lördag 31 mars 2018

Det utmärkande för året 2018

Eftersom det är valår i år så får allt värka fram nu. Allt som har försummats under ett par decennier när vi skulle vara goda kristna och ta hand om hela världen. Vi som så oförskyllt hade haft det bra ända sedan andra världskriget, för att vi var sådana fegisar och inte vågade delta utan höll oss undan och bugade för Hitler och tyskarna. Kanske har den här Golgatavandringen till sist börjat att ta slut nu. För varför skulle vi som har två procent av EU:s befolkning ta hand om större delen av de som ville in i gemenskapen?

Men nu gjorde vi ändå så och har fortsatt att göra det så att vår befolkning ökar näst snabbast i EU. Bara Luxemburg växer snabbare. Varför ska vi bo så många i Sverige som ligger så nära Nordpolen? Det har aldrig fungerat under tidigare århundraden. Vad är det som säger att det ska göra det nu? Istället ökar motsättningarna alltmer i befolkningen när ekonomin brister, inga bostäder finns och hälften av de nytillkomna inte har ens grundskola i utbildning.

Folket röstar på sverigedemokraterna som har kring 17 procent i alla mätningar. En enorm siffra jämfört med för två val sedan då de låg strax under sex procent. Ännu vill inte de andra partierna tro på detta. Att männens parti gör ett så stort uppror. Länge har de som har erkänt sig vara sverigedemokrater blivit förföljda av andra och så är det ännu. Diskussionens vågor går heta på sociala medier. Ingen vill riktigt inse vad som har hänt i de etablerade salongerna. Det behövs svart på vitt i höst. Personligen tänker jag inte rösta. Finns inget parti för mig. 

Gäller år 2018 veckorna 10-12.
Faksimil från Migrationsverket. 

Sverige ligger på en befolkningsökning av
drygt 100 000 per år. 

fredag 30 mars 2018

Grattis Kaj Linna!

Kaj Linna fick 18 miljoner i skadestånd för de 13 år han förvarades av svenska staten. Det är ett enastående unikt belopp som aldrig tidigare har betalats ut. Kaj Linna säger sig vara nöjd med detta. Han lever numera på Kanarieöarna och har haft många planer medan han väntat på skadeståndet. Under tiden har han levt på lån från vänner. Han hade att välja på att godkänna detta skadestånd eller att stämma staten för att få mer. Men han nöjer sig med 18 miljoner. Det lär räcka resten av hans liv om han inte slösar. Han är 55 år i dag och han har bestämt sig för att tillbringa resten av sitt liv på El Hierro, den västligaste av Kanarieöarna, som förr ansågs ligga vid världens ände. 
Här på den västligaste av Kanarieöarna bor numera Kaj Linna.
Faksimil från Google. 

Dubbla budskap till icke-medborgare

UPPDATERAT
Kommuner i Sverige betalar ut socialbidrag till människor som inte är medborgare och inte har rätt att befinna sig i Sverige. Det har pågått länge eftersom det sedan 90-talet har varit kyrkans och andras behov av att hjälpa människor som har gjort att dessa har kunnat gå under jorden om de fick avslag på sina asylansökningar. De har hållits gömda tills det har gått att överklaga eller komma igen med en ny asylansökan efter några år. Det här sågs mellan fingrarna när Sverige var rikt och hade mycket pengar för några årtionden sedan, men nu är det inte så längre. 

Nu uppmärksammas detta mer för pengar som är tänkta för egna medborgare går till andra som inte har rätt att ens vara i landet. Var tionde kommun i Sverige gav förra året bistånd till icke-medborgare utan uppehållstillstånd. Flest sådana familjer som får långvarigt stöd finns i Malmö, där handlar det om 150 familjer. I Stockholm rör det sig om ett tiotal familjer. Akut stöd betalas ut till fler. Migrationsverket har räknat med att så många som 46 000 kan komma att hålla sig undan för att de har fått avslag under de senaste åren.

Moderaterna vill att Sverige ska bli tydligare när det gäller dessa bestämmelser. Och också statsminister Stefan Löfven har sagt åtskilliga gånger att människor som inte har rätt att befinna sig här ska utvisas. Men Sverige har inte tillräckligt med plats på förvar innan utvisning och har fått kritik från EU för detta. Statliga ankomst- och avresecentra har diskuterats i Sverige och är på väg att bli verklighet i Tyskland. Det betyder att de asylsökandena får stanna på ankomstcentrumet tills det är klart om de får stanna. De kan få vara där i 18 månader. Får de inte stanna ska de föras över till ett avresecentrum. 
Eva Engberg mördades för att en utländsk medborgare
skulle komma åt hennes hus.
Faksimil från Google. 

Ett mycket otäckt exempel på en utländsk medborgare som inte har rätt att vara i landet är den 52-åring som nu är åtalad för mordet på Eva Engberg, 60 år från Umeå. Hon sparkades och stampades till döds i sitt eget hus. Hon var en mycket snäll människa som ville alla väl. Hon hade inte längre några nära släktingar i livet. Mannen som nu åtalas hade krävt att få tillgång till hennes garage för en gammal skuld hennes bror hade till honom. Eva Engberg hittades död med ett halsband med nycklar runt halsen. Nycklarna gick till ett bankfack. Där fanns ett testamente, som gav allt hon ägde till en nära släkting till den nu åtalade mannen. Det visade sig att testamentet var förfalskat.

Mannen som åtalas för mord är dömd många gånger. 1996 dömdes han för grov varusmuggling till två års fängelse och året därpå blev 52-åringen utvisad på livstid. Redan året efter sökte han på nytt asyl i Sverige och i en lång serie av tidsbestämda uppehållstillstånd, överklaganden och hinder för verkställande har utvisningen under 20 år aldrig blivit av. Sedan 2015 har han klassats som "avviken". 
17.5.2018
Det blev 16 års fängelse för iraniern Amir Zamani i Umeå tingsrätt för detta mord och för andra brott. Han ska återigen utvisas på livstid. Vi får hoppas att han inte släpps in mer i Sverige.

61 olyckor i Skåne men på Värmdö dog två

Snövädret ställde till det i Skåne i går och det blev 61 olyckor, men inga allvarligt skadade. Folk satt i kö upp till åtta timmar i sina bilar och klagade på att ingen kom med vatten eller mat till dem. Alltid bra att ha lite färdkost i snöyra. På Värmdö, där trafiken var tät för alla ville ut till landet och fåglarna, så frontalkrockade en personbil och en lastbil. Inte långt från Värmdö kyrka. Två svårt skadade i personbilen måste klippas fram av brandkåren. De fördes till sjukhus, men avled. Det var en man och en kvinna i 40-årsåldern. Det fanns ingen snö alls här på vägen och inte var det halt heller mitt på dagen när olyckan inträffade. Polisen utreder grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Det tog ett par timmar att sanera vägen. Kör försiktigt även om det är torrt på vägen!torsdag 29 mars 2018

Om den du är gift med är ett ensamkommande barn

UPPDATERAT
Socialstyrelsen och Migrationsverket har gett ut broschyren "Information till dig som är gift med ett barn". Så sorgligt att detta ens ska behövas detta nådens år 2018. Jag trodde aldrig jag skulle få uppleva något sådant, men nu är det verklighet. Det diskuteras ett totalförbud mot att barn är gifta, men tyvärr kan detta strida mot Europakonventionen om rätt till liv och privatliv. Nä är det så! Ja då måste vi buga och bocka för alla som är gifta även om de är barn. Ursäkta ironin. 
10:36
Nu har Expressen vaknat och uppmärksammat detta också. 
13:11
Ibland går det fort att få kalla fötter. Nu har Socialstyrelsen beslutat att dra tillbaka broschyren. De ska se över materialet. Tänka sig! Tina Trygg står bakom broschyren och hon är utredare på kunskapscentrum för ensamkommande flyktingbarn vid Socialstyrelsen.

