torsdag 31 augusti 2017

Livstid för mord generellt

UPPDATERAT
Nu vill socialdemokraterna ha lika stränga straff som finns i USA för mördare. Ja vi är ju ett större invandrarland än vad detta emigranternas land numera är. Så livstid för mord kan vara rimligt. Redan förra regeringen försökte införa detta, men domstolarna drar sig för livstid, men om det blir generellt ett sådant straff kanske det går bättre att få bort skjutningar och knivhuggningar från gatan. 

Justitieminister Morgan Johansson (s) lovar att lagstifta om detta nu. Den tidigare skrivningen i lagtexten gjorde inte att straffen blev strängare, men nu ska det bli så genom att det står att mord ska ge livstid i normalfallet. Ja det behövs när en polis nu i dag blev oprovocerat överfallen av vad som enligt en poliskälla sägs vara en marockansk man, gatubarn, i 20-årsåldern vid Björns Trädgård vid Medborgarplatsen. Polisen blev överfallen bakifrån. Så fegt. Polisen fick åka ambulans till sjukhuset. Dock skadades han inte allvarligt och har fått lämna sjukhuset nu och gärningsmannen är gripen.
20:57
Sju av tio poliser upplever att utsattheten för våld och hot har ökat under de två senaste åren. Fullkomligt oacceptabelt! Björns trädgård har i åratal varit en otäck plats. Men nu har det accelererat till att det har funnits en hotbild här mot polisen under vår och sommar. 
1.9.2017
Det var en "17-årig pojke" som greps vid Björns trädgård vid Medborgarplatsen enligt SVT och flera andra medier. Han är anhållen på sannolika skäl för mordförsök på polisen.
17:02 
Polisen Ted Eriksson var den som skadades i går av den 17-årige pojken som kom från ett boende i Tyresö. Pojken vistas legalt i landet. Han har ett tillfälligt uppehållstillstånd enligt DN. Polisen Ted Eriksson finns på facebook och skrev enligt nedan: 

2.9.2017
Den 17-årige pojken har tolkbehov på dari nu när han ska häktas på lördagen. Det är ett av huvudspråken i Afghanistan. Han verkar således ej komma från Marocko eller vara ett gatubarn utan kan vara en av de 35 000 ungdomar, som kom hit för att få ett bättre liv. De som nu protesterar mot att de ska utvisas. 
15:35
Pojken är nu häktad på sannolika skäl för mordförsök på polisen. Han ska genomgå liten sinnesundersökning. Han är troligen 25 år gammal för det har han sagt till socialtjänsten.
9.9.2017
Den 17-årige pojken fick en flygbiljett till Iran och åkte dit samt möttes av sin pappa på flygplatsen, men sedan ville han åka till Sverige igen. Fast syftet när han åkte till Iran var att aldrig mer komma hit till Sverige. Han fick dock komma hit igen för han hade en öppen flygbiljett och han placerades på ett nytt boende. För det gamla fosterhemmet hade haft problem med honom. Hur fungerar Sverige? Och hur fungerar en familj i Iran? Om han nu är tonåring?
15.9.2017
Pojken har genomgått en liten paragraf 7 undersökning och verkar påtagligt oberörd av vad som har hänt. Han har inte förmåga att bry sig känslomässigt enligt psykiatern. När han blir tillfrågad hur gammal han är svarar han att han inte vet. Utredningen kommer fram till att denne afghan måste genomgå en större mental undersökning innan han kan dömas.

Janne "Loffe" Carlsson är död

UPPDATERAT
"Jag är bara vad man gör mig till" var rubriken på den artikel jag skrev för DN vid juletid 1983 om Janne "Loffe" Carlsson. Den finns i arkivet, men mer än så kan jag inte läsa för jag är inte medlem där. Har inte tillgång till mina egna artiklar längre. Men det var en intervju angående "Henrietta ska du också glömma" som Slas skrev. Den hade blivit film och fick strålande kritik. Jag minns att han kallade mig för "sin lilla fästmö" med glimten i ögat, men mycket mer kommer jag inte ihåg. Han var en kändis då och var det under årtionden. Det känns tråkigt att han har dött i cancer i levern. Cancer är en så vanlig sjukdom. Tyvärr.

Jag såg honom också på konserthuset när han spelade trummor när jag var ung och det är alltid trist när de man tyckte att man kände dör. Var och en av dessa tar en bit av ens hjärta med sig till andra sidan. Fast det betyder också att det blir en större och större skara i himlen, som kan välkomna en själv när det väl är dags. Han blev 80 år gammal. Vila i frid Janne "Loffe" Carlsson.
13:14
Men när någon går ur tiden så kommer det en ny och klockan 11:24 i dag kom det en prins eller prinsessa. Är inte offentliggjort vilket kön ännu. Men snart så vet vi åtminstone vilken tid prins Carl Philip ska hålla presskonferens. Både barn och mor prinsessan Sofia mår bra. 
16:09
Jodå det blev en pojke. En lillebror till tidigare storebror Alexander. Hela 3400 gram och 49 centimeter lång. Grattis till föräldrarna!

onsdag 30 augusti 2017

Prinsessan Dianas sista ord

Prinsessan Diana överlevde kraschen i biltunneln i Paris för 20 år sedan och hon kunde prata. Hon sade enligt den förste som talade med henne: "Herregud vad hände?" Det blev hennes sista ord till brandmannen Xavier Gourmelon, som höll hennes hand och lugnade henne med att de var där för att hjälpa henne. Hon fick syrgas. Men strax därpå slutade hon att andas och hennes hjärta stannade. Dock fick brandmannen igång henne igen. Och han trodde hon skulle överleva.

Hon fördes till sjukhus, men där dog hon i operationsalen för hon hade ådragit sig svåra inre blödningar. Om hon hade haft bilbälte hade hon troligen klarat sig för det gjorde hennes livvakt, som satt på passagerarsidan i framsätet. Han var den ende som hade bilbälte i bilen. Brandmannen visste inte att det var prinsessan Diana förrän hon hade tagits in i ambulansen och en av läkarna sade det.

Hon fick hjärtstopp igen när hon hade tagits till sjukhus efter 10-15 minuter. Hon var medvetslös och hon återfick aldrig medvetandet. Hennes hjärta kunde startas igen, men hon hade förlorat mycket blod och hade lågt blodtryck. Hon fick blodtransfusion och hon öppnades på höger sida för att läkarna skulle kunna stoppa de inre blödningarna. Blödningarna tryckte på hennes lungor och hjärta. Hennes skador var så svåra att hon avled vid fyratiden den morgonen den 31 augusti 1997. 

Jag såg vad som hade hänt på nyheterna på TV den morgonen. Det var en stor och allmän sorg för hon hade försökt att ändra världen och hon fick också stopp på de leksaker som egentligen var minor och som sprängde bort fötter och ben på barn. Hon gjorde vad hon kunde och varför hon skulle dö vid 36 års ålder kan ingen svara på, men naturligtvis hade paparazzi en del i skulden till hennes död. Hög fart genom en tunnel dödade både henne och hennes älskare Dodi Fayed. Den sommaren var jag krönikör i Aftonbladet, men låg inte rätt till i tiden för att skriva om henne. Någon annan hann före.


Prinsessan Diana avled efter kraschen i biltunneln i Paris.
Hon dog på sjukhuset.
Faksimil från Google

tisdag 29 augusti 2017

Finns inte 60 no-go-zoner i Sverige

UPPDATERAT
Vår migrationsminister ville inte träffa Norges migrationsminister när hon besöker Rinkeby och Sverige. Det är snart val i Norge och besöket i Rinkeby är en del i valkampanjen anser Hélene Fritzon (s), som är migrationsminister i Sverige och som säger att det är "nonsens" att det finns 60 no-go-zoner i Sverige.

