söndag 30 oktober 2022

Sköna november

Strax nalkas den sköna november då allt blir mörkt och mysigt. Men vi får säkert snö också så det blir vitt och fint på marken. Jag mår bra! Ifall ni undrar. Men världen är tokig som jag upplever den. Trodde det var slut i och med andra världskriget, men icke. Eller också är det så att vi vet så mycket mer i dessa dagar och att detta tynger ned hela världen. 

Vädret kommer inte att ändra sig dock. Klimatgalningarna har fel. Det var frost i morse och det är helt normalt denna årstid. Blir troligen snö i november. Men alla människomassor gör att det dör fler än någonsin. Så klart! När vi är åtta miljarder så måste också gamlingarna dö bort. I Sverige ungefär 90 000 per år. I hela världen kring 92 000 per dag. Så att några dör i Sydkorea när de har tänkt sig att ha roligt är förstås en tragedi för deras anhöriga, för de dog före sin rimligtvis utmätta tid. Men kändisar är ett helsicke för de drar till sig ungdomliga folkmassor. Och så är det Halloween, en farlig fest. 

Man vänjer sig dock vid döden i min ålder. Så många har redan dött i min omgivning så jag blir glatt överraskad när några ändå lever, som tillhör min generation de förtalade 40-talisterna. Och det blev en överraskning att Jerry Lee Lewis ändå var vid liv tills i förrgår. Trodde han också var död. Han hade ju levt så fort tyckte jag. Men han lyckades bli 87 år ändå. Han var redo att möta Jesus sade han till sin fru. Så jag hoppas att han fick det. 

Den här hibiskusen är så fin och blommar i dag fast det är slutet på oktober. Växter dör egentligen aldrig om man sköter om dem. Det kommer alltid nya skott. 

lördag 29 oktober 2022

Kan man hindra en människa från att ta livet av sig?

 Det är en svår fråga eftersom två kvinnor i släkten nyss har gjort detta: tagit sina egna liv. Varför tyckte inte dessa kvinnor att livet var värt att leva? Jag vet faktiskt inte. Egentligen har jag bara min egen erfarenhet att luta mig mot. För mig är det absolut tabu att ta livet av sig. Men en arbetskamrat, en man, gjorde det också på 80-talet. Det omtalades inte heller då för det var så sorgligt och skamligt. Så tyckte hans släkt. 

Varför är det så svårt att leva numera så att dessa kvinnor, som var 26 och 38 år tar livet av sig? Som sagt jag vet inte. De hade gjort flera försök innan de lyckades så de var bestämda på att göra detta. Den yngre av dem lämnade en 7-årig dotter efter sig. Hur kan man göra så? Jag vet inte. 

Här är en välmenande artikel om hur man ska behandla människor som råkat in i märkliga psykiska landskap. Hjälper det? Jag vet faktiskt inte. Där menar de skrivande debattörerna att man ska tillämpa medveten andning, andningstekniker, vägledda meditationer, mindful tapping, akupunktur, yoga, massage, mindfulness, lugnande musik, qigong och att en annan människa håller om den som är dålig, plus då förstås ljusa, rena rum och inbjudande sköna sängar. 

Höga prestationskrav och dålig självkänsla är tydligen vanligt för dagens kvinnor. Det fanns inte likadant när jag var yngre, men visst jag ville också bli något som ung. Eftersom min mamma och pappa hade skilt sig när jag var åtta år så sökte jag mig till pappas yrke när min mamma dog. Så kan jag se det. Det var ett sätt att återknyta kontakten med honom. Jag hade ju bara en förälder kvar. 

Det var enklare att leva förr i tiden när män och kvinnor hade sina roller att gå in i, men nu ska kvinnor ta över makten i samhället också. Vara mammor och yrkesarbetande. Vara bäst på allt. Värst är familjen Wahlgren, där Pernilla nu ska leda Allsången på Skansen och inte kommer att vara ledig på somrarna. Varifrån får denna familj sin energi? Och varför måste de vara bäst och synas mest? Har inget svar på det heller. 

Varför har jag nu kommit i kontakt med självmord? Är det generna? Dessa kvinnor hade dock inte våra släktgener. Är det att vi i släkten söker oss till och försöker ta hand om människor, som inte mår bra? Det är en troligare förklaring. Gör vårt samhälle att människor mår sämre. Jo absolut. Eftersom det är vårt fel att världen snart kommer att gå under om vi inte ändrar vårt sätt att leva. Aldrig tidigare har vi haft denna tro där vetenskap och religion har gått samman

Under 2021 dog 1226 personer av självmord i Sverige. Av dessa var 873 män och 353 kvinnor. Elva var barn under 15 år. Ytterligare 279 fall registrerades där det fanns misstanke om självmord, men där avsikten inte var klar. Två tredjedelar av de som avled av självmord 2021 var män.


Denna kvinna är livrädd för fler pandemier på grund av klimatkrisen. Inte ett absolut klart samband. Men samhällets förmåga att göra ungdomen skräckslagen är stor. Trots att vi har det bättre än någonsin fruktar många att vi gör så jorden går under. Tidigare var det religiösa sekter som trodde så och stundtals gav datum för det. Numera är det IPCC. 


fredag 28 oktober 2022

Ormen är hittad!

UPPDATERAT

 Ni vet väl vilken orm som är hittad? Den enda orm det talas om i nyheterna. Jodå den befann sig i en vägg och ska tas fram under dagen. Vi kan enas kring detta för alla vet att kungskobror är farliga. Och dem vill vi inte ha lösa i naturen. Även fast dessa ormar inte kan leva här när det blir kallt. 

Det finns inte mycket vi kan enas om numera i det här landet eftersom det har blivit mångkulturellt och ingen kultur får övertrumfa någon annan. Men att giftormar är farliga är helt klart och ingen skulle säga emot varken i politiken eller annorstädes. Det går inte att tillämpa vare sig feminism eller könsbyte på giftormar. Det här är en hanne speciellt inhämtad för att det ska bli fler giftormar i Skansens terrarium. Men nu måste väl de ljumma lamporna bytas? Så att inte detta kan hända fler gånger. Tidigare lampor var mycket varmare, men numera ska alla lampor vara lågenergi. Inte så bra när man har hand om giftormar. 

11:09

För övrigt har Nobelstiftelsen hittat ännu en orm i paradiset: Irans ambassadör, som nu inte heller är välkommen till den fina middagen i stadshuset i Stockholm. Stiftelsen består av en privat organisation, men utnyttjar svenska skattebetalares ynnest genom att ha sin middag i stadshuset som Stockholms stad äger. Och de utesluter fortfarande 20 procent av väljarna genom att inte vilja ta in "ormen" Åkesson i sin krets. Märkligt beteende. Det finns fler länder att porta från festen, men det klarar de väl inte i år.  Vad sägs om vänsterpartiet? Kanske dags att porta? Att vifta med PKK-flagga är inte så populärt i Turkiet. Lär hindra Sverige gå med i Nato. Och Bo Broman som är ordförande i Riksbanksfullmäktige är också sd:are ska han också portas?

