lördag 31 december 2022

Gott Nytt År!

UPPDATERAT

 Det är ännu flera timmar kvar till nyåret. Jag som brukar sova då. Får se hur det går i kväll. Men här får ni en bild på min almanacka, som bara har foton på valpar år 2023. Det är Synskadades Riksförbunds almanacka. Simba har varit lugn ännu så länge. Det har smällt en del, men inte så nära, så grannarna håller sig fortfarande lugna. Vi får se hur det går. Som sagt Gott Nytt År 2023!

1.1.2023

Det gick rätt så bra med Simba. Inte lika häftigt smällande som andra år. Skönt! Han blev rädd förstås, men fick inte panik. 


Jo vi ska klara av det! Också denna nyårsafton. Värst är det förstås kring 12-slaget. Hoppas han förblir lugn nu. Han brukar gå ut vid 9-tiden. Vi får se hur det går. 

fredag 30 december 2022

Hur många djur dör av de höga ljuden på nyårsaftonen?

Nu blir det nyårsafton igen. En dag jag har börjat fasa för eftersom det är så mycket dunder och brak. Ungefär som krig också här på landet. Jag har en katt som är livrädd för höga ljud. Han hör dem bättre än jag också. Och djuren i skogen mår naturligtvis inte bra när det låter som Ukraina här också. För att inte tala om alla människor som nyss har flytt därifrån. I Gävle skryter de med att det ska bli Nordens största fyrverkeri. Skönt att inte bo där. Men en helt och hållet positiv artikel får de. Hästar får panik och dör varje år av dessa smällar. 
Idioter skjuter mot pensionärs dörr

 Det måste vara något allvarligt fel på dessa båda 14 och 15 år gamla som sköt mot en lägenhetsdörr i Gubbängen. Fel dörr antagligen eftersom där bodde en man i 70-årsåldern som kom hit för 30 år sedan. Så de är totalt dumma i huvudet. Det tycker uppenbarligen deras föräldrar också som inte motsatte sig omhändertagandet utan menade att 14-åringen är med i ett kriminellt nätverk. De båda kommer från en mellansvensk stad. De hade ett kriminellt uppdrag att skjuta, men misslyckades förutom att förstöra en lägenhetsdörr. Här kan ni för en gångs skull läsa artikeln i DN.

Varför är det detta kriminella krig i Sverige? Jo det beror av alla regeringar som har tyckt att vi skulle importera billig arbetskraft. Att slippa föda barn själva och uppfostra dem måste ju spara pengar? Varför är regeringar så urbota dumma? Jo för att de trodde att de har varit goda då och tagit hand om de stackarna som kom hit. Mest unga män. Men egentligen är det väl knappast bättre än slavhandel?

De båda dumskallarna greps nästan omedelbart av polisen. Men 14-åringen släpptes förstås för han är minderårig. Socialtjänsten får gripa in nu igen. De båda kom från ett HVB-hem som de hade rymt ifrån.  Här är den sönderskjutna dörren i Gubbängen. Faksimil från DN. 


torsdag 29 december 2022

Betala Anne Ramberg så kan du resa till diktaturer

Nu kan du åka till all världens diktaturer, men för att kompensera ska du naturligtvis betala för att du är så icke samvetsöm att du beger dig till hemska länder. Hjälp advokaten Anne Ramberg och de andra genom att betala dem för det fantastiska arbete de gör för att verkligen omvandla världen till ett snällt demokratiskt ställe, där alla är goda och fina människor. Hon är styrelseledamot sedan 2019. 

Vilken strålande affärsidé. Det är nästan så jag får lust att starta något liknande. Men kanske på hemmaplan? Betala min organisation så ska jag och andra omvända alla kriminella till goda människor. Vi kommer att skapa ett paradis i landet. Nej jag skojar naturligtvis. Inte skulle en enda kriminell bry sig. 

Men den här organisationen använder nu tunnelbanan för sina annonser. Pengar saknas uppenbarligen inte. Och du blir upplyst om exakt hur mycket du behöver betala för att samvetsfritt kunna åka till olika diktaturer i världen. Anne Ramberg är känd för att hon var generalsekreterare för advokatsamfundet. Hon har uttalat sig negativt om Nato och positivt om Putin. I januari i år så skrev hon på twitter att "Nato medvetet har militariserat de forna öststaterna" plus att alliansen borde visa återhållsamhet i "retorik och militär positionering" för att inte ge Putin en förvändning att agera.

Jo så sedan vet vi hur det gick. Putin tog väl Anne Ramberg på orden och gjorde exakt det som hon varnade för. Jag är sarkastisk så klart, ursäkta mig. Hon satt då som ordförande för Uppsala universitet. Utsedd av den förra regeringen 2020. Och det gör hon fortfarande. Det är en märklig ordning Sverige har att regeringen utser styrande för detta gamla universitet. Utbildningen borde vara fri från politisk påverkan. Men som sagt ni som vill vara extra PK och har pengar över betala nu till Anne Ramberg och de andra. För att ni ska få lov att åka till diktaturer på semester. 
Det här är olika taxor som ska betalas till Anne Ramberg och de andra för att ni med gott samvete ska kunna åka till diktaturer i världen. Även tunnelbanan har deras annonser.  

tisdag 27 december 2022

Varför har de kriminella fått ta över?

Hos den ihjälskjutne gangstern irakiern 27-årige Medhi Sachit har polisen beslagtagit miljoner i tillgångar. Varför har vi låtit rövare och banditer ta makten i Sverige. Jag skrev om honom förra året för han var tillsammans med Einár när han sköts till döds då. Medhi Sachit tyckte de skulle få äta varandra. Och nu är han också död. 

Det har funnits en vördnad för den här sortens folk, som om de skulle vara bättre än vi som tidigare föddes i det här landet. Eliten har bugat och bockat för dem. Som om de var från en kultur som vi skulle högakta. Och de styrande har tyckt att vi skulle ta hand om dem. Men ingen har ju gjort det eller kunnat göra det. Utan vi har låtit ondskan breda ut sig. 

Medhi Sachit blev nummer 62 att skjutas ihjäl i Sverige i år. Det är fler som skjutits här än i våra grannländer tillsammans. Jag tror det beror av något idiotisk högmod som finns kvar sedan vi lyckades hålla oss undan krig sedan 1814. Vi var av en särskilt sort och den sorten skulle anammas också av dem som kom hit. 

Så har inte skett i den utsträckning som borde ha gjorts. Vi har tillåtit att vi har invaderats av grupper som har haft våld och rikedom på sin agenda. Inga gränser fanns för vad de kunde eller kan göra. De har spritt sig till bland annat till Spanien. Gängkriminella svenskar där har fått 30 år i fängelse. Malmö är rena gangstersamhället med sin långvariga socialdemokratiska politik, som resten av Sverige har fått bidra till genom Robin Hood-skatten. Miljarder vräks ut över Skåne också nästa år. Hälften av dem som bor i Malmö har utländsk bakgrund. 