Detta är vad som bland annat står i broschyren från Socialstyrelsen
och Migrationsverket. Skrämmande läsning!
Faksimil från "Information till dig som är gift med ett barn".Glad Påsk!


onsdag 28 mars 2018

Lagrådet sågar förslag om 9 000 män

Lagrådet tycker inte att regeringen har skött sig när det gäller förslaget om ensamkommande som ska få stanna för att de studerar eller ämnar studera. Det gäller mest män från Afghanistan, som regeringen tycker synd om för att de har blivit tvungna att stanna så länge här och vänta på besked. Jag skrev om detta här.  "Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas", skriver Lagrådet. Och menar att reglerna kan ifrågasättas principiellt och är mycket svåra att överblicka. 

Dessutom beror inte dessa undantag på den enskildes förhållanden utan på hur Migrationsverket har jobbat, menar Lagrådet. Detta i sin tur beror av att inte politikerna satte stopp för den hejdlösa invandringen under 2015 förrän det blev totalt ohållbart i slutet av november. Förslaget är helt enkelt inte tillräckligt bra som underlag för lagstiftning. En rejäl sågning. Utdragna handläggningar kan inte vara skäl att bifalla ansökningar av olika slag, menar också Lagrådet.

Lång handläggningstid kan inte vara enda orsak
till att låta män från Afghanistan stanna
i Sverige.
Faksimil från Google. 

Låt alla göra abort gratis i Sverige!

UPPDATERAT
Isabella Lövin (mp) ömmar för polska kvinnor, som har problem med abort i Polen. De ska kunna komma hit och få gratis abort. För det är ju möjligt att få abort i Sverige, men det kostar så mycket. Mellan 5 000-15 000 kronor. De borde få abort precis som svenska kvinnor för de tjänar så lite i Polen. Bara kring 10 000 kronor i månaden. Ja och inte nog med det. Miljöpartiet tycker att alla som vill i världen ska kunna komma hit och få abort precis som svenska kvinnor. Isabella Lövin räknar som vanligt inte med sjukhuskostnaderna. Redan går vården på knäna och att då bjuda in all världens kvinnor att få gratis abort här är lite väl magstarkt.

Inte nog med det utan Miljöpartiet vill också öppna gränserna till Sverige så fort det går för alla i hela världen. En återgång till det som ledde till krisen 2015 då Sverige tog emot 163 000 asylsökande. År 2019 är detta temporära stopp inte längre giltigt och då vill Miljöpartiet att alla som kommer hit återigen ska få permanent uppehållstillstånd och få ta hit sina anhöriga. Miljöpartiet låg under spärren till riksdagen i den senaste valundersökningen. 

Här skrev jag om när regeringspartierna gjorde en omvändning under galgen i november 2015. Det blev för dyrt att ta emot hela världen i Sverige. 

11:37
Här skriver GP:s Jenny Sonesson att det är kö för svenskor till abort. Det räknas som akutsjukvård, men det är kö i en vecka eller två när det väl är bestämt. Det finns som hon säger ingen konsekvensanalys av Miljöpartiet i denna fråga. Eller andra heller för den delen. De kan inte få fortsätta regera i Sverige. 

Faksimil från Facebook. 

tisdag 27 mars 2018

Hela 113 fall av dödligt våld år 2017

UPPDATERAT
Brottsförebyggande Rådet har tagit fram 113 fall av dödligt våld som inträffade under 2017. Det är den högsta siffran sedan de började mäta år 2002. Dock stämmer det inte riktigt med den statistik som jag har räknat fram. Under 2017 inträffade 153 fall av dödligt våld, mord eller dråp enligt vad jag har fått fram. Brå har naturligtvis som syfte att hålla ned siffrorna. För statistik är inte en exakt vetenskap. Utan det beror av hur man räknar. Naturligtvis. 

Brå vill att brotten ska ha en avslutad förundersökning och det blir inte fallet när ingen gärningsman hittas. Så en del brott blir aldrig bokförda som brott. Jag räknar också i år och det ligger fortfarande på de fall av tre i veckan med dödligt våld, som det har legat på de andra båda åren jag har räknat. Brå har tidigare antecknat 70-110 fall av dödligt våld per år så de håller på att räkna upp fallen. Naturligtvis är det ett större problem att kring 30 personer tar livet av sig varje vecka i jämförelse med att tre råkar ut för dödligt våld, men mord/dråp är de grövsta brott vi har och statistiken över dessa borde stämma bättre. Dessa brott kräver stora utredningsresurser och vi har inte det antal poliser vi behöver. Först år 2024 beräknas Sverige att vara i paritet med andra länder i EU angående antalet poliser.
11:03
Frågan är hur man ska räkna de fall av vållande till annans död som orsakas av fentanyl. Senast skrevs här om en man i 30-årsåldern som dog av fentanyl förra året. Säljaren av denna drog kopplas till tolv dödsfall. Dessa räknas inte in bland det dödliga våldet. Varken av mig eller Brå. Kanske borde göras. 
14:12
I Sverige sköts 40 personer till döds fram till december förra året. Det har både Brå och SVT kommit fram till, men december är inte medräknad i Brås statistik. Då inträffade ytterligare två mord med skjutvapen i Göteborg och Rinkeby. Så det blev sammanlagt 42 skjutna under året i Sverige förra året. "I mer än en tredjedel (35 %) av konstaterade fallen av dödligt våld 2017 användes skjutvapen, vilket är 7 procentenheter högre jämfört med 2016 (28 %). Antalet fall ökade från 30 till 40."  Så skriver Brå på sin hemsida i dag. Ett sådant enkelt räknefel gör det lätt att misstro resten av statistiken. Här konstaterar SVT att det har förekommit 42 dödliga skjutningar under 2017. 

måndag 26 mars 2018

Jerry Williams är död

UPPDATERAT
Jaha där gick han till andra sidan. Mycket nu som det heter. Född 1942, tre år äldre än jag själv. Men en del lever fortare och hinner inte bli hundra år. Han var sommarbarn som jag för hans mamma hade dött när han var tolv år. De bodde i en enrummare i Solna. Han blev avlurad allt han ägde på 90-talet av sin ekonomiske rådgivare. Det var nästan fyra miljoner kronor. Då fick han börja om. Han gjorde en avskedsturné 2013, men hade ändå inte tänkt att lägga av. Det sade han senast i januari i år till Proletären. Han dog efter en kort tids sjukdom. Döden bryr sig inte om hur den kommer. Den slår till när det är dags har jag tänkt många gånger. 
27.3.2018
Jo han hade cancer, fick ont i ryggen. Känner igen det för min sambo fick också ont i ryggen det sista han fick när han hade cancer. Han kunde inte röra sig till slut, fick strålbehandling, men dog av den. Dagen efter. Han blev bara 57 år. Cancer är som en epidemi tycker jag. Så många dör av den. Hjärt- och kärlsjukdomar är dock vanligare, men sedan kommer cancer som dödsorsak nummer två. Jerry Williams hade haft ont också i höstas och sökt läkarhjälp. Cancer kan komma smygande. Har hört detta förut om någon som dog efter en veckas sjukdom i cancer. Om man är tränad och håller igång så kan det bli så att man inte förstår vad som händer. Ha det så gott i himlen Jerry!

