söndag 16 juni 2024

Två fångar Floderus och Azizi i Iran utväxlade mot en skurk i Sverige

 Jag begriper inte de som klagar på att två fängslade svenskar i Iran blev utväxlade mot en livstidsdömd iranier i Sverige. Han benådades. En del säger att det strider mot svensk rättstradition. Men benådning är en gammal tradition i Sverige. Före 1975 var det kungen som benådade. Den iranier som dömdes i Sverige är uppenbarligen en skurk och kommer att förbli en skurk, men i går kom Johan Floderus och Saeed Azizi till Arlanda och togs emot av sina familjer. Ett bra resultat!

De har båda svenskt medborgarskap medan KI-forskaren Djalali, vars familj är mycket upprörd över att han är kvar i fångenskap, inte hade svensk medborgarskap tidigare utan bara iranskt. Han har dömts för "korruption på jorden" till döden. Det säger väl en del om helvetet Iran. Djalali fick svenskt medborgarskap 2018, då han satt i fängelse, men det godkänner inte Iran. Dock tycker hans fru att allt är diskriminering. Även i Sverige. Jaha. 

Men jag säger som jag har sagt tidigare: åk inte till Iran. Även om det är på semester som för Floderus så är det livsfarligt. UD avråder också från alla resor till Iran sedan 2022. Iran är ett resultat av att de inte ville ha en shah och då kom istället en ännu värre stat bestående av imamer till makten 1979. 

Johan Floderus kramas om av mamma Kerstin på Arlanda och pappa Matts väntar på sin tur. Jag kan förstå dem för min yngste son är i Floderus ålder. 

lördag 15 juni 2024

Ibn Rushd är islamistiskt

 Det är ingen överraskning att Ibn Rushd beter sig som islamister ska göra. Jag har länge uppmärksammat att detta sker, men så länge vi hade en socialdemokratisk regering så kunde Ibn Rushd ljuga om sin verksamhet och låtsas att de var demokratiska. Det gällde att få muslimska röster enligt socialdemokraterna. Men nu tar också teologie doktor Sameh Egyptson bladet från munnen och säger att Ibn Rushd undervisar islamistiskt. Ingen överraskning alls. 

Folkbildningsrådet har tidigare sagt att Ibn Rushd använder material som är enligt sharia. De undervisar barn om icke demokratiska regler, men får ändå statsbidrag. De borde betala tillbaka alla miljoner de har fått säger Sameh Egyptson för de är totalitära, islamistiska och odemokratiska. Deras läror stämmer överens med Muslimska brödraskapet, som är globalt. 

Ibn Rushd blev godkänt som studieförbund år 2008 och har erhållit miljoner i statliga bidrag i Sverige. Varför ska det demokratiska Sverige stötta ett studieförbund som i grunden är odemokratiskt och aldrig har tänkt att bli något annat? Olika regioner kräver nu också återbetalning av deras studiebidrag eller stoppar det för i år. De ska betala tillbaka 647 000 till region Stockholm för år 2023. Och bidraget för i år 630 000 kronor stoppas. 

Ibn Rushd har undervisat om tillåten barnaga, om att kvinnor är mindre värda än män, att judar är homosexuella och om konspirationsteorier om judar, att sharialagar är bra och att det är tillåtet att slå sin fru om hon är olydig. Detta har ungdomar och barn undervisats om. Det är på tiden att denna organisation inte får bidrag från varken stat, kommun eller region i Sverige. 

Det här är Ibn Rushd själv som levde på 1100-talet i det då muslimska Andalusien. Studieförbundet är stolta över honom och arvet efter honom och har därför tagit namnet efter honom. I Europa har religionen utvecklats sedan dess och demokrati tillkommit. Kyrka och stat är inte samma sak, men det är det för islamister. torsdag 13 juni 2024

Två svenska män döms till döden i Irak

 De män som sköt ihjäl gängmannen Benzema i Irak döms nu till döden i två fall och fängelse i ett tredje. Släkten tycker naturligtvis att det är förfärligt, men vad hade de väntat sig av Irak? Landet har dödsstraff sedan 2004 då det återinfördes och många människor har avrättats sedan dess. 

Mordet ägde rum i Bagdad den 9 januari och Mustafa Benzema Aljiburi var medlem i Foxtrotgänget, betecknades som kronprins till Rawa Majid. Så han var ett hett byte för andra gäng. Han låtsades redan vara avliden, men nu sköts han i en bil på gatan i Bagdad av en 19-årig man på motorcykel. Och Benzema dog ganska omgående. Torpeder hade åkt från Sverige till Irak för att mörda.