Sylvi Listhaug är från fremskrittspartiet i Norge och är migrationsminister och ska titta på det svenska tillståndet i landet. Migrationsministern från Norge säger att hon är här för att lära och hon ska besöka Rinkeby för att ta reda på när Sverige tar emot för många asylsökande och misslyckas med integreringen. Hon menar att det har utvecklats ett parallellsamhälle på mer än 60 platser i Sverige. I Sverige är det informationskrig om huruvida det finns zoner eller inte och hur många de är.

Norges migrationsminister ville träffa Tino Sanandaji i Rinkeby, men han föreslog en lokal på annat ställe. Han ville inte befinna sig i Rinkeby. Sverige har tio gånger fler bilbränder än Norge. Det dödliga våldet i Sverige ligger på fyra gånger mer än i Norge. Skillnad finns i befolkning för Sverige har dubbelt så många invånare, men det borde inte vara så stora skillnader i brottslighet. Polisen i Sverige har aldrig använt begreppet no-go-zoner och därför kan man naturligtvis hävda att de inte finns. Antalet särskilt utsatta områden anses dock vara 23 till antalet. 

De 23 särskilt utsatta områdena präglas enligt polisen av obenägenhet att delta i rättsprocessen, svårt för polisen att fullfölja sitt uppdrag, narkotikahandel, gängkriminalitet, social oro och otrygghet, parallell rättsskipning och egna samhällsstrukturer, våldsbejakande religiös extremism. Hela 61 områden klassas av polisen som "utsatta" i juni i år och det är den siffran som Norge har tagit fasta på. Så det hela verkar vara en strid om ord och inte om vad som är verklighet.
30.8.2017
Finansborgarrådet i Stockholm kräver nu en ursäkt för att Listhaug besökte Sverige. Hon skulle enligt Karin Wanngård (s) sprida en osann bild av Sverige i valrörelsen i Norge och hon var både ledsen och arg över detta. I Norge är nu högern det största partiet och ser ut att gå mot en valseger om ett par veckor. Socialdemokraterna är andra största parti och såg ut att vinna valet tidigare. Tredje största parti i Norge är fremskrittspartiet.
1.9.2017
Den borgerliga sidan leder nu klart inför valet i Norge till Stortinget om tio dagar. Det sägs att Listhaugs besök gjorde att siffrorna för fremskrittspartiet steg.
måndag 28 augusti 2017

Den stressande Morgonstudion

Jag lyckades titta en smula på Morgonstudion i SVT eftersom den skulle vara ny och helt annorlunda än Gomorron Sverige. Jodå det var den. Som ett sportreferat hela tiden. Och det fungerade inte alls. Jag fick magknip av att sitta en kvart framför TV:n. Så ska inte morgonen börja. De lyckades avhandla regnet i Texas och Game of Thrones i rasande fart. Det är inte modernt att prata snabbt och stressa igenom allt. Den lugnaste jag såg var en sjuksköterska som stillsamt berättade om hur illa det var på sjukhusen i Malmö när de skjutna kriminella måste tas om hand. 

Nyheter behöver förmedlas med lite eftertanke och inte som om det var Aftonbladet. Helt uppenbart försöker denna nya Morgonstudio lite desperat vända sig mot ungdomen. Själv hade jag tröttnat på nyheterna från SVT redan tidigare och likaså TV4:s nyheter. Tittade aldrig på dem. Jag letar alltid reda på det jag vill på internet på morgonen. Och gillar facebook mer än vanliga medier. Är inte olik ungdomen alls där. Fast jag är 70plus.

Skönt att veta att jag slipper glo på dumburken också i fortsättningen på morgnarna. Och hoppas att den där skatten på TV går igenom så vi slipper sitta och betala en TV-avgift och få besök och bli jagade av Radiotjänst i Kiruna. Som jag har omtalat tidigare så är de värre än polisen. 

Martin Luther King avhandlades också för det är årsdag för hans tal nu. Jo jag såg det då. Och nu ska det vara "rasifierade" (hemskt ord) som pratar om det för annars blir det fel. Naturligtvis. "Fascismen" var det mest använda ordet där. Och det finns lika mycket här som i USA. Så klart. Jag väntade på att få höra att vi alla är rasister också. Nä det går inte att blanda Aftonbladet och sportreferat som ett nyhetsprogram. Och vänstervrida den svenska televisionen ännu mer. Jösses vad fel det kändes. Så tråkigt med icke grundade personer som håller i något som så desperat försöker vara nytt. Det minst stressande var faktiskt den vanliga nyhetssändningen. Där pratade de i normalfart.

Så var det dags för en nyhet att Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson hade avgått för hon ljög om när hon fick veta om skandalen på Transportstyrelsen. Och det kunde inte kommenteras i Morgonstudion utan snabbt över till sporten. Så jag fick gå över till internet för att ta reda på vad som hade hänt. Allvarligt att det inte går att lita på någon alls längre. Inte ens Stefan Löfvens närmaste kvinna. Nyheten om detta kom i går, men som sagt det var inte något som kunde kommenteras alls i allas vår statliga television. Det bara ramlade förbi. 

Och strax är det valår och den statliga televisionen har tydligt visat vilken sida de kommer att stå på under detta utmärkande och historiska år. Det år då sverigedemokraterna kanske blir största parti, för knappast ingen är längre nöjd med hur det ser ut i Sverige och proteströsterna blir fler och fler. Varken de nytillkomna invånarna eller de gamla känner längre igen sig i detta land, där de styrande har tappat greppet om vad som händer. Dessa politiska broilers lever i ett särskilt reservat och har under lång tid inte förstått hur det ser ut för vanligt folk.

André Pops och Karin Magnusson i Morgonstudion.
Tur att TV-skärmen är så stor att det går att se texten. 


söndag 27 augusti 2017

Efterlyst mördare i hyresrätt i Gustavsberg

Det är något allvarligt fel i det här landet och också i Värmdö där jag bor. Hur kan en efterlyst finländsk medborgare hyra en hyresrätt i Gustavsberg? Och hålla sig undan polisen sedan april i år? Det kanske inte är så märkligt eftersom vi har massor med utländska medborgare här. Men hur går det till då en hyresrätt går till en utländsk styckmördare istället för våra egna ungdomar? Har brottslingarna ett antal hyresrätter som de kan disponera? Han lär ha bott där sedan februari enligt grannarna. 

Det var den efterlyste brottslingen från Finland Markus Pönkä, som bodde där i hyresrätten och grannarna till honom trodde han var någon datanörd eller så. Han var efterlyst av Europol sedan i maj, men gömde sig således i det ombyggda Gustavsberg, där den gamla porslinsfabriken har försvunnit. På Värmdö byggs det som aldrig förr och kommunen är med i Stockholms bostadsförmedling, för våra egna ungdomar ska också stå i kö i sju år eller så.

Men en internationellt efterlyst brottsling kan alltså få bostad här nu. Det skulle inte ha kunnat hända för ett antal år sedan när bostadsförmedlingen fanns här på Värmdö. Ett av mina barn fick lägenhet när han ville flytta hemifrån efter att ha ställt sig i kö när han var 18 år. För då var bostadsförmedlingen här. Men allt ska vara större och innefatta hela världen och naturligtvis måste vi ge bostäder till de som kommer nya utifrån också. Markus Pönkä hade smitit nu från ett nytt fängelsestraff i Finland efter att han hade avtjänat 12 år för styckmord på en affärskollega. 

lördag 26 augusti 2017

Ska måla hela världen vit lilla mamma

Måla vitt? Jo det är så ett hus ska se ut numera. Vitt precis överallt. Utanpå och inuti. Vår önskan om en annan värld symboliserar nog detta. Hemma hos mig tänker jag behålla de mångfärgade rummen. I denna mångfaldens tid. Men i köket vill jag ha ett vitt golv. Det är målat så förut, för på vintern blir det aldrig riktigt ljust där, eftersom köket vetter mot norr. Vitt gör att det känns bättre. Jag målar lager på lager, för det behövs när det är vit färg. 

