torsdag 31 december 2015

Dörren till det nya året

Snart dags att öppna dörren till det nya året och det går att se detta nya år som fullt av härligheter eller tomt på desamma. En gladartikel jag läste i går handlade om att vi aldrig har haft det så bra som nu. Exakt samma budskap som vi fick till oss år 1964 när vi tog studenten. Då fanns det en sådan artikel på ledarplats i DN. Det går alltid att skriva och tänka så. Att jämföra bakåt och se på eländet då. Och det går att skriva motsatsen eftersom så många människor som lider och dör i dag aldrig någonsin har gjort det i historien. För vi är så många fler här på denna planet än vi någonsin har varit. 

Just i dag kom nyheten att statsminister Stefan Löfven har lika stort förtroende som partiledaren Jimmie Åkesson hos svenska folket: 21 procent av de tillfrågade säger sig ha mycket eller stort förtroende för dessa som partiledare. Det är väl så att det inte går att lita särskilt mycket på någon politiker längre i Sverige. Tyvärr. De svänger kappan efter opinionsvinden och är inte alls stabila. Det har vi sett.

Det är lika galet att vilja utvisa alla från Sverige som inte har rötter här som att ha varit villig att ta hit hela världens befolkning. Ur en strikt ekonomisk synvinkel är det lönsamt att ta hit människor som är vuxna och har utbildning, men det gör vi inte. Vi följer Jesus och hans ord och tycker att alla som vill ska få komma. Så var det åtminstone till november i år. Politikerna har levt utan att ta hänsyn till ekonomin, men blev till sist tvingade att göra detta. De har varit som glada barn där pengarna ramlade ned från himlen. Den kristna kulturen var viktigare än vad vi hade råd med. När politiker blir sådana är det naturligtvis fara för vilket land som helst. 

Vi får hoppas att det inte hinner bli fler mord i år och att bilarna inte brinner alltför frekvent i natt och att raketkriget inte når hemska höjder. Å andra sidan är det bra för ekonomin om det brinner lite bilar och en del hus och många har brunnit under året. Då höjs BNP i landet för vi behöver nya hus och bilar. Och allt elände gör också att BNP ökar. Detta som statsministern brukar hänvisa till. Han är så stolt över att vi ligger så högt där. Andra länder skulle vara detsamma sade han senast utan insikt i vad det betyder. Dock tror svenska folket att nästa år blir sämre. Det skrev jag om i går. 

Men visst blir livet bättre. Jodå. Se på mig. När jag var liten bodde jag med syskon och föräldrar först inneboende och sedan i en hyreslägenhet, en tvåa i en förort. Nu bor jag i eget hus. Tänka sig vad det kan gå framåt här i livet. Det var min sambo som ordnade så att jag kan bo här genom att dö i sjukdom och ha en livförsäkring. Och genom att vi hade ömsesidigt testamente. Annars skulle jag ha blivit tvungen att flytta. Så växlar olycka med lycka livet igenom. Hur man ser det beror av den egna personligheten. Själv är jag optimist i grunden. Gott Nytt År! Det kommer det att bli. 
Snart dags att öppna dörren till det nya året.


onsdag 30 december 2015

Dumma tjuvar

De trodde de stal raketer, men det var attrapper utan krut. Så dumma är tjuvarna i Värmland. Kartongerna var dumpade en bit ifrån baracken där de stals. Gott Nytt År! Också till de snopna tjuvarna! Tji fick ni! Detta hände i Edsvalla nordväst om Karlstad. Raketerna förvarades tryggt i ett brandrum. 
Ett tyst och vackert fyrverkeri. Inte stulet.
Tänk om det gick att stänga av ljudet utomhus i morgon!

Det blir sämre nästa år

Inte ens socialdemokratiska väljare tror att det blir bättre nästa år fast statsminister Stefan Löfven har sagt att vi har stor tillväxt och att arbetslösheten minskar. Men eftersom han inte är ekonom har han glömt att berätta att det är medborgarnas egna pengar som går runt i ett system där vi satsar mer och mer på nya ankommande medborgare. Och att arbetslösheten minskar kan bero på ett byråkratiskt system där människor också blir anställda av skattemedel, av våra pengar således. De som redan finns i landet. Rundgång där också. 

Det är klart att vi kan hålla på att ge varandra pengar och tvätta varandras ryggar, men ekonomiskt sett blir det ingen vinst av detta. Dock mår vi väl bättre om vi tar hand om varandra, men som det nu är så är det utifrån kommande som ska tas om hand. Exemplet jag skrev om i går är typiskt där flyktingar är inhysta på en gård, Grännaforsa i Alvesta, som har använts för brunnsdrickande i början av 1900-talet när man inte kunde bota tuberkulos, som har varit behandlingshem och nu hyser flyktingar.

Vi har ett behov i Sverige att alltid ha folkgrupper, som måste tas om hand, för så är vårt samhälle uppbyggt. Vi ska inte klara oss själva och när vi gör det så behöver fler importeras, som vi kan ägna vår kristet förankrade kultur.  Så att vi får vara barmhärtiga samariter. I undersökningen som SVT har gjort tror 53 procent att vi får sämre ekonomi nästa år. Integrationen av flyktingar blir också sämre tror 54 procent. Skolan blir sämre tror 45 procent och sjukvården också. Det tror 51 procent. Sämre tider helt enkelt. Vi får väl hålla humöret uppe ändå. Fira livet varje dag vi lever! Trots allt. 

PS. Inga tiggare i dag utanför affärerna. Det är jag tacksam för, är obehagligt att gå förbi dem. Jag har bara så det räcker till mig själv. Och tycker inte det är värdigt att tigga. Har jag aldrig tyckt. DS.

tisdag 29 december 2015

Flyktingar flyr spöken

UPPDATERAT
Flyktingboendet i Grännaforsa i Alvesta har tömts av flyktingarna för de är så rädda för att det spökar på den gamla gården. Den är mer än hundra år gammal. Trettiofem personer sökte sig till Migrationsverket i Alvesta av de femtioåtta som bor på flyktingboendet. Det är farligt för barnen menar de boende som har sett vålnader i trädgården och lampor som blinkar och släcker sig själva. Någon duschar fast det inte är en människa där och dörrar låses upp och barnen har inte kunnat sova på tre dagar. 

Flyktingarna kommer från en annan kultur med själslig tro, säger enhetschefen på Migrationsverket Magnus Petersson. Enligt honom finns inga andra boenden. Tydligen har han aldrig sett Det okända på TV. Där finns det massor med människor som har drabbats av spöken och får hjälp av medier att ta hand om dem. Men det är väl inte något för Migrationsverket? Spöken finns inte. Helt enkelt. Istället ska flyktingarna talas till rätta skriver Smålandsposten.
30.12.2015
Jo de är tillbaka nu i dag, för det finns inga andra boenden. De får stå ut med spökandet. 

En bild från Grännaforsa brunn år 1901.
På den tiden när vatten kunde hjälpa mot
skrofler eller tuberkulos. Trodde man.
Klart att de sjuka kan spöka nu. Vem är Lemmy Kilmister?

En del som dör har jag helt missat under deras leverne. En sådan man var Lemmy Kilmister i Motörhead. Har aldrig brytt mig om det bandet helt enkelt. Inte min stil. Eller tråkigt namn på bandet och nu kommer de att lägga av. Han dog i cancer Lemmy och blev 70 år. Lika gammal som jag är. Det tog två dagar så var han död efter diagnosen. Jo, så kan det gå. 

Ursäkta om jag låter lite avslagen och icke medkännande, men jag har hört om så många cancerfall nu och också om någon annan som fick diagnosen och dödsdomen på samma vecka som han dog. Så var det inte med min sambo Olle, men han dog ändå efter ett par års kamp (fast han själv sade att han nog hade varit sjuk i tre år) och han blev 57 år. Död i cancer. Min svägerska dog ännu yngre när hon var 49 år i cancer också. Så det känns inte så farligt att behöva dö som denne 70-åring efter ett utsvävande liv minst sagt. Och när han hade gjort allt han ville och var världsberömd och inte ångrade något alls, eftersom det inte var någon idé.

Han fixade tydligen piller till Jimi Hendrix läser jag i Die Welt och han var enligt dem en ädel vilde. Jaha. Bara hans mamma fick kalla honom Ian och han var född på julaftonen 1945 (så jag är till och med äldre än han blev) och han var agnostiker, närapå ateist. Hmm. Som sagt jag har inte något förhållande alls till varken bandet eller honom, men vila i frid ändå. Tror han lär upptäcka att det där med döden är betydligt överskattat. Och att vi är andliga varelser trots allt. Nedan finner ni vad som står på deras hemsida på facebook. 