30.10.2022

Den farliga ormen tyckte det var bäst att återvända dit han kom ifrån. Så då blev han sedan satt i arresten så han inte skulle smita igen. Det här är inte en giftorm utan en snok. Har sett en sådan i somras, men flera överkörda. Var nog ett bra ormår precis som för andra djurungar i år. Trodde det var en pinne först, men sedan rörde den på sig och försvann in i vegetationen. 

torsdag 27 oktober 2022

Regeringen vill ge elprisstöd

 Regeringen höll presskonferens alldeles nyss angående att ge kring 16 000 kronor i stöd till vanliga villaägare för deras el. Beräknat på 20 000 kWh per år. När detta ska utbetalas i södra Sverige är inte riktigt bestämt. Fem miljoner kunder kommer att få 55 miljarder kronor. Om man har flera hus så får man betalt för alla. Under november månad kommer datum för utbetalning att meddelas. Detta stöd ska gälla under de kallaste månaderna som hjälp till hushållen och företagen. 

För övrigt tycker jag facebook ska sluta att pytsa ut falska annonser med Ebba Busch. Där det utlovas hur mycket pengar som helst. Jag har tagit bort 4 eller 5 av dem i dag och anmält "vilseledande eller bluff" till facebook. Fortfarande finns det tydligen människor som går på dessa annonser. Tyvärr. 

Ebba Busch energi- och näringsminister meddelade att modellen för ersättning är klar och det blir stöd till alla som använder el, och har räkningar att betala. I södra Sverige gäller detta. I norra Sverige är det inte så dyr el. 


tisdag 25 oktober 2022

Elakt av Morgonstudion

 Nya kulturministern Parisa Liljestrand gjorde bort sig när Morgonstudion lurade i henne att Ruben Östlund var en författare. Godtrogen lärare och tidigare rektor uppenbarligen. Så elaka kan väl inte journalister vara så de försöker sätta henne på pottan. Men det var de. Hon är född i Iran och kan väl inte känna till allt? Ruben Östlunds film kommer som bok i slutet av året dock. Det skulle hon ha vetat och kunnat trycka tillbaka journalisterna. Men det gjorde hon inte. 


måndag 24 oktober 2022

Tre häktade för mord på 21-åring

UPPDATERAT

 Tre stycken ungdomar med utländska namn är häktade på sannolika skäl för mord i Björktunneln i Södra Länken i torsdags. Det var det 54:e mordet med skjutvapen i år. De påstod att det var ett misstag med skjutningen, men åklagaren menar att utredningen visar att det var en avsiktlig skjutning. Nedan kan ni se namnen på de häktade. Så trist med dessa skjutningar som inte fanns tidigare i landet. Här skrev jag tidigare om alla skjutningar som slutade i mord i år i Sverige. 

26.10.2022

En 16-åring sköts till döds i Sandviken. Han blev dödsoffer nummer 55 för i år. 

2.11.2022

En 20-åring sköts till döds i Västerås i går kväll, dödsoffer nummer 56 i år. 

6.11.2022

En man i 25-årsåldern sköts ihjäl i Gävle i går kväll. Mordoffer nummer 57 i år för skjutning.

8.11.2022

Den 58:e mannen skjuten till döds i Göteborg i Sverige i år. 

23.11.2022

En man i 70-årsåldern sköts ihjäl i går i Växjö. Ett isolerat brott enligt polisen, vilket lär betyda att det inte är en gänguppgörelse. Han blev nummer 59 att mördas genom skjutning i Sverige i år. 
Alla tre är häktade för mord. Två från Somalia och en ursprungligen från Irak och Iran. 

Hemligheten heter en bok

Hemligheten eller The Secret heter en bok som kom 2006. Rhonda Byrne har samlat all världens visdom i den. Den säger att det är klokt att följa dessa råd för då kan du uppnå eller bli vadhelst du vill. Stora ord! Men de kan fungera kanske. 

Den skapande processen består tre steg: be om det, tro att det händer och ta emot det. Och om du har skapat en klar bild av vad du vill då har du bett om detta i ditt sinne. Det här är en nyandlighets bok, som kan fungera för oss. Jag vet inte. För själv har jag knappast något stort att uppnå. På min ålders höst. Eller har jag det? 

Jag har läst i denna bok nu igen innan jag har somnat på kvällarna och i dag gick det väldigt smidigt på bilprovningen. Bara ett litet tecken i tiden. Jag vet. Vi får se om fler önskemål blir uppfyllda i framtiden. Vet inte. Måste bestämma mig då för vad jag vill åstadkomma. Men min bok, som kommer nästa höst har liknande tankegångar fast den berättar om det som hände då för snart åtta år sedan när min sambo dog. Hur överlever man något sådant? 

Den berättelsen finns i min kommande bok med titeln Innan glädjen infinner sig. Den glädje som finns inuti oss och som livet självt består av i grunden. Men när vi drabbas av olyckor, sjukdom och död är det så lätt att glömma bort den ljusa glädjen och istället låta den ersättas av ett inre mörker. En mamma som befann sig på bilprovningen i dag med sin ettåring började prata med mig och jag med henne. Hon sade att hon trodde jag var en ung farmor eller mormor när jag berättade att jag hade barnbarn. Smicker tänkte jag, men sade inget. 

Men när jag kom hem såg jag verkligen inte ut som den 77-åring i spegeln, vilket jag snart blir. Jag vet att jag kan utstråla det min själ är fyllt av också. Och att jag då inte ser så gammal ut. Och så måste det ha varit i dag när en ung mamma och hennes ettåring råkade finnas där på bilprovningen. Märkligt hur livet kan gestalta sig. Jag känner tacksamhet för det. 
söndag 23 oktober 2022

Senaste boendebarometern är dyster

 Läget för de som äger sin bostad är mycket sämre nu än för bara ett halvår sedan. Vi får väl se vad den nya regeringen kan göra i form av minskade skatter och bidrag till ökade kostnader. Det är skönt att inte äga något. Jag gav ju bort mitt hus förra året till mina barn. Och numera hyr jag 30 kvm och det är inte så dyrt. Där finns allt jag behöver ändå. Så nu slipper jag oroa mig för att inte ha råd med det jag behöver. Det verkar som om även husen här där de inte brukar gå ned också har gjort det nu. Men det är ju höst och då är säsongen för hus över också. Omkring 60 procent av hushållen äger sitt boende. torsdag 20 oktober 2022

Märkligt försvinnande i Vetlanda

UPPDATERAT

 Två kvinnor, misstänkta för att ligga bakom Toves försvinnande i Vetlanda, har häktats i dag misstänkta för människorov. De är 18 och 19 år gamla och inte tidigare kriminella. Vad ligger bakom detta försvinnande? Lever Tove eller inte? Polisen letar runt hela Vetlanda och också Missing People, men ännu ingen Tove. Hon är 21 år och 160 cm lång. Båda de misstänkta kvinnorna häktas på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Mycket svårt att begripa. De båda var bekanta med Tove, som nu har varit försvunnen i fem dagar. 

21.10.2022

Tyvärr lutar det åt att Tove inte lever längre. Hennes telefon befann sig i en av de misstänktas lägenheter när den misstänkta själv lämnade lägenheten vid 3-4-tiden och då fanns Toves mobil kvar i lägenheten. Den misstänkta säger att Tove lämnade lägenheten vid 3-tiden och cyklade hem. Verkar inte stämma. Polisen vill ha tips om hennes cykel. 

22.10.2022

De båda kvinnorna ska genomgå en liten sinnesundersökning. Varför då? Är de så uppenbart tokiga? Det är ett samtal på någon timme och så skriver psykiatern ett paragraf 7-intyg där det sägs om dessa båda behöver genomgå en större undersökning. Omkring tusen undersökningar görs per år av detta slag och kring hälften går vidare till en större rättspsykiatrisk undersökning, som tar fyra till sex veckor att färdigställa och görs av ett undersökningsteam. 