Jag ska måla hela världen lilla mamma. Jo det vore väl roligt om man kunde det, fast det skulle bara bli ytan då. Solsken önskas varje dag. Nej, måste regna ibland också. Just nu är det fortfarande för torrt där jag bor och träden håller på att ge upp sommaren. Men vitt måste väl vara rasistiskt nu i dessa politiserade tider? Uttrycker människor vad de är genom färg? Det mest brokiga årtiondet var 70-talet under min levnad och då var det politiserat åt vänster i Sverige.

Framtiden känns osäker. Inte för mig personligen utan för alla andra människor. Vi är så dåliga på att ordna våra samhällen. Det stökar så lätt till sig för ingen vet riktigt hur man gör. Förr i tiden flyttade folk bara till nya områden. Är inte längre möjligt för hela jorden är inmutad. Och i Danmark står någon raketforskare, knuten till Peter Madsen, och säger att vi som mänsklighet inte kan överleva på denna planet utan vi måste erövra rymden. Vansinne säger jag. Det är klart vi kan överleva här. 

Annars är det podcast som är det nya och komikern Aron Flam får per avsnitt in ca 25 000 kronor då han publicerar ett i veckan. Helt otroliga summor, men det är hans trogna fans som ger dessa pengar till honom. Han trodde att han skulle förbli fattig när han frilansade. Det är det vanliga för sådana yrkesutövare. Aron Flam menar att Public Service förstör balansen på marknaden, men är glad att han kan försörja sig på det han gör. Dock är det osäkert hur länge eftersom allt bygger på frivillighet.
Vitt, vitt ska det vara både inne och ute numera i hus och utanpå.
Är det symboliskt för vår tid?fredag 25 augusti 2017

Kinberg Batra avgår

Det var väntat att också denna partiledarkvinna skulle avgå. Moderaterna har det svårt i skuggan av sverigedemokraterna och det räckte med att Kinberg Batra sade att hon skulle bry sig om dem för att de var ett parti i riksdagen för att hon inte skulle platsa längre. Det är delvis journalisterna det beror av som gillar den regering som sitter nu. För journalistkåren har alltid varit en smula vänstervriden. 

Nu är det inte längre någon som förväntar sig att valresultatet ska bli något strålande med en ny partiledare, men det gick inte längre, som också Anna Kinberg Batra konstaterade. Hon gjorde ett genomarbetat och starkt intryck och inledde sin sista presskonferens med att gå igenom den politik som moderaterna borde ha fått gehör för, men när väljarna bara vill prata om partiledaren, om hennes stelhet och om hur hon är som person så känner jag igen det. För det bemötandet får man i allmänhet som kvinna, både från yttersta vänstern och just sverigedemokraterna.

Vårt demokratiska system går igenom ett slags ryckande hit och dit för det är inte totalt säkert längre att vi har demokrati så länge till. Många trycker på från olika håll för att istället för majoriteten ska minoriteter bestämma. Det är i många stycken redan så. Det etniska tänkandet kring alla frågor gör att majoritetsbefolkningen inte längre känner sig sitta på bestämmandestolen. Myndigheterna ger vika för massorna. Det är naturligtvis inte bra.

I nästa val kan antingen socialdemokraterna gå mer segrande fram, för att människor inte ser något alternativ, eller också kan sverigedemokraterna växa och bli inte bara andra utan första parti i landet. Proteströstarna kan dras till detta parti, som står för något annat än den gamla skaran av partier. Själv vet jag inte vad jag ska rösta på eller ens om jag ska rösta. Vi får se. Mycket kan hända än under valåret.

Här skrev jag att det inte gick att utestänga sverigedemokraterna. Decemberöverenskommelsen var helt bort-i-tok. Löfven uppförde sig som Putin då. 
Läget i moderaterna är rörigt minst sagt. 

torsdag 24 augusti 2017

Det blir bättre dag för dag

Nu börjar jag känna igen mig. Har börjat att försöka se ut som om jag inte var i sjunde månaden. Äter en måltid per dag och promenerar. Har gått ned ett par kilo på ett par veckor. Lagom takt. I kroppen sitter mycket känslor och jag vägde mindre när min sambo levde. Bra att komma dit! Annars är jag lika asocial som jag har varit förut. Det är svårt att bryta mönstret. Men man får väl vara eremit om man vill? 

onsdag 23 augusti 2017

Gränslös sorg efter Kim Wall

Kim Walls mamma Ingrid skrev för någon timme sedan på facebook att det är en gränslös sorg som har drabbat inte bara familjen utan också journalistkollegor runt om i världen. Det är Kim Wall, som har hittats i havet utanför Köpenhamn. Hennes kropp var styckad och bara torson är funnen än så länge. Så fruktansvärt att hon inte fick bli mer än 30 år gammal. Det är svårt och farligt att vara journalist, men vi andra får för det mesta bara dras med troll och hotelser. Kim Wall fick ge sitt liv i tjänsten. Vila i frid! Vi hoppas att det är bättre på andra sidan. tisdag 22 augusti 2017

Hat, kärlek eller kriminella som styr

Nu har jag provat att dels vara med i en 40-talistgrupp och sedan också en av de grupper som vill stå upp för Sverige på facebook. Jag gick ur den senare gruppen rätt fort för där mådde jag mest illa av vad som kom fram. Det stod mig upp i halsen till slut. Blir för mycket negativ information utan någon försonande intellektuell förklaring eller någon empati utan rent skäll på regeringen och annat nedgörande. För låg nivå helt enkelt. I 40-talistgruppen är jag kvar för där är människor kärleksfulla mot varandra och berättar historier om sina resor eller sjuka vänner, eller fräcka historier. Många mår fysiskt dåligt eller har förlorat sina anhöriga och de får medkänsla när de berättar. En del hälsar godmorgon och godnatt med vackra bilder. Bara det trevligt. 

För er som inte har kommit så långt i ålder vill jag berätta att när man är 70plus som jag så har mycket passerat under denna långa tid i ett människoliv så mycket är gammal skåpmat som kommer tillbaka i ny skepnad. Det som har utvecklats är tekniken för detta. De som var med i stå-upp-gruppen var yngre för det mesta och mer drabbade av den splittring som politikerna har utsatt vårt land för. Det är alldeles klart - också vetenskapligt - att en befolkning klarar inte att ta emot massor av främlingar. Det drabbar både de som anländer till området och den befolkning, som redan finns på plats. Det skaver och blir kulturkrockar.

Människor är sig lika sedan tiotusentals år tillbaka. Vi har likadana behov som grottmänniskor: kärlek, värme, mat och någonstans att bo och umgås. Förr i tiden för ett halvt sekel sedan var vi mer beroende av varandra. När jag var 20plus behövdes alla människor för datorerna hade inte tagit över jobben och vi arbetade tillsammans, för att bli klara med det som behövde göras. Ännu mera var det så på landet där jag var på somrarna. Bönderna var beroende av marken, naturen, vädret och varandra. Ännu fanns det inte så mycket maskiner och de som fanns lånades ut till varandra. 

