lördag 31 januari 2015

Tiggare får jobb

En bra idé som kommer från Norge är att tiggare ska, precis som hemlösa i Sverige, kunna sälja en tidning på gatorna, istället för att tigga. Nu startar denna tidning i Stockholm. Den heter Folk är folk och de som säljer den får behålla hälften av vad den kostar. I Norge finns 800 registrerade säljare av tidningen. De som säljer den kan försörja sina familjer i Rumänien. Folk är folk är en ideell organisation, som startade 2010 i Norge för att bättre ta hand om romer och rumäner.

Sedan tidigare finns Situation Stockholm, som startade 1995. Den har omkring 300 aktiva försäljare och den kostar 50 kronor på gatan och säljaren får behålla hälften av den. Idén är således densamma och jag har köpt den här tidningen. Om tiggarna säljer en tidning köper jag den gärna istället för att behöva snubbla över dem på gatan. Bara det inte blir bråk om på vilka platser det ska gå att sälja tidningarna. Situation Stockholm är en månadstidning och den kom senast ut den 28 januari.

I Norge har dock Folk är folk också fått kritik för att man inte vet vart pengarna från tidningen tar vägen och flera nya tidningar har startats under de senaste två åren. I Norge kostar Folk är folk 100 kronor och försäljarna ger 25 kronor för den.
26.2.2015
Och naturligtvis blir det konkurrens med tiggare så att de svenska hemlösa tjänar mycket mindre samt blir utsatta för hot. Försäljare av tidningen Faktum består numera av rumäner till hälften. Försäljarna är kring 600 stycken.

fredag 30 januari 2015

Och så var det Uffe Lundell

Herregud karln går in för att vara underhållande, men i sak är det ingenting att bry sig om, sade dom nyss på TV. Har faktiskt fått intervjua honom för länge sedan. Var det då en ynnest? Vet inte. Har ingen större respekt för denna ikon. Han är uppvuxen i Nacka och hade sin första flickvän i Gustavsberg. Så tror jag det var. Spelar roll. Känner mig lite blasé i dag, men hörde honom omnämnas i SVT på morgonen i den där sammankomsten som väl heter Nöjespanelen.

Har försökt läsa hans blogg, men det är så ointressant. Ordbajs mest, men låt honom hålla på, han verkar vräka ur sig på kvällarna. Här är hans blogg, som någon skriver rent sedan han själv har knackat ur sig på den gamla skrivmaskinen. Sägs det.

Jo visst det var någon skandal med honom. Han hade skällt ut nån nu igen. Varför är allt som passerar internet så intressant. Nej det är det inte. Vi drunknar i oväsentligheter. Det gäller för kändisarna att förbli kändisar. En del jobbar hårt på det. Och snart lär vi få se honom i På Spåret. Han behöver utmana sig själv eller nåt sånt. Ja eller också behöver man inte det. Han borde engagera sig i nåt annat nu som pensionär. Något mer jordnära, tycker jag. Eller verkligt.
Ett tunt snötäcke föll i natt. Den verkliga verkligheten den 30 januari 2015.

torsdag 29 januari 2015

Kändisraseriet har nått SVT Debatt

I kväll går den stora matchen mellan Regina Lund och Alex Schulman i SVT Debatt. Har de inga bra tittarsiffror längre utan måste locka med kändisar? Och särskilt då kampen mellan de som är synska och de andra vanliga och naturligtvis förnuftiga medborgarna. 

Alex Schulman har ägnat Regina Lund en krönika och där påtalat att hon måste tystas för hon säger vansinniga saker till människor. Tur att Alex Schulman inte bestämmer över yttrandefriheten. Regina Lund själv framträder på tidningen Vi:s omslag och betecknar sig själv som skådespelare, poet, konsnär, låtskrivare och healer. Hon har också överlevt cancer och hon menar att vi har fått sjukdomen för att vi ska lära oss empati. Lära oss att ta hand om varandra. Ja, kan man inte det tidigare, så gör inte en cancersjukdom att människor blir bättre på det då. Det är min erfarenhet. Antingen så är man empatisk. Eller inte.