7.11.2022

Nu har utredningen gått vidare hos polisen och de båda anklagas nu för mord och gravfridsbrott. Det tog tid att komma dit, men har väl varit självklart länge. De är tidigare ostraffade. 

16.11.2022

I dag omhäktas de båda kvinnorna för mord och brott mot griftefriden. Den äldre Johanna Jansson är omhäktad nu på morgonen. Den yngre Maja Hellman (adopterad från Sydafrika) ska omhäktas i eftermiddag. Polisen letar inte efter några andra utan de båda är misstänkta enligt den högre graden, sannolika skäl. Dessa båda pixlade kvinnor är misstänkta för Toves försvinnande. Svårt att begripa vad det rör sig om.

Utan religion och heder som bojor

 Robert Hannah, liberalerna, har skrivit ett klargörande debattinlägg om heder och slöjor. Han berättar om sin barndomsvän, som tyvärr inte lever längre, men som fick smyga sig till undervisning i simning i skolan. För hennes föräldrar hade sagt att det var haram lika med förbjudet för henne. Hon deltog inte i den vanliga simundervisningen, men fick i smyg specialundervisning, för då slapp hon ha slöjan på sig. Den som hon annars alltid hade på huvudet som ett bevis på att hon var from och lydig. Denna Berlinmur av tyg som Robert Hannah kallar den. 

Det är en beskrivning från en annan värld, en som jag aldrig har upplevt. Tvärtom så åkte vi själva vi barn till Medborgarplatsen och köade för att få komma in och simma i badet där. Då på den tiden så hade inte alla badrum hemma, utan då behövdes verkligen de offentliga baden. Det fanns barska tanter som berättade att vi måste skrubba oss först och duscha, för att sedan få förmånen att simma i bassängen. Då på den tiden gick det att släppa iväg oss ensamma utan föräldrar, något som numera är otänkbart. 

Slöjan på små barn, läs flickor, är naturligtvis tänkt att hindra deras rörlighet. Att få dem instängda i tyg för att de ska begripa att de är annorlunda är sina kristna kamrater. För mig som slukade Tusen och en natt när jag var liten är det ofattbart att delar av denna sagobok har letat sig hit till vårt land. Att det fortfarande efter tusen år är män som bestämmer vad små fickor ska ha på huvudet. 

Som ni vet har människor i Iran gjort uppror inte bara mot slöjan egentligen utan mot hela detta förfärliga system där gammaldags maktmän får bestämma allt om kvinnor. Mänskligheten går mot en ny tid då religioner inte kommer att ha samma makt över allas sinnen, utan en ny andlighet kommer att bli vars och ens övertygelse. Men dit är det långt så länge föräldrar går på dumheterna om slöjan och andra påbud för deras små flickor. Dessa föräldrar är själva inlåsta i ett religiöst system. 


Världen indelad i religioner. Människor kan ändå vara fria och slippa påbud som behandlar dem som mindre vetande och underställda makten hos gammaldags läror. Den här kartan visar islam utbredd över minst lika stora områden som för drygt tusen år sedan. Se nedan. 


onsdag 19 oktober 2022

Lena Olin och Lasse Hallström är för andlighet

 Roligt att detta filmpar har upptäckt andligheten. Det är som Lena Olin sade i morse att andligheten behövs just i denna tid. Nu när vi återigen har gått cirkeln runt och står inför gamla historiska upprepningar av krig och annat elände mellan människor. Det handlar om Hilma af Klint, som inspirerades direkt av den andra sidan och målade det som hon ombads göra. Hon målade abstrakt och har upptäckts nu långt efter sin egen död. Lasse Hallström upptäckte andlighet för fyra år sedan. Bra gjort! De har nu intervjuats överallt i Sveriges medier för att föra ut budskapet i filmen, där också deras dotter Tora Hallström spelar den unga Hilma af Klint. 

Jag är också för en ny andlighet och inte den gamla som handlar om religion, där överheten ska berätta för oss vad vi ska tro och tänka. Den kan vara politisk eller religiös. Det är mänsklighetens sätt att behöva gå så långt på en gammal upparbetad motorväg, men inte hitta till en ny väg, där det finns något för var och en. Min bok som ska komma nästa höst handlar också om detta. Den heter Innan glädjen infinner sig och denna glädje är den grund vi alla har inom oss. Det är själva grunden för livet, som gör att vi kan gå vidare efter svårigheter, olyckor, sjukdomar och död. Familjen Hallström har gjort film om Hilma af Klint, svensk konstnär, som aldrig uppmärksammades tillräckligt när hon levde.  

tisdag 18 oktober 2022

Äntligen ljusnar det vid horisonten

UPPDATERAT

Jag lyssnade nyss på Ulf Kristerssons mycket långa regeringsförklaring. Det finns ju så många problem att ta itu med så den blev lång. Det känns bra fortfarande att han också tog ordet paradigmskifte i sin mun när det gällde Nato, där han ju absolut har också socialdemokraterna med sig. Det känns bra med allt han sade och så får vi då se vad som kommer ut konkret ur detta. Jag har inte känt så här sedan jag var 18 år och tog studenten. Det är som om min ungdoms ljuvliga dagar åter kommer igen. Inte så illa!

Här kan ni se vilka som blev ministrar!

11:13

Även vi stackars gamlingar ska få påökt den 1 januari 2023 från budgeten. Blir inte så mycket ändå för mig som nu har 12 705 kronor efter skatt, men får en aning mer. Dock har jag alltid varit sparsam så min ekonomi är sund. måndag 17 oktober 2022

Maria Leissner har tiden sprungit förbi

Maria Leissner blev aktuell nu igen, men för mig har hon inte varit det sedan 2010 när hon absolut försvarade alla romer i landet.  Hon har hunnit bli pensionär 66 år gammal, men känns som om hon är uråldrig när hon framträder i Morgonstudion. Hon är absolut kvar i sin gamla inställning till vad en liberal är och har inte ändrat sig en millimeter. Och hon grät över Tidöavtalet. Dock tror hon att alla liberaler kommer att rösta för Kristersson som statsminister i dag klockan 11 för det har de lovat tidigare inför valet.

Vad Maria Leissner inte begriper - eller vill begripa - är hur mycket tiden har sprungit ifrån henne. Sverige är en demokrati och då måste det parti som är störst på den borgerliga sidan få mest makt. Så vill väljarna ha det. Och det är en självklarhet efter ett val. Annars har vi verkligen inte längre en demokrati i landet. Vi får nu äntligen se vad en borgerlig regering kan göra för Sverige tillsammans med det så avskydda partiet sverigedemokraterna. Det ska bli intressant. 


Maria Leissner blundar för valresultatet och hade velat att liberalerna fick större inflytande. Men väljarna har röstat så att sverigedemokraterna är fyra gånger större än liberalerna. Så det kan inte ge så mycket i utdelning i en demokrati. 

Jo så framträdde också partiledaren Johan Pehrson i Morgonstudion. De försökte tysta honom (tog bort ljudet från hans mikrofon), men han fortsatte bara att prata. Han ligger mer i tiden än Maria Leissner. Han är bra! Men så är han också "bara" 54 år. Det betyder något med ålder. Undrar varför jag inte är mer uråldrig som snart fyller 77. Tror det handlar om själen. Eller ett rörligt intellekt. 


söndag 16 oktober 2022

Rebecka Fallenkvist och Anne Frank

 UPPDATERAT

Anne Frank var född 1929, detta ödesår då börsen kraschade och alla blev fattiga. Hon blev inte mer än 15 år för hon hann aldrig fylla 16 detta år 1945 då kriget tog slut. Hon hade otur för hon dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen den vintern innan befrielsen kom. Hennes dagbok gavs ut av hennes pappa, som överlevde kriget. Han dog 1980. Han ville att hon skulle framstå som ett litet helgon och han censurerade delar av hennes dagbok som handlade om sex och män. 

