söndag 31 juli 2016

Vår äldsta i släkten är död

Jag lägger upp den här bilden som är några år gammal för i dag har vår äldsta medlem gått ur tiden. Det var Naemi Karlsson, som bodde i Västerås, född den 1 juli 1920. Hon tillhörde den sista av den generationen i vår släkt. Hon hjälpte mig att skriva min tredje bok I ormbärarens tid genom att hon kunde berätta ting som inte min mamma som föddes 1924 kunde förmedla eftersom hon har varit död sedan 1968. Det är så värdefullt med människor som lever kvar och kan berätta. Vi hade en mycket god kontakt och det var alltid mycket roligt att prata med moster Naemi. Hon var en levande människa ända tills hon dog. Ha det så gott i himlen moster Naemi och hoppas att du tittar till din stora släkt ibland. 

Moster Naemi sitter längst fram i mitten, som nymmer fyra från vänster.
Annars är det mest kusiner på bilden.
En liten del av släkten. 


Åttioåtta mord/dråp i år

Jag har räknat morden/dråpen sedan januari och har kommit fram till 88 misstänkta mord, dråp eller när det gäller två tvillingflickor vållande till annans död, likaså för en tre månaders babys död är brottsrubriceringen likadan än så länge. I juli har fjorton sådana tragiska dödsfall inträffat orsakade av en annan människa. Här nedan kan ni läsa: 

Kvinna i 60-årsåldern i Långshyttan mördad. Fyra svenska medborgare häktade. Madeleine Delbom hette offret. Hon var snäll och hade lånat ut pengar till sina mördare.
Misstänkt mord på Stadshagens IP i Stockholm. Man mördad.
Misstänkt mord torp Svenljunga, 85-åring försvunnen 2014, gömd kropp.

Misstänkt mord Åby Norrköping, kvinna i 45-årsåldern. Man i 35-årsåldern anhållen, kvinnan ramlade, knuffades från balkong.
Mord, vållande till annans död 6 månaders baby Trollhättan, pappan anhållen och häktad.
Mord/dråp utomhus Akalla, man knivskuren i bröstet.

Man skjuten Kista, 23 år, mord/dråp, fyra män anhållna.
Misstänkt mord på 60-åring i Enköping, 30-åring häktad.
Mord Borlänge, man hittad på gatan, en man anhållen och häktad.

Mord, vållande till annans död två tvillingflickor, tre månader gamla, Höglandet i Eksjö kommun. Svenska föräldrar, välkända av socialen.
Mord kvinna i 30-årsåldern död i Kiruna i lägenhet. Man gripen i Frankfurt, Tyskland.
Mord knivskurna till döds, två personer i Sollentuna, radhus. Son mördade sina föräldrar i 75-årsåldern. Son i 35-årsåldern häktad.

Så långt morden under juli. Förhoppningsvis inträffar inte fler i dag. Detta betyder att morden i Sverige ligger kvar på ungefär tre i veckan. Det skulle bli cirka 150 mord/dråp dödligt våld under detta år, högt över de siffror som finns sedan tidigare i statistiken. Brottsförebyggande Rådet konstaterade 112 fall av dödligt våld under 2015. Det var en ökning med 25 fall sedan 2014. Men på längre sikt sjunker våldet sade rådet då, verkar inte stämma. 
lördag 30 juli 2016

En smygtitt i människors sängkammare

UPPDATERAT
Folkhälsominster Gabriel Wikström (s) har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda hur det står till i människors sexliv. Han oroar sig över att den genomsnittliga sexaktiviteten har minskat i Sverige. Detta är nämligen inte enbart en privat angelägenhet. Folkhälsoministern är nog tämligen ensam om att tycka så. Jag begriper verkligen inte varför de ska förmå människor att berätta om sitt sexliv. Vilka är det som kan tänkas ställa upp på detta? Inte någon jag känner åtminstone. Finns det inte något annat som påverkar folkhälsan som myggornas spridning av olika nya virus (läs zika) eller att det blir utbrott av mjältbrand i Sverige? Eller att fästingar sprider sjukdomar allt längre norrut. 

Dessutom tycker Gabriel Wikström att sex ska vara lustfyllt. Jaha. Hur ska detta då mätas? I sängkammaren? Ska någon från Folkhälsomyndigheten komma hem och konstatera hur paret har det där hemma. Eller vad ska göras? Jag tycker det verkar lite väl statligt påträngande med dessa undersökningar. Vad handlar det egentligen om? Är det muslimerna nu igen. Att de föder så många barn, men det gör inte de gamla svenskarna? Det handlar nog inte om sex utan om ekonomi. Och att alla föräldrar måste arbeta utom då de nytillkomna svenskarna som lever av staten, kommunen och landstinget.

Och vad menas med "rätt till sexualitet på lika villkor", som ministern tycker att det ska vara. Ska han ta itu med alla våldtäktsmän kanske? Eller vad är det som ingår. Kanske ska nytillkomna uppfostras så att de inte ser sina fruar som egendom? Men det vågar inte en socialdemokratisk minister säga. Lika villkor då som vi vanliga svenskar, som har kunnat välja vår partner utan att föräldrarna lade sig i kanske? Men det går heller inte att säga naturligtvis. 

Hur ska han då kunna ge fattigpensionären sex på lika villkor? Jag läste om en utslagen nyss som bara fick psykiskt sjuka eller utslagna kvinnor att bli kära i honom. Hur ska han kunna få sex på samma villkor som någon som är ung och tjusig och dessutom ekonomiskt välbeställd? Nä det handlar som vanligt om ekonomiska villkor både för gammal och ung och dessutom om att sexlivet inte alltid är det viktigaste. Det vet vi redan. Människor som svälter är inte så begivna på sex. De behöver överleva först och främst.
14:03
Kanske är det sådana här sexvanor som folkhälsoministern vill undersöka? Det hände sig i natt i Trollhättan på ett flyktingboende. En man i 45-årsåldern hade tilltvingat sig sex av en kvinna han kände sedan tidigare. De hade bott grannar och var därmed ytligt bekanta. 
17:27
Eller är det sådant här beteende: onanerande inför småbarn, som ska kartläggas? Onan spillde sin säd på marken så han gav den inte till en kvinna för att hon skulle föda barn och här verkar det vara värre än så. En pedofil. Men han släpptes förstås och kördes hem av den snälla polisen. Och statsminister Löfven kallar detta en dag av kärlek och glädje. Ja är man blind på båda ögonen så blir det så. Kan ha berott på ett stort säkerhetspådrag, men det fanns inte för barnen på badplatsen.
19:32
Eller det här är väl intressant sex som hände under kvällen i går i Grebbestad: en ung kvinna i 20-årsåldern drogs in i ett skogsparti av en okänd man och våldtogs. Den sexuella aktiviteten är nog inte så låg, som folkhälsoministern befarar. 
Det finns länder där dessa båda skulle stenas.
Är detta dagens problem fast folkhälsoministern
inte vågar säga det?

fredag 29 juli 2016

Bilden på tjuven och polisen

UPPDATERAT
Bilden här nedan är på Mikaela Kellner som tog fast en tjuv som låtsades sälja en tidning för hemlösa, men använde den till att lägga över en mobiltelefon för att ta den. Det upptäcktes dock av polisen Mikaela Kellner i Rålambshovsparken och hon tog fast tjuven och höll honom tills han hämtades av andra poliser. 

En tjej i bikini ser inte ut som någon farlig människa så det var väl tjuvens fördomar, som också spelade honom ett spratt. Eftersom Mikaela Kellner nämnde att han var "utländsk" fick hon trollen att gå i taket förstås och dels anklaga henne för att vara rasist medan andra tyckte att det var bra att hon är rasist. Hon är ingetdera vill hon hälsa för hennes pappa kom hit som papperslös flykting. Hon själv är ganska liten till växten 1.65 och väger bara 55 kilo, men hon är vältränad och kunde försvara sig och också kompisen, som är polis även hon.

