onsdag 30 november 2022

Den bleka novembersolen

 På novembers sista dag fick vi se solen, efter att tjocka moln tidigare dolt himlens blåa sfär. Men snart orkar solen inte ens över trädens stammar och den syns inte alls. Dagen är drygt sex timmar lång sedan följer svarta natten. Det är hårt att bo så långt norrut. Kan inte jordens axel flytta sig en smula så att vi får längre dagar? Så här mycket borde inte natten få breda ut sig. Det borde ändra sig i morgon så att vi slipper få det mörkare, men det dröjer ännu 21 dagar innan vintermörkret äntligen går över i mera ljus. Lång väntan! Men håll ut det kommer en ny vår och sommar. Den hemlighetsfulla skogen

Denna hemlighetsfulla skog finns överallt. Den gömmer inte sina hemligheter, men bara vissa människor kan upptäcka dem. Dit kan alla gå som vill veta mer om sig själva. Och om världens hemligheter. Särskilt närmare julen är denna hemlighetsfulla skog öppen för att avslöja sig för den sorts människor som är beredda på det. Mer än så behöver knappast sägas! Där finns allt som kan önskas av glädje och leenden i världen. Många sådana rikedomar väntar på människor i den hemlighetsfulla skogen. Här gömmer sig också överseende och förlåtelse plus kramar och inlevelse. Skogen är full av goda ting. Så att det känns som om hjärtan öppnar sig för all denna härlighet när ni går genom skogen. 
tisdag 29 november 2022

Och här är jultomten!

 Den käre figuren tomten numera är en välfödd man i sina bästa år, kring 60 så där kanske, alltid glad och full av gåvor. Så såg inte tomten ut förr i tiden för då var det en liten gubbe, som inte alltid var så snäll. Det gällde att hålla sig väl med gårdstomten. Och att vara fet är inte bra fast det förr sågs som en rikedom. Det medför många sjukdomar. Lite svält skadar faktiskt inte. Så ser de senaste rönen ut inom vetenskapen. Men jultomten är numera en symbol för det materiella överflöd som vi önskar oss. Och som blommar ut på julaftonen. Då får vi glömma allt elände i världen och kan önska oss fred på jorden. För ett dygn åtminstone. Och mat till alla plus gåvor. Minns ni när det var första världskriget och det blev eld upphör just på julen? Det finns till och med en bok om detta. Kan något sådant ske också i Ukraina i år? Sisådär 108 år senare? måndag 28 november 2022

Snart dags för de här julkorten!

Jag skickar fortfarande julkort och det är så roligt! För visst är det mycket bättre med ett riktigt kort i brevlådan än något som kommer över datorn. Något som går att hålla i handen och känna att den här avsändaren har brytt sig om att skicka detta fina kort. En bra tradition att fortsätta med så länge vi orkar och det fortfarande finns brevlådor!


söndag 27 november 2022

Och här är julgranen!

 Det här som syns på bilden nedan är en planterad gran så den står ute i alla väder. Men nu har den fått lite julpynt så att det märks vilken årstid det är. Förra året var det inte lika mycket snö. Nedan kan ni också se hur julgranar såg ut förr i tiden när jag bodde stort. Då gick det inte ens att få med hela på bild. Men den lilla, lilla granen utomhus kommer att växa sig stor!


lördag 26 november 2022

Så skönt med snö och glädje!

För tredje dagen i rad undviker jag nu att skriva om allt elände i världen och koncentrerar mig istället på glädjen inför julen! Har börjat pynta lite så de som hälsar på också kan få del av denna glädje. Den som finns innerst i oss alla och som är vår arvedel. När vi har fått lämna den förgängliga kroppen. Men även kroppen deltar i denna glädje och den känns verkligen i hjärttrakten i vår kropp. Nog med predikan nu! Var glada åt att det är lördag och ledigt!fredag 25 november 2022

Den goda söta julen!

Nedan ser ni en del av förra årets skörd av julkort. I mitten mitt femte barnbarn, som inte var så gammalt då. Nu lär han kunna uppskatta denna högtid desto mer. Det har länge funnits en fest för att fira midvintern. Den tid då solen var nästan borta, men skulle komma åter. Jul betyder antagligen fest, men är ett så gammalt ord att själva ursprunget har gått förlorat. Julens speciella gud var förr Jólnir, som också var ett av Odens namn. 
torsdag 24 november 2022

Strax är det dags!

 Ibland går tiden fort för nu är det alldeles snart första advent. Redan på söndag infaller denna efterlängtade dag. Det betyder att fjärde advent inträffar före julafton förstås. Nästan en hel vecka innan denna stora vinterdag. Men adventstiden sträcker sig alltid till julaftonen ändå. Det är också dags att hänga upp en krans på ytterdörren. Och ha det lite juligt med lussekatter också. Det går bra. Härliga juletid! Och ännu är det kvar snö ute på marken. Den smälter väldigt sakta för det är kring noll hela tiden. 
Utsikt från ett av mina fönster med den långsamt smältande snön på marken. 


onsdag 23 november 2022

Låt dem skjuta ihjäl varandra!

UPPDATERAT

I mina mest hädiska tankar kan sådana slutsatser komma upp i mig som att det är väl bra att kriminella skjuter ihjäl varandra och jag har hört att dessa förbjudna tankar finns hos poliser också. Tyvärr medför alla mord med skjutningar också att rättsapparaten tyngs ned och att kostnaderna för detta ökar. Vi gammelsvenskar betalar. I går sköts det 59:e offret ihjäl i Växjö för i år i Sverige. Om jag har räknat rätt. Jag tror det. Denna gång för ovanlighetens skull en man i 70-årsåldern. Ett enskilt fall enligt polisen, vilket lär betyda att det inte var en gänguppgörelse. 