Jerry Williams åkte på farvälturnéer hela tiden de senaste åren.
Men till slut sade kroppen stopp.
Faksimil från Google och Proletären. 


Donald Trump var otrogen

Jo det är ingen sensation direkt att president Donald Trump var otrogen, men nu har ändå en porrstjärna Stormy Daniels fått tillträde till 60 minutes för att berätta om natten med presidenten. Det är skillnad mot hur det var på 60-talet då president Kennedy hade massor av kvinnor medan han var gift med Jackie Kennedy, men det förblev en offentlig hemlighet. Sådant berättade man inte på den tiden. Stormy Daniels säger också att hon blev hotad 2011 så att hon aldrig skulle avslöja vad som hade hänt. Hon blev så rädd att hon aldrig gick till polisen. 

Trump sade åt henne att inte oroa sig för Melania den natten de träffades eftersom de bägge sov i skilda sovrum och Melania hade just fött hans son Barron. Hon själv var aldrig attraherad av Trump utan såg deras förhållande som en affärsöverenskommelse. Hon skulle få en roll i hans Celebrity Apprentice lovade han. Hon ska ha fått 130 000 dollar för att hålla tyst bara dagarna innan han själv blev president. Och hon riskerar nu att bli stämd av Trump på miljoner dollar. Men hon ville att det amerikanska folket skulle få veta sanningen. Och det finns mer att berätta enligt Daniels advokat.

Trump sade till Daniels att hon påminde om hans dotter och hon piskade honom med en tidning, som hade hans ansikte på framsidan. Hon säger att hon inte är något offer och att det här hon berättar inte ingår i metoo-rörelsen. Hon har försökt sälja sin historia till en tidning, men den publicerades aldrig för tidningen In touch weekly hotades med stämning. President Trump och first lady Melania var inte tillsammans när intervjun sändes i natt. De var på skilda håll. Tidigare har sexton kvinnor anklagat presidenten för övergrepp. 

President Trump gillar kvinnor. Det är ingen hemlighet.
Faksimil från Google. 

söndag 25 mars 2018

En kollektiv särbehandling av 9 000 män

Visst är det märkligt att 9 000 afghanska män ska undantas från alla regler för att de har bråkat så mycket. De ska ha en riktig gräddfil in i landet och få studera. De behöver bara säga att de ska studera så får de uppehållstillstånd enligt regeringens förslag. De kan vara mellan 18-25 år och ämna gå på gymnasiet eller komvux. Trots att de fått avslag på sina asylansökningar och det inte finns andra skäl att låta dem stanna ska ändå en proposition nu färdigställas för behandling senare i år. Det är miljöpartiet som har ställt ultimatum och socialdemokraterna hänger på. 

Många av dessa män har inte kunnat göra sin ålder sannolik och därmed inte heller sin identitet. Men nu ska de få uppehållstillstånd även om de inte har någon klar identitet. Vore det inte intressant att veta vilka personer som får detta uppehållstillstånd? Jo naturligtvis. Dessutom sätter detta - om det går igenom - press på skolorna som redan går på knäna.

Efter avslutad utbildning ska personerna också få permanent uppehållstillstånd bara de skaffar sig ett jobb. Det finns ingen tidsgräns för hur lång tid de ska få på sig att ta studenten. De kan hålla på i fem år och enligt tidigare skolklassers statistik så har ändå inte mer än 15 procent då lyckats ta sig igenom denna gymnasieskola. Den enda grunden för detta förslag är att det är synd om dessa, för det har tagit så lång tid för dem att behandlas i asylsystemet. Detta berodde på att politikerna lät gränserna vara öppna och alla som kunde ta sig hit - företrädesvis unga män - skulle tas emot. 

Under de kommande åren beräknas detta kosta tre miljarder kronor för staten. Kommunernas kostnader är inte inräknade i denna summa. Den här exempellösa invandringen av män, som har gjort att Sverige har ett mansöverskott för första gången i sin historia, är helt uppåt väggarna. Sverige har fler unga män än Kina, där man ändå har haft ettbarnspolitik i många år. Och männen ses där som mer värda än kvinnor. Ett samhälle där unga män överväger är inte ett bra samhälle. Och detta samhälle kommer vi enligt SCB få dras med så långt prognoserna sträcker sig. Och mansöverskottet ökar dessutom. Detta föreslås nu av vår "feministiska" regering.

Urban Ahlin PO-anmäler Dagens Nyheter

Riksdagens talman Urban Ahlin blev granskad och uthängd i samband med metoo i höstas och han har friats från anklagelserna och väljer nu att PO-anmäla DN. Företagshälsovårdens rapport gällande anklagelserna mot riksdagens talman Urban Ahlin (S) om sexuella trakasserier konstaterar att han förvisso har en burdus ledarstil, men att det inte finns stöd för anklagelserna om kränkningar. Hans eget parti Socialdemokraterna utredde frågan redan för tio år sedan, och har gjort det igen och båda utredningarna visar detsamma som företagshälsovårdens granskning.  Dagens Nyheter påstod att det fanns sex-sms och trakasserier, som hade resulterat i en intern utredning. 

Det har kommit in 25 PO-anmälningar med anledningen av den hetsjakt som tidningar inledde under hösten. Här kan ni se de senaste fällningarna PO har gjort. Allmänhetens Pressombudsman är till för alla medborgare och kan hjälpa individer som har namngetts och kränkts av en tidning. PO har funnits sedan 1916. Urban Ahlin har meddelat att han slutar i höst i samband med valet som riksdagsman och talman och han vill naturligtvis inte gå vidare i livet med dessa anklagelser oemotsagda. 

I jakten på sensationer begår pressen övertramp.
Faksimil från Google. 
lördag 24 mars 2018

Släck inte lamporna!

I kväll ska alla i hela världen släcka sina lampor. Ett jippo. Under tiden skövlas planeten av de som vill leva gott på andras bekostnad. Och genom att utnyttja planeten. De som tycker att flerhundraåriga ekar inte är något att ha. Nyss sågades en sådan ned på en granntomt där jag bor. Det sägs att en tjänsteman på lantmäteriet inte skötte sig, ett litet misstag bara. Han skulle ha skyddat eken, men gjorde det inte. Nej ekar har inget skydd. Jag vet för min sambo försökte innan han dog att få den flerhundraåriga ek fridlyst, som är närmast vår tomt. Den växer på en allmänning. Inget har hörts av ifrån samhällets tjänstemän sedan dess. Min sambo dog för tre år sedan. Det är bara skitsnack att vi ska släcka våra lampor. Ge tusan i att stödja alla idioter som gör sig förmögna på vårt och våra förfäders arbete och utnyttjar naturen mer än den tål.  
Min sambo försökte skydda en stor ek
innan han dog.
Samhället bryr sig inte.
Foto Ann Helena Rudberg.