Bilden har gått runt världen sedan den började spridas på sociala medier och senast var det någon som läste om detta i Brasilien. Och de har ringt också från USA och Kanada. Lättklädda kvinnor är svaga och är lättlurade dessutom. Så är den gängse fördomsfulla tanken. Mannen har lärt sig att utnyttja detta "svaga kön" genom att träna fingerfärdighet. Bilden bekräftar motsatsen till fördomarna om svaga kvinnor. Det blir vi glada över. 
1.8.2016
Den rumänske tjuven dömdes till sex månaders fängelse. Han har varit här för att begå brott för att ha råd att skicka hem sin fru, som är gravid i åttonde månaden. Nä, det är väl snarare så att hon är här för att föda barn? Det är gratis i Sverige eller kostar 50 kronor. Han har lovat att åka hem sedan när han har fått mat och husrum under några månader i Sverige. Han blir inte utvisad. Själv trodde han att han skulle få böter, vilket i sin tur betyder att han inte skulle behöva betala.
2.1.1217
Mikaela Kellner har numera bytt jobb och blivit personlig tränare istället. Polis var för hårt och svårt och otacksamt. Rent mentalt säger hon och menar att det inte beror av polisen omorganisation att hon har slutat. Hon gjorde inte något bra jobb som polis säger hon. Jo, jo visst var det så. 
Den här bilden bekräftar att det inte finns en svart-vit värld.
Något jag skrev om i morse. 
Världen blir vad vi gör den till.

Människor kan välja att bli onda

Det har vi sett många exempel på och då senast när en katolsk präst mördades i Frankrike. Men människor kan också bortförklara det de gör med hjälp av diverse intellektuella mentala processer, som gör att de inte betraktar sig själva som onda eller vad de gör utan det är de andra som är onda och som måste utrotas från denna värld. Jag har skrivit om detta förut i samband med till exempel Anna Lindhs mördare, som hade täta kontakter med psykiatrin ända sedan han försökte knivdöda sin pappa 18 år gammal. Han led varken av psykisk sjukdom eller personlighetsstörning konstaterade experterna. 

Han hade lagt sitt eget inneboende mörker utanför sig själv för att slippa ta itu med det som fanns i hans eget inre. Det mörker som hade skapats i ett annat land och i hans barndom. Han tillbringade sina första år i Sverige, men övergavs av föräldrarna och skickades tillbaka till Serbien för att gå i skola och bo hos farföräldrarna. När det blev krig var han 13 år och han återvände till Sverige. Han hade missat hela skolgången i Sverige och kunde knappt svenska längre. Han följde sin ingivelse sade han när han fick syn på utrikesministern på NK för han hatade alla politiker. Och han hade en kniv i fickan. Slumpen gjorde honom till mördare enligt honom själv. Han hade tagit lugnande medel den dagen och han skyllde sin situation på politiker: han hade a-kassa, sjukbidrag och ingen utbildning. Han ansåg också att han skulle hamna i helvetet för vad han hade gjort för mord kunde inte förlåtas. Han var inne i en svart-vit värld. Han är dömd till livstids fängelse. Föräldrahatet riktades mot överheten.

Men man kan gå igenom den inneboende smärta och den vrede, som inte har kunnat uttryckas tidigare hos en enskild individ och man kan klara också svåra upplevelser i livet utan att skylla på sig själv eller andra. Då kan detta mörka vändas till något gott för andra och en själv. Och då gör man också något gott för världen. Det handlar hela tiden om kärlek att man har fått detta i tillräcklig mängd från andra så att man klarar svårigheterna i livet. Det finns ingen absolut ondska men det finns människor som utför onda handlingar. I religionerna skapas ondska genom att det absolut goda också framställs. Världen blir svart eller vit, men detta finns inte i verkligheten. Människor har inte del i varken det absolut goda eller onda. Vi lever i en värld där vi har en fri vilja och kan skapa den värld vi vill. Om vi är tillräckligt medvetna om vilka vi är och om våra möjligheter.  

Harald Ofstad, norsk moralfilosof, har skrivit om detta i sin bok Vårt förakt för svaghet, som kom i början av 70-talet:

Vad jag syftar till är att Hitler - och nazisterna som helhet - var likgiltig inför individernas möjlighet att utveckla sina gåvor och anlag, deras chans att få veta vad ett gott liv kunde innebära, och att leva ett sådant liv. Han hade inte en individorienterad identifikation med sina medmänniskor. 

De - och deras problem - var oväsentliga i jämförelse med det enda väsentliga: att Hitler-Tyskland visade sig starkare än alla andra. Andra människor - också tyskarna - var inte bara underordnade i förhållande till eliten och obetydliga i förhållande till Tysklands mission. De hade i sista hand betydelse bara i egenskap av medel till seger. 

Detsamma äger rum i dag när kalifatet ska upprättas och människoliv för att åstadkomma detta inte spelar någon roll. Alla nazister betraktade sig själva som instrument i en historisk naturprocess under Hitlertiden, bortom moral, vilket gjorde brutalitet till deras stolthet. Detsamma som händer i dag hos extrema islamister. De skulle ha en kallt iakttagande hållning som nazister och inte bry sig om mindervärdigas lidanden. De andra var dömda till undergång och naturen var aristokratisk och hade utsett nazisterna till att vara en elit. De skulle vara iskalla inför mänskliga problem, men använda sin charm och sin mänsklighet för att få syn på svagheter hos andra. Den andre var ett objekt som skulle studeras, inte en människa som kunde få medlidande genom empati. Så ser världen ut också i dag. Inte bara i stort utan också inuti den enskilde individen.

I Turkiet, Mellanöstern och Asien står åter övergripande krafter emot det mänskliga och individuella, som har uppstått under de tre sista århundradena i Västvärlden i våra utvecklade samhällen. Vi har inte råd att åter gå tillbaka till ett tidigare stadium i mänsklighetens historia. Men detta att lägga över allt på det övergripande samhället är ännu inte ett historiskt avslutat skeende och kommer kanske aldrig att bli det. Men hoppet finns där. Åter och åter ser vi dessa rörelser, som lovar frälsning åt människor, men som aldrig ger det annat än till en liten utvald klick. Detta finns också i vårt eget samhälle, men i mindre grad än i diktaturer. Men ständigt behöver "eliten" också här bli upplyst om missförhållanden. 
President Erdogans palats i Turkiet har kostat kring 2,5 miljarder att bygga.
Storslagna byggen utmärker alla diktatorer.
Det ska visa deras makt och styrka. 

torsdag 28 juli 2016

Hillary Clinton blir president

UPPDATERAT
Jag såg framför mig för länge sedan att Hillary Clinton skulle bli nominerad som presidentkandidat. Det var självklart den här gången eftersom hon redan för åtta år sedan utmanade Barack Obama. Men det krävdes förmodligen en sådan motståndare som Donald Trump för att hon verkligen ska bli USA:s nästa president. För många människor är det som att välja mellan pest och kolera, men en president måste ju ändå väljas. Och hon står nu på tur att bli detta.

 Bill Clinton såg maktmänniskan i henne redan när de var 20plus på 70-talet och det var därför han ville gifta sig med henne. För att hon är starkare än vad han är. Hon tog inte ut skilsmässa när han var otrogen mot henne, vilket många betraktade som att hon älskade sin karriär mer än Bill Clinton. En skild presidentkandidat skulle inte ha en chans. Dessutom någon som hade skilt sig från en president. Hon drog sig tillbaka år 2012 när hon avgick som utrikesminister, för hon hade fått en hjärnskakning och ovanpå detta en blodpropp i hjärnan bakom höger öra. Det var en påminnelse om att ingen lever för evigt, men sedan har hon tillfrisknat och fått de båda barnbarn (en flicka och en pojke) hon önskade sig och återvänt till politiken. Hon ger sig aldrig för hon anser att hon har rätt till både rikedom och makt.
En 20 år gammal tröja.
Men nu är det dags!

