lördag 30 september 2023

TV4 har vaknat till morden

Äntligen kan jag säga så tar också TV4 dessa mord och sprängningar på allvar och en som uttryckte vad det handlar om på lördagen var en utredare från polisen som heter Luay Mohageb. Han menade att det behövs ungdomsfängelser som en del av lösningen och särskilt att föräldrar tar sitt ansvar. Barnen har utsatts för en ständig propaganda de senaste 2-3 åren från gangstervärlden om hur romantiskt och underbart det kommer att bli om de begår grova brott som betalas med 100 000 kronor.  

Även medierna är medskyldiga sade denne utredare från polisen. Genom att beundra rappare och gangsters. Jovisst jag lyckades förhindra för länge sedan att en långfilm om mördaren Juha visades i SVT. Jan Troell gjorde en film 1991, som hette Il Capitano med den vanliga sorgsenheten gällande mördaren. Juha tog död på tre medlemmar av en familj i Åmsele. Jag deltog i en debatt på SVT och framhöll hur svårt detta var för de efterlevande. Och filmen visades inte på länge på SVT då. De tog hänsyn till de efterlevande.Men det bestod inom "eliten" en syn på att mördaren skulle tas om hand, vårdas för denne var ömtålig och det var synd om denne. För vilket liv hade han haft? Den synen har bestått in på 2000-talet också i Sverige. År 2016 uttryckte polischefen Dan Eliasson samma syn. 

Men nu är det slut när barn blir mördare och älskar gangsterlivet, för nu förstår alla att något faktiskt är allvarligt fel i vårt land. Och att också medierna är medskyldiga till denna propaganda som har blivit ännu värre de senaste 2-3 åren, enligt polisutredaren. Han har sett samma syn nu hos brottslingar, som också denne Juha uttryckte 1991. Ingen ånger utan äntligen har 16-17-åringar tyckt sig bli så inne i sitt kriminella liv, att de nu har uppnått vad de hela tiden velat och det de vill fortsätta med igenom hela sina liv. De är hjärntvättade genom sociala medier som de använder många timmar per dag. 

Den här mannen vet vad han talar om och har sett hur barn de senaste 2-3 åren dras in i gangsterlivet och har självförtroende genom detta. De ångrar ingenting, är inte rädda utan tycker att de är bra som kan mörda någon annan med skjutvapen eller spränga ett hus. De får ju knappast något straff för det. Så samhället verkar hålla med. 

Det regnar i New York

UPPDATERAT

Ja där kom den då översvämningen av gatorna och tunnelbanan i New York. Det har regnat massor och inte sedan 1948 har det regnat så. För 75 år sedan var det likadant, men staden var inte lika stor och igenkorkad som den är nu. Naturligtvis är det någon som säger "klimatförändringar". Nej det är människors påverkan på mark och natur som orsakar detta. Inga avlopp i världen kan få bort upp till 15 centimeter regn som faller. Och det lär komma mer. 

Det är ett hundraårsregn, men de finns. Och har alltid funnits men är inte så omtalade om de inte orsakar en världsöversvämning som i bibeln. Men någon Noa som kan rädda oss finns knappt. Människor orsakar själva sina väderkatastrofer genom den överbefolkning som alltid ökar. Det bor kring 8,5 miljoner människor i New York. Staden ökar nu med kring 7 000 invånare per år, men har haft en tillväxt på kring 100 000 fram till 1930-talet. Manhattan har cirka 27 000 invånare per kvadratkilometer. New York ligger tio meter över havet, men det skulle krävas omfattande ombyggnad, för att få ut dessa regnmassor dit. 

1 oktober 2023

Men i dag är det sol och varmt i New York så regnet rinner undan. Så där är det med väder. Det skiftar. 



Där kom det då ett skyfall av oanade mått. Faksimil från CNN. 
 


fredag 29 september 2023

Trehundra häktade i år för grovt vapenbrott

UPPDATERAT

Rikspolischefen Anders Thornberg höll presskonferens och "utförarna" dvs mördarna är fler än någonsin och blir yngre. På måndag kommer en ny rapport om de grova brotten. Barn ska inte vilja bli mördare som det nu är. 

Alla myndigheter måste samarbeta så att brottsligheten inte blir ännu värre. De samarbetar redan nu med försvaret, men det skulle behövas ännu mer. Arbetet att samverka med försvaret pågår. 

Riksåklagaren Katarina Johansson sade att åklagarna klarar sina arbetsuppgifter, men ska samverka förstås med polisen. Stora resurser krävs dock under lång till framåt. Chefen för Noa Johan Olsson säger att den polisiära närvaron ska öka och på söndag får Noa nya verktyg genom den nya lagen om avlyssning. Då kan avlyssning ske hemligt även om en konkret brottsmisstanke inte föreligger. 

Hjälp av militären behövs med logistik, analys, och om det händer något stort som behöver mycket resurser. Dock ska militären inte sättas in i direkta våldsbekämpande åtgärder på fältet, sade Anders Thornberg.

Omkring 30 000 ingår i kriminella gäng i Sverige. Det finns sju konflikter i Stockholm just nu. Det är 150 som är hotade av våldsbrott och deras adresser är listade i Stockholm, men polisen kan inte finnas överallt. I Uppsala län är det 500 gängkriminella. 

12:52

Två begärs häktade för mordet och sprängningen i utanför Uppsala och en tredje är anhållen för medhjälp. Det hjälper att ta fast de skyldiga. Absolut! De båda är männen 33 respektive 22 år. Livstid vore bra. Och avskräckande. 



torsdag 28 september 2023

Här kan ni bo tryggt än så länge

 Det finns ett underbart ställe i Sverige där alla kan bo tryggt utan sprängningar och skjutningar. Det ligger på landet och är ganska glest bebyggt. Där finns enbart nästan villor och fritidshus, men lite annan bebyggelse har kommit in i närheten av den stora landsbygden. Här bosätter sig inte gangstrarna för det är för långt till stora staden. 

Själv har jag varit skriven här sedan 1976 då jag fick nog av denna stad och flyttade. Jag behövde lugn och ro och en genuin upplevelse av naturen. Sedan dess bor jag här där fåglarna sjunger och rådjuren springer förbi. En buss fick bromsa härommorgonen, för en älgko med kalv gick över vägen. Vi andra väntade så gärna medan de försvann mellan träden på andra sidan. Det ju strax jakttider så jag förstår att de ville bort från den stora skogen. 

Här bodde också båtsman Anders Efling Ahlgren på 1700-1800-talet. Han var soldat inom marinen. Eller örlogsflottan som det hette då. Han var min mormors mormors far. Jag visste inte tidigare att jag hade så djupa rötter här, men min mamma hade en tomt där också denne anfader bodde. Den behöll hon tills hon dog. 

Hur länge kommer då lugnet att vara här? Ja i min livstid hoppas jag. Och det hoppas jag också för mina barn och barnbarn. Att de kan få uppleva det lugn som jag har gjort här under sin livstid. Att gangstrarna tar slut när de har skjutit och sprängt klart i Sverige och Turkiet inser att de inte kan ta hand om dessa i sitt land. 





tisdag 26 september 2023

Där skrällde det till igen

UPPDATERAT

Tänk att det alltid ska skrälla till så där lite grann i natten så att människor blir omskakade. Eller hur ska nu SVT säga när dessa märkliga detonationer inträffar med jämna mellanrum. Det var nästan bara män i morse i Morgonstudion och de var glada och uppsluppna precis som om de nyss kom från krogen och hade gått direkt till jobbet.  