Den perioden i Europas utveckling är till ända för länge sedan. Det som har hänt sedan dess är att jordens befolkning har mångfaldigats. Svältkatastroferna har varit legio sedan 1970-talet. Jorden klarar inte att försörja en så stor befolkning. Fast FN nu har deklarerat att 2030 ska ingen svälta på denna planet. Detta kan inte åstadkommas genom att andra världsdelars befolkningar trängs ihop i Europa. Det kommer enbart att medföra oroligheter, våldsamheter som vi redan ser och i slutänden massförstörelse en gång till av materiella tillgångar och människor. Vi är alla lika i värdighet och rättigheter "dignity" som det står i FN:s 1:a artikel om mänskliga rättigheter. Till svenska är detta felöversatt till värde. Vilket värde? Ekonomiskt värde? Där är alla människor olika och kommer alltid att vara det. Men värdighet kan vem som helst ha också när den är utan allt. Och stolta kan alla också vara. Trots allt.

Men att kriminella kan stoppa en bok är numera självklart. Maffian i Södertälje gjorde det. Boken om dem fick inte komma ut. De gjorde så att säkerhetsläget för Brombergs förlag blev ohållbart. Och förläggaren Dorotea Bromberg vek ned sig för denna gangstervärld. Tråkigt! Detta bovarnas paradis skulle inte ha funnits utan alla oroligheter i andra länder, som har gjort att det har skett en omflyttning. Och att maffian numera styr. Yttrandefriheten har alltid gränser. Men inte omflyttningen av människor inriktade på brott. Maffian i Södertälje kommer från Syrien. Brombergs förlag förlorade i ett slag sin värdighet och sin stolthet när det vek ned sig för kriminella. 
måndag 21 augusti 2017

Extremvänstern går fria för 44 miljoners rån

Rånet på Arlanda för 15 år sedan preskriberades i somras och nu erkänner låtskrivaren i Kartellen Leo "Kinesen" Carmona att han var med vid detta rån och planerade och utförde det. Sebbe Staxx var också med i Kartellen. De glorifierade våld och skrev om Jimmie Åkesson att han skulle dunkas gul och blå och hissas i en flaggstång. Ja det är som jag länge har hävdat att extremvänstern och yttersta högern kan ta varandra i hand. De är galningar allihop. Carmona är dömd till livstids fängelse för mord och har skrivit en bok ihop med en journalist. Den kommer i höst. Han vill ha PR för boken så klart. 

Timbuktu och Sebbe Staxx tyckte att det var höjden av komik då 2013 att ha med hot i en raptext. Förutom att slå Jimmie Åkesson gul och blå ville de lägga sd:are i koma. Sebbe Staxx twittrade också om att han ville tortera och döda sd-ledaren. För det dömdes han för olaga hot. Låten låg dessutom ute på SVT:s musiksajt, vilket försvarades av Eva Beckman som ansvarig utgivare. Timbuktu uppträdde på Nobelfesten i Norge och han fick ta emot pris av Fem i tolv-rörelsen då för sitt jobb mot rasism och främlingfientlighet. Socialdemokraterna delade ut priset.

Janne Josefsson tog upp det "goda våldet" våren 2014 i Uppdrag Granskning där Sebbe Staxx menade att det var rätt bara man gav sig på nazister och han klassade gästarbetare på väg hem från jobbet som nazister för att de råkade gå förbi en demonstration. De blev överfallna av Revolutionära fronten. Janne Josefsson fick äran att själv bli kallad nazist av en frilansjournalist som ursprungligen kom från Iran, precis som jag har blivit kallad det i år på twitter av någon galning. Janne Josefsson svarade att han är journalist. Detsamma kan jag säga. Plus författare då. 

I en debattartikel förklarade nio unga vänsterkvinnor då att de behövde Antifascistisk Aktion (Afa) och Revolutionära Fronten för det var så svårt att bedriva politik annars. De behövde våldet. Men förra året deklarerade Sebbe Staxx att han hade hittat Jesus så nu var allt okej. Den tidigare kriminelle gick hem till mamma och grät. Han kallade sig nu Sebbe Stakset och var helt omvänd. Jesus finner alla och omvänder dem. Hurra! Vilket gott slut. Sic! Han deklarerade dessutom att han nu älskade Jimmie Åkesson. Sic!
Kartellen byggde sin musik på våld och hat.
Nu har låtskrivaren Leo "Kinesen" Carmona
erkänt rånet på Arlanda som gav 44 miljoner.
Det är preskriberat. 

Faksimil från Google.


söndag 20 augusti 2017

Stefan Löfven talar inte på Medborgarplatsen

UPPDATERAT
Statsministern stod på Medborgarplatsen och talade varmt för flyktingmottandet i Sverige för nästan två år sedan. Då sade han att detta var människor som du och jag. Och han tog 3-åringen som drunknade i Medelhavet som exempel. Ren och oförfalskad propaganda för att kunna få hit så många som möjligt. Han skulle träffa Angela Merkel i Tyskland sade han och diskutera om hur EU skulle sköta detta. Han gick tillbaka till andra världskriget i talet. För där har en del politiker fastnat. Då var vi alla nazister enligt myten. Det skulle vi inte bli nu igen. Men numera talar han inte på Medborgarplatsen. Det är ett annat läge och ingen vill längre att alla flyktingar ska få komma hit och stanna i Sverige. Inte ens regeringen. 

De som driver på detta numera är extremvänstern på Medborgarplatsen. De vill att alla "barn" från Afghanistan ska få stanna och det skapar naturligtvis mer motsättningar i befolkningen. Det är vad kommunister alltid har velat att motsättningarna ska bli så stora att det blir revolution och att anarkin tar över. Men den tiden är förbi sedan 100 år tillbaka. Det blev aldrig någon revolution i Sverige. Kommer aldrig att bli. Och EU kunde inte hålla gränserna mot omvärlden intakta nu, som hade utlovats, och kan det fortfarande inte. Halva Afrikas manliga befolkning försöker fortfarande ta sig till Europa.

Regeringen diskuterar just nu hur de ska gå vidare från Medborgarplatsen hösten 2015 till ett annat Sverige där det blir lugn och ro inför valåret som kommer nu. Men det är redan för sent, vilket regeringen också inser, och går inte längre att hålla balansen mellan de som vill döda andra för att få stanna här och de som ömmar så för alla som vill stanna här. Det här är inte en upprepning av 1930-talet som har varit vänsterns älsklingstes. Detta är ett nytt årtusende. Terrordåden och morden eskalerar redan och det behövs som vanligt bara några sektgalningar för att dödandet ska bli massmord. 

Och hur är det nu med islam? Är det verkligen fredens religion när det går att omvända människor till terrorister genom imamer? Något liknande finns knappast i kristendomen. Istället är det i politiken det har funnits terrorister. Men islam blandar ihop politik och religion. Prästerna i kristendomen ställer sig inte upp och predikar mördande och att civilbefolkningen ska attackeras. Hur ska vi nu ta oss igenom detta? Inte genom att anklaga oss själva för att vara rasister och nazister. Det tror ingen på. Sverige har den mest toleranta befolkningen i världen. Och vi är ett större invandrarland än USA.