There is no easy way to say this…our mighty, noble friend Lemmy passed away today after a short battle with an extremely aggressive cancer. He had learnt of the disease on December 26th, and was at home, sitting in front of his favorite video game from The Rainbow which had recently made its way down the street, with his family. 
We cannot begin to express our shock and sadness, there aren’t words.
We will say more in the coming days, but for now, please…play Motörhead loud, play Hawkwind loud, play Lemmy’s music LOUD.
Have a drink or few.
Share stories.
Celebrate the LIFE this lovely, wonderful man celebrated so vibrantly himself.
HE WOULD WANT EXACTLY THAT.
Ian ‘Lemmy’ Kilmister
1945 -2015
Born to lose, lived to win.

måndag 28 december 2015

Asylsökande nere på 2 000 i veckan

Det är en stor skillnad på de drygt 10 000 som kom i november när Sverige var totalt öppet mot andra länder. Men i dag ligger de asylsökande senaste veckan på 2 066 stycken. Kanske kan julen spela in och kylan och mörkret. Men i dag satt fortfarande migranterna från Rumänien i den sjugradiga kylan utanför både Ica och Coop. De har inte ens åkt hem över julen utan önskar fortfarande God Jul till alla som går förbi. Sverige är det värsta rasistlandet tyckte en rumän då i början av november. Innan lägret i Malmö revs. För de fick inga alternativ till lägret. Det hade de fått ute i Europa i andra länder, enligt honom. 

Sådana tongångar är inte längre så populära. Sverige sluter sig i vintermörkret och blir något som jag mer känner igen från 60-talet då ingen blev svensk medborgare utan vidare. Inte ens från vårt grannland Finland. Statsminister Stefan Löfven sade redan i november att vi måste ned till under 2 000 asylsökande i veckan och det verkar helt möjligt att uppnå nu.

Danska politiker kräver dock nu att Sverige ska stå för notan på en miljon om dagen när det ska införas ID-kontroller på dansk sida från nästa måndag. Det är vad själva omhändertagandet av passagerarna beräknas kosta plus uteblivna biljettintäkter. Sverige är också anmält till EU-kommissionen för snedvriden konkurrens eftersom kontrollerna inte gäller Öresundsbron. Bara tåg och färjor. Samtidigt tycker Åsa Romson att Sverige borde kunna ta emot betydligt fler invandrare än 100 000 per år. Om ett par år tycker hon att vi återigen ska vara uppe på nivåer, som vi inte klarar nu. 
29.12.2015
En miljöpartistisk kommunpolitiker från norra Sverige har gripits i Peru. Han är stämplad som terrorist av regeringen där och det var inte säkert för honom att återvända till detta land. Han är svensk medborgare.
14:14
Det var politikern Angel Villaverde som greps i Peru när han landade där för att fira jul med sin mamma. Han är politiker för miljöpartiet i Sundsvall. Hans mamma var döende och det var därför han ville träffa henne en sista gång. Han har nu fått hjälp från partikamraterna som har intygat att han är en god medborgare genom mejl, han är dessutom omtänksam plus en stöttepelare enligt en partikamrat i Sundsvall. 

Raketer och upplopp

UPPDATERAT
I går kväll försökte ungdomar tända eld på  Valstaskolan i Märsta. I natt var det en stor explosion i Helsingborg. I förrgår var det upplopp i Växjö och Norrköping. Detta fortsatte i natt. Raketer har använts mot polis och väktare. Rubrikerna avlöser varandra i vårt lugna land. I Malmö och Sigtuna används raketer som vapen.

Hur länge ska vi behöva stå ut med detta? Det är inte nyår förrän om tre dagar. Varför måste det vara som krig också i Sverige den här årstiden? I mörkret så tror ungdomar och vuxna uppenbarligen att det går att göra vad som helst. Men det är ingen stor grej säger ett par äldre killar i Norrköping. Det är bara en gång per år. Medan ett par hyresgäster i området vill flytta för det är så stor förändring sedan nio år tillbaka. Alla vet vilken ungdomsgrupp det handlar om, men inget kan göras på riktigt.

Är det då kulturskillnader? De gör som de har sett vuxna göra tidigare. De tar med sig kriget till lugna Sverige. I andra länder i Mellanöstern är det kalas och skjutande och pangande när någon gifter sig. Att skjuta upp i luften med en kalashnikov görs lite överallt när det är något som ska firas. Det händer att någon kommer i vägen. Är vi för upprörda över dessa raketer? Ska vi ta det som det är. Andra människor andra seder och måste vi inte anpassa oss till våra nya invånare? Lite roligt behöver de väl? Stackarna som har flytt. Inte ska de behöva anpassa sig till lugna Sverige. 

Lite spill får man räkna med som det sades när jag var yngre. Lite bilar som brinner och hus som tänds på, både från människor till vänster och höger. Det är mänskligt att det är oro i ett land som tar in 200 000 nya invånare på ett bräde. På ett år. Och visst är det skoj med raketer. Här kan ni läsa om testet om vad som är roligast. En aning stockar det sig i halsen eftersom jag är mor till en son som har ett öga kvar efter en raket på 80-talet. Just på Nyårsafton. Men han dog inte. Tack och lov han dog inte. Han blev bara sönderslagen i halva ansiktet och är blind på ett öga.
1.1.2016
Brandkärr i Nyköping var oroligt i förrgår och polisen blev attackerad av raketer. Annars har Nyårsaftonen var rätt lugn när det gäller raketer och bränder. Jag skrev här om branden i Arvika, men där vet man ännu inte vad som orsakade den. På Nyårsaftonen förstördes en förskola i Hammarö söder om Karlstad. Götetorpsskolan i Skoghall brann på nyårsaftonen i Hammarö kommun och där har två män gripits födda -96 och -97 misstänkta för att ha anlagt denna brand.

lördag 26 december 2015

Psykiskt sjuk knivskar tre

UPPDATERAT
En psykiskt sjuk man sköts av polisen för att de skulle kunna komma åt tre offer, som mannen hade knivskurit. Det hände på öppenvårdskliniken på Sahlgrenska i Göteborg. En man och två kvinnor är skadade, varav mannen livsfarligt. De båda andra är svårt skadade, men där lär tillståndet vara stabilt. Det är en anställd och de båda andra är själva patienter på avdelningen.  Den misstänkte gärningsmannen lär ha knivskurit sig själv innan han sköts av polisen. 

Något sådant här ska inte kunna hända, men det går utför med vården i Sverige. Och många tas också in på psyket, som inte kan ta hand om sig själva särskilt bra utan som mår dåligt på grund av hur samhället ser ut.

Den senaste veckan har fyra konstaterade mord och dessutom två misstänkta mord begåtts i Sverige. Det är väldigt stora siffror. De flesta morden begås med kniv precis det vapen, som också användes här. I Sverige verkar det vara ett trendbrott av de låga siffror med döda och skadade som hitintills har varit. Sedan i somras har det begåtts omkring tre mord i veckan, vilket blir kring 150 mord på årsbasis. Nuvarande statistik säger att vi har mellan 70-110 mord per år i Sverige.

Denna psykmottagning på Sahlgrenska, som ligger i Gamlestaden, är nu stängd. Det är inga högriskpatienter som vårdas på den öppna avdelningen, men tydligen kunde inte personalen bedöma den här mannen korrekt.
18:40
Det fanns sex patienter och fyra eller fem anställda inne på avdelningen när mannen attackerade. Läkare, psykolog, kurator och sjuksköterska finns på avdelningen och denna avdelning tar emot patienter med ångest- och depressionstillstånd, personlighetssyndrom plus neuropsykiatrisk problematik. Personlighetssyndrom innefattar både schizofreni och paranoia, förföljelsemani. 
27.12.2015
Den man i 45-årsåldern som skadades svårast i går är inte längre livshotande skadad. Läget betecknas nu som allvarligt, men stabilt.

