fredag 31 maj 2024

Den 11 juli döms Trump

 Den förste presidenten i USA som har befunnits skyldig till alla 34 åtalspunkterna han stod anklagad för.  Ska han få fängelse också? Och tänker verkligen USA rösta fram honom som nästa president? Det måste vara bland de värsta skamliga timmarna i USA:s historia när denne ex-president nu blir dömd. 

Men själv säger han naturligtvis att domaren var korrupt och att det var en politisk rättegång. Juryn har funnit honom skyldig till alla 34 åtalspunkterna. En filmmakare kunde inte ha gjort dessa ögonblick bättre när juryn svarade skyldig på var och en av åtalspunkterna. Det var en overklig stämning i rättssalen. 

Trump kan bli av med sin rösträtt i Florida om han blir dömd till fängelse och inte har avtjänat straffet innan valet den 5 november. Det står klart att han betalade 130 000 dollar (cirka 1,3 miljoner kronor) för att slippa få porrskådespelerskan Stormy Daniels som motpart i valet 2016. Hon blev också hotad. Detta skedde en månad innan presidentvalet 2016. Denna utbetalning och till två andra för tystnad bokfördes som juridiska utgifter. Men nu fälls han bland annat för att han har betalat henne. 

Äntligen får dessa maktens män betala för vad de har gjort. Även John F Kennedy hade otaliga affärer under sin presidenttid. Han var beroende av sex. Också Bill Clinton hade den omtalade affären med Monica Lewinsky. Men dessa båda klarade sig undan rättvisans långa armar. Clinton skulle ställas inför riksrätt, men friades till slut av senaten och kunde därför genomföra en andra period som president. Kommer Trump också att kunna göra det trots att han nu blir fälld i domstol? Det vore i så fall att godkänna den maktens dubbelmoral han och andra har hållit sig med. Kan USA göra det?

Den kaxige Donald Trump efter domen där han förklarades skyldig. Lite sliten ser han dock ut. Han räknade nog inte med 34 punkters skyldighet inför domstolen. Han menade att rättegången var riggad och skamlig. Han sade att han var oskyldig och slogs för landet och konstitutionen. Och menade att domen kommer den 5 november från folket. 


Ismail Abdo och Rawa Majid terrorister

UPPDATERAT

Nu har de båda gangsterkungarna gått vidare från vanliga mord till terror i Europa.  Det avslöjar Jerusalem Post, som säger att denna terror har riktat in sig mot israeliska ambassader i Stockholm och Belgien. Allt ingår i en terrorvåg som har samband med Olympiaden som går i Paris i sommar. De båda svenska gangsterkungarna Ismail Abdo och Rawa Majid jobbar på uppdrag av Iran. Den 26 juli börjar Olympiaden i Paris och innan dess ska terror drabba Israel i Europa. Även Säpo bekräftar detta. 

USA och Storbritannien har åter anfallit Jemen för att stoppa iranstödda anfall från Huthirörelsen där mot sjöfarten. Iran är bland det värsta landet i världen med sin religion som genomsyrar allt både privat och politiskt. Det behövs utresetillstånd för medborgarna för att lämna landet. Perser är största folkgruppen, sedan kommer de som är ursprungligen azerbajdzjaner (azerer) och en tredje folkgrupp är kurder. Islam genomsyrar också Azerbajdzan som land. 

Iran (Persien) var i forna tider världen mäktigaste land och har en lång historia. Redan tretusen år före Kristus var det en stadsstat och det sträckte sig från Egypten till Indien när det var som störst. På 600-talet tog islam över landet och islam infördes istället för zoroastrismen, som dyrkar elden som symbol för sanning och upplysning. Den höga visheten har skapat världen menar denna religion, men i människors tankeliv finns två motsatta sätt gott och ont att se världen. Grundare är Zarathustra, som menar att människan genom sin fria vilja måste stödja och inspireras av den höga visheten och så göra gott. 

Islam som tog över på 600-talet gjorde så att stammarna i arabvärlden, som krigade mot varandra, kunde enas under en religion. Det var Muhammed som blev profet och som införde Guds (Allahs) ord i världen. Det sista som sades därifrån. Efter Muhammed har inte Gud eller Allah hört av sig något mer. Alla människor ska underkasta sig denna religion vilket islam också betyder. 

Men Iran har avslöjat att det är en total maktreligion genom de maktfullkomliga religiösa män som håller människor fångna inom Iran och islam. Förtrycket av kvinnor och flickor är gränslöst. Kvinnor måste täcka sig och offentligt ha slöja annars kan de få spöstraff. Nu kan vi invänta fler terrordåd i Europa. Från denna religion som har spårat ur. 

Fortfarande finns skräck inför islam i Europa, men denna religion måste behandlas på ett annat sätt. Och regeringar behöver förstå att islam är något annat än vad Europa är berett att ta till sig. 

13:29

Iran förnekar att de har använt kriminella för terror. Naturligtvis gör de det. Varför skulle de medge detta? De är förstås oskyldiga. 

Här omtalar Jerusalem Post att gangsterkungarna har blivit terrorister åt Iran. Det betyder att det kommer fler terrordåd genom barn som blir kriminella och kan begå brott i Europa. Kriget mot judar är absolut. 


torsdag 30 maj 2024

From the river to the sea

 Rubriken ovan är den slogan som propalestinska demonstranter hojtar när de vill höras. Det betyder att Palestina ska bli fritt från floden Jordan till Medelhavet. Och det i sin tur betyder att Israel inte längre ska finnas. Det ska utplånas. Ingen i arabvärlden är så förtjust i palestinier. Det är inte svenskar i allmänhet heller över de som har tältat i Lund. Eller de som förstörde statsvetaren Anders Perssons kontor på Linnéuniversitetet i Växjö. 

Naturligtvis kan inte detta få fortgå och polisen lyfter i dag bort demonstranterna från universitetet i Lund där de har tältat sedan den 16 maj. Detta för nu ska det promoveras doktorer i morgon och skjutas salut. Det är en tillställning som har tillstånd sedan länge av polisen. Och den ska vara på samma plats. 