Hon har kämpat politiskt sedan tonåren och allt kommer till den som är ihärdig och kan vänta. Plus att hon har gjort karriär inom många områden. Hon är en utmärkt organisatör och har som livsuppgift att ägna sig åt stora projekt. Att de båda fick ett barn år 1980 ingick i planerna förstås, men fler barn än så blev det inte. Jag önskar henne lycka till som president, för det vore otänkbart med någon sådan som Donald Trump på denna post. Han som ständigt gör bort sig. Nu senast genom att uppmana Ryssland att offentliggöra Hillary Clintons mejl. Det är att uppmana främmande makt att spionera på hans motståndare. Helt förkastligt för någon som säger sig vara amerikan, men som vill anlita president Putin för detta. 
19:00
Och naturligtvis tar nu Donald Trump tillbaka sitt uttalande om Ryssland. Han var "bara" sarkastisk. Jag tycker mer det verkar som om han jobbar hårt på att Hillary Clinton ska bli president genom att ständigt göra bort sig. Det verkar han ha gjort till sin livsuppgift. Han jobbar hårt på att i grunden förstöra allt som kunde göra honom lämplig som president.onsdag 27 juli 2016

Blottare i Rättvik

UPPDATERAT
Sådana här syner såg man förr på mentalsjukhus. I parken i Långbro i Stockholm och på andra mentalsjukhus brukade de stå och vifta med könet, men numera är det en annan sort som går omkring och flinar öppet på stan och drar fram sitt kön inför barnfamiljer i Rättvik.

Den här mannen sågs av ett stort antal människor i Dalarna och han togs senare av polisen. Han gick omkring länge så en privatperson tog bilder av honom. Han brydde sig inte. Han hör hemma på ett flyktingboende för människor kände igen honom, men polisen har ingen identitet ännu på honom. Så tråkigt att uppenbarligen sjuka män får gå omkring fritt på stan.

En pappa, vars dotter i fem-sexårsåldern blev utsatt för detta, blev så upprörd att han tog ett armeringsjärn och jagade iväg mannen. Polisen tog den sjuke till slut för sexuellt ofredande, en pensionerad polis, för någon bil fanns inte att skicka och han fortsatte att dra i könet senare inne på polisstationen. Tydligen har han gått omkring tidigare i Rättvik och gjort samma sak, men nu blev det för mycket när så många människor såg honom. Plus alla barnfamiljer, som var lediga ute på stan. 

Samtidigt inleds rättegången där fotbollsflickor i Göteborg blev sexuellt ofredade för en och en halv vecka sedan under Gothia Cup. Det är den marockanske lagledaren Mohammed El Asmar som nu står åtalad för sexuellt ofredande av tre tonårsflickor. Straffet lär bli kring en månads fängelse. 
4.8.2016
Lagledaren fick två månaders fängelse mot sitt nekande. 

CH Hermansson seglade

Och jag har seglat med honom i samma seglarklubb, Republikanska Seglarklubben, och firat midsommar med honom i skärgården på Biskopsön. Långt ut i yttersta skärgården i Värmdö. Det var på 70-talet och då var han populär. Har intervjuat honom en gång också för en tidning som då kom ut på tidningsfria helger Aftonposten hette den. Och min pappa var redaktör för den. 

CH Hermansson blev otroligt gammal hela 98 år och kanske berodde det på hans vänliga öppna sinne och hans alltid outröttliga tro på socialismen. Jag tyckte på den tiden lite mer som CH Hermansson gjorde och någon gång röstade jag till och med på honom. Sedan dess har partiet urartat och borde naturligtvis inte längre sitta i riksdagen. Han var skytt precis som jag själv och föddes i Bollnäs inte så långt ifrån Söderhamn där min nu bortgånge sambo växte upp. CH Hermansson dog i går, men som ni kanske vet så anser jag att människor inte dör egentligen. Bara kroppen.

tisdag 26 juli 2016

Calle Jonsson kan aldrig åka till Grekland

Nu är Calle Jonsson fri, åtminstone i Sverige, för han kan inte längre utlämnas till Grekland. Och det var medlemskapet i EU, som gjorde att han överhuvudtaget skulle utlämnas. Grekland påminner en del om Turkiet. De har också haft militärstyre och tagits över av juntor. Fast eller kanske på grund av att de är vårt omhuldade ursprungsland för den västerländska kulturen. Länderna i öster har fallit ned till botten av den europeiska gemenskapen genom att andra länder har utvecklats förbi dem. 

Vad gäller Calle Jonsson har jag försökt att bilda mig en uppfattning i rättsfrågan, men det är helt omöjligt eftersom rättssystemen i Grekland och Sverige uppenbarligen inte går att jämföra. Den grek som tydligen hatar Calle Jonsson för vad han har blivit utsatt för sägs jaga vidare efter honom för att det är en försäkringsfråga. Han har inte möjlighet att få ut några pengar om han säger att Calle Jonsson är oskyldig.

Jag har letat efter något annat än de ytliga artiklar som finns i svenska massmedia om fallet, men det finns helt enkelt inte något, som går till botten med vad som hände. Dock vet vi att Calle Jonsson en gång blev frikänd i det grekiska rättssystemet år 2005 - väldigt länge sedan - och att det ändå blev ett nytt rättsfall när Högsta domstolen i Grekland på nytt tog upp fallet och rättegången skulle tas om. 

Den enda djuplodande intervjun jag har hittat är i Allas veckotidning där Monica Antonsson har intervjuat Calle Jonssons mamma Katarina. Det är ett oändligt lidande som familjen har blivit utsatt för då när hon intervjuas år 2005. Hon säger att hon har funderat på att skriva en bok. Jag hoppas att hon gör det! Själva processen har kostat familjen en miljon kronor och splittrat äktenskapet mellan Calle Jonssons föräldrar. Intervjun som ni hittar här är en ingående beskrivning av vad som hände.

Grekiska domstolsväsendet har sedan dess anklagat både Calle Jonsson och Calle Jonssons föräldrar för falsk angivelse, mened och förtal år 2009. Det berodde på att Calle Jonsson under förhör sade att han blivit torterad av den grekiska polisen och att hans föräldrar bekräftade detta. För att de inte skulle få fler anklagelser emot sig så har de nog valt att inte alls uttala sig sedan dess. De har helt enkelt lidit tillräckligt i den familjen. Enligt grekisk lag så preskriberas brottet i dag, men det är inte att lita på. Åk aldrig till Grekland Calle Jonsson! Och kära föräldrar skicka inte era ungdomar ensamma till Grekland när de är 18 år. Det kan gå illa. 

måndag 25 juli 2016

Den stora omsvängningen

UPPDATERAT
Den tvära inbromsningen i höstas när det gäller att ta emot hela världen i Sverige sägs nu ha berott på att de andra EU-länderna inte tog sitt ansvar. Jo det gjorde de nog, men eftersom exempelvis Frankrike och Italien tidigare har tvingats ta emot många fler invandrare än resten av Europa så var de lite restriktiva sedan åratal tillbaka och läger hade skapats, plus då bostadssegregation. Frankrike hade kolonier precis som England och tidigare gick det bra för fransktalande kolonialinnevånare att invandra. De bidrog till mångfalden. 

Dock har utvecklingen i världen gjort att många av Afrikas länder inte längre kan försörja sin befolkning. Det verkar pittoreskt att se afrikaner leva som de alltid har gjort på landsbygden i sina olika hemländer med kor som betar sönder den magra marken och folkslag som bor i hyddor. Här är närheten till klanen och släkten stor, men överbefolkningen, som också är Västerlandets förtjänst genom att barnadödligheten har minskat, har gjort att exmpelvis Somalia har ökat sin befolkning tre gånger om sedan 1960-talet. Det vore som om Sverige i dag skulle ha 20-25 miljoner invånare utan att landet hade utvecklats på många år utan ständigt var beroende av hjälp utifrån när det blev svält. Islamska terroriströrelsen al-Shabaab och piratdåden mot utländska fartyg fick fäste i landet genom denna fattigdom. 

Sjubarnsmamman Sowda Muhammed
från Somalia har lärt sig
vad hon ska säga.
I Sverige finns uppskattningsvis kring 100 000 somalier. Räkningen av dem är inte särskilt noggrann längre. Anses rasistiskt. De tillhör de grupper som fortfarande flyr till Sverige och har gjort så under lång tid. Enligt somalierna själva så har de inte längre integrerats i Sverige sedan 90-talet eftersom extrema al-Shabaab fick fäste här också. Bara kring 30 procent av männen och 20 procent av kvinnorna har jobb i Sverige. De behåller sin tradition att föda barn när de kommer hit. En 26-årig kvinna i Malmö har tre barn och ingen utbildning annat än svenska för invandrare. En annan somalisk kvinna som har varit här i 20 år har fött sju barn och inte kunnat använda sin undersköterskeutbildning. En annan kvinna har nio barn och har varit här i 15 år. Hon anser att det är ett fast jobb att föda och ta hand om barnen. 

