lördag 30 juni 2018

Hugh Grants fru kidnappades av fransk taxichaufför

Vilken historia skådespelaren Hugh Grant kunde berätta efter att han hade gift sig med svenska sambon Anna Eberstein i London förra månaden. De tillbringade smekmånaden i Paris, var annars? När Hugh Grant skulle betala taxin hade han inga kontanter på sig, så han ville att taxin skulle köra till en bankomat. Det gjorde taxichauffören, men bankomaten fungerade inte. Chauffören tänkte köra vidare med frun Anna Eberstein fortfarande i taxin och Hugh Grant fick panik och skrek att hon skulle lämna bilen. 

Chauförren frågade vad de gjorde, så Hugh Grant sade att de inte tänkte betala, för bankomaten fungerade inte. Och då körde taxin iväg med hans fru! Om detta är en skröna eller inte går inte att avgöra eftersom han inte berättar hur han fick tag på frun igen. Dock säger han att han alltid har problem med taxichaufförer i Paris. Men förmodligen ordnade hon saken på egen hand. Svenskor är vana att fixa allt och hon är TV-producent till yrket. Borde kunna ta hand om sig själv. De båda har tre barn tillsammans, det senaste fött i år i mars. Så det var kanske läge att gifta sig. Han har sedan tidigare två barn med Tinglan Hong från Kina. Paret Eberstein-Grant har köpt tomt vid havet i Torekov och rev det hus som fanns där och byggde ett nytt sommarhus. Det var klart förra året och ligger verkligen på "badrocksavstånd" till bad, för Hugh Grant kom strosande i badrock förra sommaren.


Hugh Grant gick i badrock i Torekov förra sommaren
 precis som om han inte vore kändis.
Dock inte så glad över uppmärksamheten.
Faksimil från Google. 

Sverige måste förtjänas som land

År 1941 var min mamma Harriet 17 år och min pappa Ingvar 25 år. De hade inte träffats ännu flickan från torpet och mannen från den finare släkten. Och jag var inte född. Det skulle dröja ännu tre år innan de möttes under brinnande krig och började umgås. Han var inkallad och hon jobbade. Hon hade slutat skolan efter sjätte klass, gått i skolkök, konfirmerats och börjat arbeta som 15-åring. Han var en eftersläntrare på universitetet och hade ännu inte flyttat hemifrån. Han befann sig i armén i Skåne. Under kriget hade ingen särskilt mycket, ransoneringskorten sparades. Ingen visste något om hur framtiden skulle gestalta sig. Sverige hade 6,5 miljoner invånare och fler kunde knappast försörjas här. Men alla som bodde här hade förtjänat att göra det. De flydde inte landet till USA som så många släkter gjorde i början av 1900-talet och tidigare. Vilhelm Moberg skrev detta år 1941 Svensk strävan, en skrift om att Sverige var ett land där invånarna hade förtjänat att leva. Skriften om 21 sidor utgavs inför hotet om en nazistisk ockupation. Utdraget nedan känns aktuellt också i år 2018. 


fredag 29 juni 2018

När dom skjuter journalister

The Capital Gazette i Annapolis i Maryland drabbades av en mördare under eftermiddagen i går lokal tid. Fem journalister mördades av en missnöjd man, som hade hotat tidningen under ett flertal år. Jarrod W Ramos, 38 år, hade länge hatat tidningen och journalisterna. Han använde rökgranater och ett hagelgevär när han tog sig in på redaktionen. President Trump som annars alltid klagar på journalister och deras "fake news" twittrade nu och beklagade morden. Gärningsmannen hade stämt tidningen år 2012, men inte fått rätt utan avfärdats i två instanser under tre år. Ramos förföljde en kvinna med mejl och menade att hon skulle begå självmord. Ramos erkände sig skyldig till trakasserier mot kvinnan i domstol och sedan skrev en journalist om detta. Ramos sköt genom glasdörren till redaktionen för att ta sig in och dödade Wendi Winters, Rebecca Smith, Robert Hiaasen, Gerald Fischman och John McNamara.

På DN var det fritt fram att gå in under mer än ett århundrade, men numera finns det hinder mot att ta sig fram till redaktionen. Situationen för journalister är inte längre säker. Hatet även i Sverige mot enskilda journalister har ökat. Det märktes inte minst mot mig när jag berättade att elvaåriga Ebba Åkerlund var en av de terrormördade på Drottninggatan förra året. Mitt facebook-konto översvämmades av meddelanden om att ta bort detta. Det fick inte omtalas. Jag har hemligt telefonnummer, men hatarna ringde till DN och till mina släktingar. Många meddelanden till mig var säkert så kallade "botar" automatiserade fejkkonton. När jag kontaktade dessa visste de inte om att de hade skickat något meddelande till mig. Deras facebook-konto hade kapats.

Detta som är grunden för ett fritt demokratiskt samhälle, att man får omtala vad som händer och sker, försöker nu en del element ta bort ur vår värld. Den värsta attacken på en tidning var i Frankrike år 2015 då tolv personer mördades på tidskriften Charlie Hebdo, som drev med allt och stod för satir. Också mot muslimer. Det var salafister som var terroristerna den gången. Medan nu i Maryland, USA var det en missnöjd man, som menade att tidningen hade hängt ut honom. Annapolis har ungefär 40 000 invånare. En liten ort och The Capital är liten tidning utan någon större säkerhet. Gärningsmannen hade tagit bort sina fingeravtryck, men han identifierades elektroniskt genom ansiktsigenkänning. Nu är hans ansikte känt över hela världen. Det ville han säkert inte, men hatet och ondskan hade tagit över honom. 

President Trump twittrade och
gärningsmannen Jarrod W Ramos togs av polis.
Faksimil från Twitter och Google. 

Italien fick nog av flyktingar

Italien hotade att blockera alla beslut i EU med ett veto om de inte fick hjälp med alla flyktingar över Medelhavet. Så det stora mötet om flyktingarna i EU i natt slutade med att asylcentra ska inrättas runt Medelhavet och där ska de som vill fly eller flyr över Medelhavet från Nordafrika tas om hand. Det ska vara frivilliga asylcentra i olika EU-länder och tio länder har anmält sitt intresse för detta. Där ska riktiga flyktingar skiljas ut från de som vill ha ekonomiskt sett bättre liv. 

Stefan Löfven var inte nöjd för han vill ha en jämn fördelning av flyktingar över hela EU. Det har varit hans linje hela tiden. Men den gäller inte. Dock vill han inte inse det. På frågan om Sverige ska ta emot fler flyktingar eller inrätta något asylcentrum svarade han dock nej. FN:s flyktingorgan UNHCR ska nu tillfrågas om dessa bevakade asylcentra. EU:s bevakning av de yttre gränserna ska också stärkas.

Tysklands Angela Merkel stod inför en regeringskris om hon inte kunde lösa migrationsfrågan före månadsskiftet. Tyskland är också det land som har tagit emot flest flyktingar sedan den stora asylmarschen genom Europa hösten 2015. Grekland sade sig vara berett att ta tillbaka flyktingar, som först anlänt dit, men sedan sökt sig vidare in i Europa. Det är Österrike som är ordförandeland i EU från den 1 juli och både Österrike och Italien vill göra mer för att stoppa flyktingströmmen in i Europa. Men Italien var nöjt med nattens förhandlingar. Vi är inte längre ensamma, sade den nye premiärministern Conte. 