Meningen med tältlägren i Lund och Växjö har varit att förmå universiteten att sluta ha kontakter med Israel, men det finns inga sådana på central nivå. Att enskilda fakulteter inte ska få ha några kontakter är inte rimligt och ska varken styras av politiker eller universitetsledning. Det menar rektor i Lund Erik Renström.
Omkring hundra demonstranter har tältat vid universitetet i Lund sedan den 16 maj. Nu bärs de bort av polisen. 

onsdag 29 maj 2024

Vår rädsla för kärnkraften

 Kärnkraft är den billigaste och säkraste energin som finns för oss. Men skräcken för olyckor och att det blir mer radioaktivt när uran används gör att människor går efter sina fördomar om detta. Vi är inne i återvändsgränder när det gäller vindkraften, som inte räcker till för att försörja Sverige eller Europa med el. Men fördomar kan fås bort med fakta. 

1. Plutonium som skapas i kärnkraftverk är inte farligt om det inte kommer in i kroppen. Att äta det är inte att rekommendera. Farligheten finns inte i jämförelse med nästan all annan mänsklig verksamhet. Sju miljoner dör av luftföroreningar varje år medan olyckan vid Fukushima 2011 orsakade noll döda av strålning. Tjernobyl 1986 tog död på de som arbetade direkt med reaktorn och den var av en gammal sovjetisk militär typ utan inneslutning. 

2. Avfallet måste förvaras i 100 000 år. Ja om det sker så blir plutoniumet mindre farligt än den bakgrundsstrålning från universums födelse vi ständigt utsätts för. Efter 300 år är avfallet hanterbart. Resten av alla mytens år är för att människor är så rädda. 

3. Kärnkraft är inte heller dyrt för det tar inte mer än sju år att bygga nytt. Det som tar tid är byråkratin som tar mellan 7-10 år. Som det fungerar nu så tar vindkraftens tillståndsprocesser lika lång tid. Och Kina har 95 procent av den sällsynta jordartsmetall neodym som behövs till generatorernas magneter, en miljöfarlig utvinning och förädling måste till för vindkraftverk. 

4. Ryssland har inte allt uran. De flesta tillgångarna av uran finns i demokratiska länder som Australien, Kazakstan och Kanada. Så vi skulle inte bli beroende av Ryssland. 

I Frankrike finns 37 fungerande kärnkraftverk medan Tyskland har noll sedan 2022. Men importerar kärnkraftsel från Frankrike. Norge har ingen kärnkraft, men de har som bekant olja från Nordsjön. Finland har fem kärnkraftsreaktorer och tog en ny reaktor i bruk 2023. Danmark har ingen kärnkraft för det är förbjudet i lag sedan 1985, men vinden har vänt där också. 

Kärnkraft är inte farlig bara man är varlig, som det står i en gammal visa (som handlar om björnen). Varje år dör 7 miljoner människor av luftföroreningar i världen, säger WHO. Så många har aldrig dött av kärnkraft under hela den tid den har funnits. 

tisdag 28 maj 2024

Styrs svenska folket av sverigedemokraterna?

 Det verkar som om tesen att svenska folket är så dumma att de går på allt som sägs av sd ska bevisas nu äntligen inför EU-valet. De röstande kan inte tänka själva utan är något slags styrda zombies som kan vändas åt olika håll för att fås att rösta åt vänster eller höger. Vilket folkförakt!

Människor lever i sina verkligheter och naturligtvis är det så att de som är beroende av bidrag röstar åt vänster för där finns alltid pengarna genom höga skatter, medan de som själva vill bestämma över sina pengar röstar åt höger för där kan man tänka sig att sänka skatten. Mycket enkelt för människor behöver pengar för att överleva. 

Förr i tiden - bara för några decennier sedan - så såg verkligheten inte ut som den gör nu. För varje dag hittar vi rubriker i tidningen som gör att Sverige verkar ha tagits över av kriminella som sedan kan fly till Turkiet och bli medborgare där - om de inte redan är det - och klara sig undan svensk rättvisa. För Turkiet lämnar inte ut sina medborgare, inte ens om de är gangsterkungar i Sverige. 

Ingen enda människa är så dum att den inte kan räkna kronor och ören. Och det görs varje dag av någon som jag som inte har så många kronor att räkna längre. För övrigt tycker jag ni kan läsa den här ledaren i Göteborgs-Posten som säger detsamma som jag ungefär fast med andra exempel 

Inte nog med att sd styr svenska folket utan Jimmie Åkesson styr också de andra partierna i regeringen. Vilken makt han har! Bilden av C Altgård. 


måndag 27 maj 2024

Wolodarski ute i ogjort väder

 Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, tolkar den anmälan till Granskningsnämnden som generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar har gjort som ett ingrepp i mediefriheten. Men när jag nu läser denna anmälan så handlar den om att myndighetspersoner inom just MPF används av TV4 och Kalla fakta för att vidimera att det handlar om allvarliga ting när TV4 avslöjade hur sd använder sig av sociala medier. 

De intervjuer som nu användes av TV4 handlade om främmande makt som avsåg att skada Sverige genom otillbörlig informationspåverkan. Men sverigedemokraterna är ingen främmande makt utan ett svenskt parti. Det var rysk informationspåverkan som de olika intervjuerna inom myndigheten behandlade. Och de var gjorda vid tidigare tillfällen. 

Magnus Hjort som är generaldirektör pratade med TV4 och ville att TV4 skulle publicera en rättelse och ta bort de felaktiga klippen från programmet innan del 2 sändes, men det gjordes inte. Själva programmet menar generaldirektören kan åsamka en betydande skada för förtroendet för denna myndighet. Det verkar som om dessa medarbetare vid myndigheten har uttalat sig om sverigedemokraterna just i detta sammanhang. Men det gjorde de således inte. 

Peter Wolodarski tycker att generaldirektören har överträtt sina befogenheter och bör avgå. Men även en generaldirektör har väl rätt att försvara sin myndighet och sina medarbetare. Och anmäla TV4 till Granskningsnämnden. 