Det går knappast att göra något alls åt detta så länge vapnen är legio i Sverige. Precis som i länder i krig. Tydligen så pratade Barack Obama i en talk show The Daily Show med Trevor Noah om Sverige och Obama tyckte att det var tråkigt att landet inte längre var så där tillbakalutat, roligt och demokratiskt som det var förr i tiden. Det blev ett ytligt prat som det ofta blir i TV, där Barack Obama dock menade att det inte var ett fullkomligt socialistiskt land, där man kunde gå in i en affär och ta vad man ville ha utan att betala. Nä något sådant land har aldrig funnits och kommer heller aldrig att finnas och Barack Obama menade också att fortfarande gick svenskar till jobbet och fick lön för arbete. 

Jo något annat vore verkligen märkligt! Det såg ut som om Obama och även Trevor Noah tror att socialism är när man kan få allt man vill utan att arbeta eller betala för det. De måste ha hört talas om alla nya invånare i Sverige som verkligen kan få nästan allt utan att arbeta eller betala för det. Men det kommer ju att ändras nu kanske med en högerregering och därför skriker de högt, som tror att Sverige med sina 10 miljoner invånare är en mänsklig stormakt. Någon värre missuppfattning om sin egen storhet har ett land aldrig haft. Det måste bero av att det aldrig har blivit någon riktig omvälvning i Sverige, som i andra länder. Fortfarande sitter eliten i orubbat bo precis som den har gjort i alla tider i Sverige. 

Men alla nya invånare kan dock ändra på den saken. För de känner sig oftare förfördelade än de hukande gammelsvenskarna. Vi kan nog se fram emot årtionden med omvälvningar i landet. Och det är också på tiden. På så vis kan man se alla de miljoner kronor (eller miljarder?) som förs ut ur landet av kriminella eller vanliga invandrade eller utvandrade som hjälp till världen. Och som en början på att Sverige inte längre är rikt. Hur mycket gammelsvenskar än jobbar och sliter. Det är förmodligen alldeles för sent att ändra på detta utjämnande i världen, som Sverige är med och hjälper till med. Det är kanske inte ens önskvärt att Sverige ska fortsätta att vara ett rikt land. 

Det är en global omvälvning som pågår. På ont och gott som vanligt. Men så länge världens befolkning inte minskar så lär denna omvälvning fortsätta. Och vårt land kommer att vara med i den för vi har ju alltid gått före och varit så upphöjda. Vi lever efter kristna värden och den allomfattande svenska värdegrunden följer den kristna läran. Det lär sluta med att vi blir korsfästa som Jesus. Skillnaden är att vi inte är gudomliga utan bara människor. Så vi kan knappast återuppstå och åka till vår Fader i himlen. Högfärden hos särskilt eliten i Sverige bäddar för vår undergång. 

24.11.2022

Tydligen har det blivit alla möjliga teorier och felaktiga sådana när det gäller den skjutne 70-åringen, som sköts av en 72-åring som togs av polisen i går i Tingsryd. Det handlade om en husaffär:

5.12.2022
Det 60:e offret för skjutning blev en man i 20-årsåldern i Södertälje. Tre misstänkta greps för mord. Det är en pågående konflikt. 
13.12.2022
Det 61:a offret för en skjutning blev en man i 60-årsåldern i Luleå på Hertsön. 
26.12.2022
Det 62:a offret för en skjutning blev Medhi Sachit, som jag tidigare skrev om här. 
30.12.2022
Det 63:e offret för en skjutning blev en man i 40-årsåldern i Danderyd. En kvinna är misstänkt. 
1.1.2023
Det 64:e offret för en skjutning under 2022 blev en man i 20-årsåldern som sköts i Vällingby på nyårsaftonen. 


Vi har gått från att tro på hedniska gudar som Tor, som slogs mot jättar till att tro på den kristne guden, som har influerat hela världen antingen genom judendomen, kristendomen eller islam. Olika uppfattningar om samma sak. Men det hedniska tänkandet lever kvar genom allt våld vi ser i Sverige och världen. Alltid anser vi att vissa människor är onda. I denna tid också genom att vissa inte rättar sig efter den svenska värdegrunden. 

tisdag 22 november 2022

Den bruna sörjan

 Det är nästan så jag får lust att rösta på sverigedemokraterna i nästa val. Jag förstår hur man kan komma fram till att göra detta. Det är kluvet att vara liberal. Så först betecknades sd som den "bruna sörjan" av liberalernas ledare Johan Pehrson, för han trodde ingen utom partivänner hörde honom. Men si det gjorde Expressen och sedan dess har detta dragits i långbänk. Fast Johan Pehrson genast tog kontakt med sd och bedyrade att han stod bakom Tidöavtalet. Han sms:ade Jimmie Åkesson och bad om ursäkt. Pehrson menade att det var en mycket vinklad artikel. 

Det är väldigt trist att följa den politiska debatten så här strax efter valet. För vi väljare har ju bara en smula makt en söndag vart fjärde år. Det är nog något fel på hela detta valsätt. Det finns ju andra metoder, som kanske skulle spegla vad väljarna tycker bättre, men dit är det nog något århundrade. Precis som att socialdemokraterna har haft mer än hundra år på sig att ta över makten i Sverige. Den makten sitter inte bara i riksdagen utan lite överallt. För människor som själva vill ha makt lierar sig med detta partis tänkande. 

Och nu när Tidöavtalet är i hamn så protesterar inte bara Ibn Rushd, som menar att avtalet är ett hot mot svenska värderingar (sic!) utan också Ekot i Sveriges Radio, som menar att det är ett kass avtal i sina sändningar. Jag har slutat sedan länge att lyssna på radion. Och nästan upphört att lyssna på nyheterna i TV:s sändningar. Det är så skönt att inte vara anställd journalist för då kan man ju inte säga vad man vill. Man kan inte ha en avvikande mening utan dras obönhörligen in i något sektliknande. Nedan ett twittermeddelande som är ganska typiskt för hur folket i allmänhet tänker. 


