fredag 30 september 2016

Rekordsiffror i mord och dråp

UPPDATERAT
Jag går igenom mord och dråp på egen hand under året, som ni kanske har märkt. Och de ligger på rekordnivå redan i år. Malmöpolisen skriker efter resurser för det är så många mord att utreda. Gängmorden tar alla polisens resurser. För närvarande utreds 156 mord i Sverige. Bara i år har 113 misstänkta mord eller dråp inträffat. Detta i jämförelse med förra året då 112 mord eller dråp blev resultatet under hela 2015 enligt Brottsförebyggande rådet. Morden/dråpen ligger ganska konstant på tre i veckan. 

Här är således de misstänkta morden och dråpen under september månad:


Mord Göteborg, känd kriminell, 35-årsåldern.
Misstänkt mord Filipstad, död man i skogen.
Mord utanför Ludvika 52-årig kvinna, 67-årig väninna häktad.

Man död i Boden, misstänkt mord, två personer gripna.
Man död Ängelholm, 48 år, hemmahörande i Halland.
Man misstänkt mord 40-årsåldern, Ortviken, Sundsvall.

Spädbarn i Lund, 4 veckor, två i 20-årsåldern gripna av polisen, häktade för misstänkt barnamord på sannolika skäl. 
Umeå en man 60-årsåldern hittad död, två personer i 30-årsåldern förda till polishuset. 
Misstänkt mord man 68-årsåldern i Östersund. 

Misstänkt mord Katrineholm med elfilt. Kvinna i 55-årsåldern, man anhållen på sannolika skäl. 
Mord Barkaby, man skjuten, känd kriminell. 
Misstänkt mord Högaborg, Helsingborg, yngre man i park. Skott i natten. 

Malmö misstänkt mord på kyrkogård på 16-åring från HVB-hem för asylsökande. 
Misstänkt mord utanför Helsingborg, brinnande kropp i dike, kvinna i 30-årsåldern, 43-årig man gripen. 
Mord Malmö skjutning en mördad och tre skadade. Varav en svårt.

9.10.2016
Ser på Text-TV att de försöker lugna folket med att det är kriminella som mördar varandra. Att det är 100 ouppklarade mord totalt i dessa kretsar och att det blir färre och färre som klaras upp. Bara tre av tio numera. Som ni ser ovan är det inte riktigt sant att det sker flest mord i kriminella kretsar. Däremot att det sker fler mord för att vi har många invandrare i Sverige. Fyra mord ovan kan hänföras direkt till kriminella kretsar av femton misstänkta mord och dråp. Och här skriver SVT om samma sak. 

Här nedan kan ni se alla inlägg om misstänkta mord/dråp som jag har räknat under året. 

Sjutton mord/dråp i januari.
Tio misstänkta mord/dråp i februari.
Misstänkta mord/dråp i mars. 
Misstänkta mord/dråp i april. Plus uppdatering av fem misstänkta mord till i april.
Maj misstänkta mord/dråp. 
Juni misstänkta mord/dråp.
Juli misstänkta mord/dråp.
Augusti misstänkta mord/dråp. 
Leif GW Persson är lika gammal som jag

UPPDATERAT
Det är förvånande vad gener gör med människor. Råkade se Leif GW i soffan i Gomorronprogrammet nu igen. Missade varför han var där, men det var väl en ny bok. Dock gillar jag honom bättre numera när han framträder som en jultomte och lite trött gamling, som inte längre skjuter på djuren i skogen, när han är där. Jo han sade så. Han gillar att sitta i naturen och iaktta och se utan mobiltelefon, men skjuter gör han inte så mycket längre, varken mot djur eller människor. 

Jag var tvungen att slå upp honom för jag hade glömt hur gammal han är. Han ser mera ut som 80 än 70, men han är född samma år som jag och bara något trekvarts år äldre. Född i mars och jag i december. Han är alltid i tidningen och mest i Expressen, tror jag. Har inte räknat. Men han sade att han får konkreta frågor av journalister som han oftast inte kan svara på så sju gånger av tio skickar han reportern vidare till någon annan. Men ibland svarar han på frågor för att han är intresserad. Ja det finns inte så många kändisar att ringa, som kan höja upplagan.

Han har gått igenom en del GW och det syns utanpå. Dock har han länge varit den där som stod på barrikaderna och kämpade för att slå ned de andra i skorna, fast hans framtoning har varit den tillbakadragne lite lullige gubben. Sådan var han redan som ung. Egentligen. Han är här för att ha trevligt mest i livet, men har ett karmatal som delas också av mördare. Som Anna Lindhs. Men han är beviset för att man kan göra det man vill av sitt liv. Välja sida. Eller är det miljön som är mest avgörande? Eller har han haft tur? Vem vet. 
2.10.2016
Och som ett brev på posten intervjuar förstås Expressen honom om hur han skulle göra om han mördade någon och ifall han skulle klara sig. Och han tar sobril när han inte dricker sprit. Ångestdämpande, lugnande. Plus att han har gått i terapi i 20 år eller så. Och att polischefen borde fått sparken. Samt att han säger "ers majestät" till kungen när de jagar tillsammans. Han gillar att umgås med överklass.

torsdag 29 september 2016

Nyanlända ska få lägre ersättningar och längre skola

Det vill liberalerna. De nyanlända ska få kortare sommarlov och skolplikten ska förlängas till 20 år tycker de för nya invånare som har kommit hit i tonåren. Nytillkomna invånare ska få sommarlovet halverat i skolan. Dessutom ska garantipension och sjuk- plus aktivitetsersättning sänkas för nyanlända och flyktingar. Och hedersvåld ska det absolut satsas mot. 

Dessutom ska nyanlända få startjobb med en lön på mellan 14 000 - 16 000 i månaden. Detta upp till 23 år. Det gäller att hålla nya svenskar borta från gatorna och få in dem i vårt samhälle. Hela åtta miljarder mer vill liberalerna lägga på skolan i jämförelse med regeringen nästa år.

Ska nazister få debattera i Aktuellt?

Ska högerextremister eller vänsterextremister få debattera i Aktuellt? Nej det tycker jag absolut inte. Varför ska de få göra detta? Och när Henrik Arnstad ställs mot Vavra Suk i detta vårt viktigaste nyhetsprogram (om Sveriges Television får uttala sig) så är det naturligtvis inte bra. Hur viktig är Henrik Arnstad? Jag avfärdade honom för länge sedan när han framträdde i No Pasaran-tröja och menade att 30-talet var här igen. Och Vavra Suk vem är det? Ingen aning egentligen och vill nog inte veta det heller. Men han lär vara chef för en tidning. 

Det är medierna som gärna vill tro att vi befinner oss i 30-talet igen. De flesta av oss levde inte då så de som pratar så har ingen erfarenhet av detta alls. Och jag såg heller inte inslaget i Aktuellt där de båda ovan nämnda stod mot varandra. Kan tänka att det var en meningslös debatt eftersom de båda inte är några företrädare för allmänheten utan kör sina egna race. Det var bokmässan i Göteborg som gav extra skjuts åt högerextremismen (den lilla smala) genom att vela kring huruvida någon skulle få delta i denna marknad. Ja det är ungefär som att säga att på Hötorget ska vi bara ha politiskt godkända handlare. Märkligt.

Det finns något konstigt och högtidligt över författare och allt kring dessa. Jag är själv en av dem som senast tyckte att jag skulle kunna läsa organet som Författarförbundet står för: författaren. Så heter det organ man får som medlem i Författarförbundet, men jag kan inte läsa denna tidskrift eftersom den luktar mycket illa (rent bokstavligt) när man får den i ett plastomslag. Jag klagade på detta till Författarförbundet, men fick till svar att jag var oartig. Det är ett lika dumt svar som att säga till någon som är allergisk (bokstavligen) att den får skärpa sig och inte vara så ouppfostrad. 

Ungefär där befinner sig numera eliten i det här landet sedan 40-talisterna har blivit pensionärer. Vi som stod för förnuftet i en sönderfallande värld efter andra världskriget. Vi som föddes hit för att fixa Europa så att det inte kunde bli fler världskrig i konflikten mellan Tyskland och Frankrike. Vi ordnade detta bara för att se hur generationer efter oss har fastnat i 30-talet. Detta årtionde tog slut för en herrans massa år sedan och vi befinner oss numera i 2010-talet. Bara som en upplysning!


onsdag 28 september 2016

Krig och mord i Mellanöstern och i Sverige

UPPDATERAT
Mellanöstern faller sönder och kriget fortsätter. Barnen dör i Syrien. Tyvärr är det krigets verklighet. Regionen har haft problem så länge jag har levt. Och längre än så. Det är den berömda globaliseringen som pågår och det sker inte ut våndor. Det hjälper inte ens längre att publicera bilder på döda barn. Våra sinnen avtrubbas absolut mot detta. Det blir ett slags bildporr, ett försök att dra in oss alla i våldet, men det går inte. Det är inte rimligt. Människor måste få behålla sina något så när fredliga liv här i Sverige. 

Men vi påverkas naturligtvis här också. Det ingår i globaliseringen. Till dags dato har jag i år räknat till fler misstänkta mord och dråp i Sverige än som konstaterades under hela förra året. Siffran ligger nu i denna dag på 115 misstänkta mord och dråp och Brottsförebyggande Rådet räknade till 112 mord och dråp under hela förra året. Det är helt enkelt så att ifall man blandar många människor från olika regioner i världen så blir det problem. Det är inte rasistiskt att konstatera detta. Bara fakta.