Peter Wolodarski har så ofta ropat att vargen kommer att han har fått den här karikatyren ritad av Mäki. Nu är det generaldirektör Magnus Hjort som är den utpekade vargen, som hotar den fria mediefriheten genom sin anmälan till Granskningsnämnden. Avgå säger då Wolodarski!

lördag 25 maj 2024

Föraren körde ihjäl tre ungdomar

 Så trist med olyckan utanför Norrköping. Bilen har uppenbarligen körts för fort och hamnade nästan 60 meter in i skogen och började brinna. Bilen var registrerad på förarens mamma. Föraren och kompisen bredvid överlevde, men de tre i baksätet dog. 

Det finns inga höga straff för förare som kör ihjäl sina kompisar. Det finns heller inget konsekvenstänk hos så unga förare. Föraren är 19 år. Bilen måste ha gått i mycket hög hastighet för att denna olycka skulle kunna inträffa. Här är vägsträckan i fråga. Bilen träffade soptunnorna och for ut i skogen. På denna raksträcka. 

Här är de som omkom. Kör försiktigt!
fredag 24 maj 2024

TV4:as kärlek till Jimmie Åkesson

 Ja vad ska man säga när Nyhetspanelen på fredagen avhandlar en skitsak i riksdagen som veckans nyhet. Nämligen att Johan Pehrson viskar när han passerar Jimmie Åkesson i riksdagen "lite mer tjafs" under partiledardebatten. Och Björn Wiman från DN går i taket över detta för det är mycket allvarligt. Och så avhandlar Uppsala tidnings Sakine Madon och Svenska Dagbladets - ja vad hette han nu - har glömt redan för jag har så risigt korttidsminne, men de avhandlar detta ämne under nästan hela Nyhetspanelens tidsutrymme. TV4 fullkomligt älskar sitt eget avslöjande av dessa sd:s trollfabriker. Fast ingen bryr sig av sd:s väljare enligt den senaste opinionsundersökningen. Sd ligger kvar runt 20 procent som vanligt. 

Jo de hann med att prata i cirka en minut om Paludan (han med koranbränningarna) också, att han vill vara med som kandidat på Folklistan till kommande EU-val i juni. Tyvärr så har allt det här fått också mig att se ned på, inte bara politiker, utan också mediefolket. Varför låter de sig falla i en sådan lerig grop och låtsas slåss där med varandra?

Liberalerna, kd och centern riskerar att åka ur när valet nu handlar om EU. Det vore väl ingen förlust som jag kan se. Men det skulle ha varit intressant att höra vad "experterna" tycker om den saken istället för att skoja bort nyheterna den här veckan. Förmodligen håller alla redaktioner nu på att vända på kappan - om de inte redan har gjort det. För också LO vet att deras arbetare numera röstar ganska mycket på sverigedemokraterna. Trots den ensidiga propagandan mot sd, som har hållit på i åtminstone ett decennium.

Även Johan Lindholm, ny ordförande för LO, vet att de medlemmar som röstar på sd inte är rasister utan "de är förbannade", så säger han. Jo förbannade kan även vi vara som inte var arbetare utan har varit högutbildade medarbetare, som det hette på DN. För landet verkar har ramlat in i ett helveteshål av kostnader för de nya medborgarna. De behöver inte ens arbeta för det är lika lönsamt att gå på bidrag. Men det är väl för farligt att diskutera? Eller varför miljarder förs ut ur landet av kriminella? Eller varför det skjuts mest i Europa i Sverige? Så var det redan 2021 och inte har det blivit bättre. torsdag 23 maj 2024

Nya invasiva arter ska utrotas

 Ja nu går miljökämparna bananas när de kallar syren, påskliljor, gullregn, lupin och vresros för invasiva arter. Där jag bor får dessa växter kämpa för att överleva. Rådjuren äter syrenerna. Gullregnet kan absolut inte sprida sig. Inte påskliljor heller. Påskliljorna försvinner eller blir uppätna av mördarsniglar. Lupin hade vi ett tag i trädgården, men den klarade sig inte. Vresros finns, men den kan inte sprida sig. Den doftar fint av äpple när den blommar. Hagtorn sprider sig dock där vi bor från odlade häckar. Så den håller på att ta över allmänningen. Men den räknas inte som invasiv. 

Den här nyheten om invasiva växter som TV4 nu har haft i två dagar gäller kanske Skåne och sydligaste Västkusten, men absolut inte mer i Sverige. Men det sägs förstås inte för nu ska det nya klimatet göra att vi översvämmas av invasiva växter. Man riktigt ser framför sig att allt annat kommer att försvinna och landet tas över. Det är länstyrelsen i Skåne som är på hugget. Men säg det då! Helt tydligt att det handlar om en liten del av landet. Inte kommer vi att tas över av växter! Vad är nästa hot i dessa nya klimattider? 

Istället för att prata om att människor är hotet så är växterna nu detta. Det är så fult att peka ut människor för då blir det lätt främlingsfientligt, men växterna kan vi utrota för de ska inte vara här. Nej det har aldrig varit växter som är hotet och skunkkalla har jag aldrig sett här. inte de andra hotande invasiva växterna heller. Möjligen finns det lite parkslide vid vägen till Gustavsberg, men den klipps varje år av Trafikverket så den kommer ingenstans. Annars är det lugnt. Lupinerna växte tidigare vid motorvägen, men de är utrotade för länge sedan. Den värsta invasiva arten är människan. 


Här syns två nya invasiva arter intill mitt hus. Det är gullregn och syren. De ska utrotas enligt den nya klimatpropagandan. Miljövännerna har blivit galna och gått bananas. TV4 hänger på! Någon måste säga stopp! Där jag bor får dessa växter kämpa för att överleva. Kommer myndigheterna i framtiden gå runt och utrota dessa växter?


tisdag 21 maj 2024

Mohammed Mohammed från Irak begärs häktad för mordet på Mikael 39 år

 UPPDATERAT

Jag hade lovat mig själv att inte längre skriva om mord för de är så vanliga. Det blir inte någon nyhet längre att människor skjuts, men mordet på Mikael Janicki 39 år, som bevittnades av hans 12-årige son var så grymt i sin dumhet att det går inte att låta bli. Mohammed Mohammed är 18 år och skall häktas i morgon. Det är säkerligen mycket synd om honom som har haft en brottskarriär sedan han var 15 år och också innan dess i två år enligt polisen. 