Nu har Rebecka Fallenkvist (sd) tagits ur tjänst, för att hon inte kan uttrycka sig ordentligt på instagram. Hon har beskrivit Anne Frank som "kåtheten själv", vilket naturligtvis inte stämmer. Hon har tagit bort inlägget nu. Anne Frank har funderat över hur saker och ting fungerar i sin dagbok, som hon aldrig trodde någon skulle läsa. Dessa sidor har numera kommit med i nyare upplagor av hennes dagbok. Tidigare var de censurerade av hennes far Otto Frank. Och jag som föddes i slutet på 1945 kan absolut känna igen mig i hennes funderingar. Så där håller man på som 15-åring också i den generation som föddes efter andra världskriget. 

Otto Frank, Annes far, befann sig i Auschwitz-Birkenau och han hade tur som befriades av amerikanarna i januari 1945. Förmodligen hade Anne Frank också överlevt om hon hade varit i det koncentrationslägret. Men nu blev det inte så. Han jobbade tillsammans med den fru han gifte sig med på Anne Franks dagbok för att få den utgiven, sedan hans tidigare fru Edith hade dött i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Rebecka Fallenkvist tillhör de skrikiga programledare som ingen riktigt orkar med att höra. Inte jag heller. Det är inte bara hon som skriker utan det gör många unga kvinnor av någon anledning även i vanliga nyhetssändningar på SVT och TV4. Så jag får skruva ned dem när de talar och höja sedan när någon man pratar, för då blir ljudet för lågt. Märkligt fenomen i denna tid. Men det kan bero av uppfostran på dagis för där skriker de små tjejerna. Själv gick jag aldrig på dagis, men jag har en liten släkting, som också skriker rätt ut både när hon är glad och ledsen. Gör ont i öronen. Så jag säger alltid till henne. 

Nåväl det Rebecka Fallenkvist har utsatt allmänheten för är väl inget att prata om egentligen. Men nu måste sverigedemokraterna vara nästan heliga och höjda över alla moraliska betänkligheter. Och det är klumpigt uttryckt av Fallenkvist att påstå något sådant om Anne Frank. För Frank har förstås ingen aning om vad hon beskriver. Hon skriver bara vad hon har hört, som att i Paris finns det stora bordeller och att hennes pappa hade varit där. Det ville förstås inte Otto Frank skulle komma ut i tryck. Och hon skriver också att tyska arméflickor bara var i Holland, för att bli madrasser för soldaterna. Det är skvaller hon har hört. Även små grytor har öron, som man sade när jag var liten. 

På den tiden skulle inte barn höras utan vara tysta, men en flicka som Anne Frank lyssnade och antecknade vad som skedde runt henne. Kan kännas igen också av mig, som även är sådan. Och har fått min dagbok utgiven. Men som sagt så klumpigt som den nuvarande unga generationen kvinnor uttrycker sig på instagram är något min generation aldrig skulle göra. 

17.10.2022

Chang Frick känner sig tvungen att skriven drapa i Expressen om denna händelse. Kontentan blir: höj nivån. Jo det behövs. Sverigedemokraterna kommer aldrig att bli ett intellektuellt högtstående parti, men det vore väl bra att inte ramla i den värsta sophinken av tillmälen. 

20.10.2022

Jo hon fick lämna sina uppdrag och ska nu istället jobba lite mer i kulisserna i riksdagen. Klokt av partiet. 

Skulle tro att Rebecka Fallenkvist pratar om sig själv och inte Anne Frank. Den som sa´re den va´re som vi sade i Björkhagen när jag var liten. Och hon ville väl väcka uppseende, vilket hon lyckades med. Så trist med dessa skrikiga unga kvinnor, som ska köra över andra. Hon har rötter i Rumänien och det har väl skapat mindervärdeskomplex, som Freud skulle ha sagt. Hon ser sig själv som ett lyckat exempel på assimilering. Faksimil från instagram. 

fredag 14 oktober 2022

I dag väcktes åtal mot Adrianas mördare

 UPPDATERAT

Det är sex män inblandade på ett eller annat sätt i mordet på Adriana 12 år. Förfärligt. Tre är direkt skyldiga till mordet. Nedan har jag lite slarvigt antecknat namnen på dem alla. Som ni ser är det bara ett svenskt namn i denna skara. Det säger rätt mycket om vårt samhälle. Det som nu ska ändras till det bättre. Dessa män hade ingen som helst koll på vart de sköt. Och Adriana träffades av två skott och dog på platsen. Hon var ute med sin hund. I allra sista stund ska nu detta få ändring genom det som hände i dag. När vi nu får en ny regering. Ge de tre som är åtalade för själva skjutningen livstid! Inget annat straff duger. 

Här skrev jag tidigare om Adriana. 

15.10.2022

De tre åtalade för mordet är Maykil Yokhanna, Benjamin Mahdi och Hassan Mohammad. Ni kan se deras bilder om ni läser Expressens artikel, som jag länkar till. Ingen överraskning i deras utseende. De är till förväxling lika. Jag såg den där sorten även här på Värmdö i går. Äntligen en fantastisk presskonferens!

 UPPDATERAT

Så skönt att lyssna på presskonferensen klockan 10 med fyra snart regerande partier, som kunde förmedla att de ska ändra Sverige totalt. Bort ifrån den passiva socialdemokratiska idiotpolitiken. Allt kommer att bli bättre och vi som är födda här ska få det bättre. 

Område efter område inom politiken ska förstärkas och ändras. Men blivande statsminister Kristersson sade också att det kommer att ta tid. Att det behövs rätt många år innan Sverige har ändrats. Men det var ett omfattande program för förändring som presenterades kallat Överenskommelse för Sverige. Grattis alla som vill ha ett bättre land!

12:57

Här kan ni läsa om alla förändringar som kommer att bli av nu. Äntligen! Säger jag igen. Det har varit så plågsamt med den tidigare icke-regeringen. 

Här kan ni läsa hela denna överenskommelse. 

15.10.2022

Här skriver Expressens Anna Dahlberg klokt om att Sverige äntligen får en nystart!torsdag 13 oktober 2022

Egentligen är väl Putin svensk?

 Är det inte så att vikingarna, ruserna, var de som grundade Ryssland och Vladimir Putin ser väl lite svensk ut till utseendet. Han har väl ärvt sina gener från vikingarna. Antagligen. Eftersom vikingar reste kors och tvärs och även tog slavar, plus gjorde sig själva rika genom plundring och mördande. Påminner rätt mycket om Putin. Han har spårat ur åt det hållet Men så har vi prinsessan Ingegerd från Sverige, som gifte sig år 1019 med storfursten Jaroslav Vladimirovitj från Kiev. Hon var dotter till Olof Skötkonung i Sverige. 

Ingegerds dotter Anastasia gifte sig med Ungerns blivande härskare Andreas och Anna, också dotter, gifte sig med Henrik I av Frankrike. Sålunda finns gener än i dag hos både Spaniens och Luxemburgs regenter från denna svenska. Ingegerd som också fick namnet Irina finns i den ryska kyrkokalendern som helgonet den heliga Anna liksom hennes son Vladimir, och självaste Ivan den förskräcklige beslutade på 1500-talet att själamässor och gudstjänster skulle hållas över dessa båda "så länge världen består". Det ryska statliga filminstitutet spelade 1996 in en film om Ingegerds liv. 