Jag tycker inte om dödsstraff, men i det här fallet så verkar det vettigt. Tyvärr. De här männen har inga spärrar överhuvudtaget och de förtjänar absolut inte att leva enligt Iraks lagar. Dessutom skulle det skicka en bra signal till de andra gängmedlemmarna som lever i Sverige eller i Mellanöstern. Dessutom har sedan länge svenska ambassaden sagt att den avråder från att resa till Irak. 

Det är en 19-åring från Hudiksvall som var skytten och nu döms till döden. Han heter Xhuliano Prenga, ursprungligen från Albanien, men uppvuxen i Sverige. Han lär ha blivit lovad en miljon euro för Benzemas död. Han har beskrivits som spänningssökande, impulsiv och utan konsekvenstänkande. De båda andra är män i 25-årsåldern från Norrland och Stockholm. 

Irak är ett muslimskt land och behandlar inte heller kvinnor bra. Åk inte dit! Inte ens om du tror du ska få 10 miljoner kronor. Det var irakier som brände ned svenska ambassaden i Bagdad förra sommaren. 


Här sitter Benzema och skryter om sitt gangsterliv bara veckor innan han avrättades av en annan gangster.

Lisa Ellenden blev bara 18 år

 Lisa Ellenden från Västerås dog förra året strax innan hon skulle ta studenten. Det visar väl återigen sanningen att livet är som det är och döden kommer när den kommer. Hon kände ett hugg i hjärtat när hon var på jobbet och berättade det för sin mamma, men mamman slog bort det fast dottern hade sagt "tänk om det är hjärtat". En frisk 18-åring får inte hjärtinfarkt. Och hon var lat och en drama queen enligt mamman. 

Men det var en hjärtinfarkt som Lisa fick. Hon åkte hem från jobbet och hennes mamma hittade henne senare varm men död. Jag hittade min mamma på ett liknande sätt varm men död. Hon skulle inte dö när hon var bara 43 år. Tänk så på Michael Mosley som tyckte att det var så tråkigt att hans pappa inte hade blivit äldre än 74 år och inte fått se barnbarnen växa upp. Så ville inte Michael Mosley ha det utan han blev en berömd hälsoguru och skulle därför leva tills han blev riktigt gammal. Men han dog där i solen på semestern bara 67 år gammal. 

Vi lever i våra föreställningar om hur saker och ting ska fungera och vill inte veta av något annat. Eller det är som C G Jung sade: Föreställningarna har oss. Vi är fast i dem och numera så dör inte friska 18-åringar, men tyvärr är vad som helst möjligt också i denna tid. Ta vara på tiden för den är kort eller lång hur man nu vill se det. Livet är kort sade jag till min sambo och då tittade han förskräckt på mig för han var sjuk. Eller långt tillade jag det beror på hur man ser det. Så är det att en dag kan kännas mycket lång i sin tristhet eller gå fort och försvinna bort i en blink. Det beror av vår upplevelse. 

Ta hand om er där ute nu och om det är er sista dag på jorden hur skulle ni vilja tillbringa den? Tänk så någon gång också. Rusa inte bara omkring som vettvillingar utan eftertanke. Var och en av er får sitta ned en stund och tänka efter hur livet har varit och hur ni vill att det ska gestalta sig. Lev nu så att det blir möjligt med ett långt och bra liv. 


Det här är den öppna graven där askan efter min sambo sänktes ned. Det trodde jag aldrig jag skulle få uppleva för i min föreställning skulle jag dö före honom eftersom jag var äldre. Så lever vi i våra föreställningar. Men livet och döden kan gäcka oss. Vi bestämmer inte allt. Min älskade sambo Olle Blomkvist jobbade jämt. Gör inte så! Ha lite roligt också och lev utanför jobbet. 

onsdag 12 juni 2024

Förbudet mot bensinbilar kan tas bort i EU

 Från år 2035 skulle inte längre nya bensinbilar eller dieselbilar få användas i EU, men i det nya parlamentet kan detta förbud tas bort. Manfred Weber är ledare för EPP, det största gruppartiet i EU och han menar att detta var ett misstag att säga så. Den svenska regeringen var med på detta att förbjuda bensinbilar för att uppnå klimatmål till 2050. Men nu kan detta således ändras. Miljöpartiet ville förbjuda nya sådana bilar redan 2025 i Sverige. 

Volvo har länge tänkt sluta med bensinbilar, men säljer mer än någonsin nu och måste fortsätta med sådana bilar. De säljer för lite av sina elbilar. Toyota slutade aldrig att tro på bensinbilar medan Volkswagen nu satsar också på bensin. De säljer för lite av elbilarna. Så blir det marknaden/kunderna som bestämmer om detta eller politikerna?