De flesta gangstermord klaras inte upp så det är inte undra på att de fortsätter. Makten och pengarna betyder allt för dessa människor. Bara kring 25 procent av det dödliga skjutandet får någon gärningsman gripen. Andra mord klaras upp till drygt 80 procent. Gängen som skjuter har invandrare med bakgrund i Afrika och Mellanöstern som medlemmar. Sachit sade apropå Einár att han knappast sörjde för det var så de levde. Det var en del av livsstilen. 

En del av de sörjande mammor som har fått sina barn ihjälskjutna. Eller mördade på annat sätt. Ska vi gråta över dem? Ska vi piska oss själva för det som händer?

söndag 25 december 2022

Att hamna på fel plats i fastigheten

Som ni säkerligen vet så har en av dessa internetkändisar lagt ut en film på en berusad man utanför hennes dörr. Hon fick utstå mycket hat för detta. Och hon bad om ursäkt och berättade att han nu befann sig vid rätt dörr i fastigheten. Utanför dörren? Eller kanske innanför? Bor han där? Det framgår inte av narrativet. Eller har han hittat en dörr som han kan sova utanför när han är utslagen och berusad?

 Ann Söderlund har gjort en 40 minuters dokumentär om händelsen och den visas nu i SVT. Varför? Har detta något att göra med samtiden och vad som sker i omvärlden? Eller är det statliga televisionens sätt att försvara kvinnor till varje pris vad de än gör? De som är kändisar och befinner sig i en viss bubbla tillsammans med sina kompisar. 

Ann Söderlund är 50 år och känner influencern uppenbarligen. Hon är 32 år och skulle kunna vara Söderlunds dotter. Så det här ett sätt att försöka rädda inte bara influencern utan hela hennes verksamhet och företag. För att vara influencer måste hon nämligen ha betalning av någon. Varför ska SVT hjälpa till med detta? Och göra kändisen mera känd? Bägge dessa kvinnor ingår i en kändiselit som behöver stöd för att kunna leva. För de kan ju inte gå över till ett vanligt kneg. Influencerns liv är ett skådespel och hon har ett "team" som tittar igenom alla publicerade inslag. 

Att inte kunna skilja på verklighet och inspelade filmer med ett narrativ är kärnan i det hela. Sociala medier är en egen verklighet för henne och hon fattar inte att alla kan se hur hon uppför sig. Det här är absolut ingenting nytt. De flesta människor lever i sin egen bubbla, men de publicerar den inte. Om de inte är politiker som tror att de ska kunna genomföra sin egen verklighet. Den vision som de har i huvudet. 

Men det här handlar om en kändis som har publicerat privatliv och annat på sociala medier. Hon har inte dragit någon gräns alls. Allt handlar om pengar. Vad ska hon leva av stackarn när hennes stöttande kontakter säger upp bekantskapen. Hon har försökt skydda sina affärer. Det går före allt. Och utan negativa kommentarer blir de positiva mycket färre, säger hon. Hon har ett aktiebolag att ta hand om. Och hon kommer inte att ändra personlighet, säger hon. Mest hat av alla influencer i modern tid, säger Ann Söderlund att denna stackars influencer har fått ta emot. 

Varför kommer jag att tänka på franska revolutionen och det som tillskrivs drottningen Marie Antoinette att hon sade när det inte fanns bröd: de kan väl äta kakor. Fast inte ens hon har tydligen sagt detta. Både influencern och Ann Söderlund ingår i samma slags omedvetna kollektiv av människor. Men varför ska statliga SVT ställa upp på att visa detta? Det gör ju ingenting bättre. Tvärtom. Det jag minns bäst från dokumentären är hur de flinar och skrattar för att visa att det här var ju ingenting alls! Ridå!


Det här är SVT:s standardsvar som har skickats ut till alla som har frågat om detta. Men det ger fortfarande inte alls svar på varför SVT måste visa denna dokumentär. Emma vet heller ingen vem det är. Kan vi ha en statlig television som går så vilse i verkligheten? Det är väl ingenting som ska bekostas av alla medborgare. 


lördag 24 december 2022

Väderkatastrof i USA med bombcyklon

UPPDATERAT

Tidningar och SVT ropar ut att det är bombcyklon över USA. En fenomen som den svenske forskaren Tor Bergeron sägs ha namnsatt. Flyg är inställda och folk fastnar i snödrivorna plus åker av vägen. Det är alltid tacksamt att rapportera väder långt bort för då kan de ta i så de spricker. Det verkar vara vanligt vinterväder och snön ligger inte så värst djup heller. De har ungefär som vi med plusgrader ena dagen och regn och sedan minusgrader och snö. Men i Amerika är allt större det vet vi sedan gammalt. Landet har ingenting som skyddar norrut mot Nordpolen så det är klart att det blir kallt. 

 I Chicago rapporteras att människor försöker ta tåget istället för flyget. Och det snöar lite varstans i olika stater. Men det ser inte så farligt ut. Det finns till och med romantiska julfilmer som spinner på temat inställda flyg som Cross Country Christmas, så det är rätt vanligt med detta väder juletid som tvingar människor att ta sig fram genom USA utan flyg. 

Så från den katastrofala värmen i världen till denna iskyla, men allt är säkerligen människornas fel. Alla får väl bättra sig innan den stora istiden är över oss nu igen. Eller helvetesvärmen. Men som ni vet är det farligare med kyla. Många fler dör av den. Så ta hand om er nu och gå inte ut annat än om ni behöver!
Översta bilden är från Chicago och så kommer den värsta snöbilden jag hittade från Nebraska och så kanadagässen och en ekorre från Denver. Men värre än så ser det inte ut. Dock ska man inte gå ut när det blåser och snöar helst. För då är det lätt att råka illa ut. Så klart! Stanna inne och fira julen!

9:56

I dag på julaftonen slog den här härliga hibiskusen ut hemma hos mig. Så praktfull blomma. 


26.12.2022
Nu har till och med CNN vaknat till liv och har en artikel om denna den värsta stormen i mannaminne. Jo då är det naturligtvis sant. Amerikanarna är vana att klara allt, också att sitta två dagar i en bil när det snöar. Och de har ju inte samma krismyndigheter som här där alla invånare förstår att de måste stanna inne när det blir halt och snöigt. Om det går. Minst 37 människor har dött i denna kyla. Jo det är farligare än värme det vet vi. Och USA har kring 332 miljoner invånare så det är inte så märkligt om några stryker med i kylan. 
 

torsdag 22 december 2022

Nu är det jul igen!

Vill påminna om julen för tio år sedan. Då såg den ut så här. Sedan dess har vi inte haft så mycket snö just den 22 december då den här bilden togs. Och det är bra det. Behövs bara en aning snö för att alla ska känna att det är vinter och jul nu igen!
Det var den sista lyckliga julen innan allt förändrades för familjen med sjukdom och död. 
Ta vara på tiden med era nära och kära!
God Jul alla!


