tisdag 30 juni 2015

Hanna Bouveng tilldömd rekordskadestånd

Benjamin Wey trakasserade sin svenska praktikant sexuellt och hotade med avsked om hon inte hade sex med honom. Han äger hälften av det svenska företaget Fika och är miljardär. Hon gav till slut efter när han hotade med att sparka ut henne från hennes lägenhet och ta ifrån henne hennes arbetstillstånd och visum. Men hon sade nej efter fyra gånger. När chefen kom förbi hennes lägenhet och hittade hennes svarte pojkvän James Chauvet i sängen hos henne så sparkade han ut henne och avskedade henne. Han började också förtala henne på sin blogg

Han menade att var hon än befann sig, vad hon än gjorde skulle han hitta henne och sätta dit henne. Han mejlade också Hanna Bouvengs far i Vetlanda och berättade att han hade hittat en "hemlös svart man i hennes säng". Benjamin Wey menade att det var utpressning det handlade om från hennes sida och förnekade att han hade haft sex med Hanna Bouveng. Hon är före detta fotomodell 25 år och från Vetlanda i Småland och stämde sin chef på över en och en halv miljard kronor, men blev nu tilldömd drygt 150 miljoner kronor av den federala domstolen på Manhattan. Han är VD för New York Global Group, ett företag, som sysslar med investeringar både i USA och i Asien. Hans hustru Michaela, 39 år, och ursprungligen från Tjeckien blev tvungen att vittna i denna härva. De båda makarna har tre barn tillsammans.


måndag 29 juni 2015

Rekordskadestånd när dottern ljög om våldtäkter

En 67-årig man får nu ett mycket stort skadestånd för att han satt i fängelse dömd för övergrepp på sin dotter. Han släpptes år 2012 efter nio år i fängelse i Sverige. Han dömdes från början för över 200 övergrepp. Från år 2007 började dottern berätta om ett nätverk, som förgrep sig på henne. Där ingick höga företagsledare och namngivna poliser. Alla våldtäkterna hade inslag av sadistiskt och rituellt våld. 

Då började rättsväsendet förstå att något var fel. Det var bara hennes uppgifter som låg till grund för domen mot hennes pappa. Säpo spanade på henne och såg att hon själv gick in och köpte rakblad i en butik och sedan framkom nya skador i hennes underliv, som hon anmälde. Det hela påminner mycket om de nedgrävda och rituellt mördade barnen, som sades finnas i Södertälje och som en flicka berättade om på 90-talet. Hon hade också blivit utsatt för våldtäkter av sina båda föräldrar, påstod hon. Södertäljeflickan var inte så säker på att våldtäkterna var verkliga till en början, men efter många förhör började hon minnas. Pappan fick fängelse och är nu avliden.

I det här fallet får nu den 67-årige mannen det högsta skadeståndet, som JK någonsin har beviljat eller betalat ut 12,6 miljoner kronor. Minnet är inte konstant eller något som är hugget i sten, utan kan påverkas av vad andra säger. Bortträngda minnen, som togs fram och skapades av psykoterapeuter är inte minst Thomas Quick/Sture Bergwall exempel på. Sveriges största rättsskandal, skapad av en sekt med vetenskapliga ambitioner.  De frammanade massmördaren genom att få honom att tro att han hade blivit utsatt för våldtäkter och övergrepp som liten. Därför hade han mördat som vuxen. 

Grekland vill ha krig med EU

UPPDATERAT
Det är vad det går ut på i huvudet på premiärminister Alexis Tsipras. Han är marxist och lever kvar i 1900-talets kamp mellan kapitalism och kommunism. Han sade i parlamentet att Grekland är ett fredligt land, men vet hur det ska kriga. Ett hot naturligtvis. Han tycker att EU ska dela med sig i evigheter till Grekland, att Tyskland är skyldig Grekland detta sedan andra världskriget. Tyskland borde betala skadestånd till dem på kring 2 500 miljarder kronor. 

I huvudet på premiärministern står marxism mot kapitalism. Och han vägrar att godkänna någon annan ideologi för det var ju detta han gick till val på i vintras. Men det finns ingen utjämningsskatt i EU mellan länder som går bättre ekonomiskt och länder som går sämre. Det finns lån. Det finns bidrag till näringar. Det är strikta ekonomiska regler som gäller och som är grundade för att Europa skulle slippa ett till krig mellan ärkefienderna Tyskland och Frankrike. Det började på 50-talet och har nu vuxit sig för stort för fort. Grekland borde inte ha fått gå över till euro.

Mentaliteten i Grekland har alltid varit att går det så går det. Och det har fungerat ända tills nu. Grekland kan naturligtvis slå sig ihop med Ryssland, gå ut ur EU-samarbetet och vända sig till det före detta kommunistiska landet. President Putin har säkerligen inte något emot att utöka sin makt i Europa. Andra världskriget är inte slut i Grekland i huvudena på människorna, som är som premiärministern. Kommunisterna mot fascisterna. Det är fortfarande vad som gäller. Precis som under inbördeskriget efter andra världskriget. Ekonomi har ingenting med detta att göra, annat än som medel. Därför håller bankerna stängt nu och till och med folkomröstningen, som är ett skådespel. En teaterföreställning. Regeringen försöker övertala dem till att få lov att kriga mot EU. 

Här kan ni läsa den långa versionen om detta. Och så här skrev jag i februari om detta. Redan i januari konstaterade jag att Grekland ville fortsätta leva på andra.

30.6.2015
Greklands banker håller tusen kontor öppna så att pensionärer, som inte har bankkort, kan få ut sina pensioner. Uttaget är dock begränsat till 120 euro den här veckan. Motsvarande drygt tusen kronor. Det är vänligt av bankerna att ge pensionärerna lite pengar även om de inte har kreditkort eller bankkort. Eller hur?
15:59
Någon har räknat ut att grekerna är skyldiga oss andra européer nästan 6 000 kronor per person. Jag har aldrig velat låna ut detta till dem. När får jag tillbaka dem? Ge inte Grekland mer pengar! Inte heller från räddningsfonden! Vad är det för fortsatt trixande. Ta konsekvenserna nu som en man premiärminister Tsipras. Eller ska du krypa till EU och kyssa fötterna på Merkel?
1.7.2015
Naturligtvis så köper grekerna bitcoin, den där valutan som skurkar använder. Används som bluff på internet. Självklart betalade de inte sitt lån till IMF.
12:44
Premiärminister Tsipras fortsätter att jonglera med bollar han inte har: vi går med på villkoren med vissa förbehåll säger han nu och vill ha nya förhandlingar. Ta dig i röven! Ursäkta språket, men jag är rätt trött på den där mentaliteten. Eller snarare urless. 
2.7.2015
Tekniskt sett är Grekland statsbankrutt. Deras kreditbetyg har sänkts igen och ligger två steg från absoluta botten. Folket har jobbat hårt för att komma dit.
10:20
Redan 2010 skrev jag om att Grekland hade bluffat sig in i EU och att deras pensionsystem var helt galet, men Aftonbladet går på vad grekerna säger fortfarande. Nej greker är inte lata, de ha inte haft låg pensionsålder och offentliga sektorn har inte varit för stor, enligt Aftonbladet. Det har tidningen kommit fram till genom att intervjua några greker. Varför ska en tidning ägna sig åt sanningen när det går lika bra att ljuga genom att tro blint på vad några intervjuoffer säger?
16:04
Av ideologiska skäl ville inte premiärminister Tsipras ha någon uppgörelse med EU. Hans förhandlare lämnade rummet när det bara var 60 miljoner euro kvar att förhandla om. Och så skulle det istället bli folkomröstning. Grekland har inte längre några turister knappt. Ingen vill längre åka dit och grekerna själva bokar inte några nätter på hotell.
4.7.2015
Tyvärr så tror mänskligheten på frälsare. Det är inbyggt i oss som en arketyp i svåra tider. Det upptäckte psykiatern C G Jung på sin tid. Därför betyder det mycket vad premiärministern i Grekland säger för människor tror att någon på den posten måste veta mer än andra, se bättre in i framtiden än andra. Motsatsen till den tron är att vem som helst kan ställa sig upp och säga sanningen. Det behövs ingen särskild ledare. Bara att människor använder de förmågor de har.  Men de flesta människor begriper inte ekonomi eller vill inte begripa detta, så därför tar frälsararketypen över. 
14:11
Grekiske finansministern kallar Greklands långivare "terrorister". Det språkbruket underlättar inte direkt förbindelserna med EU. Här nedan kan ni se vad folkomröstningen omfattar. Det gäller alltså det förslag som EU och långivarna kom med senast för en vecka sedan, men som inte är aktuellt längre. Vad vill egentligen Tsipras? Slippa ansvaret som premiärminister? De flesta i Grekland lär uppfatta detta som nej eller ja till EU.