Men det handlar hela tiden om bombdåd och i natt skadades tre personer av detta dåd i Hässelby på Fyrspannsgatan 101. Där bor fem kriminellt belastade tydligen. Vi har inte fått veta hur skadade de tre är, men det får vi väl så småningom. Dock inte livshotande sägs det. Ett bombdåd riktat mot ett hus där det har bott en kriminell, som nu sitter i fängelset. Men i hans bostad är fler skrivna som är släkt med honom. Så det är det nya att dessa bomber riktas inte bara mot kriminella utan mot anhöriga till dessa kriminella. Och en syster där lär också vara kriminell. 

Dessa små smällar har ökat med nästan hundra procent i år. Eller hade det fram till 15 september. Det är så enkelt att tillverka bomber och alla bevis förstörs när bomben smäller. Skadorna blir stora på husen, men de flesta människorna överlever. De blir bara skadade en smula och en del kan inte flytta tillbaka till sina lägenheter, för de måste repareras. 

Men så där är det när det är krig i länder. Lite besvär måste man ta när det är så att gangstrarna har invaderat landet. Och lagarna sätter stopp för att straffa dem särskilt hårt. Det finns inte heller i sikte att de ska ta död tillräckligt på varandra så att vi blir av med gangsterväldet. Allt handlar om makt och pengar. Inga högre syften här. Inga ideal alls. Bara krassa människor med låga mål. Utan konsekvenstänk.

7:24

Det inträffade återigen en sprängning eller en explosion i Linköping klockan sex i morse. Där blåstes ytterväggar ut på ett flerfamiljshus. Så det var ett bombnedslag som heter duga. Men det är ju så vanligt nu så det är inget att rapportera egentligen. Ingen är tydligen skadad förutom en då kanske. Gärningsmännen lär inte kunna åtalas här heller. Eller? Undrens tid kanske inte är förbi. Någonting har smällt, säger polisen. Jo så är fallet. 

11:07

Är tydligen kurdiske räven Rawa Majid och hans splittrade gäng, som är i gång igen och ingenting finns det att gör åt det, för han är beskyddad av turkiska polisen. Jo så sägs det. Turkiet är ett islamskt land med korruption. Absolut! Och förra regeringen gjorde ingenting för att inte denna situation skulle inträffa för den var så god mot de nytillkomna. Ibland kan godhet slå över i ondska. När för stor hänsyn tas till främmande element. 

27.9.2023

Så var det 60-åringen som blev skjuten i Åkersberga. Han var inte måltavlan utan en 45-åring, men han sköts ändå. Kommer dock att överleva. 

28.9.2023

Så sköts en man ihjäl i Jordbro och en till på Mälarhöjdens IP. Där var det en ung man kring 18 år. Tydligen en känd rappare. Det är det galna foxtrotgänget som härjar. Och en kvinna dog utanför Uppsala av en kraftig bomb i en explosion. Det är krig uppenbarligen. Och allt är de importerade gangstrarna skyldiga till. Den här mannen skulle sprängas, Dylan Said, men istället blev det en oskyldig kvinna som dog. Hon hette Soha Saad och var färdig lärare. 

29.9.2023

Här är de båda häktade för sprängdådet utanför Uppsala. Det är Joshua Dietrich Sjölund från Kalix, som är 22 år gammal. Han är född av en svensk mamma, men vem pappan är vet inte folkbokföringen. Inte heller vilket land han befinner sig i eller om han lever. Så har vi 33-årige Reynaldo Barnett från Järfälla. Hans föräldrar kom från Chile, men är numera avlidna. De båda är tidigare dömda för brott och sitter nu häktade på sannolika skäl för detta mord och denna sprängning. Livstid vore bra!



måndag 25 september 2023

Mord för att hämnas i Hjälstaviken

En flicka anklagar en man för våldtäkt, men polisen lägger detta år sidan för hon uppger bara ett smeknamn på mannen. Han hittas hängd i Hjälstaviken någon månad efter anmälan,  för det är fem personer, som har tagit rättvisan i egna händer. 

Jag skrev här om mordet, men det togs bort först från facebook, för det var väl anmält som hat kan tänka, men jag fick tillbaka det sedan. Det är invandrarbarn inblandade och en turkisk taxichaufför. De orkade inte vänta på någon rättvisa eller ville inte. 

Det ser ut att vara flickan som var 15 år då som utövade sin personliga dom över denne man. Nu är fem tonåringar häktade och ska ställas inför rätta. Dessutom stals pengar från den mördade mannen och gavs till andra. De fem åtalade är syskon eller halvsyskon. Så sorglig familj, där pappan är dömd för våld mot mamman till två bröder. Denne pappa har nio barn med olika kvinnor. 

Det är inte vi själva som ska utöva domar mot olika människor för man behöver inte göra någonting alls. För domen utövas ändå. Det är min erfarenhet genom livet. Så sitt still i båten och låt rättvisan visa sig. Men de här ungdomarnas egon kunde inte vänta. Så de begick mord. Gener från Chile och Turkiet hos de olika mördarna och offret. 


Här berättar SVT:s reporter vad flickan ska ha sagt den dag som mannen hängdes i ett träd. Hur sorgligt är inte detta fall? Och hon tyckte väl att det var värt att hämnas. Finns ju inte några stora straff för 15-åringar. 


 



söndag 24 september 2023

Att vara beskyddad

Jag har skyddsänglar på bild. När jag var liten såg jag dessa bilder i det sommarhem, där min bror och jag var. De gjorde intryck på mig. Mer än de predikningar som vi också fick höra. Jag har aldrig riktigt förstått religion. Men andlighet vet jag vad det är. Den privata, personliga som inte är beroende av någon fadersgestalt i himlen och inte heller av den heliga madonnan.  

Jag såg nyss filmen Kristian Petri har gjort om Björn Andrésen, den man som blev världsberömd som 15-åring och som sedan lät sig svepas med av denna berömmelse. Hans som fick epitetet världens vackraste pojke. Hans mamma var en sökare, men levde inte klart sitt liv utan hittades död i skogen. Då var hennes barn små. Han själv hade två barn, men ett av dem dog i plötslig spädbarnsdöd när han var 8 månader. Men han har kvar sin flicka fortfarande som är 30plus nu. 

Skapar vi själva våra liv? Vem vet. En del säger att vi bestämmer innan vi föds de stora dragen i våra liv. Samtidigt som vi har en fri vilja. Men en del tar på sig för svåra liv och orkar inte leva dem. Björn Andrésen är en sorglig skepnad, fortfarande en sökare, som sin mamma utan något egentligt mål. Präglad som han är av sin mammas död fortfarande. Så känns det när man ser filmen. Han har drogat och druckit sig igenom sitt liv och ser äldre ut än sina 68 år. 