Döda flickvännen som julkort

Det mest smaklösa julkortet i år skickade Nick Gordon ut på twitter. Hans flickvän var den döda Bobbi Kristina Brown, dotter till världsberömda sångerskan Whitney Houston. Han har dessutom blivit anklagad för flickvännens död i år. Hon hittades i ett badkar i januari på ett liknande sätt som sin mamma och hon dog i juli i år. Hon blev 22 år gammal. De båda hade bråkat den kvällen. Nick Gordon har ändrat bilden från år 2012 i photoshop. Paket, tomteluvor och stjärnor är tillagda. Nick Gordon är mest känd för att Whitney Houston tog in honom i sitt hem när han var tonåring. Han var med i Dr. Phils show i mars i år och bröt ihop där känslomässigt. Han skrev in sig på behandlingshem då på Dr. Phils bekostnad.  Tidigare har han varit på behandlingshem tre gånger tillsammans med familjen Houston. 

Vandringshistorier om bomber i köpcentra

UPPDATERAT
Jo det var en anställd på köpcentrat i Malmö som var väldigt hjälpsam och han fick en varning av en kund att han skulle hålla sig borta från jobbet just den dagen en vecka senare för då skulle det hända något. Den här varianten av vandringshistorier har alltid funnits, men nu fick köpcentrat Väla i Helsingborg anledning att undersöka den och se om historien var sann. Polisen kopplades in för säkerhets skull för de anställda var väldigt oroliga och kunde spåra just denna sägnen sex led tillbaka till Malmö och den hade sitt ursprung den här gången i Köpenhamn. Men historien finns i olika köpcentra i landet och också i norra Europa.

Det är för det mesta en vän till en vän, som har berättat det hela. Och det rör sig om rädslor, fobier och den oro som finns i dagens samhälle. Sådana historier har alltid funnits. Dessa berättelser kallas också för "urban legends" för att de så lätt uppstår i sammanpackade stora städer där människor inte känner varandra så väl och här var det i Malmö-Köpenhamnsregionen, där det bor mer än en miljon människor. En annan historia som har florerat i Göteborg i juletider och nått tidningsredaktioner är att spårvagnskontrollanter fulla med glögg trakasserade passagerare. Den historien försvann morgonen efter när den skulle kontrolleras som dimmorna i morgonsolen. En rätt så ofarlig variant av vad som kan spridas också med medier om de inte är på alerten.
19:55
Nu varnas för en terrorattack före nyår i någon europeisk huvudstad på en offentlig plats. Det är den österrikiska polisen, som går ut och ber människor om ursäkt ifall de måste utöka säkerhetskontrollerna på offentliga platser. Det lär väl visa sig om detta också är en skröna eller ett riktigt hot. Hotet kommer från en underrättelsetjänst, som "vill hjälpa till" och attacken skulle genomföras med bomber eller vapen. Flera potentiella gärningsmän nämns vid namn i uppgifterna, men kontroller av dessa har inte gett något resultat. 
28.12.2015
Jodå planerad terrorattack i Belgien på nyårsafton. Två potentiella terrorister gripna. Det meddelar flera medier.
31.12.2015
Det blir inte något officiellt firande av det nya året i Bryssel. Det är inställt på grund av terrorhot. I England har ett par potentiella terrorister gripits och en 20-årig svensk är gripen i Turkiet för att ha umgåtts med IS. Han är son till Mohamed Moumou, som dog i Irak 2008. Två greps också i Ankara för att ha planerat terrordåd. Det nya och gamla årets kännetecken: terrorister. 
1.1.2016
Jodå i München jagas de också terroristerna, men ingenting har hänt. Det var samma "vänligt sinnade underrättelsetjänst" som verkar ligga bakom också detta i München fast uppgifterna kom nu från Frankrike enligt medierna. Så vandringshistorierna går runt också bland polisen nu? Desinformation är aldrig bra. Det skulle ha smällt vid 24-tiden i går, men ingenting hände. När alla har kopplat av och ingen längre är på alerten är det väl mer troligt att det smäller på riktigt.

onsdag 23 december 2015

God Jul var ni än är!

 Hela världen önskas God Jul! Vilken religion ni än tillhör och vilken politisk åskådning ni än delar. Julen står över sådant eftersom den bottnar i det gamla Midvinterblotet, som människor säkerligen har firat i tusentals år. Innan de begrep att efter mörkret vid isens kant så kommer ljuset tillbaka av sig självt. Djur skulle offras och ätas förr för att gudarna skulle vara nådiga och solen återvända. Elden har vi haft med oss i ungefär 400 000 år, tror man. Så det gick att värma sig i vintermörkret. 

Tomtarna är våra gamla hjälpandar, som står oss bi i denna mörka årstid. Stjärnan i granens topp är rätt självklar eftersom Venus är stor och grann både som afton- och morgonstjärna. Och enligt lång och uråldrig tradition så kommer vi alla från stjärnorna, vilket är sant också vetenskapligt. Glittret är symbol för isen och snön, som den här vintern ännu inte har kommit till oss.

Våra hjärtan klappar lite extra just på julaftonen eller juldagen. Och det är som det ska vara. Mänskligheten förenas i hoppet för välgång och en ny framtid. Vi ger varandra gåvor för att påminna oss själva om vår givmildhet. Och vår önskan om att alla ska ha det gott och väl. Vår egen jul i familjen kommer att vara till nyår ungefär. Eller längre i olika omgångar. 

Julgranen 2015.
En symbol för livets träd.

Sverige har inte råd med fler ensamkommande barn

UPPDATERAT
Eftersom de ensamkommande barnen kostar lika mycket som det svenska försvaret så är det naturligtvis bra för landet att de får söka asyl i något annat europeiskt land. Så blir det i januari när asylsökande utan ID-handlingar stoppas. Nästan ingen av de ensamkommande har  ID-handlingar. I år har de uppgått till 25 000 som säger att de är från Afghanistan och arton av dem hade ID-handlingar. De blir serverade det svenska samhället på silverfat och blir omhändertagna som utsatta barn även om de är äldre och borde betraktas som vuxna. Det går inte att bevisa hur gamla de är. De kostar sammanlagt kring 40 miljarder per år. 

Mellan 14-20 december har kring 3 000 sökt asyl i Sverige och av dem var 686 ensamkommande barn. Det saknas socialsekreterare för att utreda dessa barn i många kommuner. Och de kostnader som de utsätter det svenska samhället för kan inte rättfärdigas med att de i framtiden ska bidra till samhället. Nu raseras istället byråkratiska system vad gäller byggande för att dessa och andra flyktingar ska kunna bo utan bygglov. Det är enligt förslag från miljöpartiet. Skolor ska kunna ha sämre lokaler för undervisning och färre lärare, som är legitimerade. I somras uppskattades antalet ensamkommande barn till 8 000. Det blir närmare 35 000, som hinner hit innan året är slut.
24.12.2015
För övrigt vill omkring två tredjedelar av svenska folket ta emot färre eller inte fler flyktingar än nu. Det konstaterar DN/Ipsos i en ny undersökning. Opinionen har svängt precis som regeringen, men fortfarande tycker kring 19 procent av de tillfrågade att vi kan ta emot fler flyktingar. Det hela grundar sig på en mänsklig inställning både när det handlar om att inte ta emot och att ta emot. Det är av omtanke om flyktingarna som svenskarna nu inte vill att de ska komma hit. De får inga bra liv här. Men i princip är svenskar för flyktingar. De är inga rasister utan ser alla som medmänniskor. Det som sätter käppar i hjulet är ekonomin, vilket större delen av folket har insett nu. Tillsammans med regeringen.

Annars tycker jag det är bra att kurdiske ekonomen Tino Sanandaji läxar upp de som inte bryr sig om siffror, fast han tar i lite väl mycket i senaste texten när han ställer nationalekonomiska professorer mot Henrik Schyffert eller Fredrik Virtanen. Så där lite triumferande. De sistnämnda är inte värda att ta på allvar. Deras jobb är att få uppmärksamhet för sitt eget varumärke. Inte att räkna invandrare eller kostnaden för dessa. 

Tro inte heller på siffrorna som säger att vi handlar i december för 75 miljarder och att flyktingarna nästa år bara kostar 60 miljarder i mottagande. Att bo i Sverige kostar så mycket som decembersiffrorna visar. Om allt ska betalas. Har just betalat mina räkningar och de var på kring 4 000 kronor. Sedan behöver man mat för att inte svälta och kläder är inte heller så dumt i vårt klimat. Siffran 60 miljarder är vad Migrationsverket har beräknat i mottagande, dvs det första omhändertagandet. Sedan kostar de som kommer kommunerna också plus staten i skattepengar. Under många år. Av de som får stanna har ungefär hälften ett riktigt jobb efter åtta år. Hela siffran torde uppgå till mycket mer. Beräkningen är gjord utifrån 135 000 flyktingar nästa år. Det finns ingen post i statens budget som handlar om att ge pengar till människors handlade i december. Så jämförelsen haltar betänkligt. 