Men annars så är det väldigt lugnt i dag. Vi lever i den bästa av världar där till och med plogbilarna nu har lyckats att få undan snön. I denna miljonstad och runt omkring fast snöröjarnas plogar träffades av blixten och annars var lite trasiga för det var ju så tung snö. Jo det blir ju så när de inte används så mycket också. Gamla maskiner som inte håller. Det där med blixten låter bara för mycket. Ett skämt traktorförare emellan? Vill inte undanhålla er bilden nedan från ett av mina fönster. Och nyss gick en av de inplanterade dovhjortarna förbi. Så idylliskt så. Solen tittar nästan fram igen. Nollgradigt nu också så allt är stilla och lugnt. Ingen blåst alls. 
måndag 21 november 2022

Snösmocka till klimatgalningar

 UPPDATERAT

Vädrets makter bestämde sig för att slå till där det kändes mest. I miljonstaden Stockholm föll snön och ska fortsätta att göra det. Jag åkte och handlade i går och såg två gubbar som försökte skotta för hand för att fotgängare och cyklister skulle komma fram. Bra jobb för arbetslösa! Tyvärr har alla gått på det där vansinnespratet om ständig uppvärmning och den varmaste hösten någonsin och sommar fortfarande i södra Sverige. Så moder jord bestämde sig för att visa vem som bestämmer. 

Där jag bor har vi inte fått plogat så jag har upplyst den ansvariga för detta om att vi finns. Men det lär nog dröja innan vi får bort snön. För det ska snöa i dag också. Yngste sonen är uppe nu för han ska åka till jobbet som öppnar klockan sju. Allt ska fungera som vanligt fast snösmockan har kommit. Människor är så oförberedda och trafiken norrut i Stockholm stoppades för det har varit en masskrock på E4:an. Tågen är som vanligt inställda och krockarna kommer att vara legio i dag och framåt. Både polisen och SL i Stockholm har gått ut med en varning: stanna hemma och jobba om du kan!

Vintern är här! Hurra! Vi lär få dras med den för klimatgalningarna har fel. Inget är annorlunda för det är likadant som det alltid har varit. Snön kommer som på beställning och tecknen syntes redan för över en månad sedan för det var frost här på marken. För tidigt för havet brukar värma upp. Vi bor precis vid kanten av Östersjön. Och det brukar ge 10 plusgrader dygnet runt ganska länge. Men ingen mäter längre temperaturen på riktigt utan det är uppskattningar och annat som våra datorer står för. Det är för dyrt att anlita människor. 

19:26

Jag trodde det var slut med strömavbrotten, men icke. Sedan klockan 13 har de pågått, bara varit lite ström tillbaka ett par gånger. Så nu skriver jag i rasande fart ifall strömmen tänker försvinna igen. Hoppas inte det. Allt går att stå ut med, men inte att det är totalt svart både ute och inne. Mycket stressande. Dock har vi kommunalt vatten så det går att använda detta vatten, diska, duscha och spola i toan. Gick inte tidigare med egen brunn. Nästan så jag blir förvånad över att detta civilisationens vatten inte också försvinner med elektriciteten. 

22.11.2022

Jodå det blev strömavbrott någon timme mitt i natten. Jag vaknade för att det var så mörkt. Har alltid någon lampa tänd för att hitta i huset. Nu ska jag bara ställa mina elektriska klockor också. Gillar dem inte. Struntar nog i spisklockan tror jag. Och jag fick tyst på mikron till slut, lärde mig hur man stänger av helvetespipet. Och folk är tokiga i trafiken. En kvinna körde i 30, inte så gammal, visste väl inte hur man kör fortare. En lastbil hade stannat och höll på att backa på mig, men jag trampade gasen i botten, kom förbi och klarade mig med centimetrar. Föraren tittade uppenbarligen inte bakåt utan lade bara i backen. Kör försiktigt där ute! Men vi fick inte mera snö. Tack det räcker nu för ett tag!

Snösmockan slog till oväntat som vanligt. Och vi får se om vi får plogat på vår väg. 

Vid halvsju dök det här lysande monstret upp. Så välkommet. Det är nämligen snöplogen! Då fick vi ändå plogat. Det tackar vi Inger för, som sköter om vägarna där vi bor! Genast återställdes min tro på mänskligheten. Det gröna som syns i bild är en av de båda hundarna boende här med upplyst halsband. 

söndag 20 november 2022

Nu åtalas flickan för mord

 Så trist det är med alla dessa mord. Har slutat räkna dem, men nu åtalas den 15-åring som mördade sin lillebror i somras. Jag skrev om det här. Familjer som kommer från andra länder mår uppenbarligen dåligt i vårt land. Det är skräp att det har släppts in så många, som inte kan ta hand om sina barn och som inte får någon riktig hjälp. Den här familjen kom från det fattiga Kazakstan och flickan sades lida av apatiskt uppgivenhetssyndrom. Men döda kunde hon. Hon var förstås orosanmäld, men inget hände. Så när hon var ensam hemma med sin lillebror dödade hon honom. Exakt vad hon hade hotat med tidigare. De kom hit 2013 och mamman hade ensam vårdnad om barnen. Lillebrodern blev tio år. Vi får väl se hur morden räknas i år då. Helt klart är att 57 har skjutits ihjäl, men hur många övriga mord som har inträffat lär vi få veta av Brå nästa år. 

Vi behöver verkligen jultomten som en god förebild. Någon som kommer med gåvor i denna mörka tid. Julkort av Jenny Nyström. Familjen är viktig och den har förlorats för många som har kommit hit från andra länder. 

lördag 19 november 2022

Hurra vintern är här!

UPPDATERAT

Jag förstod att det skulle bli en tidig vinter, för det var så kallt här redan i oktober. Det spelar ingen roll vad väderprofeterna säger om värmerekord och uppvärmning. När man som jag har bott mer än 35 år på ett ställe så går det att förutspå vädret utan annan kunskap än erfarenheten. Och nu kommer kylan från Ryssland hit. I USA började vintern för tre veckor sedan, men hänsyn tas inte till sådan kyla av väderprofeterna. 

