måndag 28 november 2022

Snart dags för de här julkorten!

Jag skickar fortfarande julkort och det är så roligt! För visst är det mycket bättre med ett riktigt kort i brevlådan än något som kommer över datorn. Något som går att hålla i handen och känna att den här avsändaren har brytt sig om att skicka detta fina kort. En bra tradition att fortsätta med så länge vi orkar och det fortfarande finns brevlådor!


söndag 27 november 2022

Och här är julgranen!

 Det här som syns på bilden nedan är en planterad gran så den står ute i alla väder. Men nu har den fått lite julpynt så att det märks vilken årstid det är. Förra året var det inte lika mycket snö. Nedan kan ni också se hur julgranar såg ut förr i tiden när jag bodde stort. Då gick det inte ens att få med hela på bild. Men den lilla, lilla granen utomhus kommer att växa sig stor!


lördag 26 november 2022

Så skönt med snö och glädje!

För tredje dagen i rad undviker jag nu att skriva om allt elände i världen och koncentrerar mig istället på glädjen inför julen! Har börjat pynta lite så de som hälsar på också kan få del av denna glädje. Den som finns innerst i oss alla och som är vår arvedel. När vi har fått lämna den förgängliga kroppen. Men även kroppen deltar i denna glädje och den känns verkligen i hjärttrakten i vår kropp. Nog med predikan nu! Var glada åt att det är lördag och ledigt!fredag 25 november 2022

Den goda söta julen!

Nedan ser ni en del av förra årets skörd av julkort. I mitten mitt femte barnbarn, som inte var så gammalt då. Nu lär han kunna uppskatta denna högtid desto mer. Det har länge funnits en fest för att fira midvintern. Den tid då solen var nästan borta, men skulle komma åter. Jul betyder antagligen fest, men är ett så gammalt ord att själva ursprunget har gått förlorat. Julens speciella gud var förr Jólnir, som också var ett av Odens namn. 
torsdag 24 november 2022

Strax är det dags!

 Ibland går tiden fort för nu är det alldeles snart första advent. Redan på söndag infaller denna efterlängtade dag. Det betyder att fjärde advent inträffar före julafton förstås. Nästan en hel vecka innan denna stora vinterdag. Men adventstiden sträcker sig alltid till julaftonen ändå. Det är också dags att hänga upp en krans på ytterdörren. Och ha det lite juligt med lussekatter också. Det går bra. Härliga juletid! Och ännu är det kvar snö ute på marken. Den smälter väldigt sakta för det är kring noll hela tiden. 
Utsikt från ett av mina fönster med den långsamt smältande snön på marken. 


onsdag 23 november 2022

Låt dem skjuta ihjäl varandra!

UPPDATERAT

I mina mest hädiska tankar kan sådana slutsatser komma upp i mig som att det är väl bra att kriminella skjuter ihjäl varandra och jag har hört att dessa förbjudna tankar finns hos poliser också. Tyvärr medför alla mord med skjutningar också att rättsapparaten tyngs ned och att kostnaderna för detta ökar. Vi gammelsvenskar betalar. I går sköts det 59:e offret ihjäl i Växjö för i år i Sverige. Om jag har räknat rätt. Jag tror det. Denna gång för ovanlighetens skull en man i 70-årsåldern. Ett enskilt fall enligt polisen, vilket lär betyda att det inte var en gänguppgörelse. 

Det går knappast att göra något alls åt detta så länge vapnen är legio i Sverige. Precis som i länder i krig. Tydligen så pratade Barack Obama i en talk show The Daily Show med Trevor Noah om Sverige och Obama tyckte att det var tråkigt att landet inte längre var så där tillbakalutat, roligt och demokratiskt som det var förr i tiden. Det blev ett ytligt prat som det ofta blir i TV, där Barack Obama dock menade att det inte var ett fullkomligt socialistiskt land, där man kunde gå in i en affär och ta vad man ville ha utan att betala. Nä något sådant land har aldrig funnits och kommer heller aldrig att finnas och Barack Obama menade också att fortfarande gick svenskar till jobbet och fick lön för arbete. 