 

Ryssland behöver göra sig fritt från krig

Rurik som kom från Roslagen i Sverige var den som tog över makten i Ryssland och Kievriket på 800-talet. Han blev grundare till den ätt som kom att styra Ryssland ända fram till 1600-talet. Han kom med sina två bröder och de kallades för ruser. Som ni vet så talas fortfarande svenska i Gammalsvenskbyn i Ukraina. Sverige har varit en stormakt som hade hand om det mesta av landet runt Östersjön. Det var således vikingar som grundade statsmakten i både Ryssland och Ukraina. De införde ett system för detta vilket inte goterna från Götaland hade gjort, som kom 800 år tidigare. De hade ingen statsbildning att lämna efter sig. Denna stat har bevarats genom århundradena.

Sverige skulle aldrig numera kunna kräva att få tillbaka sina tidigare landområden runt Östersjön. Vi har för länge sedan insett att det inte är bra med krig. Det utarmar befolkningen och låter de unga männen dö. Krigen gjorde att vi till sist förlorade de markområden som kungar hade erövrat. Den siste galningen var Karl XII eller kanske Karl XIII och hans kronprins Karl Johan, som är grundare av nuvarande ätten Bernadotte som fortfarande härskar i Sverige. Dock utan större makt. Kriget mot Norge 1814 var det sista Sverige har deltagit i och sedan dess har vi vant oss av med att kriga. 


Sverige som stormakt går inte att återskapa, men fortfarande är estlandssvenska kvar som språk på Dagö och Ösel. Svenska finns kvar i Finland som språk för att Finland var svenskt under nästan 900 år. Kultur som människor har berikats av är svår att utrota. 

Hur kan då Ryssland gå samma väg? Det är naturligtvis mycket svårare, för Ryssland som förlorade kommunismens landområden 1989 och blev av med Östeuropa, har sådana som Putin som ser framför sig att Västvärlden är fienden och kommer att ta sig in i självaste Ryssland med sina styrkor. Eller är redan där för så ser  det ut i huvudet på Putin. Och att Zelenskyj nu har besökt USA för att få mer vapen och hjälp i kriget ses inte med blida ögon i Ryssland av Putin, som har lovat att göra allt som är nödvändigt för sin egen militär. Även använda kärnvapen.

Så ser det ut som om vi strax är tillbaka vid 1960-talet då risken för ett kärnvapenkrig var stor. Chrustjov tyckte då att president Kennedy, som var den yngste valde presidenten USA hade haft, var en svag man som dessutom hade tillåtit muren i Berlin att byggas 1961. Han testade USA genom att skicka skepp med missiler till Kuba. Men då satte Kennedy ned foten och skeppen fick vända. Detta hände 1962 och sedan följde nedrustningen av kärnvapen. För alla begrep att de gick inte att använda. Då skulle mänskligheten i värsta fall gå mot sin utrotning. 

Nu hotar Putin med detsamma som gjordes då. Han har samma inställning till världen som tidigare ledare i Sovjet. Och han vill återerövra landområden som tidigare grundades som samhällen av vikingar. Det går en ganska rak linje genom alla tsarer till Putin. Men denna erövring av landområden måste upphöra, fast det lär inte ske förrän Putin är borta eller har förödmjukats och förlorat den halva miljon män, som anses behövas nu som tillskott för att armén ska bli tillräckligt stor. Det behövs en och en halv miljon män menar Putin plus en större bas med kärnvapen intill de nordiska ländernas gränser enligt Putin. 

Dock är inte Putin alls lika stark som Chrustjov var på 60-talet. Så hans hot behöver tas på allvar, men att riskera landet i ett kärnvapenkrig är nu 60 år senare så dumt, så det kan inte bli verklighet. Men krig har en förmåga att dra ut på tiden, för det är en arketyp och ligger djupt inom människorna. Så när det väl har börjat så fortsätter det under ganska lång tid. Och kan sprida sig till andra regioner än där det startade. Men de som har någon slags intelligens inser att det inte är bra att låta våldet styra. Pannloberna och tinningloberna i hjärnan har en funktion vid våld. Pannloberna styr impulskontroll och nedsatt funktion där gör att våld lättare uppstår. Tinningloberna har koppling till amygdala som varnar för hot så vi kan undvika detta både nu och i framtiden. Dock fungerar inte amygdala hos vissa människor så de lär sig inte. 

Putin har säkerligen impulskontroll för annars hade han aldrig kunnat uppnå det han nu har gjort. Han har övertygat ryska folket att han är den bäste att styra landet. Han har varit president eller premiärminister sedan år 2 000 och omvaldes senast år 2018 till en ny period som president. Han har undertecknat en lag som kan göra att han sitter kvar till 2036.  Han är nu 70 år gammal och vill bli ihågkommen, som den store man som försvarade och utvidgade Ryssland. Västvärlden protesterade inte särskilt år 2014 när ryska styrkor gick in på Krim så han missbedömde situationen i Ukraina. 

Men lika lite som Sverige kan kräva tillbaka alla landområden, som en gång erövrades av folk från Sverige, så kan Ryssland vila på gamla segrar. Inget land kan längre gå i krig om befolkningen ska få behålla det de har av levnadsstandard. Förr i tiden var världen inte så hårt befolkad som den är nu. Så ganska få unga män dödades innan kriget tog slut. Världskrigen var dock en hård läxa för länderna. Rysslands befolkning uppgår till omkring 143 miljoner så det finns många unga män som kan kriga. Dock måste viljan hos folket finnas. 

Det är nog enbart Putin som har inbillat sig att han skulle befria Ukraina från nazister. En kvarleva från andra världskriget. Det är drygt 80 år sedan andra världskriget startade så det har gått genom propaganda att få ryssar att tro på honom. Yngre personer ser till hur de har det i dagsläget och inte till hur det var då. Och Ukraina har alltid varit ryskt enligt propagandan. Rurik och hans två bröder ilandstiger vid Volga. Målning av Viktor Vasnetsov. Han föddes i Kirov i Ryssland på 1800-talet och dog i Moskva 1926. Han har målat stora fresker och blev intresserad på äldre dagar av myter och sagomotiv. Att Rurik fanns i Ryssland och i Ukraina är dock sant. onsdag 21 december 2022

780 000 analfabeter i Sverige

Otroligt att så många analfabeter har kommit till Sverige. För inte kan alla 780 000 som inte klarar sig i samhället på egen hand, för att de inte kan läsa och skriva vara infödda svenskar utan skola? Att detta inte omtalas mer beror väl på skammen och okunskapen. Att läsa och skriva ska ju varenda människa kunna. I Sverige infördes skolplikt år 1842 med folkskolan. 