fredag 23 mars 2018

Redouane Lakdim 26 år är ihjälskjuten

UPPDATERAT
Den terrorist Redouane Lakdim, som sköt tre personer till döds i dag i Trèbes och Carcassone i södra Frankrike är nu själv död, skjuten av polis för drygt en timme sedan. Terroristen hade krävt Salah Abdeslams frihet, den terrorist som togs för två år sedan och som då bodde ihop Mohamed Belkaid, som hade bott i Sverige. Lakdim fanns på franska säkerhetspolisens lista och var betecknad som säkerhetsrisk. Han var från Marocko och ropade förstås Allahu Akbar. Så förvånad han kommer att bli när han inte får de 72 jungfrurna eller paradiset. IS tog på sig attentatet. 
24.3.2018
Den polis Arnaud Beltrame, 45 år, som bytte plats med en kvinna i gisslan, har avlidit av sina skador. Han hyllas som en hjälte i Frankrike. Han sköts när polisen stormade och sköt ihjäl terroristen. Arnaud Beltrame hade lagt sin telefon på ett bord och lämnat den på så att hans kollegor kunde höra vad som sades mellan honom och terroristen. Arnaud Beltrame var gift, men hade inga barn. 
19:04
Han var redan gift borgerligt och civilt som man gör i Frankrike. Det är vad som gäller i republiken Frankrike. Men han ville också gifta sig katolskt så prästen kom till sjukhuset och gav honom giftermålets och de sjukas sakrament. Han dog några timmar senare. 
Arnaud Beltrame sköts i stormningen
och har avlidit av sina skador.
Faksimil från Google. 
Jack Dorsey tror på bitcoin

Jack Dorsey som är grundare av Twitter menar att bitcoin kommer att ta över världen. Han är entreprenör, men uppenbarligen inget snille när det gäller ekonomi. Ingen valuta alls kommer att ta över världen. Bitcoin är knarklangarnas och de kriminellas favoritvaluta eftersom den inte kan spåras och inte har någon bank bakom sig. Och den har älskats från första dagen av alla pirater runt om i världen.

Men om bitcoin tar över världen då ska vi vara mycket rädda för det betyder att hela vårt system av valutor, som är knutna till länder och regleras sinsemellan genom banker har gått i stöpet. Ekonomi är ingen naturvetenskap även om det finns ett så kallat Nobelpris i ekonomi, som delas ut av Riksbanken i Sverige. Men Alfed Nobel har aldrig instiftat detta. Ekonomi handlar om att hushålla med pengar och grundar sig i överenskommelser mellan människor. Om systemet med valutor knutna till länder ramlar ihop så fungerar inte världen längre.

Bitcoin är egentligen en återgång till en ekonomi där vi kommer överens med grannen om att han får en ko av mig om han arbetar av ett visst antal dagsverken. I dag finns det datorer som gör att man istället kan använda denna skurkvaluta för att undkomma all insyn från stater och banker. Och låtsas som om det inte är arbete som ligger till grund för välståndet i världen. Hela mänskligheten skulle således befinna sig i cyberspace och inte längre alls på jorden enligt Jack Dorsey. 

Nog för att det är en önskedröm för någon som har skapat kommunikationsmedlet Twitter, men som sagt, ekonomi är något annat. Det grundar sig på människors arbete och jordens tillgångar. Den japanska finansinspektionen har uppmanat kryptovalutabörsen Binance att lägga ned sin verksamhet i Japan. De har ingen licens för detta. Japan kan således inte skydda de som investerar i bitcoin. Binance är grundat i Hongkong, som är uppbyggd kring internationell handel.

Bitcoin är inte ens pengar utan ett slags vara och de kanske 20 000 svenskar som handlar med den får klara sig själva har Riksbankschefen sagt i Sverige. Denna vara svävar som sagt fritt i cyberspace och liknar mycket ett pyramidspel. De som hoppar på detta och spekulerar i bitcoin spekulerar i exponentiell tillväxt, vilket gör att allt kraschar efter ett antal generationer av spelare. Det anses av en del finansmän helt enkelt vara ett bedrägeri gentemot vanligt folk. Sydkorea är ett av de länder där människor tror mest på bitcoin. Bitcoin ser ut som spelmarker och det är precis det de är. 

Här skrev jag redan 2013 att bitcoin är en internetbluff. 


Bitcoin ser ut som spelmarker och är det också.
Det finns inga garantier.
Faksimile från Google. 

torsdag 22 mars 2018

Beasts from the East

Rysskylan kommer att hålla i sig också över påsken. Det berättar nu engelska meteorologer, som säger att mars kommer att bli den kallaste månaden i mannaminne. Också i april kommer temperaturen i Europa att ligga under normalt. Två gånger till kommer den dödande kylan att dra ned över Europa, enligt de engelska meteorologerna. En gång i mars och en gång i april. I Sverige säger de aldrig något sådant för här ska vi tro på att klimatet ständigt blir varmare. Men i England berättar de att kylan kommer från Skandinavien och Ryssland. 
Håll ut! Våra barnbarnsbarn kommer att få
det mycket varmare!
Jaså?
Faksimil från Google. 

Ulrica Hydman Vallien är död

UPPDATERAT
Ja så gick hon också ur tiden. Ulrica Hydman Vallien. Hon ramlade ihop i sin mans armar och dog i går. Bertil Vallien berättar att det var som om hon stängde av helt plötsligt. Hon hade varit förkyld och trött, men inte mer än så. På lördag skulle hon ha fyllt 80 år och middagen kommer att bli av och bli en hyllning till henne. Hon tog in konsten i svenskarnas hem. Jovisst jag har också ett alster av henne. Från Kosta Boda. Hon hade gett en lång intervju inför 80-årsdagen och berättat att hon badade i isvak hela vintrarna i Småland.  Vila i frid!
17:12
Maken berättar nu att hon dog av en massiv hjärtattack. De skulle gå på en föreläsning och hon kammade sig och gjorde sig i ordning. Han stod intill henne och hon föll i hans armar och var borta. 
Foto Ann Helena Rudberg


onsdag 21 mars 2018

Benny Freriksson var den bäste av ledare

På facebook delger nu Karina Ericsson Wärn sin syn på Benny Fredrikssons ledarskap. Var sanningen ligger vet ingen utomstående, men det här är en klar motbild. 


Karina Ericsson Wärn
9 tim · 
Apropå min fd chef och vän Benny Fredrikssons självmord, och utredningen man delvis presenterat, så väljer jag att här publicera mitt bidrag till utredningen. Vi var många som bidrog med motbilder till det drev och karaktärsmord på Benny Fredriksson som skedde vintern 2017, men media var inte intresserade av en annan bild än den just då rådande.
Är sedan januari 2018 ej längre själv verksam vid Kulturhuset Stadsteatern. /Karina
........................................................................................
Till: PwC
Ärende: Utredning Kulturhuset Stadsteatern
14 december 2017
Som chef för avdelningen Konst/Design och Mode har jag varit direkt underställd Benny Fredriksson. Om och om igen, har jag under min tid med Benny Fredriksson som chef sagt att ”jag har världens roligaste jobb, och den bästa chef jag någonsin haft”. I mitt yrkesliv, som alltid utspelat sig i kulturvärlden, har jag haft allt från kulturministrar till högskolerektorer som chefer, oftast har jag varit chef själv. I klarspråk: jag har erfarenhet av maktens strukturer. Och tyvärr har jag mött många dåliga chefer som utövat ett uselt ledarskap, men Benny Fredriksson är inte en av dem.

Benny Fredriksson har haft ett ledarskap som gett frihet med ansvar. Han har delegerat lika mycket som han gjort en delaktig i stora frågor och strukturer. Han har lyssnat, varit närvarande, och han har accepterat motstånd. Han har haft både överblick, detaljkunskap och en tydligt uttalad strategi när det kommer till verksamheten vid Kulturhuset Stadsteatern. Han har sett till att vi i ledningsgruppen i detalj varit insatta i ekonomin för hela Stockholms Stadsteater AB.