Detta är absolut ingen kvinnofälla för det är Gud och ingen annan som bestämmer hur många barn en kvinna ska ha menar de somaliska kvinnorna. Och många barn är ett tecken på rikedom och inger respekt. Ju fler barn desto högre status i samhället. Tankar som inte finns i svensk kultur, för detta är kulturella somaliska tankar. Det är inte bara knätofs och röda stugor som är svenskt utan vår inställning till att vi måste arbeta, försörja oss och betala skatt och inte föda fler barn än man har råd att uppfostra. För de många somalisk-svenska barnen väntar ett samhälle, där de ofta inte har gått ut skolan med behörighet till högskolan och inte integrerats och således inte får något arbete. Steget till kriminalitet är kort. 

Men kvinnorna inser inte att de skapar en dålig framtid för sina barn. De har tagit hit sin kultur och barn är rikedom. Det svenska systemet får ta hand om resten. Frågan är vem som ska betala. I Malmö blir det resten av Sverige som får göra detta. Mer än en miljard betalas ut i Malmö i socialbidrag per år.  Och Malmö får nära 5 miljarder i statliga bidrag per år och är lika fattigt som kommuner i Norrlands inland. Den stora omsvängningen till det svenska tänkesättet kommer att ta flera generationer. Under tiden blir konflikten uppenbar mellan de olika grupper vi har i samhället. Över en sjättedel av vår befolkning är född utomlands. Utan en syn på Sverige för nya invånare som ett land där man måste arbeta och betala skatt är vårt system "den svenska modellen" dömt till undergång.
12:39
Vi har dock fått en behövlig paus nu i importen av människor till Sverige. I år räknar Migrationsverket med att inte fler än 50 000 kommer till Sverige. Till och med juni har kring 2 000 människor kommit varje månad. I bästa fall kommer inte fler än 30 000 under hela 2016. På 20 år fram till början på 2000-talet kom det sammanlagt 460 000 människor till Sverige som invandrare. Detta kan jämföras med de senaste årens invandring då upp till 10 000 asylsökande som mest kom i veckan under slutet på 2015. Drygt 80 000 kom till Sverige under 2014 och 2015 fördubblades den siffran. Sedan kom tvärstoppet med avvisningar vid gränsen och stopp på Balkan och också över Medelhavet.
26.7.2016
I Somalia kan fortfarande al-Shabaab slå till. Och så gjordes också i dag då ett tiotal människor dödades i huvudstaden Mogadishu. Tidigare hade extremisterna makten i huvudstaden, men militären har drivit ut dem därifrån. 

fredag 22 juli 2016

Terrorismens sista suck

UPPDATERAT
Antagligen är de totalt desperata vilken sorts terrorister det än är som härjar i München. Det är inte så många döda, sex stycken, som det talas om nu. Dock skrevs siffran upp till åtta döda nu vid halvelvatiden. Och en död gärningsman. Det verkar vara flera skottlossningar i stan. Det är ett massivt uppbåd av poliser och alla transportmedel är nedstängda. Tre gärningsmän sägs vara inblandade. Så tröttsamt med allt detta skjutande. Det sägs att en gärningsman var tysk och att han ropade något om jävla utlänningar. 
23.7.2016
En 18-åring var gärningsman och han är död. Han öppnade eld i och utanför köpcentrat i München och dödade nio personer. Han sköt mot barn inne på en hamburgerrestaurang. Sedan sprang han mot tunnelbanan. Han har därefter begått självmord. Terroristen har tyskt och iranskt medborgarskap. Han anses ha agerat ensam och det finns inga kopplingar till det andra dådet då en terrorist skadade personer på ett tåg nära Würzburg den 17 juli, då var det en afghansk ensamkommande flykting 17 år gammal som överföll människor med kniv och yxa. Terroristen sägs nu ha skrikit Allahu akbar och han har bott i Tyskland i mer än två år. Tjugoen personer är skadade och har tagits till sjukhus.
13:07
Sju av de skjutna och dödade var tonåringar. Mördaren hade en Glock pistol och 300 skott i sin ryggsäck när han hittades. Han hade ingen licens för pistolen. Han har inga kopplingar till IS, men har sökt på internet på liknande attacker. Han hette Ali David Sonboly. Här är en film på youtube med attentatsmannen. 
24.7.2016
Gärningsmannen var mobbad i skolan och hade psykiska problem. Han var någon som höll sig för sig själv och hade svurit att hämnas på sina mobbare i skolan en dag. Han var besatt av våldsamma dataspel och hade till och med blivit avstängd från en spelsajt eftersom han hotade sina medspelare. Han hade fått psykvård. Han var född i Tyskland och bodde med sina föräldrar, som hade flytt från Iran på 90-talet. Ali David Sonboly hade också hackat en kvinnas facebook-konto och lovat ungdomar att få gratis hamburgare för att lura dem till restaurangen där han sedan sköt dem när han kom utrusande från restaurangens toalett.
15:38
Han hade planerat dådet i ett år och han skrev också ett manifest. Han ville mörda de som hade utländskt ursprung precis som han själv. Föräldrarna har inte kunnat höras på grund av chock. Men fadern ringde till polisen eftersom han kände igen sonen på en film som speds i sociala medier på honom. Mördaren fick pistolen på darknet en krypterad del av internet. 
18:17
En ny galning har överfallit tre personer med en machete. En kvinna är död. Mannen som greps ligger här på gatan med macheten en bit bort. Det hände i Tyskland i Reutlingen nära Stuttgart och mördaren anföll människor på en restaurang.
21:07
Enligt polisen i Tyskland var mördaren en 21-årig syrisk flykting, känd av polisen sedan tidigare. Han blev överkörd av en man i en BMW, som ville stoppa honom, för han var totalt okontrollerbar. 
Den gripne mördaren på gatan
och macheten vid polisen. 


25.7.2016
En 27-årig syrisk man sprängde sig själv till döds på en vinbar i Ansbach i Tyskland i går kväll. Han skadade tolv andra, men dödade ingen. Nu räcker det med dödsoffer. Mannen hade nekats asyl i Tyskland för ett år sedan, men fick ändå stanna. Han hade i går nekats inträde på en festival i närheten eftersom han inte hade någon biljett. Mannen hade försökt att begå självmord två gånger förut. 

18:01
Den senaste galningen var en IS-anhängare. Han hade svurit trohet till IS och IS har meddelat att de tar på sig dådet. Vad ska de här på jorden att göra? Han skulle deporteras till Bulgarien. Han ville hämnas på Tyskland. Men han var lika klantig som självmordsbombaren i julruschen i Stockholm 2010 och tog bara död på sig själv. Bra så långt! Så förvånade alla galningar blir säkerligen när de inte får det där paradiset, som de har väntat sig. 


Pokemongos skadar människor

Spetsarna är till för att hålla
människor borta från Stadion. 
UPPDATERAT
Någon borde stämma spelbolaget som har hittat på pokemongos (jo jag vet att de inte heter så, men det är ett bra namn). Nu i dag så skulle en man ta sig in på Stadion i Stockholm och blev spetsad på järnstaketet som omger idrottsplatsen. Han letade pokemongos. En spets gick rakt igenom hans lår. Fallet betraktas som ett olycksfall. Jo, jo stäm spelbolaget!

Polisen har tidigare gått ut och varnat spelare för att de fortfarande befinner sig i verkligheten när de letar dessa spelfigurer. Och att det inte är lämpligt att gå rakt ut i trafiken. Ett par personer som var ute på riksväg 55 i Uppsala klockan fyra på natten kontrollerades av polis. De var inte kriminella utan spelade pokemongo förstås. Stäm Nintendo!
24.7.2016
Och körkortet rök för den här mannen i Umeå, som satt och spelade Pokemongo när han körde bil och därför inte såg rödljusen. Han passerade två. Men polisen såg honom och körde ifatt. Körkortet omhändertaget och böter dessutom. 
28.7.2016
Propagandan för detta spel har varit massiv inom medier med tusentals artiklar, men igår försökte Trafikverket få bolaget bakom att ta bort vissa stopp som finns på järnvägen och på gator. De verkar inte få något större gehör. I Göteborg så är 56-årige Jan Johansson fast sedan han bara skulle kika lite på detta som det propageras så mycket för. Det är nämligen ett socialt spel och ingen ses som konstig som är ute och spelar plus att man pratar med varandra och besöker platser där spelare aldrig hade varit förut. Järnvägsspår då kanske?
12:41
Pokemongos första dödsoffer i Danmark. En 21-åring hade kört in i ett träd med en mindre skåpbil och dog fastklämd i bilen. Spelet var i gång bredvid honom. 