Naturligtvis så har hon skrivit en artikel på SVT Debatt inför detta stora drama i kväll. Alex Schulman trampar nämligen på alla som tror på reinkarnation. Jösses kan vi inte slippa dessa religiösa debatter om något, som ingen varken kan bevisa eller veta. Jag hade ingen aning om att Regina Lund anser sig vara healer eller synsk. Inte särskilt intressant heller. Så SVT Debatt har blivit veckotidning? Hur mycket PR som helst för dessa båda kändisar, som sannerligen inte behöver detta i vårt licensbetalda medium. 

I programmet sägs att makthavare ska möta vanliga människor. Jaha? Är dessa båda makthavare? Vem bryr sig om vad de säger? Inte många. Är de vanliga människor? Nej, knappast. Det borde finnas annat att prata om i detta vårt avgiftsbetalda program, som påstås ska diskutera de hetaste samhällsfrågorna just nu. Och att Alex Schulman säger sig kunna bli rasande över att få höra något om sin döde pappa skulle väl kunna hållas utanför TV-rutan.

En svensk skjuter en svensk

Det skedde i Vaxholm, där en marinanställd sköt och dödade en man på en parkering i förrgår. Det är ganska sensationellt. Annars så sköts det mer i veckan, men det är vi rätt vana vid. Men det här var ett särskilt fall.

Mannen häktades i dag för mord, men varför detta har inträffat vet vi inte riktigt. Inte heller om det vapen som användes var ett tjänstevapen. Men de båda har inte något brottsregister sedan tidigare. Och mannen i fråga hade inte tillgång till vapenskåpen, där han arbetade och inte heller saknades något vapen därifrån.

Mannen som sköts var en barndomsvän till skytten och motivet lär ha varit svartsjuka. Det bor kring 5 000 invånare i Vaxholms kommun.

onsdag 28 januari 2015

Vi ligger illa till

UPPDATERAT
Vi står på minus och nu är det bevisat. Som land har BNP ökat, men per person har detta mått minskat i Sverige. Vad beror nu detta på? Jo vi använder mer och mer resurser sammanlagt, men eftersom vi är kring en halv miljon fler nu i Sverige än för bara några år sedan så minskar resurserna per person.

Klyftorna blir också större för de som har jobb och lön har det ganska gott fortfarande, medan pensionärer och nya invandrare har det illa. I jämförelse med sydliga Europa ligger vi naturligtvis bättre till. Där står de på stora minus medan vårt minus ligger på en procent. Tyskland ligger på plus 5 procent i BNP och vi jämför oss gärna med den starka ekonomin. BNP per capita uppgick till nästan 400 000 kronor år 2013 i Sverige. I Norge ligger BNP per capita nästan dubbelt så högt.

Bruttonationalprodukt per invånare, BNP, är lika med summan av alla varor och tjänster som produceras i ett land under ett år, med undantag av de varorna som används under produktionen. Denna summa delas på antal invånare i landet. 

Folkpartiet vill ändra på detta genom att koppla integrationspolitiken till arbete. De vill att den som bor i Sverige ska ha bostad och regelbunden inkomst innan anhöriga får invandra, med undantag för föräldrar med barn under 18 år och konventionsflyktingar. Permanent uppehållstillstånd bör ges först när personen kan försörja sig själv. Lägre ingångslöner vill de också ha för vissa jobb, vilket ska gynna invandrare. Språkkrav vill de ha för medborgarskap och vårdnadsbidraget ska avskaffas. Det gör att invandrarkvinnor inte får jobb.