Samtidigt pågår fortfarande den ändring av oss alla som ska till för att vi ska bocka och buga mot de nya invånarna. För att vi ska trycka tiggarna till våra hjärtan och ömka dem som har så fattiga och hemska liv. Vi ska skämmas över att vi är vita förtryckare, som har skaffat oss bra liv i vårt avlånga land. Vi ska skämmas över våra förfäder som jobbade och slet för att vi skulle få det bättre och vi ska ställa oss i skamvrån för att vi inte var med i andra världskriget och försvarade Europa mot det som skedde i Tyskland. Fast de flesta av oss inte var födda då.

Mänskligheten är på väg mot något annat, men som alltid sker det inte över en natt eller utan att en del går under. Det är tragiken i mänskliga liv överhuvudtaget. Vi kommer aldrig undan svårigheter på den här planeten. Det ingår i att födas här. Allt finns inuti oss själva, i våra minnen, i de mentala föreställningar vi bär på. Särskilt om de inte är medvetandegjorda. Då styr de desto mer. De starka känslorna som bubblar under ytan. Och naturligtvis så satsar vår statliga television på Midnattssol och marknadsför thrillerserien under rubriken "bestialiska mord i nordligaste Sverige". Behöver vi fiktiva mord också?
30.9.2016
När jag gick igenom siffrorna för september så föll två misstänkta mord/dråp bort, som istället klassades som vållande till annans död. Så det blev 113 mord/dråp sammanlagt i år. Rekord ändå. Här kan ni läsa. 

tisdag 27 september 2016

Att vara släkt med Olof Skötkonung

Det upptäckte höjdhopparen Stefan Holm att han var hela 29 generationer bakåt i tiden när han fick vara med i Vem tror du att du är. Betyder det något? Är gener viktiga på så vis hela tusen år bakåt. Vem vet. Han hade tänkt att döpa sin son till Ivanhoe har han berättat och det visade sig att han har riddare också i släkten. Dessutom såg jag några Rudbergare skymta förbi i släkttavlan som ledde bakåt till Olof Skötkonung. Vet inte om vi är släkt också. 

Politiker och jurister finns i min släkt. Det vet jag och också storbönder och små bönder plus torpare och andra rätt vanliga människor. Men om man har bott här ett tag i landet så blir man ganska automatiskt släkt med alla andra. Jag har spårat mina släktingar tillbaka till 1700-talet ungefär, men sedan vet jag inte. Jag har skrivit I Ormbärarens tid för att ta reda på mer om släkten eftersom vi tappade kontakten på mammas sida när hon dog 1968. Men visst vore det roligt att vara med i Vem tror du att du är. Men det verkar bara vara utvalda kändisar som får det.

För Stefan Holm blev det något unikt han fick vara med om och också i programmet blev han unik. Att det gick att spåra hans släkt så långt tillbaka. Han skrattade gott åt alltihop, men blev tystare på slutet. På pappas sida var det lite fyllerister och lite småkriminellt, men mammas sida var så mycket finare att den slutade med vår förste kristne kung, som döptes i Husaby källa. Där fanns också i släkten en kvinna, grevinnan Eva Ekeblad född de la Gardie, som hade uppfunnit spriten gjord på potatis. Den som fick en annan av hans anfäder att falla i sjön och drunkna. Hon blev invald i Vetenskapsakademien som första kvinna. Så kan det gå. 

Här kan ni se programmet i SVT om ni missade det.

Clinton mot Trump

Mycket skrik för lite ull sade gumman som klippte grisen. Så ungefär kan väl nattens debatt sammanfattas i USA mellan de båda presidentkandidaterna. Det är beundransvärt av medierna att ta detta på så stort allvar eftersom det jag hittills har sett av detta inte var något att se upp till. Men det är naturligtvis inte att vänta att det ska handla så mycket om sakfrågor. 

Hela detta val ingår i den nedåtgående spiral som är rådande när det gäller etablissemanget i världen. Vi befinner oss i en övergångstid och vad som ska komma istället är frågan. Civilisationer brukar inte bestå så länge och vi har nu haft denna rådande ordning i flera hundra år sedan den franska revolutionen på 1700-talet. USA vilar på idéer och religioner kanske ännu mer än vad Europa gör, som alltid har betraktats som den kontinent amerikanarna flydde ifrån för att istället få leva i frihet från förtryck.

Världen är på väg mot en globalisering och det är detta som skrämmer USA att de ska bli av med jobben, som istället flyttar till Mexiko, vilket var uppe till diskussion också. Men Donald Trump undvek att prata om någon mur mot det landet, som han tidigare har gjort. Småskalighet är samtidigt rådande i världen. Där delar av länder blir nya länder för att skaffa sig frihet för en del av befolkningen. Det lyckas inte alltid utan medför istället nya konflikter. 

Valet i USA är inte så betydelsefullt som svenska medier vill göra det, utan ingår i en utveckling där var och en av oss också kan betyda skillnad. Massmodellerna står mot vad enskilda kan uträtta nu mer än någonsin. Känslan som fanns redan på 1970-talet att jorden var överbefolkad stämmer inte. För massan kan aldrig uppnå det en individ kan göra. Jag har ett manus i byrålådan som handlar om Jacqueline Kennedy. Det var en helt annan tid då ett presidentpar verkligen gjorde skillnad. Ända tills John F Kennedy avbröts av skotten i Dallas 1963.

Nu bestäms världens öde av allt som händer i alla världsdelar. Vår planet hänger samman på ett sätt som var omöjligt att begripa bara för 20-30 år sedan. Vi är tätt sammanknutna av fibernät, datorer och mobiler. Tekniken kommer att omskapa världen mer än några politiker någonsin kan göra genom att människor kommunicerar direkt. De behöver inte längre lyssna uppåt för att få information. 

måndag 26 september 2016

Alex Schulman Glöm mig

UPPDATERAT
Jag råkar slå på TV:n när Alex Schulman sitter i soffan och förstår genom den andäktighet med vilken programledarna betraktar honom denna morgon att det är något särskilt som pågår. De har inga kritiska frågor förstås. Det har man inte till någon som berättar om sitt liv med sin alkoliserade mamma. Lisette Schulman som dog förra året, men som inte har fått något bra eftermäle nu. Hon drack varje dag, men blev ändå 63 år gammal. För mig framstår detta som mycket eftersom min egen mamma dog 43 år gammal av astma.

Så där kan man hålla på att jämföra, men Alex Schulman själv kastar in en brasklapp där han sitter i soffan: det är min barndom. Det är hans beskrivning av sin barndom. Han får äga den. Dock har det inte blivit någon försoning ens när han har gått igenom behandling för detta att han hade en hemsk barndom. Inte det stora att han skulle skrikgråta och ropa förlåt. Jag har aldrig förstått mig på Alex Schulman, men det går kanske inte eftersom han är uppvuxen i kändisvärlden. Och hans mamma hade en superkändis till pappa: Sven Stolpe, som måste ha varit mycket svår också att ha som pappa.

Svåra trauman i en släkt helt enkelt. Ungefär som för min sambo, som hade en mamma som drog när han var sex år ungefär. Hon orkade inte utan fick vistas i omgångar på psyket. Det som Alex Schulman fruktade, men som aldrig hände, att hans mamma bara skulle dra och lämna honom. Han var livrädd för detta och försåg henne till och med med sprit. Säger han. Alex Schulmans mamma ville vara i fred. Men han berättar också att pappa och mamma var nära varandra när de åt kvällssupé och drack nubbe och öl. Då var det fint. Han har sett sin mamma eskalera i sin beroendesjukdom, som han har sagt, de tre senaste åren innan hon dog på sjukhus. Och så har han gått i terapi. Det är viktigt för honom att hans bröder kan ta hans bok. Att inte de stöter bort honom. Komplicerad familj. Mycket att bearbeta. Alla har sin egen barndom, men hans bröder har inte bett honom ändra något i boken. Han skrev inte medan mamma levde för han ville inte såra henne.

Han längtar efter sin mamma när han var liten, innan hon blev sjuk av alkohol. Och han har hittat små glimtar, kämpat för att komma ihåg de ljusa minnena. Och hon var lysande som person när hon var nykter. Och skarp. Intelligent. Men bröderna tog hand om henne för de var medberoende. Dock blev det en ordlös försoning till slut när hon som farmor satt barnvakt åt hans barn Charlie. Detta som han inte förstod först för han hade trott att en försoning skulle vara melodramatisk, men hur kan det bli det med en mamma, som uppenbarligen inte kunde eller ville prata. Titeln Glöm mig är ett sms som hans mamma har skickat honom. Han har varit noga med att berätta sanningen säger han, men ändå är det en roman. 