Själv känner jag mig alltid beskyddad. Ibland tycker jag att de som gått före mig åker med mig i min bil som mina skyddsänglar. Eller finns runt mig på andra ställen och jag drömmer ofta om dem på nätterna. Jag har en grund att stå på, som jag inte vet varifrån den kommer. Men den är bergfast. Jag kan vara ensam för jag känner mig aldrig ensam. Jag är omgiven av själar, som liksom min egen själ, är goda och trygga. Det är min önskan för världen att alla människor ska komma dit. Till en egen inre trygghet, som inte är beroende av den yttre världen, inte av profeter eller gudar. Därför har jag skrivit min senaste bok också Innan glädjen infinner sig. 

En av de skyddsänglar jag har på bild vid min säng och som jag såg första gången som liten. För mig är dessa bilder en avbildning av en inre verklighet. Banala och kitschiga tycker säkert en del, men de är det inte för mig. 



lördag 23 september 2023

Flera slukhål vid Stenungsund

UPPDATERAT

 Det var i natt som E6:an inte kunde hålla emot längre för leran under vägen var underminerad av mer regn än vanligt och flera slukhål uppstod. Eftersom hela Västkusten har varit havsbotten är leran påverkad av saltvattnet och kan bli kvicklera som ger efter. Min pappa som också var journalist skrev redan 1950 om Surteraset då 30 hus drogs ned i leran och gav sig iväg mot Göta älv. Han liftade med flygvapnet från Barkaby för att komma dit snabbt. En människa omkom. Nu är tre människor skadade och chockade. Och elen är bruten i ett stort område. 

Det här är väl en omställning för att klimatet har ändrats. Nej det har det inte. Regn har alltid funnits och leran har gett efter fler gånger. Det har rasat här sedan tusentalet. Det värsta raset som tog flest människoliv var Tuveraset där nio människor omkom. Det hände 1977 innan någon hade kommit på att prata om klimatet som orsak till allt och att det är vårt fel. Naturen är sådan att den kan orsaka problem, särskilt när vägar och hus byggs på lera. På så vis orsakar människor dessa ras också, när inte tillräcklig hänsyn tas till naturen och hur grunden för hus och vägar ser ut. 

10:49

Nu ska de utreda huruvida byggföretaget längst till höger på bilden kan vara skyldiga till detta. Polisen utreder. De lär har sprängt i marken för att lägga denna betongplatta, som skulle vara grunden för en företagsområde. Men de har väl bygglov? Och de är nu själva drabbade (ser ni sprickan och leran) så bygget får nog ställas in. Den här marken klarar inte mer. Det är ju uppenbart. Men vi är bra på att utreda kors och tvärs i det här landet. Att dra saker i alla långbänkar som går. Men det är nog vädret, men inte klimatet som har orsakat detta. Plus människornas klåfingrighet då. 

24.9.2023

Ett företag som skulle bygga en företagspark har tippat schaktmassor mot E6:an istället för att göra som de hade bygglov, bygga en mur och plantera träd ovanpå. Det syns i högra hörnet av bilden nedan att raset startade där de har lastat av schaktmassor från 132 000 kvadratmeter mark, som skulle bebyggas. Så människors okunskap om vad de fick göra har orsakat detta eller också har de struntat i det. Märkligt! Ingen som kollar vad som pågår tydligen. Lastbilschaufförer har ju inte något ansvar utan någon chef. Och kommunen kollar inte? Nej då det gör de inte.

11:16

Jag tror inte det var tur att det hände på natten som SGI (Statens Geotekniska Institut) säger. Skyddsänglarna gjorde nog vad de skulle och kunde. 




Här syns att ett stort område är påverkat av ras. E6:an är avstängd på obestämd tid. Burger King går knappast att nå i dag. Detta område ligger vid Stenungsundsmotet vid Stenungsund. En bensinstation ligger också illa till. Ser ni den blå bussen som står på vägen längst upp i bild. Tur att den kunde stanna! 

fredag 22 september 2023

Gängen skjuter vilt senast i Sandviken

 UPPDATERAT

Två mördade genom skjutning på en pub i Sandviken. Jag sitter och tittar på ett program på TV:n som handlar om ett motorcykelgäng som en agent infiltrerar. Samma miljö som i Sverige nu. Det är livsfarligt att umgås med någon i gängmiljö. Den ene som mördades var oskyldig. Två andra är också skadade för de sköts av misstag, sägs det. Mördarna kan helt enkelt inget om skjutvapen och sprejar stället för att få död på den de skulle mörda. 

Detta inträffade på Mulligan´s pub i Sandviken. En fyrhjuling sägs ha använts av mördaren. De kan köras i mer än 100 kilometer i timmen så bättre flyktredskap än elsparkcyklar. Ägare till puben är Maroun Azar och han äger också Lillpuben i Sandviken. Hans efternamn har afghanskt ursprung. Han är inte straffad och har förmodligen inget att göra med dessa grova brott. De båda avlidna är i 20- respektive 70-årsåldern. Om jag räknar rätt är det 40 skjutna och mördade nu i år i Sverige. Nej det måste vara fler för det var 40 den 18 september. Och den äldre mannen i 70-årsåldern var blind.  

11:09

Det har funnits och finns flera MC-gäng i Sandviken. Bandidos, Chicanos, Outlaws, de röda och de blå fanns också. Antingen är det någon av dessa som är inblandade också i denna skjutning eller de nya underbara gängen som Rawa Majid eller Ismail Abdo står i spetsen för. 

Mulligan´s pub i Sandviken har den intetsägande låtsastexten på icke-latin på sin hemsida. Ja det finns väl inte så mycket att säga med än att det behövs en utfyllnad då när fyra har skjutits och två har dött. 

torsdag 21 september 2023

Rekordsnö i Kiruna

 Det har snöat i Kiruna och det blev hela 38 centimeter som uppmättes. Det tidigare rekordet från september var bara 21 centimeter år 1932. Så världen kan gå mot kallare tider för polarisen hade sin största smältning år 2012, men i år är det kallt där också. Kiruna ligger på 67:e breddgraden där det annars finns i stort sett enbart vildmark runt jordklotet.

Istället pratas det om massiva utsläpp av partiklar i atmosfären för att minska instrålningen från solen. Kiruna skulle experimentera med detta, men det stoppades. Dock verkar bara tanken ha gett resultat. Men experimentet ska nu förmodligen ske i USA. 

Den 5 mars i år såg det ur så här där vi bor på 59:e breddgraden. Den dagen var allt stängt. Inte heller bilen kom någonstans. Vintern varade från november till april. 
Den gröna blomman var av plast förstås, men glädje gav den ändå. Ska bli intressant att se när vintern kommer i år. 


onsdag 20 september 2023

Polisen varnade redan 2010 för kriminella småpojkar

UPPDATERAT

 Det känns bekant det där att det varnades för kriminella småpojkar från polisens och polismästare Carin Götblads sida redan för 13 år sedan, men då var det rasistiskt att påtala detta och de som ändå vågade inom journalistik eller som tjänsteperson inom stat eller kommun blev inte långvarig. Vi har haft ministrar som i god socialdemokratisk anda tyckte synd om de kriminella istället för offren. År 2016 så uttryckte Dan Eliasson rikspolischef sympati för den stackaren som mördade en anställd på ett asylboende. Bägge var  utifrån kommande, men mördaren skulle ömkas. 