5.7.2015
En mening i Expressen om grekerna fastnar: Hennes 25-åriga dotter Yolanda - som fortfarande bor hemma- har fram till i fjol fått 800 euro i ett slags efterlevandepension från sin far. Så generöst tänker jag. Något sådant finns inte i Sverige. När mina söners far dog fick de ingenting naturligtvis. De var ju myndiga och hans intjänade pension konfiskerades av staten. Bara en liten detalj som säger så mycket om skillnaden mellan Grekland och Sverige. Åttahundra euro är mer än vad svenskar har i grundpension. När de blir pensionärer. Men vi är ju vana att ge bort alla pengar till andra. Det är vår livsstil, vår kultur. Yolandas mor har inte besökt en restaurang på fyra år. Så sorgligt. Och hon bor kvar i huset hennes far byggde, musiklärare. Ett överklassliv.


söndag 28 juni 2015

Sjukvården fungerar bra

Jo den upptäckten gjorde Mats Knutson, 51 år och journalistankare på SVT, när han själv fick en hjärtinfarkt natten mot lördagen. Han försökte först förtränga detta eftersom han skulle åka iväg till politikerveckan på Gotland och Almedalen. 

Han berättade det inte för familjen fast han hade de klassiska symptomen med ont och att det strålade ut i armen. Han tänkte att det bara var stress. När han smög iväg och ringde en kompis som är hjärtläkare fick han höra att han absolut skulle åka direkt till Södersjukhuset. Och då begrep han att han kunde dö av sin egen dumhet.

Jag kan intyga att Södersjukhuset fungerar väldigt bra. Min sambo låg där förra sommaren och han har också åkt in akut dit. Tyvärr hade han inte en så "enkel" åkomma som hjärtinfarkt, utan cancer. Men den vård han fick var absolut i toppklass. 

Efter att han var död fick jag en enkät med posten med frågor om vården och jag kunde där intyga att den fungerar väldigt bra. Både där på Södersjukhuset och på Nacka sjukhus, där han fick palliativ vård. Tyvärr kan inte alla patienter räddas, men det är beundransvärt att de orkar arbeta på ett bra sätt med döende på avdelning 22 och även att ta hand om anhöriga på ett alldeles utmärkt sätt.Bilder tagna alldeles nyss vid 19-tiden
På alla tre bilderna
finns det vikingar som ror
allt vad de orkar
Fick springa för att hänga med

Jag råkade gå förbi just när de kom

fredag 26 juni 2015

Orkar inte med terror

UPPDATERAT
Inte fler terrordåd i dag snälla makterna. Orkar inte med en enda beskrivning av hur människor dör, får halsarna avskurna och skjuts på badstranden. Vad skulle de i Tunisien att göra tänker jag. Eller varför är de födda där? Och varför utvecklas aldrig mänskligheten? Hur kan det komma sig att en del människor har stenar till hjärtan precis som riddar Kato? Och samtidigt låtsas att de är världen goaste, underbaraste människor. Har sett ett antal sådana i mitt liv. Så här perfekt vacker är vallmon på vår tomt i dag. På den paradisiska 1 950 kvadratmeter stora ytan. Här råder fred, lugn och ro. Och jag ser ut som på bilden nedan på väg ut alldeles nyss. Ett skepp kommer lastat. Ser ni det? 
27.6.2015
Åttio moskéer kommer att stängas i Tunisien. Vad är det som får dessa människor att fortsätta framhärda i hat? Ondska smittar särskilt när det ingår hjärntvätt och unga män är särskilt mottagliga för detta. Samtidigt som religion betraktas som något heligt i sig. Och så är det Ramadan och den högtiden uppmanas ägnas åt att döda plus att fredag är särskilt helig som bönedag. De som dödar är som styrda robotar. Majoriteten av de 38 döda i Tunisien är britter. I bland annat Eskilstuna har vi jihadister i Sverige. I Örebro sitter en imam häktad för detta: uppmaning, utbildning och rekrytering till terrorverksamhet. Ramadan pågår i en månad. 
14:14
Aftonbladet avslöjar påpassligt hur det går till att värva till IS i Sverige. Kvinnors uppgift är att gifta sig. Och beskrivningarna av paradiset är som jag har skrivit tidigare om här. Men vi stackars otrogna kommer förstås inte dit. Detta är sagor berättad av en dåre. Medeltida historier, som ingen förnuftig kan begripa att de förekommer än i dag.
17:56
För mer än fyra år sedan skrev jag en artikel på Newsmill med rubriken: Medvetna kvinnor skulle inte tillåta sina män att bli självmordsbombare. Och nu har den offentliga hållningen till detta kommit lika långt. Makt till kvinnor kan stoppa terror skriver GP. Och att Sverige gör för lite för detta i världen. De tänker då speciellt på mammorna, men dessa har inte makten över de unga männen. Det är feltänkt. Och i Sverige har feministerna effektivt motarbetat synen på extremistisk islam som något vi inte vill ha. Särskilt Fi har gjort oss en otjänst där. Av rädsla för att bli osams med manliga extremister. 
30.6.2015
Terroristen i Tunisien hade kopplingar till Storbritannien. Han hade en mentor, som i sin tur hade en förbindelse med en hatpredikant i London Abu Qatada. Ben Hassine hade indoktrinerat terroristen under de senaste sex månaderna innan dådet. Bägge har numera lämnat Storbritannien. Hassine etablerade terroristläger i Tunisien och Qatada utvisades 2013. Omkring 3 000 har anslutit sig till IS från Tunisien, fler än från något annat land.Frivilligt med flyktingar

Eftersom EU inte kunde samsas om tvingande regler för att främst Östeuropa var emot så kommer flyktingarna som kommer till Italien och Grekland att delas upp frivilligt i Europa. Ungern har redan sagt att de har gjort sitt och inte kommer att delta. Storbritannien, Irland och Danmark har undantag och behöver inte delta. Det betyder med andra ord att allt fortsätter som förut eller kanske att Sverige kommer att ta emot ännu fler än i dag. Och därmed kommer att byta befolkning i rekordfart. 

Nu bor omkring 600 000 svenskar utomlands medan vi kommer att ta emot 80 000 utifrån invandrade i år enligt Migrationsverkets beräkningar. Redan går samhället på knäna och de som redan bor här får dela med sig till de som kommer. Vi har ungefär dubbel så stor BNP per capita som Grekland i nuläget, vilket beror av att både män och kvinnor i Sverige jobbar mest i Europa. För att det svenska samhället även i fortsättningen ska kunna upprätthålla sin standard måste alla vara i arbete, men det är inte fallet i utsatta områden, där arbetslösheten och våldet redan nu är större. Kostnaderna för detta eskalerar.

Det rör sig om 40 000 flyktingar, som kommer att flyttas under två år från Italien och Grekland till andra länder i Europa. Samtidigt kommer många fler till Sverige på egen hand. Men för statsminister Stefan Löfven var detta ett genombrott och han påstod att alla EU-länder för första gången hade enats om att ta emot människor på flykt. En politikersanning.torsdag 25 juni 2015

Courtney Love attackerad i Paris

UPPDATERAT
Courtney Love och hennes taxi slogs sönder och chauffören hölls som gisslan av demonstrerande fransmän. Hon är änka efter Nirvanas Kurt Cobain och sade att hon var säkrare i Bagdad. Hon twittrade det ni ser nedan. På bilderna ser man bara mörkhyade män. De försöker välta taxin. En står och flinar bredvid. Det är roligt med våld, som extremvänstern brukar säga. Till slut så lyckas de vända upp och ned på bilen, men som tur var fanns det ingen i den då. Taxibilar attackerades av taxichaufförer. I protest.  Courtney togs därifrån av två andra mörkhyade män. Hon betalade dem för att ta henne bort från folkmassan. Mobben rusade efter och kastade stenar. Polisen gjorde ingenting, enligt henne. Gissa vad de protesterade emot? Jo en app, som gör det möjligt för privatpersoner att skjutsa mot betalning.
26.6.2015
President Hollande ingrep och fördömde de angrepp omkring 3 000 taxichaufförer gjorde i går på garage och flygplatser för att få stopp på den mobila appen. Han vill dock att appen ska fortsatt vara illegal och att bilarna ska beslagtas, men att det måste gå juridiskt rätt till. Staten kan inte göra detta. Sju polismän skadades och ett 70-tal bilar förstördes i går. Omkring 400 000 chaufförer använder appen och befinner sig utanför samhället genom att inte betala skatt eller vara försäkrade eller ha utbildning för det de gör. Appen är inte tillåten sedan januari i år i Frankrike och chaufförer kan få böta och få fängelse upp till ett år och bli av med bilen. Svårt att upprätthålla dock. Tekniken har sprungit ifrån verkligheten. Och taxibranschen har alltid varit svår.
12:12
En ny terrorattack har inträffat i östra Frankrike vid Grenoble. En man är halshuggen och hans huvud hittades på ett staket med arabisk text. Omkring ett dussin män skadades när terrorister stormade en fabrik. Terroristerna hade med sig gasbomber, som exploderade inne på området. En 30-årig man känd av säkerhetspolisen har redan blivit anhållen. Han sade att han är medlem av IS.
19:23
Dem gripne terroristen var anställd av den halshuggne mannen. Det var hans chef. Sensmoralen är eventuellt att inte anställa terrorister. Eller människor som är under bevakning av säkerhetstjänsten. Det är ingen tvekan om att detta gällde terror, säger president Hollande, som avbröt EU:s toppmöte och återvände till Frankrike.


how on earth are these people allowed to do this? the first car was destroyed, all tires slashed…

onsdag 24 juni 2015

Trehundra illegala bosättningar

UPPDATERAT
Det finns trehundra illegala bosättningar av tiggare i Sverige. Ja så många har regeringen räknat till och det behövs en bättre lagstiftning för att få bort dem. Nu fungerar det så att ägaren måste veta namnet på den eller de som har bosatt sig på privat mark och begära att kronofogden ingriper mot att ägaren betalar 600 kronor per person.