Krock på Värmdö

UPPDATERAT
Om ni undrar varför vägarna var igenkorkade alldeles nyss på Värmdö vid Grisslinge och ut på motorvägen och åt andra hållet ända till Hemmesta och bortåt Stavsnäs så berodde det på några som hade krockat just efter sista övergångsstället på Grisslingerakan mot stan. En del kör 40 km i timmen och andra mycket fortare. Kan ha berott på det. Eller en häftig inbromsning. Polisbil parkerad så att en fil var upptagen. Således bara en fil åt vardera hållet öppna. Verkade dock bara vara plåtskador. Hade ingen kamera med så ni får ingen bild. Jag klarade mig rätt bra. Kom precis efter krocken, gick att köra förbi för de stod på gångbanan och på tillbakavägen inte så mycket kö. Det finns dock för lite vägar på Värmdö. Nu i fredagsrusningen är det kö ändå och inte blir det bättre av att någon inte är uppmärksam utan kör på den framför. Helt galet byggt med Mölnvik, som alla måste åka till för att handla. 
15:00
Jag tipsade lokaltidningen så det blev en notis där också.

Fem år i dag sedan massmorden i Norge

UPPDATERAT
Det är fullkomligt oförklarligt hur en sådan terrorist som den i Norge och på Utöya kan uppstå. Men det sker om och om igen i världen. Det finns helt enkelt ingen ände på den ondska som kan besätta en människa och få den att utföra onämnbara handlingar. Detta gäller främst män och mycket ofta män, som är besatta av tankar och märkliga idéer. Det är baksidan av alla de tekniska uppfinningar och alla de hjältedåd som också utförs av män. 

Trots det som hände i Norge för fem år sedan i dag så är norrmän mer rädda för islamistiska terrorister än den inhemska varianten. Terroristen Brevik ses som det stora undantaget och som en ensam galning. Han blev också sinnessjukförklarad till en början, men en senare undersökning menade att han var en extrem narcissist. Han hade föreställningar om att han skulle bli kung i Norge bland annat. De islamistiska terrordåden är så många fler, särskilt på senare tid, och det kan begripas att norrmän precis som svenskar fruktar mer av den sorten. Att förhindra en ung människas liv genom att mörda den är naturligtvis emot alla lagar, både mänskliga och andliga, vilken religion som än tillämpas.

En människa som ställer sig utanför den mänskliga gemenskapen genom att urskillningslöst döda kan aldrig få komma till paradiset, vilket dock är den gängse bakvända tron hos de som utför dessa dåd i islams namn. Det är så fullkomligt emot det mänskliga att det innebär att den som gör så tillhör de förtappade och utstötta även på den andra sidan enligt religioner. Även om nyare religiösa och andliga idéer menar att ingen är helt och hållet förtappad. På andra sidan kan de istället gå igenom någon slags rehabilitering tillbaka till mänsklighet. 

Offren för terrordådet på Utöya, som överlevde, har svårt att förlåta sig själva att de lever medan deras kamrater är döda. Det ingår i det trauma, som så svåra upplevelser skapar. Posttraumatisk stress, ångest och till slut depression och självmordstankar kan ingå hos de som har lidit svårt. Det är allmänt känt att människor försätts tillbaka genom flashbacks när något påminner om vad som hände på ön. Det gäller att förlåta sig själv och att känna sig trygg i vardagen. Det är vägen framåt.

Det planerade minnesmärket över offren på Utöya
är godkänt av norska staten.
Men grannar vill inte ha det.  
De menar att detta påminner
dem för mycket om terrorn. 

"Precis som en bild kan projiceras på en bioduk projiceras också innehållet i våra upplevelser av världen i vårt omedvetna ut på yttervärlden, men vi har ingen upplevelse av att de kommer från de bakre rummen av vår egen själ."

P Moxnes Hjältar häxor och horor
Moxnes föddes 1942 i Trondheim i Norge

15.9.2016Regeringen i Norge stoppar det planerade minnesmärket över offren, som ni kan se ovan. Det skulle annars ha blivit en uppslitande rättstvist omkring detta. Det är den svenske konstnären Jonas Dahlberg som har föreslagit detta minnesmärke Memory Wound kallat. De som bor i närheten vill inte ha denna permanenta påminnelse om denna terrorkatastrof utan har hotat med att stämma staten om den vill att detta ska bli av. Så sent som i mars gav regeringen klartecken för minnesmärket, men nu har den således ändrat sig.torsdag 21 juli 2016

De fattiga 80-åringarna

Dessa uppmärksammades i morse på SVT Gomorron då pensionärer som besökte Stadsmissionen i Stockholm fick komma till tals. Per Allan Gustafsson, 81 år, fick säga att han skulle svälta om han inte kunde äta för 20 kronor på Stadsmissionen. Han försökte skratta när han sade detta, men det blev med gråten i halsen. Han har gått där alla vardagar i två års tid. Som ni vet har jag skrivit om detta själv i Expressen, vilket fick stor uppmärksamhet. Sverige ligger under EU:s fattigdomsgräns hos närmare en kvarts miljon pensionärer. De har inte 11 830 kronor i månaden att leva av. Där går EU:s fattigdomsgräns. Och då räknas eventuellt hyresbidrag in i pensionen. Det är Pensionsmyndigheten som betalar ut detta också. 

Man ska inte ställa grupper mot varandra. Det upprepade statsministern i sitt tal på Gotland under Almedalsveckan, men sanningen är att det finns begränsade resurser och pensionärer, som inte har lyckats att få höga löner under sina liv ska bestraffas ytterligare. De som har ingått i den politiskt-ekonomiska nomenklaturan har svårt att begripa detta för på dem har det aldrig gått någon nöd. Alltsedan förre finansministern hos socialdemokraterna Pär Nuder kallade alla 40-talister för köttberg, som han och andra 60-talister skulle föda, har de äldre misshandlats till förmån för invandrare, som var de som skulle ta hand om de äldre. Så lät det länge.

Nu har emellertid detta system havererat och kollapsat och det finns varken bostäder eller pengar till alla de förmåner, som invandrare ska få av stat, kommun och landsting. Och naturligtvis får inte pensionärer mer pengar att röra sig med under sådana svåra kristider, som politikerna har skapat de senaste åren. De ska istället gå till rättsväsendet och polisen, som har fått mycket mer att göra sedan kriminella har tagit över vissa utsatta områden i landet. 

Tyvärr är inte botten nådd ännu utan det ses som att pensionärer får stå ut medan resurserna ska fortsätta gå till nytillkomna. Ifall vi inte hade den bördan skulle alla pensionärer i landet kunna få omkring 10 000 mer i månaden i pension. Om 30 år beräknas Sverige ha de lägsta pensionerna i hela EU om systemet får bestå som det är i dag. Men inga partiledare är särskilt intresserade av att diskutera pensionerna. De har ju som sagt sitt på det torra. Och pengarna ska gå till investeringar i en ny befolkning. Det blir barnen och barnbarnen till pensionärerna i dag som får betala. Ännu en gång.
Per Allan Gustafsson försökte lite generat skratta bort att
han skulle få svälta om inte det fanns
mat hos Stadsmissionen. 

onsdag 20 juli 2016

Kravallpolisen fick inte ingripa i Uppsala

En polisman som kallar sig Erik, hundförare skriver i Uppsala Nya Tidning om insatsen under flera dagar i Uppsala. I vanliga fall har inte polisen i Uppsala resurser att sätta in mot buset som bränner bilar och kastar sten, men det hade de den här gången eftersom det var inkallat specialutbildade poliser från Stockholm, för att få slut på upploppen. Men dessa användes inte för ledningen bestämde att ingen skulle skadas, varken bland polisen eller de som var brottslingar. 