Socialdemokraterna drog allt som kunde ha hindrat utvecklingen för Sverige mot det mest skjutande landet i Europa i långbänk. Tyvärr har också journalisterna genom sina intervjuer av kriminella gjort att de har hållits om ryggen på ett sätt som inte har förekommit i andra länder. Det i sin tur har gjort att mördare insåg att de kunde skjuta fritt utan att åka fast. Stockholmssyndromet 1973 var det som ansågs låta kriminella bli ett slags hjältar även när de tog gisslan. Så detta har hållit i sig i 50 år. 

Dan Eliasson fick äntligen sparken 2018 två år efter att han ömkat denne somaliske invandrande mördare av Alexandra Mezher, men socialdemokraterna tråcklade sig igenom maktpositioner för honom ända tills nu då han eventuellt fortfarande jobbar på regeringskansliet. En gång tjänsteman i statens tjänst, så måste ju denne belönas livslångt. Mannen från Somalia, som mördade Alexandra Mezher (ursprung Libanon) på ett flyktingboende för ensamkommande flyktingbarn, fick psykiskt vård som straff. 

Att unga personer används som torpeder för grova brott har nu blivit vanligt. De får ju inget straff, utan socialtjänsten får ta hand om dem när de är under 15 år och de belönas med tusenlappar i buntar för att mörda. Dessa unga beskrivs som "barnsoldater" i Sverige, att bli soldat är ett sätt för fattiga och föräldralösa barn att i krigsdrabbade länder få mat, bostad och någon som tar hand om dem. Men Sverige är inte ett land i krig. Här behöver ingen gå utan mat eller bostad. Det betyder att dessa barn är i sin föreställningsvärld så hemlösa, utstötta och fattiga att de kan indoktrineras att begå grova brott. Och belönas.

Den 6 juli i år tillsatte regeringen en utredning för att kunna utdöma strängare straff för unga brottslingar. Uppdraget ska redovisas i januari 2025. Men de under 15 år kan naturligtvis inte ingå i något fängelsestraff utan ska vårdas. De har inte någon förmåga till konsekvenstänkande utan ser bara den omedelbara belöningen framför sig. Som den här 15-åringen som mördade och sedan åkte till NK och brände de 100 000 han hade fått i belöning. Otroliga pengar för en så ung person. Detta mord var ett sk hämndmord från Rawa Majid, kurdiska räven. Våldet har sedan dess trappats upp ännu mer. Sju sköts och mördades på 13 dagar i september 2023.

22.9.2023

Rawa Majid har ett förfalskat italienskt pass och tänker försöka lämna Turkiet innan hans medborgarskap förmodligen dras in i november i år. Det är SVT:s Diamant Salihu som vet detta. Jimmie Åkesson får samtidigt debattera i Expressen och säga att alla våra problem beror av invandringen. Rawa Majid kan väl ses som den yttersta spetsen på dessa problem. 

Här skrev jag om Rawa Majid i januari i år. 


Rawa Majid (ursprung Iran) och Ismail Abdo är dödsfiender, men befinner sig båda i Turkiet och kan sålunda undgå den svenska rättvisan. Där går det att köpa medborgarskap. Och Turkiet lämnar inte ut sina medborgare. Abdos mamma var från Turkiet. Hon sköts till döds i Uppsala för två veckor sedan. Det var att överskrida en tidigare gräns inom kriminaliteten. Mammor har varit heliga, men inte nu längre för vem som helst kan mördas i detta gangsterkrig.

tisdag 19 september 2023

Över 20 procent av Sveriges befolkning utrikesfödd

Vad händer med ett land som har tagit emot 20 procent av sin befolkning från andra länder? Det är förhållandet i vårt land medan i USA är omkring 15 procent utifrån kommande. I Danmark är det 10 procent av befolkningen som är utrikes. Detta utan att andra generationens invandrare är medräknade. De som är mellan 10 och 25 år och där en del nu skjuter sig till inkomster, om vilka gamla svenskar bara kan drömma.   

Varje skjutning i Sverige kostar enligt beräkningar kring 75 miljoner kronor, vilket betyder att det blir miljardbelopp i år då fakta är 261 skjutningar med 34 avlidna och 71 skadade brottsofffer. Detta fram till 15 september i år. Fortfarande invandrar kring 100 000 per år till Sverige, men en del av dem är svenskar. Arbetslösheten låg på omkring 16 procent bland utrikes födda år 2022. Av de närmare 40 000 somalierna i Sverige har kring 20 procent arbete. 

I natt sköts det i Lidingö och Handen. Det är nu så vanligt att ingen orkar reagera riktigt. Norge har fått import av knark genom skogarna i Värmland och där startar en rättegång i dag mot sju personer, som kan ha tjänat hundratals miljoner på sina brott. Kring 21 miljarder extra ska bekämpa brottsligheten i Sverige fram till 2026. Vårt BNP stiger genom all denna brottslighet. Inte på något bra sätt förstås eftersom alla varor och tjänster är medräknade i detta begrepp. 

Bara 4 miljoner är helt självförsörjande i Sverige av de i arbetsför ålder mellan 20-64 år. Detta gör att dessa självförsörjande har en kostnad på 67 000 per år till de som inte försörjer sig. Sammanlagt blir det 270 miljarder kronor. Flera generationer i Sverige har lyckats att få överskott genom arbete och att det inte har varit något krig i Sverige på ett par hundra år. Krig och många barn gör att ett land blir fattigt, vilket man kan se nu i Lampedusa där kring 7 000 afrikaner kom på ett dygn från Afrika. De kommer mestadels från Eritrea, Mali, Burkina Faso och Nigeria.

Detta är ett evigt problem, som inte har fått någon lösning varken under 1900-talet eller 2000-talet. I dag är det allmän debatt i den 78:e årliga församlingen i FN. Allt ska lösas till 2030 nu. Enligt FN har antalet svältande människor mer än fördubblats sedan 2019 och är kring 345 miljoner. 

År 2070 är mitt yngsta barnbarn nästan 50 år. Undrar var han bor och lever? 

I Sverige ser det ut så här enligt statistik från SCB. Männen kommer att dominera i vårt kvinnliga land. År 2070 kommer inte många infödda svenskar bo här längre. De utlandsfödda har tagit över. 

måndag 18 september 2023

Vad ska man säga om curlade barn?

 Jag blev inbjuden att diskutera med Hanne Kjöller i radion i dag om curlade barn. Men jag tackade nej, för jag tar mig inte längre gärna till stan. Och jag fick inga andra förslag om hur detta skulle diskuteras heller. Vad ska man säga om curlade barn? Det är väl bara att ta hand om dem tills de klarar sig själva? Och vara extra snäll mot dem. 

Det har jag gjort med mina tre söner, som jag också dedicerade min senaste bok till - ni vet Innan glädjen infinner sig. Barn är en väldig glädje och det är bara bra att ta hand om dem. Jag har gett bort mitt fasta ägande till dem redan. Det kändes bra. För då har de en handlingsfrihet som jag inte hade i deras ålder. Och själv blir jag tillräckligt omhändertagen av dem. De har alla specialiteter i sina yrken, som de delar med sig av också till mig.