Det går inte att acceptera bosättningar som dessa, men inte heller att våld utövas mot tiggare eller att människor tvingas tigga. I dag är det inte förbjudet att tjäna pengar på andras tiggande. Det finns fall där människor får betala för en plats utanför affärer. Vilken tur att vi har en vänsterregering så att de inte kan anklagas för främlingsfientlighet!

Här har jag skrivit om tiggare förut. Samt här och naturligtvis här. Samt om de som bor på ödetomter i Malmö och som inte går att avhysa. Samt här på Opinion SVT i den stil som måste till för att publiceras där.

14:42
Det behövs ordningsvakter för att kunna avhysa tiggare. Det finns inte tillräckligt många poliser för detta jobb. Och så måste det göras på ett bra sätt naturligtvis. Det tycker moderaterna. Böter ska också kunna ges vid nedskräpning. Ett välvilligt förslag.

Här kan ni se en video från bosättningen på industritomten i Malmö, där tiggarna inte får avhysas. En rättslig process pågår för att tiggarna ska kunna få vara på denna tomt. Miljöbalken är den rättsliga grunden. Varför ska människor behöva bo så här i Sverige?

25.6.2015
Och här tycker Aaron Israelsson att vi ska ta hand om alla romer som tigger, för vi har fört en hemsk politik gentemot denna folkgrupp i 500 år. Vi ska ta hand om dem. Han mötte regeringens tiggarsamordnare Martin Valfridsson i morse i SVT:s Gomorron Sverige, som hade de kloka synpunkterna att vi inte kan ta hand om alla EU-medborgare som kommer hit. De måste själva kunna skaffa sig ett minimalt boende och ta hand om sig själva och inte ockupera privat eller offentlig mark.  Här har jag tidigare skrivit om Martin Valfridsson, som jobbar hårt med att få till en vettig politik i Sveriges kommuner vad gäller tiggare. Naturligtvis ska vi behandla dessa som likvärdiga människor, men vi kan inte har någon särlagstiftning för dessa. Lagen måste gälla lika för alla i Sverige och ingen har rätt att bosätta sig i parker eller på privata tomter. Här finns mer om Martin Valfridsson. 

tisdag 23 juni 2015

Norberg hyllas i Aftonbladet

Aftonbladet har startat en hurtfrisk serie om hur underbart allt kommer att bli i Sverige bara vi hanterar flyktingfrågan rätt. De ser fram emot att vi ska ta emot 80 000 flyktingar i år. Och i lilla Norberg var de visserligen chockade över att det kom så många barn till skolan, men tänk att de fick bygga en ny avdelning på daghemmet. Det har de inte gjort sedan 80-talet. 

Maj-Lis Norman, 64 år, som är fattigpensionär hjälper till så gott hon kan och vill sparka Löfven i arslet för allt som inte fungerar. Tänka sig alla de akademiker som finns här och som bara väntar och inte får lära sig svenska. Flyktingarna har hungerstrejkat och nästan varje dag har brandlarmet gått. Deltidsbrandkåren fick ständigt rycka ut på nätterna och det blev stökigt på byn.

Beskrivningen av lilla Norberg, som enligt officiell statistik hade kring 4 500 invånare 2010, och är den enda centralorten i den delen av Västmanland, blir som om Grönköpings veckoblad hade hälsat på. En parodi på samhälle. Norberg växer så det knakar. Nu i år är invånarantalet kring 5 750. Det går naturligtvis inte när det är flyktingar, som står för tillväxten. Men socialdemokraterna på bygden såg chansen att bli rika genom att staten skjuter till pengarna. Sedan kan flyktingarna alltid flytta någon annanstans, när inte staten betalar längre. Och i går berättade socialdemokraten Åsa Eriksson (s), som är kommunstyrelsens ordförande, glädjestrålande att kommunen sålt tomtmark till fem villor. Hurra! Så skriver hon. Hur hjälper detta nu flyktingarna?

Flyktingarna själva har berättat att de ångrar att de åkte till Sverige. Migrationsverket JO-anmäldes för att de placerade så många flyktingar i Norberg. Om det var Västerås det handlade om skulle motsvarande siffra vara 15 000 flyktingar. Men sedan i år behöver inte Norberg ta emot fler flyktingar. Alla dessa fakta förtigs av Aftonbladet, som gör ett snyftreportage samtidigt med hur underbara bygdens folk är. Och särskilt då dundertanten Maj-Lis, som skulle kunna vara Åsa-Nisses fru, men som är gift med Bosse Norman, 70 år. Tillsammans äger paret åtta bilar. Så bra då kan de skjutsa flyktingarna!


söndag 21 juni 2015

Stieg Larssons bror och far ber om ursäkt

Nu när den fjärde delen av Milleniumserien kommer ut i augusti så ber Stieg Larssons far och bror om ursäkt för detta. På något annat sätt går det inte att uppfatta att de själva skriver en drapa i Expressen om själva utgivningen och varför den kommer till stånd. Det är av ideella skäl minsann. För alla pengar ska gå till den "antirasistiska stiftelsen Expo", som Stieg Larsson var med och startade. Denna stiftelse som jagar högerextremister allt vad de orkar.  

Släktingarna till Stieg Larsson vill hjälpa till med att bekämpa den rasism vi har i samhället och därigenom fortsätta på Stieg Larssons inslagna bana. De båda har tydligen anlitat andeskådare och fått veta vad avlidne Stieg Larsson vill, nu när han är i himlen. Nä, det har de naturligtvis inte, och det är naivt av dem att tro sig veta vad Stieg Larsson hade velat göra nu. Tiderna har förändrats drastiskt sedan Stieg Larsson föll ihop i en hjärtattack på Expos redaktion, efter att ha gått upp sju trappor, för att hissen var trasig. Han dog 50 år gammal den 9 november 2004. Det hade varit mycket bättre om arvingarna hade sagt rent ut att detta är vad de själva vill: ge ut en ny bok och få in mera pengar till kampen för kommunismen. Mera rakt och renhårigt.

I början av 2008 meddelades att Stieg Larssons fjärde bok aldrig skulle ges ut, fast den var nästan klar. Det hade de tvistande om arvet efter Stieg Larsson bestämt. Det har varit rätt tyst nu länge om denna arvtvist mellan efterlevande sambon och släktingarna. Om de har kommit överens till slut så finns det säkerligen inskrivit i avtalet att ingen får yppa något om vad avtalet innehåller. En förskräckligt otäck historia egentligen, för att Eva Gabrielsson och Stieg Larsson aldrig skrev något testamente. Då blev bror och far arvingar - också till den halva bostadsrätt, som Stieg Larsson lämnade efter sig, där de båda - Eva och Stieg - bodde tillsammans. Men lägenheten lär hon ha fått till slut. 

Eva Gabrielsson menar att Stieg Larsson hade blivit vansinnig nu över att David Lagercrantz har skrivit en fortsättning på de tre tidigare böckerna. Där dras USA in och NSA (National Security Agency) plus lite Säpo och annat som inte längre ligger i tiden på samma sätt. Inte sedan hackarna har ramlat ned i dyn och Assange sitter i landsflykt i London undan svenska åklagaren Marianne Ny. Plus att Edward Snowden sökte asyl i Ryssland. Inte sedan terrorn har blivit verklig på ett helt annat sätt också i Sverige. Och den kommer inte från högerextremistiskt håll utan har oftast religiösa förtecken.

Vad hade Stieg Larsson tyckt om det? Stieg Larsson som menade att folk röstade på sverigedemokraterna av samma skäl som de röstade på socialdemokraterna: för att de gillade deras politik. Han sade då, och hade förmodligen sagt nu, att antirasister och antifascister finns i många politiska läger. För han ansåg att rasism och extremism stod över partipolitiska skiljelinjer, att det istället handlade om demokrati. Men numera har rasism, mänskliga rättigheter och demokrati blivit slagträn. Särskilt bland extremister till vänster. 

Stieg Larsson som skapade karaktären Lisbeth Salander, för att han hade bevittnat när en flicka blev våldtagen av tre vänner till honom, när han var 15 år. Utan att han ingrep. Han ställde sig lojalt på vännernas sida. Han bad dock om ursäkt för detta efteråt till flickan, som inte godtog hans bortförklaringar, men historien förtäljer inte vad som hände med dessa verklighetens våldtäktsmän. Hans vänner.