Här skrev jag tidigare om detta. 


Ekonomiska flyktingar är inte längre
 välkomna i Europa.
Det är EU-länderna överens om.
Bevakade asylläger ska upprättas.
Faksimil från Google. 

torsdag 28 juni 2018

Att rösta är förbjudet

UPPDATERAT
Salafister påverkar andra muslimer i vardagen i Sverige. Det konstaterar Försvarshögskolans nya rapport om denna riktning inom islam som anser att Allah står över allt och att alla måste underkasta sig hans lagar. Alla salafister är inte jihadister, men alla jihadister är salafister och predikar våld. Terrordåden på Drottninggatan år 2010 och 2017 är uppmärksammade händelser med grogund i denna miljö. Likaså resandet till jihadistiska grupper från Sverige till Mellanöstern. 

Sådana grupper har tiodubblats under mindre än ett decennium i Sverige och det finns tiotusentals salafister i Sverige. De finns i lokalsamhällen som Halmstad, Stockholm, Göteborg, Borås och Västerås. Den här riktningen inom islam vill följa de tre första generationerna efter profeten Muhammed. Salafister motsätter sig alla förändringar, avvikelser eller förnyelser i religionstolkning. Salafism är starkt gränssättande mellan muslimer och icke-muslimer, mellan rena och orena muslimer, mellan män och kvinnor, mellan halal (tillåtet) och haram (förbjudet), mellan islam och Väst.

I grund och botten finns det inom salafismen en antidemokratisk hållning, eftersom att följa Gud och Guds lagar är det enda tillåtna. Salafistiska missionärer är väldigt aktiva på sociala medier, och använder forum som Youtube och Facebook för att nå ut till nya målgrupper. I Borås sätts unga från tidig ålder i koranskolor och får lära sig att inte beblanda sig med det motsatta könet. Enskilda elever dricker inte skolans vatten och får inte måla med vattenfärg eftersom vattnet är "kristet".

I Västerås förekommer religiös påverkan blandat med kriminalitet. "Det kan handla om ett gäng grabbar som kommer in i matbutik. Har kassörskan inte slöja på sig tar de vad de vill ha utan att betala, de kallar kassörskan för svennehora och spottar på henne", berättar en polis i rapporten. I Eskilstuna bevakar salafister hur kvinnor och barn klär sig. Heltäckande klädsel praktiseras långt ner i åldrarna.

Att rösta är haram, förbjudet, enligt salafister.
Faksimil från Google. 
I Göteborg uppmanade salafister vid förra valet andra att inte rösta eftersom det var "haram" (förbjudet). "De sa att på domedagen kommer du att få stå till svars för allt dumt politiker gjort om du röstar. De stod vid vallokaler i Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. Vid en vallokal viftades med en IS-flagga", säger en kommunanställd. I Arlöv har barn "lekt IS" på förskolor och även uttryckt att de inte vill leka med barn av annan trosuppfattning då de anses ”orena”. Det svenska samhället har problem att hantera påverkan från salafism. Såväl skola som socialtjänst har svårt att förstå religionen, och brottsbekämpande myndigheter anser att det ligger utanför deras befogenheter, då det inte är brottslig verksamhet. Denna religion och kultur är milsvitt från den svenska uppfattningen om sakernas tillstånd.

Rapporten ser att starka sociala relationer finns mellan olika centrala salafistiska aktörer i Sverige som förenar salafist-jihadistiska miljöer med salafistiska aktörer. Salafistiska predikanter uppträder enskilt och tillsammans i samma moskéer, föreningar, och de arrangerar ibland gemensamma föreläsningsturnéer. Studien visar även att de salafist-jihadistiska miljöerna utvecklats och växt sig starka på flera platser i svenska städer. Studien ger en unik översikt över hur dessa miljöer ser ut och har utvecklats över tid. Rapporten bedömer att den salafistiska propagandan har bidragit till att fler svenskar rest till Syrien för att ansluta sig till jihadistiska rörelser.

Det finns ännu för liten kunskap om detta i Sverige och denna studie är enbart en början till att förstå vad som sker. De som står bakom rapporten menar att det behövs ökad kunskap om salafism i samhället, dess påverkan och vikten av att skilja på islam som trosutövning, islamism som politisk ideologi och salafism i olika former. Utländsk finansiering av svenska koranskolor, moskéer och religiösa föreningar behöver studeras närmare. Koranskolornas roll behöver studeras mer, och huruvida antidemokratiska normer och värderingar lärs ut och påverkar barn och ungdomar. Det finns ett stort behov av att förstå hur religiös påverkan har inflytande på hederskultur.

Rapporten är författad av Dr. Magnus Ranstorp, Filip Ahlin, Peder Hyllengren och Magnus Normark vid Centrum för Totalförsvar och Samhällets Säkerhet (CTSS) på Försvarshögskolan.

18:06
När Rapport skulle berätta om detta fungerade inte tekniken utan nyhetsprogrammet måste gå ut med nedanstående skylt i rutan. Vad händer? Är TV-huset under attack? Sedan avlöstes denna skylt med en till i rött. Och så utgick Rapport. 
Rapport utgick pga tekniska problem.
Vad betyder det?
Katastrof att inte nyhetssändningarna fungerar.
I vår objektiva och sakliga television.  

Vilken tur att det finns fotboll!

För annars skulle krigen vara betydligt vanligare. Nu får spelarna utlopp för sina egna trauman (om de har några) och länder sitter samman och stannar upp i gemenskap framför TV-skärmarna. I alla fall männen och en del kvinnor. Själv vågar jag aldrig titta. Jag har blivit så känslig på gamla dar. Lider så mycket utan anledning, kanske beroende av egna trauman. Jag tittar lite då och då på skärmen, där jag har stängt av ljudet för att se hur det går. Det räcker. 

I går drabbade dock andra gäng än fotbollslag samman på sjukhus i Uppsala, på Akademiska. En man blev knivskuren och det betecknas som mordförsök. Det var ett tiotal personer som slogs, några kända av polisen sedan tidigare, som det brukar heta om kriminella. En person greps. Men bara en kvinna i 60-årsåldern misstänks har mördats denna vecka. I Uppsala. Ännu får man säga. För det "normala" är tre mordfall i veckan i Sverige. Dock verkar kvoten bli uppfylld denna månad också. För det är tolv misstänkta mordfall som har inträffat. Och sammanlagt blir det åtminstone 90 misstänkta fall av dödligt våld i år. Fler än förra året.

Så där går det att se att landet är under attack från de nytillkomna. Eller de som kom hit som barn. Hur mycket man än använder statitiken för att berätta detta, så försöker politikerna säga att de fixar det här. Nästa år eller följande. De satsar miljarder mot segregation under nästa decennium. Med en budget på kring 40 miljarder, lika stor som försvaret, försöker Sida också rätta till världen. Men det är ett faktum att utifrån kommande är mer brottsliga än de som har bott här länge. Rätt så självklart egentligen. Så har det varit i mer än 40 år i Sverige. Det är krigen som åstadkommer detta. På 90-talet var det krig på Balkan och då kom brottslingarna därifrån. 