Nu har detta lyfts fram av en dotter till föräldrar från Kurdistan, som kom hit 1990. De fick hjälp av människosmugglare redan på den tiden. Pappan blev torterad så de flydde. Gulistan Kavak föddes i Sverige och hon och hennes fem syskon har alla högskoleutbildning. Så det var inte något fel på generna. Utan detta var helt klart ett fall där det inte fanns någon skola i den by där föräldrarna växte upp. 

Hela 13 procent av svenskarna saknar förmåga att klar sig i samhället på egen hand. För de har inte förmågan att ta till sig hur samhället fungerar genom att de inte kan läsa, skriva, räkna eller formulera problem tillräckligt. Det blir fler än en miljon för vi är ju tio miljoner invånare. 

I världen är analfabetismen ett problem. Kunskap är verkligen makt men när man inte kan läsa och skriva så kan man inte enkelt ta del av nyheter eller hur samhället fungerar och människor kan förtryckas. Enligt FN så finns det inga problem i Västvärlden utan det handlar om tredje världen. Så kunskapen om analfabetismen i Sverige finns inte. Denna brist måste också bero av all import av människor således eftersom det är så vanligt i Afrika och Mellanöstern. Ännu en kulturkrock som inte omtalas särskilt. 

PS. På TV4 berättar man i dag att 700 000 är fattiga i Sverige. Fast de har jobb. Är det samma människor som inte kan läsa och skriva? Fattiga är de ensamstående som inte har en disponibel inkomst (efter skatt) på 13 300 kronor per månad. DS.


Läs- och skrivkunnigheten i världen. Faksimil från Wikipedia från 2017. Nästan alla kan läsa och skriva i Västvärlden enligt denna statistik. Det är Afrika och Mellanöstern som är mest eftersatta. 


tisdag 20 december 2022

Ny myndighet mot bidragsfusk

Den 1 januari 2024 börjar en ny myndighet arbeta för att de omkring 9 miljarder kronor som betalas ut till brottsligt fusk varje år ska upphöra. Utbetalningsmyndigheten ska arbeta tillsammans med andra myndigheter och kontrollera de bidrag som betalas ut. Det är sorgligt att det behövs en sådan myndighet, men med tanke på till exempel fusk med bidrag till läxhjälp så är det nödvändigt. Hela 18 miljarder kronor betalas ut felaktigt varje år, men hälften är således direkt brottslig verksamhet. 

Fusket med bidrag har ökat med över hundra procent sedan 2008 i Sverige. En stor del av bidragsfusket handlar om problem med folkbokföringen. Kriminella skriver sig på falska adresser för att kunna få bidrag. En annan del är assistansbedrägerier där funktionsnedsatta personer invandrar till Sverige för att deras anhöriga sedan ska kunna komma hit och få ersättning för att ta hand om dem. 

En nationell folkräkning kan användas för att få stopp på en del av det brottsliga fusket. Genom att ändra lagen ska myndigheter få lov att dela information med varandra för att få bort fusket. Ett stopp för arbetskraftinvandring för personliga assistenter kan få bort detta slags kriminella fusk. Hembesök av socialtjänsten ska få bort fusket bland människor som går på socialbidrag. Så här fungerade myndigheterna på 1960-talet då hembesök gjordes för att kontrollera sjukskrivna.

Det vanligaste fusket är att människor tar ut vab-bidrag eller föräldrapenning trots att den jobbar. Ett annat att människor får barnbidrag eller andra förmåner fast den bor utomlands. Skenseparationer gör också att människor kan få ut felaktiga bidrag. Bidragsförmåner har fått människor att flytta till Sverige för att få del av den rikedom som tidigare generationer har arbetat sig fram till i Sverige. Det brottsliga utnyttjandet har gått för långt av detta. 

Här skrev jag om assistansfusk år 2012. 


Det här är moderaternas recept mot bidragsfusk som kan vara rent brottsligt och medvetet genomfört. 


söndag 18 december 2022

Argentina var taggade men Frankrike kom igen

Här lyckades jag fånga bilden när Argentina satsar för att sätta straffsparken och göra 1-0. Jag håller inte på något av lagen, men Argentina verkar vara mest på hugget. De har väl mer att vinna. Mer liv blir det väl i matchen nu. Jag slötittar bara lite.  Och här blev det 2-0 till Argentina. Frankrike har varit stillastående. 
 

Jo så lyckades Frankrike få en straffspark och åstadkomma ett riktigt mål strax efter. Så då stod det lika. 

18:28

Jaha så gjorde Argentina mål 3-2. Ska det bli matchresultatet!

18:37
En straff för Frankrike som sattes säkert i förlängningen. Så står det 3-3. 

18:45
Det blev straffsparkar efter förlängningarna. Fem straffsparkar per lag. 

18:55
Argentina vinner straffsparkarna och vinner VM efter ha väntat i 36 år. Jaha grabbarna måste ha något att ägna sig åt. Bättre än att kriga. 

19.12.2022
Den här svarta trasan blev Messi påtvingad av emiren i Qatar och ordföranden för Fifa Infantino. Helt absurt! Och infantilt förutom att det bryter mot Fifas egna regler. 
20.12.2022


lördag 17 december 2022

Att fly till Somalia från Sverige

 Det den här rapparen Ille Freeway gör trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva. Han flyr från sitt brottsliga liv i Sverige till friheten i Somalia. Där jobbar han på släktens restaurang. Han har en morbror där som pratar bättre svenska än han själv gör. Det säger en del om integreringen i Sverige över tid. Det gäller religionen islam också till en del för Ille Freeway och livet vad man gör med det. Det positiva och inte det negativa, som gangsterrappen alltid handlar om. Ille Freeway har sett vänner dö och det har fått honom att bli mer religiös. 

Sverige har gjort sin del i hjälpen till Afrika och Mellanöstern. Landet klarar inte av fler som kommer hit utan det har blivit en kulturkrock. Och nu har vi en regering som också tycker detta. Men det är folkets förändring som ligger i botten. Sverige är utsatt genom våldtäkter och mord. Det är som om det återigen är 50-talet som upprepar sig fast värre ändå. Då fanns ändå nätverk här med släkt och vänner och nästan alla var svenskar. 

Rapparen Dree Lowe har också flytt till Somalia och har inte infunnit sig till rättegångar i Sverige. Han har tagit bort sin musik från digitala plattformar som Spotify och Youtube. Han är efterlyst för grovt vapenbrott i Sverige. 

Libyens högste imam har uppmanat muslimer att lämna Sverige, som är de otrognas land. I Sverige är aga mot barn ett brott medan det i islam ingår i en god uppfostran. Då blir barnen lydiga, snälla och respektfulla. En kulturkrock eller värdegrundskrock. Socialtjänstens påverkan på muslimska familjer ses som att de försöker omvända barnen till kristen kultur. 