Men naturligtvis vill far och son fortsätta att stödja Expo, som tycker att sverigedemokraterna är nazismens katalysator. I betydelsen pådrivare och stödjare. Säkerligen var inte Stieg Larsson riktigt av den meningen, för då i början av 2000-talet var sverigedemokraterna små. Sverige har förändrats i rasande fart sedan 2004. Far och son pratar heller inte längre om att stödja kvinnoorganisationer, som de gjorde förut. Stiftelsen Expo har fått 18 miljoner genom åren av arvingarna. Det luktar inte gott om artikeln arvtagarna har skrivit i Expressen. Det hade varit bättre om de hade hållit tyst. Nu framstår det som att de inte vågar framträda som de är, utan att de gömmer sig bakom sin döde släkting. Fegt!Grekland upprepar 30-talet

UPPDATERAT
Ingenting har hänt tydligen sedan Grekland råkade in i kaos på 30-talet. Jo skillnaden är att omvärlden inte har drabbats av en ekonomisk katastrofal nedgång liknande den, som uppstod med börskraschen år 1929. Men den grekiska kulturen, som går ut på att fortsätta tills det brakar och sedan dansa på stränderna är likadan. Jag vet greker, som hade emigrerat till Sverige och som varje semester sjukskrev sig för att kunna ha kvar semestern, fast de åkte till hemlandet. De var kommunister förstås. Denna mentalitet fungerar inte ekonomiskt när ett helt folk ägnar sig åt det. 

Men EU har råd att bli av med Grekland. Naturligtvis. Ge inte landet fler lättnader för guds skull. Varför ska vi här uppe i norr betala och betala, för att de ska kunna slösa bort våra pengar? Detta Grekland, som egentligen skulle kunna ha så lätt att försörja sig självt. Med sitt fina klimat. De behöver bara tjäna ihop till brödfödan och sitta på kaféerna resten av dagarna. Om det inte var för kaoset mellan extremer i politiken skulle de kunna ha det fantastiskt, men det hindras ständigt av den politiska kampen mellan kommunister och fascister, som har pågått sedan andra världskriget och ännu tidigare.

Den europeiska centralbanken har skjutit till pengar så att bankerna i Grekland kan öppna i morgon. En nödåtgärd. Grekland ska betala 1,6 miljarder euro senast den 30 juni för att kunna få tillgång till 7,2 miljarder euro. Det kommer de aldrig att klara om inte Ryssland hoppar in som joker i leken, men ännu är det inte känt att Grekland har bett om att få pengar av Ryssland. Det vore en ovänlig handling mot EU eftersom relationerna till Ryssland inte är goda. 

Grekland försöker säkert trixa och ljuga sig fram, för att få tillgång till mer pengar, men för EU:s egen skull hoppas jag verkligen att det är slut nu. Ekonomiskt har länderna inom unionen förberett sig för att klara att Grekland hoppar av. Befolkningen på elva miljoner greker är skuldsatt långt över öronen. De har lånat upp dubbla BNP. Redan 2011 var det så att skulden inte kunde betalas. Jonas Sjöstedt (v) tycker att Greklands skulder ska skrivas av. Jo solidaritet krävs enligt Aftonbladet. Och grekerna tycker att Tyskland ska betala skadestånd till dem för andra världskriget. På sisådär 2 500 miljarder kronor.

Varför ska EU hålla ett folk under armarna, som inte vill annat än sko sig? Euron gör att de kan ta med sig sina tillgångar utomlands. De tömmer sina bankkonton. Slutat betala skatt har de redan gjort. De gjorde det när vänstern med partiet Syriza fick makten, för skatt behöver man inte betala då. Allt blir gratis. Vilken härlig mentalitet! Och förresten har Grekland börjat att låna till investeringar av Ryssland. Låt landet vända sig till Putin. Han vill gärna ha mer makt över Grekland. 

Här har jag tidigare skrivit om Grekland. Och här kan ni läsa mer.
22.6.2015
Ja Grekland trixar och har sig. De skickade in nya papper i förmiddags för de hade skickat fel sort till EU. Ja, det tror vi på. EU kommer inte att förhandla i kväll för detta som nu har delgivits är alltför omfattande för att kunna ta ställning till på kort tid. EU:s finansministrar kommer att träffa Grekland senare i veckan. Förhoppningsvis.
25.6.2015
Nu får grekerna inga löner för det finns inga pengar till statsanställda eller till pensionärer. Det är tomt i statskassan helt enkelt. Varje månad betalas det ut ungefär tre miljarder euro i löner och pensioner, men nu saknas drygt en miljard. Grekland borde ha lämnat EU för längesedan eller aldrig fått byta till euro, men nu blir det folket som får betala i evigheter, för att de har levt över sina tillgångar. Samtidigt sägs det att Grekland kan betala det lån på 1,6 miljarder euro, som förfaller nästa tisdag. Det är lånet till IMF, som absolut måste betalas för att Grekland ska få tillgång till ett nytt nödlån på 7,2 miljarder euro. Men så där kan inte ett land hålla på. Det är lyxfällebeteende. Grekland är viktigt för EU bara ur moralisk synvinkel och som en liten del av världen, som grundade vår kultur. Men ekonomiskt står Grekland enbart för ett par procent av EU:s ekonomi. Sveriges BNP per capita ligger nästan dubbelt så högt som Greklands. 
27.6.2015
Grekland ska folkomrösta om stödprogrammet som landet håller på att förhandla fram med EU. Den 5 juli ska det ske. Vad är det här? Folkomröstningar fixar man inte till så där i en handvändning. Det är en administrativ del, som måste till också. Inte något som klaras på en vecka. För övrigt kör Greklands premiärminister Alexis Tsipras med de stora orden: demokrati, jämlikhet, solidaritet och ömsesidig respekt. Det anser han vara EU:s grundläggande principer, vilket betyder att ekonomi har ingenting med detta att göra. Så han vill inte vara utsatt för utpressning eller ultimatum. Det är fortsatt förhalande för att han lovade folket att allt skulle bli så mycket bättre för Grekland, vilket är omöjligt ur ekonomisk synvinkel. De stora orden och egna politikersanningar går bra att föra fram naturligtvis.

I dag klockan 14 inleds det möte, som borde blir det allra sista eftersom vad som beslutas också måste hinna godkännas i demokratisk ordning. Grekland måste fortsätta åtstramningarna och får då 1,8 miljarder för att kunna få ut ännu mer under fem månader. Premiärministern gick till val i vintras på att åtstramningarna skulle upphöra, men EU kräver mer av den sorten. 
15:06
Förhandlingarna med Grekland är över för EU. Nu återstår bara bankrutt om inte landet trollar fram pengar till att betala lånen till IMF. EU stänger helt enkelt dörren nu för Greklands olika krumbukter.
Grekland själv stänger dörren rätt effektivt genom sina olika märkliga åtgärder, varav folkomröstningen är den sista. Regeringen uppmanar folket att rösta nej till EU:s krav. Märkligt ställningstagande i förväg. Vad är då en folkomröstning värd?
20:14
Och DN fattar sent omsider. Likaså SVT. Och Sveriges Radio.
21:28
Bo Inge Andersson på SVT är bara för mycket: "Europa och världen håller andan", får han ur sig. Nej det gör vi inte. Det här har pågått i senaste omgången sedan januari. Dags att fimpa Grekland.
28.6.2015
Frågan är hur länge Europeiska Centralbanken tänker ge grekiska banker nödlån. Tar det också slut nu på tisdag? Då går bankerna snabbt i konkurs. Grekerna har tagit ut miljardbelopp från bankerna den senaste tiden och detta fortsätter. Det skulle i så fall betyda att Grekland tvingas trycka en egen valuta genom en egen centralbank och i praktiken lämna EU. Grekland är redan dömt och har aldrig haft en chans. Premiärministern kan bara låta Ryssland hjälpa till. Det är sista kortet i rockärmen.
11:44
Det ryktas om att Grekland kommer att göra hål i eurosedlarna för att visa att de inte är värda så mycket. Jo hål i ekonomin har det varit länge. Och det skulle betyda att värdet faller med upp till 70 procent mot nu. Staten kan gå bankrutt och ingen längre hålla samman landet. Den sista livlinan, akuta nödhjälpen till bankerna slutar i och med i dag. Har således i praktiken redan upphört. Uppåt 200 miljarder euro har EU lånat ut till Grekland, men nu är det slut.
21:15
Bankerna håller stängt i morgon i Grekland också börsen gör detsamma. Inte någon direkt överraskning.
29.6.2015
Och de håller stängt hela veckan. Greklands ekonomi har fallit med 25 procent senaste fem åren. Arbetslösheten ligger på en fjärdedel av hela befolkningen. Löner och pensioner måste sänkas för att ordna detta ekonomiskt, men det vill inte regeringen. Det finns inte någon Robin-Hood-skatt i EU, som det gör i länder, så att regioner som går dåligt kan få kompensation. Men det tycker Grekland att det ska få göra. Istället har Grekland fått låna pengar, men det går naturligtvis inte i längden. Premiärministern Alexis Tsipras är marxist i Grekland och tycker att allt ska delas lika. Spelar ingen roll vem som har pengarna. Särskilt Tyskland är skyldiga Grekland massor. Tycker han. Allt sedan andra världskriget. Det är fortfarande kommunism mot kapitalism det handlar om. Precis som det har gjort en stor del av 1900-talet. Men så har världen aldrig fungerat. Han sade i parlamentet att Grekland är ett fredligt land, men vet hur det ska kriga. Jo det har varit det enda sättet tidigare i historien att stjäla från andra länder: att kriga. Att ta andras resurser med våld. Men vi håller på att gå över till ett nytt skede i historien, där det inte fungerar så. Ifall nu inte Grekland ansluter sig till Ryssland och detta land laddar för krig igen. Men EU grundades för att det inte skulle bli fler krig i Europa. Mellan ärkefienderna Tyskland och Frankrike. 