Det är som alltid koldioxiden det handlar om. Denna gas som är så bra för växtligheten, men mindre bra för uppvärmningen av jorden. Fast därom tvistar di lärde fortfarande. Jag stötte på en Tesla häromdagen och blev rädd för den lät som någon utomjordisk farkost, dvs nästan ingenting. Elbil förstås. Batteribilarna är tyngre än bensinbilar och sliter mer på vägarna. Samt släpper därmed ut fler cancerogena partiklar i miljön. Det är också dubbelt så stor risk att som fotgängare bli påkörd av en elbil. 

Marknaden för bilar rör drygt en miljard fordon numera i världen, så det finns pengar att tjäna för den som framställer en elbil som kan flyga. Det gör Kina. Den ska kosta bara kring en och en halv miljon kronor. Kan flyga en stund och ta sig förbi köer. Dock är det två fordon än så länge, en bil och innesluten är en liten helikopter.


Världens dyraste bil är en Rolls Royce som kostar 240 miljoner kronor. En bensinbil framställd i några exemplar för ingen mer än miljardärer har råd med den. 

tisdag 11 juni 2024

Pensionärer har svårt att flytta

Det finns inte tillräckligt med bra bostäder för pensionärer. Så konstateras om och om igen och nu när 40-talisterna och 50-talisterna snart blir över 80 år behöver de andra boenden. Svårt är också att flytta för att flyttskatten aldrig upphör. Inte ens efter att någon har bott i villa eller bostadsrätt i 40 år. Så ser det inte ut i andra länder. Sverige har den högsta flyttskatten inom EU och den betalas alltid fullt ut. Det gör att bostäder inte blir tillgängliga för barnfamiljer, för det är svårt att flytta för äldre. 

Nu ställer pensionärsorganisationer krav på att staten och kommunerna ska bygga mer. Den kommun där jag bor Värmdö är inte bra på att bygga för pensionärer. Det kan dock bero på att här är det vanligt att privatpersoner bygger små bostäder som passar både ungdomar och äldre. Och att det är så att vi som bor här tar hand om varandra över generationerna. Det är inte alltid stat eller kommun som är bäst på att ta hand om äldre. Personligen har jag ordnat det på bästa sätt både för mig och mina barn och barnbarn. Helst vill pensionärer bor på marken med uteplats och trädgård. Och exakt så bor jag. Men det kräver också lång planering. Eller en vilja att avstå ägande till nästa generation. 

 

Så här vill alla äldre bo. I ett eget litet hus med trädgård och uteplats. Men det kräver lång planering eller ställer stora krav på stat och kommun. 

måndag 10 juni 2024

Kring hälften av de röstberättigade i Europa röstade

Detta är bilden av EU-parlamentet vid 10-tiden på måndagen. 


 Det blev som det blev sagt tidigare att Europa gick åt höger, men här jublar medierna för att lilla Sverige visade att propagandan hjälpte miljöpartiet att klättra och till och med gå om sverigedemokraterna. Det verkar som om Sverige röstar för att Europa ska fortsätta med den migration som har medfört så många fler brott. Men det är nog en chimär. Att miljöpartiet går framåt beror av den skräckpropaganda som särskilt SVT har bidragit med och skrämt den stackars ungdomen. Vi som har varit med ett tag vet att vädret varierar. 

Nu styrs Europa under fem år av en mer högerinriktad koalition, men det är mitten som fortfarande är stark. Men det tycker inte medierna i Sverige är särskilt intressant. Ytterhögern har fått kring 150 platser i det 750 platser stora parlamentet. European People´s Party (EPP) kommer att få flest röster. Dock är resultatet från omröstningen inte klart förrän i dag så svenska medier gräver ned sig i detaljer från Sveriges val. I Europa så förlorade dock De gröna 19 mandat i preliminärt resultat. Det blev 22 platsers förlust för miljöpartierna till slut.  

Det här är resultatet av EU-valet till parlamentet i Europa. Helt annorlunda än i lilla Sverige. 

söndag 9 juni 2024

Dr Michael Mosley funnen död

UPPDATERAT

 Vila nu i frid Michael Mosley, som har gjort så många TV-program och skrivit böcker om hälsa. Men det hjälper inte om man går vilse i hetta. Det gjorde han på den grekiska ön Symi i onsdags och nu har hans kropp hittats. Jag har sett hans program och det han har föreslagit har inte jag tagit särskilt mycket till mitt hjärta. Inte heller 5:2-dieten, som innebär att man ska fasta två dagar i veckan och så äta som vanligt de andra fem. 

Michael Mosley blev 67 år, besegrad av hetta och uttorkning. Så snopet eftersom han var förespråkare för bra mat, att sova gott och leva längre, som ni kan se nedan. Själv lär han dessutom ha haft sömnproblem. Ibland tror jag att döden kommer när den kommer. Inte mycket att göra något åt. Michael Mosley skulle nog inte ha hållit med mig. 