Via olika instrument (exempelvis budget) har han uppmuntrat till korsbefruktning genrerna emellan. Han har initierat och hållit liv i frågeställningar som handlat om allt från nya målgrupper till en gemensam verksamhetsprofil. Vi har kollektivt, i ledningsgruppen, stavat oss igenom och redigerat vår jämställdhetsplan. På ett både personligt och professionellt plan, har jag aldrig utvecklats så mycket som under Benny Fredrikssons ledarskap. Utifrån min horisont, har helt enkelt Kulturhuset Stadsteatern haft det bästa ledarskapet.

De senaste åren har Kulturhuset Stadsteatern arbetat med och anammat en ny organisationsplan. En plan som går ut på att decentralisera, skapa bättre struktur samt öka medarbetarnas delaktighet – men också ansvar. Helt enligt Benny Fredrikssonprincipen ”frihet med ansvar”. Implementeringen av den nya organisationsplanen har dock inte varit helt lyckosam. Dels har nyblivna mellanchefer, trots information och utbildning, inte tagit eller velat ta sitt nya ansvar. Och de som anammat sin nya ansvarsfulla roll har i vissa fall blivit motarbetade av kollegor som inte lyfts till en mellanchefnivå. Det här har lett till irritation och konflikt, samt till att viktig information stannat på fel nivå. I vissa fall har avundsjukan och missunnsamheten helt enkelt lett till att psykosociala arbetsmiljöproblem uppstått. Något som vi talat om både på arbetsmiljökurser och i ledningsgrupp. Medvetenheten om problemen har varit hög, liksom åtgärderna för att förbättra varit många. Och vi chefer har skrivit under ett dokument, i vilket vi accepterat ett av VD delegerat arbetsmiljöansvar. Om arbetsmiljöarbetet brustit, så är det alltså alla chefers ansvar, ej en ensam VD:s ansvar.

När det gäller styrningen av verksamheten har vi chefer ett mycket tydligt formulerat uppdrag. Vi förhåller oss naturligtvis även till ägardirektivet, det ytterst styrande dokumentet. Även här har Benny Fredrikssons ledarskap handlat om ”frihet med ansvar”. Som chef, och en del av ledningsgruppen, har jag inte kunnat vare sig missa eller missförstå hur mitt mandat sett ut, och vad jag själv kan och bör delegera. Om det finns brister i styrningen, så är vi alla i ledningsgruppen ansvariga för detta. Ej en ensam VD.

En gång om året möter vi Dramaten i fotboll. En rolig händelse som har karaktären av uppsluppen picknick, Men det är på allvar också. I vårt lag hittar vi kollegor från alla håll i verksamheten. Från snickeri och personalmatsal till skådespelare, tekniker och chefer. Kvinnor och män. Vill man vara med i laget skriver man upp sig på en lista vid vår sceningång. Listan är dock alltid lika avslöjande. Skådespelarna och de som arbetar vid teatern, skriver att de arbetar på Stadsteatern. Övriga, från administration och andra avdelningar, uppger att de arbetar vid Kulturhuset Stadsteatern. Listan tydliggör att halva arbetsplatsen inte har begripit (eller velat begripa) att de numera arbetar vid en institution som heter Kulturhuset Stadsteatern, man har helt enkelt inte tagit till sig eller accepterat sammanslagningen. Hur styr man en sådan splittrad institution, tillika en av Europas största kulturinstitutioner, utan att trampa folk på tårna och utan att fatta beslut som misshagar? Det går förstås inte. Jag vet bara att Benny Fredriksson erbjöd Kulturhuset Stadsteatern det bästa av alla ledarskap.
Karina Ericsson Wärn

Chef Konst/Design och Mode Kulturhuset Stadsteatern

Numera är hon rektor på Beckmans Designhögskola sedan mitten på januari 2018. 

Här kan ni läsa hela rapporten om Kulturhuset Stadsteatern.
Nu kommer boken om gangstersamhället

Om ett par veckor ges boken Följ Fucking Order ut. Den är skriven av journalisten Ann Törnkvist och Dorotea Bromberg på Brombergs förlag vågade inte ge ut boken förra året för att "säkerhetsläget" var sådant det var. Hon backade trots ett påskrivet kontrakt. Ann Törnkvist själv kan inte arbeta för Sveriges Radio i Södertälje längre och kan inte vistas i Södertälje utan poliseskort. Ann Törnkvist har blivit hotad av gängledaren, som sitter på Kumla. Nu ges boken ut av Mondial förlag. 

Södertälje är sedan gammalt ett brottsligt samhälle där gangsterligorna hade makten. Jag skrev om det här när morden på tre människor inträffade 2010 i lilla Södertälje med 85 000 invånare då. Det är välkänt att Södertälje tog emot fler flyktingar från Irak än vad USA gjorde. Här skrev Expressen om Södertäljenätverket. 

Ann Törnkvist har nu tvingats ta bort ett kapitel ur boken efter hoten. Hon menar att det är bättre att hon är vid liv och kan fortsätta som journalist. Det sägs att Södertälje har blivit en smula lugnare än det var tidigare efter att de värsta gängledarna har spärrats in. Genom assistansersättning kunde gängen få tag i vita pengar och föra dessa in i den brottsliga verksamheten. De brottsliga fanns överallt också i kommunens politiska partier. En hemtjänsthärva avslöjades. 

Till Södertäje har syrier/assyrianer kommit sedan 1960-talet. Ungefär en tredjedel av befolkningen är kristna syrier/assyrianer i Södertälje. Det finns också ett muslimhat vilket togs upp av Uppdrag Granskning för tre år sedan. tisdag 20 mars 2018

Vilken tur att Sverige har blivit varmare!

SVT berättar nu på morgonen hur vi kan bekämpa vår klimatångest för Sverige har ju blivit en hel grad varmare det senaste århundradet. Vad är det då som skapar denna klimatångest? Om inte propagandan som säger att vi ska försvinna från jordens yta nu när det blir så överhettat. Vilken tur säger jag att det ändå har blivit en smula varmare annars hade vi frusit ihjäl eller varit tvungna att emigrera. Det är absolut inte varmare nu än förra vintern, men det är enbart "väder" säger förståsigpåarna. Nä det tror inte jag för de väderrapporter vi ser mäter inte alls hur kallt det är här i skärgården. Meteorologer gillar bättre att befinna sig i städer. För där är det varmare. Det är datorer som numera uppskattar hur kallt det är där jag bor. Inte människor. 

Jag skrev redan för tre år sedan att 90 procent av befolkningen i Sverige trodde på att klimatet skulle bli värre för människor. Och 80 procent av de unga hade klimatångest då. Om 30 år ska växtsäsongen vara två månader längre i södra Sverige. Visst! Lilla istiden drabbade oss ända fram till mitten på 1800-talet och Sverige kunde inte föda sin befolkning. Därför hade vi också emigration. SVT går i spetsen för den indoktrinering, som säger att havet kommer att stiga, och SMHI är totalt inriktade på att deras meteorologer måste tro på klimatläran.

Det är farligt att bygga för nära vatten vilket Skåne och Kristianstad har blivit exempel på, men det beror av att Skåne sjunker. Det hänger ihop med istiden då Sverige tryckes ned av en tre kilometer tjock isskorpa. Havet stiger således där i Skåne kan det se ut som, men det är landet som sjunker. Detsamma råkar tex England ut för i södra delen, där det inte fanns någon is. Landet sjunker. Där jag bor var det hav tidigare, men landet har stigit ur detta hav och jag bor på nio meter lera som har avsatts av havet. Jorden rör på sig precis som den alltid har gjort. Men propagandan säger att vi är skyldiga till det. Vilket storhetsvansinne!


