer fram. Alla verkar ha vetat om hur det stod till bland grannarna, men ingen anmälde detta till någon alls. Varför? Rädsla för att verka rasistiska? Hur kan en åttaåring få slås ihjäl i Sverige av släktingar? Mannen skyller på kvinnan och kvinnan fattar inte varför hon är anklagad.
4.2.2015
Har inte orkat skriva om domen mot de båda fosterföräldrarna, men uppdaterar nu. Kvinnan fick livstid i tingsrätten och mannen sex år. Det var kvinnan som besinningslöst hade slagit flickan över hela kroppen tills hon dog. Mannen hade inte ingripit och blir dömd för medhjälp. Medierna kan inte hantera att en kvinna har gjort detta, någon som skulle ha varit underställd mannen, men uppenbarligen inte var det. Utan tvärtom den som stod för våldet. Oisin Cantwell i Aftonbladet menar att var och en av oss skulle kunna ha gjort det här. Nej det är inte sant. Bara denna kvinna kunde göra detta, ingen annan. Han menar att det inte var något monster, som gjorde detta mot flickan. Nej det var något värre än ett monster. Kvinnan lät sig gripas av denna ondska och gjorde detta mot flickan. Det var värre än något monster eftersom hon gjorde detta under lång tid. Vi människor har var och en av oss en fri vilja och ifall vi väljer att mörda ett barn så måste samhället straffa detta. Så självklara saker. Men inte för Oisin Cantwell. Nästa steg är väl att förklara denna mörderska som offer. 

Tredje världskriget

Det pågår i Mellanöstern. Återigen står religioner mot varandra. Det går alltid att ta till något slags troende för att starta krig. Se på Hitler, som försökte skapa något helt nytt utifrån att gå tillbaka till gamla religioner. Man kan se denne man som en föregångare till IS. Han ville skapa ett tusenårsrike med våld. Det fungerar aldrig, men skapar mycket lidande. 

Detsamma pågår nu bland de galningar som tror att de ska bli världens härskare. Det är ett totalt egotrippat företag bland unga män. Ibland går terrorismen i arv. Många säger att vår planet är ett sådant ställe där ondskan alltid kommer att finnas. Fan tro´t säger jag. Människor har en fri vilja och kan välja att bli onda. Och detta ser ut att ha permanentats i det infekterade klimatet i islams länder.

Tyvärr kan unga män (och kvinnor) inbilla sig att de strider för en god sak. Det gör den man som har tagit ett nytt namn och hans pappa, som inte vill framträda på bild på grund av att hans religion förbjuder detta. Galningar säger jag! De skyller allt på andra och hans son har åkt för att kämpa för IS för att skydda barnen. Vilken hjärntvätt! 


lördag 20 september 2014

Det svänger i politiken

Äntligen har partierna begripit att det är något fel när en ganska stor del av befolkningen envisas med att rösta på ett parti, som ständigt under förra valperioden har beskrivits som rasistiskt och främlingsfientligt. Eller till och med fascistiskt. 

Varför röstar människor med sd? Ja det kan ha att göra med att som min numera döde andrapappa ville göra då 2010. Proteströsta. För uppenbarligen begrep inte moderaterna, som han hade röstat på större delen av sitt liv, vad som rörde sig i folkdjupen. Landet var på snedden, gick åt fel håll mot vad han tidigare hade upplevt.

Han som jobbade åt Wallenberg större delen av sitt liv och hade det bra därför också på ålderns höst när han fick en riktig pension tack vare vad som hände 1957 när folket (läs våra föräldrar) röstade för en blandekonomi. Det innebar att han tjänade bra under sitt liv och fick en pension som räckte till allt han ville göra. Dessutom kunde han sluta jobba när han var 60 år. 

Det som för vanligt folk numera ser ut som en önskedröm. Var det verkligen så förr i tiden frågade en yngre släkting mig. Jo så var det. Bara för fyra år sedan för sådana som honom. Numera får nästa generation inte mycket i plånboken. Vart pengarna har tagit vägen vet vi. De har tagits ifrån dagens nyblivna pensionärer. Vem kan undra varför de röstar högerut? Vad ska de leva av alla år de har kvar?

Och det glädjebesked som gavs valnatten att Löfven hade vunnit har visat sig verkligen vara en sanning med modifikation. Det blev knappt en procent kvar av den vinsten. Och svenska folket menar att det här kommer inte att gå så strålande. Rent politiskt. Men som de vet som har varit med ett tag: landet överlever också detta. Valet betyder att politiken inte får samma gedigna maktställning och det tycker många är bra. 