Forskaren Magnus Ranstorp menar att den salafistiska islamska miljön är ett av hoten mot demokratin i Sverige. Att det har gått från våldsam jihadism till att försöka påverka genom myndigheter och kommuner. Att använda demokratiska medel för att ändå uppnå något för den annorlunda religionen och kulturen inom islam. Det betyder att det är svårare för flickor och kvinnor i dessa miljöer. Allt detta handlar om att vi numera har så många utifrån kommande att de omvandlar det svenska samhället. Fler än 2 miljoner var utrikes födda år 2021 i Sverige. 

Här kan ni se Uppdrag Granskning om Ille Freeway. 


Detta extrema uttryck för islam syns inte längre så mycket. Men det är okej för muslimer att ljuga för kristna för att uppnå sina syften enligt sharialagarna. Klyftan i världen går genom olika tro för människor. Och demokrati kan användas för att uppnå målen för konservativ islam. Bilden från Afghanistan. 

fredag 16 december 2022

Gruppvåldtäkt av fem invandrare

 De fem invandrarna överföll en kvinna i Kungsparken i Malmö i oktober och ställs nu inför rätta. De har alla blivit svenska medborgare och kan inte utvisas. De misshandlade och turades om att våldta kvinnan och trodde de skulle kunna göra detta ostörda, men en polispatrull upptäckte dem och de greps på bar gärning. De är misstänkta för grov våldtäkt. Jag hoppas de får långa straff i sluten ungdomsvård. En av dem har erkänt, men de andra nekar och den som erkände menar att hon var med på detta så det var inget brott. Stulna föremål från henne och DNA fäller dem. I Malmö är det farligt för kvinnor att gå ut i mörker. Omkring 200 våldtäkter per år utreds i Malmö och det finns en permanent grupp inom polisen, som enbart sysslar med sexualbrott. År 2010 låg antalet anmälningar av våldtäkt på cirka 6 000. Nästan 10 000 våldtäkter anmäldes i Sverige år 2021. 


Vintern som inte skulle komma

 Det var en gång en vinter, som inte skulle komma, men så ändrade den sig och slog till med tvåsiffriga köldgrader. Den som hade sagt att det aldrig mer skulle komma snö höll tyst och gömde sig. Och förbannade sin oförmåga att tiga. Djuren tog stora vägen för det var så mycket snö i skogen. Och bilarna körde sakta för älgar var stora och inte att leka med. Fåglarna fick solrosfrön för att överleva och gladde sig åt att människor hjälpte dem. Alla eldade i sina kaminer för att hålla värmen. Havet höll sig stilla och vattenångan steg som dimma när vattnet frös. Isen lade sig i skärgården. Den värsta i mannaminne sade någon, som inte hade så gott minne. 

Här är älgarna vid busshållplatsen på Värmdö. Ni ser hur stora de är. Hur gick det för dem? Ni kan se denna video på facebook på Värmdöbor. Lollo har lagt upp den. Tack för den fina videon! Kör försiktigt där ute!

torsdag 15 december 2022

Tack för nedkylningen!

Al Gore hade fel trots att han fick Nobels Fredspris år 2007 för att ha påtalat den globala uppvärmningen.  Han gjorde en dokumentär som fick två Oscar. Den heter En obekväm sanning och påtalar att det är människans fel att jorden värms upp. Det finns dock motkrafter som menar att den globala uppvärmningen är ett narrativ skapad av vänsterextremister. Men Al Gore som var politiker och ville bli president hittade här en ny väg för sin propaganda. 

Det är inte sant som vänstern säger att alla vetenskapsmän är överens om att människan är skuld till uppvärmningen av jorden. Nu i dag när det är så kallt i Sverige påtalar meteorologerna att det är hiskeligt kallt. Jovisst. Solens instrålning sköter sig inte. Den är så svag numera. Vi lär få vänta några månader innan den blir högre igen. 

Att det blir varmare på grund av att vi har så många stora städer på jorden är ganska självklart. Och finns det mätstationer där så visar de på en lokal uppvärmning, men inte hur det är ute på landet där vi bor. Dagens kyla är värre än vad meteorologerna trodde, men de har ju knappast någon mätstation här på landet. Ska man hänvisa till vetenskapen gällande temperaturen måste man väl mäta i naturen och inte där alla människor trängs. Men vilken tur att det är så kallt nu då blir ju jordens temperatur kallare! Och polerna smälter inte lika snabbt. 
onsdag 14 december 2022

Korruption i EU

Jo naturligtvis så förekommer korruption överallt där det finns något att tjäna på att påverka och ge fördelar. Nu är EU drabbat. En grekisk s-kvinna Eva Kaili har röstats bort som vice talman i EU-parlamentet. Miljontals kronor har påträffats och beslagtagits hemma hos henne och hos hennes far. Och också hennes sambo har gripits. Så mycket pengar brukar annars bara påträffas hos knarklangare. Qatar är landet med för mycket inkomster. Eftersom där enbart bor kring 3 miljoner och varje invånare kunde vara miljonär om dessa pengar fördelades rättvist. Där finns ingen inkomstskatt. Oljan betalar allt.

Det finns också alldeles för mycket pengar i omlopp genom EU. Kaili har ansträngt sig för att Qatar skulle få en liberalisering och dess invånare kunna få tillträde till EU-länder på ett enkelt sätt och slippa visum. Även en svensk politiker inom centern och EU har pressats för att rösta för detta. Eva Kaili har varit TV-journalist. Det går inte att lita på dessa intrigmakare, som gör allt för att få makt och pengar. Hon har också blivit utesluten ur Pasok, den socialdemokratiska grekiska partiet. 

Lita inte på blå ögon och blont hår. Eva Kaili har gripits för korruption. Hon har tagit emot mutor från Qatar. Men Qatar nekar förstås. 


måndag 12 december 2022

Barn som slagträn

UPPDATERAT

 I Mariehemsskolan i Umeå används barnen som propagandaredskap. Är det så? Jo de sjunger inte alls om lucia eller tomtar eller stjärngossar eller några mytologiska figurer. Lucia fanns i den katolska tron och blev ett helgon. Bort med henne. Firandet av lucia i Sverige är med folkliga inslag ofta, men nu ska den nya sorten ta över och var inkluderande och könsneutralt. Inte några förkristna tomtar får heller finnas. Eller pepparkaksgubbar ve och fasa! De har fel färg. 

Detta är inte enligt någon tro alls utan beror av att muslimska föräldrar inte låter sina barn ta del av svensk kultur. Därför får barn uppträda med slöja förstås, för det är ju inte ett religiöst inslag (sic). Stackars barn säger jag. Som dessutom snällt säger att det är roligt att lära sig nya sånger att nynna på. 

Men där står ju ändå två tärnor ser det ut som längst till vänster. Får de verkligen finnas? De ingår ju i luciatågen. Och varför står där en gran inomhus? Det är också en symbol för den svenska kulturen. 