Inte bara människor slåss utan också djur om det blir för trångt, om det inte finns tillräckliga revir. Så de kan klara sig själva. Men människor kan tänka bättre än djur och behöver inte bara gå efter instinkt så därför borde mänskligheten som helhet utvecklas mot något bättre. Och inte enbart bli girigare. Men då gäller det att berätta och prata om de fakta som finns och inte tysta vad som upptäcks. Dit har vi inte kommit. Jag skrev min bok Ett sekel av tystnad för att upptäcka vad som hade gått fel i släkten och i samhället, även på regeringsnivå, år 2003-2005. Jag upptäckte att Thomas Eneroth (s) inte hade en susning. Sedan dess har det blivit värre. Uppföljaren lär heta: Ett sekel av tystnad 2.0.
Tänk om det här vore dörren mot framtiden.
Eller om klimatet mer liknade detta
hela året. Vilken lycka!
Foto Ann Helena Rudberg

onsdag 27 juni 2018

Astronauten Buzz Aldrin stämmer sina barn

Den 88-årige Buzz Aldrin, som var nummer två på månen år 1969, har en dotter och en son, som försöker komma åt hans pengar. De har stämt pappan för att de menar att han har försämrade mentala förmågor och är dement. Buzz Aldrin i sin tur har stämt dem tillbaka. De båda barnen- Andrew och Janice - har hand om ett privat företag plus ett icke vinstdrivande företag i Aldrins namn. De vill nu ta ifrån pappan hans kontroll över ekonomin. Aldrin menar att hans son har tagit ut en halv miljon dollar från pappans privata konto under de senaste två åren. 

Buzz Aldrin genomgår nu en komplett medicinsk undersökning, som avslutas i dag för att fastställa om han är kapabel att sköta sig själv. Barnen har också försökt förbjuda Aldrin att gifta sig. Det handlar om hans båda företag Buzz Aldrin Enterprises och icke vinstdrivande företaget The ShareSpace Foundation. Så tråkigt när det blir så här mellan generationerna. Och i USA kan man stämma varandra för allt. Elvis Presleys dödsbo har blivit stämt för att Elvis Presley Enterprises hade ljugit om att han var död. En man påstod att han hela tiden pratade med honom på telefon. Han förlorade.

Buzz Aldrin vill se en rymdfärd till Mars.
Faksimil från hans företag
The ShareSpace Foundation. 

tisdag 26 juni 2018

Rasister är vi allihopa

Ja om medierna får bestämma så är vi alla rasister. Särskilt nu i valtider när sverigedemokraterna har höga siffror. Aftonbladet tar i förstås och skriver på ledarplats att sd-rasismen och hatet mot Jimmy Durmaz hör ihop. För mig som kvinna och pensionär känns det inte så aktuellt med hat och hot. Det är männens revir. Och dessutom är de inte många de som sysslar med sådant. De på yttersta högerkanten är några hundra. Yttersta vänstern kanske trehundra. Så det handlar om cirka 3 000 våldsextremister i Sverige. Åtminstone uppskattades antalet till detta år 2017 och de flesta var islamistiska extremister. Omkring 2 000 var IS-anhängare. Så beskrev Säpo det. Och DN Kultur ifrågasätter den falska berättelse som har skapats kring hatet och hoten mot Jimmy Durmaz.

Med den beskrivningen är den våldsamma rasismen mot de flesta i Sverige riktad mot majoritetsbefolkningen. Precis som terrorattentatet i Stockholm förra året. Inte mot sådana som Jimmy Durmaz. Vem som helst som hade orsakat att Sverige förlorade mot Tyskland när det var 15 sekunder kvar av matchen hade fått stå ut med hat och hot på sociala medier. Men nu är det Jimmy Durmaz, som dessutom har ett stort skägg och mörkare hy, och då tar förstås alla dumskallar chansen. Återigen det är männens värld. Inte min. Inte heller kvinnornas. Mer än i undantagsfall som när Victoria Kawesa tidigare Fi misshandlar en man i tunnelbanan och åtalas för det. Fast hon har hållit upp rasistkortet och påstått att det var tvärtom hon som blev misshandlad av en vit man.

Tyvärr har vi numera ett överskott på män i Sverige. Det har politikerna orsakat. Män har i alla tider genom evolutionen varit benägna att ta till våld. För att försvara sin jordbit och sin familj. Det är inbyggt i männens utveckling samtidigt med att vi alla har fått ett bättre förstånd. Kvinnor och barn är svagare och måste beskyddas. Så ser världen ut. Alla människor befinner sig inte på samma nivå. En del är mer aggressiva och känner sig mer förfördelade. Positionerna är låsta inför hösten. Det ska bli skönt när valet den 9 september är över.


Till vilka riktar sig dessa bilder?
Mest mot ett litet fåtal män.
Faksimil från Jimmy Durmaz instagram.måndag 25 juni 2018

Hatet på nätet tystar människor

UPPDATERAT
Jo det är klart att hatet på nätet gör att personer undviker att skriva vad de tycker i politiska frågor. Det kan vara farligt för man blir anmäld och kan bli av med jobbet. Nu konstaterar Internetstiftelsens rapport "Svenskarna och internet" att 27 procent har låtit bli att uttrycka sina åsikter på internet av rädsla för hat och hot. Och kring 14 procent har utsatts för näthat. Själv befinner jag mig i kategorin där en procent har blivit utsatt för näthat. Jovisst har jag det. Och särskilt då från yttersta vänstern och yttersta högern. De projicerar sina fantasier.

Men det stoppar inte mig, för jag har gener från min pappa Ingvar Rudberg, som var journalist hela sitt arbetsliv och skrev sin sista artikel innan han dog om D-dagen och bad sin fru att se till att den blev publicerad. Han dog den 28 mars 2004 och D-dagen var den 6 juni. Då högtidlighölls 60-årsminnet av den stora militära övergången från England till Frankrike för att stoppa andra världskriget. Det var ett viktigt minne för honom eftersom han själv var i 20-årsåldern under andra världskriget. Hans artikel blev publicerad.

Själv har jag jobbat som anställd journalist sedan jag gick ut journalisthögskolan 1974, på DN 18 år framåt. Jag slutade med avgångsvederlag för det var kris då på 90-talet också. Och vi hade lyckats att låna pengar för att bygga ut vårt lilla 50 kvadratmeters hus när räntorna gick upp till ofattbara nivåer. Helt obegripligt nu när de ligger nära noll. Men då ryckte riksbankschefen Bengt Dennis (s) ut för att försvara svenska kronan och höjde räntan till 500 procent. Helt vansinnigt. Vi kunde bo kvar tack vare avgångsvederlaget och jag bor där ännu i dag. Och skriver gör jag dagligen. 

Näthat kommer alltid att finnas så länge det inte blir statlig censur. Människor har försökt stoppa mitt facebook-konto och min blogg, men det går inte. För jag skriver aldrig egentligen vad jag tycker i politiska frågor utan om saker som ligger i framkant i tiden. Det som kallas nyheter. Jag uttalar mig aldrig bortom sans och förnuft. Det är bara människor som inte har något skriftspråk, som gör så. Dock är jag tvungen att ha hemligt telefonnummer annars är det för lätt att bli förföljd. Tidigare antog också folk (läs män) att jag var i 30-årsåldern eller så och att jag jobbade som fast anställd på DN nu också. Fast jag är 72 år. Så de skrev som ett avslöjande att jag inte fanns där när de ringde växeln. Dumskallarnas sammansvärjning.