Han vill att boken ska vara till tröst och att människor ska känna att det finns fler som har vuxit upp med en sjuk förälder. Jag tänker att kanske dog min sambo av cancer i halsen för i hans släkt gick det inte att prata om detta. Inte att mamman var sjuk, inte att hon inte klarade av livet så bra. Fast det sades så på hennes begravning. Kanske var min sambo för känslig och detta yttrade sig genom immunsystemet istället för genom psyket. För han kunde inte ta itu med det. Jag vet inte. Jag och barnen har kvar att gräva upp detta. Eller inte.
11.7.2017
Alex Schulmans bok är nominerade till Årets bästa bok tillsammans med elva andra böcker. Om ni vill rösta kan ni göra detta här. 
15.11.2018
Alex Schulman fortsätter med sitt släkttrauma i nästa bok Bränn alla mina brev, som handlar om det "sexuella attentat" som Karin Stolpe och Olof Lagercrantz riktade mot Sven Stolpe år 1932 och det där ligger fortfarande som en mörk skugga över barnbarnet Alex Schulman. De båda männen blir bittra fiender under sju decennier efter detta. Och Karin Stolpe vågade inte lämna sin man fast hon var olycklig i äktenskapet. Sven Stolpe hotade att i så fall skjuta Olof Lagercrantz, henne och sig själv i den ordningen.

Sven Stolpe var en lustig figur och knäpp naturligtvis. Jag minns honom. Tråkigt att män hade sådan makt på den tiden över kvinnor. Olof Lagercrantz minns jag för att han skrev en artikel om att så länge mannen låg ovanpå under samlag så hade kvinnor inget att säga till om. Man kan skratta åt allt detta nu när de är borta, men det var dödligt allvar då på 30-talet och framåt.
18.4.2019
Jag ser att en del går in här och läser. Beror naturligtvis på att denne man skrev Äntligen! när Notre-Dame brann i Paris över en bild av detta på Instagram. Ungefär som att det kunde ropas Äntligen! av Gert Fylking när Nobelpriset i litteratur tillkännagavs. Fast då som ett satriskt inlägg. Här är det naturligtvis både narcissistiskt och psykopatiskt att utbrista detta. Utan någon som helst medkänsla. Ingen hänsyn alls till att en stor del av Frankrikes historia har utspelat sig i detta minnesmärke. I Sverige har vi inte ens något sådant minnesmärke kvar. Allt har förvandlats genom århundradena. Och slottet Tre Kronor brann på 1600-talet. Annars kunde det ha fått samma uppmärksamhet eftersom det grundades av Birger Jarl på 1200-talet. Att Alex Schulman måste leka värst i klassen är naturligt eftersom han aldrig kan få nog av uppmärksamhet. Spelar ingen roll av vilken sort.

söndag 25 september 2016

Hanne Kjöller om dödshoten

Ledarskribenten Hanne Kjöller slutar på DN efter 17 år och berättar om hur illa det har varit. Att hon ibland har suttit och skakat och inte vågat gå ut. Bara med livvakt. Att dödshoten har gjort henne akut stressad och handlingsförlamad. Hon gillar dock inte människor som samlar "likes" genom att berätta vilka fina människor de är. De som alltid gråter när en båt med flyktingar över Medelhavet kapsejsar. Hon menar också att det är okej att misslyckas som hon har gjort ibland, att se möjligheter istället för problem, men att misslyckas går bra ifall hon ändå har försökt. Hon tycker att man ska göra allt man vill även om man är rädd. Hon är 51 år och har tänkt sig en framtid som frilans och har två bokprojekt på gång hos marknadsliberala Timbro.

Hon skulle kunna tänka sig en framtid inom politiken, men skulle inte stå ut med den likformighet som finns där. Som skribent har hon aldrig behövt att skriva någonting som hon inte tycker själv. Hon är heller inte någon diplomat. Hon menar att många uppfattar henne som känslokall medan hon själv tycker att hon är principfast. Snyftreportagen om äldre som inte får stanna i Sverige ger hon inte mycket för eftersom en bred riksdagsmajoritet har kommit fram till att vara äldre eller gammal och ensam inte är asylskäl.

Hon menar också att den lägsta bildningsnivån var högre förut i Sverige när alla läste dagstidningar. Numera närmar vi oss det amerikanska samhället, säger hon. Det som råkar komma i flödet för var och en avgör. Det gör att det uppstår avgrunder mellan människor och ger grogrund för konspirationsteorier, anser hon. Samtidigt kritiserar hon journalistkåren för att vara opportunister och gå i flock. 

Här har jag tidigare skrivit om Hanne Kjöller. Och också här.  
Plus förstås om skandalen med boken En halv sanning är också en lögn år 2013. 

lördag 24 september 2016

Paolo Roberto ger igen

Han har skrivit ned på Instagram vad han tycker om de som har häcklat honom. Jag känner igen allt utom det han skriver om att "era fruar tänker på mig när ni har sex". Hahaha skrattar jag åt detta. Det där är att slå tillbaka under bältet. Sex är inte det viktigaste i livet, men ett sätt för kroppen att slappna av och släppa det som har varit fritt i universum. Det behöver kombineras med annan mänsklig samvaro och med andlig insikt. Men dit har inte vi människor på jorden riktigt kommit än. Inte till helheten. Vi är mycket centrerade rent civilisationsmässigt på det fysiska. Även religionen har blivit sådan med makt som främsta mål. Särskilt snett har det gått i islam naturligtvis med terrorister. 

Men annars är det så som han säger att landet och världen är full av små bittra människor, som inte har insett vad livet handlar om. Och det hjälper absolut att komma till det stadium där tiden försvinner när man har hittat det man har till uppgift i livet (se det jag skrev om Bruce Springsteen i går). Så är det för mig när jag skriver. Då är allt annat oväsentligt. Tiden står stilla eller rusar och jag förstår inte hur det har kunnat gå ett par timmar vid datorn nu igen. Så har det varit sedan jag hittade vad jag behövde göra när jag var i 20-årsåldern. Min pappa Ingvar Rudberg var journalist, men det var inte så lätt att begripa att jag skulle bli detsamma eftersom mina föräldrar var skilda och pappa var skurken. I mammas värld.

Var och en av oss har strålande möjligheter att inse vad vi behöver göra och varför vi har kommit hit. Själv har jag också till uppgift att ta hand om min familj och min släkt. Det ingår. Jag hoppas att Paolo Roberto även gör så. Han är skild och har två barn. Dessutom är han vattuman och har som sådan till uppgift att ta hand om världen på en viss övergripande nivå. Jag tycker han har lyckats rätt bra med detta. Här är vad Paolo Roberto uttryckte på Instagram.
Han är lite föraktfull och har
en bit kvar till en mer avklarnad helhet i sitt inre.
Men han är inte så gammal än. Bara 47 år. 

fredag 23 september 2016

Bruce Springsteen om sina depressioner

I kväll gästas Skavlan av Bruce Springsteen som berättar öppet om det som han själv har gått igenom under årtionden av depressioner. Hans pappa hade det också och åtminstone ett halvdussin av hans irländska släktingar har haft olika mentala problem. Han har använt både psykofarmaka och samtalsterapi under dessa årtionden för att hantera hur han mår. Han fyller 67 år i dag. Han har tidigare sagt att hans fru har räddat honom. Patti Scialfa har gett honom massor av kärlek och att hon har varit stark och stabil nog för honom. 

Musiken gjorde att han kunde centrera sig och rikta in sig på något, som gjorde att han kände sig hel. Han hade ett sådant driv när det gällde det musikaliska eftersom han inte stod sin pappa så nära som han ville. Hans fru har fått iväg honom till läkarna och sagt: den här mannen behöver piller. Han beskriver hur det har varit i självbiografin Born to run som kommer nästa vecka.

I Skavlan hinner han också med att kommentera den kampanj för att bli president som Donald Trump bedriver. Springsteen säger att den är mer absurd än en tecknad serie. Han tror inte på honom som vinnare och tycker att bara att han kandiderar är en skam för Amerika. Men han stöttar inte Hillary Clinton heller som han tidigare har gjort musikaliskt med exempelvis Barack Obama. 

Skavlan sänds i kväll klockan 21 i SVT1

Här kan ni se programmet om ni missade det.

Brad Pitt barnmisshandlare

Så rullar det på i världspressen och att Angelina Jolie lade in om skilsmässa bara fem dagar efter att Pitt och 15-årige sonen Maddox hade "diskuterat" på ett flygplan. Det är inte lätt med 15-åriga söner och särskilt inte om de är adopterade. Andras gener. Angelina Jolie har hand nu om alla sex barnen. Inte enkelt heller med en så stor barnaskara plus att vara världskändisar. Brad Pitt utreds nu både av FBI och av sociala myndigheter i Los Angeles. Detta beroende av att ett flygplan är inom USA:s jurisdiktion och kan bli ett fall för federala polisen. 

Och så är en fransk filmstjärna inblandad i denna skilsmässa enligt världspressen. Tröttsamt. Brad Pitt är 52 år gammal och nerverna kanske brister någon gång då. Han började skrika på planet enligt uppgifter, men rörde inte Maddox. Angelina Jolie är 41 år och det blir inte lätt att ta hand om de sex barnen ensam. De är ännu inte så stora. Maddox kommer från Kambodja ursprungligen. Pax kommer från Vietnam, Zahara är från Etiopien, Shiloh från Namibia, Knox från Frankrike och Vivienne från Frankrike. De är mellan 8-15 år. Angelina Jolie har sagt att hon velat ha sitt eget FN. Hon är också FN-ambassadör sedan 2001. Och hon kritiserade säkerhetsrådet i FN för drygt ett år sedan i ett tal där angående kriget i Syrien. Hon adopterade Maddox på egen hand och Pitt gjorde det sedan.