Här kan ni läsa fortsättningen om Grekland. Personligen har var och en av oss "lånat" (gett snarare) dem närmare 6 000 kronor. Ge dem inte mer! Kära EU. 

Dansen pågår medan skymningen sänker sig över Grekland

lördag 20 juni 2015

Lena Olin misshandlades av Örjan Ramberg

UPPDATERAT
Jo det måste väl vara Örjan Ramberg, som Lena Olin var livrädd för i sin ungdom. Jag har aldrig begripit vad de vackra skådespelardamerna har sett hos den karln. Ewa Fröling var också sambo med honom. Men jag vet att han var en misshandlare. Lena Olin pratade om detta i sitt Sommarprogram i dag. Hon är först ut av alla. Men hon har också tackat Örjan Ramberg för det svåra förhållandet, annars hade hon kanske aldrig gett sig ut i världen. Hon tog sin son Auguste under armen och gav sig iväg. Så där är livet. Vi behöver också de svåra upplevelserna för att gå framåt. 

Hon har haft mycket tunga bördor genom livet. Det tror vi inte gärna om vackra människor, men de får sitt precis som vanliga fula dödliga. Hennes bror dog i cancer som tioåring och hennes pappa Stig Olin, som också var en stor kändis, fick hjärnblödning och blev personlighetsförändrad redan som 38-åring. Hon var anorektiker som 14-åring och hotades med sjukhus. Då började hon äta. Jag minns min intervju med henne för DN när hon hade gjort filmen Varats olidliga lätthet och slagit igenom. Hon var en mjuk och härligt vacker kvinna. Sårbar. Naturligtvis. Fotografen tog bilder av henne inne på Liljevalchs. Jag minns dem än.
1.3.2016
Att så många går in och tittar här nu kan bero av att hon är född den 22 mars och det var också Josefin Nilsson, som dog i går. Men tro nu inte på siffermagi är ni snälla. Det är bara sällskapslekar. Josefin Nilsson var sjuk kroppsligt sett. Bara så ni vet. Här skrev jag om henne. 
6.3.2016
Örjan Ramberg verkar vara Bad Boy nummer ett i Sverige om jag nu ska tro allt jag hittar om honom på nätet. För bedrövligt att han aldrig anmäldes till polisen om ens hälften av det är sant. Och han har också misshandlat Josefin Nilsson. De andra två som betecknas som bad boys har inte mycket att komma med i sammanhanget: Mikael Persbrandt och Thorsten Flink. Men nu är ju Örjan Ramberg pensionär och har framträtt hos Malou von Sivers och försöker att ändra denna bild av sig själv. Ja herregud inte orkar karln slåss längre när han är så gammal. Det förstår jag. Jag själv avskyr kvinnomisshandlare. Min mamma råkade ut för en sådan i slutet av sitt liv. Jag har fortfarande inte förlåtit honom för vad han gjorde.
18.11.2017
Ja nu har Expressen hittat Örjan Ramberg och intervjuat honom apropå att det är han som pekas ut som skurken på Dramaten. Men han förnekar naturligtvis allt. Han är inte värre än någon annan för alla både män och kvinnor bär sig illa åt i relationer, säger han. Han är under utredning på Dramaten för trakasserier. Men han vet sig inte ha hört något på närmare 20 år om sådant på Dramaten. De som höll på är borta, döda eller finns inte längre i huset, säger han.
22.3.2019
I dag fyller Lena Olin 64 år, men hon är inte för gammal för nya jobb, utan är aktuell nu igen med en TV-serie med Al Pacino "The Hunt". Det är en amerikansk thriller, där de jagar nazister på 70-talet i New York. De har upptäckt att det lever hundratals högt rankade nazister där som konspirerar för att skapa ett Fjärde Rike i USA.
23.3.2019
Här skrev jag i dag om Josefin Nilsson. Om att det var en tystnadens överenskommelse som gjorde att jag inte begrep förrän i dag att hon blev utsatt av Örjan Ramberg för en misshandel, som gjorde henne fysiskt och psykiskt handikappad. 
28.3.2019
Jag skrev om de inlägg på min blogg som fått flest besökare. Mer än 900 000 på tre berättelser om kvinnor/flickor utsatta för män. Det betyder att problemet med mord, våldtäkter och övergrepp på kvinnor/flickor är ett mycket stort problem i vårt samhälle i dag på alla nivåer. Det är helt enkelt vardag fortfarande och ingenting har hänt under de drygt 70 år som jag har levt. Det hänger på kvinnorna och inte på männen att det blir bättre. Männen ändrar sig inte. Se på Örjan Ramberg som är nästan lika gammal som jag själv. Ett stort problem är den avundsjuka och det misstroende som uppstår mellan de förtryckta så att de i sin tur slåss om den "store mannen".
16:58
Min första bok heter Ett Sekel av Tystnad och den kom ut 2006. Och i dag talades det hela tiden om "tystnadens kultur", som har funnits på Dramaten. Ja den har nog behärskat hela vårt samhälle och gör så än i denna dag. Jag skrev om detta här. 
31.3.2019
Förutom att Örjan Ramberg har fått medalj av kungen under 2000-talet har han tredubblat sin inkomst till närmare en miljon kronor det senaste året. Så nu kan han naturligtvis dra sig tillbaka och njuta av sin ålderdom. Som sagt han är nästan lika gammal som jag är och kan förstås leva gott på det han har tjänat. Plus sin pension. Han har fyllt 71 år och pensionen blir inte högre efter att man arbetat till 70 år i Sverige. Hans pappa övergav familjen när han var två år och han har haft en anfader som var sinnessjuk. Denne släkting försökte mörda sin fru. Han hette Simon Douzette.


Det här vackra huset i Vaxholm äger Lena Olin.
Hon och maken Lasse Hallström har också ett sommarhus i Skåne. 

fredag 19 juni 2015

Midsommarfirande

UPPDATERAT
Det blev bara en timme i dag istället för de brukliga två med midsommarfirande i trakten, men där var många barn med sina föräldrar samlade kring stången. Men bara en stund senare var de alla på väg därifrån. Och endast lite blommor finns det. Allt regnar bort. Mörkt som i november. Titta noga vid det vita tältet så ser ni midsommarstången.
18:17
I Biskopsgården i Göteborg stals midsommarstången och slängdes bort. Och utrikesministern Margot Wallström (s) twittrar på arabiska och lyckönskar till den muslimska fastan! Ingen glad midsommar där inte.Till slut lyckades jag hitta lite blommor ute på ängarna. Kanske blev det sju sorter. Foto Ann Helena Rudberg
När jag tar upp mobilen (27.6) för att föreviga midsommarstången
då kommer det upp ett meddelande
Glöm inte att andas in och ut och le.
Det är från min avlidne sambo för det är hans mobil.
Jag ler hela vägen hem åt detta sammanträffande.
Tack älskling!

Danmarks skifte till verkligheten

UPPDATERAT
När det gäller det danska valet så blev journalisterna i Sverige besvikna. De hade hoppats på fortsatt vänstervind i Danmark, men det blev det inte. Den danska borgerliga segern säkrades av Dansk Folkeparti, motsvarigheten till sverigedemokraterna i Danmark. Det blev landets näst största parti. 

Högerliberala Venstre tappade över sju procent mot förra valet för fyra år sedan i Danmark. Det blir ändå Lars Lökke Rasmussen, som kommer att bli statsminister igen. Dansk Folkeparti fick drygt 21 procent av rösterna och Danmark ligger lite före Sverige där. Men i nästa val kan detsamma hända här i Sverige. Stefan Löfven skulle dock aldrig prata på samma sätt som socialdemokraterna i Danmark om invandring.

I Danmark pratar alla partier öppet om problemen med integration, brottslighet och islamism. Danmark är småborgerligt, romantiskt och rebelliskt om man jämför med Sverige, som i långliga tider har dominerats av storföretag och fackföreningar. Vi har också alltid trott på överheten ända sedan Gustav Vasa blev kung och tilltron till experter och statliga lösningar har varit stor. Men detta håller på att luckras upp här också. 
20.6.2015
Nu börjar förhandlingarna om regeringsmakten i Danmark. Det är Lars Lökke Rasmussen, som har fått uppdraget att bilda regering, men Dansk Folkeparti har krav för att eventuellt stötta regeringen. Eller sitta i den. De är ju större än Venstre. Partiet vill ha en hårdare linje mot EU, fler gränskontroller, förändringar i invandringspolitiken och större offentlig sektor. Ännu är inte något alls bestämt, men troligen kommer de båda partierna att regera tillsammans.torsdag 18 juni 2015

Djupt känt med Ulf Lundell

UPPDATERAT
Han skriver på sin blogg Badgers Drift att han är putt på sin dotter Sanna eftersom hon har lämnat ut honom. Eller vad hon nu har gjort. Han vet väl inte vad eller hur hon har sagt eller vad hon har åstadkommit, eftersom han säger att han inte tagit del av vad dottern sysslar med i TV eller i bokform.  Han har enbart läst ett citat i DN av sin dotter. Vilket underbar kommunikation mellan far och dotter! Jag känner igen detta för min pappa var ungefär likadan. Han höll på att dricka ihjäl sig i 50-årsåldern, men räddades av ny mycket yngre fru och levde tills han blev 87 år. Ulf Lundells nya fru och hans dotter är i stort sett lika gamla.