Här är Mohammed 14 år, som är bra på basket. Fint helskägg.
Han fyllde 14 för ett par veckor sedan enligt SVT.
Han kostar kring en miljon per år för Sverige. 

tisdag 22 december 2015

DN hindrade opinionen

UPPDATERAT
Ja så här i efterhand kan man konstatera att DN gjorde allt för att få hit så många flyktingar som möjligt. De körde en propaganda som var utan motstycke när de anlitade kändisar den 6 september för att vara för flyktingmottagningen. Det var lite sorgligt att också den allmänna redaktionen hade dragits in i det som förr i världen var ledaravdelningens område. Propagandan gick ut på att vi skulle ställa upp för alla människors lika värde, men vem gör inte det? Det var formulerat så att den som var emot var rasist och främlingsfientlig. Kanske var det släktens historia som flyktingar som påverkade chefredaktören Peter Wolodarski. Det är mänskligt i så fall, men inte bra i beslutsfattande på en tidning. 

Jag minns att jag hade en inre bild av DN när jag slutade där på 90-talet. Jag såg skyskrapan framför mig som en ruin. Den bilden stämmer rätt bra numera, för det har gått utför med tidningen. Det är inte så märkligt för det är svårt att vara tidning i tider då internet har tagit över. Tidningskonceptet har alltid byggt på att en elit visste mer än folket. Och att experter skulle ha hand om informationen. Numera kan vem som helst utbilda sig på egen hand om den vill. Förr sågs också livserfarenhet som något som en redaktion kunde ha nytta av. Inte så numera.

Själv skrev jag den 4 september om "vilken satans snyftkampanj" det var som utspelade sig över världen och att svenska folket nu hade fått nog enligt Sifo av flyktingmottagningen. Och då var de ankommande inte fler än de är i dag. Kring 3 000 i veckan. Sedan gick siffrorna upp till över 10 000 ankommande asylsökande och så småningom blev också regeringen tvungen att lyssna till kommuner och statliga tjänstemän på olika håll. Detta gick inte längre!

Nu har DN satt igång en annan kampanj: hur kunde det bli så här? Och bland andra Johan Hakelius på Aftonbladet tycker att DN nog kunde sätta sig ned och prata med sig själva. Kampanjandet gick nog lite för långt då i september. I en utopisk värld skulle det vara alldeles utmärkt om Sverige kunde ta emot alla som vill hit, men i verklighetens kalla sken går det inte. I sagornas värld kan man bortse från ekonomi, men inte här på planeten jorden, där resurserna är begränsade.

DN låtsades inte om opinionen i sammanhanget, utan hindrade den från att framträda. Som sagt sorgligt att en kampanj fick ta över också den allmänna redaktionen. Denna redaktion brukade hålla huvudet mera kallt. Men förr i tiden hade inte en enda chefredaktör oinskränkt makt över hela tidningen. Det är bättre med delad makt och tre olika huvuden som det var då. Tre tänker bättre än en. Men flyktingspåret var så upparbetat att alla som skrev ungefär som jag gjorde då absolut var ultrahöger. Lite omvärdering kanske är uppbyggligt inför det nya året. Till slut blir orden förstörda, som de blev då i september, när de betydde att alla som bodde i landet var rasister om de inte ville ta emot alla andra i världen, som kunde ta sig hit. 

Ja som vi vet blev det en hård omvärdering för regeringen när det inte gick längre för detta lilla land att svälja den nya befolkning som ville in. Fortfarande är det kris för 3 000 i veckan betyder kring 150 000 nya per år, men den uppåtgående trenden är bruten. Åtminstone. Var och en begriper att våra system, där alla ska vara totalt jämlika också ekonomiskt och alla få allt det som medborgare i Sverige har skapat i ett långt utvecklat välfärdssystem under många år, inte är hållbart. Det är något också miljöpartister borde begripa: att ett system vilket som helst måste vara hållbart på lång sikt.

Finansminister Magdalena Andersson yrade senast i går om att svensk ekonomi är urstark. Nej, det är den inte och det kommer att visa sig nästa år. Det är BNP som är stark för nu pytsar staten ut hur mycket pengar som helst på nya flyktingboenden och göder ekonomin i dessa. Men kommunerna kommer att skrika efter mer pengar ganska snart. Skatterna kommer att höjas för någon annan väg finns inte. Det minsta man kan begära i sammanhanget är att vi har medier som inte propagerar utan berättar om verkligheten. Och inte då den märkliga verklighet som SVT:s julkalender har propagerat om för oss och barnen. Den förvrängda, som inte kan tas på allvar. 


En hjärna är inte bättre än tre. 
23.12.2015
Och här är det senaste i yttrandefrihetens namn: DN hindrar människor från att se deras videor om inte de också vill se annonserna. Jag skrattade när jag såg detta. Jag vill varken se videon eller annonserna. Så adblocker får vara kvar. En explosion hade inträffat vid Berns i Stockholm. Ja, ja det blir nog fler explosioner innan det här året är slut. Banditerna har nog mer på gång kan tänka.

27.12.2015
Jo mycket riktigt det blev fler explosioner både i Norrköping och i Växjö, där det stals raketer. Det hela betecknades som våldsamt upplopp och både barn och vuxna deltog i anfallen mot polisen. 

lördag 19 december 2015

Sjung om studentens...

Så här såg jag ut när min pappa fotograferade mig i maj 1964. Då var jag 18 år och tog studenten. Sedan åkte jag till Frankrike och jobbade som au pair och lärde mig franska. Först ett halvår i Marseille och sedan ett halvår i Paris. Jag fick examen i franska från Alliance Francaise.

Många år har förflutit sedan dess och världen har förändrats, men är ändå densamma. Jag var 28 när jag började på DN år 1974 och jag slutade 1992. Ingenting har förändrats där utom tekniken. Jag har tre söner och tre barnbarn, alla av manligt kön, och eventuellt får jag ett barnbarn till nästa år.

Jag har begripit livets gåta, som är att utvecklas och förlåta, inte minst sig själv. Min sambo sedan drygt 30 år dog förra året och nu har mer än ett år passerat sedan dess och det är överkomligt det också. Jag pratar med honom varje dag. Han finns där det är jag helt övertygad om. Människor är rädda för döden. Särskilt deras egen. Jag är inte det. För som jag sade till min älskling på sjukhuset när han hade dött: vi ses snart igen. Ja det kommer vi att göra. Hur vet jag inte riktigt ännu. 

Den här unga kvinnan har gått igenom många dödar och återfödelser sedan dess. Det är vad livet också består av. Det värsta avskedet var fortfarande när hon den 19 juli 1968 hittade sin mamma död när hon kom hem från jobbet. Det tog många årtionden att komma över. Egentligen kommer man aldrig över sådant. Men om detta vet denna unga kvinna ingenting. Hon är glad och lycklig över att hon har klarat av tolv år i skolan. Och att hennes pappa fick komma till hennes examen. Fast hennes mamma och pappa var skilda.

Den dagen var det ren kärlek och det är det hennes ögon och leende återspeglar. Friheten hägrade också. Den där man kunde åka jorden runt för världen hade öppnat sig på 60-talet. Men sådant är en världslig sak som Astrid Lindgren sade. Det spelar egentligen ingen roll var på jorden ens liv utspelar sig. Vi är alla på vår rätta plats. 

Sverige är som en gråtmild gammal tant

Landet Sverige är som en gammal tant, gråtmild och snar att ta till lipen för minsta påverkan. Det var vad som hände i höstas när propagandan drog igång för att ett flyktingbarn Alan inte sågs om tillräckligt av sina föräldrar utan istället drunknade tillsammans med mamman och en bror. Pappan styrde båten. En bild som gick över världen påverkade inte regeringarna i andra länder, men i Sverige förblev gränserna så öppna att en annan katastrof stod för dörren. 

Jag skrev redan då om den satans snyftkampanjen, men det dröjde två månader innan regeringen vågade säga att det var en systemkollaps som hotade och att gränserna måste stängas. Ingen fick säga emot utom sådana som jag som är utanför systemet och har gjort mitt när det gäller arbetslivet. Yttrandefriheten finns inte i svenska medier som alla sjunger i kör. Det har alltid varit så att journalistskrået bestämmer hur saker och ting ska tacklas. Och Sverige är ett litet tätt sammanknutet land så när gråtkören startar så är det den som råder. Inget annat får yttras.