Befolkningen i Sverige uppgick förra året i december till drygt 9 743 000 invånare. För tio år sedan var vi 9 miljoner invånare.
16:23
I kväll handlar Uppdrag Granskning om muslimhat (inte islamofobi längre då) och hur muslimer som har jobbat här i 50 år plötsligt blir utsatta för attacker. Ja visst är det trist. Kan dock ha något med ovanstående att göra. Judar är utsatta för detsamma, vilket avhandlades förra veckan i Uppdrag Granskning. Här skrev jag då om detta program att det vore roligt om det var som förr i tiden när man slapp få höra vilken religion folk hade. Muslimerna ligger inte direkt på plus efter vad som hände i Paris. Och tyvärr har religionen en del med detta att göra. 

tisdag 27 januari 2015

Guldbaggegalan i tiden

Naturligtvis så måste filmen Turist få alla Guldbaggar nästan. Varför inte? En film om könsroller. Så inne. Särskilt som inte Fi kom in i riksdagen. Då fick istället Ruben Östlund stå för fiolerna. Roy Anderssons filmspråk behövde en aggressiv variant, menade Ruben Östlund. Jovisst. Så blev det och 10 000 kronor bytte ägare för de båda regissörerna hade slagit vad om vem som skulle vinna. 

Och att Saga Becker fick belöning som bästa kvinnliga skådespelare för att hon spelade sig själv? Jovisst det är rätt. Att vara både man och kvinna är det vi alla strävar efter, fast inte rent fysiskt eller sexuellt, men som själslig utveckling är detta eftersträvansvärt. Vi innehåller alla allt. Det handlar bara om vad vi vill utveckla. Könsrollerna är inlärda och inte alls något som vi föds med.

Ja, ja som någon sade: vilka medelklassproblem. Och så kan man väl beteckna hela Guldbaggegalan. Där sitter eliten i filmens Sverige och hyllar varandra. De gråter och skrattar och på scenen står programledaren och lattjar. Vad har denna direktsända föreställning att göra med dagens Sverige? Det känns som om denna uppburna värld haltar betänkligt efter folket eller ovanför. Lite von oben måste man väl ändå vara för att vilja ingå i sällskapet?

måndag 26 januari 2015

Publicistklubben debatterar

UPPDATERAT
I kväll handlar det om det finns något terrorhot mot journalister och vilka gränser det eventuellt finns för satiren. Svaret på den första frågan är absolut ja, också i Sverige finns detta. Tänk på de "svenska" terrorister som skulle attackera Jyllandsposten. Här skrev jag om dem. Och naturligtvis finns det extremister även här som kan tänka sig att skaffa sig uppmärksamhet genom att attackera tidningar. 

Publicistklubben har aldrig varit något diskussionsforum på riktigt, utan är till för att hålla kåren inom ett lagom trevligt avgränsat område, och stärka banden mellan journalister och makthavare. Likadant lär det bli i kväll, när lagom utprovade är kallade till paneldiskussion. Det är som sagt ett internt sällskap, som äter och pratar med varandra. Så har det alltid varit. Var med ett tag på 70-talet, men gick ur rätt snabbt igen. Var där senast någon gång på 80-talet, men sedan fick det vara.

Om man verkligen vill diskutera satirens gränser så är det bättre att träffas på någon annan krog i stan och stämma möte då med mindre godkända debattörer, tycker jag. Måltiden i kväll är väl ironisk: Wallenbergare med potatismos, gräddsås och lingon. 

Det verkar inte som om Publicistklubben vågar låta allmänheten titta på debatten längre. Tidigare gick det att se den över nätet, men den informationen är kanske för vådlig i dessa terrortider? Vi har inte den sorts satir i Sverige som Charlie Hebdo står för dock. Här är vi mer ljumma och avskilda från både religion och politik.

Här skrev jag om attentatet mot Charlie Hebdo och om att journalisterna äntligen har vaknat.

14:58
Jodå det går att se debatten live. Den startar 18:30.

söndag 25 januari 2015

Grekland vill fortsätta leva på andra

UPPDATERAT
Uppenbarligen struntar det grekiska folket i resten av Europa. EU är en kassako, som ska leverera pengar till det folk som stod för demokrati först av alla i vår sfär. Folket verkar nu bestämma att vänstern ska ta över helt, att Syriza ska få egen majoritet. Grekerna är trötta på att vara fattiga och vill inte inse att de själva har ordnat det så.