Annars är det staten som tar hand om mig ekonomiskt genom min pension. Någon annan hjälp har jag inte och har aldrig behövt. Staten har tagit över genom skatterna det som tidigare generationers släkt gjorde. När jag var yngre var inte skatterna alls så betungande, för jag minns när omsen låg på ett par tre procent. Men under mitt liv har stat och kommun plus regionerna fått mer och mer att ta hand om och politikerna plus byråkraterna har blivit anställda för att sköta medborgarnas pengar.

Det har i sin tur medfört att vi fått en invandring som har varit större än någonsin. Staten annonserade till och med efter nya människor. Och de måste ju tas om hand ännu mer än vi gamla vanliga svenskar. Eftersom vi har bott här i kanske århundraden så har alla generationer av sparsamma svenskar gett sina ihopslitna slantar och ägodelar till de nya generationerna. Det är bra för det har jag och min familj också fått: några arv från förra generationen. Annars skulle inte jag ha kunnat ge mina barn något nu i form av fast egendom. Det är helt enkelt ett antal släkter som jag och andra har tillhört, som har gett vidare sina tillgångar genom arv. 

Jag är glad att jag kan tillhöra den skaran redan nu, som ger vidare medan jag lever. Så kan jag se hur detta faller ut hos mina barn och barnbarn - varav jag har fem stycken just nu. Dessutom kommer jag förmodligen att leva minst ett decennium till och samla ihop ännu mer tillgångar. Om det inte händer något mycket underligt i detta land. Man vet aldrig, men det ska väl lösa sig på bästa sätt hoppas jag. 

Faktum är att staten och andra myndigheter har fått miljoner av mig och mina släktingar. Vi får väl se om detta kommer att hålla i sig. Eller om det enbart var en ekonomiskt liten tid då alla levde gott innan de som aldrig nöjde sig tog över. Där kan man tala om att curla hela världen. För det är så synd om alla som inte har samma kultur som Sverige har haft. 



Förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP har här slagits ihop och blivit HDI i världen. Det är tydligt var problemen finns. Vi kommer att vara nio miljarder människor år 2037 enligt beräkningar. Flest barn föds nu i Afrika.

söndag 17 september 2023

Kungen firad i dagarna tre

 Nu är det vilodag på denna söndag, som det var förr i tiden. Och firandet av kungen är förbi. Jag såg detta på den television som har funnits sedan slutet av 50-talet i hushållen i Sverige. Tar mig inte längre så gärna till den stora staden. Den som var min när jag var yngre.

Jag tog inga bilder av TV:n, ville se istället, men här på den kungliga sidan som kungahuset har finns fina bilder, som visar vilken lång tradition det är, som tack och lov har bevarats. Inte alla kungahus i världen har ett hovstall, bara vi i Skandinavien och så Nederländerna vad jag vet. För besvärligt med hästar numera. Paradkaleschen nedan som kungaparet färdades i tillverkades år 1900 och sex hästar drog den. Och den limousin de också begagnade var från år 1950. 

Så härligt att de lyckades få så fint väder. Kanske sista helgen det var så för i år. I veckan ska det snöa längre norrut. 

Här far de genom sin huvudstad. Kungaparet har hållit ihop sedan 1976 då de gifte sig. Men träffades redan 1972. Jag gifte mig samma dag som de gjorde den 19 juni 1976 och jag, min man och släkten satt på Operakällaren och åt lunch den dagen. Men mitt äktenskap höll inte längre än till 1980. 

fredag 15 september 2023

Nödvändigt förbjuda kusinäktenskap

 Det är inte förbjudet att gifta sig med sina kusiner i Sverige även om det är i första led. Något förbud har inte behövts tidigare, men nu är det på agendan. I Europa och USA har det varit förbjudet intill tredje led. Nu ska det utredas om detta ska ske i Sverige att det blir ett förbud för kusiner i första led att gifta sig. Glöm aldrig Fadime som sköts till döds av sin far för att hon inte ville gifta sig med sin kusin! Aldrig har det varit särskilt aktuellt att gifta sig med sina kusiner för svenskar så därför har det inte funnits något förbud. Här har Widar Andersson skrivit om detta. 

Det här ska utredas: 

  • inhämta faktaunderlag om orsaker till och effekter, såväl medicinska som samhälleliga, av kusinäktenskap och, i den mån det behövs för uppdraget, äktenskap mellan andra nära släktingar,
  • analysera behovet av och förutsättningarna för ett förbud mot kusinäktenskap,
  • lämna förslag till ett förbud mot kusinäktenskap i äktenskapsbalken,
  • bedöma om särskilda regler om äktenskapsskillnad bör gälla om ett äktenskap har ingåtts mellan kusiner trots att det inte är tillåtet,
  • ta ställning till vilken verkan kusinäktenskap som har ingåtts i ett annat land bör ha i Sverige, 
  • överväga om reglerna om äktenskap mellan andra nära släktingar bör ändras och, oberoende av vad utredaren kommer fram till, lämna förslag på hur äktenskap med halvsyskon och med föräldrars syskon kan förbjudas, samt
  • lämna förslag till de författningsändringar och andra åtgärder som behövs.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2024.

18.9.2023

Här skriver Hanif Bali om kusinäktenskapen och vill också ha straff för dessa. I Saudiarabien sades 180 000 förlovningar upp när det blev lag på DNA-prov med antagna medicinska problem för barnen. Kring 40 procent ingår kusinäktenskap där. 

Som synes är kusinäktenskap vanligt i Nordafrika och Mellanöstern. Det medför risker för att barnen blir utvecklingsstörda. Det är dubbelt så stor risk för missbildningar hos dessa barn. Som hos barn där föräldrarna inte är så nära släkt.
Det här är en elak bild av Annika Strandhäll. Men hon har nog förtjänat den. Det är som om hon alltid håller upp en skärm framför sina ögon och ser allt omkring sig med den modell hon som medlem i fackföreningen inhämtade i sin ungdom i Göteborg. En smal syn på världen som betyder att alla de som röstar på (s) är världens bästa människor. 


torsdag 14 september 2023

Kungliga skeppen i Stockholm

 Skeppen Dannebrogen och KS Norge ligger nu i Stockholm med anledning av att kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen firas i dagarna tre. Vilka ståtliga skepp! Senast de var här tror jag var 2010 och därifrån är också bilderna nedan. Personligen är jag glad att jag inte är kunglig för det vore inte i samklang med min personlighet, lite rebellisk som jag är. Och så gillar jag inte så stora kalas som omfattar hela vår huvudstad. För mycket folk. Hoppas det går bra dock! Vår kung har verkligen vuxit in i rollen! Fast han är något år yngre än jag. Grattis till att ha lyckats bevara kungariket Sverige!