Angelina Jolie är FN-ambassadör för UNHCR. 


torsdag 22 september 2016

Bombhot på asylboende i Boden

UPPDATERAT
En person har gripits på ett asylboende i Boden sedan hot om sprängning har förts fram. Hotet gällde en byggnad inne på det tidigare militära området på ingenjörsbataljonens område. Bombgrupp är tillkallad och asylboendet är utrymt. 
20:33
Två personer är nu gripna som misstänkta för bombhotet.
23.9.2016
De båda gripna har bott ungefär ett halvår på asylboendet och var "ensamvargar". De umgicks bara med varandra. De ägnade sig åt sina mobiler eller lyssnade på något, säger en granne till dem. Säpo är naturligtvis inkopplat för att följa vad som sker. 
7:32
Avspärrningarna kring asylboendet är hävda. Bombgruppen har letat igenom byggnaden och inte hittat något farligt.

Awad Hersi (mp) kommer att sparkas

Awad Hersi i miljöpartiet är ännu en politiker, som inte kan begripa hur man uppför sig i ett demokratiskt land som Sverige. Han har fått 16 tjänstemän att berätta att jobbet blev ohållbart för han lade sig i på ett sätt som inte politiker får göra. Han säger att han ska fundera på miljöpartiets krav på att han avgår. Gör han inte det frivilligt kommer han att sparkas vid årsskiftet. Han är ordförande i stadsdelsnämnden Spånga-Tensta. Han har försökt att påverka bidrag till enskilda invånare i stadsdelen. Han har strukit delar av tjänsteutlåtanden, som inte passade hans egen politik. Han sitter även som ledamot i kommunfullmäktige i Stockholm. Nio chefer har valt att sluta medan han har styrt. Här är hans facebook.  Han är svensk-somalier. Kritiken mot honom har länge varit hård. 

Avvisade flyktingar gömmer sig

UPPDATERAT
Det är ingen egentlig nyhet. Utan det har massor av människor gjort under decennier med hjälp av svenskar som tycker det är hemskt att de ska avvisas. Just nu klarar polisen inte sitt jobb att avvisa mer än 12 000 som gömmer sig och är efterlysta. De kommer att bli många fler inom en snar framtid eftersom det har kommit 250 000 de senaste åren till Sverige som asylsökande och alla har inte skäl att stanna. 

Vi har fått ett vanligt svenskt samhälle, där människor ingår och betalar skatt plus annat som staten och kommunen kräver och ett nytt samhälle där inget av detta finns. Stat och kommun har gjort tafatta försök att låta medborgare ta över ansvaret för till exempel bostäder för flyktingar, men det är svårt att få privata människor att orka med att ta hand om dessa i någon större skala. De som kommer hit är ofta vana vid ett civiliserat liv och har krav på att få tillbaka detta i Sverige.

Polisen klarar att hitta ungefär en tredjedel av de som ska avvisas ur Sverige sedan preskriberas ärendena och de asylsökande kan söka på nytt efter fyra år. Det finns organisationer som jobbar för gömda flyktingar. Ingen människa är illegal heter en av dessa som jobbar bland annat i Malmö och Göteborg för en gränslös värld. Varje onsdag demonstrerar Papperslösa Sthlm utanför riksdagen för att alla ska få uppehållstillstånd. Det finns också sjukvård för papperslösa. Nätverket är mycket stort och gammalt och står emot stat och kommun. 
16:07
Polisen ska få göra razzior på arbetsplatser för att leta efter icke-medborgare som gömmer sig. Det berättade regeringen på ett pressmöte i dag. Det är ett led i att öka avvisningarna ur Sverige. De som har fått avslag på sin asylansökan ska åka hem igen eller till ett annat EU-land om de nu kom dit först. Drygt 28 000 kommer att få avslag på sin asylansökan i år. Nästa år beräknas drygt 33 000 få det och år 2018 nästan 35 000. Det ska inte längre vara möjligt att gå under jorden och försörja sig på svartjobb. Arbetsgivare som utnyttjar dessa ska kunna dömas till näringsförbud, böter eller fängelse i ett år. De nya reglerna ska börja gälla 2018.
16:18
Här är familjen från Västbanken som snart har levt gömd i fyra år i Sverige och därmed kan söka asyl sedan på nytt. Två vuxna och tre barn i dagisålder. Fadern jobbar svart. Han blir utnyttjad naturligtvis. Den här familjen kommer aldrig att drabbas av det som ska hända och de är heller inte målet för detta. Uppenbarligen har de skaffat fler barn för att kunna få större chans att stanna. De har rätt till dagis och vård. 

onsdag 21 september 2016

Terroristen Norbert Kröcher är död

Han tog sitt liv i förra veckan för han hade cancer. Han dog 66 år gammal. Jag skrev redan 2009 om hans flickvän Anna-Karin Lindgren som blev kär i honom och hade ett förhållande med honom. Då 2009 uttalade hon sig i en intervju i Expressen. Hon jobbade på DN:s korrektur och vi diskuterade hennes fall i klubbstyrelsen. Skulle hon avskedas för detta? Nej, det blev hon inte fast hon hade varit med och rånat en bank. 

De skulle kidnappa dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon 1976 och sätta henne i en hembyggd låda. Men de åkte fast innan dess. Norbert Kröcher var vänsterradikal och anarkist. Han ville hämnas på den svenska staten för hur den hade behandlat de terorrister som ockuperade västtyska ambassaden då två diplomater mördades år 1975. Han kallade sig själv för haschrebell i sin självbiografi. Nej han var terrorist. Och Anna-Karin Lindgren hon lever än och bor på Söder i Stockholm.

Idiotiska idéer från Världsbanken

Öland är till ytan större än Hongkong.
Här skulle sju miljoner flyktingar
kunna bo i ett eget land. 
Sverige kunde inrätta en särskild stat för flyktingar inom landet med egna lagar och regler, låga löner och långa arbetstider. Det föreslår Paul Romer, tillträdande chefsekonom vid Världsbanken. Han har ingen han behöver redovisa hållbarheten i sina idéer för utan ska tänka fritt. Han grundar denna idé på Hongkong, som från början var en brittisk kronkoloni, som tog emot miljoner flyktingar och med hjälp av dessa skapade ett välstånd. 

Paul Romer bryr sig inte om att Hongkong började som enskild brittisk kronkoloni under 1800-talet då förutsättningarna i världen var helt annorlunda än nu. Och i Sverige har vi inte övergett tanken på att de asylsökandena är förmer än vi och därför ska försörjas av oss så länge de behöver. Vi bugar och bockar. Så var aldrig fallet med de kineser som flydde från det kommunistiska Kina under 1900-talet. Och Hongkong är inte ens i dag en demokrati.

Hongkong var centralort för sjöfart och handel sedan århundraden på grund av sitt läge. Nu är det Kina som driver tillväxten sedan Hongkong gick tillbaka till att bli en del av Kina 1997. Det är svårt att begripa hur detta överhuvudtaget skulle gå till i Sverige. Vårt land har en helt annan utveckling och ligger långt från övriga världen. Förmodligen har Paul Romer menat att vi som i storlek när det gäller befolkning inte är mycket större än Hongkong vore ett lämpligt område att testa. Vi som har så tomma skogar och ängar.

Hongkong är inte ens till ytan lika stort som Öland. Så där kunde det då få plats kring sju miljoner flyktingar som kunde bo under slavliknande förhållanden, tycker Paul Romer. Han tänker nog inte heller på att klimatet i Hongkong är subtropiskt och fuktigt. Här är det tempererat. Första vintern skulle ta död på de flesta på detta självförsörjande område. Varför han ens har fått jobb som idéspruta hos Världsbanken är svårbegripligt. Mycket cyniskt tänkande.

En utflykt till undre världen

UPPDATERAT
Jag kom just från häktet där en av mina proselyter sitter. Han är inte kriminell utan sjuk, men numera är det polisen som är sista instansen i sjukvården. Han behövde lite kläder så jag åkte dit och lämnade detta. På vägen såg jag de vanliga tiggarna plus en hemlös svensk kvinna, som tiggde och kvinnan fick faktiskt en slant av någon som såg välmående ut. En kvinna det med. Annars tittade alla bort. 

När jag åkte genom stan förstod jag att den fortfarande har ett svagt skimmer av det jag fick av mina föräldrar när jag föddes 1945. Det jag fortfarande kan se är deras förhoppningar och den tro på framtiden, som genomsyrade Sverige då eftersom kriget var slut när jag föddes. Men när jag kopplar bort denna kvarvarande aura kring byggnaderna, som finns inuti mig, så ser allt mycket slitet ut och det finns inget alls som talar om någon god framtid.

Häktet är en hemsk plats med bara låsta dörrar. Svårt att komma både in och ut. Jag behövde gå och tvätta händerna innan jag visade upp vad jag hade med mig och det fanns faktiskt en toa på en annan våning. När jag kom tillbaka så höll jag upp plagg för plagg och så skrev den kvinnliga polisen upp vad jag hade med mig. Och jag hade naturligtvis legitimation med mig för att bevisa vem jag är. 