13.12.2022


SVT bjöd på en gammaldags lucia. Det tackar vi för! På luciamorgonen som det ska vara. söndag 11 december 2022

Linda Staaf gick sängvägen

UPPDATERAT

Det är helt klart att det är en väldig skandal som har orsakats av Linda Staaf. Hon har gått sängvägen, för att bli utnämnd till en hög position av Mats Löfving fast hon saknade meriter. Som genom ett trollslag så försvann 21 sökande som hade meriter och Linda Staaf blev ensam kvar som sökande. Om inte detta leder till jäv för Mats Löfving så är det märkligt. Han utsåg själv Linda Staaf som chef för underrättelsen hos Noa. Och gav henne en hög lön. 

De verkar har haft en mycket traditionell och konservativ mans- och kvinnoroll i sitt privatliv. Mats Löfving har anklagats för misshandel, olaga förföljelse och ofredande av henne. Det ska vara omöjligt att blanda ihop yrkes- och privatliv på detta sätt, men ändå har det skett. 

GW Persson är starkt kritisk till hur detta har gått till och menar att det kommer medföra tråkigheter för de inblandade även juridiskt. Från årsskiftet ska Linda Staaf jobba åt den nuvarande regeringen på justitiedepartementet under ett år med organiserad brottslighet. Något hon själv har tagit initiativ till. Precis som sina tidigare åtaganden. Linda Staaf själv menar att hon är smutskastad. 

16:21

En särskild utredare ska nu granska vad som har förekommit i denna affär och utreda detta. Han heter Runar Viksten och är utomstående utredare som bland annat har jobbat åt regeringen med utredningar. Rikspolischef Anders Thornberg uttalar sig om detta i dag. 

12.12.2022

Linda Staaf framträdde i TV4:s morgonprogram och sade att det inte finns någon hemlig relation med Mats Löfving och att de heller inte har varit närstående. De kände varandra men inte mer än så. 

12:08

Nu inleds en undersökning av åklagare om grovt tjänstefel vid tillsättningen av Linda Staaf genom Mats Löfving. 

16:12

Mats Löfving omplaceras nu med anledning av åklagarens undersökning om grovt tjänstefel. Han har varit regionchef för polisen i Stockholm

13.12.2022

Linda Staaf får inte flytta till justitiedepartementet som hon ville vid nyåret utan får stanna på Noa. Det beror av vad som pågår juridiskt i hennes fall. Det här är polisens beslut. 

Kan detta vara självbiografiskt? En bok som hon har skrivit, som handlar om människor som är beredda att göra allt för makt och status. En kriminalroman. 

lördag 10 december 2022

Festernas fest

UPPDATERAT

Denna märkliga kväll när det var 39 år sedan jag träffade min älskling på riktigt för första kyssen och honom jag fick behålla i drygt 30 år. Han är borta nu sedan åtta år. Dock skulle jag aldrig tacka ja till att gästa Nobelfesten i stadshuset. För stort och vem kan stå ut med att sitta så länge vid ett bord? För att inte tala om ljudnivån. Men vår nästa drottning Victoria log så glatt när hon kom till denna fest med sin man. Hon är en ljuvlig kvinna, som har gått med på att ta hand om detta kungahus. I framtiden. 

12.12.2022

Och här får ni veta allt om prinsessans vackra klänning. Tryck bara på bokstäverna! Och se den i konserthuset. 


Kronprinsessan Victoria var så vacker i sin ljusrosa klänning. Precis som det ska vara en sådan här kväll. En förtrollad afton. 

Grant Wahl jobbade ihjäl sig

UPPDATERAT

Det verkar helt klart att den amerikanske journalisten Grant Wahl jobbade ihjäl sig. Att han kollapsade medan han bevakade fotbollen i VM var sista spiken i kistan för hans del. Han blev 48 år. Vilka i frid! Hans homosexuelle bror tror däremot att han blev mördad för Grant Wahl var enligt honom frisk. Och han hade haft en regnbågströja på sig tidigare och blivit stoppad i Qatar. Dock hade Grant Wahl sökt medicinskt hjälp efter matchen mellan USA och Nederländerna för att han hade ett tryck över bröstet. Det tolkades som bronkit och han fick medicin mot detta.  

Grant Wahl berättade själv innan han dog att hans kropp hade brutit ihop på grund av hög stress, för lite sömn och för mycket arbete under tre veckor. Han fick betala det ultimata priset för att inte ta kroppens signaler på allvar. Det går absolut att jobba ihjäl sig. Kroppen behöver också tas om hand. Matchen mellan Argentina och Nederländerna blev för mycket för honom och han föll ihop innan matchen var slut under förlängningen. Tryck över bröstet kan vara signal om hjärtinfarkt. 

Jag undrar vad han tycker nu på andra sidan. Var det värt detta? Eller var det just det här han ville uppnå? Jag hoppas han är lycklig i himlen. Förr i tiden var medellivslängden på journalister i Sverige 48 år. Han fick ju trots allt leva så länge. Hans fru Celine Gounder är läkare i USA, ett ironiskt yrke i sammanhanget. Men det var väl dags för hennes man att lämna kanske. Hon är också medicinsk journalist, specialist på infektionssjukdomar. Men inte på hjärtinfarkt. Ta hand om er där ute! Vila när kroppen säger ifrån. Var inte så duktig som Grant Wahl! Det är inte värt det. 

12.12.2022

Det fanns ingen hjärtstartare på plats på arenan, som kostat miljarder att bygga. Alla ska vara friska både i publiken och på pressläktaren. Så klart! Sjukdom finns inte i Qatar. Låt dem dö, som inte fattar detta. Att återuppliva människor är kanske emot religionen? 

14.12.2022

Grant Wahl dog av ett pulsåderbråck vid hjärtat, som aldrig upptäcktes. Det hade inte hjälpt med hjärtstartare. Det var hans tid att ta sig till andra sidan helt enkelt. Det är hans fru som berättar. Men nog hade han kunnat överleva om han hade tagit hand om sig, men det gjorde han inte. Allt går att operera i dessa dagar. 
fredag 9 december 2022

Nu faller snön!

Trots klimatgalningarnas förnekande av att vi har det klimat vi alltid har haft så faller snön nu utanför mitt fönster, för att motbevisa dem. Eller ska jag vara snällare och kalla dem klimattroende? De kallar sådana som mig för klimatförnekare ungefär som om jag förnekar Gud den allsmäktige. Fast numera är det människan som har tagit Guds plats.  

Vi är skyldiga till allt som inträffar på vår jord. Inte finns det någon Gud heller att be om barmhärtighet utan vi är totalt syndiga och ska utrotas. Ska vi? Jo om vi inte lyder vad en del vetenskapsmän har sagt plus FN då och så sådana som Al Gore. Men det skulle ju inte vara vinter nu längre? Ska vi verkligen tro ännu mer på dessa klimattroende, som aldrig ger upp. När naturen självt motsäger dessa troende. 