Så detta helgon betyder något även i denna tid både i Ukraina och Ryssland och hon borde väl hålla sin hand över dessa båda länder. Så vad bråkar Putin om? Han skulle inte ha gett sig på Ukraina. Det var hans största dumhet. Han anser bara sig själv vara helig och att han har rätt att ta vad han vill. En hemsk syn på livet och sig själv. Och alldeles säkert är hans tid all inom kort. Diktatorer faller alltid förr eller senare. Tyvärr drar de med sig en del elände innan, men vi får be en bön till den heliga Anna så kanske det går fortare. 


Prinsessan Ingegerd Olofsdotter med sin man storfursten Jaroslav. Hon är känd under namnet den heliga Anna av Novgorod. Ett helgon. Det finns till och med kyrkoförsamlingar i Sverige under hennes namn. 

Fackeltåg för mördad kvinna

 UPPDATERAT

En kvinna med ursprung i Irak mördades av sin man den 6 oktober och i går hölls ett fackeltåg genom Motala till hennes minne och som protest mot kvinnomord. Hon blev 29 år och hade två små barn. Hon kom tillsammans med sina föräldrar och bröder till Sverige från Irak år 2010 och hon anpassade sig snabbt till Sverige. Hon var mycket ambitiös och jobbade inom vården och drömde om att utbilda sig till undersköterska. 

Mannen är 52 år och heter Adil Mutlag. Hon finns på facebook och där har hon bilder på sina båda barn, som blev vittnen till mammans misshandel. Mannen är också misstänkt för grovt barnfridsbrott. Barnen är omhändertagna. Hedersmord utreds också. Hundratals människor tågade med facklor genom Motala. 

14.10.2022

Den enda gång jag har gått i fackeltåg var när Dag Hammarskjöld hade dött i Afrika i en flygolycka år 1961. Då tågade vi till Gärdet. Mycket stämningsfullt. Sorgligt att det ska behövas fackeltåg nu för en mördad kvinna i Motala. Men tiderna är annorlunda!

Fackeltåget gick genom Motala med hundratals deltagare mot kvinnovåld. Faksimil från Aftonbladet.

tisdag 11 oktober 2022

Varför finns den här sexförbrytaren i Sverige?

 UPPDATERAT

Letif Süleymanov är från Azerbadzjan och är inte svensk medborgare. Han är dömd i Sverige för sexbrott sedan han drogat och våldtagit en 14-årig flicka år 2020. Han släpptes ur fängelset i våras. Han har nu setts tillsammans med 13-åriga Naemi från Värmland och är gripen för att han har avsett att träffa denna flicka med ett sexuellt syfte. Hon befann sig hos mannen när hennes mamma fick tag i henne per telefon, men hon försvann sedan. Hon har setts på Hisingen, men polisen menar att hon håller sig undan frivilligt. Så polisen letar inte efter henne. 

13:55

Mannen häktades i dag i Göteborgs tingsrätt. Han började gråta när han fick beskedet. Jo det är väldigt synd om honom. Sic!

16:26

Naemi fyller 14 år i dag och polisen letar nu återigen efter henne på Hisingen i Biskopsgården där mannen bor. Hon är 160 cm lång och väger kring 55 kilo. Nedan finns bilder av henne. 

12.10.2022

Flickan är hittad välbehållen under gårdagskvällen. Det var mamman som hörde av sig till polisen och berättade att de nu var tillsammans. 

9:13

Det fanns "synnerligen ömmande omständigheter" för denne man att stanna i Sverige. Lagtexten är så här: "Om uppehållstillstånd inte kan ges på annan grund, får tillstånd beviljas en utlänning om det vid en samlad bedömning av utlänningens situation föreligger sådana synnerligen ömmande omständigheter att han eller hon bör tillåtas stanna i Sverige. Vid bedömningen skall särskilt beaktas utlänningens hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situation i hemlandet."

15.10.2022

Åklagaren har hört flickan och det finns ingen anledning att inte misstänka grooming. Men vad flickan har sagt kan inte berättas ännu. 


Varför befinner sig den här sexförbytaren i Sverige? Han borde skickas tillbaka till sitt hemland Azerbadzjan. Letif Süleymanov släpptes i våras från fängelset där han avtjänat straff för våldtäkt på barn. Faksimil från Instagram. 

Det här är Naemi från Karlstad som är försvunnen. Hon är efterlyst av mamman. Dumt nog åkte hon till sexförbrytaren när han köpte tågbiljett till henne. Nu är hon dock tillbaka hemma. 

Sverige blir allt sämre

 Känslan hos människor har varit att Sverige har blivit sämre, men nu finns det också siffror på det att landet ekonomiskt i jämförelse med andra länder har rasat genom höga skatter, sämre utbildning, vård och sociala skyddsnät. Det är Oxfams index där Sverige ligger på plats 20 nu från plats 10 för två år sedan. Det måste vara Kristerssons fel det också! Ursäkta, men kunde inte låta bli. Inte undra på att allmänheten röstade som den gjorde när särskilt de med lägre inkomster har fått det sämre. 

Jag har märkt det genom att sjukvården inte fungerar som förut och allt har blivit markant dyrare medan mina inkomster inte har stigit så mycket. Själv insåg jag att jag inte skulle orka ta hand om det jag ägde eller ha råd så jag gav bort det till mina barn förra året. Det var det bästa jag kunde göra. Då fick jag bo kvar i ett litet nybyggt hus på den tidigare ägda tomten. Då kunde jag också hjälpa det barn som tog över med hyra. Ansökte om hyresbidrag från januari i år, men har ännu inte fått något svar. Staten har väl för mycket att göra genom alla som ansöker om detta. 

År 2017 var Sverige bäst i världen på att bekämpa klyftor i samhället, men har rasat nu. Främst är det skattepolitiken som bidrar till detta. Och under dessa år har socialdemokraterna enbart kämpat för att behålla makten, inte att göra det lättare för folket. Omvänd politik mot vad de har sagt sig vilja göra. Allt fokus har varit på att 30-talet var på väg tillbaka genom att fascisterna nu skulle ta makten. Och skrämselpropagandan har gjort att det har blivit värre i samhället. I morgon kan vi få veta hur nästa regering ser ut. Det behövs många åtgärder för att ta bort rädslan i landet. Och att göra något reellt för att förbättra läget. 

Australien är ett land som har förbättrat sig mycket på listan. Där finns en politik som aktivt letar upp och bekämpar illegal invandring. Och där är också barn straffbara från 10 års ålder. Inte aktuellt i Sverige förstås. Eller? Australien vill höja åldern för straff till 12 års ålder. Och är annars en utmärkt bra demokrati. 

måndag 10 oktober 2022

I väntans tider

 Mycket av livet består av att vänta. Jag minns en klasskamrat som i 6:e klass vid 12 års ålder hade upptäckt detta och som radade upp och gick igenom alla väntansperioder i livet. Innan det tog slut. Nu väntar vi på en ny regering och under tiden når spekulationerna och de styrda dumheterna nya nivåer. Hur blev det så här undrar jag lite stillsamt som minns hur det var förr i tiden. För jag har levt så länge. Då framstod inte politikerna eller de som framträdde i medierna som idioter. Men naturligtvis om man uttalar sig en gång i kvarten, så kan inte allt som trillar ut ur munnen eller ur fingrarna på tangentbordet på datorn, eller i mobilen bli så där över sig intelligent. 