På tillbakavägen var stan lugn, solig och varm, men när jag tog bussen mot Värmdö råkade en busschaufför stiga på och började prata med chauffören som körde. Han berättade att någon nyss hade tagit livet av sig. En annan chaufför, som hade satt sig i sin buss och skurit halsen av sig. Och han som var så glad veckan innan, sade chauffören som berättade. Där försvann den sista glimten för mig av att busschaufförer är trygga och goda människor rakt igenom. Särskilt då äldre män. Han som tog livet av sig var född 1958. Inte så lätt att orka fram till pensionen. Jag rös i hela kroppen när jag gick av bussen.


Så här ser jag ut när jag kommer från häktet.
Åldrad tio år och iklädd bästa tantkostymen. 13:39
Men efter lite mat, kaffe och jobb i trädgården.
Plus lite uppmuntrande tillrop så återvände jag till mig själv. 


tisdag 20 september 2016

Budgeten går till nya invånare

UPPDATERAT
Det går att konstatera redan nu innan finansminister Magdalena Andersson har haft sin pressträff och berättat om satsningarna. Allt riktar sig mot de nytillkomna genom vad som satsas på migrationen, bostadsbyggandet, kriminalvården, miljarderna till kommunerna och dessutom är det lånade pengar. Varför ska vi importera massor av människor till stora kostnader? Inte kan välfärden klara detta? Nej det gör den inte. 

Statsministerns upprepningar om att ingen heller ska gå före i välfärden är helt världsfrånvända. Är han helt borta från verkligheten? Det gäller att veta vad man behöver och ha kunskap om hur man får det också i detta välfärdssamhälle. Och inte minst välfärdsbrottslingarna vet detta. Regeringen själv prioriterar nya invånare före de som har bott här hela livet

Detta som är lite obegripligt om man inte är politiker för i genomsnitt kostar en asylsökande när den har fått uppehållstillstånd 142 000 per år i minst sju års tid. Det är mer än vad många pensionärer får per år efter ett helt livs slit i landet. Sverige är helt annorlunda än andra länder genom att man bara behöver bo här för att få bidrag, inte alls ingå i samhället på andra vis. En pensionär som kommer hit flyende från eländet i sitt hemland får pension här förstås. Nästan lika mycket som de som har sparat och jobbat till sin pension. Bara att sitta med öppen mun och ta emot från de andra. Den modellen var nog bra för 100 år sedan när Sverige var ett fattigt land och landet skulle lyftas, men numera försöker regeringen återskapa denna fattigdom genom att ge till hela världen. 

Tio miljarder vet vi ska gå till kommunerna för att de ska klara mottagandet av nya invånare. Alldeles för lite. På Värmdö saknas det bostäder, men de ska ordnas fram till 154 nytillkomna i år som kommunen tvingas ta emot medan ungdomarna här får stå i bostadskö i Stockholm. För dem finns inget att ordna. Det får föräldrarna göra om de har möjligheter. Annars får de bo i kön så länge.

Vi behöver försörja 250 000 invandrare som har kommit de två senaste åren. Och de kommer att kosta miljarder under det närmaste decenniet. Alla verksamheter som staten har hand om lider. Plus att kommunerna går på knäna och kommer att göra så också i fortsättningen. 
16:20
Jag kom just från tandläkaren som har kostat mig tusentals kronor de senaste åren för det är så med gamla tänder. De kostar. Fick en ny bettskena som kostade 3 577,50 för mig med statligt stöd då på 622,50. Jag bet igenom den gamla bettskenan för livet är stressigt och dessutom bet jag sönder en krona jag hade fått för ett par år sedan. Den kostade 8 000 kronor då eftersom det ingick rotfyllning. Detta var år 2014 då jag lade ut drygt 20 000 kronor på tänderna. Det var det året min sambo var svårt sjuk i cancer och dog i slutet på året. Förra året gick det kring 8 000 kronor till tänderna igen. I år är det nya bekymmer, men det har naturligtvis inte staten någon förståelse för. Man får bita ihop (sic!) och betala vad det kostar. Tänderna hör inte till kroppen för svenskar, men för nya invånare kan det kosta 50 kronor att fixa tänderna. Vilka klasskillnader! Alla ungdomar får dock gratis tandvård upp till 21 år nu i nya budgeten. De har inga hål så det är klart att det ska vara gratis!


Jovisst ska de ha det bra och få tandvård. Herregud!
Vi betalar så gärna. Vi som har fattigpensioner.
Självklart!

måndag 19 september 2016

Ahmad Khan Rahami 28 år jagas i USA

UPPDATERAT
Han är misstänkt för bombdådet i New york då 29 människor skadades. Han föddes i Afghanistan. Dahir Adan heter den man som blev skjuten till döds av polisen i Minnesota sedan han hade knivskurit nio människor. Han var från Somalia. Han var 22 år och kom till USA för 15 år sedan.
Ahmad Khan Rahami
17:36
Den misstänkte terroristen är gripen utanför New York i New Jersey. Han togs av polisen sedan han hade skjutits. Hans fingeravtryck hittades på bomber som inte hade exploderat. Polisen säger dock att det inte alls är säkert att han ingår i en terroristcell. 
22.9.2016
Pappan till den gripne Ahmad hade en restaurang där de bor. Både den misstänkte terroristen och hans bröder brukade jobba där, men restaurangen hade öppet hela natten och grannarna klagade. De tvingades att stänga kl 22 enligt beslut av kommunen, men detta gjorde att pappan stämde kommunen för etnisk diskriminering. Dock hade detta inte något med etnicitet att göra utan var helt enkelt beroende av att grannarna klagade och ständigt kallade på polis.

Vi måste göra avkall på vår välfärd

UPPDATERAT
Senast ut var Anne Ramberg, som tycker att vi ska göra detta för att man ska vara humanitär. Jag tycker nog att hon ska tala för sig själv. Hon är generalsekreterare i Advokatförbundet. Hon bor i en lägenhet värd 25 miljoner och har råd att vara humanitär för hon och andra advokater tjänar stora pengar på invandringspolitik. Istället är det som vanligt vi äldre som ska sättas åt och att vården ska fallera, både den fysiska och psykiska, att polisen inte har några resurser och att de ensamkommande tar över de boenden där de bor. Att gangsterväldet är intakt i Malmö där bilar brinner som aldrig förr och polisen säger att det beror av att de sköter sitt jobb och sätter dit de kriminella. Hämndaktioner.

Det är knappt jag orkar lyfta på ögonbrynen längre åt allt som händer och sker, men medierna ägnar sig hellre åt vad som pågår i USA. Det är tillräckligt långt bort så de slipper bli hotade. Det svenska samhället är inte längre vad det har varit och fort har det gått. Politikerna har förstört grunden för det. Går det att återskapa? Tveksamt. Nu är världen öppen och vi måste samarbeta globalt säger Margot Wallström apropå att FN öppnar en konferens om flyktingar. Jo det betyder som vanligt att det uttalas lite högtflygande ord från inte minst Sverige, medan andra länder har en helt annan inriktning.

Och så ska pensionsåldern höjas för vi lever så länge och då måste systemet förändras så att vi inte får gå i pension förrän vid 67 års ålder så småningom. Det ska bli 66 års ålder 2019. Tanken är att vi ska jobba längre och längre för annars ramlar pensionssystemet ihop. Är det inte lika bra att erkänna att välfärdssystemet har överlevt sig självt? Det finns inga pengar kvar helt enkelt. De har gått till andra länder i världen och gör så fortfarande eftersom vi är så totalt kristna kulturellt så vi följer Jesu lära fast vi inte längre har någon statskyrka. Fortfarande anser vi att änkan ska lägga sin sista skärv (Lukas kap 21, Markus kap 12). Bara hon tydligen för de andra vill inte. 
22.9.2016
Anne Ramberg attackerar moderate riksdagsmannen Hanif Bali i ett inlägg på sin blogg. Hon är tydligen hårt pressad eftersom hon måste gå på honom och han svarar på twitter.
Jo hon menar att vi ska göra detta för annars försvinner inkomster
för Advokatsamfundets medlemmar.
Invandrarna behöver massor med advokater.
Ju fler invandrare ju rikare advokater. 


lördag 17 september 2016

Joakim Lamotte hoppar på Värmdö

Och särskilt hoppar han på föräldrar som bor i Solna, Nacka och här på Värmdö för de har sina barn längst tid på förskolan av alla kommuner, enligt Joakim Lamotte. Ja det är inte så märkvärdigt för dessa föräldrar behöver inte alls vara så särdeles rika och de är tvungna att jobba precis som alla människor. Jag minns hur det var för oss när barnen var små. Det var våra barn och två barn till som alltid var kvar till sist vid femtiden på eftermiddagen på dagis, för jag och pappan jobbade i Stockholm. Lång restid. Och de andra barnen, som var kvar sent, hade en mamma som själv var föreståndare för ett daghem i närheten och pappan var busschaufför. De kunde inte hämta tidigare helt enkelt. Det här var ett föräldrakooperativ, en särskild modell för Värmdö, så vi jobbade också där ibland. Som föräldrar.
Snacka inte skit om föräldrar på Värmdö.
Klart att vi tar hand om våra barn.
Här är jag och Max. 

copyright fam Rudberg

Men Joakim Lamotte tror att det bara bor välbeställda och egoistiska föräldrar här på Värmdö i Nacka och i Solna, som struntar i sina barn. Bara fördomar. Det är snarare tvärtom att hit till Värmdö flyttar föräldrar för att barnen ska må bra för här finns natur och vatten. Och de ömmar förmodligen mer för sina barn än vad Joakim Lamotte någonsin har gjort för sina döttrar. Det luktar bara avundsjuka och skuldkänslor om hans påhopp eftersom både han och frun har egna företag och då är man upptagen. Hela tiden. Det blir inga 40 timmars veckor i sådan verksamhet. Mycket tjafs med frun kan tänka och barnen får väl klara sig själva en del. Eller så får barnens andra släktingar rycka in.