Sverige har inte någon bra krishantering säger DN nu och jämför med tsunamin 2004. Det är en förfärlig jämförelse för jag kände en del av de som drunknade där. Det var en naturkatastrof, vilket regeringen då inte fattade tillräckligt snabbt. Kriget i Syrien är ingen naturkatastrof. Det är ett krig orsakat av människor, som har blivit galna, som människor alltid blir när de dödar andra människor. Detta handlade inte om någon kris, som ingen kände till utan om att Sverige hade gränserna öppna för det skulle vi ha. Det var så synd om hela världen och vi hade det så bra. Vi kunde ta emot minst en halv miljon människor, sade Alireza Akhondi, centerpartist i Danderyd då i september. Politikerna levde i himlen.

I andra länder går inte regeringar efter den senaste opinionsundersökningen och låter en berättelse om hur hemsk världen är påverka besluten, men här har landet sedan länge levt under det förljugna trauma vänstern skapade under 70-talet: under andra världskriget blev Sverige nazister och vi måste fortsätta piska oss för att inte bli sådana igen. Det stora spöket har varit också nu att vi är rasister och i nästa steg skulle vi börja sätta upp koncentrationsläger och återigen leva på 30-talet. Sådana dumheter har vänstern fått politiker att tro på och fortfarande är centerpartiet och vänstern partier som är som gråtmilda gamla tanter nu.

Tro inte på vad DN skriver för Sverige behöver inte bättre krishantering. Flyktingarna är ingen kris, ingen naturkatastrof, utan detta orsakas av att vi har en svag regering, med en naiv statsminister (som jag skrev i går) som inte kan se ordentligt hur världen ser ut. Ofta har jag förtvivlat om överheten i Sverige, men jag valde då i en av de politiskt orsakade kriserna på 90-talet att försvara min familj när dumskallarna slog sig samman och höjde räntan till 500 procent. Jag slutade på DN med avgångsvederlag för att rädda min familj. Vi hade byggt ut vårt hus och tagit miljonlån när dumskallarna förstörde ekonomin. Jag ångrar inte att jag valde att rädda min familj istället för att fortsätta karriären på DN. Det var inte möjligt att ändra systemet inifrån ändå. 

Sverige står inför ett stort pågående uppvaknande och hade inte behövt ha ett främlingsfientligt parti i riksdagen, som nu är andra största parti enligt en del opinionsundersökningar, om det inte hade varit den extrema berättelsen om hur underbara vi är i Sverige och att vi kan rädda hela världen, som hade fått råda. Då skapades med naturnödvändighet en motpol till detta. Eftersom sanningen är att vi är ett litet land som först och främst måste ta hand om oss själva.
Det här är en bild från en naturkatastrof. Från tsunamin 2004.
Då dödades mellan 225 000 till 300 000 människor
och fem miljoner blev hemlösa.
På en dag. 


fredag 18 december 2015

Bisexuella Anja Pärson talar ut

Hon gör det i tidningen Mama om förhållandet och äktenskapet med Filippa Rådin. De har varit ett par sedan 2008 och gifte sig förra året. Både Anja Pärson, 34 och Filippa Rådin, 42 var tidigare tillsammans med män. Filippa var gift med en man och hade barn, en dotter som nu är nio år gammal. De båda har Elvis drygt tre år och Max sju månader, som de har fött varsin gång. Först födde Filippa och sedan Anja. Barnen är inseminerade på klinik och vilka deras pappor är har jag undrat, men de kanske inte vet själva. 

För mig är det underligt att inte heller veta sin sexuella läggning. Men kanske var påverkan från det heterosexuella samhället så stark att det gick att tro att de var enbart heterosexuella? Sådana frågor ställs naturligtvis inte i intervjun utan här handlar det om hur gulligt det är att vara mammor och generna de båda barnen har fått från papporna blir kanske en överraskning? De lever ekologiskt och hade Mona Sahlin som vigselförrättare så de är mainstream när det gäller politik.


Statsminister Stefan Löfven är naiv

EU fungerar inte längre när det gäller flyktingpolitiken, men statsminister Stefan Löfven tror fortfarande på att Sverige ska få hjälp med alla asylsökande i Sverige. De ska omfördelas till andra länder. Dröm vidare statsministern! Det handlar om försvinnande få flyktingar som har omfördelats i Europa och av dem har Sverige snällt tagit emot några tiotal för vi följer alltid alla regler. Det är naivt av statsministern att tro att en omfördelning ska hjälpa landet i någon större utsträckning. 

Men det är vad det handlar om nu för statsministern att Sverige ska bli av med kanske 20-30 000 asylsökande så att det lättar bördan för Sverige. Det kommer inte att hända. Han påstår att lilla Estland har uttalat sig för att ta emot asylsökande från Sverige. Ja de har en befolkning som inte ens är lika stor som i Stockholms län. De vill säkert ta emot tusentals flyktingar. Och att EU har skrivit in i ett beslut att länder som begär det ska få skicka flyktingar till andra länder betyder noll och intet.

Att statsministern poängterar detta visar enbart på den desperation som regeringen nu känner inför åren som kommer. EU har tagit emot kring 1,5 miljoner flyktingar och har försökt att stänga sina gränser, men ändå kommer fortfarande mer än 3 000 flyktingar i veckan till Sverige. Kommunerna tvingas att betala för dem fast staten ska stå för kostnaderna till att börja med, men de olika asylboendena är dyra. Kommunerna får utgifter för allt som tillkommer. 

I Värmland har senast hotell Storfors sadlat om och ska nu bli asylboende. Det ägs av två holländska familjer och gick ganska bra ett tag med företagskunder, men nu lönar det sig inte längre. Det är en bra affär att bli asylboende också i lilla Storfors med ett par tusen invånare. Det fyrstjärniga hotellet ska istället ta emot 50 flyktingar i sina fjorton rum. De ska få hemlagad frukost, plus lunch och middag från restaurang samt arabiska kanaler på TV-apparaterna. Skattebetalarna ska således se till att hotellet lönar sig. Det är typiskt för utvecklingen att hotellet går över till statlig och kommunal finansiering.
Hotell Storfors i Värmland sadlar om och blir flyktingboende. Det lönar sig.
Staten betalar. 

torsdag 17 december 2015

Vi har fel regering

UPPDATERAT
Enligt de senaste båda opinionsundersökningarna är det nu uppenbart att vi har fel regering. Stödet har minskat till det lägsta sedan i början av 90-talet för den grön-röda ledningen, som har blivit tvungna att ta till åtgärder, som går rakt emot deras program. Folket har blivit alltmer högertillvänt och nu är sverigedemokraterna större än moderaterna. 

Det är verkligheten som har drabbat, som jag har skrivit tidigare. Sverige har försökt som land att leva kvar i den tid som sedan länge är förbi. En tid då allt var idylliskt och skulle gå att ordna för Sverige var bäst i världen på att ta hand om och fixa till det för alla människor. Det blev ett abrupt uppvaknande för de styrande när ekonomin påtalades från tjänstemännen på de olika departementen och en systemkollaps var nära.

Men vår demokrati fungerar inte så att regeringen måste avgå för att den inte har något stöd. Istället säger moderaterna att de måste skjuta regeringen framför sig för att få den att göra rätt. Det är en byråkratisk process att avsätta en regering, som inte kan genomföra sin politik. Nu har statsminister Stefan Löfven sett sig nödsakad att i mångt och mycket genomföra en politik, som borde ha varit borgarnas och de borde förstås ha suttit och regerat och därmed fått ta kritiken från vänster. Smart gjort av moderaterna att inte orsaka regeringskris och nyval, utan istället vänta ut att miljöpartiet och socialdemokraterna är tvungna att genomföra de obehagliga stoppen för invandringen. 

Politik är det möjligas konst och det har inte gått att göra på något annat sätt än så som har skett under denna höst. Nu vill Sverige att andra länder tar över flyktingarna i Sverige. Det kommer inte att lyckas. EU tycker att Sverige får stå sitt eget kast som har trott att landet var en stormakt i humanism. Istället är EU fortfarande inriktat på att skaffa en polis, som ska sköta Greklands och Italiens gränser och hindra fler flyktingar från att inkräkta på EU:s välmående.
14:45
Och att riksdagen i dag har röstat igenom att ID-kontroller ska införas från den 4 januari på bussar, tåg och båtar känns märkligt. Det har lite doft av diktatur. Men naturligtvis är det nödvändigt att få stopp på invandringen, när inte EU kan hålla det som har utlovats. ID-kontrollerna är till ifall det har uppkommit en allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet. Låter illavarslande och är det också. Världen är en terrorscen. Detta ska gälla i tre år och det var socialdemokraterna, miljöpartiet och sverigedemokraterna, som röstade för denna lag. 