Jo något annat vore verkligen märkligt! Det såg ut som om Obama och även Trevor Noah tror att socialism är när man kan få allt man vill utan att arbeta eller betala för det. De måste ha hört talas om alla nya invånare i Sverige som verkligen kan få nästan allt utan att arbeta eller betala för det. Men det kommer ju att ändras nu kanske med en högerregering och därför skriker de högt, som tror att Sverige med sina 10 miljoner invånare är en mänsklig stormakt. Någon värre missuppfattning om sin egen storhet har ett land aldrig haft. Det måste bero av att det aldrig har blivit någon riktig omvälvning i Sverige, som i andra länder. Fortfarande sitter eliten i orubbat bo precis som den har gjort i alla tider i Sverige. 

Men alla nya invånare kan dock ändra på den saken. För de känner sig oftare förfördelade än de hukande gammelsvenskarna. Vi kan nog se fram emot årtionden med omvälvningar i landet. Och det är också på tiden. På så vis kan man se alla de miljoner kronor (eller miljarder?) som förs ut ur landet av kriminella eller vanliga invandrade eller utvandrade som hjälp till världen. Och som en början på att Sverige inte längre är rikt. Hur mycket gammelsvenskar än jobbar och sliter. Det är förmodligen alldeles för sent att ändra på detta utjämnande i världen, som Sverige är med och hjälper till med. Det är kanske inte ens önskvärt att Sverige ska fortsätta att vara ett rikt land. 

Det är en global omvälvning som pågår. På ont och gott som vanligt. Men så länge världens befolkning inte minskar så lär denna omvälvning fortsätta. Och vårt land kommer att vara med i den för vi har ju alltid gått före och varit så upphöjda. Vi lever efter kristna värden och den allomfattande svenska värdegrunden följer den kristna läran. Det lär sluta med att vi blir korsfästa som Jesus. Skillnaden är att vi inte är gudomliga utan bara människor. Så vi kan knappast återuppstå och åka till vår Fader i himlen. Högfärden hos särskilt eliten i Sverige bäddar för vår undergång. 

24.11.2022

Tydligen har det blivit alla möjliga teorier och felaktiga sådana när det gäller den skjutne 70-åringen, som sköts av en 72-åring som togs av polisen i går i Tingsryd. Det handlade om en husaffär:
Vi har gått från att tro på hedniska gudar som Tor, som slogs mot jättar till att tro på den kristne guden, som har influerat hela världen antingen genom judendomen, kristendomen eller islam. Olika uppfattningar om samma sak. Men det hedniska tänkandet lever kvar genom allt våld vi ser i Sverige och världen. Alltid anser vi att vissa människor är onda. I denna tid också genom att vissa inte rättar sig efter den svenska värdegrunden. 

tisdag 22 november 2022

Den bruna sörjan

 Det är nästan så jag får lust att rösta på sverigedemokraterna i nästa val. Jag förstår hur man kan komma fram till att göra detta. Det är kluvet att vara liberal. Så först betecknades sd som den "bruna sörjan" av liberalernas ledare Johan Pehrson, för han trodde ingen utom partivänner hörde honom. Men si det gjorde Expressen och sedan dess har detta dragits i långbänk. Fast Johan Pehrson genast tog kontakt med sd och bedyrade att han stod bakom Tidöavtalet. Han sms:ade Jimmie Åkesson och bad om ursäkt. Pehrson menade att det var en mycket vinklad artikel. 

Det är väldigt trist att följa den politiska debatten så här strax efter valet. För vi väljare har ju bara en smula makt en söndag vart fjärde år. Det är nog något fel på hela detta valsätt. Det finns ju andra metoder, som kanske skulle spegla vad väljarna tycker bättre, men dit är det nog något århundrade. Precis som att socialdemokraterna har haft mer än hundra år på sig att ta över makten i Sverige. Den makten sitter inte bara i riksdagen utan lite överallt. För människor som själva vill ha makt lierar sig med detta partis tänkande. 