Det är därför jag inte skriver hela tiden utan tar en liten paus ibland och till och med har skrivit böcker för då går det lång tid innan detta kommer i tryck och ut i offentligheten. Nu väntar jag på att min fjärde bok ska komma ut nästa år, men det gör inget. Det är bra att vänta lite med saker och ting. Allt har sin tid som det står i en gammal bok. Bibeln om ni någonsin har läst den. 

Jag vill knappast räkna upp alla dumheter som har passerat inför mina ögon medan vi väntar på att den nya regeringen ska tillträda. Det märks att Sverige och medierna befinner sig i ett vakuum för nu måste allt som passerar munnar eller fingrar tas om många gånger, för inget händer ju på riktigt. Så det gäller att prata runt och runt och om igen. 

Och just i dag har TV4 gått över till att köra nyheter från sex på morgonen till klockan 12 på dagen. Hur ska de kunna fylla all denna tid? Det hela är naturligtvis styrt av reklam för det bekostar ju denna kanals sändningar. Det blir många upprepningar av vädret förstås, för det är ju alltid intressant för oss. Och vad mera? Hur ska man tackla trotsåldern hos barn? Han lämnar Meta efter en massa år. Loui Sand släpper en bok om sitt liv. Det var de rubriker som kom upp just när jag råkade titta några minuter på TV4. Jag vet inte vad Meta är, om det är en tjej eller något annat. Inte heller vet jag vem Loui Sand är. Bryr mig inte särskilt heller. TV4 har tydligen blivit något mellanting mellan en veckotidning och ett socialt bloggande. Allt för att sälja fler annonser så klart. 

Jo pengar styr världen och de som vill bli rika har en del olika vägar att gå. Tidigare kunde de köpa och sälja hus, men den vägen är inte så bra just nu. Det är osäkert med andra marknader också: aktier, fonder och sånt. Man vet inte vart världen är på väg, om det blir kärnvapenkrig, som det nästan blev 1962. Jag minns det också. Så urgammal är jag. Och på den tiden var det hemskt för det är fruktansvärt att vara ung och stå inför att världen kan försvinna. Hav tröst det kommer inte att ske för ingen diktator är så dum att den medvetet fixar sin egen undergång. 

Men medierna frodas numera ännu mer av dessa katastrofer och undergångar än de gjorde då på den tiden. Det finns helt enkelt mer kapital i form av tillgångar än då på 60-talet och det gäller att kapa åt sig så stor andel som möjligt av detta. Genom att spotta ur sig kommande eventuella katastrofer och faror och så komma med lite tröst när alla har skrämts upp ordentligt. Samtiden spretar mycket mer än den någonsin gjorde förr i tiden. Då var livet enklare och svårare eftersom det fanns mer elände, men det omtalades inte på samma sätt. Alla var mer sjuka och dog tidigare, men det hjälpte inte så mycket att prata om det. Men det finns numera så många sätt att skrämma den nya generationen, fick trösta ett barnbarn genom hela tonåren som trodde att jorden skulle gå under. 

Nu så ska den nya regeringen ordna till landet. Och den gamla kommer att klaga i fyra år i opposition. Men tro inte så mycket på detta, för de sköter inte landet så mycket som människor har en förmåga att tro. Eller som det där konglomeratet av maktmänniskor vill få oss att tro. Lika lite som gammaldags enväldiga kungar gjorde detta. Det är folket som bestämmer fast det tar lite tid innan det slår igenom. Eliten famlar lika mycket i mörkret som alla andra, för de tror också på jordens undergång med jämna mellanrum, vilket då handlar mest om deras egen förlorade makt. 

Jo nu ska självklarheter upprepas för osäkra föräldrar, för de har ju inga egna sätt att förhålla sig till sina barn. Föräldrar är inte sammanbundna längre med varken egna föräldrar eller mor- och farföräldrar. Tiderna är annorlunda och då duger inte äldres erfarenheter eller släktskap genom gener. Vi måste kalla in specialister som berättar för oss hur det är. lördag 8 oktober 2022

Anna Wahlgren gjorde av med miljoner

 Jag har ingen personlig relation till Anna Wahlgren som nu dog i Goa i Indien i går just när hon hade fyllt 80 år. Hon var en omstridd person, som gjorde av med miljoner och som tiggde av folk för att slippa sälja sin gård i Jämtland. Hon skrev Barnaboken 1983 och ville att alla skulle uppfostra sina barn som hon hade gjort. Vila i frid säger jag. 

Hon var svårbegriplig som människa och hon fick uppleva det värsta en mamma kan gå igenom: att två av hennes barn dör. Det var Sara Danius, som dog i cancer 57 år gammal och en pojke Aron som hon fick i Egypten, som bara blev fyra år. Han dog i difteri. Då hon var gift med Hamid el Khatib. Hon var gift sju gånger. Och hon sade sig bli utsatt för mordförsök av ett annat av sina barn Felicia Feldt, som skrev en bok om henne "Felicia försvann". Så hon var inte helt lätt att ha som mamma heller. Till slut sålde hon sin gård i Jämtland och flyttade till Indien. Där hon nu avled efter sjukdom. 

För mig är den här sortens människor svårbegripliga - de som vill ta så mycket plats i samhället. Säger jag som själv är författare och journalist, men jag har aldrig velat ta så mycket plats som Anna Wahlgren gjorde. Och det är naturligtvis svårt att föda och ta hand om nio barn. Hon tillhörde en annan generation än min trots att hon inte var mer än drygt tre år äldre. Hon motsatte sig daghem för små barn och ville ha obegränsad makt över sina egna barn. Hennes metoder att uppfostra blev ifrågasatta.

Hon ärvde sju miljoner efter sin far, som var byggmästare, men slösade bort dem också. Hon levde ett liv där hon ständigt tog ut sig själv och sedan behövde lite lyx för att ta igen sig. Hon tog banklån för att åka till Sydamerika när hon var 70 år. Hon tog helt enkelt stora tuggor av allt materiellt som fanns i denna värld. Slukade glupskt allt hon kom över och var både alkoholiserad, egoistisk och gränslöst promiskuös enligt Felicia Feldts bok om henne. Till sist ville hon bli andlig och bo i Indien. Hon bodde med sin adoptivson Vito och hans familj. Och där räckte hennes fattigpension till att försörja hela familjen. Enligt vad hon har berättat. Kring 8 000 i månaden. 

Hon sade också att hon hade ordnat för familjen så att hennes barnbarn kan få utbildning upp till collegenivå. Vilken eventuellt betyder detsamma som att gå igenom gymnasiet och det är ju gratis i Sverige. Fast hon menade kanske Vitos barn? Men hon har också sagt att hon har tagit hand om sin familj på andra sätt. Vad nu detta innebär. Men nu lär hon vila i frid! Efter sitt stökiga, kontroversiella liv. 