Hur fungerar det då med en sådan defensiv taktik? Jo polisen höll sig borta. Tidigt på lördagskvällen fanns uppgifter om att molotovcocktails tillverkades och gatstenar av en handfull personer, enligt denne polis. Då hade polisen kunnat stoppa detta, men inget gjordes. Dialogpoliser åker istället till Gottsunda för att försöka få de äldre kriminella ungdomarna att övertala de yngre att inte ställa till det. Allt med löftet att ingen polis ska ingripa. Samhällets ordning och trygghet läggs över på kriminella istället för polisen.

Detta var inte Rosengård eller Rinkeby, som är förlorade stadsdelar i stort sett, utan Uppsala, där det handlar om ett 20-tal personer. Och dessa kan inte polisen hantera utan de ska hålla sig borta. Polisen som berättar detta satt två kvarter bort i full kravallutrustning och med sin hund redo, men fick inte ingripa. Istället såg de hur bilarna brann och bussarna vände utanför stadsdelen så människor fick ta sig till fots till sina hem. En kvinna kommer fram till polisen med gråten i halsen för att ligisterna återigen vandaliserar hennes kvarter.  Det sved i den polisens själ att säga att han inte fick ingripa. 

Jag har ett syskonbarn som bor strax norr om Valsätra-Gottsunda. Avstånden är inte stora i Uppsala. Nästa gång kan detta ha spritt sig till hans område. Jag har annan släkt som bor i Uppsala, kanske reagerar till slut polisen om dessa attackeras på universitetets område? Eller? Universitetet ligger några kilometer från upploppen som pågick i flera dagar. På Bandstolsvägen där det var oroligt bor mest arabisktalande.

Enligt poliskommissarie Andrew Tomkinson vid Uppsalapolisen kunde ett ingripande ha trappat upp bråken. Han förnekar att de skulle ha förhandlat och lovat att hålla sig borta från området. Det förekom heller inga våldsbrott, enligt honom, utan bara bilar som brann. Men en man dog i en brand i en lägenhet i Valsätra och brandkåren kom inte fram. Den fördröjdes för att det inte var säkert i området. Också i slutet på mars i år var det oroligt i stadsdelarna och då var polisen passiv. Då brann det på 15 ställen, men mest på Bandstolsvägen. Nu var det minst 12 bränder. 
Bilar brann i Uppsala i helgen. Polisen ingrep inte. tisdag 19 juli 2016

Melania Trumps kopierade tal

Det spelar väl ingen roll att Melania Trump kopierade nuvarande presidenthustrun Michelle Obamas tal. Melania tror väl att det på något magiskt sätt ska göra att hon blir som Michelle kanske. Det får hon väl tro. Melania Trump är något av en golddigger och hon härmar eftersom hon inte vet bättre. Hon är tidigare fotomodell och smyckesdesigner och har lyckats att ge Donald Trump en son Barron Trump. Gott nog. Hon föddes i Slovenien 1970 och har framgångsrikt skaffat sig det hon har velat i livet. 

Både hon och maken Donald har krävt bevis tidigare på att Barack Obama är född i USA. Han har publicerade sitt födelsebevis för fem år sedan och sade då att han inte hade tid med sådant nonsens. Man måste nämligen var född i landet för att kunna bli president. Så därför kan skådespelaren och tidigare guvenören i Kalifornien Arnold Schwarzenegger aldrig bli president i USA.

Melania Trump skulle bli
 en het presidenthustru.
Men det är knappast vad USA behöver. 
Melania Trump sade också att hon blev kär i Donald Trump för 18 år sedan för att han var så snäll, rättvis och omtänksam. Kan tänka att han är det mot henne. Hon är ju vacker och han är 70 år medan hon fortfarande är enbart 46 år. Det skiljer en hel generation dem emellan och han kunde vara hennes pappa. Naturligtvis skulle hon ha berättat någon liten anekdot som visade att han är det som hon sade, men hon hade ingenting. Så långt hade hon inte tänkt. Hon uppför sig som en riktig och äkta troféhustru. 

Hillary Clinton leder stort bland kvinnorna i USA. För de vet att Donald Trump inte respekterar vare sig dem eller deras makar om det skulle bli så att han verkligen blir president. Han är affärsman inte politiker, vilket han har bevisat om och om igen under sin valkampanj. Han fick stöd i senaste opinionsundersökningen med 41 procent och Hillary Clinton hade 46 procent av väljarna.

Valet är den 8 november och dit är det ganska långt. Men i olika opinionsmätningar och förutsägelser den 15 juli i år om vem som blir president tror kring 70 procent att det blir Hillary Clinton medan således kring 30 procent tror på Donald Trump. Inte så mycket att prata om med andra ord. 

Afghansk tonåring till attack

UPPDATERAT
En afghansk 17-årig ensamkommande flykting överföll passagerare på ett lokaltåg utanför Würzburg i Tyskland med kniv och yxa i går kväll. Han skrek Allahu Akbar, vilket bekräftas av inrikesministern i Bayern Joachim Herrmann, som menar att det var en trolig islamistattack. Ynglingen flydde efter attacken och tre passagerare var då allvarligt skadade. En mindre allvarligt och resten av passagerarna chockade. Polisen sköt den flyende 17-åringen och han dödades. Han hade bott på ett asylboende, men den senaste tiden hos en fosterfamilj i Ochsenfurt någon mil från Würzburg. 
8:51
Tonåringen hade en handmålad IS-flagga i sitt rum. Omkring 32 000 sökte asyl och kom från Afghanistan förra året till Tyskland. De flesta var unga män. I Sverige var det kring 23 000 ensamkommande barn, som sökte asyl och som kom från Afghanistan förra året. Fem uppges nu vara skadade, varav två kritiskt.
17:11
En familj överfölls i Frankrike av en man med marockansk bakgrund för att de hade fel kläder på sig. En åttaåring svävar mellan liv och död. Det var en mamma och hennes tre döttrar som attackerades av gärningsmannen. Han togs senare av polis. 

På Gothia Cup i Göteborg så ofredades tre tonårsflickor av en 36-årig idrottsledare från ett annat land tillsammans med det lag han ledde. Han sitter anhållen. Det är lite svårt att hänga med i alla överfall som sker med anknytning till länder med knäppa kulturer.
20.7.2016
Den frispråkige polisen Peppe Larsson berättar på twitter att det är ett nordafrikanskt lag som är inblandat i ofredandet av tonårsflickorna på Gothia Cup. 
18:57
Laget ska skickas hem och lagledaren heter Mohammed El Asmar.
21.7.2016
Laget kommer från Marocko och är inte välkommet tillbaka till turneringen nästa år. Mohammed El Asmar begärs häktad på sannolika skäl för att han sexofredade de tonåriga flickorna tillsammans med sitt lag. 
22.7.2016
Lagledaren häktas inte, men får reseförbud. Jaha då får vi se om han är kvar tills det blir rättegång. Straffet lär bli kring en månads fängelse. Han får inte lämna Göteborg och ska lämna in sitt pass.
4.8.2016
Jo lagledaren får två månaders fängelse, vilket väl betyder att blir frisläppt nu ungefär. Han ska väl inte behöva sitta av hela tiden? Han döms mot sitt nekande. 

måndag 18 juli 2016

Migrationsverket ställer in modulhus

Migrationsverket har insett sin brist på kompetens och ska inte bygga modulhus tillsammans med några kommuner. Det är helt enkelt inte verkets uppgift. Migrationsverket backar således från den uppgiften. Men på Sveriges Radio framställs detta som allvarligt ifall kommuner förlorar pengar. 

Det vore ännu allvarligare om Migrationsverket inte nu började dra tillbaka sina tentakler från alla möjliga kompetensområden, där de inte har några kunskaper. Förra året fick de grönt ljus för allt från regeringens sida och hur mycket pengar som helst. Det är allvarligt ifall ett statligt verk kör på utan anledning. Särskilt nu i år då asylsökandena har gått ned till miniminivå. Det är helt enkelt så att invasionen från muslimska länder har avtagit därför att regeringen insåg sent i höstas att Sverige inte klarade mer.