För övrigt är det fantastiskt att Debatt i SVT äntligen läggs ned. Detta program som jag ratade redan 2009 och som jag knappt har sett sedan dess. Jag kallade det gammalmodigt redan då för sex år sedan. Jag var inbjuden att diskutera flickmord. Inte något jag hade någon lust att prata om alls. Och särskilt inte i direktsänd TV. Det är ett alldeles för allvarligt ämne för att debattera sönder. SVT känner nu att det är dags att förnya sig, så därför sänds det sista debattprogrammet i kväll klockan 22. Det lär ska handla om feminism. Den 14 januari ersätts programmet med Opinion Live. Det är redan klart.

19-åring död av knivhugg Uppdateringar av mord i december

UPPDATERAT
Ja så var det dags igen. Den här gången i Rinkeby. En tonåring dör av att någon hugger en kniv i hans hjärta. Farväl och vila i frid! En övervakningsfilm från platsen finns där man ser personer springa bort. Det är inte lätt att hålla reda på alla våldsdåd med dödlig utgång. Det här var mord. 

En man hittades i förrgår död i Ytterhogdal i Hälsingland och där är en person gripen. I helgen mördades en 30-årig kvinna i Oskarshamn och där är en 24-årig man gripen. Han kan utvisas om han blir dömd. Det sker många mord i Sverige. Trist.
20.12.2015
Ännu ett mord hanns med den här veckan. En man i 40-årsåldern har hittats död i en trappuppgång på Söder i Stockholm. Och en ung kvinna hittades död i Finspång. Mord det också. Här kan ni se vad polisen skriver om detta i Finspång. Två män är anhållna. 
10:32
En person anhölls också för mordet på 40-åringen. Polisen vill inte säga om det är en man eller kvinna. Det har skett minst tre mord i veckan. Jag har räknat sedan i somras för det finns ingen statistik på detta. Det ser ut att vara ett trendbrott. För det betyder kring 150 mord per år medan den officiella statistiken ligger kring 70-110 mord per år. Här kan ni läsa mer. Sådana grova våldsbrott är tecken på att samhället har förändrats mycket. Och det vet vi att Sverige har gjort.
11:40
Och en är gripen för knivmordet i Rinkeby och offret sägs nu vara 20 år. 
16:40
Så hittades två döda personer i Hässleholm i eftermiddags, men de måste väl ha dött naturligt? För annars går statistiken åt helsike. Så kan vi ju inte ha det.
18:28
Nej Alan Wandi var 19 år och här är hans facebooksida. Så trist med alla dessa mord!
21:17
De döda i Hässleholm verkar ha dött för att någon tog bort syret ur luften. Dock sägs det vara en olyckshändelse.
21.12.2015
Den man som hittades på Söder i en trappuppgång verkar ha mördats av en granne i 25-årsåldern. Han sitter anhållen. 
22.12.2015
Den 24-åring som misstänks för mordet i Oskarshamn hade tidigare suttit i fängelse två gånger för misshandel av sin tidigare flickvän. Ge honom livstid! Han är flykting från Syrien och heter Omar Adel Ali Abdalsalam.
14:01
Och så hittades en kvinna i 50-årsåldern mördad  i dag tisdag förmiddag i Vingåker. Hon togs av daga av en man i samma ålder. Trist! Här skriver polisen om detta.
21:45
Så har en man hittats död i Lysekil. Kan vara mord eller dråp tror polisen. Man i 55-årsåldern. Obduktion får avgöra dödsorsaken. Jo jag räknar mord nu igen för det är det ingen annan som gör har jag upptäckt. Det dröjer evigheter innan statistiken kommer ifatt.
24.12.2015
I Alby i Stockholm knivskars en 20-åring till döds. Hittades utomhus. Ingen misstänkt. Detta hände vid halvtolvtiden i går. Hittills har således tre mord eller eventuella dråp inträffat i denna julvecka. Ingen julefrid i sikte. 
11:45
Så har vi den unga kvinnan som körde ihjäl sin betydligt äldre man. Det räknas dock inte som mord eller dråp utan hon är misstänkt för grovt vållande till annans död. Det är bättre att använda en bil som mordvapen än kniv. Inträffade för fyra dagar sedan och kommer inte att betecknas som mord. Här blev straffet dock åtta år för mordförsök med bil.
25.12.2015
Jo det var den 20-årige musikern Aiman Qabli som knivhöggs till döds i Alby. Storebror försökte rädda honom, men det var redan för sent. Eftersom han var muslim och sade trosbekännelsen innan han dog så tror hans familj att han är i paradiset. Han såg kniven, men backade inte och dog som en man, säger hans bror. 
7:17
I Åmål dog en man på julaftonskvällen sedan det blivit bråk. Här var i 50-årsåldern. Detta betecknas som mord av polisen. Ingen misstänkt är gripen. Sammanfattningsvis så sker minst tre mord i veckan i Sverige. Det konstaterade jag sedan jag hade räknat sedan i somras. Statistiken säger 70-110 mord per år. Det stämmer inte längre. Jag undrade i höstas om morden blev färre på vintern. Verkar inte så. Det ser ut att bli kring 150 mord per år istället för tidigare statistik. Inte så märkligt kanske med all den folkomvandling vi har. Det blir oroligt i ett land som tar emot så många nya invånare.
10:15
Det ser ut att vara "flickvännen" som dödade 50-åringen i Åmål. Kvinnor kan de också. 
26.12.2015
Mord Västervik, man i 40-årsåldern knivskuren. Tre misstänkta anhållna. Hittills fyra konstaterade mord denna vecka.
12:19
Ett till misstänkt mord i Helsingborg. En man hittades på gatan svårt skadad, avled på sjukhus. Är sjätte misstänkta mordet den här veckan. 
28.12.2015
Mannen som avled på gatan i Helsingborg var polis och jobbade i arresten. Han blev 29 år gammal. Ännu ingen misstänkt.
29.12.2015
Misstänkt mord i Tyresö. Från polisen:

2015-12-29 14:31, Mord/dråp, Tyresö

Dörrknackning och teknisk undersökning ska genomföras i det trapphus en person avled.
Kontentan blir att det var ett mord om dagen sedan den 17 december. Trist facit på 13 mord om jag har lyckats räkna rätt. Nästa år får jag föra statistiken från 1 januari så får vi se.

24.5.2016
Jo han fick livstid precis som jag tyckte där uppe: Omar Ali Abdalsalam. Han som ströp sin flickvän. Han ska också utvisas. 


onsdag 16 december 2015

Bacon bra för miljön

Det är bättre att äta bacon än att äta isbergssallad eller broccoli om man tänker på klimatpåverkan. Det krävs två salladshuvuden men bara två skivor bacon om man jämför energimängden i dessa olika maträtter. Det är inte alltid bra att vara vegetarian, men det trodde statsminister Stefan Löfven, som har minskat sitt köttätande. Utsläppen vad gäller salladshuvuden är tre gånger större per kalori än från bacon. 

Själv har jag slutat tro på vare sig dieter eller religioner, som ofta tycker att man ska äta det ena eller det andra. Det är bättre att äta det man mår bra av. Det betyder för det mesta varierad kost. En ensidig kost är dålig. Det gäller att få i sig lite av allt som finns i naturen. Vi är skapade utifrån detta och borde ta till vara allt vi mår bra av. Socker finns till exempel naturligt i bröstmjölk, som är mycket söt. Så inte ens socker är onyttigt. Choklad är också bra för oss. Både den mörka och den ljusa. Så ät lagom mängder och må bra!


Elisabeth Hesselblad blir helgon

För första gången sedan den heliga Birgitta blir en svenska förklarad som helgon av påven. Den heliga Elisabeth gömde judar under den tyska ockupationen av Rom under andra världskriget. Hon föddes i Sverige 1870 och blev katolik när hon arbetade som sjuksköterska i USA.

Hon grundade en ny gren av Birgittasystrarna i Rom 1911 och hon dog i Rom 1957 och ligger begravd i Birgittas hus där. Hon har arbetat med att reformera den ursprungliga Birgittinerorden vilket innebar betoning på kontemplation, välgörenhet till behövande samt kristen enhet. Datum för helgonförklaringen är ännu inte fastställt.