Det här är Dannebrogen vid Skeppsbron när skeppet var här 2010. Det är 78 meter långt. Ett mycket vackert skepp. 
Här är KS Norge som är 80 meter långt och således slår det danska skeppet med ett par meter. Dannebrogen byggdes 1932 och KS Norge 1937. 

onsdag 13 september 2023

Fyra skjutningar på mindre än en vecka i Uppsala

UPPDATERAT

Dessa skjutningar är naturligtvis inte svenskt utan det är initierat av den invandring vi har haft och det krig som pågår mellan falanger i kurdiska rävens sällskap. Allt handlar om knark och rikedom. Han som inte Turkiet vill lämna ut eftersom han har blivit turkisk medborgare. Regeringen hotar nu Turkiet med indraget bistånd för att sätta press på Turkiet. Landet har fått en halv miljard under året i bistånd efter jordbävningen där. En man greps i natt efter skjutning i Uppsala. För övrigt sköts och mördades en man i Sollentuna i går. Två mördades i Uppsala under senaste veckan.

Gangstervärlden är som den brukar, men det har blivit värre eftersom världen har krympt så det är lätt att ta sig utomlands, och det dessutom finns länder som Turkiet där man skyddar dessa kriminella. Det borde inte ens en islamsk stat göra. Den överenskommelse om Nato där Turkiet vill att PKK-terror stoppas i Sverige måste kunna användas, för att denna terror som initieras från kurdiska räven Rawa Majid i Turkiet stoppas. En överenskommelse måste gå åt båda hållen. Denne brottsling föddes i Iran. Landet som Gud glömde. 

14:09

 Nä det var bara Ebba Busch som gjorde bort sig igen. Nu menar hon att det bara var generellt det hon sade. Sverige tänker inte dra in något bistånd till Turkiet pga av kurdiska räven. Så Turkiet har reagerat våldsamt på uttalandet och det måste dras tillbaka?

19:58

Den 13-åring som hittades mördad och skjuten i Haninge gick i Björkhagens skola. Där är jag uppvuxen i Björkhagen och i den skolan har jag också gått. Men aldrig hände så hemska saker där då. Fy vilket samhälle!

14.9.2023

En man till skjuten till döds i Vasastan. Jo men det är bra panga på bara så tar de unga männen slut någon gång. Ursäkta mig, men jag blir så trött på eländet. Denne unge man i 20-årsåldern var känd av polisen. 

15.9.2023

Jodå en tonåring till skjuten och mördad under torsdagskvällen. De försöker uppfylla min önskan om att ta kål på alla dessa killar. Ursäkta, men jag blir så urbota less. 

17.9.2023

En man i 40-årsåldern sköts och mördades i Råcksta under lördagskvällen. 


Här skrev jag tidigare i år i januari om kurdiska räven. Den tidigare regeringen var beroende av kurdiskt stöd för att få regera. 


Kriget i gangstervärlden är också ett krig mellan religioner för dessa krigande skjutgalningar är från den islamska världen och tycker att de kan göra som de vill i Sverige. Och rekrytera små barn till dessa de värsta brotten. 

tisdag 12 september 2023

Vi lever i den bästa av världar

 Om min mormor kunde hamna här hos mig skulle hon inte tro sina ögon. Hon som bodde på en ö i Mälaren med ett 30 kvadratmeters torp tillsammans med morfar och de första sex barnen eller hann det bli sju? Jo förmodligen. De flyttade till fastlandet när de tre sista barnen föddes. Så min moster Rosa, moster Ebba och min mamma Harriet som var yngst föddes där i torpet som hade tre rum på 60 kvadrat så att föräldrarna hade ett eget rum innanför köket. 

Detta var för hundra år sedan för min mamma skulle bli 100 år nästa år om hon hade lyckats att leva längre än till 1968. Astman tog henne precis som det var med mormor. Själv har jag en släng av allergi och lite astma också, men det är ingenting att tala om. Lite hosta på morgonen bara och lite nysningar. Jag har ju levt så mycket längre än både min mamma, som blev 43 år och min mormor, som blev 56 år. Jag är glad och tacksam för alla dagar jag får. 

I morse var jag hos polisen i Nacka för att hämta mitt nya ID-kort. Har aldrig haft något sådant tidigare i mitt liv, men nu kan jag resa om jag vill inom EU. Kortet på mig blev faktiskt ganska välliknande. Att köra bil till Nacka och tillbaka tog alla mina krafter så nu har jag bara vilat resten av dagen. 

Hela denna utveckling av civilisationen, som har skett sedan familjen Carlsson var bosatta på torpet i Skärsholmen en bit från Kärrbo utanför Västerås är enorm. Så mycket arbete kan utföras numera av maskiner och datorer, som tidigare krävde djurs och människors kroppskrafter. Tro inte annat än att vi lever i den bästa av världar. Måtte det nu förbli så!

Jag bor lika stort som morfar och mormor gjorde på sin tid för mer än hundra år sedan. Med med alla bekvämligheter, om vilka de inte ens kunde drömma. Grattis till alla oss som lever nu! I detta den bästa tid som har funnits för människor på jorden. 
Som en jämförelse står släkten här vid torpet som är 60 kvadrat. Bilden från början av 90-talet. Torpet finns fortfarande i Skärsholmen en bit från Kärrbo alldeles vid Mälaren. 





 


Utländska mammor kan också!

Det var en utländsk mamma som mördade sin flicka och skadade svårt sin pojke i Vallentuna. Hon var tidigare ostraffad, men hade en lång vårdnadstvist med sin ex-man och skulle upp i rätten nu i veckan. Men det blir inte av för hon sitter häktad.  

Hur blir man sådan att man kan mörda? Och sina barn? Det är obegripligt för de flesta, för nästan alla har sådana spärrar som gör det omöjligt. En utländsk mamma som kommer från ett muslimskt land tror vi är förtryckt och därför inte kan göra något sådant. Men denna kvinna var så frigjord att hon kunde. Eller hur vi nu ska tolka detta. Alla våra fördomar om dessa kvinnor kom på skam i det här fallet. 

Eftersom hon dessutom nekar till brott så har hon tydligen inte förstått vad hon har gjort. Förmodligen försökte hon skylla på sin ex-man. Det vore mest det mest logiska. Men hon sitter häktad på sannolika skäl och polisen letar inte efter någon annan mördare.

En bild på en mördare. Så kan de också se ut. Hon hade ett bra jobb och bodde också bra i Vallentuna, men nu har hon lyckats förstöra detta. Varför? Undrar om hon ens vet det själv. Hon ville ha vårdnaden helt och hållet om barnen. Det räckte inte att de bodde hos henne. Karma, ödet eller sjukdom?

måndag 11 september 2023

Ovanliga måndag välkommen!

 Det var mycket folk i dag på Värmdö! Jag åkte och handlade, var slut på mat hemma, och trafiken var tät i det dimmiga landskapet. Men känslan var att allt gick bra och var okej. När jag stannade för att slänga några gamla tidningar i återvinningen hälsade en kvinna på mig, som hade stannat av samma anledning. Jag hälsade glatt tillbaka. Det var rena sommaren i går, så många bor här fortfarande i sina sommarstugor. Det finns kring 14 000 sådana här på Värmdö.