Och nu när Tidöavtalet är i hamn så protesterar inte bara Ibn Rushd, som menar att avtalet är ett hot mot svenska värderingar (sic!) utan också Ekot i Sveriges Radio, som menar att det är ett kass avtal i sina sändningar. Jag har slutat sedan länge att lyssna på radion. Och nästan upphört att lyssna på nyheterna i TV:s sändningar. Det är så skönt att inte vara anställd journalist för då kan man ju inte säga vad man vill. Man kan inte ha en avvikande mening utan dras obönhörligen in i något sektliknande. Nedan ett twittermeddelande som är ganska typiskt för hur folket i allmänhet tänker. 


Men annars så är det väldigt lugnt i dag. Vi lever i den bästa av världar där till och med plogbilarna nu har lyckats att få undan snön. I denna miljonstad och runt omkring fast snöröjarnas plogar träffades av blixten och annars var lite trasiga för det var ju så tung snö. Jo det blir ju så när de inte används så mycket också. Gamla maskiner som inte håller. Det där med blixten låter bara för mycket. Ett skämt traktorförare emellan? Vill inte undanhålla er bilden nedan från ett av mina fönster. Och nyss gick en av de inplanterade dovhjortarna förbi. Så idylliskt så. Solen tittar nästan fram igen. Nollgradigt nu också så allt är stilla och lugnt. Ingen blåst alls. 
måndag 21 november 2022

Snösmocka till klimatgalningar

 UPPDATERAT

Vädrets makter bestämde sig för att slå till där det kändes mest. I miljonstaden Stockholm föll snön och ska fortsätta att göra det. Jag åkte och handlade i går och såg två gubbar som försökte skotta för hand för att fotgängare och cyklister skulle komma fram. Bra jobb för arbetslösa! Tyvärr har alla gått på det där vansinnespratet om ständig uppvärmning och den varmaste hösten någonsin och sommar fortfarande i södra Sverige. Så moder jord bestämde sig för att visa vem som bestämmer. 

Där jag bor har vi inte fått plogat så jag har upplyst den ansvariga för detta om att vi finns. Men det lär nog dröja innan vi får bort snön. För det ska snöa i dag också. Yngste sonen är uppe nu för han ska åka till jobbet som öppnar klockan sju. Allt ska fungera som vanligt fast snösmockan har kommit. Människor är så oförberedda och trafiken norrut i Stockholm stoppades för det har varit en masskrock på E4:an. Tågen är som vanligt inställda och krockarna kommer att vara legio i dag och framåt. Både polisen och SL i Stockholm har gått ut med en varning: stanna hemma och jobba om du kan!

Vintern är här! Hurra! Vi lär få dras med den för klimatgalningarna har fel. Inget är annorlunda för det är likadant som det alltid har varit. Snön kommer som på beställning och tecknen syntes redan för över en månad sedan för det var frost här på marken. För tidigt för havet brukar värma upp. Vi bor precis vid kanten av Östersjön. Och det brukar ge 10 plusgrader dygnet runt ganska länge. Men ingen mäter längre temperaturen på riktigt utan det är uppskattningar och annat som våra datorer står för. Det är för dyrt att anlita människor. 

19:26

Jag trodde det var slut med strömavbrotten, men icke. Sedan klockan 13 har de pågått, bara varit lite ström tillbaka ett par gånger. Så nu skriver jag i rasande fart ifall strömmen tänker försvinna igen. Hoppas inte det. Allt går att stå ut med, men inte att det är totalt svart både ute och inne. Mycket stressande. Dock har vi kommunalt vatten så det går att använda detta vatten, diska, duscha och spola i toan. Gick inte tidigare med egen brunn. Nästan så jag blir förvånad över att detta civilisationens vatten inte också försvinner med elektriciteten. 

22.11.2022

Jodå det blev strömavbrott någon timme mitt i natten. Jag vaknade för att det var så mörkt. Har alltid någon lampa tänd för att hitta i huset. Nu ska jag bara ställa mina elektriska klockor också. Gillar dem inte. Struntar nog i spisklockan tror jag. Och jag fick tyst på mikron till slut, lärde mig hur man stänger av helvetespipet. Och folk är tokiga i trafiken. En kvinna körde i 30, inte så gammal, visste väl inte hur man kör fortare. En lastbil hade stannat och höll på att backa på mig, men jag trampade gasen i botten, kom förbi och klarade mig med centimetrar. Föraren tittade uppenbarligen inte bakåt utan lade bara i backen. Kör försiktigt där ute! Men vi fick inte mera snö. Tack det räcker nu för ett tag!