Men Ulf Lundell har varit en exemplarisk pappa och tagit hand om barnen, när han blev tvungen att lämna exfrun på psyket. Säger han. Han tog hand om de tre under hela 90-talet och skaffade dem varsin bostadsrätt. Han brukar tydligen få sms med önskan om nya kontanter. Han har skickat, men säger nu att dottern får vända sig till sina barns far, som kör en Rolls Bentley Ferrari. När det krisar
på ekonomisidan i fortsättningen. Jo det är naturligtvis den där självupptagne Mikael Persbrandt.

Ulf Lundell ska turnera året ut och får inte alls samma uppmärksamhet i press och TV längre, han är pensionär till åldern. Dåren ska försvara sig sedan, säger han, nästa år när han har tid. Uppenbarligen har han fastnat hos Giganten, som han kallar Strindberg, som skrev En dåres försvarstal. Han var också putt på feminister och fruntimmer, som inte uppförde sig som han ville. Jag tyckte Ulf Lundell var helt okej, när jag träffade honom i tjänsten någon gång på 80-talet, men nu begriper jag inte riktigt varför far och dotter har fastnat i samma fälla. Jag såg programmen om medberoende i programmen Djävulsdansen i TV. Tyckte de var intressanta och tankeväckande. Finns nu som bok. Det är inne att göra TV och böcker av sitt lidande. 

Varför Ulf Lundell blir så upprörd går inte riktigt att förstå. Han blir det över ett litet citat från dottern om att hennes mamma gråter och skriker att pappan (Lundell) inte ska gå, men han gör det ändå utan känslor, menar dottern. Det stod i DN i en krönika. Ja det går att få för sig att de båda har gjort upp om det här. Att det är ännu ett sätt att fortsätta att vara kändisar och arga eller ledsna i offentligheten, för det ger kulor. Mycket kulor i glada färger. Men så illa kan det väl ändå inte vara? Fast samtidigt förstår jag både dotter och pappa, för min pappa var likadan. Lättstött. Han var skorpion, jag är skytt och det är nästan far och dotter här också. Fast det är dottern som är skorpion. Svårt förhållande. De är lika, fast olika. Maktkamp. Till slut sade jag upp bekantskapen med min pappa, stod inte ut. Men då skickade han efter lång betänketid ett brev, där han skrev att det ville han inte. Och sedan hade vi en så god kontakt som det gick resten av livet. Tills han dog 2004.
20.6.2015
Ulf Lundell tog bort sitt blogginlägg, som behandlade det jag skriver om ovan. Tyder på en viss försonlig inställning till dottern trots allt. Eller hur man nu ska tolka detta. Eller att han inte vill chikanera sitt ex? Vi får se då om dåren försvarar sig. 
21.6.2015
Jaha ja nu spelar han dåre också Ulf Lundell. Nu när han har fått den uppmärksamhet han ville ha från DN. Jag känner igen stilen. Hade en sambo som var tvilling, har en bror som är tvilling och har en son som är tvilling. De kan retas. De är bra på det, plus att flyga högt över jorden och ta för sig. Därmed inget ont sagt, för själv har jag MC i tvillingarna, vilket betyder att jag tror att jag är en tvilling. Och har livsmålet i tvillingarna. De är bra på att formulera sig och skriva också. Enligt astrologin då.

Han vet inte om han orkar skriva boken, kanske ska gå i terapi istället, skriver han. Lider av posttraumatisk stress. DN:s kultursida har länge föraktat sådana som Ulf Lundell. Jag minns att jag skrev en midsommar om honom, när jag jobbade där, och då tackade chefredaktören mig för att jag skrev. Annars var han lågmärke på redaktionen. Redan för 30 år sedan. Men nu går han i klinch med Katia Hultquist. Hon vet inte vad hon ger sig in på. Man kan aldrig vinna mot någon som viker undan och spelar lite dåre. Också Strindberg hade sina duster med DN. På sin tid.Ramadan har börjat

Det innebär att muslimer inte får äta eller dricka mellan 4:23 och klockan 21:59. Denna sedvänja är naturligtvis skapad i ett annat land i en annan tid. I muslimska länder närmare ekvatorn går solen upp vid sjutiden och ned ungefär vid 19-tiden på kvällen. Det är enklare då att avstå från både mat och dryck. Särskilt i ett jordbrukarsamhälle, där allt inte behöver gå särskilt fort och det inte heller behövs skärpta människor. Själv skulle jag inte vilja bli omhändertagen på sjukhus av någon, som varken äter  eller dricker under dagen. 

Det vore helt okej om de gällde en dag eller två och att man dessa dagar skulle göra gott mot andra människor, men att leva så en hel månad tycker jag är överdrivet och inte särskilt välgörande ifall man vill vara god mot andra. Och det kan naturligtvis vara hälsofarligt både för muslimerna själva och andra. Men handlarna gläds enligt SVT, för de får sälja mer mat än annars. Hela nätterna går åt till att äta. Och dricka, samt röka och ha sex kan man tänka, för det får man heller inte ha när solen är uppe. Men i Rinkeby säger muslimerna att fastan gäller 20 timmar per dygn. De måste avstå under så lång tid. Under månaden flyttar sig tiden. Här är tabellen för muslimer i London.

I Kina får dock inte studenter, lärare och statligt anställda i regionen Xinjiang fasta under ramadan. Kina är officiellt ateistiskt och har infört restriktioner för uigurerna, som är muslimer. Skolor i England har förbjudit skolbarn att fasta och berättat om detta för föräldrarna. Detta fastande i en hel månad skulle skada deras hälsa. I Storbritannien finns nästan tre miljoner muslimer. I Sverige uppskattas de till kring 200 000 muslimer. Att ramadan flyttas runt beror av att muslimer går efter en månkalender. Så varje år flyttas fastan elva dagar bakåt. Många flyktingar i exempelvis Irak tvingas nu för andra året i rad avstå från ramadan på grund av bristen på mat och vatten. Så bra att de får äta och dricka det som finns!

onsdag 17 juni 2015

Det härliga året 1967

Här på översta bilden är jag glad och lycklig på semester i Tyskland, nybliven mamma, men med en stunds avkoppling. Och på bilden nedanför den, på Ingarö på landet, som min mamma ägde då. Det var innan allt det hemska inträffade. Innan mamma blev misshandlad av mannen hon hade barn tillsammans med och levde med. Total katastrof. Det hände året efter 1967 och hon dog det året också. 

Sextiotalet var ett årtionde då allt blommade ut bokstavligen i kläder, mode och musik. Det var då vi blev vuxna vi som föddes efter andra världskriget och skapade något helt nytt. Våra äldre släktingar hade trott att kriget var jordens undergång. Att världen aldrig skulle kunna gå över till något annat. Men vi föddes som ett hopp om framtiden. Jag minns den strålande glädje med vilken de såg på oss.

Nu står världen återigen inför en stor omvälvning. Människorna är fler än någonsin och har inte utvecklats sedan dess i vissa delar av världen. Problemen är många. Vi står inför stora svårigheter och våra system kommer säkerligen att bli förstörda och många miljoner människor gå under. Åter igen. Men världen kommer att överleva. Jorden går inte under. Det är berättelser som har hittats på av de som har blivit rädda och skräckslagna för sin egen skull. Livet går alltid vidare.


Copyright Ann Helena Rudberg
Här är jag 21 år och ännu har inte livets svårigheter riktigt drabbat.
Hårfärgen är mörkare och rödare än min egen.
Copyright Ann Helena Rudberg

Flyktingar en storindustri

Lala har betalat 60 000 för sig själv och 80 000 per barn för att komma till Sverige. Hon har två barn. Adnan har betalat 60 000 för att ta sig över Medelhavet och sedan tagit sig vidare till Sverige. Milad blev lurad och fick betala sammanlagt 160 000 för att ta sig till Sverige. De tre befinner sig här och väntar på att bli godkända som asylsökande. De är alla flyktingar från Syrien. Men passen har de inte längre. De behöll flyktingsmugglarna eftersom de går att sälja.

Även här i Sverige blir de erbjudna att betala på flyktingförläggningarna för att få hit sina släktingar. Det finns nätverk som sysslar med detta. När deras släktingar har kommit är det dags att betala resan hit. Det tar ungefär ett år att få uppehållstillstånd i Sverige för de som kommer eftersom trycket på Migrationsverket är så stort.

När flyktingarna har betalat så stora summor för att komma hit kan man kanske förstå att de vill ha bättre service än de ibland får. Att de blir sura när de måste bo trångt och städa själva. Och att de ibland vägrar att gå med på boenden ute på landsbygden. De som är vana vid stan. När de har hört att här får de lägenhet och allt betalt. Så var det för några år sedan, men nu är det bostadsbrist och själva asylprocessen är mycket längre.