Tack och lov är jag inte tvungen att skriva artiklar, för som jobbande journalist idkar man inte bara självcensur, utan texten är inte ens egendom alls utan tillhör den som ger ut tidningen. Man är köpt av en ägare. Journalistkåren är tyvärr ett skrå och har alltid varit det. Någon yttrandefrihet finns inte som journalist. Det är en myt. Och dessutom blir man numera förföljd av allmänheten. Är det verkligen värt det? Och är inte de som ändå envisas med att vara journalister lika utsatta som poliser är i Sverige? Eller värre? 
10:47
PO Pressombudsmannen fäller tio medier för att de har publicerat namn i metoo-rörelsens spår. Det är Expressen som är värst enligt PO Ola Sigvardsson. Men DN och Svenska Dagbladet fälls också. Dock är tidningen Arbetaren den publikation, som har förbrutit sig grovt mot publicistisk god sed. Kvalitetsmedierna måste fundera på hur de gör i framtiden, menar Ola Sigvardsson. Publicitetsskadan för enskilda har blivit oförsvarlig. Pressombudsmannen är en städgumma där journalister sitter själva medan det från början var jurister. Yttrandefriheten är större för enskilda än för medierna vilket kan försvaras av att de har stor makt genom sin industriella framställning av tryckta tidningar.


Internet är ingenting i sig självt.
Vi människor skapar innehållet.
Det speglar vilka vi är.
Faksimil från Google. 

söndag 24 juni 2018

Fotboll gäller livet

Jag minns när jag följde med min första långvariga pojkvän på fotbollsmatch i Tyskland. Det var på 60-talet och jag begrep inte känslan av att det var så viktigt med fotbollsmatchen i Braunschweig. Nu gör jag det bättre för fotboll var ett sätt att få utlopp för allt hemskt som hade hänt bara kring 20 år tidigare. Ett sätt att slippa tänka på alla trauman som hade skapats då för tyskarna. 

Fotbollen i VM för Sverige blir allt viktigare känns det som. Särskilt i år när det är valår. Då kan svenska män (och en del kvinnor) koppla loss från vardagen och glömma att landet är under attack. Att vi har det värre än någonsin tidigare i Sverige genom all den invandring vi har fått. Alla invandrare är mer kriminella än svenskar. Det finns statistik på detta, vilket Ann Heberlein (m) framför här. Och författaren Björn Ranelid har en lång krönika i Expressen, där han menar att de kriminella styr Sverige. Det är en otäck bild han målar upp.

Visst är det sant att Sverige har förvandlats. Detta genom att vi ingår i EU och att gränserna inte längre bevakas tillräckligt. Tyvärr är det nödvändigt att misstro alla som vi inte känner. Och rädslan brer ut sig. Att fotboll har blivit så viktigt speglar bara detta och att Jimmy Durmaz gör att Tyskland får frispark i sista minuten på övertid mot Tyskland är bara symptomatiskt. Han är svensk och född i Örebro, men spelar för Olympiakos i Grekland till vardags. Han har assyriskt-syrianskt ursprung och även om han är född här behöver han inte känna sig svensk in i förfädernas rötter. 

Så blir världen alltmer internationell och det är helt rätt. Vi behöver bli detta, vilket vänstern har hävdat i ett århundrade ungefär. Men det betyder inte att vi ska invaderas av människor som aldrig har ingått i vår gemenskap och inte känner som vi gör som är födda här och har bott här i generationer. De som är stolta ättlingar till Gustav Vasa, omkring en kvarts miljon människor. Följande kända är släkt med Gustav Vasa, det är bevisat: Olof Palme, Anna Kinberg Batra, Björn von Sydow, Filippa Reinfeldt, Dag Hammarskiöld, Pehr G Gyllenhammar, Jacob Palmstierna, Eva Hamilton, Peter Hjörne, Magdalena Ribbing, Yrsa Stenius, David Lagercrantz, Ellen Key, Cecilia Torudd, Louise Boije af Gennäs, Max von Sydow, Bo och Johan Widerberg, Magnus Uggla, Anne Sofie von Otter och Povel Ramel.

Jag skulle tro att de vrider sig i sina gravar de som inte längre finns bland oss. Eller? Det som Sverige har stått för i generationer håller på att försvinna och då menar jag inte att sverigedemokraterna skall återta detta. Det är omöjligt. Vi får stå ut med den situation vi har skapat. Vi har tagit hit alla världens problem av någon anledning, för att vi är för övermaga, för stolta över vad vi har skapat tidigare, för naiva gentemot andra kulturer. Det är människor som skapar framtiden också i Sverige och har vi tagit hit alltfler män, som inte begriper hur kvinnor ska behandlas och alltfler från kulturer som är mer barbariska än vi så får vi stå vårt kast. 


Jag visste inte att Jimmy Durmaz var svensk.
Han kunde lika gärna ha varit tysk.
Fotbollsspelare är internationella.
Faksimil från Google. lördag 23 juni 2018

Thomas Gür benar ut vem som är svensk

UPPDATERAT
Lagom till det stor slaget mot Tyskland i fotboll i kväll försöker ledarredaktionen på Svd i form av Thomas Gür att förklara vad en svensk kan vara för ett underligt djur i vår Herres hage, som man sade förr i tiden. Enligt honom försöker folk i allmänhet beskriva tre olika saker med ordet "svensk". 

1. Etnisk svensk vilket är de som har sina rötter i den dominerande folkgruppen i Sverige oavsett hur länge de har varit här. Men de måste ha assimilierats i folkgruppen svenskar genom generationer eller genom att de var barn när de kom hit. Det finns också etniska svenskar utanför Sverige: finlandssvenskar och ålänningar bland andra.

2. Svensk som nationstillhörighet och där finns de fem minoritetsfolken i Sverige. De tillhör nationen, men behöver inte känna sig som svenskar. Dock kan de göra det.

3. Svensk medborgare är en juridisk term, som innebär att denne också kan vara medborgare i ett annat land. Där finns alla som inte har assimilerats utan som kanske nödtorftigt har integrerats genom jobb och skola och tar del av våra förmåner och skyldigheter, men som känner sig som ett annat folk.

Men i kväll då kan vi väl alla vara överens om att heja på Sverige. I fotbollen. Men om Tyskland vinner blir jag inte alltför ledsen. Det är ett bra lag och min förstfödde son har en tysk pappa. Och sonen fick studera "hemspråket" tyska i skolan. Fast jag naturligtvis tyckte att han var svensk alltigenom.
24.6.2018
Jag hade tänkt att skriva något om sista minuten i matchen mot Tyskland, men hoppades att det skulle vara Sverige då. Men de krigsrubriker vi ser i tidningarna visar hur Sverige mår. Vi är verkligen under attack. Men det är på hemmaplan. Jag trodde Jimmy Durmaz spelade för Tyskland, tittade bara stundtals på matchen, men ser nu att han är svensk spelare och utsatt för dödshot på instagram. Ja världen är sig lik. Tyvärr. Jimmy Durmaz är född i Sverige i Örebro med syrianskt-assyriskt ursprung, men spelar för ett grekiskt lag Olympiakos i vanliga fall. Fotbollsspelare har inga särskilda länder de tillhör. De är internationella.


Heja Sverige! Hejar vi på laget eller oss själva?
Som nation?
Faksimil från Google. 