Här skrev jag tidigare om Migrationsverket som hydra och att det planerades modulhus för 2 000 personer på lilla Ivön i Skåne, där en camping skulle bebyggas. Naturligtvis helt vansinnigt. 

söndag 17 juli 2016

Allah fixade biffen

UPPDATERAT
Så kan man lite vanvördigt tolka vad president Erdogan säger i Turkiet: att kuppen var en gåva från Gud. Det har gett honom tillfälle att starta en upprensning i landet och tänka sig att återigen införa dödsstraff i landet, detta som avskaffades för tio år sedan eftersom Turkiet vill vara med i EU. Dessutom tycker han att hans huvudmotståndare som bor i USA genast ska förpassas tillbaka till Turkiet, men USA kräver bevis på att denne verkligen låg bakom kuppförsöket från militären. Lite långsökt att någon i USA skulle medverka till detta och USA har också reagerat på offentliga uttalanden om att de på något sätt är med i kuppen och därmed inblandade. Muslimer i världen orsakar mest oro för de uppgår till nästan hundra procent i länder som Turkiet, Iran, Irak, Indonesien och Sudan. 
18.7.2016
Inför Erdogan dödsstraff igen för att hämnas på de han har rensat ut från polisen, militären och byråkratin så kan han glömma medlemsskap i EU. Turkiet ska följa konventionen om mänskliga rättigheter säger EU. Inget land som inför dödsstraff kan bli medlem i EU. Skönt att EU är så tydliga.

Här skrev jag tidigare om vad som hände i Turkiet. 


President Erdogans supportrar hyllar hans seger över upproret. 

lördag 16 juli 2016

Frid på jorden

Det kan man önska sig frid på jorden, men vi lär sällan få det med så många oroshärdar i världen. Själv är jag rätt trött på alla människor, som tror att de måste utveckla ett visst program även om det tar livet av ett antal människor i massmord och uppror. Var uppe i natt och skrev om det senaste i Turkiet och vad som hände i Nice glöms inte i brådrasket. Så nu vill jag ägna mig åt trädgården.

Det finns små underbara paradis här också, men de får vi skapa själva. Som jag har sagt ett antal gånger: det är vi som skapar världen här på jorden. Vi har makten. Inga gudar och heller inga politiska idéer om det ena eller andra. Vi har makten och kan göra vårt liv till något fridsamt eller till en oändlig rad av elände. Någon önskade mig att jag skulle få frid. Kära nån. Jag har frid, men resten av världen har det knappast.

Jag gick ut och tog en bild på lilla verandan, som knappt syns bakom alla rosor i år. Eftersom naturen var givmild nog att inte låta det bli en sträng vinter har de vuxit som aldrig förr. När det är stränga vintrar fryser de ned till backen och får börja om igen, men inte så i år. Naturen i form av rosor är så givande och mild och vi har förutom röda också vita och rosa. De finns överallt på tomten i olika former och en del blommar bara kort medan de röda klängrosorna håller på tills frosten tar dem. 


Två lysande älgögon i mörkret.
En trädgård är bra för hälsan. Absolut. Jag har också varit ute och klippt av de buskar och träd, som älgen länsade på löv häromnatten. Se bild till höger på inkräktaren tagen av min yngste son. Älgen var inte blyg utan nyfiken och fortsatte att äta när bilden var tagen. Älgtjuren gillar både körsbär, björk, rönnbär och pil, men de ska var i hans höjd. Lika lat som rådjuren, som inte heller tar annat än vad som finns i munhöjd. Så rosorna får vara i fred nu för dem. För de når helt enkelt inte. Annars tillhör rosenknoppar favoritfödan. Fridens liljor som man säger som önskan och avsked.
Rosorna är sammetslena och doftar härligt gott.

Militären vill störta den islamistiska turkiska regeringen

UPPDATERAT
Det är ett känt faktum att när militären tycker det har gått för långt i ett land så vill den störta den sittande regeringen. Så ser det nu ut i Turkiet där president Erdogan alltmer har gått mot att införa ett islamistiskt styre och också själv få mycket mer makt. Presidenten har uppmanat folket att gå ut på gatorna och ta upp kampen mot militären. Ryktena säger också att Erdogan har sökt asyl i Europa. Men de senaste nyheterna säger att han har landat i Istanbul. 

Militära styrkor säger att de nu har kontroll över landet medan säkerhetsstyrkor menar att regeringen har tagit tillbaka makten. Det liknar ett inbördeskrig som bottnar i presidentens försök att alltmer tillskansa sig egen makt och göra Turkiet till ett islamistiskt inriktat land under Erdogan. En bomb har slagit ned i parlamentet i Ankara och kaoset är tydligt i landet.

Militären vill ha en icke-religiös stat och den har gamla rötter i Turkiet sedan 1923 då Kemal Atatürk genomförde reformer som president och förde Turkiet närmare västvärlden och införde det latinska alfabetet och avskaffade många religiösa ämbeten. Erdogans parti AKP har velat bli medlem i EU och ett tag verkade partiet för att Turkiet skulle bli en mer västerländsk stat. 

Detta arbete har avstannat och i valet 2015 lyckades AKP inte ens få egen majoritet, men ett nyval i november 2015 ordnade så att partiet dock fick detta. Men inte två tredjedels majoritet som skulle ha gjort att partiet kunde ändra författningen och ge presidenten mer makt. Turkiet stödde också i början IS, men tvingades ändra uppfattning.

Undantagstillstånd råder nu i hela Turkiet och president Erdogan försöker att övertyga folket om att det är han som har makten fortfarande. Han säger att ingen kan sätta sig över folkets vilja. Svenska resebyråer ställer in resor till Turkiet och UD säger att landet inte är säkert och avråder från icke nödvändiga resor till landet.
8:25
Nu ska president Erdogan låta de betala som har gjort uppror. De ska få betala ett högt pris, säger han. Fler än 750 rebeller har fångats in och nu är hämndens timme. Kuppen varade i fem timmar ungefär och nu ska ordningen återställas. EU stödjer Erdogan.
13:52
Närmare 3 000 sägs nu ha gripits för kuppförsöket och närmare 3 000 domare har avsatts.  Ett par trehundra har dött i striderna. Regeringen verkar vilja återinföra dödsstraff för att verkligen komma åt upprorsmakarna. Dock är flottans chef gisslan på en flottbas och rebellerna sägs ha tagit över en fregatt. Detta enligt grekiska militärkällor. Åtta turkiska militärer har sökt asyl i Grekland och Turkiet kräver att de lämnas ut. De flydde med en turkisk militärhelikopter. 

Här skrev jag i våras att Turkiet passar i EU när helvetet fryser till is. 


President Erdogan på Istanbuls flygplats
omgiven av jublande män. 

fredag 15 juli 2016

George Clooney tycker om illegala invandrare

UPPDATERAT
Han har chansen nu att ta emot dem i sitt europeiska lyxhem vid Comosjön i Italien där mörkhyade invandrare har slagit läger vid järnvägsstationen i Como, för de kan inte ta sig vidare till Schweiz, som de skulle vilja. George Clooney fick för två år sedan en röd skyddszon av borgmästaren runt sitt hus vid sjön för att få vara ifred för nyfikna och paparazzi. Han har tidigare uttalat sig för invandring också av illegala i Tyskland vid filmfestivalen i Berlin i februari i år då han träffade Angela Merkel tillsammans med sin hustru Amal, som är människorättsadvokat. 

George Clooneys lyxiga hus befinner sig endast kilometrar från järnvägsstationen i Como och han och hans fru Amal kan lätt ta hand om dem. Amal Clooney är född i Beirut och försvarar bland andra Julian Assange som advokat specialiserad på internationell rätt. Men naturligtvis är det på en viss nivå som paret försvarar mänskliga rättigheter. De ska inte själva ta hand om de ekonomiska flyktingar som har slagit läger nära deras hem i Italien. Nej de ska istället träffa premiärminister Renzi i Italien och se till att han tar hand om alla som tar sig in illegalt i Italien. Eller också sälja sitt hus och skaffa ett nytt där de får vara ifred de månader om året de brukar tillbringa i Europa. George Clooneys släkt kommer från Irland och för hundra år sedan behandlades de illa och blev inte accepterade i USA. Så han känner djupt med alla immigranter.
15:38
Om man ska vara snäll mot George och Amal så har de nog inte begripit riktigt hur det ser ut numera i världen. De flyter ovanpå som rikt vänsterfolk plägar att göra. Det blir i alla lägen den sk eliten som tar makten och utnyttjar folket. Mänskligheten har inte kommit längre än så. Vi får dras med den här kassa världen. Och göra så gott det går själva. 
Paret George och Amal Clooneys hus vid stranden av Comosjön i Italien.