Grekland har hållit på i många år för att hamna i denna absoluta botten i Europa, men nu tänker de tydligen fortsätta och bryr sig inte. Redan 2011 skrev jag att Greklands skuld kan inte betalas. Någonsin. Och valet nu visar att de inte vill detta heller. EU har förberett sig för detta scenario ifall Grekland måste lämna euron så blir det inte någon katastrof. Låt dem lämna!

Syriza har lovat 300 000 nya jobb, höjda minimilöner, garantipensioner, en extra månadsutbetalning till fattigpensionärer och gratis el till särskilt behövande. Inför valet har skatteinbetalningarna minskat med 80 procent i december. Människor och företag har slutat betala skatt för att situationen helt enkelt har varit för politiskt osäker.

Här skrev jag om det stalinistiska Grekland. Vi kan nog få se en fortsättning på detta.
26.1.2015
Fem år av förödmjukelse är slut. Så säger Syrizas ledare och den blivande premiärministern i Grekland Alexis Tsipras Jonas Sjöstedt (v) tog chansen i morse att poppa upp i SVT och säga sin mening om Greklandsvalet. Den gamla politiken gjorde Grekland undernärd, sade han, och nu inser grekerna att de måste vända det här. EU måste skriva av Greklands skulder, tyckte han och jämförde med hur det såg ut efter andra världskriget då Tyskland fick skulder avskrivna. Jaha har det varit världskrig nu igen? Syriza måste regera ihop med något annat parti, för riktigt egen majoritet fick de inte. 
12:46
Syriza kommer att regera ihop med högerpartiet Oberoende greker. Ja vad ska vi jämföra detta med? Som om Vänsterpartiet skulle regera ihop med Sverigedemokraterna? Om Sverige hade skapat den största statsskulden i mannaminne i landet, som aldrig vore möjlig att betala. Ungefär så. Svårt att begripa det grekiska folkets mentalitet.
17.3.2015
Tyska folket har tröttnat på Grekland och en majoritet, drygt 50 procent, vill att de lämnar euron. Över 80 procent i Tyskland tror inte på att grekerna ska leva upp till överenskommelser om nerdragningar och sparande.


Fick inte lämna sin orena fru

Så förskräckligt för mannen som inte fick ha kvar sin gamla lägenhet när han flyttade till villa! Han var så väldigt religiös och behövde lugn och ro och dessutom lämna sin orena fru när hon hade mens. Han påstod att det var därför han behöll sin gamla lägenhet när han flyttade.

Detta hände i Bergsjön i Göteborg och mannen påstod att han var djupt kristen. Det är enligt afrikansk kristendom som denne man måste meditera i lugn och ro och dessutom inte kan umgås med frun.

I den tredje Moseboken i Gamla Testamentet 15:19-20 står det att:

"När en kvinna har sin flytning och det kommer blod från hennes kropp, skall hon vara oren i sju dagar, och var och en som rör vid henne skall vara oren ända till kvällen. Allt som hon ligger på under sin månadsrening blir orent, och allt som hon sitter på blir orent."

Och så i trede Moseboken 15:28-30 står det:

"När hon blir ren från blödningen, skalla hon räkna sju dagar, och sedan är hon ren. På åttonde dagen skall hon ta två turturduvor eller två unga duvor och bära dem till prästen, till uppenbarelsetältets ingång. Prästen ska offra den ena till syndoffer och den andra till brännoffer. På detta sätt skall prästen bringa försoningen för henne inför Herren till rening från hennes orena blödning."

Naturligtvis fick inte mannen behålla sin lägenhet, man kan inte komma med Gamla Testamentet numera i vårt sekulariserade Sverige. Det gäller inte rent juridiskt. Turturduvor finns dessutom inte i Sverige. Och vilken präst skulle utföra dessa offer? Han hade också kunnat leva med sin fru i lägenheten tidigare. Mannen blir tvungen att lämna lägenheten den 2 februari. Det har hyresnämnden beslutat.


lördag 24 januari 2015

Sista bilden från KB

UPPDATERAT
Jo, det blev en parafras på da Vincis sista måltid med Jesus när Ica-Stig avtackades på restaurang KB. Konstnärsbaren i Stockholm, som ser ut ungefär som 1931, då restaurangen renoverades. Dit går konstnärer, kulturvetare, journalister och reklammänniskor ännu i denna dag. Har varit där själv många gånger.