Jag tycker det är härligt med vinter för just där vi bor finns inga gatlampor. Det är kolmörkt när väl solen har gått ned. Snön lyser upp en del. Det kommer säkerligen bli en härlig vinter. Det är på tiden så att vi får lite tyst på väderprofeternas gissningar. 

Det var 2010 som det behövdes bandvagnar här ute på Värmdö, för det var 15 timmars strömavbrott och så mycket snö så bara bandvagnar tog sig fram. Och då fick det bli köpevatten som blev te och kaffe för vi hade ännu inte kommunalt sådant. Pumpen som gav oss detta vatten var ju elektrisk. Detta kan absolut inträffa om igen: att strömmen försvinner. Vår civilisation är mycket känslig. På den tiden bodde jag i det stora huset på bilden med tre fungerande spisar, som höll värmen. Numera har jag bara eluppvärmning. Vi får se hur det går. 

21.11.2022

Jodå det blev bandvagnar även i år. Trafikverket ställer upp! Inte här men annorstädes där det har varit strömavbrott. Vi hade bara ett kort sådant, så det är lugnt. Vattenfall grävde ned ledningarna efter att vi hade flera dagars strömavbrott så nu ska det väl vara ordnat? Vi vår se. Jag skrev till Vattenfall år 2012. Möjligen hjälpte det en smula. 


Bilderna tagna med några timmars mellanrum. Nu lär det bli snö! Så härligt! Det behövs lite vinter efter all värme. Nedan en tredje bild innan det blev mörkt. 

Nedan bild efter ett par dagars snöande. Det kommer mera också! Har de aviserat för i dag måndagen den 21 november. fredag 18 november 2022

Chris Helmsworth destinerad för alzheimers

UPPDATERAT

Skådespelaren Chris Helmsworth, som har spelat Thor bland annat, fick veta när han lämnade blod för att se om han var frisk att han hade fått varsin gen från sina föräldrar, som gör att han riskerar att få alzheimers när han blir äldre. Han fyller 40 år nästa år och är med i en TV-serie, en dokumentär, som handlar om att förlänga livslängden och må bra samt slåss mot åldrande. Han om någon borde väl kunna det? Han som ser ut som friskheten själv. 

Är det någon mening med att ta reda på allt elände, som kan drabba en människa genom att undersöka blod och gener? Tanken var att läkaren skulle berätta detta om kommande eventuell sjukdom för Chris Helmsworth inför kamerorna, men det ville läkaren inte göra utan gjorde det privat med honom. Chris Helmsworth hade förstås många frågor om detta och fick veta att det 8-10 gånger mer troligt för honom att utveckla alzheimers än för en annan människa utan dessa gener. 

Chris Helmsworth började då tänka mer på sin egen dödlighet och döden. Det sista avsnittet i TV-dokumentären handlar om döden. Han pratar då med vårdare som ägnar sig åt palliativ vård i livets slutskede och också med svårt sjuka människor, som vet att de ska dö. Han pratade också med en "death doula", som jag inte vet vad det är riktigt. Finns nog inte i Sverige. Bara doula som har hand om gravida kvinnor när de ska föda. Men allt detta fick honom att tänka att han inte var redo att ge sig av från livet ännu. Han bestämde sig dock för att hans egen diagnos skulle vara med i serien. Han tänkte att det kunde hjälpa människor att ta bättre hand om sig själva.

Han spelade återigen Thor i sommarens fjärde film om guden Thor: Love and thunder. Och nästa år ska han vara med i ännu en uppföljare Extraction 2. Kontrasten mellan denne hjälte på film och vad som kanske väntar honom kunde inte vara större. Men så där är livet. Upp- och nedgångar följer på vartannat. Ni minns kanske Stålmannen Christoffer Reeve, som råkade ut för en ridolycka och förlamades. Men det är förmodligen bättre att ta en dag i taget och ta itu med olyckor och sjukdom när de väl uppträder. Att leva i framtiden är väl lika onyttigt som att ständigt leva i dåtid. 

19.11.2022

Chris Helmsworth uttalar sig i Vanity Fair om hur denna gendiagnos har påverkat honom. Han tänker spendera mer tid med familjen när han har avslutat sina nutida åtaganden. Han känner det som att han har sprungit ett tioårs lopp med allt han har gjort. Dags att dra ned på allt så att han inte ångrar sig när barnen är stora och har flyttat hemifrån. 


PS. Jo numera finns det dödsdoulor också i Sverige sedan 2021. De kan följa en döende patient på ett annat sätt än vad sjuksköterskor kan göra. DS. 


torsdag 17 november 2022

Världen är galen!

Att världen är galen betyder att vissa människor är det. Inte alla som lever på planeten. Inte jorden som helhet. De flesta sköter sig och sitt och styr inte världens öden. De som styr är förvirrade och vet inte vad som är fram och bak knappt. Koldioxid är den stora boven. Den gas som vi andas ut på våra blommor inomhus, för att de ska växa och må bra. I gengäld ger de oss syre. Men koldioxiden ska höja temperaturen tills vi alla dör av värmeslag. Fast det är helt och hållet fastslaget att fler människor dör av kyla varje år. 

Naturen är vis och har utvecklats under miljarder år för att vi, som har en hjärna och kan tänka, ska ta vara på den. Och njuta här när vi lever av dess framgångar, som har skapat oss. Men girigheten och den totala bristen på framsyn gör att vissa människor sitter i möten och bestämmer vad vi andra ska göra i morgon och framöver, för att ta bort den gas vi andas ut. Det riskerar att bli en världsdiktatur så småningom.