Ligor siktar in sig på äldre

UPPDATERAT
Fem män står åtalade i Göteborg för att ha bestulit äldre kvinnor på olika platser i Sverige. Den genomsnittliga åldern på kvinnorna var 73 år. Männen ställde sig alldeles bakom dem när de handlade och såg deras kod. Sedan stal de kortet utanför affären och tömde kontot. Under två års tid kom dessa män över mer än en miljon kronor. Tre av männen utlämnades från Rumänien, en man greps i Kungsbacka när en väktare kände igen mannen. Den femte greps i Göteborg i höstas. 

En annan liga härjar i Göteborg och den består av kvinnor som utger sig komma från hemtjänsten och som tar sig in hos mycket gamla. Det är två kvinnor som ger sig på så gamla som 95 år. Den yngste har varit 80 år. En brottslighet som är mycket förkastlig. Sedan i höstas och till den 11 december har nio brott anmälts. Det finns inga som helst gränser hos de här kvinnorna. Se till att de åker dit! Jag skulle önska att de gamla ville ta en bild på dem innan de släpper in dem. Och be om legitimation. Polisen har gott hopp om att gripa de båda eftersom de finns på övervakningsbilder.
19.12.2015
Här kan ni se tre av de efterlysta kvinnorna, som stjäl från åldringar. Dessa stal plånböcker från äldre kvinnor i nordvästra Skåne. Tipsa polisen! Och här beskrivs hur åldringar luras i Flen av falska poliser! Släpp inte in okända!
10:54
Gå inte heller på tricket med falska barnbarn! Ring upp barnbarnet självt och fråga om det vill låna pengar. Jag blir alldeles gråhårig av alla lättlurade gamla. De är naturligtvis någon generation äldre än vad jag är och har hitintills levt i ett annat land än det nuvarande Sverige, där ligor härjar. Det trygga gamla Sverige finns inte längre! Tyvärr.

tisdag 15 december 2015

Vi måste ha nytt blod

Sverige behöver människor för att vi ska klara den demografiska utvecklingen, säger statsminister Stefan Löfven. Det betyder att det behövs nytt folk och nytt blod i landet. För vi som redan bor här klarar det inte. Ordet demografi kommer av orden folk och skriva, hur man beskriver befolkningen i ett land när det gäller fördelning, storlek och sammansättning. I Sverige går det inte att bebo särskilt mycket av landet. I många landsändar vill ingen bo. Inte ens flyktingar. 

Vad menar då Stefan Löfven? Jo han menar att det som nu har hänt under hösten var bara en liten paus i importen av människor och snart kan vi återuppta den igen för att vi ska kunna ha ännu fler miljoner i landet om tio år. Har vi förutsättningar för att öka vår befolkning? Nej det har vi inte. Vi som redan bor här har gjort eftergifter och kommer att få göra fler sådana innan nästa val 2018. Andelen tillgångar per person i landet sjunker sedan sju år. Men det nämner inte statsministern. Så fungerar världen när vi måste dela det som finns på fler. Det är därför människor inte skaffar tio barn numera, som min mormor och morfar gjorde. Då behövde Sverige människor. De växte upp inom landet.

Vilken grundsyn ligger i botten på det statsminister Stefan Löfven säger. Jo det handlar om att vi kan inte ta hand om oss själva. Som folk är vi inkapabla till detta. Ungdomen behövs för att utveckla tekniken och för att uppfinna nya kreativa saker. De har inte råd eller lust eller tid att ta hand om sina föräldrar eller andra i samhället. Vi som redan bor här behöver importera människor, som är beredda att för en mindre penning ta hand om det som den andra och äldre befolkningen inte vill ägna sig åt. Eller som de högutbildade inte vill göra. 

Statsminister Stefan Löfven ser i eviga tider framför sig en underklass som ska piskas att ta hand om de andra. Just så som landet har fungerat under socialdemokratins långa regeringstid. Det kallas för välfärd i hans politiska språk. Världens befolkningskurva pekar spikrakt uppåt och det måste vi utnyttja. Ta hit dem så blir de tacksamma medborgare i våra utslitna förorter, där det finns löss, mögel och kackerlackor. Gör bara en liten paus så Migrationsverket inte längre går på knäna och säg till folket att vi är fortfarande världens samvete och humanitära stormakt nu när de andra länderna återigen lever på 30-talet. Den slogan som var så populär ända tills för bara några veckor sedan.


Star Wars tillbaka till ursprunget

UPPDATERAT
Denna mastodontserie av filmer sägs nu har kommit till den film, som blir världens mest sedda. Alla de gamla stjärnorna är med och premiären var i går i Los Angeles för särskilt inbjudna. Filmerna handlar om en familj säger George Lucas, upphovsmannen till det hela. En såpopera om en släkt och vad som händer dem. Riktigt sant är det väl inte för det handlar lite om djupare ting som att finna meningen med livet. Den unge Luke Skywalker är föräldralös och möter sig själv genom livets alla faser.

Men det hela handlar också om att Disney nu står bakom produktionen och att den måste ge tillbaka en och en halv miljard dollar för att produktionen ska anses vara en lönsam succé. Filmen har premiär i Sverige i morgon. Tidigt för de flesta länder låter den gå upp på biograferna på fredag. Vi hoppas naturligtvis på ett riktigt äventyr. Själv tappade jag intresset för ganska många filmer sedan. Det är en pojkboksfilm först och främst om hur det är att erövra världen och sig själv.
16.12.2015
Här kan ni läsa DN:s recension. Filmen får där en fyra, mycket godkänt således. Aftonbladet är också mycket förtjust.  Fyra getingar i Expressen blir betyget. Och fyra blir också betyget i Svenskan. 

måndag 14 december 2015

Två svenskar får livstid för terrorbrott

Ja de heter Hassan och Al Amin och ser ut som nedan. De är naturligtvis inte svenskar i vanlig bemärkelse. Inte infödda sedan generationer. Men de är göteborgare i 30-årsåldern. De är dömda i tingsrätten och detta kommer naturligtvis att överklagas. Men markeringen är skarp. Dessa båda är jihadister och det kan man inte komma undan med längre. Inte ens om man är svensk och göteborgare. Och inte heller om dessa missdåd utförs långt borta från Sverige.

Kaos på Migrationsverket

Berättelsen om Saimer är den om en irakier som kom hit efter att ha tagit sig över havet för att få ett bättre land att bebo med sin familj och fem barn. Men när han förstod hur illa det var i Sverige ville han inte stanna. Dock gjorde kaoset på Migrationsverket att de inte hittade hans pass. Det tog några veckor innan han kunde få tillbaka sitt pass. Eller mer för det berättar inte inslaget om honom på SVT. Vi får inte den faktauppgiften. 

Han hade del i en fabrik i Irak, men den försvann, rasade. Han har inte kunnat återvända dit. En tidigare papperslös flykting, som är född här i Sverige 1989, hjälper honom. De som bara stannar här kort och ändrar sig åker själva tillbaka till Irak på lördagar för då går det ett direktflyg till Bagdad. De betalar sina biljetter själva.

När Saimer äntligen får sitt pass tänker han åka till Turkiet och leta efter sin familj, som han inte vet var den finns, men han blir övertalad att åka till Tyskland istället. För det var det land där han lämnade sina fingeravtryck och där kan han söka asyl. Där kan han få återförening med sin familj. 

Några tusen flyktingar har ångrat sig i år och tagit tillbaka sin asylansökan. De kan se att det finns andra möjligheter än att vänta under lång tid i Sverige på att få ett eventuellt tidsbegränsat uppehållstillstånd. Och att det är osäkert med anhöriginvandringen. Det är dock en liten rännil av personer som återvänder jämfört med hur många Sverige tar emot.

Allt detta kaos gör att världen omsätter miljoner och miljarder och ur ekonomisk synvinkel är kaos ganska bra, för då rullar hjulen snabbare. Det är när människor är nöjda och lever på ett och samma ställe hela livet och inte förbrukar så mycket som ekonomin går dåligt. Då ökar inte omsättningen och affärerna går sämre. Vi befinner oss i det kluvna läget att vi anser att det är bra med större utnyttjande av allt, men samtidigt ska vi dra ned på konsumtionen för det är inte bra för planeten. 

Och till sist blev också vårt land tvunget att ändra alla regler för import av människor. Vi har inte råd längre. Det drabbar för hårt den befolkning som redan finns här. Vårt land har belånat 40 procent av vårt BNP på 4 000 miljarder. Och vårt BNP per person faller eftersom landets befolkning har ökat så mycket. Vi har mindre BNP per capita än vad vi hade för åtta år sedan.

söndag 13 december 2015

Jorden är räddad!