När jag var liten och föräldrarna köpte en tomt på Ingarö, som var flera tusen kvadratmeter stor, eller drygt 4 000 har det visat sig. Fast de köpte en tomt som skulle vara 5 000 kvadrat för 1:10 kronor per kvadratmeter. Det gick bussar då från Borgmästargatan på Söder i Stockholm och ända fram till Gamla Brunnsvägen och sedan fick man gå en bit, någon kilometer, för att nå tomten. 

Det var rena landet på den tiden och vatten fanns, inte på tomten, men i brunnar längs Gamla Brunnsvägen så dit gick vi barn med vattenhinkar och hjälptes åt att bära detta vatten till den lilla timmerstugan som föräldrarna hade byggt. Spritkök och fotogenlampor fanns det för ingen el var framdragen. Så det var mycket primitivt då på 50-talet. Men det var ändå ett sommarställe. Så att alla i familjen fick uppleva lite annat än förortslivet i Björkhagen. Ett helt tryggt ställe som vette mot skogen, där det fanns svamp och blåbär plus lingon. Precis som nu så många år senare. Det gick att gå till närmaste bondgård och köpa mjölk i lösvikt. 

Denna bygd är förvandlad sedan dess, fast de på Ingarö inte har alla de bekvämligheter, som har följt med utvecklingen där jag bor nu på Värmdö. Här finns allt man kan behöva för att hålla kontakt med resten av världen, men också dess nackdelar i form av skåpbilar som spanar efter något hus att bestjäla. Världen har krympt betydligt sedan 50-talet och varje dag hittas nu någon död i skogen eller på gatan i detta land. Skjuten eller knivdödad. Vildsvinen har brett ut sig och nu finns också pesten här, som dödar dem inom en vecka. De fanns inte ens här då på den tiden. Men riktigt så illa är det inte på Värmdö. Här finns grannsamverkan och tomterna är åtminstone kring 2 000 kvadrat. Tillräckligt för att friden ska bevaras.

Var det då bättre förr? Nej det var annorlunda och ovanligt sett i backspegeln, men inte bättre. Barnsjukdomarna fanns kvar mässling, vattkoppor, röda hund samt polion härjade. Det fanns mycket mer att frukta för små barn och deras föräldrar, så det var därför det inte pratades så mycket om död och olyckor, för det fanns det nog av ändå. Det har gått drygt 70 år sedan mina föräldrar köpte tomten på Ingarö. Och världen har gått framåt. 

PS. Det är 9/11 i dag och jag har sett minnesprogram som är lika gripande som någonsin. Så mycket som fortfarande händer som har med denna "kamp" mellan kristna och muslimer att göra. Någon gång kommer också den krigföringen att ta slut. DS.


Så här såg det ut på landet. Det här är i slutet av 60-talet då äldste sonen fick följa med dit. Timmerstugan hade varit en smedja och köptes för 300 kronor. Utan golv och fönster. Fönstren köptes in när husen vid Hötorget revs. 
 

söndag 10 september 2023

Jodå jag lever fortfarande!

 Så här dagarna efter att min fjärde bok är släppt undrar någon om jag lever ännu. Jovisst gör jag det och att sammanfatta något i en bok är inte att ge upp livet, om nu någon trodde det. Det kan vara att lägga ifrån sig ett skeende, en börda, något omvälvande i livet, som skulle ha medfört kanske sjukdomar och annat om det inte hade bearbetats också med ord i en bok. Och det betyder att ha lyckats ta sig igenom detta och att komma tillbaka med en gåva till andra.

Vi behöver alla se igenom våra liv, titta bakåt ibland, och inte bara rusa vidare i god tro om att allt ordnar sig. Många gör detta genom vänner och genom att dissekera sina liv i dessa vänners sällskap. Men som någon sade som jag intervjuade för länge sedan: nej det vill jag inte prata om för då blir det aldrig av. Skeendet att göra kan vara motstridigt mot att tala. Att vara författare kan betyda att utföra något i offentligheten, för att lämna något värdefullt tillbaka efter att ha gjort en utflykt i den mörka, dunkla och farliga skogen för att sedan återvända med något som liknar guld eller till och med är något sådant genuint själsligt. 

På denna skapandets väg har jag haft sällskap av alla människor jag har träffat genom livet och deras dårskap och klokhet. Allt är nämligen användbart i vårt inre själsliv. Det är upp till mig författaren då att avgöra vad som ska tas med i denna min bok. Hur jag tror att jag ska nå fram till andra genom dessa mina ord. Det är ett berikande arbete. 

Men tiden avgör också vad som är viktigt. Mycket vatten rinner under broarna medan livet utspelar sig och det avgörs då vad som är väsentligt eller inte i våra liv. Det behövs en inre dialog med alla de olika delar som finns inuti någon som har levt länge för att vaska fram det väsentliga. 

Helt ödmjukt så vill jag framhålla att någon som har tillbringat många år på jorden kanske har mer att berätta än någon som är alldeles ny och ung. Men troligt är också att de gåvor någon kommer med till andra människor går deras öron och ögon förbi. Om det inte slås på stora trumman i offentligheten, så att de lockas till att inse att kanske finns här ett eller annat guldkorn. 

Mer än så vill jag inte säga i dag utan ni får själva gå den väg, som är er individuella. Och samtidigt delta i masstävlandet i halvmaraton på gatorna i Stockholm. Eller grattis om ni deltog i Ångestloppet på 209 meter! Lagom sträcka för många. Håll både kroppens och själens kondition intakt!


Den här ståtliga och väldoftande buketten fick jag i går för att fira min nya bok. Och Simba ville vara med på bilden. 

fredag 8 september 2023

Grattis till mig och min fjärde bok!

Jag får lov att klappa mig på axeln i dag för min fjärde bok släpps! Skynda er att inhämta den och läsa den. Den är inte tryckt i så många exemplar och jag kommer absolut inte att bli rik på den. Den finns i enbart 500 ex och jag har lånat pengar av en av mina söner för att den ska komma till stånd. Men den innehåller all den förtvivlan över världens tillstånd och den genuina klokhet som var och en kan uppnå när den blir äldre. Eller till och med gammal. 

Den blir knappast recenserad för jag vet hur människor tänker på DN och andra tidningar eftersom jag själv har jobbat med kultur på DN. Det var under en guldålder för kulturen och roligt nästan varje dag. Numera ska kulturen bära sig själv fast den alltid har haft mycket lite pengar från stat och kommun. Kultur är kvinnornas värld mest. Så därför får den ta stryk nu när allt handlar om krig, terror, mord och våldtäkter samt andra manliga icke behövliga ting i vår värld. 

Men som sagt i dag firar jag en smula, men utan att bjuda in människor till mitt hem, som inte är så stort. Något större kalas har jag heller inte råd med. Men det är okej. Det är inte viktigt att vara rik. Det viktiga är att följa sin genuina glädje. Vad det innebär får ni veta om ni läser Innan glädjen infinner sig! Grattis alla som vill läsa den!