10.6.2024

Tydligen har Michael Mosley överskattat sina krafter, för han har gått länge i bergen och sedan vänt tillbaka. Han mådde inte bra och snubblade omkring lite innan han fortsatte nedåt igen (syns på övervakningskamera) och sedan kollapsade han bara 50 meter från räddningen. Han låg fullt synlig. Varför har inte helikoptrarna sett honom? De flög över området. Och där fanns också drönare. Nu blev det en hotellanställd som skickades ut till slut för att se vad det var som låg där. Hade Michael Mosley bara haft med sig sin mobil hade han kanske överlevt. 

14:04

Obduktionen visar att han dog omkring två och en halv timme efter att han hade gett sig av på promenad. Han dog kring fyra på eftermiddagen efter att han hade gett sig iväg vid halvtvå från de han hade sällskap med vid en badstrand. Temperaturen var kring 40 grader under dagen. Han överskattade sina krafter helt klart. Synstörningar, yrsel och förvirring drabbas kroppen av vid så hög utomhustemperatur. Det hände uppenbarligen Michael Mosley innan han kollapsade.  


Här är det äkta paret som jobbade så bra ihop sedan de gifte sig 1987. Ett så sorgligt slut för en av dem. De hade fyra barn tillsammans, som också deltog i sökandet efter sin pappa. 

lördag 8 juni 2024

Tom Hanks tror på USA

Tom Hanks är oroad över att Trump kan bli president igen i år, men han är inte så oroad för USA som land på längre sikt. Klokt sagt för det gäller alltid att arbeta ihop alla stora visioner med den praktiska vardagen. Så är det för alla människor och länder. Och alla människor och länder går fel ibland. Men USA är på väg mot något bättre. Det tror Tom Hanks. 

Han menar att det stämmer som står i deras konstitution att de är på väg mot en "more perfect union". Han tror på både USA och Västvärlden eftersom länderna är demokratier. Och det gör att de kommer att utvecklas mot bättre samhällen. Han är en god människa denne man, som har tilltro till mänskligheten. Det har jag också även om det kan se mörkt ut ibland. Miljoner människor dog strax innan jag föddes, för att de trodde på en frihet som alltid borde finnas på denna jord. 

Om jag själv fick frågan om jag är orolig för Sveriges framtid. Skulle jag svara likadant. Visst oroad på kort sikt, men människor är kloka och på lång sikt är det ingen fara. Men som alltid måste en del människor dö innan det blir någon bättring. Särskilt ungdomar som dras till den mörka sidan av tillvaron.

Jag läser just nu boken "Lady Almina och verklighetens Downton Abbey". Det är en enda lång berättelse om elände och om hur många miljoner unga män som dog i första världskriget. Samtidigt som det pågick stora fester i slott och herresäten. Men lady Almina tog hand om sårade soldater i sitt Highclere Castle som Downton Abbey heter på riktigt. Hon gjorde om detta herresäte till ett sjukhus för vård och eftervård av de sårade och granatchockade ungdomarna. Gav dem den bästa maten och omvårdnaden. Den femte earlen av Carnarvon var den som fann Tutankhamons grav i Egypten 1922. Det var lady Alminas man.

"Jag hade ingenting att erbjuda någon utom min egen förvirring". Det sade författaren Jack Kerouac. Han föddes just 1922 och levde till 1969. Så känns det även för dagens ungdom. Nu när det har gått snart 80 år sedan det senaste världskriget. Men hav tröst. Allt passerar. Det gäller bara att klara av tonåren och en bit till. Det är härligt att bli gammal för då har man gått igenom så mycket och klarat av det. Det är min egen sanning. fredag 7 juni 2024

Den blomstertid nu kommer...

 Som vanligt blommar det i trädgården. Det var så varmt 27 grader att tiden blev ihoptryckt och allt slog ut nästan samtidigt, men nu får vi njuta lite längre för det är mer än tio grader kallare. Snart slår också jasmin och pioner ut. Och det blir gott om hallon och körsbär i år. Plus äpplen och päron också. Allt planterat av mig och Olle (som dog för snart tio år sedan) förutom de härdiga vita rosorna som har funnits här längre än vi. Och äpplet transparent blanche som fanns här redan då 1987 när vi flyttade hit.

PS. Olle skulle ha fyllt 67 år i dag. DS.

Rododenron är större än vanligt. De båda sorterna har haft bra förutsättningar i år. 

Den här rosen är gammaldags doftande och har många namn som skärgårdsros, midsommarros, Finlands vita ros och roslagsros.