Benjamin Tagoe dömd för våldtäkt mot barn

Benjamin Tagoe, danslärare från Ghana, 26 år har dömts för våldtäkt mot barn vid Solna tingsrätt. Han är en känd danslärare som bland annat har medverkat i Melodifestivalen. Han fick fyra års fängelse. Hans yngsta offer var 12 år gammalt. Övergreppen begicks till stor del under 2017. Tagoe ska betala skadestånd till offren om totalt 235 000 kronor. Tingsrätten har klargjort att det inte finns någon anledning att tvivla på flickornas berättelser. Sms-konversationer och bilder i danslärarens beslagtagna telefon har styrkt flickornas uttalanden, enligt tingsrätten. Tagoe har nekat till brott. 
Faksimil från Instagram. 

fredag 22 juni 2018

Mördandet slår rekord

UPPDATERAT
Ännu en man är skjuten och mördad i Malmö. Han var 24 år. I år har 89 personer mördats. Det är fler än förra året vid samma tidpunkt. Och skjutandet har tagit över för i juni har åtta män skjutits ihjäl och fyra av dem i Malmö. Det är gangsterkrig som pågår och det nya mordet har koppling till trippelmordet tidigare i veckan. Mördandet kommer att fortsätta tills tillräckligt många är döda. Allt handlar om makt och pengar. Vilket fantastiskt fint land vi har fått nu denna midsommarafton 2018. 
12:14
Flera är gripna efter det senaste mordet. Polisens insatsstyrka slog till i morse mot en lägenhet i Lindängen. Nu får vi se om de lyckas hålla dem gripna eller inte. Problemet är att mördarna och de kriminella i Sverige inte sitter inne särskilt länge. Ut på gatan igen och begå nya brott. Så ett par tusen man kan hålla Sverige i ett järngrepp. 
23.6.2018
En av männen som sköt den 24-årige mannen i går greps för han haltade från platsen och gömde sig i ett buskage. Det var en av de som skadades i måndags, när tre dog vid beskjutning av ett internetkafé. 

Här skrev jag tidigare om morden i Malmö. 

Denna kalla och regniga midsommarafton är inte Sverige fritt från mord.
Vila i frid alla ihjälskjutna män!


torsdag 21 juni 2018

Uma Thurman vill bli svensk

Numera kan amerikanska medborgare ha också ett annat medborgarskap. Det har skådespelaren Uma Thurmans mamma, som är både amerikansk och svensk. Och nu vill Uma Thurman bli svensk. Hon vill köpa hus här och flytta hit. Kändisadvokaten Thomas Bodström har fått i uppdrag att göra henne svensk. Hon har en stor släkt i Skåne varifrån hennes mamma och mormor kommer. Uma Thurman säger att hon känner sig som svensk. Undrar vad det betyder? Svensk? Det är knappt att jag själv känner mig som svensk längre. Men får vem som helst bli svensk medborgare? Måste inte Uma Thurman gifta sig svenskt eller ha en annan anknytning hit. Bo här i några år? Min svärdotter som är från Ryssland fick svenskt medborgarskap efter ett antal år när hon hade varit gift tillräckligt länge med min son. Det tog omkring ett år för henne att ens få uppehållstillstånd här. Men kanske är det annorlunda för kändisar?
Faksimil från Google.

Sverigedemokraterna största parti

I en ny mätning som tidningen Metro har gjort tillsammans med Yougov blir sverigedemokraterna största parti med 28,5 procent. Socialdemokraterna får 22 procent och moderaterna drygt 17 procent. Kan dessa siffror verkligen stämma? Yougov hade sd som största parti redan i augusti 2015. Men deras sätt att mäta kan manipuleras genom att det går att anmäla sig själv till Yougov för partiundersökningar. Sverigedemokrater brukar vara på alerten med sådant. Man kan anmäla sig och får poäng för varje deltagande och kan köpa presentkort för dessa poäng. Yougov säger att 90 000 svenskar deltar i deras undersökningar. Vi får nog ta dessa siffror med en nypa salt. 
Faksimil från Metro. onsdag 20 juni 2018

EU mot flyktingar

UPPDATERAT
Sveriges linje att alla ska ta ansvar för flyktingströmmen i Europa är inte populär. Också Tyskland har lämnat denna rättvisesyn på saken. Och vill nu pröva att direktavvisa flyktingar vid gränsen. Omsvängningen beror av att också Östländerna i Europa har fått gå med i EU och de är emot flyktingar. Punkt. Dessa länder är Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Polen har enligt egen utsago tagit emot en miljon flyktingar från Ukraina. 

Så håller den postkoloniala synen på världen att lösas upp. Den där det alltid är de stackars afrikanska eller asiatiska ländernas invånare som ska tas om hand. Samtidigt som olika hjälporganisationer försöker få oss att skänka mer pengar för flyktingarna är kring 68,5 miljoner i världen. Särskilt Bangladesh utmärker sig nu för att det är stora översvämningar och likaså i Indien. Detta är dock något som varje år uppträder genom att det regnar. Och ländernas problem är överbefolkning. Bangladesh har mer än 1000 invånare per kvadratkilometer. Människor slår sig ned där det egentligen inte går att bo.

Senast har Italien och Frankrike tagit i hand på att stoppa flyktingströmmen från Afrika. Premiärministrarna Conte i Italien och Macron i Frankrike har sagt att de vill ha flyktingcentra i Afrika. De ska lägga fram förslaget i juli för EU. Nästa vecka är det ett toppmöte i EU om flyktingar. Att då Sveriges envisa politik om en rättvis fördelning mellan länderna skulle få gensvar är uteslutet. Då skulle EU splittras genom att inte kunna komma överens. Inrikesministern i Tyskland tänker börja direktavvisa flyktingar vid gränsen den 1 juli utan att bry sig om vad Angela Merkel säger. Dock har Angela Merkel rätt att avsätta honom om han går emot henne. Men hon försöker nu pragmatiskt ordna till saken utan bråk. Tyskland har tagit emot kring 220 000 asylsökande under 2017. Mer än Italien med 129 000 asylsökande. 
16:32
På söndag ska EU-kommissionens ordförande Juncker träffa ledarna för Tyskland, Frankrike, Italien, Grekland, Österrike, Bulgarien, Spanien och Malta. Det är ett informellt arbetsmöte, som ska försöka lösa de svåra problemen med att komma överens inom EU. Och detta möte är bara fyra dagar innan toppmötet ska vara i EU om flyktingpolitiken. Det lär vara Tyskland som står bakom detta möte där Merkel nu gör allt för att slippa få en regeringskris i landet. Omkring 739 000 sökte asyl i EU under förra året, men det finns omkring 950 000 asylsökande som hänger i luften. Det finns stora svårigheter att få dem att återvända till sina hemländer. Även om de inte har några flyktingskäl. 
26.6.2018
Omkring 80 000 asylsökande beräknas i år ta sig till Europa. Det är cirka en tredjedel av vad Europa tog emot under oktober månad år 2015. EU-länderna är eniga om att minska antalet olagliga invandrare och skydda gränserna. Det formella toppmötet är på torsdag och fredag denna vecka. Ingenting är löst ännu och länderna försöker koncentrera sig på de frågor där de kan vara överens. 
För bara några år sedan välkomnades
alla flyktingar. Inte så längre.
Faksimil från Google och Twitter. tisdag 19 juni 2018

Maher Turkie om gängen i Malmö

Maher Turkie är 38 år och muslim från Malmö, själv kriminell större delen av sitt liv. Han menar att skjutningarna i går var i desperation. Gängen har brutits upp och kampen pågår om vem som ska ta över. Han menar att kriminella är inte onda, utan har gjort ett val i en värld där det inte finns några andra val. Alla vill nu ta över i Malmö, sälja droger och bestämma. När han pratar låter det som om malmöborna lever i Chicago. Det är den stad i USA som har tagit över i brottslighet efter New York. Men Chicago kan ändå inte jämföras på samma dag med Malmö, för i Chicago bor 2 miljoner och de hade 650 mord förra året. Maher Turkie har själv suttit ungefär sex år i fängelse, säger han.