IS massakrerar 80 i Nice

UPPDATERAT
Det är över 80 döda enligt Le Figaro (just nu 84) och minst 50 skadade efter att en lastbil kört in i en folkmassa, som tittade på fyrverkerier i går kväll på Frankrikes nationaldag. Män, kvinnor och barn mejades ned och sedan öppnade gärningsmannen eld innan han sköts ihjäl av polis. Men en andra gärningsman tros ha kommit undan. 

Det finns inget slut på terrorn så länge galningar tror på att det är så de ska komma till paradiset genom att ta död på så många "otrogna" som möjligt. Att människor kan bli hjärntvättade av sin uppväxt är helt klart och att de också kan bli massmördare genom religion är ingen nyhet.
8:05
Terroristen lär vara en fransk-tunisier 31 år gammal och hemmahörande i Nice. Han var känd av polisen sedan tidigare. 
9:04
Chauffören var ensam i lastbilen, som hade hyrts några dagar tidigare. Den ändrade riktning minst en gång under de två kilometrarna på strandpromenaden i Nice för att söka mesta möjliga antal offer.
10:42
Tre dagars landssorg är utlyst i Frankrike av premiärminister Manuel Valls. Både Tyskland och Italien har förstärkt sin gräns mot Frankrike. Omkring ett dussin barn dödades i går och 54 barn är på sjukhus. IS har tidigare uppmanat trogna muslimer att använda bilar ifall de inte fick tag på vapen. De vapen som fanns i lastbilen var attrapper. Terroristen hade dock ett vapen, som han sköt med mot människor och polis. Husrannsakan pågår i gärningsmannens hem i Nice. 
11:16
Flera engelska tidningar och också lokala tidningar i Frankrike har rapporterat att mannen skrek Allahu Akbar. Men SVT tror inte på detta och har inte själva sett detta i franska tidningar. Mannens namn är Mohamed Lahoualej Bouhiel enligt Nice Matin och andra franska medier.
11:32
Nice Matin stavar dock terroristens namn så här: Mohamed Lahouaiej Bouhiel. Här har jag hittat en Mohamed Lahouji Bouhlel på facebook. Han bor och jobbar i Nice och är från Tunisien. Han är gift. 
15:30
Här nedan är namnet på brevlådan där han bodde i Nice. SVT är i stort sett det enda medium som inte har publicerat namnet. De väntar på en officiell bekräftelse. Terroristens facebooksida är nu borttagen.

17:14
Franske åklagaren säger att 202 är skadade i attentatet och av dem är 50 allvarligt och kritiskt skadade. SVT tvivlar på att det är ett terrordåd medan president Hollande i ett tal säger att det är ett terrordåd. 
17:37
Vittnen berättar för Nice Matin att de hörde upprepade rop av Allahu Akbar från gärningsmannen. Berättelser finns på film här. 
19:11
SVT kom ifatt så småningom. De måste ha svårt att skilja på äpplen och päron när de inte tror på andra medier i världen. Utan måste höra en fransk åklagare uttala namnet först på terroristen och nu verkar de också ha godtagit att Frankrike anser att detta är ett terrordåd. Grattis SVT!
16.7.2016
Fyra personer har nu gripits efter detta terrordåd. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP, som citerar källor inom franska rättsväsendet.
10:31
Uppgifter om att IS har tagit på sig terrordådet. IS säger att detta dåd utfördes av en av deras soldater.
IS tar på sig attentatet i Nice
via sin nyhetsbyrå Amaq.
17.7.2016
Ytterligare två personer har gripits vilket betyder att sammanlagt sju personer sitter anhållna. Detta inklusive terroristens fru. 
Här är en översättning av vad Amaq skickade ut
om vad som hände i Nice.
18.7.2016
Terroristens farbror går nu ut och berättar att hans brorson Mohamed  värvades av en IS-rekryterare från Algeriet bara två veckor innan terrordådet. Han blev ett enkelt byte, säger farbrodern eftersom han inte längre bodde med sin fru och sina barn.
21.7.2016
Fem personer ställs inför rätta i dag för att ha haft samröre med terroristen. Omkring 100 utredare arbetar med fallet för att så fort som möjligt få stopp på denna grupp som bistått den döde terroristen. 

Redan i november förra året skrev jag att det var krig. Jo det har hållit på ett tag nu. 

En liten flicka var bland de som dödades. 

torsdag 14 juli 2016

Här varnar polisen för Pokémon Go

UPPDATERAT
Polisen har gått ut på facebook för att varna för det nya spelet i mobiltelefonerna som inte ens har kommit till Sverige, men tydligen går människor runt och beter sig så underligt och zombieliknande att polisen har fått in anmälningar om detta. Polisen har också mött människor som i klunga eller ensamma irrar runt i omgivningarna. Spelarna letar i verkligheten med hjälp av kamera och gps efter Pokémon. 

Polisen påpekar att verkligheten finns där oberoende av spel eller inte. Bilister har tvärstannat längs en väg för att fånga en Pokémon vilket är farligt. Andra har korsat företags privata områden eller människors tomter. Polisen menar att det är roligt att folk är ute och rör på sig, men att vissa regler ändå måste iakttas i verkligheten. Precis som förut. Och detta plus geochaching lär påminna om "gömma nyckel", men det gjorde man inte annat än inomhus när jag var liten. De barnsliga lekarna har flyttat utomhus och blivit faror för människor.


16.7.2016
Washington Post har recenserat spelet och konstaterar att det är totalt meningslöst.
19.7.2016
Vid kvinnojouren i Västerås ska man fånga pokemongos (eller vad de kan heta) och det är ett olämpligt ställe för spelare precis som ute på en bilväg i Hälla.
16:34
För människor med diagnoser kan det dock ge dem en anledning att gå ut. Det berättar här en mamma. Så det är bra att de får utmaningar, kickar och belöningar i lagom takt. 

Vi har inga sharialagar i Sverige

Det får nyanlända ungdomar (läs män) lära sig på en sommarkurs för de som bor i HVB-hem och är ensamkommande i Kalmar. Man upptäckte att en sådan kurs kommer för sent när den introduceras när ungdomarna har fått sina uppehållstillstånd. De behöver information direkt om att i Sverige tafsar man inte och att det är våldtäkt om man ligger med någon under 15 år. De kulturella och rättsliga skillnaderna mellan Sverige och exempelvis Afghanistan är enorma, säger polisen Håkan Roupé. Tre veckor varar kursen som ska lära männen allt om våra traditioner och om brott som trakasserier och hot och också om att alla är lika inför lagen.

På Äventyrsbadet i Kalmar finns tafsvakter, men ändå har det inträffat att två flickor i tioårsåldern i måndags denna vecka blev antastade av en man i 25-årsåldern. Han åkte ifatt dem i rutschkanan. En av tafsvakterna såg att flickorna var upprörda och vakten ringde polisen och höll fast den man, som hade tafsat på dem. Mannen hade svårt att uppge sin identitet och blev därför gripen av polis. Tafsvakterna har funnits sedan januari på badet och ska nu öka sin närvaro.

Ensamkommande på HVB-hem betraktas som barn. De har då själva uppgivit sig vara under 18 år. Och detta har godtagits av svenska myndigheter, dvs Migrationsverket.  
Ensamkommande ungdomar på sommarkurs i Kalmar
 i kommuners och Fryshusets regi. 

onsdag 13 juli 2016

Prins William är en jätte

Titta på den här nytagna bilden där prins William framstår som en jätte
 bredvid sina farföräldrar drottning Elizabeth och prins Philip.
Han är 1.91 lång medan drottningen är 1.63.

Helikopterpiloten William, 34, fick besök på jobbet i Cambridge
där finns flygande ambulanser förlagda.