Enligt Amnesty så lämnas världens flyktingar åt sitt öde. Konflikterna i Mellanöstern i Afrika och Asien har skapat miljontals flyktingar, som ingen vill ta hand om. Det är ledarna i världens fel och också de länder som för en avog flyktingpolitik. Enligt Amnesty. Från Syrien har fyra miljoner flytt. Nittiofem procent av dessa finns kvar i närområdet i Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten.

Förra året flydde 170 000 över Medelhavet till Italien. I landet har flyktingarna skapat spänningar eftersom de inte kan ta emot fler i södra delen av Italien. De norra delarna nekar dock till att ta emot flyktingar. Österrike har slutat att behandla asylsökningar. Landets asylprocess har varit så snabb att fler och fler sökt sig dit. I år har drygt 14 000 sökt sig dit. I Finland har hitintills drygt 2 000 sökt asyl i år. Rekord! I Sverige ligger siffran på omkring 24 000, som synes nedan. Men siffrorna viker nedåt jämfört med 2014, för att flyktingarna från Syrien är färre. Migrationsverket räknar dock med att minst 90 000 asylsökande ska komma hit i år.

I Sverige är flyktingar också en storindustri eftersom de som tar hand om flyktingar gör stora vinster. I Mölndal betalades ett privatföretag med en etta drygt 46 500 i månaden för att ta hand om ett flyktingbarn, som är över 18 år och går i skolan. Vinsten ligger kring tusen kronor per dag. Allt går på skattebetalarnas statliga nota. Och i samma Mölndal låter man en 13-årig pojke vara hemlös. Då när kommunen själv ska hjälpa till.


Bilden från Migrationsverkets statistik

tisdag 16 juni 2015

Vi måste rasifieras

UPPDATERAT
Det tycker den nya institutionen på Göteborgs universitet, som är inrättad för att ta hand om rasismen i samhället ur forskningssynvinkel. I detta nationella kunskapscentrum härskar de vita. Det är ett vitt projekt med andra ord. Ur forskningssynvinkel kan inte en vit grupp av människor forska på rätt sätt om detta. De är präglade av sin vithet. 

Dessutom lider projeket av att ursprunget är mordet på John Hron av nazister. Och att i detta sammanhang uppfattas befolkningen i Sverige som normal och att den kan svälja att det finns extremister. Uthärda och tolerera detta. Det stämmer inte för den svenska normalbefolkningen är rasister är den underliggande slutsatsen. Den är ju vit.

Forskningen ska istället inriktas på forskning kring kolonialismen, extremismen, intersektionalitet vilket betyder att genus, klass, profession, ålder och nationalitet kan vara inblandade samt ras- och vithetskritisk forskning. Forskningen måste dessutom ha en stomme av forskare, som rasifieras som icke-vita. 

I klartext betyder detta säkerligen att jag som är vit och äldre kvinna, välbeställd och infödd svensk inte så lätt kan bli betraktad som utsatt för rasism och ännu mindre hade det varit så om jag dessutom hade varit vit, välbeställd äldre man infödd i Sverige. Då hade jag dessutom absolut inte passat i detta gruppsammanhang.

Forskningen är inne på en farlig väg om den per automatik vill att vissa raser ska vara bättre eller sämre än andra. Och att de dessutom behöver universitetsinstitutioner bakom sig. Eller för att vetenskapligt tryckas till. Det verkar vara en pendang till vad som grundades på 20-talet Rasbiologiska institutet, men inte något bättre. Alla som har blivit förfördelade tidigare någonstans på jordklotet ska nu forskas på som offer. Och de skyldiga till rasismen har vit hud. Det är utgångspunkten. För vita kan inte inse hur det är att vara av annan hudfärg. I vitheten ingår förtryck av de andra. Vilka horribla fördomar! 
Vilken ras är bäst?
Ja det beror väl på individens egenskaper?
Och vad de behövs till. 

Inte på färgen?
8:33
Bo Rothstein professor vid Göteborgs universitet konstaterar i dag att de som har skrivit debattartikeln vill bryta mot grundlagen, som säger att vi inte ska bry oss om etnicitet. Bottenläget för sådant inträffade när Sverige krävde av det nazistiska Tyskland att det skulle finnas ett J i passen för judar.

måndag 15 juni 2015

Sverige har fått en ny prins

UPPDATERAT
Visst är de fantastiska på tajming kungafamiljen. I dag fick prinsessan Madeleine sin son, en prins. Istället för under bröllopet. Jag tänkte just när jag såg dem i Slottskyrkan vid vigseln: tänk om hon måste rusa därifrån. Men nej det gick alldeles utmärkt att sitta kvar.

Den 15 juni 2015 nedkom hon således med detta nya barn. Grattis! En av varje sort har de nu. Så bra! Grattis också till prinsessan Leonore, som har fått en lillebror. Han var 49 centimeter lång och vägde strax över tre kilo. Mellanblont hår. Och prinsessan Leonore trodde det var en docka när hon såg honom. Hon är bara drygt ett år själv.

16.6.2015
Här nedan kan ni se den nye lille prinsen. Vilket vackert barn!

Copyright Sveriges kungahus
17.6.2015
Redan i dag vid 17-tiden får vi veta vad han ska heta. Då är det extrainkallad konselj och namnen läses upp. Oscar är fint.
17:07
Nicolas Paul Gustaf ska han heta och vara hertig av Ångermanland. Vet inte om stavningen är rätt, men det ger sig. Jodå stavningen var rätt. Se här själva. Tsarerna i Ryssland hette Nicholas (på engelska) kan det ha något med detta att göra? En politisk markering? Fast de säger att namnet är ett namn i släkten Bernadotte. Här är namnet andra har haft och släktträdet på prinsen. 
19.6.2015
Enligt prinsens pappa Christopher O´Neill så hette han själv Nicolas ett tag innan pappan till honom bestämde sig för hans namn. Därför har de valt Nicolas. Helt omedveten således om anknytningen till tsarernas Ryssland.

Här hittades Lisa Holm

UPPDATERAT
Det var vid ladan till höger på bilden som Lisa Holms döda kropp hittades. Skärmavbild nedan från Skövde Nyheter. Ladan ligger en kilometer öster om det kafé där Lisa Holm arbetade. Gården heter Martorp. De tre som sitter anhållna är från Litauen. De är släkt. Kvinnan är gift med en av bröderna och har varit det sedan slutet på 2012. Bröderna är 35 och 31 år gamla och kvinnan 34 år. De har varit aktiva på facebook. Senaste inlägget från den yngre brodern var i onsdags i förra veckan. Kvinnan har ett ryskt namn och ryskt ursprung. Den yngre brodern är också gift. Senast i morgon måste de begäras häktade. Här skrev jag tidigare om detta 
12:16
Namnen på de misstänka är nu släppta och samtidigt har deras facebook-sidor raderats. Vi lär få veta inom kort om de begärs häktade. Alla tre är som grannarna säger vanliga med trevliga utseenden. Men mördare kan se ut hur som helst.
16:16
Åklagaren kan begära en utredningshäktning på en vecka ifall denna stora utredning inte hinner leda fram till tillräckliga bevis. Fortfarande jobbas det febrilt för att ordna allt. Häktningsframställan måste fram till Skaraborgs tingsrätt klockan 12 i morgon senast. 
17:00
Jo vi får besked i morgon om det blir en häktningsframställan då eller inte. Det vore ytterst märkligt om åklagaren inte begär dessa personer häktade. Men vi får se. En del sociala medier hade satsat på häktning tydligen, men fick kalla fötter, eller blev hackade. För nu är namnen i stort sett borta från internet. Det är inte särskilt okej att släppa namnen i några medier innan de ens är häktade.
16.6.2015
Det var när polisen var på väg att se på det fynd Missing People hade gjort (sägs vara kläder) som de såg de tre nu anhållna uppföra sig märkligt. Då beslutade patrullen att prata med dem istället för att åka till fyndet. Och detta ledde till anhållandet. Fast Missing People säger att det var de, som såg de anhållna uppföra sig märkligt, och att de ringde polisen. Konkurrens tydligen om vem som såg vad och vad som ledde till vad. 
8:43
Det kommer att bli häktningsförhandlingar, säger åklagaren Lars-Göran Wennerholm och minst en person kommer att begäras häktad. Han har fram till klockan 12 på sig att lämna in begäran om häktning.
9:12
Samtliga begärs häktade på sannolika skäl för de brott, som de har anklagats för. Det betyder att misstankarna har stärkts. Häktningsförhandlingarna för de tre hålls i eftermiddag. 
12:18
Enligt familjen i Litauen är de oskyldiga. Det var den äldste sonen, som hittade handsken i ladan. Det första fyndet efter Lisa. De hade hört av sig till mamman hemma i Litauen på måndagen den 8 juni och berättat att han hade hittat handsken och att han hade tagit upp den och sedan lagt den där igen och anmält detta till polisen.
15:03
Den yngre brodern är häktad på sannolika skäl misstänkt för delaktighet i mord. Han är häktad med restriktioner, får inte följa fallet i medier. Åtal ska väckas senast 30 juni. Men detta datum kan flyttas fram. Det finns risk för att han flyr eller försvårar utredningen på fri fot. Finns också risk för fortsatt brottslighet, enligt tingsrätten i Skaraborg. Den yngre brodern är således 31 år och heter Aivaras Bilevicius och är från Litauen.
17:34
Kvinnan anses skäligen misstänkt för brottet grovt skyddande av brottsling. Den lägre misstankegraden. Hon ska vara häktad i en vecka med restriktioner. Sedan måste starkare bevisning framläggas. Hon är således gift med den äldre brodern, som nu står på tur för häktning. Hon heter Irina och är ursprungligen från Ryssland. Såg helt förstörd ut i rätten. Åklagaren ska lägga fram ytterligare bevisning så fort han har den, sade Skaraborgs tingsrätt. Skräckversionen är att hon inte visste något, tycker jag. 
19:05
Den äldre brodern är häktad på sannolika skäl misstänkt för delaktighet i mord, den högre misstankegraden. Det kan tyda på att åklagaren inte vet vem som har utfört mordet, utan att båda får anses delaktiga. Vi får hoppas att de inte kan skylla på varandra och går fria. Det vore otäckt. Mannen heter således Nerijus Bilevicius, är 35 år gammal och från Litauen. Men vi får hoppas att det hela utreds ordentligt. Båda bröderna är således misstänkta för mord. 