Stefan Löfven talade inte på Medborgarplatsen utan hade ett hejdundande 60-årskalas dit alla var bjudna utom sverigedemokraterna. När motsättningarna aldrig upphör i politiken kommer folket att stå ännu mer på det mobbade partiets sida. Det löses icke med kalas en månad efter att statsministern egentligen fyllde år. Folket var inte inbjudet. Så klart. Själv har jag suttit på kalas med vanligt folk där det alldeles tydligt har framgått att de flesta har fått nog. Det lär visa sig framöver. 
14:30
Stefan Löfven höll istället sitt tal i Eskilstuna och lovade fler miljarder än polisledningen vill ha. Kanske nödvändigt med terrorn nu igen i Åbo plus skjutningar under några dagar med tre dödsoffer. Alla unga män i 20-30-årsåldern. Sammanlagt åtta män har skjutits och mördats eller skadats i helgen. Nu kan poliserna få höjda löner och slipper sluta sina jobb. Och bli bättre på att utreda brotten. Hoppas naturligtvis regeringen. Regeringen måste kasta in miljarder för att sopa rent efter de egna och borgarnas tidigare misstag med att försöka låtsas att dessa nya svenskar måste komma hit, för annars finns det ingen som tar hand om oss alls. Nä, just det. Stackars oss 40-talister som måste hålla oss friska själva för vården finns inte som förut. Sjukhusen är upptagna med de kriminella istället. Vem vill söka sig till en akutmottagning, som kan stormas av anhöriga till kriminella, som tror att polis och sjukvård tar död på deras släktingar?
Barnen demonstrerar för att få stanna i Sverige.
Ibland tillsammans med sina mammor.
Faksimil från Google. 


fredag 18 augusti 2017

Upprepningens terror

UPPDATERAT
Nu är vi där igen: ett barn saknas efter terrordådet och släktingarna efterlyser Julian Cadman 7 år gammal från Australien. Precis som att 11-åriga Ebba Åkerlund saknades och efterlystes efter terrordådet i Stockholm. Ingen stad är längre säker för det småskaliga terrordödandet av oskyldiga människor. Galningar utför dem. De är inte psykiskt sjuka i vanlig bemärkelse utan helt enkelt hjärntvättade till att döda. Robotar utan empati, utan det som vi betecknar som mänskligt. Jihadister från Spanien och Afrika den här gången. 

Människor från 24 länder sägs vara döda eller skadade. Allt för att detta dåd ska uppmärksammas. Och vad vill terroristerna? Det är ett helt meningslöst våld som inte leder någonstans. Det skapar bara mer våld. "Vad våldet må skapa är vanskligt och kort. Det dör som en stormvind i öknen bort." Så skaldade Esaias Tegnér redan i början av 1800-talet. En allmängiltig och evig sanning.

Julian Cadmans mamma ligger svårt skadad på sjukhus, men pojken är inte funnen. Hans pappa reser från Australien för att hjälpa till att leta efter sin son. Mamman och sonen är från Sydney och de var i Barcelona för att vara med som gäster på ett bröllop. 
17:40
Så var det Åbo också. Vet inte längre vad man ska säga. Gärningsmännen ropade Allahu Akbar förstås.
19.8.2017
En kvinna som var ute med sin halvårsgamla bebis knivhuggs och dödades. Ingen vill berätta hur det gick för bebisen. Dödades den också? Allt som sägs är att en del försökte ta hand om kvinnan och några om hennes bebis. Två personer säger medierna mördades. Det är allt. Polisen håller presskonferens i Finland klockan 14 och detta utreds nu som ett terrorbrott. En 18-årig marockan är misstänkt precis som att marockaner genomförde terrordådet i Spanien. Är det då extra synd om marockaner? Nej inte särskilt. Men närmare 99 procent av alla i Marocko är muslimer. 
20.8.2017
Nu är det officiellt att Julian Cadman är död. Han föll offer för terroristerna. Vila i frid lilla pojke! Hälsa till änglarna. Och ha det så gott i himlen. Mina tankar är hos föräldrarna och resten av släkten.
Sjuårige Julian Cadman från Sydney i Australien
är rapporterad saknad.
Faksimil från Daily Mail. 

torsdag 17 augusti 2017

Klanen Sahindal måste stoppas

UPPDATERAT
Inte nog med att Fadime Sahindal, som mördades av sin pappa år 2002, har blivit dödad utan nu har också det senaste hedersmordet utförts av samma klan. Då mördades en man, som vägrade att ta sina döttrar av daga för att de hade hälsat på män genom att ta dem i hand. Både den mördade pappan till dem och mördaren är släkt med Fadime Sahindal. Tidigare i år dömdes en annan släkting till Fadime Sahindal för att han hade mördat sin ex-frus nya sambo. 

Alla dessa mord har varit hedersmord, således det som inte ens existerar i Sverige om man ska tro vad vänsterpolitikern och feministern Rossana Dinamarca hävdade så sent som förra året. Hon omfattar samma tro som Gudrun Schyman att alla män är mördare och misshandlare för att de är födda till män. För alla män är som talibaner har Fi:s ledare påstått. De där damerna är inte riktigt kloka i huvudet helt enkelt som vill dra alla män över samma kam.

Nej det går inte att göra så. Män föds inte till varken våldtäktsmän, misshandlare eller mördare. Lika lite som kvinnor gör det. Mannen som utförde det senaste mordet utanför Falun vid Grycksbo var också tvungen att dricka sig ordentligt berusad innan han kunde göra detta. Det gäller att hjärntvätta sig rent fysiskt för det räcker inte ens med den hjärntvätt som religion och kultur står för. Han säger nu att han är "ledsen och ångerfull". Jovisst, det tror vi alldeles säkert vi naiva svenskar, som inte är kurder eller är aleviter. Alla aleviter i Uppsala lär vara släkt med varandra. Det är ett Kurdistan i miniatyr med omkring 7 000 medlemmar. 
11.12.2017
Metin Sahindal får 13 års fängelse för mordet och ska utvisas på livstid enligt hovrättens dom. Dock kan det inte fastställas att det var hedersmord enligt rätten.

Här skrev jag tidigare i år om hederstänkande. 

Här om när kusinen till Fadime Sahindal,  Kim Sahindal fick livstid i maj i år för mord. 

Här skrev jag om mordet på Fadime Sahindal. 
Den mördade Fadime Sahindal är släkt med den senaste mördaren i klanen.
Faksimil från Google. 

onsdag 16 augusti 2017

President Jefferson hade slavbarn

De kravaller som har uppstått nu för att sydstatssymboler ska bort i Charlottesville, Virginia i USA är kanske början på något mer. President Washington och president Jefferson hade slavar och president Jefferson hade sex barn med sin slav Sally Hemings. De hade ett förhållande som varade i 38 år tills presidenten dog. Så kunde det gå till på den tiden.  

En soldatstaty revs ned i går i Durham i North Carolina. Det var en bronsstaty av en soldat ur den sydstatsarmé som förlorade inbördeskriget på 1800-talet. USA har ett förfärligt förflutet genom slavhandeln, som gjorde amerikanarna rika. Och inbördeskriget tog många unga amerikanares liv. Kring 630 000 militärer dog. Numera är inte de svarta näst största folkgrupp i USA efter vita, utan det är de med mexikanskt-spanskt ursprung. Vita människor är drygt 70 procent av befolkningen. En vit högerextremist körde rakt in i folksamlingen i Charlottesville i lördags och dödade en 32-årig vit kvinna. Totalt meningslöst.

Att USA:s förste president George Washington hade slavar är också ett faktum. USA byggde på att en del av befolkningen ända fram till slutet av 1800-talet fick slavar skeppade till landet från Afrika. President Washington kom ursprungligen från England. Han blev rik markägare genom att hans far och bror dog. Slaveriet var fundamentalt för att han skulle kunna bevara sin rikedom. Hans ihopsamlade tillgångar skulle i dag vara värda kring 3,5 miljarder.  Han är USA:s rikaste president genom tiderna. Nummer två bland de rikaste presidenterna var Thomas Jefferson som dock hade mindre än hälften av Washingtons ekonomiska resurser. 


President Thomas Jefferson och slaven Sally Hemings hade en kärleksaffär
som varade i nästan fyra decennier. 

tisdag 15 augusti 2017

Käbbel om kvinnors sexualitet

Jag har ingenting särskilt varken emot eller för Katerina Janouch eller vänsterpolitikern Rossana Dinamarca förutom att de båda verkar gå in för att spela galna kvinnor. Nu har de rykt ihop på twitter av alla ställen och polisanmälning från Rossana Dinamarca gentemot Katerina Janouch är det senaste. Janouch har nämligen twittrat om Dinamarca och detta har resulterat i att hon får ta emot hemska kommentarer. 