Mohammed Khalid Mohammed är född i Nineve i Irak och kom till Sverige år 2007. Han är svensk medborgare och har sina föräldrar och syskon här. Hans föräldrar är skilda och har gift om sig. Mamman har gift sig fyra gånger och sedan skilt sig igen. Båda föräldrarna har senaste åren försörjt sig helt eller delvis på bidrag. Jag lägger inte upp någon bild på Mohammed Mohammed för han ser ut precis som man kan föreställa sig. Det är därför det ibland blir felskjutningar för alla är så lika. 

22.5.2024

Nu häktas denne 18-åring för mordet på Mikael. Det går att ge 17-åringar fängelse istället för sluten ungdomsvård. Mohammed fyllde 18 år den 19 maj i år. Jag önskar det kan ske att han får fängelse. 

PS. Mohammed var lätt att få tag i för han satt redan häktad för andra brott. DS.


En plakett som är uppsatt i gångtunneln där Mikael sköts ihjäl. Förhoppningsvis får mördaren livstid. Tyvärr får han väl inte det för han var bara 17 år när han sköt. Ge honom inte sluten ungdomsvård!

Kung Charles porträtt gav konstnären en hjärtattack

När konstnären Jonathan Yeo 53 år höll på med porträttet av kung Charles III av Storbritannien förra året så fick han en hjärtattack. Han upplevde att han kom till en annan värld och fick välja mellan den och att återgå till jordelivet.  Eftersom han inte kände sig klar med detta liv på jorden så valde han att komma tillbaka. Annars hade aldrig porträttet av kung Charles III blivit klart och kanske är den röda färgen en påverkan från hans medvetslöshet och hjärtattack. Han vet inte. Han höll på i tre år med denna tavla. Och under tiden hann drottning Elizabeth avlida 2022 och kronprins Charles bli kung. 

Mycket kritik har denna den första tavlan av kungen fått eftersom det ser ut att vara en blodröd dimma runt kungen. Det fladdrar också en monarkfjäril till vänster om kungens axel och det är en symbol för livet och döden. Tydligen föreslagen av kungen själv. Vi är som fjärilar och byter skepnad. Personligen skulle jag inte ha godkänt denna tavla, som verkar anspela på Storbritanniens blodiga tillvaro i historien. Och att den inte är slut ännu. 

Mycket riktigt så fick kung Charles också cancer nu när han är 75 år. Inte så märkligt kanske med alla skandaler och den press som har varit på honom som kronprins. Men nu när han äntligen hade blivit kung och hans Camilla drottning så borde det ha varit lite lugnt. Men så typiskt att han blir allvarligt sjuk då. Dock har han gått igenom behandling och är tillbaka något så när återställd i det offentliga livet. måndag 20 maj 2024

Varför dog presidenten i Iran?

 Hur ska man se på detta att Irans president Raisi dog i en helikopterkrasch? Var det Allahs vilja att så skulle ske? Jo enligt högste ledaren Khamenei i Iran så är det naturligtvis så. Allah styr allt och Inshallah betyder just det. Om Allah så vill. Det sägs ofta efter ett önskemål. Allah är den överlägset största guden och styr allt genom lagar både privatlivet och samhället. Inget i naturen, vetenskapen eller något som människan producerar kan uppnå Allahs storhet. Islam betyder underkastelse och att Irans president plus dess utrikesminister; att sammanlagt nio personer dog i helikoptern mot bergssidan var naturligtvis något Allah ville. 

Hur ska nu detta förklaras och hur ska människor gå vidare i Iran. En del sköt upp raketer och firade att presidenten dog. Han var en hårdför man i hela sitt liv. Men vad vill nu Allah ska komma efter honom? Iran är en absolut fiende till Israel och Iran stöttar Hamas och Hizbollah. Vill då Allah att något annat ska ske? 

Raisi lät tusentals politiska fångar avrättas år 1988 för att få bort oppositionen inom Iran. Då hängdes de i grupper om sex stycken från kranar. Raisi har ifrågasatt förintelsen och undrat om den verkligen inträffade. Han prisade Hamas attack på Israel den 7 oktober förra året och menade att detta skulle leda till Israels undergång. Han ställde in en resa till Geneve i december förra året, för han kunde bli anhållen för de avrättningar som han stod bakom 1988. Han ansåg att tjuvar skulle få sina händer avhuggna enligt sharia och tyckte att han skulle prisas för vad han gjorde 1988. 

Här skriver Hanif Bali om denna händelse. Han är född i Iran. 


Här ses den störtade helikoptern på en bergsida. Det rådde mycket dåligt väder när den gav sig av med dimma och regn. 
 

lördag 18 maj 2024

Taylor Swift raspar i mina öron

Jag har försökt att lyssna på Taylor Swift, men hon berör mig inte. Det är något fel på hennes röst. Den låter inte som den ska. Den raspar. Förmodligen har jag inget musiköra, men jag har gillat musik i hela mitt liv, men nu slog det slint. Jag har till och med skrivit om musik plus alla andra ämnen som fanns då i kulturen på DN. 

Jag begriper mig tydligen inte på ungdomen längre, men det är väl som det ska. En så kallad generationsklyfta. Taylor Swift är född i december precis som jag är och jag brukar gilla sådana människor. Men jag tycker hon enbart låter deprimerad. Det är väl den nya generationens depression kanske. Världen håller ju på att gå under både på det privata och globala planet.

Eftersom jag är född efter andra världskriget så fick jag med mig optimismen i vaggan, för det jag minns av min tidiga barndom är en ljushet, som kom från omgivningen. För naturligtvis så var mina äldre släktingar glada när de hade överlevt också detta andra världskrig. En del av dem var födda på 1800-talet och hade trott att 1900-talet skulle få slut på alla krig. Men så blev det som bekant inte. 

Så blev det ju inte som vi vet sedan länge. Krigen tar aldrig slut och numera vet vi också att en av tre får cancer och massmedia plus politiker försöker skrämma livet ur oss med jordens snara undergång i hetta och då dör vi också förstås. Helvetet har uppstått här på jorden istället för att finnas efter döden för en del. Kyrkans gamla skrämselpropaganda har förverkligats här och nu. 