Snösmockan slog till oväntat som vanligt. Och vi får se om vi får plogat på vår väg. 

Vid halvsju dök det här lysande monstret upp. Så välkommet. Det är nämligen snöplogen! Då fick vi ändå plogat. Det tackar vi Inger för, som sköter om vägarna där vi bor! Genast återställdes min tro på mänskligheten. Det gröna som syns i bild är en av de båda hundarna boende här med upplyst halsband. 

söndag 20 november 2022

Nu åtalas flickan för mord

 Så trist det är med alla dessa mord. Har slutat räkna dem, men nu åtalas den 15-åring som mördade sin lillebror i somras. Jag skrev om det här. Familjer som kommer från andra länder mår uppenbarligen dåligt i vårt land. Det är skräp att det har släppts in så många, som inte kan ta hand om sina barn och som inte får någon riktig hjälp. Den här familjen kom från det fattiga Kazakstan och flickan sades lida av apatiskt uppgivenhetssyndrom. Men döda kunde hon. Hon var förstås orosanmäld, men inget hände. Så när hon var ensam hemma med sin lillebror dödade hon honom. Exakt vad hon hade hotat med tidigare. De kom hit 2013 och mamman hade ensam vårdnad om barnen. Lillebrodern blev tio år. Vi får väl se hur morden räknas i år då. Helt klart är att 57 har skjutits ihjäl, men hur många övriga mord som har inträffat lär vi få veta av Brå nästa år. 

Vi behöver verkligen jultomten som en god förebild. Någon som kommer med gåvor i denna mörka tid. Julkort av Jenny Nyström. Familjen är viktig och den har förlorats för många som har kommit hit från andra länder. 

lördag 19 november 2022

Hurra vintern är här!

UPPDATERAT

Jag förstod att det skulle bli en tidig vinter, för det var så kallt här redan i oktober. Det spelar ingen roll vad väderprofeterna säger om värmerekord och uppvärmning. När man som jag har bott mer än 35 år på ett ställe så går det att förutspå vädret utan annan kunskap än erfarenheten. Och nu kommer kylan från Ryssland hit. I USA började vintern för tre veckor sedan, men hänsyn tas inte till sådan kyla av väderprofeterna. 

Jag tycker det är härligt med vinter för just där vi bor finns inga gatlampor. Det är kolmörkt när väl solen har gått ned. Snön lyser upp en del. Det kommer säkerligen bli en härlig vinter. Det är på tiden så att vi får lite tyst på väderprofeternas gissningar. 

Det var 2010 som det behövdes bandvagnar här ute på Värmdö, för det var 15 timmars strömavbrott och så mycket snö så bara bandvagnar tog sig fram. Och då fick det bli köpevatten som blev te och kaffe för vi hade ännu inte kommunalt sådant. Pumpen som gav oss detta vatten var ju elektrisk. Detta kan absolut inträffa om igen: att strömmen försvinner. Vår civilisation är mycket känslig. På den tiden bodde jag i det stora huset på bilden med tre fungerande spisar, som höll värmen. Numera har jag bara eluppvärmning. Vi får se hur det går. 

21.11.2022

Jodå det blev bandvagnar även i år. Trafikverket ställer upp! Inte här men annorstädes där det har varit strömavbrott. Vi hade bara ett kort sådant, så det är lugnt. Vattenfall grävde ned ledningarna efter att vi hade flera dagars strömavbrott så nu ska det väl vara ordnat? Vi vår se. Jag skrev till Vattenfall år 2012. Möjligen hjälpte det en smula. 


Bilderna tagna med några timmars mellanrum. Nu lär det bli snö! Så härligt! Det behövs lite vinter efter all värme. Nedan en tredje bild innan det blev mörkt. 

Nedan bild efter ett par dagars snöande. Det kommer mera också! Har de aviserat för i dag måndagen den 21 november.