På Värmdö där jag bor har landet stigit de senaste århundradena.
Havet kommer aldrig att översvämma oss.
Bara propaganda från SVT.
Detta är en engelsk karta från 1800-talet.
Foto Ann Helena Rudberg

måndag 19 mars 2018

En medial dödsdom av Benny Fredriksson

UPPDATERAT
Var det vad Benny Fredriksson råkade ut för? En medial dödsdom? Dog han för att han blev tvingad att avgå från Stadsteatern som VD förra året? Hur fungerar egentligen våra medier? Tar de livet av människor? Kulturhuset Stadsteatern går nu i dag ut och berättar att Benny Fredriksson tog livet av sig. De gör detta i samförstånd med familjen. Så bra att de berättar tycker jag. 

Men är det inte varje människa som själv bestämmer sig för att leva eller inte? Jag var så arg på en journalist på DN när han tog livet av sig. Och ingen enda berättade för någon annan att han hade gjort det. Det fick inte nämnas. Jag anser nog att varje människa har ansvar för sitt eget liv och den som lämnar denna jord genom att döda sig själv har gjort ett val. Även om det är ett val som skadar många andra och oerhört dumt så har den människan ändå gjort det valet.

– Efter att under 16 års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi, säger Sture Carlsson, VD Kulturhuset Stadsteatern. Jag kände en gång Sture Carlsson en smula. Det var på 70-talet då han var byråkrat tillsammans med den man jag då var gift med. "Ett sår som icke gick att läka". Så melodramatiskt. 

Alla inre sår går att läka och vi kan leva tills vår tid är inne. De flesta människor gör detta även om det är kring 30 personer i veckan som tar livet av sig i Sverige medan "bara" tre blir mördade. De flesta som gör det är unga män eller gamla män. Det finns en förstörelsegen hos män, som inte finns på samma sätt hos kvinnor. Men den här gången var det Aftonbladets granskning i höstas som fick honom att ta steget. Så framförs det nu. Men vad är journalistiskt försvarbart? Skulle Aftonbladet ha struntat i alla berättelser om arbetsproblemen?
20.3.2018
I dag presenteras den utredning Stockholms stadshus har gjort om Kulturhuset Stadsteaterns arbetssituation. Det var ett 40-tal medarbetare som krävde Benny Fredrikssons avgång i ett upprop i Aftonbladet för hans hårda ledarstil. Personalen liknade honom vid en oberäknelig diktator som pressat fram en abort, sextrakasserat personal och upprepade gånger låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd. Han avgick i december. Åsa Linderborg var drivande i granskningen av honom. Ulf Brunnberg kallade honom "en liten Hitler". Men nu gnager samvetet hos många. Personligen har jag inte skrivit en rad om honom tidigare. 
13:21
Inga anklagelser om sexuella trakasserier finns i det material som har presenterats i dag. Av hänsyn till den sörjande familjen överlämnas inte utredningen nu. Det är 135 personer som har hört av sig och berättat om hur klimatet var på Kulturhuset Stadsteatern. Men ingen i ledningen har anklagats för sexuella trakasserier, varken Benny Fredriksson eller någon annan.söndag 18 mars 2018

Ken Rings familj har det bättre i Afrika

Ken Ring uttalar sig i norsk TV om hur tillståndet i Sverige är katastrofalt. Särskilt ur hans egen synvinkel eftersom hans storebror och nästan tjugo av hans kompisar har blivit mördade. Han säger att det absolut finns no-go-områden i Sverige och att Hässelby som var en idyll när han växte upp också är det. Ett no-go-område. Trots alla förnekanden av statsminister Löfven. Han har kenyanska rötter och har funderat på att flytta dit för gott sedan 2009. Han tror att det kommer att bli öppet krig inom 20 år på gatorna i Sverige.

Han har sex barn, varav två adopterade i Afrika. Hans egna är mellan 18-10 år. Han var hyllad för texter som handlade om att våldta prinsessan Madeleine och storma slottet och ta tillbaka alla skattepengarna. Han har uttryckt avsky mot homosexuella och mot judar. Och varit rasist. Eller är fortfarande. Han är rädd för att flyga inrikes i Kenya för där är piloterna svarta. Hans egna fördomar säger att vita är bättre på sånt. Hans barn tycker dock det är lugnare i Afrika än i Sverige. Och han säger fortfarande "neger".

Han dömdes för grovt bedrägeri år 2006 till sex månaders fängelse. Han har aldrig haft tid att skaffa sig körkort. Men han fick ett i Kenya 2013 så då blev det lite lugnare också i Sverige. Men han har tagits något 30-tal gånger av polisen för olovlig körning. Han var med i "Så mycket bättre" 2013 och visade fram en annan sida av sig själv. Då blev han mer populär hos svenska folket. TV har genomslag. 

Sedan 2015 är han skriven i Rimbo i en elvarumsvilla, som han fick för 3,5 miljoner. Dags kanske att dra för gott innan 40-årsdagen nästa år. Eller? Ken Ring är VD i ett aktiebolag sedan 2014. Fin titel. I Kenya är han en "muzungo", en ljushyad. År 2013 hade han två miljoner i skulder. Vad som har hänt med dem förtäljer inte historien. Och han jobbade bara svart ett tag. För att få behålla lite pengar. Han är väl exakt den medborgare som Fredrik Reinfeldt önskar sig. Någon som investerar i Afrika och i Sverige. Någon som håller hjulen igång hos staten och kommunen. Även om det ibland tänjs på lagarna. Huvudsaken är att det rör på sig. Omsättning är allt. Också brott, olyckor och annat trist går in i BNP. Och detta begrepp används flitigt av politiker.
Ken Ring har körkort. Åtminstone i Kenya.
Faksimil från Facebook. 

lördag 17 mars 2018

Sverige ramlar ihop som ett korthus

Hanif Bali (m) har burit sig konstigt åt och eventuellt delat rysk signalspaning. Då måste han tas i örat av partiledningen och så har förstås DN delat denna information på artikelplats genom den nya generationens reportrar Mattias Carlsson och Josefin Sköld, som absolut inte är moderater. Naturligtvis. De är mot allt som liknar något till höger och särskilt detta valår. Hanif Bali är anmäld till Säpo av sin egen partiledning. Sverige kan ramla ihop som ett korthus om medier och partier får härja en smula till. 

Spöket Ryssland finns alltid i bakgrunden och sensationerna staplas på hög säkerligen nu i detta valår. Det är bara sex månader kvar till ödesvalet. Men för bövelen som kapten Haddock kunde ha sagt hur ska det annars gå till att ändra ett samhälle, som så länge har gått åt katastrofhållet. Vi är så rädda nu för varandra så det behövs bara att någon petar lite med ett pekfinger på någon annan så blir det inbördeskrig. Och vem har ordnat till detta?

Personligen kan jag förstås inte ta del av DN:s avslöjanden (betalvägg) utan är hänvisad till den skumma högerpopulistiska pressen. Men jag tror jag avstår från att försöka begripa vad som har hänt. Journalistkåren är en skvallertant av stora mått. Har alltid varit. Det är ju sånt som har gett medierna inkomster. Men att som nu undanhålla läsare nyheter i desperation över sakernas tillstånd är inte det klokaste. Helt klart är dock att Nyheter Idag, som tillhör den där skumma pressen på allra yttersta högerkanten, är anklagad för att umgås med Ryssland, som i sin tur avlyssnat utrikesdepartementet.