Kaffetåren och katten Simba. Viktiga ting i min värld. Klockan är kring sju på morgonen för Simba väcker mig vid sextiden. Han är pratsam när han vill in och han har sina rutiner. 


onsdag 6 september 2023

Två dagar till boksläpp av Innan glädjen infinner sig

 På fredag är min senaste och sista bok ute på marknaden Innan glädjen infinner sig. Det är en beskrivning av livet och dess svårigheter och hur man kan övervinna att råka ut för olyckor, sjukdomar och död. Något som vi alla får uppleva särskilt om vi lever så länge som jag nu har gjort eftersom jag är född 1945. 

Samhället har glömt hur det såg ut då på den tiden efter andra världskriget och de som levde då är till stor del döda. Jag försökte ta reda på hur många av mina gamla arbetskamrater från DN, som fortfarande levde nu och det var inte många jag hittade. Journalistyrket är hårt och många har dukat under i ganska unga år. 

Min syster frågade mig om jag själv hade lyckats att gå vidare och inte fortfarande hade att vänta in att glädjen ska infinna sig. Absolut svarade jag då. Det är därför jag har skrivit boken för det handlar om att glädjen är den bas vi har i livet. Det är vad som gäller vare sig vi är rika eller fattiga. Glädjen får oss att orka och det gäller att hålla denna bas vid liv och inte ge upp utan gå åt det håll där glädjen finns. 

Vi kan gå fel och tro att vi måste få en hög ställning i samhället för att vara lyckliga eller ha många ägodelar och samla på oss rikedomar, men det handlar inte om det utan om att vi inuti oss själva kan finna det rum som är fyllt av ljus och där vi alltid kan hämta mer ork för att gå vidare. Detta har beskrivits på många sätt av åtskilliga som har upplevt detta genom årtusendena. Men det är svårt för människor att nå dit om de fastnar i olika tolkningar vare sig religiösa eller politiska, som kan dominera en människa, så att den aldrig begriper vad livets grund består av. 

Som jag ser det är vi på väg mot att alla människor kommer ha sin egen upplevelse av detta inre egna rum med ljus och inse att alla religioner eller läror beskriver detta, men på olika inte så fullkomliga sätt. Men jag vet inte om det här är en planet där detta någonsin kommer att ske. Eller om vi alltid måste uppleva hur krigen tar överhand när det har gått för långt med inskränktheten hos makthavare. Innan vi till sist kan begripa hur det står till. För krig är också en arketyp som kan tvinga oss att inse mer. 

Skynda att skaffa den här boken, för den kommer att ge er aha-upplevelser. Säger jag som har skrivit den. Jag som inte kommer att marknadsföra den särskilt något mer, för jag är rätt så blyg samtidigt som jag har ett oerhört självförtroende, som finns någonstans inom mig. Sådan är jag född utan att veta varför. 



måndag 4 september 2023

En barnbok om gängskjutningar

 Det här är en bok jag aldrig kommer att läsa för något barn. Det är fullkomligt bedrövligt att den behöver finnas i vårt land. Den heter Någons bror och handlar om döden för unga killar. Mellan 3-9 års ålder är lämpligt tycker bokförlaget och Fittjaskolans elever har gjort teckningarna. Femteklassarna har gjort dessa teckningar. Fy tusan säger jag. Fortfarande bor jag i ett land, en del av Sverige, där inte dessa skjutningar förekommer, men snart är de väl här också. Människor flyr hit för att få vara ifred. Mitt yngsta barnbarn är två år gammalt och pojke. Måtte han få leva sitt liv i fred. Inte i ett land som har råkat hamna i inbördeskrig. Råkat hamna? Nä vad säger jag. Det är politikerna som inte har kunnat sköta sitt uppdrag. F-n ta dom!



Mer hat mot islam i Malmö

Våldsamma kravaller som de som utbröt i natt i Malmö medför bara mer hat och mer rasism menar imamen Tajaddin Farfour, som såg detta ske under upploppen år 2020. Det kan inte vara lätt att vara imam och att bemöta detta hat med kärlek och dialog som han säger vara vägen. Salwan Momika ger sig dock inte utan ska bränna en koran även nästa söndag. Om han får det är inte säkert. 

Ett sätt att få stopp på dessa motsättningar vore att förbjuda sådana som Salwan Momika, som inte är svensk medborgare, att utnyttja den svenska yttrandefriheten. Svenskar bränner inga koraner. Vi är helt enkelt för lite intresserade av dessa religiösa böcker eftersom vi är det mest frigjorda landet i världen från religioner. Det är en privatsak vad var och en tror på. 

Det bor människor från 111 olika nationer i Rosengård, där kring 90 procent är utifrån kommande och många, som inte har uppehållstillstånd också gömmer sig. Det är helt enkelt ett ghetto från miljonprogrammet, som inte borde finnas. Det är drygt 3 kvadratkilometer stort och där bor kring 44 000 människor. Alldeles för många på liten yta. Där jag bor är det kring 325 invånare per kvadratkilometer. 

Det här problemet kommer dock inte att försvinna utan bli värre. Nu tog polisen i går beslutet att ha kameraövervakning av området. Förfärligt att detta ska behövas. 



söndag 3 september 2023

Så skönt att en del muslimer reagerar

 Pouya Movahed är från Iran och skriver om när han dristade sig att bjuda en flicka till en glass som 14-åring. Hur då moralpolisen slog ned på honom och gav honom en rungande örfil. Så är det islamska Iran. Vi vet ju det, men det är bra att någon som har flytt därifrån vågar säga att Sverige är det mest toleranta landet för islam som finns. 

Denne man vet att det är skräcken som breder ut sig när islam far fram genom världen. Den upprätthålls av imamer och klaner. "Vår regering i världens mest sekulära land utnämner koranen som helig och överväger lagändring. Det är ett tecken på skräck." Så skriver denne 50-åring som numera är överläkare och forskare i psykiatri vid Lunds universitet. Det betyder att han först har behövt att skärskåda sig själv, vilket i sin tur har lett fram till att han har skrivit detta. 

Fler sådana modiga från dessa länder behövs, men de vågar kanske inte träda fram nu när Salwan Momika har fått höra om sin bakgrund att han har varit med i två Iranstödda miliser i Iran och att han kan vara här för att göra den muslimska världen upprörd. Kanske understödd också av Ryssland. Då vill jag att massor med muslimer skriver detsamma som denne modige Pouya Movahed och berättar varför de har kommit till Sverige på flykt. 

Och att fler gör som Nour som flydde från sin familj i Sverige efter åratal av hedersförtryck. Hon var 18 år när hon till slut fick modet att göra detta sedan hennes bror nästan ströp henne till döds och hennes egen mamma spottade på henne. Hon har bytt namn och bor någon annanstans i Sverige. Hennes familj ställdes inför rätta, men förnekade allt. Hennes pappa hade också tagit stryptag på henne och hennes mamma har rispat henne med en kniv. 

Hennes mamma och pappa dömdes till ett år och två månaders fängelse för hedersförtryck i Sverige under ett år. En av Nours bröder dömdes till fyra månaders fängelse för misshandel och olaga hot. Många fler sådana exempel behövs också att vi får höra talas om. 

Det är 21 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa för att hon ville leva sitt eget liv. Hon hade innan dess hållit tal i riksdagen, men ingen kunde hjälpa henne när hennes pappa sköt henne. Två andra i släkten har sedan dess mördat i hederns namn också.