Här kan ni se Skaraborgs tingsrätts pressmeddelande om detta. Och här om den 35-årige mannen. Samt om kvinnan. 
17.6.2015
Jaha ja det skulle ha varit häktad för mord, inte delaktighet. De båda är misstänkta för mord, men rådmannen uttryckte sig fel. Brottet han ville ha det till finns inte. Och det började spekuleras om vad det var för ett brott de var misstänkta för: jo mord.
18.6.2015
Och kaféet kommer aldrig mer bara att vara ett kafé. Det är en minnesplats. 

Ett japanskt körsbärsträd är planterat bredvid kaféet till minne av Lisa Holm.
Det här trädet fotograferades av min avlidne sambo Olle Blomkvist.
23.6.2015
Kvinnan släpps nu fri. Hon är inte längre häktad. Men hon är fortsatt misstänkt för inblandning. Det var åklagaren som beslutade att hon inte längre behöver vara häktad. Han begärde ingen omhäktning. Eftersom kvinnan är gift med den äldre brodern är hon svår att åtala. Bevisningen handlar om att hon har ju varit i närheten av honom och bevis för att hon är absolut skyldig är svåra att få fram. Det räcker inte enbart att hålla tyst om något, utan det måste vara aktiva handlingar, som att hon har gett dem alibi eller hjälpt dem att gömma saker.
17:03
Bägge bröderna är fortsatt häktade för mord på Lisa Holm. Det behövdes ingen muntlig förhandling om detta enligt hovrätten. 
24.6.2015
Här berättar familjen om Lisa. De kan inte förstå att hon är borta. Familjen lever mitt i en mardröm. Krama era barn mycket och ofta, säger de. Man vet aldrig när de är borta. Begravningen blir den 7 juli i Säters kyrka kl 13 i Skövde och alla är välkomna, men familjen vill inte att media är med i kyrkan.
26.6.2015
De båda bröderna överklagade sin häktning till högsta domstolen, men den instansen medger inte något prövningstillstånd, vilket gör att de är fortsatt häktade på sannolika skäl såsom hovrätten redan har bestämt.
30.6.2015
Åklagaren anser att den yngre brodern inte längre är misstänkt på sannolika skäl. Därför blir han fri i dag. Dock har bevisen mot den äldre brodern stärkts, enligt åklagaren och därför vill han att han är fortsatt häktad. Den yngre brodern är fortsatt misstänkt. 
17:30
Den äldre brodern är omhäktad. 
3.7.2015
Han överklagade häktningen till hovrätten, men denna rätt vill inte ta upp målet, således blir han häktad en månad framåt. Hans stackars mamma har varit på sjukhus. Hon kan överhuvudtaget inte tro att han är skyldig och själv säger han att han är absolut oskyldig.
7.7.2015
Begravningen kunde följas på storbildsskärm utanför kyrkan för de som inte fick plats inuti den i dag. Här är direktrapporten från Skövde. 
20.7.2015
Lisa Holm dödades inte där hon hittades och de tre misstänkta finns på bild när de lämnar eller hämtar något en bit in i terrängen, när de har parkerat sin bil vid vägkanten. Bilden togs av en slump. Misstankarna mot den som nu sitter häktad har stärkts och 35-åringen kommer att bli begärd omhäktad när hans häktningstid går ut om en vecka. Åklagaren menar att det är rätt person som sitter i häktet. Det finns direkta spår mellan honom och Lisa Holms kropp eller ägodelar, som han inte har kunnat förklara. Teknisk bevisning således. Fler detaljer kring detta är att vänta.
21.7.2015
Rättegång väntas att bli redan i september, säger åklagaren, för det känns tryggt med alla bevis i fallet.
28.7.2015
Som väntat omhäktades 35-åringen i dag. Häktningsförhandlingen gick snabbt beroende på att åklagaren lade fram ordentliga bevis. Den nya häktningstiden sträcker sig till den 25 augusti. 
16.8.2015
Här har Expressen markerat den väg längs vilken den bortrövade Lisa Holm har förts till huset där hon hittades. Fortfarande är 35-åringen den som är huvudmisstänkt för brottet. Hans yngre bror och hustru är fortfarande skäligen misstänkta, men bevisen är inte tillräckliga. Nuvarande häktning av 35-åringen går ut den 25 augusti, men som jag skrev ovan rättegången blir inte då utan i september. Så häktningen kommer att förlängas.
25.9.2015
Mumma för kvällspressen med spekulationer eftersom rättegången inte ens blir i september utan är uppskjuten till oktober. Plus att TV4:s nya program om brott i går gick ut och pratade om kvävning som dödsorsak. Ja, det är ett vitt begrepp, men polisen tänker specificera det lite mer och pratar om en snara. Ett udda mord. Jo det har vi begripit hela tiden eftersom ingen erkänner någon gärning alls. Alla är oskyldiga. 
5.10.2015
Det blir enbart en åtalad för mordet på Lisa Holm. Brodern och hustrun slipper åtal. Endast 35-åringen blir åtalad och ställd inför rätta för mordet på den 17-åriga flickan.
6.10.2015
Åtalet kommer att bli av den 21 oktober. Om inte ännu mer förlängningar av utredningen begärs.
19.10.2015
Det blir på fredag den 23 oktober som rättegången mot 35-åringen inleds. Den anhållne och misstänkte för mordet försökte tillsammans med sin bror stoppa Missing People när de genomsökte den gård där de båda bröderna arbetade. Polisen meddelades och efter diskussion gick sökandet vidare. Men de försökte inte bokstavligen mota bort dem utan ifrågasatte att Missing People skulle leta där, för det var redan ett genomsökt område enligt bröderna. Där i området hittades senare Lisa Holms mopedhjälm och jacka. Den yngre brodern och hustrun till 35-åringen är inte längre misstänkta för något. Det har inte gått att styrka att de var medskyldiga till att dölja brottet. Familjen Holms advokat säger att Lisa Holm inte var ett utvalt offer. Det kunde lika gärna ha blivit någon annan, menar han.
23.10.2015
Det är helt fastställt att 35-åringen hängde Lisa Holm i en snara, som fanns kvar kring hennes hals när hon hittades. Han har också tejpat för hennes mun och näsa. Det finns dna-spår på henne, blod från honom. Han har uppfört sig märkligt efter mordet. Det säger hans bror och hans hustru har berättat att hon tvättade hans byxor på kvällen samma dag som mordet ägde rum. Han själv nekar till allt och säger att han inte har träffat henne eller sett henne. I hans dator har sexuella bilder av bundna kvinnor hittats. Lisa Holms kläder var i oordning, men hon har inte utsatts för sexuellt våld. 
3.11.2015
Hustrun vittnade i dag per telefon i tingsrätten. Hon har ändrat sina uppgifter. Hon säger nu att hennes man kom hem sista gången 18.45 cirka. Tidigare har hon sagt att han kom hem vid 16.30 och stannade hemma sedan. Nu menar hon att hon var som i en dimma då när hon förhördes dagarna efter att Lisa Holm hade försvunnit. Vid 11-tiden bröts förhöret för då var tolkens tid slut och en ny tolk behövdes. Förhöret ska återupptas vid 13-tiden. Frun har ingenting att förlora på att säga sanningen eftersom hon är avförd från utredningen.
12:39
Det blir ingen fortsättning på förhöret med hustrun till den åtalade för både åklagaren och försvarsadvokaten säger sig sitta nöjda. Hustrun har kunnat ljuga hur mycket som helst eftersom hon inte riskerar något. Hon vittnar inte under ed. Hon har varit beroende av sin man för sin försörjning. Att hon vittnade uppfattar åklagaren som ett sista desperat försök att få mannen fri. Åklagaren yrkar på livstids fängelse. 
8.2.2016
Han blir dömd till livstids fängelse också i hovrätten. Nerijus Bilevicius är därmed mördaren och det finns inte någon annan som har berövat Lisa Holm livet. Hovrätten var enig i sin dom.