Jaja, låt dom hålla på ett tag till så faller hela detta stora lerbygge. Varför ska vi ens vara sams inom landet. Lite inbördeskrig skulle väl få till och med Sverige som land att nyktra till. Vem orkar bry sig längre av det vanliga knegande folket, som bara hoppas att den eländiga vintern ska ta slut någon gång. För övrigt hade detta aldrig kunnat hända före twitter och andra av den nya teknikens under. Det var mycket lugnare på den tiden. Och ibland är det bättre att hålla käft än att twittra.
19.3.2018
Jodå Hanif Bali ska sluta twittra och han lämnar moderaternas partistyrelse. Märkligt med en politiker som lägger sig i allt och alla. Det är väl inte politik utan mera skvaller mellan politiker och journalister, som lämnar väljare som frågetecken. Vad tusan håller ni på med?

fredag 16 mars 2018

Fredrik Reinfeldt: Framtiden finns i Afrika

Fredrik Reinfeldt åker runt och föreläser nu när han inte är partiledare längre. Han berättar för företagare att de måste satsa utanför Sverige för här är marknaden för liten. Höga födslotal och många invånare betyder en trygg framtid och många konsumenter. Reinfeldt säger: "Får vi inte in nya medborgare riskerar vi bli ett enda stort äldreboende med en massa hundraåringar." Medan ungdomsgården, det vill säga framtiden, finns i Afrika. Detta för att Afrika kommer att femdubbla sin befolkning på två generationer, menar Reinfeldt. Inget land i Afrika förväntas ha löst problemet med undernärda svältande barn före 2030, enligt BBC. Så det är oerhört cyniskt att säga att företagarna i Sverige ska utnyttja Afrika. 

Hans människosyn säger att vi måste ha nytt friskt blod och nya arbetare att sätta in, nya friska män som kan jobba. Inte gamla människor som enligt Reinfeldt alla kommer att bli hundra år i framtiden, dvs kvinnor, för de lever längre än män. Vilken urbota trist människosyn denne Reinfeldt har. Han dolde detta bakom att vi skulle "öppna våra hjärtan" då sommaren 2014. Vi skulle välkomna alla flyktingar för de var vår framtid. Ingen förståelse för att vårt välfärdssystem skulle knaka i fogarna. Bara girigheten som ledstjärna.

Nu är han lika galen när det gäller Afrika, som under de senaste hundra åren har härjats av krig och svält, som inte har klarat sig utan nödhjälp och som inte kommer att göra det om det verkligen blir så att Afrika kommer att femdubbla sin befolkning på två generationer. Det kommer att medföra ofattbara lidanden. Men för Reinfeldt är detta något att utnyttja. Om hans människosyn får bestämma så är det helt okej med de klyftor som nu har skapats i befolkningen i Sverige. En del har ingenting i vårt land medan andra som Reinfeldt omsätter miljonbelopp i sitt företag, det blev 22 miljoner år 2016. Från alla skattebetalare fick han ut fullt belopp 156 000 i månaden i avgångsvederlag från riksdagen trots miljoninkomster i företaget. Det går bra att göra så, bara att låta bli att ta ut lön från det egna företaget. Som sagt ren girighet. Enligt SCB beräknas 100-åringarna i Sverige vara kring 9 000 år 2060. Och dessa ska vi inte ha råd med, enligt Reinfeldt. 

"Öppna era hjärtan" är en sådan typisk mem-förkortning, som det är omöjligt att stå emot. Läs det jag skrev i går om våra memer. Våra inneboende mentala gener, som skapats under generationer.
Afrika är nästa stora marknad, enligt Fredrik Reinfeldt.
Afrika som hotas av större svält än 1945.
Cynikern Reinfeldt tjänar miljoner på sina föreläsningar.
Faksimil från Google. 


torsdag 15 mars 2018

Mänsklighetens kollision mellan öst och väst

I vår tid pågår en stor kollision mellan våra djupaste medvetna och omedvetna föreställningar eftersom mänskligheten konfronteras med olika människors kulturella arv. Det finns en sorts medvetandets utväljande, som sätter gränser för hur mycket vi uppfattar av allt som finns. Detta hänger ihop med att vi skapar inre uppfattningar, som vi sedan ser som sanna. Att det skapas inom oss en föreställning eller en idé, som vi sedan håller fast vid. När vi säger att Allah är stor, Gud är god, livet är orättvist, kvinnor är mystiska varelser eller män är våldsamma så har vi skapat en slutsats, som de har tagit generationers erfarenhet att reducera till detta. Det vi har kommit fram till kan vara rätt eller fel. Det är inte det primära. 

Tro och föreställningar håller ihop oss, både som individer och som samhälle. Inom oss går vi alltid omkring med en slags databas med vad vi anser är grundläggande information. Detta är den syn på världen, som vi har tagit till oss. Vi behöver detta, för det gör att vi överlever. Vi har lärt oss att betrakta snön utanför fönstret och de tio graders kyla, som det är just nu på natten. Vi vet att det ser vackert ut, men är livsfarligt att befinna sig i för länge utan vettiga kläder. Eftersom vi alla i Sverige har (eller borde ha) den sortens föreställningar, som har getts oss av tidigare generationer, så anser en del vetenskapsmän att detta är våra virtuella gener.

Den engelske evolutionsbiologen Richard Dawkins har kallat den sortens "mentala gener" för memer. En mem sprider sig från individ till individ tills hela samhället har tagit del av detta. Vi tar inte del av allting, för om vi gjorde det och tog till oss alla idéer och skapade memer skulle vi inte kunna upprätthålla en sammanhängande bild av världen.Vad vi istället ständigt försöker göra är att skapa gynnsamma memer, sådana som kan kreera en sammanhållande och tillförlitlig världssyn. 
Världen inuti en konstnär är inte verklig.
Men i rätt sammanhang berikande.
Faksimil från Google.


Vi använder memer för att skapa mening åt våra upplevelser. De blir ett slags byggstenar i det bygge av verkligheten, som vi ständigt håller på med. För att upplösa en stark upplevelse, som har format ett djupt mem hos oss, så behöver vi möta detta på rätt nivå. Vi behöver iaktta oss själva utan att koppla in bedömning. Detta betyder att stå vid sidan av sina egna föreställningar, att inte gripas av impulserna av begär, åtrå, avsky eller motvilja. Ifall vi lyckas med detta kan vi kliva ur vårt eget lagrade medvetande och se det som brukar kallas fältet av intelligens. Det är ett slags bevittnande, som kan inträffa i stillhet, då vi kan ta till oss en helhet utan vinst- eller förlustaspekter. Vi har alltid ett sinne konstruerat av memer, alla bär vi på ett fragmenterat sinne, vi bär alla på åsikter, fördomar och mentala virus. Vi har sett stora kollisioner mellan djupt upplevda memer under alla årtusenden. Vi står ständigt likt en dator i fältet mellan ettor och nollor och vad som skapas beror på vår egen mänskliga förmåga.

Detta fasthållande av syner av världen pågår ständigt runt omkring oss. Vi behöver egentligen själva inte vara med om några upplevelser som individer, för att känna att vi tycker likadant, som vårt samhälle. Vi kan ta till oss gynnsamma eller ogynnsamma föreställningar om världen genom att detta överförs till oss likt kroppsliga bakterier på gott och ont. På så vis kan hela samhällen strida och dö för en Gud eller en föreställning, som inte alla individer har någon upplevelse av. Det ingår helt enkelt i vår kapacitet som människor. Hur vi har utvecklats genom årtusendena. Som sagt det spelar ingen roll om denna inbyggda, inkorporerade föreställning är sann eller inte. En grundläggande världssyn ristar in sina fixerade spår i oss. Vi har vårt nervsystem uppdelat i det somatiska och det autonoma. Allt som vi är medvetna om kommer från det somatiska nervsystemet. Allt omedvetet från det autonoma. Memerna intar en mellanställning, något dunkelt mellan dessa kroppsliga system. När vi tex inte kan bli av med en melodi, som har fastnat i huvudet så har vi råkat ut för ett mem-beteende. Vi är medvetna om melodin, men omedvetna om varför vi inte kan slippa den.