Hur orkar de? Men de putsar båda på sin respektive ihopsnickrade framtoning i verkligheten förstås. Ju skevare och absurdare desto bättre för det väcker uppmärksamhet. Och Rossana Dinamarca är nu så hotad och förtalad genom de kommentarer hon får motta att hon polisanmäler. Och vad ska polisen göra? Låsa in Katerina Janouch? Tänk att det inte finns bättre saker att ägna sig åt än att hålla på med sånt här käbbel.

Polisanmälningen kom efter bilden nedan som Dinamarca glatt ställde upp på för två år sedan när Nyheter24 utnämnde henne till Sveriges sexigaste politiker. Varför går inte den att återpublicera? Och varför ställde hon upp på detta om hon inte står för det? Men Katerina Janouch krävde tidigare i år att hon skulle få träffa regeringen och diskutera hur Sverige såg ut. Jag skrev om det här och då tyckte jag att hon hade fått storhetsvansinne. Hon slår som en slugger även om hon förlorar uppdrag. Det är viktigare att verka galen och knäpp tydligen.  

Rossana Dinamarca är extrem åt ett annat håll och tror inte att något hedersförtryck existerar i Sverige. Det skrev jag om förra året här. Dinamarca tillhör den vänster som säger att halva världens befolkning är förtryckare gentemot det kvinnliga könet och därför finns det inget särskilt hedersförtryck. Utan män bankar på och slår ihjäl med samma varma själ bara för att de tillhör ett av könen. De här båda kvinnorna skämmer ut mitt eget kön. De har ju positioner i samhället. Än så länge. Kan de inte vårda sina respektive varumärken på ett bättre sätt? Det här sättet förlöjligar bara oss kvinnor. Jag skäms över er båda!
För två år sedan var Rossana Dinamarca så här stolt över att hon var sexig. 
Faksimil från twitter.

söndag 13 augusti 2017

Berättelsen om världen

Vi har inte längre någon stor gemensam berättelse om världen. Samhällena faller sönder och det hänger på var och en av oss att ta oss igenom detta och skapa den värld vi själva vill ha. Ett program på Discovery Channel, som jag såg i går, berättade om psykisk sjukdom. Människor som står utanför en grupp blir lättare psykiskt sjuka. Minoriteter drabbas hårdare. Förutom en genetisk faktor så är städer en orsak. Migranter drabbas oftare. Det är skadligt att byta miljö för ofta. Hjärnan omvandlas av upplevelser och till sist skapar den en egen verklighet för att fly den verkliga. Övergrepp i barndomen är en stor orsak. 

Schizofrena fick hjälp i programmet att prata med sina röster i huvudet genom att en vetenskapsman skapade en elektronisk bild av rösten och lät den prata med den slags röst som den sjuke upplevde att den hade. Sedan satte sig vetenskapsmannen och pratade med den sjuke genom denna elektronik. Till sist förstod den sjuke att den skrämmande rösten, som hotade och nedvärderade den sjuke, helt enkelt försökte varna människan för den farliga världen. Rösten i huvudet plågade inte individen för sin egen skull utan det var ett desperat sätt att skydda den sjuke.

De mest sårbara och utsatta människorna blir psykiskt sjuka, men vårt samhälle kan lära sig något av dem. Var går gränserna för oss biologiska varelser? Den stora berättelsen om världen åtminstone i Västvärlden och Europa är just nu att alla måste få vara med. Det är motsatsen till vad som pågår i Nordkorea eller har förekommit i alla diktaturer i världens historia. Där människorna inte får frihet. De ingår i en gemenskap som bestäms av den minsta gemensamma nämnare som en diktator väljer. Av rädsla för friheten. Men total frihet skapar också sjukdom. Det blir anarkistiskt kaos. Alla behöver höra till. Barn behöver rutiner. Vuxna människor skapar själva sina rutiner om de är friska, men har utrymme för frihet inom sina skapade gränser. 

Det är så lätt att se det här i det tyska riket under nazismen där en konstutställning med degenererad konst ställdes ut i München i juni 1937. Där skulle människor förfasa sig över vad urspårade människor hade framställt som konst. Konsten som var godkänd visades på en annan utställning. Det var motiv från klassisk antik och 1800-talets salongs- och historiemåleri. Det skulle var enkelt och igenkännbart och temat skulle vara utan problem. Konsten skulle vara politiskt och ideologiskt uppbyggande, optimistisk, trösterik och beskriva en samhällelig utopi. Exakt så ser det ut i alla diktaturer. Också kommunistiska.

Det var ett sätt att behålla kontrollen över människorna och inte släppa loss den stora "slamfloden" som Freud beskrev det undermedvetna. C G Jung konstaterade dock att hans förebild Freud själv hade en sexualneuros. Jung gick vidare och ville förena själ och kropp. Inte bara ta hänsyn till det fysiska utan också ta in det andliga. Där står vi fortfarande och stampar mellan logik och vetenskap som tar hänsyn till det fysiska och materiella. Det som går att ta på och det som människor också består av själen, det andliga. Som vill leva med. Men är mer ogripbart. Kampen för att få balans mellan dessa delar i människan utspelar sig ständigt i människans historia.  

Just nu håller vi på att ersätta religion med något annat. Religion är skapad av män för män i vår värld. För att hålla andra människor på plats. Religion är ett sätt att hålla människor kvar i en grupp och ge dem propaganda för att kontrollera människor. Det är själens diktatur. En fri människa kan själv bestämma vad hon vill tro, om hon vill tro på något, och hur hon vill gå vidare och skapa balans mellan kropp och själ. Vad som helst duger för en tro. Och även vetenskapliga dogmer kan bli föremål för tro. Just nu tror vi på att världen förändras negativt klimatmässigt och att det är vårt fel.

Eliten i ett land upprätthåller tron på olika saker. Det gäller att ha en övertygad skara av ett visst antal människor, som har utbildning och en ställning i samhället. Att tron kanske inte är sann upptäcks inte förrän senare. Och då har redan den elit det gällde gjort karriär på detta, blivit berömd och samlat på sig materiell rikedom. Just nu regnar det utanför fönstret. En välsignelse för det är så torrt. Allt väder skylls numera på klimatförändringar. Torka, översvämningar, kalla vintrar och varma. Allt är vårt eget fel. Det är en hybris för mänskligheten har makten över denna planet. Tror vi. 

I TV4 sitter just nu Johan Gustafsson och berättar ännu en gång hur det var i nästan sexåriga fångenskapen med Al Qaida. Han beskriver att i början när han trodde att han skulle bli avrättad ville han inte längre se på omvärlden. Han slöt sig inom sig själv och tänkte på det viktigaste i sitt liv: familjen. Han var med sin familj inombords när han trodde att de skulle skjuta honom iklädd orange dräkt. Sedan när han hade nått detta nolläge kunde han börja planera framåt, hur han skulle bli fri.
Johan Gustafsson berättar ännu en gång om hur det var att
vara fången i en sekt.
Ungdomar från öknen enspårigt inlärda i extrem propaganda.
Hans syster Victoria berättade också.  
lördag 12 augusti 2017

Först i kön

Både till affären och tillbaka låg jag först i kön i dag. Det berodde förmodligen på att jag höll hastigheten i stort sett. De 50 km som det är på vägen, men alla är vana att köra minst 60 för det finns inga trafikkontroller på lördagar. Fortfarande är det kö hela tiden åt båda hållen de kilometrar man måste åka för att handla relativt billigt. Det är stockholmarna som är här, men nästa vecka börjar skolorna så då blir det antagligen lite lugnare. 