Varför ska medier och politiker styra landet? Blir inte det lite märkligt att de som har makten är de uppenbart priviligerade? Precis som det alltid har varit. Och de har som vanligt ingen aning om hur landet ligger. Klasskillnaderna blir större för varje dag som går särskilt med tanke på att vi numera har analfabeter och mycket lågutbildade som svenska medborgare. Det är ett problem och får oss att backa till förra århundradets skifte. Det är inte rasistiskt att diskutera detta.

fredag 19 september 2014

Avpolitisering

Jag håller på att känna in hur det är att vara mera normal. Att inte längre vilja skriva om det som händer i politik och annat. Ingenting berör längre i det här landet, som har gått så långt bort från det land, som fanns en gång i tiden. Nu återstår bara att försöka lappa ihop resterna av detta. 

Vi har inga raser i världen eftersom alla människor är människor och modeordet rasifiering är fullständigt åt skogen. Mänskligheten skapades en gång i världen i Afrika och utvandrade därifrån och spred sig över jorden. Vi är alla släkt. Vi är dock alldeles för många och kan inte hålla sams. Det är våra största brister.

Ännu har vi klarat det, men naturligtvis är ebola inte den sista sjukdomen vi som mänsklighet kommer att råka ut för och heller inte den dödligaste. Omkring femtio procent har tydligen överlevt smittan. Många ändå.

Vi lever i den bästa av världar. Visst är det så. Och ekonomin är god. Visst är det så. Men hur länge? Dystra tider förestår och det var därför jag slutade skriva två månader före valet för det kändes att ifall inte Löfven fick regera skulle vi få terror i Sverige. På riktigt. Nu är det mera lite på låtsas när bilarna brinner runtom i Sverige. Löfven får regera fast de inte är större nu än förra valperioden. Reinfeldt var trött på det hela.

Förr i världen brydde jag mig inte om allt stök kring politiken, tyckte redan som 23-åring att dom där galningarna som rev upp gatstenar i Paris inte var särskilt mogna. Det fanns annat än detta som styrde världen. Och så är det numera också. Fast medierna skriker högre och oftare på vargen än de gjorde då. 

torsdag 18 september 2014

Hur vi ska fortsätta

För min egen del har politiken spelat ut sin roll. Den är inte normgivande. Den lever för långt bort från folket. Det har blivit något som tar plats på scenen, men som inte längre har särskilt mycket med verkligheten att göra. 

Vi fortsätter våra liv hur politikerna än försöker vrida till dem. Viktigare är vad som händer i vår närhet med familjen och omgivningen och vi i Sverige bor i mycket olika omgivningar. De har blivit fler och mer olika under de senaste decennierna. Den styrka som kunde ha funnits i ett sammanhållande politiskt fält finns inte längre.

Vad är det då som kan göra att vi känner oss som ett land och ett folk? När också affärsbiträdena tittar misstänksamt på var och en av oss, när inte den dagliga verksamheten längre fungerar med sophämtning eller annat för att de som ska göra detta struntar i det. När människor tror att de måste demonstrera mot ett av partierna i riksdagen, som andra har tagit dit. Då står det illa till i landet.

Och när den tredje statsmakten, som borde titta på alla makthavare och inte bara vissa, ständigt piskar för att bestämma hur det ska se ut i landet då ligger landet på snedden och inte så som det borde. Att leva och låta leva är inte längre tillåtet utan nu ska det levas så som överheten vill. Den självpåtagna delen av folket, som borde vara lite mer ödmjukt gentemot de, för vilka de ska berätta om framtidens riktning. Propaganda har vi fått nog av.


tisdag 16 september 2014

Äntligen icke valår!

Så skönt att slippa turbulensen kring valet. Tog en absolut paus för att slippa detta. Har ägnat mig åt familjen och familjen. Är jag då en familjemänniska? Tydligen. Bor just nu ensam i vårt stora hus. Känns mycket underligt. Är inte van vid annat än att alltid ha en flock att sköta. Stor eller liten.

Drömde dagen före valet att jag bodde i ett mycket stort hus som låg på Odengatan 8. Har bott en gång i tiden på Odengatan. Dock inte på nummer 8. Gudrun Schyman skymtade förbi och någon var elak mot henne, men jag sade: bry er inte om henne hon betyder ingenting. En egen valundersökning i drömmens land.

Annars så byggs det så det knakar här där jag bor. Vi har vatten och avlopp sedan något år och tomterna är delade. Särskilt närmare havet. Det har tagit närmare trettio år innan det blev verklighet som omtalades när vi flyttade hit: att det skulle bli kommunalt vatten och avlopp så därför var det byggförbud. 

Förr i tiden brydde jag mig inte om politik så mycket. Det var ändå inte politikerna som bestämde över folket. Nu verkar detta vara det enda som gäller. Vi är slavar på politikernas vagn. Om inte i vårt eget land så inom EU.

Märklig utveckling. I vår storslagna familj finns alla sorter: de som bryr sig om politik och de som hellre jobbar och tar hand om sig själv och andra. Vi röstade spretigt och någon gjorde det inte alls. Det är ett val man har. Fast om man lyssnar på medierna så är det inte alls så. Det är ett måste att rösta. Och dessutom ska man rösta rött. Naturligtvis.