Anna Wahlgren sålde sin gård i Jämtland för sex år sedan och flyttade till Indien. Där drömde hon återigen om att bli "jätterik" och kunna använda pengarna till att bli som moder Teresa. 

torsdag 6 oktober 2022

Nobelpris till Annie Ernaux

UPPDATERAT

 Jo det blev fransyskan Annie Ernaux som ständigt skriver självbiografiska böcker som får årets Nobelpris i litteratur. Har inte läst henne, är så dålig på att läsa litteratur fast jag skriver själv och är med i Författarförbundet. Det är något som skaver där. Jaha då kanske jag också ligger något i tiden då eftersom min nya roman är skriven med huvudpersonen med tilltalet hon och den handlar om livet och döden. Den död som alltid finns i bakgrunden för oss alla och har förföljt oss genom släkten. Så kan jag tycka fast det är väl lite övermaga, men de oväntade dödarna har tagit andan ifrån oss nästan. 

Grattis Annie Ernaux som är 82 år och är från landet jag besökte som 18-åring. Hade kunnat stanna där för jag kände mig så hemma. Det blev ett år, som jag jobbade som au pair i Marseille och Paris. Annie Ernaux hade aldrig tänkt på Nobelpriset utan det blir således en tyngd som stör i hennes arbete för annars lever hon sitt författarskap. Hon bor i Paris, denna härliga stad. Så bra att de hann ge henne detta pris. Innan det var för sent. Hon lever i stunden precis som man ska göra. 

Jag vill inte ha Nobelpriset för egen del. Övermaga det också naturligtvis, men jag har begripit att jag gärna håller mig undan om jag inte är tvungen att träda fram offentligt. Många journalister på DN har varit och är sådana. Det är ett slags bakgrundsyrke, där man inte ska framträda med sitt ego utan förmedla andras åsikter och händelser. Många författare är sådana också att de vill låta sitt skrivande tala. Sorg, smärta, förlust och skuld skriver Annie Ernaux om och det gör jag också i min nästa roman. Annie Ernaux skriver utan känslor mycket beskrivande i detalj, men jag skriver med mycket känslor rätt typiskt kvinnligt istället för att skriva avskalat. Nä nu får jag dåligt samvete över att prata om mig själv. Så nu slutar jag. 

7.10.2022

Hon sägs vara vänstervriden, men beskriver hon inte bara hur det har sett ut i Frankrike? Hennes föräldrar var arbetare och hon blev intellektuell. Det är en generationsskillnad för i hennes barndomshem fanns först andra världskriget rent konkret eftersom hon är född 1940 och sedan var det inte särskilt sofistikerat utan det klagades en del anklagande i pratet. Människor hade det svårt i förra generationen. Så klart. Och hennes mamma drack en del. Men föräldrarna startade ett kafé och en speceriaffär och så kunde hon studera. Hon gjorde en klassresa. Och hennes föräldrar fruktade hela tiden att tvingas bli arbetare igen. 

14:10

Kan jämföra med min mamma som inte ville bli egendomslös igen. Hennes föräldrar var torpare utan egendom. Och min pappa, som inte brydde sig direkt. Han kom från övre medelklass. De fråntogs sina egendomar under de ekonomiska kriserna på 1900-talet. Men det var ju helt som det skulle vara i Sverige. Mamma ägde mark när hon dog. Pappa hade någon halv miljon på banken. 

PS. Här kan ni läsa om fotbollsvärldens reaktion på detta Nobelpris. DS.

Denna undersökande kvinna Annie Ernaux, som beskrivs som sociolog av en del i sitt författarskap, fick Nobelpriset i litteratur i dag. Hon hade inte alls tänkt på det. Men vi hoppas att hon kommer till Stockholm den 10 december och tar emot priset. Nu när allt verkar bli som vanligt igen. 

Amara tror hon ska kastas ut ur Sverige

De hatande demagogerna har skrämt de som invandrade till Sverige och dessutom blev svenska medborgare. För nu ska alla kastas ut ur Sverige som har kommit hit. Så långt har propagandan gått mot den regering, som ännu inte har tillträtt. Så att Amara, som Jan Emanuel Johansson känner sedan sin tid som anställd på ett behandlingshem, har gått på detta prat om att nu är det 30-tal igen fast värre i Sverige. Alla utifrån kommande är totalt ovälkomna nu tror hon och hon är rädd för att inte få stanna i landet. Fast hon har bott här i årtionden. 

Så här skriver Jan Emanuel Johansson i sin gästkolumn på ledarsidan i Göteborgs-Posten: 

"Det är en tragisk ironi att det är samma godhetssignalerande gäng som säger sig vilja rädda miljön, ha jämlikhet och fred som är de mest frekventa utövarna av hatets, motsättningarnas och smutskastningens retorik. 

Detta genomgående från avgående partiledare, twittrande avsatta ministrar, panikslagna ledarskribenter och kulturpersonligheter som känner hur deras makt att döma andra håller på att rinna dem ur händerna."

Dessa makthavare tar heller inget ansvar för smutskastningen de har spridit i samhället, menar Jan Emanuel, utan det måste vi andra göra. Vi måste berätta att det har inte gjorts något maktövertagande med märkliga medel, utan det är vanliga svenskar som har tröttnat och använt sin rösträtt i ett demokratiskt samhälle. Sverige är fortfarande en demokrati. Många har helt enkelt bytt parti för att få någon ordning i Sverige. För den tidigare regeringen har bara använt fina ord, men inte gjort tillräckligt i verkligheten. 

De som har flytt från förtryck på riktigt har detta inpräglat i sina själar på ett traumatiskt sätt och blir förstås rädda när vänsterpropagandan nu säger att Sverige är likt deras tidigare hemländer ett fascistiskt land. Enligt deras erfarenheter är detta möjligt. Skräm inte ihjäl dessa människor! Sluta  nu med propagandan. Men det lär inte göras förrän vi ser att den nya regeringen verkligen genomför det som behövs för att ena Sverige igen. 

Nej de här båda har inte återuppstått i Sverige. Så det som hände i valet var bara att människor hade tröttnat på de regerande partierna och ville ha en förändring på riktigt i landet. Sverige är fortfarande en demokrati.

onsdag 5 oktober 2022

Varför sparar vi inte el vi dumskallar?

 UPPDATERAT

Ja kära nån. Experterna är så förvånade över att vi inte sparar el nu när den är så dyr. Vi använde mer el i år i september än förra året. Det finns ett mycket enkelt svar på det. Det var så kallt nu i september 2022, men inte i september 2021. I södra Sverige där folket mest bor. Det blir säkert en tidig vinter i år för det har varit kallt nu och det finns mer is vid Nordpolen än förut under mildare år som 2012. Så där varierar vädret och människor måste försöka att hålla sig varma och elen ska väl bli billigare? Det har ju alla partier lovat. Vi ska väl få kompensation för dessa dyra priser så vi inte fryser ihjäl i vinter. Detta betyder att svenska folket litar på sina politiker fortfarande. För moderaterna har lovat stöd från den 1 augusti i år. 

7.10.2022

Meterologen beklagade att det inte är brittsommar i dag på SVT. Då ska det ju vara upp till eller över 20 grader. Detta går ju emot FN:s idé om att det ständigt blir varmare på vårt arma klot. Birgitta och Britta har namnsdag i dag. Därav namnet brittsommar. Det är en gammal beteckning på vad som brukar inträffa kring detta datum, så det är inte på grund av någon ny uppvärmning. Det finns en legend som säger att Heliga Birgitta tyckte att klimatet i Sverige var så kallt att det behövdes lite värme i oktober. Hon levde på 1300-talet och lite värme beviljades henne av Gud. Vi är så tacksamma att det fortfarande gäller!

Det här är avvikelsen från den normala medeltemperaturen i september i år och nedan ser ni medeltemperaturens avvikelse från det normala förra året 2021 i september. Vädret varierar utan att vi kan göra något åt det. På olika platser i landet. 