Bilden nedan säger rätt mycket om vår tid. Det är inte hädelse att härma det som Jesus gjorde innan han gick mot sin död, men kanske lite makabert med tanke på att Hans Mosesson bara är 70 år och tänker gå vidare mot nya äventyr. Redan spekuleras dock om efterträdare, kanske Stefan Sauk? Bilden är modern genom de nakna damerna i bakgrunden och att Ica-Stig är flankerad av två damer, vilket inte Jesus var.

Möjligen är dock den unge lärjungen till vänster om Jesus en kvinna på da Vincis målning Nattvarden och det finns ett M mitt på bilden genom vinklarna mellan Jesus och de andra, som då skulle betyda Maria eller Magdalena eller bäggedera. Vem vet? Och kanske var hon den mest älskade av lärjungarna i en annan betydelse än resten av gänget.

Typiskt får vår tid är också att där finns massor av glas och flaskor på bordet. Plus kaffekoppar. Det gör det inte på da Vincis målning. Inte heller den heliga graalen syns till. Den som Jesus och lärljungarna ska ha druckit vin ur vid denna sista måltid. Men möjligen betyder graal detsamma som sang réal, är lika med kungligt blod, och ska då kunna uttolkas som den människa som innehöll något heligt och kanske sitter då denna heliga graal i form av Maria Magdalena vid bordet i mänsklig gestalt. Rosen som kvinnan har på sig på bilden är också en symbol för jungfru Maria.

2.2.2015
Det blev Loa Falkman, som blev efterträdare till Ica-Stig. Jaså behöver han pengar var min första tanke. Operasångaren. Nej, nej så är det inte, säger han, har dock alltid varit ett fan av dessa reklamfilmer och så känner han dessutom Hans Mosesson. Kan det ha spelat in? Vem vet. Dessutom är han hela tre år yngre än Mosesson.

fredag 23 januari 2015

Jorden går inte under

Denna föreställning om total katastrof är en av människans älsklingsföreställningar. De finns i bibeln med Johannes Uppenbarelser och det fanns angående året 2012 över hela världen en föreställning om att då skulle det nog explodera. På något sätt. 

Nu sprider extrema vetenskapsmän bilden av att klockan tickar framåt för mänskligheten. Den har flyttat sig från fem i tolv till tre minuter i tolv. Vi kan vänta oss atombombskrig eller klimatutplåning. Detta är inte vetenskap utan extremistisk propaganda. Att flytta en imaginär klocka framåt några minuter är en effektiv bild, men den har ingenting med verkligheten att göra. Kan ni se denna imaginära klocka? Jovisst kan ni det. Men var finns den någonstans? Inne i era huvuden? Jo just det.

Det är våra föreställningar och tankar som styr hur världen ser ut. Inte det jordklot där vi befinner oss. Om några vetenskapsmän gick ut med att en koloss är på väg mot jorden och den kommer att falla ned över USA och orsaka att större delen av den befolkningen utplånas så skulle det naturligtvis orsaka panik. Särskilt om medierna hakade på detta så skulle de vara medaktörer i denna panik. 

På ett liknande sätt fungerar även denna upplaga av total katastrof, som nu sprids genom medierna över jordklotet. Vi kommer alla att gå under så varför ska vi då uppföra oss ordentligt? Eller vara vänliga mot varandra. Bättre att roffa åt sig medan det går. Så sägs ju människorna ha uppfört sig på 20-talet för de såg katastrofen närma sig. Och mycket riktigt 1929 brakade världsekonomin.