Och sedan är det faktiskt så att barn har man hela livet. Saker kan hända med barn även när de är vuxna. Just nu mår ett par släktingar inte så bra och då måste deras föräldrar ta hand om dem. Fast de enligt samhället är vuxna till åldern. Det finns inte alltid hjälp att få i vårt kraschande samhälle. Så ansvaret för barnen slipper man inte. Föräldrar är alltid föräldrar. Om dina döttrar istället tar hand om dig Joakim när du är 70 år (som jag) och pensionär. Då ska du veta att du har haft tur. Det är som min morfar brukade säga: Ett par föräldrar kan uppfostra tio barn (vilket han och mormor gjorde) men barnen kan inte ta hand om sina gamla föräldrar. Nej, för de blir upptagna med sina egna barn och behöver ibland hjälp med dem istället. Så släng fördomarna om föräldrar här på Värmdö i sjön är du snäll Joakim Lamotte. Och sluta provocera så förbenat för att samla in anhängare på facebook eller var du nu håller hus. Det är de gamla mindervärdeskänslorna som ni på Västkusten alltid har haft gentemot Stockholm som visar sitt fula huvud. Tröttsamt!

Kvinna födde barn i luften på väg till Sverige

En arabisktalande kvinna i 30-årsåldern födde ett barn tre kvart innan hon och hennes tre andra barn landade på Arlanda i natt. Hon kom från Syrien och ville absolut inte att planet skulle nödlanda i Ukraina, som först var tanken, utan hon ville till Sverige där hon aldrig hade varit, men där det fanns anhöriga. Vi gratulerar Sverige till att ha fått fem nya invånare per lufttransport!

Planet kom från Turkiet och ombord fanns en utbildad undersköterska som kunde arabiska. Hon hade dock aldrig förlöst någon, men förlossningen gick bra ändå. Och barnet, en pojke, fick ligga på mammans mage tills planet hade landat och polis plus ambulans mötte upp. Även hennes familj fanns där. Vi gratulerar familjen också! För egentligen får inte höggravida flyga. Så är bestämmelserna, men det kanske inte syntes på henne. Med Pegasus som var flygbolaget får man inte flyga efter 32:a veckan om man har fått flera barn.Här är den lille pojken som trots allt föddes i natt
ombord på ett flygplan på väg till Arlanda.

Utländska bärplockare i slagsmål i Bollnäs

Det var två utländska bärplockarfamiljer som slogs i Bollnäs i måndags. En 58-årig pappa och hans två söner anföll med yxa och tillhyggen och den yngste sonen 25 år gammal körde på människor i den andra familjen med bil. Pappan och den andre sonen 31 år gammal häktades tillsammans med 25-åringen vid Hudiksvalls tingsrätt i går för mordförsök respektive grov misshandel för 31-åringen. 

Det var mellan 25-30 personer inblandade i bråket och samtliga var utländska bärplockare. Den 25-årige sonen försökte ta sig från Sverige, men efterlystes och togs i södra Sverige efter rikslarm. En av männen som attackerades blev allvarligt men inte livshotande skadad. Den 25-årige mannen menade att det var de som var brottsoffer och blev attackerade. Han nekar till brott. Fyra personer skadades när 25-åringen körde sin bil in bland människorna.

fredag 16 september 2016

Migrationsverkets chef avgår

UPPDATERAT
Generaldirektör Anders Danielsson vid Migrationsverket avgår och blir istället chef för Röda Korset. Det är bra! Det var Migrationsverket som styrde förra året när vi översvämmandes av asylsökande och inte regeringen. Det var så uppenbart ända tills kommunerna gick på knäna och till och med miljöpartiet fick inse att det var fullkomligt ohållbart hur det stod till i landet, när alla resurser gick till nytillkomna och gränserna var vidöppna. 

Anders Danielsson har nu uppfattats som för politisk i sitt uppdrag. Han är ju tjänsteman. Ja det var regeringen som lät honom bli politisk eftersom den inte tog itu med vad som hände i världen och landet förrän det var för sent egentligen. Vi kommer att fortsätta dras med stora problem i landet under överskådlig tid både med brott och att resurserna slukas av de som har kommit hit som asylsökande och som det inte alls går att bli av med så lätt. Från Säpo till Röda korset på kort tid för Anders Danielsson. Det stämmer mera med vilken person Anders Danielsson är. Som chef för Röda korset får han ömma för alla. Han tillträder 1 december på nya jobbet.

Hälften av de som kom förra året, av 163 000,  ansågs inte behöva skydd i Sverige och skulle skickas någon annanstans. Men det går förstås trögt. Dels finns det länder som inte vill ta emot sina medborgare och andra länder inom EU som inte vill att asylsökande här kommer till dem. Fast det var första landet inom EU, där de togs emot. Och så har vi alla som har gått under jorden. Det har i årtionden funnits en underjordisk rörelse bland svenskar, som har gömt asylsökande, som riskerade att utvisas. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson väntas uttala sig om vad som har hänt under förmiddagen. 

Här skrev jag tidigare om Anders Danielsson och den svenska kulturen. Då förra hösten när alla skulle få komma. 

12:10
Jodå justitie- och migrationsministern Morgan Johansson har haft ett nära samarbete med Anders Danielsson så avgången kommer inte som någon överraskning utan det här visste han på förhand, säger han. Jo det vore väl uselt annars om han inte ens hade vetat detta. Och så försöker han dra ett täcke över hur Anders Danielsson har skött sig som Migrationsverkets chef. Den nyttige idioten Danielsson får gå vidare till ett mer passande jobb helt enkelt. Morgan Johanssons självbelåtna min skvallrade om att han är så nöjd.

Satsning på nytillkomna

UPPDATERAT
Jämställdhetssatsningen som regeringen gick ut med och en ny myndighet för detta är för att Sverige nu har bland annat FN:s ögon på sig när det gäller sextrakasserier och våldtäkter av nytillkomna. Regeringen säger sig vara feministisk och det handlar inte så mycket om jämställdhet som att satsa på att också pojkar från Afghanistan ska kunna låta bli flickor när de kommer hit. Mäns våld mot kvinnor har inte minskat på tio år och arbetsmarknaden är könsuppdelad. Som jag brukar säga: jag har aldrig sett en kvinnlig sopåkare, rörmokare, snöplogare eller någon kvinna, som har jobbat på mitt hus eller i närheten utom jag själv då. 

Samtidigt finns det massor med svenskar som mår dåligt, men de får ingen hjälp. Jag har sett också det i min närhet. Hur illa samhället fungerar för de som är uppvuxna här. Det har gått mycket fort. Samhället är nära kollaps med mycket fler brott och hur mycket resurser som helst går nu till de nytillkomna. Detta beror också av att vi inte har en feministisk politik värd namnet. Uppfostran ska också ske genom att ha kurser i jämställdhet för nytillkomna. Nästan en miljard ska satsas sammanlagt. Hedersrelaterat våld, prostitution och människohandel ska också upplysas om att det inte är okej. Så lätt ändrar man dock inte en kultur som kommer utifrån.
8:11
Jag räknar misstänkta mord och hitintills denna månad är de uppe i 14 stycken. Det är mer än under sommaren. Kanske är alla galningar tillbaka nu efter besök i hemlandet. Och morden är fler än de cirka tre i veckan, som har varit det gensomsnittliga under detta år. Det är nästan ett misstänkt mord per dag. Senast sköts en man i Barkaby i går kväll. Han dog på sjukhus. 
8:26
Och i Norrköping försökte en man från ett asylboende dränka en polis i går kväll. På grund av sin ringa ålder släpptes mannen under natten av åklagare. Vilket underbart land vi har!

torsdag 15 september 2016

Tallink Silja stoppar spriten på studentkryss

Isabelle Norlén våldtogs,
 men det går inte att bevisa.
Det var ett väldigt bra beslut av Tallink Silja att stoppa spriten på kryssningarna med studenter. På utresan då, men hem går det naturligtvis inte att göra. För skeppet måste tjäna pengar och taxfree är till för att det lönar sig för alla att köpa. Men då kanske det inte går att supa sig så oerhört fulla så att alla hämningar släpper. Annars har jag tidigare skrivit att jag tycker att det vore bra att stoppa studentkryssningarna helt och hållet. Våldtäkter har vi nog av ändå. 

Även andra specialkryssningar hos Tallink Silja kommer att slopa öppet i taxfree på utresan. Det rör sig om ungefär 70  kryssningar per år. Det var Isabelle Norléns fall som upprörde människor mest. Hon svimmade på grund av sjukdom och kommer därför inte ihåg vad som hände när hon blev våldtagen. Eftersom hennes berättelse inte fanns så gick det inte att åtala. Därför lades utredningen ned. Två kompisar till våldtäktsmannen som vaktade utanför hytten när Isabelle blev våldtagen har inte pratat utan skyddar sin våldtäktskompis. Isabelle hoppas han får sitt straff på något sätt ändå, trots att han inte fick det genom samhället. Gud kanske? Eller andra makter.