Det här skrev jag om redan 2010. Deepak Chopra har skrivit om detta också i sin bok Livet efter döden. Det känns ännu mer aktuellt ett valår som detta. Hur ska vi få ihop ett samhälle som har gått så långt isär? 
Konstnärens syn på verkligheten
kan beröra våra djupaste memer.
Faksimil från Google. 
Ingvar Kamprads aska är spridd

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad fick sin aska spridd redan tre dagar efter sin död. Han dog den 27 januari och askan spreds den 30 januari på jorden vid släktgården Bölsö. Det var där han dog. Så bra att det går att sprida askan! Visste inte det. Trodde det bara var över havet man fick göra så. Men nu blev askan efter Ingvar Kamprad spridd på släktmarken, vilket länsstyrelsen hade godkänt. Det hela var klart inom några dagar och askan var redan spridd när dödsannonsen publicerades den 2 februari. Så enkelt och praktiskt! Men det gäller att äga ett större stycke jord då om man ska kunna få askan efter en anhörig spridd för det ska ske 500 meter från vägar, stigar och bebyggelse. 
Här vid Bölsö Gård i Liatorp
spreds Ingvar Kamprads aska.
Faksimil från Google.

onsdag 14 mars 2018

Stephen Hawking levde till 76 år

Sensationen är inte att Stephen Hawking nu har dött utan att han levde tills han blev 76 efter att ha fått en dödsdom av läkarna vid bara 21 års ålder. Han levde i 55 år med sjukdomen. Han hade ALS och förväntades dö efter bara ett par år, som de flesta gör. 

I Sverige är det mest kända exemplet TV-stjärnan och Rapports nyhetsankare Ulla-Carin Lindquist, som berättade i sin bok "Att ro utan åror" hur det var att leva och vara döende med sjukdomen. Hon fick sin diagnos när hon fyllde 50 år och dog samma kväll som dokumentären om henne sändes i TV. 

Vila nu i frid Stephen Hawking som fick ett så långt liv fyllt av arbete på Cambridge och var så väl omhändertagen av sin första fru. Han har också tre barn med henne, den äldste över 50 år och den yngste 38 år. En film om honom kom 2014 The Theory of Everything, som handlar om hans relation med sina båda fruar. Den fick en Oscar för bästa manliga huvudroll år 2015. 
Faksimil från Daily Mail

tisdag 13 mars 2018

Vänsterns fixering vid 40-timmarsveckan

UPPDATERAT
Den totala sysselsättningen är särskilt i Sverige ett heligt mål. Alla ska arbeta kosta vad det kosta vill. Den som inte arbetar ska heller inte äta. Och alla ska befinna sig under statens kontroll. Så ser det ut i dag, men det finns motkrafter. En sådan är "Utopia för realister" skriven av Rutger Bregman född 1988 och boken är först utgiven i Nederländerna för författaren är därifrån. 

Vi vet naturligtvis att inkomstskillnaderna är skenande och har varit det under många år. Flyktingkrisen har inte hjälpt till utan enbart skapat mer ojämlikhet särskilt i ett land som Sverige. I vårt land är dessutom de nödvändiga arbetena som handlar om sjukvård eller att vi behöver transporter för att få mat inte så välbetalda. Robotarna har redan tagit över mycket av fabrikstillverkningen så människor behövs inte. Men de som tjänar pengar är de som redan har dem. Och kan omsätta dem över världen i finansiella transaktioner.

En 80-årig släkting till mig säger att det är viktigt att "hålla igång". Att gå upp på morgnarna för att göra något som är viktigt. Inte då nödvändigtvis arbeta för en lön 40 timmar i veckan. Hur ska framtidens samhälle se ut? Bregman ser framför sig att en kortare arbetsvecka med en viss basinkomst kan tänkas. Det kräver dock beskattning av finansiella transaktioner och en upprensning bland skatteparadisen plus en hårdare kontroll av storbankerna.

Vi är hursomhelst på väg åt detta håll. Att tvinga bankerna att kontrollera bättre är redan en verklighet framtvingad inte minst av terrorism och invandring. När jag råkade trycka fel tre gånger på min inloggning med dosa besökte jag för första gången på länge "min" bank och blev beskådad med stor misstänksamhet och datakoll av såväl körkort som allt annat. Det kändes mer som en polisstation än en bank. Teknikens utveckling gör att vi kanske kan bli mer jämlika. Vem vet. I Dauphin i Kanada provades medborgarlön på 70-talet under fyra år. Ett resultat blev att sjukhusvård inte behövdes lika mycket. För människor arbetade inte så de gick in i väggen, som vi gör nu i Sverige.

Öppna gränser och 15-timmarsvecka är Rutger Bregmans lösning på alla problem. Vi kan lösa problem som hemlöshet, fattigdom och löneslaveri, men vi måste tänka i lite större banor än vi gör nu. Vi har som bekant ganska stängda gränser just nu och ingen kan jobba 15-timmarsvecka utan att bli hemlös eller svälta. Om den inte har resurser från andra människor att tillgå. Men hur kommer det sig att hur många generationer som än arbetar så ordnar det inte världens problem? Allt arbete borde väl gynna fler? Det är pengarna som är problemet inte människors personligheter menar Rutger Bregman. Fattiga lever i en miljö, som gör dem dumma, därför att rädsla för att vara fortsatt fattiga, gör att deras beslut inte handlar om framtiden i stort, utan om att överleva timme för timme. Fattigdom är inte en brist i någons karaktär utan en brist på kontanter, menar han. Här hittar ni en föreläsning av Rutger Bregman. 

16:09
I Finland pågår sedan 2017 ett försök med att ge 2 000 slumpvis utvalda personer 560 euro i månaden under två år. De är i åldrarna 25 till 58 år och denna inkomst är skattefri. I svenska pengar är det ungefär 5 300 kronor i dagsläget. Utvärderingen av försöket får vänta till efter 2018 då det hela är klart. Den absoluta invändningen mot detta är naturligtvis att staten behöver skatt från alla hur lite det än är för att kunna upprätthålla välfärden. I Finland är befolkningen 5,5 miljoner. Det blir svindlande summor om alla skulle få detta. Varifrån skulle dessa pengar komma? Nu är det mer som att vinna på lotteri eftersom slumpen har fått välja ut de 2 000 utvalda.
20.4.2018
Redan nu inser den finländska regeringen att det inte går att fullfölja det här experimentet. Arbetslöshetsersättningen är helt enkelt för hög så det lönar sig inte att söka jobb medan de arbetslösa får extra tilldelning från staten. Nu kräver regeringen att dessa arbetslösa börjar söka jobb eller jobbar 18 timmar per vecka för att få denna medborgarpeng. Inte ens 2 000 personer fick försörjning som var fri således utan krav på jobb. Medborgarlön har provats i Dauphin i Kanada bland annat.
Det fungerade för att människor ändå fortsatte att arbeta.
Och att avskaffa fattigdomen i USA
skulle vara mycket billigare än kostnaden
för barnfattigdomen är nu i USA.
Faksimil från Rutger Bregmans föreläsning.