Han har berättat att ett kriminellt liv är som ett beroende. Han har langat kokain och det är kicken, snabba stålar och en massa prat om vänskap och respekt är det som drar. Men egentligen så är människor beredda att skjuta varandra för 5 000 kronor. Han växte upp i Kroksbäck i Malmö, en bror blev skjuten, en annan togs för vapenbrott. När han skulle åka till Libanon, för att ordna med skilsmässa från sin första fru, åkte han fast för att ha skickat fem gram kokain i ett brev dit. Det blev tre år i fängelse utan rättegång. Till slut släpptes han i väntan på dom mot borgen och då tog han första plan till Sverige. Men här fanns ingenting. Han fick inget jobb, fick ingen hjälp av socialen. Han försökte blanda ut och sälja ett halvt kilo kokain och åkte fast efter två dagar. Han erkände direkt.

Då fick han fyra och ett halvt års fängelse. Han fick utbildning i fängelset för att lägga plastmattor i våtrum och sanera asbest. Han kom ut 2015 och fick jobb på en byggfirma. Efter två år hade han betalt av skulderna till kronofogden. Han insåg att ingen av de gamla "vännerna" hade brytt sig om honom när han satt inne. Han hittade en mening med livet genom Facebook där han nu har lagt upp videor. Och försöker stötta andra unga kriminella. Han försöker vara den gode Maher Turkie. Inte minst för sina barn. 

Men är det så här vårt samhälle ska vara? Att någon begår brott i 15 år eller längre och sedan kanske blir bättre på att leva i vårt samhälle? Maher Turkie har en omgivning, barn och mamma hos sig i Malmö. Vi har för få poliser så de kan knappast klara upp brottet nu i Malmö då tre kriminella unga strök med. Ibland får jag för mig att polisen tycker att de gott kan skjuta ihjäl varandra. Så kostar de samhället mindre. Rubrikerna talar om kilovis med kokain som smugglas in i Sverige via Malmö genom män och kvinnor. Stäng gränserna!
Regnskogen skövlas för att odla kokain.
Drogen förstör länder. Allt för girigheten
hos kriminella.
Faksimil från Google. 


Gangsterkrig i Malmö

UPPDATERAT
Två män sköts till döds i Malmö i går kväll. En 19-åring och en 29-åring. Fyra andra skadades. Polisen betecknar det som en särskild händelse. Det har inträffat sex mord med skjutvapen i juni hitintills. Jag skrev om de andra här.  Männen sköts i går från en bil. Rena avrättningar med automatvapen. Polisen har gått in i stabsläge, vilket betyder att de tar det här på stort allvar och har samlat nyckelfunktioner för att snabbt få igång arbetet. Sammanlagt har 19 personer skjutits till döds i år. Förra året blev siffran 40 döda i skjutningar. 
9:05
En till har dött av skottskadorna, en man i 30-årsåldern. Vad ska man säga? Nu är det således 20 som har mördats med skjutvapen i år. Klockan 10.15 blir det pressträff i Malmö. 
10:21
Polisen bekräftar att tre är döda och att det rör sig om för polisen kända personer. Förhör har hållits under natten. Gängkriminalitet och organiserad brottslighet rör det sig om. Polisen vädjar att alla vittnen tar kontakt och delar med sig av eventuella filmer från platsen. Polisen säger också att det är beklagligt att så många mister livet och att så många familjer har söner som är mördare. 
10:57
Morgan Johansson (s) inrikesminister känner stor ilska och frustration över vad som händer. Jag får lust att skratta rått för det är socialdemokrater mest som har orsakat detta tillstånd. Särskilt i Malmö där Ilmar Reepalu (s) satt från 1994 till 2013 som kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen. Han menade till exempel att judar i Malmö skulle ta avstånd från Israels politik. Han menade också att den judiska församlingen i Malmö var infiltrerad av sverigedemokraterna. Han har fått ta tillbaka dessa uttalanden. 
15:21
Omkring 60 procent av morden med skjutvapen klaras upp. Det är inte så stor risk att skjuta på gatan mot människor från en bil och sedan köra vidare. Mord utan skjutvapen klaras upp till 90 procent. Mycket stor skillnad således. 
Polisen håller pressträff i Malmö.
Faksimil från SVT.  


I går hände det igen.
Kriminella skjuter på varandra.
Faksimil från Google. 

måndag 18 juni 2018

Sverige vann det räcker

Klaga inte på Sveriges lag nu för att de vann genom en straffspark och inte genom ett "riktigt" spelmål. Det var helt okej. Jag råkade gå förbi TV:n när det var dags för straffen och fick se målet. Det räckte för mig. Man behöver inte sitta i timtal och glo på burken. Och det är väl bra att folket (läs männen) får koppla av med lite fotboll nu innan midsommar. Eller hur länge håller det på? Lite längre än så kanske. Njut nu av att Sverige är först i sin grupp för att Tyskland förlorade mot Mexiko. På lördag kväll midsommardagen sker nästa begivenhet. Mot Tyskland. Börjar klockan 20 då. Tog jag reda på. Jaha det håller på ända in i juli såg jag. Okej då har Sverige kanske något att samlas runt. Männen alltså. Det är de som behöver det här mest.
Faksimil från Google.

Förnekandet av verkligheten

UPPDATERAT
Att förneka vad som sker är en välkänd försvarsmekanism. Ju närmare katastrofen kommer desto mer kan en del människor blunda för den. När det händer kan man vara säker på att katastrofen är nära. Jag har sett det här i min närhet på Värmdö där facebook-grupperna nu ska vara stängda för något annat än det trevliga och hoppfulla för en motmänniska vill ju ingen vara, som en grupp säger. Jag gick ur den gruppen efter att ha blivit mobbad av administratören. Det gick inte att skriva något alls som inte var positivt.

Det här sättet att förhålla sig påminner mig starkt om "det glada 20-talet" när alla skulle vara glada och dansa charleston. Berlin var en av de städer som var värst. Ytligheten som livsstil och förnekande av allt annat. Vi vet vad som följde efter detta årtionde. År 1929 kraschade ekonomin och sedan följde svält och utarmning i Tyskland, vilket gjorde att folket följde en ledare som blev diktator och skyllde allt på judarna.