Här skrev jag tidigare om studentkryssningarna och att de borde förbjudas. 
Här skriver Isabelle Norlén själv på facebook om detta. En modig kvinna. 

Påpekas bör också att Viking Line har 21 år som åldersgräns på en del av sina kryssningar medan Tallink Silja har 18 år genomgående. 

Afghanska kvinnor lär sig cykla

Vilken fin artikel Göteborgs-Posten har om afghanska kvinnor, som inte kan cykla för det kan betyda dödsstraff i deras hemland. Men nu kan de ta på sig cykelhjälmen över slöjan och lära sig att cykla i Mölndal. De är så glada att slippa vara helt beroende av sina män. Att cykla betyder frihet. Och det är kontroversiellt för muslimska kvinnor. 

Nu kämpar de med cyklarna för att kunna uppnå en smula mer av denna frihet i Sverige. Dessutom vill de lära sig simma. Det är i det lilla de anpassas och integreras i Mölndal. Ett litet försök i taget. Deras liv har hitintills ungefär varit att stå vid spisen och föda barn. Det har varit deras jobb i Afghanistan och så städa förstås. De har inte haft tid att ägna åt sig själva. Bara åt andra, hem och barn och mannen har varit centrum i deras liv. Här får de nio veckors praktisk och teoretisk cykelträning. För att kunna smaka på en frihet i närområdet.

onsdag 14 september 2016

Monica Green leker i riksdagen

Monica Green (s) är född 1959 och ingen ungdom eller ett barn, utan 56 år. Hon borde kunna hålla fingrarna i styr i riksdagen och inte leka med Pokémongo när statsministern talar. Det är så pinsamt att hon dessutom lägger ut denna lek på twitter som om hon gick i högstadiet. Hon säger att hon kan göra två saker samtidigt som ursäkt. Att hon vet att det finns de som inte klarar det, men hon gör det. Som om detta var så duktigt av henne. Jaså? Köra bil och leka med mobilen då? Eller gå runt i riksdagshuset och fortsätta leka? För det säger hon att hon gör. Hon har blivit fascinerad av denna "folkrörelse" menar hon. Ja politiken är ju verkligen inte längre någon folkrörelse utan en lekplats för infantila. Uppenbarligen. Europeiska bosnier integrerades bäst

Bosnier har enligt undersökningar kunnat intregreras bäst av alla flyktinggrupper i Sverige. De kom i början av 90-talet och de första åren gick det inte så bra att få dem i arbete. Det var lågkonjunktur i Sverige och de förblev arbetslösa i hög grad under de första fyra åren, men numera är de integrerade och ungdomarna mellan 24-29 år arbetar ibland till och med mer än infödda ungdomar. 

Bosnierna flyttade i hög grad till Göteborg och Malmö för där bodde sedan tidigare människor från ex-Jugoslavien. De hade ofta kommit hit på 60-talet när det var lätt att få jobb. Det fanns således en tradition med arbete i gruppen. Bosnierna flyttade också in i Småland till orter där det sedan gammalt fanns idoga människor, som i Gnosjö och Vaggeryd. Där hade nu 2013 77 procent av männen och 52 procent av kvinnorna jobb. I Malmö var det 14 procent av männen respektive 9 procent av kvinnorna som hade jobb. En stor skillnad under samma år.

Detta är således en europeisk grupp människor med inte nödvändigtvis muslimskt ursprung utan bosnier kan vara kristna katoliker. I dag är omkring 40 procent muslimer i Bosnien-Hercegovina. Kriget har gjort att barnen till de som flydde har velat läsa vidare på universitet, mer än infödda svenskar. Skillnaden är kring 15 procent fler i universitetsstudier för bosnier än för svenska ungdomar. Språket och nätverk är viktiga förklaringar till integrationen. 

Uppenbarligen föreligger också kulturella skillnader i olika delar av Sverige i samma folkgrupp. Det kan vara på grund av att det är svårt med arbete i Skåne och Göteborg. Men bosnier väljer ändå att bo kvar där nära sina landsmän. Det är viktigare än arbete. Och ifall många är arbetslösa och går på bidrag blir detta också en livsstil.  I förorterna som Rinkeby och Tensta i Stockholm är omkring 50 procent av männen och 40 procent av kvinnorna arbetslösa. Så såg det också ut i 38 förorter, som undersöktes i slutet av förra året. Nya invandrare vill ändå bo i dessa förorter, för där finns deras landsmän och där känner de sig hemma.
Skillnad i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda i olika länder.
Detta var för några år sedan och har eskalerat. Det kan ni se här.
Svenskar försörjer en befolkning som kommer från andra länder.

Kristen skola brann

Det var en misstänkt mordbrand som fick den kristna skolan Källskolan i Upplands-Bro att brinna ned till grunden i går kväll. Branden startade i en barnvagn bredvid skolan och spred sig sedan. Tjugofem brandmän bekämpade branden, men det var förgäves eftersom skolan snabbt blev övertänd. Där gick 100 skolbarn. Nu ska rektorn ha krismöte med kommunen för att se hur detta går att lösa.


Mordbrand mot kristen skola i går kväll.

tisdag 13 september 2016

Muslimska slöjor på modevisning i New York

Det är Anniesa Hasibuan som har skapat modehistoria genom att låta alla modellerna klä sig i slöjor och framträda under New Yorks modevecka. Modellerna ser ut som om de kom direkt från kalifens harem och som om de hade återuppstått ur något som fanns för sjuhundra år sedan. Det var vanligt att det fanns kristna kvinnor som togs och placerades i kalifens harem. Och fortfarande är det så att muslimer får ta sig fyra fruar. Detta sågs tidigare som något exotiskt, men numera kan även modeller klä sig om om de vore haremsdamer.  Slaveri är fortfarande en verklighet i världen. Även i Sverige anses kring 1 200 - 1 300 vara drabbade av den moderna formen av slaveri och detta sker då med invandrare.  Kring 30 miljoner slavar beräknades det finnas i världen för några år sedan. Ingen ska köpa sig före i välfärden

UPPDATERAT
Ingen ska kunna springa förbi köer och köpa sig före i välfärden. Det sade statsminister Stefan Löfven i dag vid öppnandet av riksmötet. Eftersom välfärden ibland är totalt obefintlig så är det inte mycket som det går att köpa sig förbi. Alla resurser har lagts på nytillkomna och han hoppade naturligtvis över att dessa går före automatiskt genom regeringens beslut. 

I landet övertas boenden av asylsökande istället för de handikappade eller pensionärer som bodde där förut. Sjukvården och psykiatrin går på knäna och det finns ingen hjälp att få om man inte slänger sig framför dörren där och säger att om man inte får vård så är självmordet nästa utväg. Men det gör ju inte timida svenskar utan de tiger och lider i tysthet. Bra karl reder sig själv.

Halva Värmdö vaknade häromnatten
när någon sprängde brevlådan
i Gustavsberg.
Symbol för hur det står till
i vårt samhälle.
Inget får vara ifred. Och samhället
är under attack. 
Regeringen prioriterar också välfärden före nya skattsänkningar, säger han. Det han egentligen ville säga var att nu höjer vi skatten för att vi måste försöka att hindra att välfärden går all världens väg. Han tycker det ska vara tryggt i Sverige, men är inte beredd att verkligen låta polisen får riktiga resurser. Det är helt riskfritt att köra i 200 kilometer i timmen på vägarna. Det finns ingen trafikpolis knappt längre. Alla skolor ska vara bra skolor säger Löfven. Ja det är väl önsketänkande. Skolan har inte varit bra på åratal. Först får de väl sluta att sätta vuxna tillsammans med småbarn. Kommunerna klarar inte av att leverera en likvärdig skola. 

Människor upplever Sveriges utveckling som negativ, men så tycker inte statsministern. Det går bra för Sverige. Löfven ser inga problem, men sex av tio svenskar gör så. Och naturligtvis ska vi gå över till miljövänlig energi först av alla i världen. Det ska satsas 13 miljarder i denna budget på miljö och klimat under de fyra kommande åren. Sverige ska också vara med i FN nu när flyktingpolitiken ska diskuteras och Sverige är med i säkerhetsrådet. Naiva Sverige hoppas fortfarande på att andra vill dela bördan Sverige redan har tagit på sig.

Global Deal heter detta som ska medföra bättre säkerhet, bättre arbetsvillkor, fackliga och sociala rättigheter. Bättre jämlikhet i världen. Lycka till! FN har inte riktigt den makten över länder och folk. Men det känns säkert härligt för Löfven att få framföra de här högtflygande idéerna och försöka förvandla hela världen till ett fackföreningars paradis. Kapital och arbete ska samarbeta heter det. Rena Saltsjöbadsandan. Men hallå är inte detta att gå tillbaka till det för vänstern förhatliga 30-talet?