Det är så skönt att vara så gammal som jag är och ha levt större delen av mitt liv. Har ju redan gett bort mitt arv till mina efterkommande så de får njuta av det medan jag lever. Människor har dock inte utvecklats alls sedan urminnes tider. Så känns det på mina gamla dar. Och vi har importerat problemen från andra länder också. Det är människor som ofta tycker att de ska få allt genast. 

Dock tror jag att det är som vanligt att livet måste innehålla elände också för att vi ska begripa allvaret och gåvan som vårt liv är här. Men vi måste på pumpen ett antal gånger, precis som jag gjorde när jag trodde att mitt liv var säkrat till döddagar, för jag levde ju med en mycket yngre man. Och han skulle absolut överleva mig. Tji fick jag för han dog i cancer som 57-åring. Medan jag lever fortfarande nu inne på mitt 79:e år. Jag skrev om detta i min senaste bok. Där har ni något som säkerligen passar er att bita i kära generation av fans till Taylor Swift. 

Min fjärde bok, som jag aldrig trodde jag skulle skriva, men det gjorde jag. Här hittar ni den. 

onsdag 15 maj 2024

Inga trollkonton i min dator

UPPDATERAT

 Jag har inte sett ett enda av de trollkonton som sd sägs hålla sig med. Antagligen för att jag inte har Tiktok plus att jag använder Facebook samt Instagram till att hålla kontakt med mina närmaste och hålla koll på vad som händer i grannskapet. Youtube går jag in på ibland när jag vill höra någon musik, som jag gillar eller kolla vad Taylor Swift sysslar med (fast hennes musik är inte något för mig). 

Så jag tillhör inte de 27 miljoner som har gått in under januari-mars och tittat för jag visste inte ens att dessa konton fanns. Jag tycker Jimmie Åkesson kan tacka för uppmärksamheten och marknadsföringen nu av dessa konton. Fast han gick till attack och menade att dessa är humorkonton och inte alls är desinformation.  Och dessutom är detta en påverkanskampanj från TV4, enligt Jimmie Åkesson.

Förmodligen är de ungdomar som tittar på dessa konton inte så ini bomben dumma att de går på dem. Eller om de är det så har vi verkligen problem i landet. Jag får associationer till Grönköpings Veckoblad, men det är väl fel kanske. Dit brukade jag gå in när jag ville koppla loss från allvaret i journalistiken och de stränga regler som jag var tvungen att följa i mina artiklar. Och skratta lite. 

TV4 menar dock att detta är som påverkansoperationer från utlandet och det säger också Mattias Svahn forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Strukturen, upplägget och dolda avsändare liknar det Ryssland och andra brukar syssla med. Men det verkar i så fall vara min journalistutbildning som har vaccinerat mig både mot skurkar som försöker ta mina surt förvärvade slantar och mot dessa påverkanskampanjer. 

Varje dag strömmar alldeles för mycket bilder och texter in i min dator och i min TV. Så det gäller att granska och sortera allt. I dag till exempel så hade SVT som nyhet att kring 153 000 människor i världen dör av värme. Denna korta nyhet är ju sann i SVT:s värld och dessutom en ny studie från Ploos Medicine, men så kortfattad (fler människor dör av kyla nämligen), för att ingå i SVT:s påverkanskampanj om att vi snart går under för vi är sådana skurkar gällande klimatet. Vi kommer att brinna upp helt enkelt. En ny variation av helvetet. Här en film om klimatet som försöker berätta fakta både med allvar och humor. 

17.5.2024

 Myndigheten för psykologiskt försvar anmäler Kalla Faktas avslöjande till Granskningsnämnden, för att de har använt intervjuer med myndighetens personal ur sitt sammanhang. Intervjuerna rörde inte Kalla Faktas granskning eller rörde överhuvudtaget inte "förhållanden och uttryck inom den svenska informationsmiljön eller svensk opinionsbildning". "TV4:as agerande att medvetet utnyttja inspelat material från andra tillfällen, ett agerande som vilseleder tittare att tro att myndigheten skulle ha uttalat sig om den granskning Kalla Fakta framför, är minst sagt anmärkningsvärt, osakligt samt i uppenbar strid mot gällande medieetik. Särskilt som syftet synes vara att uttalandena ska vidimera den gjorda granskningen." Så skriver myndigheten i sin anmälan till Granskningsnämnden. 

17:05

Jodå socialdemokraterna driver också trollkonton genom sajter som Aktuellt i Politikens företag står bakom. 

18.5.2024

Här skriver Jimmie Åkesson själv på Aftonbladet Debatt om detta. 

 


Faksimil från Dagens Nyheters rubrik och bildsättning av nyheten från TV4 om trollkonton. 

tisdag 14 maj 2024

Erdogan tar emot terrorister från Hamas

UPPDATERAT

 Fler än tusen terrorister från Hamas vårdas på sjukhus i Turkiet berättar president Erdogan. Han anser att de ingår i en motståndsrörelse och inte är terrorister. Erdogan har klassat Israel som en terrorstat. Han har också sagt att en muslim inte kan vara terrorist. Islam producerar inte terrorister enligt honom. Han är muslim själv. 

FN-organet Ocha har skrivit ned antalet dödade kvinnor och barn i Gaza. Den 6 maj uppgav Ocha att över 14 500 barn dödats sedan Israels krig mot Hamas inleddes den 7 oktober. Den 8 maj hade siffran nedjusterats till runt hälften så många: 7 797 barn. Den 6 maj uppgavs även över 9 500 kvinnor ha fått sätta livet till sedan krigsutbrottet. Två dagar senare var samma siffra på Ochas sajt ändrad till 4 959. Det totala dödstalet har dock inte reviderats nämnvärt, enligt The Jerusalem Post som var först med nyheten. Skillnaden är att den enskilt största gruppen nu utgörs av män. Ocha bryter ned de dödade i fyra olika grupper: Män 40 procent, barn 32 procent, kvinnor 20 procent samt ”äldre”, 8 procent.

En FN-anställd dödades nu när en FN-konvoj attackerades i Rafah i Gaza. Det är första gången som en internationellt anställd dödas sedan den 7 oktober förra året. Hamas säger att Israel låg bakom attacken. 