Värmdö är ett speciellt ställe där jag har rötter sedan åtminstone 1800-talet som jag har berättat förut. Båtsman Anders Efling Ahlgren föddes den 29 december 1795 och tillhörde båtsmansregementet i Södra Evlinge Rote på Ingarö. Hans dotter var Ann Sophie Ahlgren född 1 oktober 1822. Hon dog 1852 i barnsäng när hon födde tvillingar i Gustavsberg. En av dem levde i tre dagar, men den andra Wilhemina Pettersson överlevde födseln den 25 maj 1852 och fick i sin tur Alma Johanna Larsson, min mormor, den 28 november 1878. Hon föddes på Hässelbyholms ägor i Snickartorp i Södermanland så då hade familjen övergett Gustavsberg. Min mamma föddes 1924 och jag efter kriget 1945.

När jag var liten hade mina föräldrar tomt på Ingarö för där bodde också mormors syster Elvira och min mammas kusiner på somrarna. År 1976 flyttade jag till Värmdö permanent och nu bor jag sedan 30 år i Torsby på Värmdö. Det har alltid varit skönt att lämna stan för att åka hit ut. Min släkt på min mammas sida har aldrig varit rika. De var egendomslösa torpare och min mamma hade nio syskon. Detta var i början av 1900-talet och socialdemokraterna, som var släktens parti från 1950-talet och framåt försöker i dag upprepa det som hände för hundra år sedan genom import av nytt, friskt blod från andra länder.

Det är mycket oövertänkt för vi lever inte i samma samhälle som då, vilket även socialdemokraterna fick upptäcka i slutet av 2015 när de ströp importen av människor. I vårt välfärdssamhälle blev det helt enkelt för dyrt med nya invånare, som skulle ha det lika bra som vi andra genast när de kom hit. Vi andra hade jobbat i ett par hundra år för att nå dit. Det var enkel ekonomi, men socialdemokraterna har aldrig varit bra på den sortens matematik. De tog helt enkelt omkring 5 000 kronor i månaden från min familj med barn när de år 2003 tog bort sjukpenningen från alla, som hade varit arbetslösa innnan de blev sjuka. Vi som tillhörde 40-talisterna var så rika ändå. Det tyckte särskilt Pär Nuder som kallade oss för köttberg, som han skulle föda år 2004. Både han och Eneroth är födda på 60-talet.

Jag påpekade detta för Tomas Eneroth då (numera infrastrukturminister), men han förstod inte eller låtsades inte begripa. Han trodde jag var sjukpensionär. Inte att jag hade sjukpenning. Jag skriver om detta i min första bok Ett Sekel av Tystnad, utgiven 2006. När jag skrev då 2005 till riksdagen hade de sparat in 63 000 på min familj, vilket var en förmögenhet för oss, men inte för sådana som Tomas Eneroth för det var en och en halv månadslön då för dessa som satt i riksdagen. Eftersom min sjukpenning togs bort så blev pensionen också låg. 

Klasskillnaderna har inte blivit mindre, men tack och lov har vi kunnat behålla vårt hus, som vi själva har byggt. Det är åtminstone en liten utveckling under de mer än 200 år som släkten på min mammas sida har kämpat här i landet. Men det krävdes att min sambo, som dog i cancer, hade en livförsäkring. Annars hade jag fått lägga ut huset till försäljning dagen efter att han dog. Lita absolut inte till samhället. Ta hand om er själva!

Om man ser samhället som något som ska understödja de som har bott här länge, arbetat och byggt landet så har Sverige gått åt pipsvängen, som Astrid Lindgren skulle ha sagt. Fortfarande ses pensionärer som en belastning, fast det är en social försäkring, precis som sjukpenningen och sedan jag skrev förra året om oss i Expressen har antalet fattigpensionärer ökat. Omkring 435 000 pensionärer har nu en inkomst efter skatt under 13 000 kronor. EU:s fattigdomsgräns ligger på 12 100 för år 2017. Annika Strandhäll från Värmdö är ansvarig socialminister för detta. Hon har en lön på minst 130 000 kronor i månaden och kan inte begripa det här. Hon som är född på 70-talet och hade en deklarerad inkomst på mer än 1,5 miljoner år 2015. Svindlande!

Här är jag och en del av släkten på släktträff för några år sedan.
Vi är glada trots allt att vi har överlevt och har varandra. 


torsdag 10 augusti 2017

En stark berättelse

UPPDATERAT
Johan Gustafsson hade beslutat sig för pressträff sex veckor efter frisläppandet från sekten i Mali. Han beskriver denna grupp själv så. Då hade han suttit fängslad i nästan sex år sedan år 2011. Ja vad har hänt sedan 2011? Jo IS har blivit stort och sedan gått tillbaka igen. Gruppen i Mali hängde på IS, men lämnade sedan igen. De analfabetiska ungdomarna i öknen har inte någon vidare framtid och kan lika gärna hoppa på sådant här. De får gratis mat, bilar, mobiler och kalashnikovs. Så beskriver Johan Gustafsson deras liv. Ungefär så som våra egna ungdomar i no-go-zoner i Sverige kan betecknas. 

Han är en klok man. Det hör man och han har bearbetat det första svåra året under de kommande mindre svåra då rutiner och vardag tog över, säger han. Och han hade planer. Det var viktigt att ha ett schema och att ha något hopp inför framtiden. Han tränade och försökte rita en karta över stjärnhimlen, vilket intresserade hans kidnappare. De flesta av dem tror att jorden är platt. Han försökte till och med fly en gång och gick i två dagar innan han blev upplockad igen. Både en lättnad och en besvikelse. För han hade gått rakt mot ingenting. Dock slapp han straff för det. Han hade konverterat till islam för att eventuellt få fördelar av det och fick gå fritt i lägret, men hotades med kedjor ifall han försökte fly igen. Dessa turistfångar var mer värda för terroristerna som levande.

Jag tänker att det har varit ett stort utbrott av denna manliga ungdomliga krigarinstinkt nu igen i världen. Denna gång styrd av muslimska imamer. Unga män ska göra något slags lumpen för de har i generna att kriga. De behöver skolas in i samhället mer eller mindre hårdhänt. Men här har ungdomarna istället förletts av galningar som jag ser det. Tänkte på det när jag såg programmet på SVT om vikingarna, som kom till Valhall om de hade dött i strid. Medan kvinnor, män och barn som inte hade dött så kom till Hel, som var den tidens helvete. Detta var på tusentalet och den muslimska världen har i långa stycken inte kommit mycket längre än så. 

Det var skönt att pressen på plats inte hade samma inställning som när Martin Schibbye kom hem från Etiopien. Då var han hjälten som hade avslöjat hur det verkligen gick till där i Afrika. Och han fanns i lokalen nu också för att höra Johan Gustafssons berättelse. Men eftersom Johan Gustafsson inte har något intresse av att göra vänsterpolitisk karriär i media på sin berättelse var han mycket mer sansad under pressträffen. Han berättade rakt och sakligt. Det var en oerhörd lättnad att bli frisläppt, sade han och det gick på "en sekund" jämfört med alla de år han satt fången. Polisen från Sverige hämtade honom i Afrika och utrikesminister Margot Wallström mötte honom på Arlanda och ledde honom till familjen. Han vet inte om Sverige har betalat någon lösensumma för honom.
21.6.2018
Johan Gustafsson får nu det största belopp som går att få från Brottsoffermyndigheten 1,1 miljoner kronor. Det är han väl värd. 


onsdag 9 augusti 2017

Det blå huset

Råkade vakna tidigt i dag och såg reprisen på Det blå huset om mamma Ulla och sonen Jens, som bor i det blå huset i Småland. Det är en dokumentär gjord av Kalle Segerbäck, som bodde som liten bredvid detta hus och som alltid hälsade på, för här fanns lugnet och tryggheten. Kalle Segerbäck hade det inte lika lugnt där han bodde med sina föräldrar tvärs över ängen i det gula huset. 