Det är viktigt för mänskligheten att tro på att vi kan rädda jorden. Ur den synvinkeln var det avtal som har undertecknats i Paris nu viktigt. Men inte för klimatets del och inte heller för vår planet. Den är större än vi någonsin tror och vi människor syns inte från rymden. Det ingår i människans bagage som art att ständigt tro på undergången och också på frälsare. Vi vet att vi alla ska dö någon gång och att tro på hela jordens undergång och att vi kan frälsa denna jord är den största egotrippen, som är möjlig att göra här. 

Avtalet i Paris är fromma förhoppningar. Det är ungefär som om alla länder skulle ha samlats för att uppnå en förbindelse med Gud och sedan ha undertecknat ett avtal där det framgick att nu fanns det en uppgörelse med den store mannen i himlen om att vi alla skulle leva och må bra i framtiden.

Det finns helt enkelt ingen konkret plan för hur temperaturen på jorden ska hållas nere. Eller om något annat heller. Det som har uppnåtts är att staterna har kommit överens om 100 miljarder dollar årligen som ska satsas på icke-uppvärmning av jorden. Det är ingenting i sammanhanget. Om tio år ska denna summa revideras. Nu hänger det istället på om de olika staterna piskar sig själva till olika mål. Och Sverige ska som vanligt var bland de bästa med målet att inte ha någon användning av fossila bränslen. Herregud! Ingen bensin, ingen kol, ingenting som planeten tidigare har bevarat i jorden. Bara sådant som finns på ytan, som sol och trä. I vårt kalla och mörka land.

Klimatavtalet är ett avtal om ett paradis på jorden, där människorna själva inser vad som är bäst både för dem och planeten. Hur realistiskt är detta? Det man kan säga är att vi behöver all tro som finns för framtiden. För miljöförstörelsen pågår dagligen och stundligen mellan människor. På alla nivåer. Nu har vi projicerat allt detta på Paris och överenskommelsen mellan 195 länder. På en överstatlig nivå. Och ni vet väl att denna överenskommelse inte gäller än utan från 2020. 

Här skrev jag tidigare om att det inte finns klimatflyktingar och om att klimatångesten drabbar.

För övrigt gör en medelstor hund lika stort klimatavtryck som två stora stadsjeepar. Enligt QI TV-programmet med Stephen Fry. Borde då hundar förbjudas? Nä det tycker vi knappast. Och 
så är bacon bra för miljön!


Uppvärmningen av jorden hotar mänskligheten. Sic!

lördag 12 december 2015

Tjutonio procent fler fattiga äldre i Stockholm

Stockholms Stadsmission som hjälper de allra mest utsatta har sett en stor ökning av antalet äldre utslagna sedan förra året. De saknar fast bostad och således fungerar inte socialtjänsten längre för dem. Under samma period har de som ger pengar till fattiga blivit lika många fler, kring 33 procent fler som ger varje månad, men det räcker ändå inte. 

Välfärdssystemet fungerar sämre i år än 2014. Också socialen hänvisar till Stockholms Stadsmission. Kring 50 000 stockholmare har skänkt någon gång till Stadsmissionen under året. Det krävs fler och fler frivilliga för att systemet ska fungera och i Fisksätra ger man bort hundra matkassar per månad. Stockholms Stadsmission håller till i Grillska huset i Gamla stan och där är det Luciafirande och kaffeservering i morgon för de som vill stödja verksamheten. I festsalen kan man hyra in sig. Där har jag själv suttit när en släkting har gift sig.

Men tyvärr försöker även här bedragare utnyttja namnet för att själva få del av bidrag. Se upp med färgglada försök till detta då pengarna går till ett privat bankkonto och inte till ett 90-konto. Inget försök att luras är för lågt ens i jultider. Pengarna ska skickas till 90 03 51 - 8 plusgiro eller bankgiro 900 - 3518 för att komma fram till riktiga Stadsmissionen. Den som hjälper!

Så här ser bluffinsamlingens utskick ut.
 Det har gått ut till olika företag
 och bluffmakarna räknar med givmildhet i juletider. 

fredag 11 december 2015

Sverige starkast i Norden

Ekonomin växer så den knakar och mer än 4,8 miljoner människor arbetar. Oerhört bra i jämförelse med att bara 4,5 miljoner arbetade år 2011. Det är SCB som hyllar den svenska staten genom att berätta detta. Exporten ökar, turismen ökar, byggandet ökar, industriproduktionen ökar och arbetslösheten ligger bara på 7,2 procent. Ekonomin i Danmark, Finland och även Norge har stagnerat och framtiden ser dyster ut för dem. Om man räknar BNP.

Så klart att vi växer som ekonomi med import av kring 200 000 människor i år. De måste alla äta och bo någonstans, få sjukvård och annan omsorg. BNP växer så att 2015 blir det starkaste året på tjugo år. Vi köper fler bilar och mobiltelefoner än någonsin. Så glädjande! Fast när man betänker att för tjugo år sedan hade vi haft en nedgång i ekonomin, som berodde av krig i Europa och krasch på bostadsmarknaden så kanske inte siffrorna är lika ljusa. Och som jag brukar påpeka: BNP noterar allt som händer i ett samhälle med konsumtion av varor och tjänster, både de goda och de mindre goda händelserna. Så ifall fler rån och mord inträffar så behövs mer pengar och tjänster till rättsväsendet. Och ifall bilarna eldas upp och mobiltelefoner stjäls så behövs nya. Det tredje kvartalet i år slog dessa siffror nya rekord. Plus 6,5 procent för inköpta nya bilar och plus 3,5 procent för mobiltelefoner.

Det senaste vansinnesmordet i Onsala, där en dog och två blev skadade genererar större behov av varor och tjänster i det området. Sjukvård, begravningsbyrå, begravning och så vidare behöver konsumeras av dessa människor. Inte så roligt. Ur ekonomiskt synvinkel är det väldigt bra med lite kriser och krig i världen, för då förstörs ju varor och tjänsterna dras in eller går till andra områden. Och sedan går det att bygga upp allt igen och då stiger BNP igen. Våra grannländer kanske sitter nöjda med vad de har och tycker inte att de behöver konsumera så mycket mer. 

Själv har jag bidragit sedan länge till BNP eftersom jag har haft familj större delen av livet och jobbar fortfarande (utan lön förstås). Ser om mina tillgångar i form av hus och tomt. Reparerar det som går sönder (som varmvattenberedaren nu och tidigare i år bytte jag kamin). Runt omkring mig är utvecklingen explosionsartad eftersom det nu finns kommunalt vatten och avlopp i trakten. Människor kan satsa på eget boende i högre grad än när det tidigare mest var små sommarstugor här. Nu senaste året konsumeras enorma mängder av både varor och tjänster när nya hus byggs och människor flyttar in. BNP ökar hela tiden! Visst är det fantastiskt. Ingen frågar hur det går med miljön och naturen. Skövla på bara.

För övrigt tycker jag det vore bra om telefonförsäljare uppdaterar sina register så de inte ringer och frågar efter döda människor. "Han är död så det går inte att nå honom",  fick jag svara senast i dag eftermiddag. Sedan lade jag på luren och skrek rakt ut av frustration!

En sådan här gammal Skånegård bidrar inte så mycket till BNP.
Men den har absolut ett annat värde. 

Panik i tunnelbanan

Ett tåg hade fått elfel och alla passagerarna fick evakueras i en tunnel. Alla fick ta stegar ned från tåget och gå på spåret till närmaste station. Det hände förstås mitt i stan så att många tåg drabbades. Tåget var fast ett par hundra meter in i tunneln och passagerarna fick gå till T-Centralen. Det var den röda linjen som drabbades mellan T-Centralen och Östermalmstorg. Det trasiga tåget står kvar på spåret och det gör att det blir förseningar hela vägen till Zinkensdamm. 

Här är SL:s meddelande om saken: 
Röda linjen: Mycket reducerad trafik mellan Östermalmstorg - Zinkensdamm i båda riktningarna på grund av vagnfel. Ett tåg kör i 25-minuterstrafik mellan Östermalmstorg och Zinkensdamm med reducerad hastighet via spår nr 1. Observera: Vid T-Centralen avgår tåget från spår nr 3, vid Gamla stan och Slussen spår nr 2, vid Mariatorget från spår nr 1. Använd om möjligt alternativa färdmedel.

Här får passagerarna och en hund ta sig ut från spåret vid T-Centralen.