När jag var ung var atombomben det stora hotet och sedan svälten, för jorden var överbefolkad redan då för 50 år sedan. Tänk ifall kvinnorna kunde sluta att föda så många barn. Så bra allt skulle fungera då. Ingen skulle behöva gå fattig eller utan mat. Ingen skulle behöva kriga om landområden. Ingen skulle behöva utnyttjas av andra. Men människor är självförstörande också. Som bomber ungefär. De som nu ramlar ned i Ukraina för att en diktator vill det. Och i Texas är det förbjudet med abort ända tills mammans liv är i fara. 

Människor kan slösa bort sina talanger på helt märkliga saker, men det går inte att få stopp på befolkningsökningen eller låta alla leva gott på planeten. Kvinnor är egoistiska och vill inte låta världen bli det paradis som var meningen. Världen kommer dock aldrig att bli bättre. Det här är den bästa värld vi någonsin har haft och här finns alla möjligheter att utvecklas som individ. Vi har redan alla verktyg som behövs för att må bra och kunna se världen som skapad för att vi ska må bra. Inga tioåringar behöver äta antidepressiva i ett samhälle som står på deras sida och inte ger dem undergångsvisioner. 

PS. Och första snön för denna vinter trillar just nu ned utanför mina fönster! Hurra! DS.

En ros är en ros är en ros. Symboliskt står den för solen i rosens mitt och kronbladen är naturens oändliga och harmoniska skiftningar. Det är paradisets blomma i dess skönhet, fulländning och doft. 

onsdag 16 november 2022

Denna härliga årstid!

 Det är bra att inte fylla öronen med de senaste gräsligheterna ute i världen. Så det har jag slutat att göra nu när det går mot jul. Det finns minst lika mycket bra att glädja sig åt eftersom vi är otaliga numera på denna planet. Mänskligheten är inte krigisk utan lika mycket eller mer fredlig. Det som utmärker människor är inte att de slåss utan att de tar hand om varandra. 

Ett av mina barnbarn fyller 25 år i dag. Inte skulle han har kunnat växa upp och bli den han är i dag utan stöd från sin familj och släkt. Ingen av oss skulle ha kunnat bli vuxna utan stöd och hjälp från våra anhöriga eller från ett samhälle, som inte tog ifrån oss allt vi behövde. Så kloka är människor i allmänhet att de ordnar det så gott det går. Och så kommer också framtiden att se ut. 

Vi lever inte i en klimatkatastrof eller i ett omöjligt brottsligt samhälle. Det är det viktiga som räknas och det julkort jag visar er nedan är gjort av Jenny Lind år 1939. Det år som var det värsta i förra århundradet, för då startade en galen diktator ett krig, där det gällde att utrota en särskild sorts människor. Den sort som alltid hade beskyllts genom århundradena för att vara giriga och vara ett hot mot den enhetliga nationen och de andra som bebodde ett land. Detta krig som medförde otaliga döda. Fortfarande finns dessa hatiska känslor inom en del människor. 

Nu i våra dagar kan de som anklagas för att inte följa en statlig värdegrund bli anklagade för att vara en sämre sorts människor. Rent av brottsliga. Men den människosort, som alltid har stått bredvid och med stora ögon följt samtiden, skakar på sina huvuden. De följer inte med strömmen, utan bildar sig en egen uppfattning. 

Jenny Lind målade det här år 1939 till den jul när andra världskriget hade startat. Det gäller att se något annat än elände i denna vår egen tid också. Och stanna med barnets förundran inför naturens egen rikedom. 
 

tisdag 15 november 2022

Koppla av!

 Folk var så stressade när jag var och handlade så jag undrade om det redan var fredag. Men nej det är fortfarande tisdag. Det är alltid bra att koppla av och det skulle jag väl ha sagt till mannen, som trodde jag hade försvunnit från min kundvagn när jag bara sträckte mig efter en tidning. De har placerat dem längre bort nu. Dock hann jag hejda honom innan han gick före mig. Kanske fel? Borde väl ha släppt förbi honom när han var så stressad? Kanske var jultomten? För han hade vitt hår. 

Inte lätt att veta hur man ska uppföra sig, men alla är trötta i den Icabutik där jag handlar för de bygger om allt. De har hållit på i veckor. Går inte att hitta något alls längre. Svårt att begripa varför de gör detta. För att förvirra kunderna? Jag handlar där på tisdagar, för då är det pensionärsrabatt, men annars undviker jag denna affär numera. Var mycket bättre innan de började göra om allt och flytta på saker och ting så man inte hittar. Den var trevlig förut, men nu känns det som om det bara handlar om pengar. 

Själv kan jag koppla av så fort jag har lämnat denna affär, för mer handlar jag inte, om jag kan låta bli denna vecka. Har fortfarande inte fått något bostadsbidrag från staten, som jag har bett om sedan januari i år. De har väl inte tid med lilla mej på Pensionsmyndigheten, men jag tar en kaka och lite kaffe och kopplar av. Alla de svåraste problemen slipper jag som pensionär. Ska bara uppföra mig ordentligt resten av livet också. Precis som jag har gjort hitintills. God förmiddag på er och ifall vi inte ses så god eftermiddag och god kväll också! 

Den här stora enen skyddar mitt lilla, lilla hus. Det är så skönt med grönt på vintern. 
Det här är en rumsen, men den trivs än så länge bra utomhus på trappen. Ska försöka få den att övervintra. Så fin ljus färg. 

måndag 14 november 2022

Se julfilmerna!

Två, tre eller till och med fyra gånger om dagen så visar kanal 8 julfilmer. De är sådana där filmer som aldrig får mer än en stjärna på sin höjd om de recenseras, men har bra budskap i denna svåra tid. Så precis som julen glädjer dessa filmer dem, som ser dem. Själv ser jag dessa filmer för att må bra. Budskapet är exakt vad som behövs i denna mörka tid. 