16:11
Anna Ekström som blir ny gymnasie- och kunskapslyftminister tycker att det är mycket viktigt nu att de nyanlända till Sverige får en bra skola och också att vuxenutbildningen blir bra. Lycka till! Det finns inga lärare och eleverna har länge fått härja fritt. Skolan befinner sig i bottenläge så sämre kan det knappast bli.
17:10
Och den obildade ministern Anna Ekström citerar Julius Caesar på twitter när han sade Alea iacta est, vilket betyder Tärningen är kastad. Det var när han passerade floden Rubicon och resultatet blev inbördeskrig. Bra förebild. Julius Caesar levde för nästan 2 000 år sedan och var en av de som omformade den romerska republiken till ett kejsardöme. Han var en diktator som blev mördad till slut. Fantastisk bra förebild!

måndag 12 september 2016

Arbetslösa bland utrikes födda är 21,6 procent

Detta ska jämföras med inrikes födda där arbetslösheten ligger på 4,2 procent. Det är statistik från augusti i år. En skillnad som är omöjlig att förklara utan att ta med utbildning, vilket många som har kommit på senare tid inte har. Eller bara har gått i skolan så länge som nutida svenska pensionärer förväntades att gå i skolan i Sverige på 60-talet, dvs obligatoriska sju år för mer än 50 år sedan. Sedan kunde de gå ut och jobba för det fanns enklare jobb då. Och nu måste Sverige backa till den tiden för att de nytillkomna ska kunna arbeta och inte enbart gå på bidrag. I nyheterna på SVT kl 18.00 undvek de att berätta detta utan de sade bara att arbetslösheten ökar för utrikes födda. 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) säger att denna utmaning går att hantera. Det är hennes jobb att säga detta samtidigt som kommunerna får ta en allt större del av smällen från rekordinvandringen förra året. Sverige tog emot fler asylsökande, 163 000 personer, än något annat land av alla OECD:s 35 medlemsstater. De extra "välfärdsmiljarder" som kommunerna får ta emot av staten kommer inte att räcka till någon välfärd utan måste användas till att täcka underskott i kommunerna. De tio miljarderna skulle ge fler jobb, men skatterna ute i kommunerna motsvarar inte det stora invånarantal, som staten nu tvingar på alla kommuner.

Skattehöjningarna i kommunerna riskerar fortfarande att bli dramatiska, särskilt valåret 2018. Sämst till ligger Malmö, som beräknas behöva en skattehöjning på sex kronor till 2030 om inte staten och andra kommuner skjuter till pengar. Annars väntar stålbad för alla verksamheter i kommunen. Man måste då skära i personalkostnader, men problemet är bara att det ger ännu färre jobb i en redan fattig kommun, där socialbidragen ligger dubbelt så högt som i andra delar av Sverige. Skattekraften ligger på 85 procent av vad den gör i genomsnitt i andra delar av Sverige. 

Omkring 1,6 miljoner människor var födda utomlands år 2015 och bor i Sverige. 

Aftonbladet granskar hatet i Sverige

En artikelserie i Aftonbladet granskar nu hur hatet växte fram i Sverige. Vilket hat undrar jag genast. Jag ser mest förtvivlan omkring mig. Särskilt bland männen och det är inte så underligt eftersom propagandan går ut på att det alltid är kvinnorna det är synd om medan statistiken visar att om vi vill leva och ha det bra, om det är detta livet går ut på så har kvinnorna det bättre än männen hela tiden. 

Män tar ett större ansvar för allt i samhället och mår också sämre än kvinnor, vilket visar sig i skillnad i levnadsår i statistiken (80 år för män 84 för kvinnor), vilka som mest råkar ut för allvarliga arbetsplatsolyckor, vilka som dör mest på jobbet i dödliga olyckor, vilka som blir uteliggare, vilka som begår flest självmord, vilka som sitter mest i fängelse. Det är svårt att bli född till man helt enkelt för fortfarande har vi de gamla könsrollerna inhamrade i oss. Och allt som är negativt har med männen att göra. De ska bära upp världen och kvinnorna, men själva får de gärna gå under och bli nedsablade medan de dör.

Jag har kontakt med de unga i dag och bland männen så finns det en förtvivlan över tillståndet i landet. Det är lättare för kvinnor att få vård och bli omhändertagna för det är alltid mer synd om dem. Fortfarande är det chockartat att min sambo, som bara blev 57 år, inte fick leva längre. Han var mer utsatt för stress än jag och följde den vanliga mansrollen att man måste ta hand om sig själv och vara stor och stark och inte ville han söka hjälp hos sjukvården. Han hade alltid klarat sig själv och hållit sig frisk och aldrig varit sjukskriven (annat än för blindtarmen) och det ville han göra då han fick cancer också. Vi i familjen som är efterlevande mår naturligtvis dåligt nu och sämst mår yngste sonen. Han är omhändertagen av samhället för han ville också klara sig själv. Det hade han ju gjort i hela sitt vuxna liv. Männen i vår släkt är duktiga och har stora krav inifrån på sig själva. Ända tills det brakar.

Samtidigt behöver de kvinnorna, naturligtvis. Men yngste sonens sambo flyttade från honom när han mådde som sämst och han har fortfarande inte kunnat smälta detta. Det blev helt enkelt för mycket för honom. Han kunde inte ta in det. Hon klarade inte av sin kvinnoroll att vara omhändertagande mot den som stod henne närmast utan smet sin väg och är sambo med en ny partner nu. Så kan man inte göra. Man måste stå fast i den roll och i den människa man är och har blivit genom livet. Smiter man så får man börja om från början igen. Men hatet finns inte. Varken mellan dessa ex-sambos eller några andra i min närhet. Det är att göra det för lätt för sig. Det som finns är människor i Sverige som inte klarar av sina liv så bra. Och då menar jag inte bara de som slås ut i samhället, utan alla från regeringen och nedåt. Vi har inte längre några föreställningar om framtiden, som stämmer med verkligheten. Och det är bråttom att skaffa sig lite mer realism inför framtiden. För som det nu ser ut i det sönderfallande samhället. Så kan vi inte ha det.
Aftonbladets syn på Sverige.

lördag 10 september 2016

Mikael Persbrandt om droger

I går framträdde Mikael Persbrandt hos Skavlan och berättade hur bra hans liv nu är när han går på litium och har fått diagnosen bipolär. Hur många år tog det för honom att få denna diagnos? Han är 52 år. Och han är ändå kändis. Men nu hade han fått "frun" och barnen tillbaka och det var på riktigt. Den här gången. Det är en sorg, säger hans särbo Sanna Lundell, att det inte gick att upptäcka tidigare. Nej, det är så att man får förstöra sitt liv om man vill. Det är individens frihet i Sverige. Och Mikael Persbrandt har ju fungerat. Han är till och med en uppburen skådespelare. Inte behövde han en diagnos inte. 

Han dömdes till fem månaders fängelse för innehav av kokain år 2014, men det överklagades till hovrätten och det blev omvandlat till villkorlig dom och samhällstjänst i 75 timmar. Det kan man tycka är rättvist för en man, som var sjuk redan då, fast han inte hade fått sin diagnos. Man måste slåss för att få en diagnos, hänga på låset hos psykiatrin. Särskilt om man inte är kändis utan istället en vanlig ungdom. I Karlshamn i Blekinge har dubbelt så många pojkar provat narkotika på högstadiet i år mot förra året. De flesta provar cannabis. Omkring 8 procent har provat i år.

Det handlar om en förändring i attityden till droger i samhället och att tillgängligheten är större. Länge har det pågått en kampanj för att cannabis ska bli lika lagligt som alkohol i Sverige. Själv har jag aldrig förstått lockelsen med droger, men kan begripa att någon börjar i en utsatt situation. I Karlshamn har de fältgrupper och föräldrar som vandrar på stan. Hos flickorna på högstadiet i Karlshamn är det tvärtom så att användandet av droger minskar, men att psykiska sjukdomar hos dem ökar. Så hur ska vi som samhälle ha det? Jo i Karlshamn ska de undervisa om droger i skolan är det tänkt. Droger har människor använt i tusentals år, så det är nog bra att undervisa om dem. Men varför mår ungdomarna dåligt? Sämre och sämre för varje år verkar det. I vårt splittrade samhälle.

Droger handlar som alltid om pengar. Persbrandt ingick i ett nätverk där någon kunde ta hans mobiltelefon och beställa 15 påsar kokain för totalt 12 000 kronor. Hans telefonnummer fanns hos langarna och det var vanligt att han beställde för "10-15 lax", enligt buggade samtal. Skådespelaren hävdade envist att det inte var han som hade beställt detta. Kokainet levererades med taxi, men han hade inte beställt varken det ena eller det andra. Det är väl bra om han nu går på lagliga droger istället. Elva personer åtalades då för att ha smugglat amfetamin och kokain till Sverige.

För ett par dagar sedan fick vi veta att Fredrik, 26 år, hade dött av en överdos på ett behandlingshem i Mullsjö. Det går inte att klara sig undan droger någonstans i samhället. Det hänger som alltid på individen. Vad den gör. Samhället fungerar inte optimalt. Akrylfentanyl heter drogen som tog hans liv. Den kan vara 20 gånger starkare än heroin. Under det senaste året har 130 svenskar dött av denna drog. Den narkotikaklassades av regeringen i juli i år. Men det var för sent för alla dessa som dog. På boendet där Fredrik avled fanns ingen personal på natten. Han hade ångestsyndrom sedan tonåren. Ingen kunde hjälpa honom. 
Fredrik dog 26 år gammal av drogen akrylfentanyl.