Hamas jämförs med Stasi i Östtyskland i New York Times. Invånarna har övervakats och ansvarig för detta sägs ledaren för Hamas ha varit. Hamas har kartlagt invånarnas liv och även deras relationer med andra, inklusive kärleksrelationer. Hur det någonsin ska gå att få detta kollapsade land att bli normalt är svårt att se. Gazaremsan består av 365 kvadratkilometer; jämför med Gotland som har drygt 3 000 kvadratkilometer. Cirka 2,3 miljoner människor bebor Gaza medan Gotland har drygt 58 000 invånare. 

15 maj 2024

Här berättar ett par palestinska kvinnor hur lurade de känner sig av Hamas och ledaren Yahya Sinwar. Ingen frågade folket om de ville ha krig utan beslutet togs över deras huvuden. Hamas ljuger för dem och de tvingas bo i tält medan Hamas ledare gömmer sig. Hamas säger att de vill skydda Al Aqsamoskén i Jerusalem, men den har en gud som skyddar den. Varför ska Hamas krigsbeslut ta ifrån oss våra hem, förstöra våra liv och döda våra familjer, säger kvinnorna. 

Hamas ledare har spionerat på befolkningens liv i Gaza. Här är han Yahya Sinwar. Så trist med sådana terrorledare. Men de verkar aldrig ta slut. 


måndag 13 maj 2024

Världens bästa TV-program från Ångermanland

 Har ni sett älgvandringen? Den som pågick dygnet runt och som resulterade i rekordet av 87 älgar som simmade över Ångermanälven? Dessutom fanns där järv, björn och lodjur att beskåda. Plus alla fåglar som både syntes och hördes. "Cykelpumpen" var en som egentligen heter enkelbeckasin, men som liknade en gammaldags cykelpump ljudmässigt.

Programmet var bättre än den hemska Eurovision, som dock tack och lov klarade sig från terrorangrepp. Personligen orkar jag aldrig se detta urspårade program, utom för att förfasas över vart allt har tagit vägen gällande elektroniska överfall på publiken, och så klart att det är naturligt att en icke-binär person vinner. Dock ville den svenska och europeiska TV-publiken att Israel skulle vinna. Men expertjuryn var politisk och röstade antisemitiskt. Israel fick noll poäng av den svenska politiskt korrekta juryn. Av rädsla för jihad? Eller att bli av med jobbet?

Vi ser fram emot nästa års program med simmande älgar och så skönt att slippa Eurovision från Malmö. Nu får Schweiz istället bördan av detta musikaliska program. Hoppas att alla krig är slut då till dess, men det är säkerligen en förhoppning som kommer på skam. 

Några av de sista älgarna i vattnet för att ta sig mot sommarbetet. Det blev rekord till sist med 87 stycken som simmade så fint. Fort går det också när de väl är i det kyliga vattnet, som inte var varmare än 1-3 grader. 


fredag 10 maj 2024

Hans Wahlgren tog ned skylten och kilade vidare

Hans Wahlgren dog stilla och lugnt tvärs över fjärden i sitt hus i natt, där han och Christina Schollin har bott så länge. Ett tag var vi närmsta grannar med Pernilla Wahlgren. Men de flyttade snart. Och Christina Schollin intervjuade jag någon gång för kommunens tidning. Att leva till 86 år är ganska lagom. Men eftersom jag är inne på linjen att vi aldrig dör utan det är bara kroppen så hoppas jag att han mår bra nu. 

De tog sprutor vet jag mot covidinfluensan då på vårdcentralen och de behövde hjälp med att köra bil och annat nu senast i mars. För de hade sålt sin bil och Christina Schollin hade körförbud. Vad ska man säga döden kommer när den kommer. Människor dör varje dag även när det är vackert väder. Så är livets gång. Här är Pernilla Wahlgrens avsked. 

Här i den vackra villan dog i natt Hans Wahlgren. Precis som han ville. Familjen var samlad och tog farväl. 

torsdag 9 maj 2024

Jaså är Eric Saade palestinier

UPPDATERAT

Jag har aldrig brytt mig om vilket ursprung människor har. Så jag visste inte att Eric Saade var palestinier på sin pappas sida. Men hans mamma är ju svensk. Så jag tycker han kunde ha varit rättvis och haft svenska färgerna lindade kring sin andra handled när han uppträdde i Eurovision med den palestinska sjalen. Mamman heter Marlene Jakobsson och skaffade sig sonen tillsammans med Walid Saade år 1990. Bara ett år efter att jag fick min yngste son. Jaha annars har vi väl inte så mycket gemensamt. 

Mamma Marlene, som är kring 60 år nu, har fem barn och jobbar som undersköterska. De båda föräldrarna gick skilda vägar när Eric var två år. Pappan kommer från Libanon, född och uppvuxen där, men har rötter i Palestina. Eric Saade har ställt upp här i Eurovision enbart för att protestera mot Israel och kriget i Gaza. Men han kan vara lite tacksam då mot Sverige och SVT också, som lät honom ställa upp. Fast han beslöt sig för att inte följa reglerna. 

Det finns kring 9 miljoner palestinier för alla räknas, även de som är födda i ett annat land som Eric Saades pappa. Så de blir fler och fler. De härstammar från kananéerna och filistéerna, som har bott i området i årtusenden.  De omnämns i gamla testamentet i bibeln. Filistéerna är skurkar i bibeln för de låg redan då i strid med israeler. Det var David som mötte filistéen Goliat och dödade honom.

Denna mångtusenåriga historia kunde väl få vila i fred nu. Det är ungefär som om vi som har bott här i landet skulle räkna oss som vikingar eller järnåldersfolk som skulle vilja ha ett eget litet land i Sverige. Nej istället emigrerade svenskar till andra länder när det blev svält, senast inträffade detta på 1860-talet när det var så kallt. Vi kanske skulle räkna in alla som emigrerade som svenskar? Nej det blir för knäppt. 

 Problemet med Mellanöstern är att där finns för lite land precis som på många andra platser på vår jord. Nu när vi snart om ett antal år blir 9 miljarder invånare. Krigen kommer inte att ta slut, för sådana människor som Putin vill ständigt expandera och breda ut sin makt. Trist människotyp. Hamas är klassad som terrororganisation, men en sådan ville folket i Palestina ha som tog hand om deras mark. Så blev det som det blev. 