Den här bilden är från julfilmen A Christmas switch, som visades denna morgon, men det kommer tre till i dag på samma kanal 8. Se dem och må bra!

söndag 13 november 2022

Innan glädjen infinner sig

 Jag har skrivit en baksidestext till min nya bok Innan glädjen infinner sig, som kommer nästa år. Texten lyder så här:

Alla svårigheter och sorger vi råkar ut för livet är till för att övervinnas på något sätt. 

Men det kan vara svårt att komma ihåg vår inre glädje just när vi drabbas av olyckor, sjukdomar eller död.

 Därför har den här boken kommit till för att berätta om allt detta och för att lämna något till eftervärlden och till människor som är drabbade. Den största glädjen finns inom oss alla. Och det gäller att inte tappa bort den även i de svåraste av tider. 

Det är den grund som alla har inom sig. Själva livet vilar på glädjen. 


Dessutom grunnar jag på omslaget till boken. Kanske ska det se ut som nedan. Eller något helt annat. 


lördag 12 november 2022

Snart är det jul igen!

 Den här bilden nedan är från 2013 den 22 december. Det var vårlikt då också. Så värmen har funnits förut. Men vi hoppas att det blir snö snart. Så tråkigt med barmark till jul. Jag bor inte kvar där heller. Det är mitt förra hus. Innan min sambo dog av cancer. Men han var sjuk då också. Sista julen han levde. I dag blir det julbelysning i Stockholm

 Halvfyra tänds detta års julbelysning i Stockholms innerstad i dag. Lite tidigt kan man tycka i dessa energispartider. Men bara energisparande lampor används och det är inte tänt dygnet runt, bara på helgerna lyser lamporna ständigt. Ni kan se hela sju älgar vid Nybroplan, familjen har fått tillskott med två, och längs Birger Jarlsgatan blir det granar. Det är som mörkast i november för ingen snö är i sikte. Hoppas den kommer till december åtminstone. Den här gången hade SMHI rätt och det blev 14 grader dygnet runt. 

PS. Så får vi också gråta en skvätt för Sven-Bertil Taube är död 87 år gammal. DS. 


fredag 11 november 2022

Den överfallna, våldtagna flickan i Morö Backe behöver sex assistenter

UPPDATERAT

 Skellefteå kommun går nu ut och söker sex personliga assistenter till den flicka som var nio år när hon överfölls i Morö Backe, men hon har nu hunnit bli tio år. Hon kommer aldrig att kunna höras för hon blev för svårt skadad. Hon fick bestående hjärnskador efter detta överfall som hon knappt överlevde. Det är ett mycket tragiskt fall då den 15-årige pojken försökte strypa henne med ett skosnöre och lämnade henne i skogen för att dö

En lärare på hennes skola gick ut och bad alla sluta hata denne etiopiske pojke, som utförde dådet. Det är omöjligt att inte bli upprörd och arg över vad som har hänt och hur slapphänt invandrare har tagits emot i landet. Ingen vågade naturligtvis ifrågasätta att hans ålder var tretton år, fast han var storvuxen, så han placerades tillsammans med sådana elever. Han är svensk medborgare.

Rättegången mot pojken inleddes i oktober, men har pausats för att han ska genomgå en utredning. Han har en intellektuell begåvningsnedsättning och han genomgår en stor rättspsykiatrisk undersökning för att undersöka om han kan dömas till fängelse eller vård. Den undersökningen tar fyra veckor och genomförs i Göteborg eller Stockholm. Rättegången pausades den 19 oktober och är i stort sett klar. Bara domen saknas. 

Detta är två tragiska fall som grundar sig på människors okunskap och oförmågan att se klart. Alla har blundat för vad denne pojke har behövt och mamman har tydligen inte kunnat se det heller. Hon har sagt att det var ett misstag att anmäla honom som två år yngre än vad han var. Nu blir dessa båda, gärningsman och offer, omhändertagna för livet förmodligen av samhället. Något som hade kunnat undvikas. Det rättspsykiatriska utlåtandet ska komma rätten till handa senast 30 november. 

1.12.2022

Jo pojken lider av en allvarlig psykisk störning. Han gjorde det då och gör det nu. Så han kommer att få vård och inte fängelse. Och ingen har upptäckt detta förrän det var för sent. 

torsdag 10 november 2022

SVT tror på kommande klimatkatastrof

UPPDATERAT

 Sveriges Television menar att sverigedemokraterna inte tror på en klimatkris, som ju SVT har gjort sedan länge. De har skickat ut en undersökning till riksdagen om detta, men deras undersökning besvaras av endast en tredjedel av riksdagsledamöterna och knappast alls av sd. Det går lika bra att dra slutsatsen att riksdagen inte tror på klimatkrisen, som FN nu har sagt råder sedan 1972 enligt medierna. Då hade vi tio år på oss att klara oss från den stora klimatkatastrofen. Detta har sedan upprepats otaliga gånger. Miljökatastrofen skulle se ut ungefär som den beskrivs i bibeln med stora översvämningar kallat syndafloden för Gud var trött på mänskligheten. Så beskrivs det fortfarande av FN enligt medier och alla är vi skyldiga. 

SVT tror absolut på klimatkris för att många av de anställda är miljöpartister. Så tron på att människor är orsaken till att världen nu förstörs och kommer att översvämmas är stark. Att SVT har gått ut med denna enkät för att bevisa att sd inte tror på klimatkris, beror på att Elsa Widding har gått emot den rådande tron. Hon är civilingenjör från Chalmers tekniska högskola och energiexpert. Hon har nu blivit riksdagsledamot för sd. Det är lätt för SVT att hysa denna politiserade tro för sverigedemokraterna är den stora fienden. 

Det gäller att låta befolkningen gå in i denna tro på världens undergång, så att människor blir villiga till uppoffringar som FN och stater kan ålägga dem. Rent politiska förändringar. Men att tala om andra förklaringar än att vi andas ut koldioxid och skapar denna gas mer än någonsin är tabu. Denna gas är enligt dogmen orsaken till allt elände och gör att temperaturen på jorden stiger. Förekommer det verkligen en klimatkris? Det går att diskutera. Och så görs också rent vetenskapligt, men detta får inte höras. Det är enklare att skrämma människor till lydnad under denna paroll som säger att världen kommer att gå under om vi inte lyder. Men inte ens FN talar i sitt vetenskapliga underlag om annat än klimatförändring, inte kris eller katastrof. Men det talar troende tyst om inom statliga SVT.