En klarsynt man är Johan Westerholm, medlem i socialdemokraterna sedan 2006, och han skriver om situationen i Stockholm specifikt, där det behövs en jätteanläggning enligt honom för mellan 5 000 - 10 000 människor. För så många kommer att stå och knacka på kommunens dörr och vilja ha bostad i Stockholm. Många är mycket trångbodda och boten för detta skulle vara att hyresbolagen får sätta en gräns för antalet boende i en bostad. Det sker redan till exempel i Norrköping införs nu regler för hur många som får bo i en lägenhet. I hela landet är trångboddheten stor numera, vilket Dagens Samhälle undersökte förra året. 

Receptet mot detta är enligt statsminister Löfven att satsa på miljonprogrammen som byggdes på 60-70-talen. Det framförde han i går. Enligt statsministern har socialdemokraterna gjort det förut och ska göra det igen. Skillnaden är bara att då fanns det en generation, min egen 40-talistgeneration, som var välutbildad och hade jobb. Nu ska det satsas 3,2 miljarder på de 23 utanförskapsområden som finns, där kriminaliteten är hög och arbetslösheten likaså, vilket har medfört ohälsa och missbruk.

Naturligtvis kan statsministern desperat drömma stort för att få de nya invånarna att rösta på hans parti. Det är de låga opinionssiffrorna som är hans fasa och som han försöker bemöta. Förnekandet av verkligheten har pågått länge och det hjälper nog inte ens med miljarder för att ändra kursen. Inte nog med att ingen längre får säga något negativt om den nya befolkningen, utan det har blivit tabu att ens prata om tillståndet i landet och se verkligheten. 
19.6.2018
Här är en artikel ur Newsvoice som beskriver verkligheten, som inte får omtalas. Det är en socialsekreterare från södra Sverige som berättar att migranterna har trott att Sverige var en utopi skapad för dem med bra boende i städer, välbetalda jobb, frihet från staten och samtidigt en välfärd som alltid kommer att ta hand om dem. Denna kvinna berättar att det är mest ekonomiska migranter och att bara en del har flytt från krig. I morse berättades på SVT i morgonprogrammet att de flesta av de 68,5 miljoner flyktingarna i världen flyr inom närområdet. Ja, för att de inte vill flytta längre än så. De vill känna igen sig. Även om det är fattigt. Men de som vill ha bättre liv ekonomiskt försöker ta sig längre bort. "De egentliga sociala och finansiella kostnaderna kan man inte prata om utan att riskera bli stämplad som främlingsfientlig eller underbyggande av rasism. Etablissemanget har gjort ett så pass bra jobb med att förknippa rasism med problematisering av invandring, att folk blir förskräckta av att ens behöva konfronteras med frågorna.", menar socialsekreteraren.
Faksimil från Google. söndag 17 juni 2018

Regeringen satsar smalt

UPPDATERAT
Enligt regeringens egen hemsida satsar man på de som finns på bilden nedan. De unga invandrarna. Mest killar. Det är nog riktigt att göra så, men inte bara. Många grupper känner sig bortglömda och regeringen kommer att få avgå den 9 september i år. Så ser det ut. Invandrarna har dominerat debatten på ett helt annat sätt än för fyra år sedan beroende av att vi har tagit emot omkring en halv miljon nya invånare och deras familjer under några år. Det är den snabbaste folkomvandlingen som har skett i Sverige någonsin. Och vi har dessutom gått från ett kvinnoöverskott till ett mansöverskott för första gången i landets historia.  

Ett nytt sätt att se på politik, som inte har slagit igenom ännu för i Sverige är vi fixerade vid vänster-högerskalan, är den så kallade Gal-Tan-skalan, som illustreras nedan. Denna skala har skapat problem för socialdemokraterna och moderaterna, som inte passar in riktigt i det nya tänkesättet. Detta handlar inte längre om fördelningspolitik utan om kulturella och sociala värden. Vad är värt att bevara i Sverige? Och hur ska vi förhålla oss till utifrån kommande sociala och kulturella annorlunda synsätt? Allt blir ifrågasatt med denna modell. Och diskussionen rör alla områden inom vårt reglerade och ordnade välfärdssamhälle. Sverigedemokraterna står här för ett tänkande som skär horisontellt genom fälten medan socialdemokraterna och moderaterna har mera lodrätta spår i skalan.
Faksimil från Forskning och framsteg. 
21.08
Jo det var alltså 3,2 miljarder som per år ska satsas på utanförskapet i 23 särskilt utsatta områden i Sverige. Det betyder i klartext att Sverige ska satsa ännu mer på de nytillkomna och allra mest på killarna på bilden ovan. Sorgligt. 

18.6.2018
Här är 17-åringen som sitter på Kumla. Han och släkten säger att han är 17 år. Han har begått hur många brott som helst och ska utvisas, men släkten jobbar för att han ska slippa det. Han har ingen som helst uppfattning om den verklighet som vi andra lever i. Har inte haft det ser det ut som ens som tvååring. Då sköt han av sig ett finger. Det är hans första minne. Förutom inbördeskriget i Syrien så befinner sig hans släkt i ett inbördes krig. De tillhör olika grenar av islam.

lördag 16 juni 2018

Statsministern får skamlig lön

Den 1 juli kommer statsminister Stefan Löfven att få 4 000 i lönelyft i månaden. Han tjänar då 172 000 per månad. Övriga statsråd får 3 000 i lönelyft och får så 136 000 i lön. Det är skamliga siffror. Det borde vara en ära att jobba åt folket. Dessutom ljög han för ett barn tidigare i år maj när han påstod att han inte är rik. Inte alls miljonär. Det är klart han är. 


Här ljuger statsministern för 7-åriga Lucy,
som frågar om han är miljonär.
Faksimil från Metro. 

Björn Söder (sd) gjorde bort sig

UPPDATERAT
Han påstår i ett ordskifte med Annie Lööf (c) att samer och judar inte är svenskar. De är särskilda folkgrupper och har därför en särställning i Sverige. Jovisst är man svensk om man är svensk medborgare. Att en del är särskilda folkgrupper är också rätt. Sedan är det en annan sak att det går att ha två medborgarskap numera, vilket socialdemokratiske Göran Perssons regering införde. Så de som kommer utifrån kan vara både ryssar och svenskar på en gång. Eller medborgare i Azerbajdzjan och svenskar. 

Problemet har varit och är att de afghaner som har kommit hit har hävdat genom deras ledare Fatemeh eller Fatima heter hon också Khavari (Khawari) att ingen har mer rätt till Sverige än vad de har. Där går missuppfattningen åt andra hållet. För alla jordens medborgare har inte rätt till landet Sverige automatiskt. Det fungerade förr i tiden före första världskriget när jorden ännu inte var överbefolkad och det inte gick att ta sig fram lika fort som i dag. Då behövdes inte pass i Europa. Och då var folken olika och särskilda genom geografin i världen. Men numera är det självklart att alla som kan försöker ta sig till Sverige för här har vi byggt upp en välfärd, som alla har rätt till.

Frågan är dock vad det vänsteraktivistiska amerikanska glassföretagets chef hos Ben och Jerry för Norden och Khavari (Khawari) har gemensamt förutom att de bor tillsammans på Söder i Stockholm. Ingenting är längre svart och vitt i det här landet utan mer smått och grått samt smårutigt. Glassföretaget engagerade sig på afghanernas sida när det gällde det beslut som togs i riksdagen den 7 juni att 9 000 afghaner som inte hade rätt att vara här skulle få stanna i landet. Ett amerikanskt företag som lägger sig i vad riksdagen i Sverige ska besluta. Mycket ska man höra innan öronen trillar av. 