Sveriges mäktigaste Tik Tok-are

 Statliga televisionen tog upp något som har gått mig absolut förbi. Det handlade om Tik Tok, som jag aldrig tittar på. Korta videor om allt mellan himmel och jord och mäktigaste mannen Emil Henrohn i detta fält gör parodi på könsroller och säger att mamma handlar och pappa spelar fotboll. Eller att en kvinnlig forskare gillar att studera bajs. Jaha. Kring 25 miljoner gånger har hans filmer gillats. 

Jo jag har märkt att ju längre facebook finns - där jag är med - desto ytligare blir det. Och själv klickar jag också på gillaknappen på roliga inslag där, som jag skrattar åt. Jag har gått över till att titta på roliga klipp på kvällarna i America´s Funniest Homevideos. Det beror på trötthet kring alla nyheter om att världen är på väg att gå under. Då behövs lite skratt. Och till alla ungdomar: jorden går inte under. Tro inte på domedagspropagandan! Vi är varelser som lever här en stund på jorden för att lära oss något. Och det handlar inte om att tro på det som massmedier sprider i nyheterna. 

Det verkar som om ungdomar och då särskilt flickor mår så dåligt att det verkar otroligt. Nästan hälften av alla flickor i nian är deppiga - åtminstone i Sollentuna. Och 4 av 10 flickor dricker och en del använder också droger. Jag hoppas att de ibland skrattar och inte bara tror på att människor kommer att förstöra jorden. Eller att de själva inte har någon framtid. Det är medierna som har stort ansvar där, för när ungdomar ger upp hoppet om sin framtid kan de ju lika gärna bli kriminella eller ta livet av sig. Fel sätt att hantera sin framtid! Men skratta gärna en smula varje dag. Det är bra för kropp och själ. 
tisdag 4 oktober 2022

Kvantmekanik får Nobelpriset i fysik

Så roligt att det blir kvantmekanikens tillämpningar som får Nobelpriset i fysik. Jag har gillat kvantfysik ända sedan det upptäcktes att partiklar kunde hänga samman och ha kvar den kontakten även om den ena befann sig på andra sidan av universum. Om en partikel då ändrade laddning så gjorde den andra det i samma ögonblick.  

Bra också att ge till tre pristagare från tre olika länder. De är från USA, Österrike och Frankrike. Den här upptäckten kan medföra ny teknik och det behöver vår stackars värld. Vi går igång när vi dör också. Det skrev jag om för något decennium sedan, för hjärnans sätt att fungera kan inte förklaras enbart genom gammal orsaksfysik, och inte heller hur vi får till exempel aha-upplevelser. 

Själv skriver jag om detta i min nya bok Innan glädjen infinner sig. Så här står det i slutet av boken, som handlar om död och liv:

"Mängden energi i universum förändras aldrig, den går enbart över i andra former. Det gäller också våra dödliga kroppar. Livet och döden är enbart aspekter av olika sidor av universums energi och det går att konstatera på fysikens mikronivå att kvantpartiklar hoppar ut och in i vår verklighet. Det ingår i livets kretslopp." 


Detta är ett filosofiskt resonemang. Min uppfattning är att vi aldrig skiljs åt för vi har eviga själar. Och det försöker jag skriva om i min nya bok, som kommer nästa höst. Den handlar både om liv och död och att många människor har upplevt den andra sidan, men sedan kommit tillbaka när de har återupplivats och kunnat berätta om det. Det är ingen religion bakom detta, utan det är vad människor har upplevt och förmedlat. Att den andliga delen av oss överlever döden. Som jag ser det är det lika mycket framtiden som kvantmekanik. 

Nu kanske kvantfysiken får praktiska tillämpningar så att den gamla tekniken inte längre alltid behöver gälla. Det finns inga gränser då för vad vi kan åstadkomma. De tre forskarna har nu gjort experiment med sammanflätade fotoner, vilket banar väg för kvantinformationsvetenskap. I förlängningen betyder det bland annat kvantdatorer. Dessa består av en minnesenhet och beräkningarna utförs direkt genom att en qubits kan ha en miljon värden på en och samma gång. Till skillnad från en vanlig dator där 20 bitar kan ha ett av 20 värden. Dessa qubits måste dock vara ihopkopplade genom sammanflätning. Då påverkas en qubits och alla de andra bitarna i samma system samtidigt. Det gör att informationen kan tas fram blixtsnabbt även i stora system. 

PS. De dansande Wu li-mästarna skriven av Gary Zukav kom 1981 på svenska och jag läste den då. Den beskriver på ett lättfattligt sätt kvantfysik för lekmän. Finns väl inte att köpa nu tyvärr. Läge att ge ut den igen. DS.


måndag 3 oktober 2022

Svante Pääbo kartlade neandertalare

UPPDATERAT

 Det är alldeles rätt att ge Nobelpriset till biologen Svante Päboo som kartlade neandertalarnas arvsmassa fast den människan är utdöd. Han har jobbat med detta i 30 år och det tog tio år att få till hela denna kartläggning och det har gjort att vi bättre har förstått hur människor har rört sig över jordklotet. Det intressanta är också att vi kan bära på mellan en och fyra procent av neandertalarnas genom. Det betyder att homo sapiens träffade på neandertalare och till med fick barn med dem. De båda människosorterna levde tillsammans i cirka 100 000 år. 

Neandertalare levde i Europa och västra Asien. De var kortare och mer satta än homo sapiens med skallar som liknade mer apors. Men de tros inte ha varit mindre intelligenta än modernare människor. Bara starkare och mer inriktade på kamp med stora djur som ullhårig noshörning och med bättre läkkött än vad vi har. De hade också något större hjärnor än vad vi har. Ingen vet om neandertalare har bott i Sverige eftersom istiden har rubbat alla marklager och förstört eventuella spår. Men om man har en genvariant från neandertalare så kan läkemedel brytas ned långsammare, upp till 70 procent långsammare. Det betyder att man ska ta liten dos läkemedel om kroppen inte kan bryta ned den. Annars får man för hög dos. 

Den viktigaste riskfaktorn för att bli svårt sjuk i covid-19 kommer från neandertalare. Och det visade sig att folkgrupper i södra Asien, Indien och Bangladesh hade denna variant fast de aldrig mötte neandertalare, men de fick varianten från människor som hade träffat på neandertalare. Har man den genvarianten är det dubbel risk att bli svårt sjuk i covid-19. Så jag som inte blev det fast jag snart fyller 77 och inte har tagit något vaccin har tydligen inte den genvarianten. Det verkar som om hela genomet sammanfattningsvis hos neandertalare är negativt för nu levande människor. De utrotades antagligen inte av homo sapiens utan de kanske föll offer för infektionssjukdomar, som har hänt även i nyare tid när européer mötte ursprungsbefolkningen i Sydamerika. 

PS. Den stora frågan är väl om Jimmie Åkesson nu kommer att bjudas in till Nobelfesten. För den ska väl hållas som vanligt i stadshuset? Eller är han fortfarande inte rumsren? Kan eliten bli smittad? DS.

Ringo Starr har fått covid-19 trots vaccinationer. Han är numera 82 år och adlig. Vi får hoppas att han klarar av denna sjukdom. Han kan ju ha en variation av genomet från neandertalare. Faksimil från Aftonbladet. 


Så har var utbredningen av neandertalare i Europa och Asien. De var grövre byggda än vi och säkerligen starkare. Faksimil från Läkartidningen.