11.11.2022

Visste ni att det finns klimatpsykologer att gå till för dem som inte står ut med ångesten över att leva när så lite görs för att rädda planeten? Går att lyssna till Utbildningsradion för att få veta. Och bara att finnas till är att belasta den stackars planeten för mycket. Jo det är ju som sagt 8 miljarder människor numera på jorden. Men ingen talar på riktigt om att minska befolkningen. Det vore att ta bort friheten att föda. Men någon har sagt att kriget i Ukraina är bra för det tar bort både människor och materia. Jo domedagen är nära. Putin ska hjälpa till med det. Sic!


Bangladesh översvämmas varje år och har gjort det så länge jag minns. Det är ett platt land och stora floder rinner ut där. Bland andra Ganges. Det gör att landet blir bördigt genom översvämningar och många vill bo där. Landet har en yta som är cirka en fjärdedel av Sveriges, men hyser nu kring 166 miljoner invånare. Sedan 60-talet har landet fått nödhjälp också från Sverige. Befolkningen har tredubblats sedan 1960-talet och är nu världens folkrikaste land och har kring 1 300 invånare per kvadratkilometer. 


tisdag 8 november 2022

Klimatbonusen på elbilar försvinner

UPPDATERAT

 Skynda att fynda och köpa din nya elbil för i morgon är det för sent. Då är klimatbonusen borta på 70 000 härliga skattekronor (eller 50 000 nästa år). Det var den senaste nyheten i nya budgeten i går. Denna bonus har kostat alldeles för mycket för skattebetalarna och varför ska bilar som kostar kring en halv miljon eller upp till 700 000 kronor subventioneras? Elbilarna har kostat skattebetalarna 14 miljarder i bidrag i år, men nu skärs de sista 7 miljarderna bort. Om inte bilhandlarna blir överhopade med beställningar i dag. 

Annars blir det en stram budget som presenterades nu på morgonen av finansminister Elisabeth Svantesson. Inflationen som är lika hög som när jag var yngre på 90-talet blir nu nästa generations fattigprövning. Alla får högre kostnader, men dessa faller på var och en av oss. Inga skattesänkningar är att vänta för dem med låga inkomster. 

10.11.2022

Både Stockholm och Göteborg ska införa förbud mot bensin- och dieselbilar i innerstan. Tidsplanen för Göteborg är inte fastställd, men i Stockholm gäller förbudet från 2024 i Gamla stan och delar av Norrmalm. Hantverkare är inte undantagna utan alla måste köra elbil eller gasbil. Det är miljöpartiet som har tagit över i båda städerna. Dock gäller det inte sjuktransporter. Det tackar vi för!

Den här elbilen kostar mer än 2 miljoner kronor och för den får ingen någon elbonus i Sverige. Men i morgon är det slut med bonusen för alla elbilar, för de har blivit billigare enligt regeringen. 

måndag 7 november 2022

Margaux Dietz är ett offer för vloggen

 Hade aldrig hört talas om denna 32-åriga kvinna förrän nu när hon är på allas läppar, som det nya hatobjektet. Hon har lagt ut en film på en vlogg på en blodig man utanför sin dörr och skickat ut sin 5-årige son för att peta på honom plus någon som filmar denna scen i trappen. Vem som har filmat denna ofattbara scen är osagt. 

Tyvärr så företräder hon den omänsklighet som kan breda ut sig hos någon som är född i Saltsjöbaden och som aldrig har begripit något alls om livet. Hon är nu mycket omskriven och har fått annonsörer att säga upp bekantskapen. Hon får löpa gatlopp helt enkelt, som så kallad influencer. Vet inte riktigt vad detta är i dagsläget, men kanske någon som trots gammelmedierna blir en inflytelserik person utanför denna sfär. 

Har hon blivit döpt och konfirmerad? Eller är hon utan sådan påverkan och helt enkelt född omänsklig och aldrig korrigerad? Ju äldre jag blir desto mer lutar jag åt att människor är som de är. Det går knappast att påverka dem särskilt mycket. De går sin väg genom livet som de är om de inte som i det här fallet får en riktig smäll av omgivningen. Då kan poletten trilla ned till slut. 

Vi får väl se hur det går. Men hennes uppträdande är precis som man tänker sig någon som står så högt över kreti och pleti att en annan utslagen människa bara är ett paket man kan skratta åt. Det yttersta tecknet på detta uppförande är annars vad som har utspelat sig och utspelar sig varje dag i Ukraina för att Putin aldrig har kunnat begripa vad livet egentligen handlar om. Denna sorts människor tror det handlar om makt. 
lördag 5 november 2022

Vänsterpartiet i Malmö stöttar terror

 Att hålla upp PKK-flaggan inne i kommunfullmäktigesalen i Malmö är att stötta PKK och att inte tycka att det är rätt med demokrati. Det gjordes i förrgår av Showan Shattak och Maria Dexborg. Hon är ordförande i Malmös vänsterparti och Showan Shattak sitter i fullmäktige. PKK är terrorklassat av Sverige, Finland, EU, Nato och USA. Meningen är naturligtvis att Sverige inte ska gå med i Nato, för här i Sverige finns anhängare till terrorister, och nästa vecka ska statsminister Ulf Kristersson träffa Erdogan i Turkiet. 

Jag har alltid tyckt att det är märkligt att Sveriges invånare har varit så förtjusta i kommunismen när vi vet vad som hände i Sovjet och vad som nu har hänt med Ryssland. Alla extremistiska åskådningar är till för att ge dem som klättrar upp till makten mera makt och kunna må bra själva, men folket ska inte göra det. Så alla som var vänsterextremister på 60-70-talet fick makt i Sverige. Vänsterextremist var bra på den tiden. Numera håller det på att svänga och äntligen kan något annat få höras. 