15:48

Jag håller med Yael Sages Wahlström att man kan ha empati och sympati med människor ända tills de vill ta död på en. Och det behöver inte gå så långt innan många vill så. Malmö är full av sådana människor i dag. Israel har velat ha en tvåstatslösning, men anfölls istället av de kringliggande staterna när staten bildades 1948. Judarna skulle kastas i Medelhavet och så har det låtit med jämna mellanrum. Hitintills har Israel kunnat bevarats, trots rop på utrotning. Precis som i Hitlertyskland. 

10.5.2024

Så skönt att det gick lugnt till med hjälp av otaliga poliser i Malmö i går. Demonstranterna var inte heller 20-40 000 som arrangörerna ville utan kring 10 000 enligt polisen. Hoppas nu att finalen i morgon kan få vara lika lugn. 


Här är pappa Walid, sonen Eric och mamma Marlene. Pappan bor i Sverige i radhus, men är för evigt palestinier fast han inte är född eller uppvuxen där. 


tisdag 7 maj 2024

Jag missade inte politiska debatten i SVT

Jag bestämde mig för att helt enkelt inte lyssna eller se på den. Det är sant att det ger inte mycket att höra åtta käbblande politiker som inte stoppas av programledarna. Det räcker att läsa ledaren i Göteborgs-Posten för att få veta att det var ett slags "underhållningsvåld", som åstadkoms under två timmar på söndagen. Det går att tillbringa tiden bättre än så.  

Det måste vara lite hopplöst att tillbringa större delen av sitt liv som journalist på SVT. Att tugga samma om och om igen. Jag förstår inte hur de står ut, men det är bättre betalt än att ta hand om gamla och handikappade förstås. Och något måste de ju ägna sin tid åt. 

Tydligen har jag kommit till den ålder då verkligheten inte längre spelar så stor roll. Annat börjar synas vid horisonten, som att min gammelfaster Ina blir verkligare. Hon som föddes på 1880-talet. Och som var prästdotter och som bodde en stor del av sitt vuxna liv nedanför Engelbrektskyrkan. Det var tryggt med denna gammelfaster Ina, som var så stadigt grundad i sin tro. 

Nu när världen trycks ihop så blandas alla folkslag på gott och ont. Så var det inte på gammelfaster Inas tid. Då var världen fortfarande uppdelad i kontinenter och man visste inte så mycket om dem. Migration var inte möjligt på samma sätt som nu utan var och en fick klara sig själv. Dock spreds sjukdomar och den spanska sjukan tog död på tiotals miljoner unga och tidigare friska. Det var krig förstås och det sätter ned immunförsvaret hos unga. Min gammelfaster blev sjuksköterska för det verkade vara det bästa hon kunde göra då. Hon hade haft en syster som dog som barn i diabetes. Inas bror min farfar blev läkare. 

Hundra år är en kort tid i mänsklighetens historia och naturligtvis ännu kortare i tid är konflikterna som pågår nu i världen. Nya generationer vill också strida för sina egna rättigheter. Och det bästa sättet är fortfarande att ta död på fienden. Detta kommer inte att upphöra någonsin tror jag. Den här planeten är som byggd för att kriga. Det blir inte bättre av att vi blir fler och fler, som vill ha utrymme. 

Det är väl därför jag har börjat att längta bort härifrån. För själv är jag inte sådan att jag vill ha makt och slå ihjäl andra för att få detta plus fler ägodelar och en massa pengar på banken. Nej det går bra att bo i mitt lilla hus som jag inte äger. För jag har gett bort mitt stora hus. Så jag hyr numera mitt boende, som jag gjorde som ung också. En cirkel som sluts. Så positiva vi var vi som föddes 1945. Inte så märkligt för andra världskriget var det värsta vi kunde ha råkat ut för.

Jag slapp höra och se Nooshi Dadgostar (v) sprida rykten om Israel. Hon vet inte att detta har hänt. Det är barn som har begravts utanför ett eller två sjukhus liksom vuxna. Al Jazeera har rapporterat rykten från terrorgruppen Hamas. Israel har kraftigt förnekat någon inblandning. Men vänstern sprider gärna obekräftade rykten. Det anses inte antisemitiskt.

måndag 6 maj 2024

Människor kan inte läsa och skriva

Jag trodde inte det var sant när jag läste att det fanns en undersökning som berättade att 780 000 vuxna i Sverige inte kunde läsa och skriva. De är med andra ord analfabeter. Dessutom är det en ganska gammal undersökning från 2012 och sedan dess har det strömmat in människor från exempelvis Somalia där bara 25 procent kan läsa och skriva (också enligt en gammal undersökning).  

Nu pågår en ny undersökning hos SCB som ska ta reda på nuläget i Sverige bland analfabeter. Den ska komma i slutet av det här året. Och hur många tror ni då ingår i skaran analfabeter? En miljon eller en och en halv miljon?

För mig har läsandet och skrivandet haft en väsentlig roll i livet. Men jag minns att en vän till mig inte visste vad sekel betydde. Det ordet ingick i titeln på min första bok Ett sekel av tystnad. Jaha betyder det hundra år utbrast denne förvånat. 

Förmodligen har jag alldeles för hög utbildning för det här landet också. För varje dag så fortsätter min utbildning om Sverige och världen. I dag har jag tagit del av den danska kungabesöket i Sverige. Och sett älgar simma i Ångermanland. För mig är det så självklart att ta del av det som händer och sker. Det är ju knappast möjligt utan läskunnighet. Men älgarna säger inte mycket så där går det ändå. Men det är ju alltid roligt att kunna läsa kommentarer kring detta. 

Tidigare skrev jag om eländet i Sverige med mord och skjutningar plus våldtäkter, men det har jag nästan slutat med för det är numera inte nytt. Och polisen har blivit bättre nu på att spärra in dessa brottslingar. Det behövdes bara att vi bytte regering från socialdemokraterna som "inte byggde murar". Till den borgerliga som vi har nu för att det skulle bli lite bättre och att den galna invandringen minskade. 