Regeringen hade presskonferens om landets elsystem klockan 10 i dag. Det gäller att stötta elsystemet och att sänka konsumtionen för att sänka priset som ligger väldigt högt just i dag när det är vinter i hela landet. Skåne har ingen elproduktion att tala om. Sverige har gått från ett robust elsystem till att vara sämst i Europa på detta. Och risken för frånkoppling är stor särskilt de timmar då elen mest används: morgon och kväll. Det är en säkerhetspolitiskt svår situation också att inte ha el till hela landet. Detta beror främst på att kärnkraften har avvecklats av den förra regeringen. Miljöpartiet är fanatiskt när det gäller detta. Men de har nu förlorat sin makt. 

Jag har sagt det förut och säger det igen. Klimatet har inte förändrats alls där jag bor. Utan jag kunde förstå i år att det skulle bli en lång och kall vinter när det började snöa i november. Detta vet människor som har bott några årtionden på samma ställe. De kan se på de tecken som ges av naturen vad som ska ske. Men teorierna om vad som ska hända har tagit över helt. Vetenskapen har dragit ut i tiden vad som ska ske genom att lägga in data i datorer och sedan tro på vad datorerna säger. Det är att bortse från verkligheten och tro på en profetisk förmåga hos datorer, som är styrda av människor. 

Vi har fått en ny ung klimatminister (27 år) som håller den förra regeringen under armarna och ska fortsätta den märkliga politiken, för att nå de klimatmål som Sverige har satt upp. Något som inte skulle påverka klimatet alls eftersom Sverige fortfarande är ett mycket litet land i sammanhanget. Verkligheten kommer att tvinga Sverige att gå en annan väg. Och den presskonferens som gavs av regeringen var apropå den vinter som nu finns i Sverige med minusgrader överallt. Och fantasipriser på elkonsumtionen. 

Tänk att det blev vinter nu igen. Det skulle ju inte finnas något vinter mer utan havet skulle stiga genom allt regn och att polarisarna smälte samt översvämma oss alla i god gammaltestamentlig stil. 


torsdag 8 december 2022

Prins Harry uppfostrades av en afrikansk familj

 Att prins Harry uppfostrades av en afrikansk familj är ett av de uttalanden som ska skaka om kungadömet Storbritannien. Det hände när hans mamma prinsessan Diana dog och han ville dra sig undan. Han tillbringade tre månader i Afrika. Och ville också flytta till Afrika som vuxen. Harry och Meghan framstår som ett par bortskämda ungdomar, som har fått allt, men ändå vill ha mycket mer. Det har de också fått från Netflix för sina tre avsnitt i denna serie om dem själva. Kring någon miljard kronor har de erhållit för att berätta allt om sitt äktenskap och bråket med familjen i sammanlagt sex avsnitt. 

Det är gnälligt och så synd om dem och Meghan har varit utsatt för rasism också i kungafamiljen. De fick till och med pris för detta kämpande mot rasism häromdagen. Det var Robert Kennedys människorättspris, men en del anser att de har fått detta pris för att tala illa om kungafamiljen i England. Priset ska delas ut till "exemplariska ledare" och det har knappast paret varit. Prins Harry jämför också sin fru Meghan med sin mamma prinsessan Diana. Han ser det som att de bägge har varit förföljda av media. Han vill till varje pris skydda sin familj. 

Det finns ingen möjlighet för hela familjen att återförenas nu och julen firas utan Harry och Meghan i Storbritannien. De bor sedan 2020 i Los Angeles, USA i en lyxvilla, men lär vilja flytta. Det är för mycket inbrott i Montecito. De vill flytta till ett mer skyddat boende. Den övriga kungliga familjen har bestämt sig för att inte kommentera Netflix serie och ännu mer kommer i januari då Harrys bok ges ut The Spare eller Den andre på svenska. Boken ges ut på 16 språk och kommer att skaka kungahuset igen. Dock har boken ändrats efter att drottningen har dött. Den skulle ha getts ut i höstas, men drottningens död gjorde att en del uttalanden tvunget skulle tonas ned en smula. Förtal av de döda är ju inte så populärt. 


Omslaget till den bok som kommer den 10 januari. Går att beställa redan nu dock. 


Jonas Gardell är ingen makthavare

 Varför Jonas Gardell framträdde i 30 minuter i går är svårbegripligt. Han är ingen politiker utan värnar mest om sig själv. Han är ingen makthavare utan författare, dramatiker, komiker och artist. Det är förstås helt legitimt att värna om sig själv och sina gelikar, men varför ska han då föras fram i SVT:s 30 minuter? För att driva propaganda? Jonas Gardell varnar om framtiden och jämför Sverige med Ryssland. Inte så speciellt smart. Han jämför också med Iran och hur de klär sig där och kämpar där. Och har jämfört sd med mullorna i Iran. 

Han talar om klimatet och menar att sverigedemokraterna är klimatförnekare. De är dumsnutar, säger Jonas Gardell. Och sedan har han ingenting mer att komma med utom att säga att det inte är sant. Det de tror om klimatet. Bara lögn således att klimatet inte är i kris.

Hur rimlig är då jämförelsen med mullorna i Iran och sd? Han svarar inte på det utan kommer in på folkräkningen istället. Denna folkräkning kommer att leda till avlyssning och övervakande, menar Jonas Gardell. Han är helt enkelt livrädd. Programledaren försöker få honom att svara på uttalandet om mullorna i Iran. Då kommer han in på Ungern, som Sverige inte är riktigt likt ännu. Men ser ni inte varåt det barkar? Så frågar Jonas Gardell. Steg för steg är Sverige på väg mot en stark stat och en granskande och övervakande stat. En mindre demokratisk stat. 

Han har nämligen kämpat för alla demokratiska fri- och rättigheter och om han inte fortsätter varje dag och göra detta så kommer detta att gå förlorat. Jonas Gardell bär hela den svenska demokratin på sina axlar. Så känns det. En aning övermaga. Han vill gärna träffa Jimmie Åkesson och prata med honom. Han tycker dessutom att det var bra med maktskifte, för all makt korrumperar. Och han gillar kulturkanon om han får vara med med sina böcker. 

Anders Holmberg går på djupet med en aktuell makthavare så säger SVT om detta program. Jonas Gardell är ingen aktuell makthavare utan någon som har slagit sig fram i Sverige, för att han är homosexuell. Det var bra med den kampen. Men numera behövs den inte. Annat än för att övertyga vissa folkgrupper om att det är tillåtet att vara som man är i detta land. 
onsdag 7 december 2022

Den homoerotiska kärleken

Denna kärlek som inte tar sig uttryck i rent sexuella bedrifter, utan älskar män ändå är vanligt förekommande i Mellanöstern beroende på att det är så olika förutsättningar för män och kvinnor. Män anses ju inte kunna hålla sina sexuella drifter i styr utan måste hållas åtskilda från kvinnor för att lämna dem i fred. Detta genomsyrar hållningen från det religiösa patriarkatet. Kvinnor är verkligen det andra könet och så långt ifrån det första som möjligt. Så något utlopp behöver denna kärlek ändå få och ett exempel på detta kan Modiris bok om relationen till Björn Lindeblad vara.  