Ulla är 91 år gammal nu, var 90 när filmen spelades in och hennes son Jens har hunnit att bli 56 år. De knogar på precis som de alltid har gjort. Ulla som är krokig och inte går så bra längre och sonen som råkade ut för en bilolycka när han var 33 år och sedan dess är handikappad. Han är förlamad i vänster sida, men har ändå en elektrisk firma och sköter det mesta själv. Det är en förnöjsamhet och glädje över de små sakerna i vardagen i livet som strålar ut från mor och son. Kylskåp fick de först 2015 och elspis vill ingen av dem ha ännu i köket. Det hade gått bra med källare som kyl fram till dess. Och de har fortfarande bara vedspis. Samtidigt som robotgräsklipparen kilar omkring i trädgården.

Jag känner igen det för själv tillbringade jag sex av min barndoms somrar hos mor och far i Blekinge. Hos Hugo och Ingeborg Nilsson i Helgarum utanför Jämjö. Där var det likadant. Denna strävsamhet och det dagliga slitet där man aldrig fick någon semester utan det alltid var att gå upp tidigt och ta hand om korna, grisarna, fåren och hönsen. Vi var inte deras barn eller släkt, men de sade till oss, min lillebror och jag att vi skulle kalla dem mor och far. 

I min egen släkt var det mer rörigt, mer kringflyttning och uppbrott. Mer envishet och samtidigt uppror. Där har inte funnits denna trygga lugna tillvaro på närmare hundra år. Då min mamma växte upp på torpet i Kärrbo i Västmanland. Hon själv förmedlade den trygghet hon hade fått med sig från barndomen trots att hennes mamma gick bort när hon var tio år. Samtidigt som det fanns en rastlöshet hos henne, en längtan efter utveckling. En ambition att bli till något mer.

Kalle Segerbäck har jobbat en del med Tom Alandh, som är i min ålder. Filmandet är inte så stor del kreativitet säger Kalle Segerbäck utan det är mycket kringarbete. Och det är illa när ett minneskort skickat till Sveriges Television inte går vidare in i produktion utan försvinner spårlöst. Det har hänt. Han vill visa fram Ulla och sonen Jens som goda förebilder. Han är som han säger väldigt partisk när han gör detta. Det är bra. Som tittare tycker man om dessa båda, som kämpar på och tar en dag i taget. Så länge det går. Just partiskheten går fram genom att man känner att här bottnar filmaren. I den här miljön.

Själv har jag återskapat den miljö som fanns i Blekinge under min barndoms somrar. Jag bor på landet i en lugn bygd och har gått in för att vara klippan i släkten. Att aldrig flytta, även om det kanske bara blev så. För att jag trivs här. Precis som Jens säger om sin egen hembygd. Han har sina rötter där precis som att jag har mina här. För mig går de fyra generationer tillbaka på min mammas sida i kommunen. Här finns dock alla bekvämligheter även om jag också har behållit den gamla vedspisen. Behövs när smällkalla vintern slår till.
I det blå huset bor fortfarande mor och son.
Sonen är född här för drygt fem årtionden sedan.
Och han vill nog aldrig flytta. 


tisdag 8 augusti 2017

I dag skulle min mamma ha fyllt år

Hon skulle ha blivit rätt åldersstigen om hon hade fått leva, men hon dog redan 1968, 43 år gammal. Jag minns att jag hade börjat tänka på hennes kommande födelsedag då innan jag hittade henne död den 19 juli när jag kom hem från sommarjobbet. Vi bodde fortfarande i den lilla tvåan på 60 kvm i Björkhagen tillsammans. Hon skulle ha blivit 93 år i dag. Inte många lever så länge, men hennes bror Evert blev 96 år. Hon dog först av alla de tio syskonen. 

Jag har ägnat mig åt annat skriveri de veckor jag inte har skrivit här - den längre varianten som kräver tystnad och vila från det dagliga slitet med nyheterna - och hållit reda på mina nattliga drömmar en del. När jag drömde att min sambo Olle hade tagit hand om yngste sonen och att de var tillsammans vaknade jag med tårar i ögonen. Jag drömmer rätt ofta om Olle fast han dog den 5 december 2014. Men han bor nog fortfarande här. Eller hälsar på. Nu försöker han nog kompensera en del från andra sidan att han inte alltid var tillgänglig för sina barn. Han var arbetsnarkoman och jag tog hand om barnen mer än vad han gjorde under de dryga 30 år vi fick tillsammans.

Har funderat på hur livet kan gå vidare för mig, men kanske gör det inte så riktigt. Inte på samma sätt som det gör för ungdomar. Jag är rätt mätt när det gäller världen och äventyr där ute. En äldre väninna jämförde sig med Brigitte Bardot och att hon hade sagt att höjdpunkten var vid 40 års ålder, sedan gick det bara utför. Jag invände och sade att visst fortsätter vi att utvecklas psykiskt och mentalt samt andligt. Men för en del är kroppen allt. De har inte kontakt med någon själ riktigt utan tror att allt är yta och materiellt. De får ibland sina smällar av ödet eller vad man nu vill kalla det.

Alla människor råkar ut för svårigheter och det ingår i livet för att vi behöver utvecklas på alla plan. De är till för att väcka oss, fast vi ibland tycker att nu räcker det. Jag tänker på Anders Borg som ju fick så mycket stryk offentligt fast det uppenbarligen var självförvållat. Någon del av honom ville tydligen hoppa av finanskarusellen där han har befunnit sig. När det gäller det materiella är kvoten välfylld för honom. Han blir strax 50 år och då är det eventuellt tid för en smula eftertanke. Hans val av partner sedan 2015 Dominika Peczynski visar att där finns något annat inom honom. Hans barn är inte vuxna riktigt ännu. Sonen är dock myndig medan de båda tvillingdöttrarna är yngre tonåringar.

I går skrev Realtid om Anders Borg. Trodde Anders Borg att han var på ett bunga bunga party med Berlusconi? Min sambo hade sin senaste anställning där som redaktionschef, men slutade innan han blev sjuk i cancer. Hur man ordnar sitt liv är upp till var och en av oss och han sade bland annat till mig i början av sin sjukdom: Men jag har livförsäkring. Det var absurt att säga så. Jag svarade förstås att det var bättre att han blev frisk och levde. Men det blev han aldrig utan det gick utför. Också för att han först inte ville ta emot konventionell behandling. Han hade aldrig varit sjuk utan alltid kunna ordna så att han blev frisk på egen hand. 

I grunden vet vi ingenting om våra liv. Inte vad de betyder eller vad de går ut på. I går såg jag reprisen på En natt på slottet från 2015. Där var Anna Book, dansarna David och Malin Watson samt Biggest Looser-vinnaren Hristos Adoniadis. Hade bara hört talas om Anna Book tidigare. De var intressanta för att de hade så djupa sorger att bearbeta. Och de fick svar på sina frågor om sina döda anhöriga. Plus hur karriären skulle gå vidare. Programmet går att se här för de som har TV4 Play. 

För mig själv flyter gränserna mellan den här jorden och något annat. En annan tillvaro. Det gör ingenting alls. Kanske har jag alltid varit sådan. Jag vet inte. Är förankrad i det fysiska genom huset och trädgården där jag bor och genom alla mina levande släktingar. Men samtidigt så har jag intresserat mig för sådant som Agnes Cecilia, en film av Anders Grönros. Det blev så att en av mina sista artiklar på DN blev om denna film inför att han skulle delta i Guldbaggegalan då för en massa år sedan. Jag kände på mig att han förtjänade en artikel. 
Fjärilsbusken överlevde vintern och döljer nu nästan huset.
Men kalla vintrar fryser den ned till backen. Och måste börja om igen.
Copyright Ann Helena Rudberg