För 5 000 år sedan uppstod skriftspråk, som behövdes för att hålla ordning på handel och jordbruk. Ett slags bokföring således. I Sverige lärde sig barnen läsa i folkskolan från år 1842.


Luther spikar upp sina teser. Det hände 1517 och var på latin så gemene man kunde inte läsa dem. Missbruk av avlaten behandlade dessa teser för kyrkan sålde sådana brev till allmänheten. Men bibeln talade aldrig om avlatsbrev. Avlat betydde att man kunde köpa sig fri från straff efter döden för synder man hade begått. Dessa teser översattes till tyska senare och spreds. Sverige blev lutherskt redan 1527.

lördag 4 maj 2024

Sköna maj välkommen!

 Sent i livet har jag upptäckt att alla inte tycker om naturen. Hos mig och min syster är det antagligen medfött att uppskatta värme och grönt. Hon har egen trädgårdsfirma medan jag har odlat egen trädgård i många år. Vår mormor och morfar var så illa tvungna att hålla ordning på sin trädgård, som de inte ägde, men hade obegränsad tillgång till. Dock fick de betala in natura för huset, som inte var deras utan som de hyrde. Det betydde att betala med grönsaker, frukt, potatis eller fisk, som de hämtade ur Mälaren. 

Detta sätt att leva är enbart 100 år gammalt, men det går fort att glömma bort hur beroende vi var av naturen. Dock var en del av min släkt mer inriktade på det som tidigare kallades borgare. De hade andra som odlade åt dem och de behövde inte själva göra det. De bodde i staden Västerås och min farmors mor kom från Norge, för att gifta sig med min farmors far Max Schenström. Han var häradshövding och även riksdagsman. En släktallians då när Norge och Sverige hörde samman. 

Vi är sedan ett par årtionden på väg in i ett annat samhälle, där vad som helst kan vara viktigt, utom naturen. Själv har jag jobbat inom medier sedan 70-talet, men samtidigt behållit min förkärlek för naturen. Och nu är luften som balsam att andas in och solen strålar från en klart ljusblå himmel. Det går inte att vara inne, utan jag går ut och ser det växa. Och gläds åt varje blomma som slår ut. Det går aldrig att veta vilka som har lyckas överleva vintern. 

PS. Grannens gräsklippare låter som en helikopter som landar. Jag förstår att han är stressad för i morgon ska han sälja huset. Det hoppas vi åtminstone! Både han och jag. DS.


Påskliljorna tränger undan fjolårsgräset och visar sig återigen. 

 

torsdag 2 maj 2024

Klart att Magdalena Andersson anlitade svart städbolag

UPPDATERAT

Det är lite väl skamligt att städbolag kommer undan. Att de kan avlöna svart med 100 kronor i timmen, slippa betala skatt för att arbetsmarknaden skulle "gro igen på en vecka, utan dessa städbolag med utomeuropeiska slavarbetare". Så säger Elin Torp i Svenska Dagbladet, som har undersökt hur det ser ut.  Nu ska det äntligen bli rättegång mot detta städbolag som tidigare statsministern anlitade. Magdalena Andersson har sagt att ord står mot ord, men eftersom städbolaget är åtalat har det gått längre än så.

Chilo Martinez från Nicaragua, som städade hos den dåvarande statsministern var efterlyst av polisen och ville helst inte städa hos viktiga personer, som hon visste bodde i villan i Nacka. Det kunde ha gått bra den dagen också att städa, men tyvärr gick larmet när de båda städerskorna försökte gå in genom garaget. Så kom det sig att hon greps av polisen och rätt snabbt utvisades till sitt hemland igen. 

Men nu har Chilo Martinez tagits hit av syndikalisterna för att vittna vid rättegången där städbolaget står åtalat. Själva brottet ägde rum 2021, men rättvisans kvarnar mal långsamt och det är naturligtvis bättre för Magdalena Andersson att få denna rättegång mellan två riksdagsval istället för valåret 2022. 

- Det får vara slut med arbetsgivare som lockar hit utländska löntagare och sedan låter dem arbeta under slavliknande villkor. För det är skamligt och det ska självklart inte vara lagligt! Det sade Magdalena Andersson tre veckor innan larmet gick hemma hos henne för inbrott och polisen hittade en olaglig städerska. Visst kunde hon ha låtit tjänstemän eller Säpo kolla så att städbolaget hon anlitade var vitt och inte svart. 

Självklart är det en säkerhetsfråga för obehöriga ska inte kunna gå in hemma hos statsministern. Men allt tonades ned av Magdalena Andersson och hon menade att alla kan råka göra fel även "de som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer".

Chilo Martinez själv har allt att vinna på att vara här och vittna för hon kan få 100 000 kronor i utebliven lön och skadestånd. Hon var förvirrad när hon satt inspärrad då julen 2021 och skrev till kungen för hon visste att det fanns en kung. Där skrev hon att hon kunde bli dödad om hon återvände till Nicaragua. Inte sant förstås, men det fanns problem i släkten, och hon stal på Åhléns dessutom: hörlurar, kläder och en väska, fast hon viftar bort det numera. Nu har hon bott här på fackets bekostnad för att invänta rättegången. Den skulle ha ägt rum förra året, men läkarintyg lämnades in för den stackars VD:n var utbränd. Men ändå bossade han över två bolag. Det finns sms som visar detta. Han är ökänd hos facket som en oseriös företagare.

10:55

Nu är det klart att Chilo Martinez får 127 000 kronor av sin tidigare arbetsgivare. Det gick till tredskodom nu på morgonen sedan VD:n inte behagade infinna sig. Tingsrätten underkände hans skäl till frånvaro. Det är 81 900 kronor i utebliven lön plus då 45 000 kronor i skadestånd. Städbolaget ska också betala rättegångskostnaderna på 309 456 kronor. Chilo Martinez hoppas nu att hon kan få stanna i Sverige på laglig väg och få arbete. 
 
Den tidigare statsministern mot Chilo Martinez. Nej så blir det inte. Men visst var det klantigt av Magdalena Andersson att anlita ett ökänt städbolag. Hon som hade totala möjligheter av alla svenskar att göra rätt.