I Turkiet bor fler kurder än i något annat av Mellanösterns länder. Förmodligen kring 15 miljoner. Annars finns de i gränsområdet till Iran och Irak. De har i många år velat ha självstyre och har fått det i viss mån i Irak. Men något eget land kallat Kurdistan har de aldrig haft. De omfattade Zarathustras lära zoroastrism. Den religionen dominerade Iran under 1 500 år. Där betonas människans frihet, rättskänsla och fortsatta skapandet av världen. Men numera är islam den religion som kurderna har anslutit sig till. 

Regeringen tar nu avstånd från YPG och PYD, som är kopplade till PKK och som är verksamma i Syrien. Allt för att Sverige ska kunna gå med i Nato och att Turkiet inte ska hindra detta. Turkiet har i sin tur varit med i Nato sedan 50-talet då Turkiet var ett helt annat land. Då regerade västerländska värderingar och det var först på 2000-talet som Erdogan gjorde om Turkiet till ett islamskt land. Tidigare var det mer sekulärt. 

Showan Shattak och Maria Dexborg håller upp PKK:s flagga i fullmäktigesalen i Malmö. Därmed säger de att de är emot demokrati. Och de stödjer den terror som PKK utövar. 

onsdag 2 november 2022

Tove är hittad!

UPPDATERAT

Det måste vara Tove som har hittats avliden. Polisen ska hålla pressträff i kväll klockan 21. Så sent hålls väl inga pressträffar. De båda häktade är omhäktade i dag. Kanske har det fått någon att prata? Här skrev jag tidigare om detta fall med Toves försvinnande och de båda häktade. 

21:01

Polisen bekräftar att det är Tove som är hittad. Ingen dödsorsak ännu. Behövs obduktion. Inga andra personer än de båda som sitter häktade är misstänkta i fallet.

3.11.2022

De båda misstänkta heter Johanna Jansson 19 år och Maja Hellman 18 år. Så svårt att begripa hur detta har kunnat ske. Är det den senaste avarten av feminismen att kvinnor ska kunna mörda också? Johanna Jansson flyttade till sin lägenhet i år i juni medan Maja Hellman bor med sin familj, mamma, pappa och bror. Vila i frid Tove!

21.11.2022

Jo den yngre Maja skyller mordet på Johanna. Och så kan det förstås vara. Men vi får väl se hur alla turerna nu ska gå. Bråk medförde att de skulle prata hemma hos Johanna. Och där hände något konstigt. De båda misstänkta är inte allvarligt psykiskt störda utan är helt vanliga förnuftiga kvinnor. Kan man tro det? Så säger åtminstone den undersökning som de har gått igenom. 


tisdag 1 november 2022

Johan Rockström varnar för 27 centimeters höjning av havet

 Johan Rockström fick framträda i SVT:s klimatpropaganda apropå att FN nu ska ha sitt årliga klimatmöte i november. Havsnivån ska numera höjas med 27 centimetrar inom 100 år, men vi är illa ute ändå. För vi förstör hela jorden med vårt användande av bilar och annat. Jo inte så märkligt när människan är den art som har tagit över planeten och numera är kring 8 miljarder invånare. 

Men ingen vågar riktigt säga att folkökningen är boven. För naturligtvis ska människor få föröka sig fritt och så mycket de vill. Att det inte går ihop ekonomiskt och att det gör att Afrika inte på länge har klarat stora delar av sin befolkning utan är beroende av ständig hjälp från Västvärlden ska vi tala tyst om. Och att folken (läs männen) dessutom försöker fly undan de märkliga regimer som finns fortfarande på olika håll i Mellanöstern och även i Afrika om detta ska vi tiga. 

Allt ska skyllas på de vita män, som har utvecklat tekniken så att vi har kunnat föda en stor befolkning på jorden. Och den medicinska utveckling, som gör att vi kan klara sjukdomar, som förr var dödliga. Även om länder måste stängas ned när det kommer pandemier från Kina. Det rycker i alla klimattrådar, men ingen vill se elefanten i rummet. Den som växer sig så stor snart att själva rummet förstörs. 

Nej vi ska inte hindra människor från att föröka sig, för dessa personer kan användas av olika länder för att utnyttjas i yrken som de vita männen inte längre vill ha. Och kvinnorna kan bli städerskor eller användas sexuellt av männen. Och männen kan importeras och sättas i etniska områden, där de får skjuta ihjäl varandra när de slåss om knarkmarknaden. 

Självklart går vi mot ännu större motsättningar på denna planet mellan människor, när det inte finns någon gräns alls för denna ökning av befolkningen. Och kriget i Ukraina ska vi väl inte ens nämna i sammanhanget? Det är ju följden av att en man har blivit galen av makthunger nu igen. Så går 30-talet igen fast vänstern trodde att det skulle bli exakt som på 1930-talet. Nej det blev det tidigare kommunistiska Ryssland, som blev boven i sammanhanget. Svårt att ställa om för vänstern. 

Och under tiden så fortsätter allt att läggas på klimatet för ingen kan ju undkomma detta. Det går att skrämma ihjäl den yngre generationen. Så typiskt då att de båda omhändertagande kvinnorna i släkten inte orkade längre utan tog livet av sig själva. De hade väl sett för mycket av eländet runt sig för att vilja leva längre. Den yngsta av dem var nästan färdig med sin specialistutbildning som sköterska, men valde att lämna jordelivet istället. Tyst för guds skull! Det handlar om klimatet och att isarna smälter. Inte om något annat. 

SVT:s Morgonstudion tuggar på i sin klimatpropaganda med Johan Rockström. Jo vi kommer alla att drabbas av 27 centimeters höjning av havet inom hundra år. Jaha.