Här nedan inlägget på facebook alldeles nyss från Björn Söder om saken:


9:46
Så blev det dödstyst i medierna för samerna själva säger att de inte är svenskar. Det är därför de har ett eget sameting och därför som FN värnar om ursprungsbefolkningar. Och det är så att sådana befolkningar ska särbehandlas och betraktas som ett eget folk. Så i sak har Björn Söder rätt. I internationell rätt är det så att olika folk ska behandlas olika. 
10:28
TV4 hade som första nyhet i morse vid åtta att bikupor stjäls. Så ser nyhetsvärderingen ut när det har visat sig att i sak hade Björn Söder rätt. Het potatis! Problemet med sverigedemokraterna är att de är så aggressiva. Ett riktigt killparti. Men nu i valårstider har även de på andra kanten blivit sådana. Aggressiva. Ska bli skönt när valet är över.
17.6.2018
Jo så har Björn Söder (sd) blivit polisanmäld för hets mot folkgrupp. Det tycker Anders Lundin från Degerfors att uttalandet är. Personligen tycker jag att de missbrukar ordet "svensk" eftersom de inte säger vad det betyder. Judar är också en av Sveriges erkända nationella minoritetsgrupper.  I Sverige räknas samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar som nationella minoriteter. Enligt FN:s definition är samerna dessutom urfolk. De nationella minoritetsspråken är samiska, jiddisch, romani chib, finska och meänkieli. Länsstyrelsen i Stockholm ska skydda minoriteterna, utom samerna som har eget ting och är en ursprungsbefolkning. 

fredag 15 juni 2018

Intelligensen sjunker hos människor

Mänskligheten har gått framåt och blivit intelligentare under förra århundradet. Det berodde delvis på bättre mat, hälsovård och utbildning. Men nu har norska forskare kunnat konstatera att kurvan har vänt. De har studerat de senaste tre generationerna och funnit skillnader också mellan familjegrupper. En del av skillnaderna kan bero av miljöfaktorer. Skillnader i levnadsstil kan också påverka som att barn läser färre böcker och istället spelar dataspel och är beroende av elektronik. Att lärandet i skolan har ändrats kan också vara en faktor genom andra pedagogiska metoder och annat lärande i matematik och språk. 

Sedan 1970 har intelligensen gått nedåt med ungefär sju punkter per generation. Det är 730 000 norska värnpliktiga män (för kvinnlig värnplikt infördes först 2015 i Norge) som har fått bidra med sina resultat i tester mellan åren 1970-2009. I Norden verkar människor bli dummare. Hög invandring samverkar med sjunkande resultat i intelligens har man konstaterat. I USA fortsätter dock intelligensen att stiga. Allvarligt är att intelligensnivån påverkar både hälsa, livslängd och självförsörjningsförmåga. Hjärnforskaren Martin Ingvar menar att man inte behöver vara Einsteins brorsa för att se att våra sociala system utmanas i dag.

Ett intelligenstest mäter en människas numeriska förmåga att handskas med tal, den rumsliga, grafiska förmågan och det som har att göra med den logiska förmågan. Här skrev jag tidigare om detta. Den kreativa och praktiska intelligensen anses inte kunna mätas utan bara den analytiska. Psykologen Robert J Sternberg anser att det gängse sättet att mäta intelligens är det som fördummar vårt samhälle. Motivation, ansträngning, uthållighet, förmåga att lära nytt och förmåga att samarbeta hos personen är också viktiga. Och huruvida personen vill använda sin intelligens till ett gott ändamål för andra människor och samhället eller inte. 

Här kan ni testa er egen intelligens. 


Den här boden är uppsatt av lösvirke av släkten.
Den är exempel på både analytisk, kreativ och praktisk intelligens.
Men bara den analytiska anses gå att mäta.
Foto Ann Helena Rudberg

Saudiarabiska kvinnor i lagenlig klädsel i Moskva

När VM startade i går kunde till och med saudiarabiska kvinnor titta på fotbollen på arenan. Det är nytt för dem. Lagen om detta ändrades för bara fem månader sedan. Då fick de rätt att se fotbollen live. Men klädseln får de inte välja. De måste dölja allt utom ögonen. Fast nu hade de också solglasögon så allt var dolt. Dock var de inte täckta i burkor utan hade munskydd istället över halva ansiktet. En blixtbild av hur det ser ut i olika världsdelar. Med olika religioner. Medan ryskorna klär sig lätt eftersom det är sommar och varmt. Hur det gick i fotbollen? Jo Ryssland vann med 5-0 över Saudiarabien. 
Faksimil från Daily Mail. 

torsdag 14 juni 2018

Eskilstuna kommun vill ha tillstånd för tiggeri

Länsstyrelsen släpper inte igenom förbud mot tiggeri. Det är redan prövat i Vellinge i Skåne och Sala i Västmanland där länsstyrelserna sade nej. Nu vill Eskilstuna därför att tiggare ska ha tillstånd till sitt tiggeri, annars får de böta. Omkring en fjärdedel av kommunerna vill ha ett nationellt förbud mot tiggeri, men det vill inte regeringen. Personligen tycker jag det är förskräckligt med tiggare på gatorna, som aldrig fanns tidigare i Sverige. Inte under min livstid. Det är EU:s fria rörlighet som har åstadkommit tiggarna på gatorna. I Eskilstuna ska det blir förbjudet att tigga utan tillstånd från 1 oktober ifall länsstyrelsen godkänner detta. På Värmdö är det samma kvinnor som tigger hela tiden. Det är helt enkelt deras jobb. Förfärligt! Rumänien och Bulgarien borde ta hand om sina egna medborgare.

Här skrev jag om att svenska kyrkan hjälpte kriminell tiggarliga. 
Tiggare har haft det för bra i Uppsala tyckte också vänsterpartiet. 

Markoolio lämnar ut sin mamma och sin barndom

Sommarpratarna i radio måste berätta något som är unikt för att verkligen komma innanför huden på alla som lyssnar. Nu ska Marko "Markoolio" Lehtosal berätta hur det var när han växte upp: att han gjorde detta i en alkoholistfamilj. Han ska lämna ut sin barndom där det fanns missbruk och våld. Tidigare har han aldrig öppnat denna låda där han har lagt det svåra. Han har gömt sig bakom Markoolio-masken som han säger. 

Nu har han fått godkännande av mamman, som var alkoholisten, och släkten och vill nå ut till någon som kanske lever i en liknande familj. Han själv har också druckit rätt mycket. Alkoholen höll på att ta honom, men hans fru Jessica räddade honom från spriten. Familjen har barnen att tänka på som är 8, 6 och 3 år.

Numera krävs mycket av sommarpratarna, medan förr i tiden skulle det vara mera gulligull. Själv bor han precis som sin mamma på Ingarö i Värmdö och har det bra som 43-åring. Han köpte ett hus åt henne. Tidigare har han sagt att han växte upp utan sin pappa, att hans pappa försvann när han var liten. Han sommarpratar i P1 den 12 juli. 

Här skriver Cecilia Hagen om de tre sommarprogram hon har gjort och hur trenden har gått mot avslöjanden och mer känslosamma program sedan 1980-talet.

Markoolio ska berätta hur det var med våld och alkohol
när han var liten.
Faksimil från Aftonbladet.