Denna bok är tillkommen sedan vännen Björn Lindeblad tog livet av sig. Och Modiris bok beskrivs av en recensent i Expressen som en riktig egotripp. Björn Lindeblads fru och bror har också bett att boken inte skulle ges ut. Men den kom ändå för någon månad sedan, inte ens ett år efter att Björn Lindeblad dog. 

Uppenbarligen så har Modiri ingen annan syn på sig själv än jagets storvulna uppblåsthet. Han beskriver en riktig "bromance", men det är hans syn förstås på relationen för Björn Lindeblad kan ju inte invända. Och alla ord som författaren lägger i Björn Lindeblads mun om författaren själv blir till floskler istället för att tillföra något om Björn Lindeblads liv som andlig person. Det är ett moraliskt dilemma som förlaget Mondial har givit sig in på. Ska man ge ut en bok om en död person, där författaren uppenbarligen inte kan ta steget från sig själv utan allt handlar om honom själv till och med döden för hans vän?

Familjen har tagit avstånd från utgivningen på facebook. Men det har inte gått att stoppa denna utgivning. När det gäller den själsliga utvecklingen av Modiri kan man säga att han har inte kommit så långt i sitt liv. Han hängde sig på Björn Lindeblad och de blev nära vänner. Modiri är född i Iran och är präglad av detta fast han växte upp i Göteborg. Numera bor han i Malmö. Han har beskrivit första mötet med Björn Lindeblad så här efter en föreläsning när han stod i kön fram till Lindeblad: "När jag kom fram hoppade jag mer eller mindre på honom, kramade honom och sa: jag tycker vi två ska bli kompisar! Och så blev det."
tisdag 6 december 2022

Kirstie Alley är död

 Ja så många dör efter 70 och nu dog också Kirstie Alley, känd skådespelerska, och hon blev 71. Som av en händelse dog hon på samma datum som min sambo och bägge dog av cancer. Där tar tillfälligheterna slut. För min sambo dog för åtta år sedan. Som pensionär är det lätt att komma in på vänner och bekanta som inte finns med oss längre, för de blir så många i slutet av egna livet. 

Jag kan inte ens räkna dem alla. De som har gått före mig till den andra sidan. Men nästan alla är borta som var äldre än jag själv nu i släkten och det kan vara min tur nästa gång. Men det är inte så väldigt sorgligt trots allt, för när någon har levt sitt liv och stått ut med de upp- och nedgångar, som detta innebär, så känns det bra. Och själen lever vidare. Det finns så många beskrivningar av dem som nästan har dött, men som har återupplivats att de har mött ljusvarelser och så stor kärlek och omtanke att de inte vill komma tillbaka till livet. Men då har de fått veta att deras tid inte var inne ännu och att de måste återvända.

Så var det inte för Kirstie Alley uppenbarligen utan det var hennes tid nu att lämna oss och gå över till andra sidan. Hon röstade på Trump och gillade inte MeToo och blev därmed nästan utesluten ur gemenskapen i Hollywood. Hon var också scientolog. Vila i frid! John Travolta var en av hennes stora kärlekar. 

Här är hon Kirstie Alley när hon spelade i långköraren Cheers på 80-90-talet och nu på äldre dagar. Hon efterlämnar två adopterade barn och ett barnbarn. 


måndag 5 december 2022

Morgonsolen tar sig fram!

 Där jag bor är det skärgårdsväder, vilket SMHI inte är så bra på för de tror att det är mulet här i dag. Nej det är det inte. Solen har gått upp som vanligt och det syns på bilden nedan att det är högtryck här för vattenståndet i havet är lågt. 

Eländet i världen går rundgång sedan jag föddes. Förutom att Mellanöstern har tillkommit i Sverige också. Den fanns inte när jag var liten, bara i Tusen och en natt. En sagobok. Om jag ska se detta positivt så beror det av att världen håller på att bli en enhet. Men vägen dit är lång och svår med alla olika religioner som har utkristalliserats sedan alla gick över till en gud från de många gudar som gick att anropa förr i tiden. Eller frukta. Det gällde att hålla sig god med dessa gudar och de som hade kontakt med gudarna fick makt då. 

Numera har denna makt förskjutits alltmer till politikerskrået. De har makten över oss och våra inkomster. Det mest negativa som kan inträffa är att vi får en världsregering, som ska bestämma allt över varje land. Försök i den riktningen pågår alltid. Men det finns motkrafter som menar att människor kan själva bestämma över sina egna liv.

Morgonsolen går upp som alla dagar. Och belyser skärgårdsöarna. Havet härskade här för 2 000 år sedan men de äldsta gårdarna på Värmdö har funnits sedan flera hundra år. För tusen år sedan gick strandlinjen fem meter högre upp. Då bodde bara vikingar här på öarna. Fortfarande höjer sig landet ur havet med cirka 5 mm per år. 

söndag 4 december 2022

Två födelsedagar att fira

 Jo i dag firade vi 77-åringen och 25-åringen. Så många år emellan. Det var trevligt fast det är så mörkt nu i december. Men lite frisk luft fick vi också. Mörkt nu vid halvfyra. Men snart vänder solen åter. Ett år till ska vi väl träffas ändå! Om vi får leva och ha hälsan. 


Tårtan och kaffet saknas här på bilden, men det är dukat. Ett litet firande för två födelsedagar. 

lördag 3 december 2022

Katter förstår sin värld

Det är lika bra att fråga katten, som någon annan. Det går att få bra svar. Simba har en gen som säger att det är bra att leta upp vatten någon annanstans än där maten finns, eller att det är så naturligt att vattnet finns på vissa ställen. Här är han i diskhon och dricker. Matrester förgyller smaken på vattnet. Han brukar också krafsa innan han börjar dricka. Hans förfäder fick väl gräva fram vattnet ur marken kanske. Eller också finns det bättre vatten om det flödar lite. Han har förstås rent vatten i en skål också, men söker sig ändå till diskhon. 

Lite så där är vi människor också. Vi gör saker som vi inte vet ursprunget till. Men som har visat sig vara bra för vår överlevnad. Vi samlas kring julgranen, för att det är en bra symbol med ett grönt träd, när det verkar som om vinterns kyla har tagit över. Granen ger hopp om något annat. Ljusen i granen kan betyda att det går upp ljus för oss när vi lever och säger aha när vi förstår och inser. Ljus efter ljus i granen fungerar symboliskt så. Vi tar oss uppåt till stjärnan. När allt är upplevt har vi själva också blivit upplysta. I bästa fall. Det finns inbyggt i oss. För många har gått före.