Jag blev nästan ihjälskrämd som tonåring på 60-talet, för då var det också inne att tro på atombombskrig och att världen skulle gå under. Ingen skulle överleva, alla människor skulle försvinna. Men ingenting av detta har hänt för stormakterna begrep, att de också skulle stryka med då. Vad som händer på jorden bestämmer vi. Inte några domedagsprofeter. Nu senast är det TT, Tidningarnas Telegrambyrå, som hakar på att domedagen är nära. Det finns inbyggt i oss som en arketypisk föreställning denna undergångstro. Jorden ska gå under Djävulen kastas i en sjö av brinnande svavel och Gud ska ta över. Så har människor trott i 2000 år. Människor som vill följa Gud ska få uppleva paradiset. TT borde förhålla sig objektiva till denna tro på Gud och Djävulen. 

Det är en liknande arketypisk tro som får unga män att slåss nu för IS, för de tror att de ska bli upplyfta till ett eget paradis som martyrer. Men i kristendomen ska detta hända här på jorden: "Och stadsmuren var byggd av jaspis, men staden själv var av rent guld, likt rent glas." Hela jorden ska gå igenom omvälvningar i naturen, den gamla jorden ska försvinna, och sedan ska Gud komma och ställa allt till rätta.

Både kristendomen och islam har stannat i utvecklingen och betonar där de egoistiska delarna hos människan, som handlar om sex, överflöd av mat och guld. Högre utveckling på de nivåerna är inte möjlig, inte förrän Gud fixar till allt och då måste det först gå till jordens undergång. Dessa religiösa övertygelser styr också icke objektiva, extremistiska vetenskapsmän. Skrämselpropaganda! Och tror vi som mänsklighet på dem så fungerar detta som en självuppfyllande profetia. Då människor som inte tror ska rensas ut, med Guds hjälp.
Jerusalem som en stad av guld för de som tror på Gud förstås.

Jag känner mig totalt lurad

UPPDATERAT
Swedbank bär sig åt som de vill med vårt dödsbo. De har sålt av pensionsfonderna min döde sambo hade utan att någon bad dem om detta, när jag har frågat varför får jag inte något svar. Har skrivit till VD Michael Wolf, men han vet inte heller. Har inte hört något från honom. Ingen får röra ett dödsbo förrän det finns en bouppteckning och denna har blivit inskickad till Skatteverket och är godkänd av dem, men Swedbank sålde av fonderna ändå. 

Och inte har jag blivit upplyst om att det går att få jämkning på lån. De miljonlån vi har haft i evigheter, ända sedan 80-talet. Vi är en familj, som verkligen har hållit Swedbank under armarna. Och nu betalade jag av lånen och ingen upplyste mig om att banker är vänliga mot sådana dödsbon, som det jag företräder. Och att det går att få jämkning som i vårt fall, där det finns en försäkring på huslånet, som ska träda in när låntagaren dör. Exakt detta har nu inträffat. Men informationen om vad som ska hända har uteblivit fast jag har försökt att få den.

Det var inte förrän i går när vi första gången träffade vår jurist, som ska göra bouppteckningen, som jag begrep hur lurad jag är. Man blir så svag som sörjande sambo. Så mycket att ta itu med på alla plan. Och jag har blivit misshandlad tidigare i livet av myndigheter och av banker, så jag tror uppenbarligen inte att jag har några rättigheter alls. Men nu vet jag bättre. Ska kontakta banken när det blir morgon igen. Jag har inte ens fått kontakt med någon, som det går att prata med. Visst är det ett fantastiskt bankväsende vi har! Eller är det bara Swedbank som uppför sig illa?
13:32
Har haft ett långt samtal med banken och konstaterat att det rör sig om informationsbrist en del och resten vet jag fortfarande inte. Jag försökte få dem att förstå att det är en mycket allvarlig situation man befinner sig i när någon nära dör och när man förutom sorgen måste ta itu med allt det praktiska. Att någon som går in på banken och säger att den har hand om ett dödsbo och är nära anhörig måste få en särskild behandling med mycket information, så att denne vet vad det handlar om. Har fått bättre behandling, som jag sade till den jag pratade med, av andra privata företag och föreningar, som jag har blivit tvungen att prata med, men inte här där det handlar om miljontals kronor, både för mig och för banken. Det är en viktig affärsrelation, som är skör i det läget.
14:18
Nu fick jag kontakt med Swedbank, där en man kunde förklara för mig, att dessa pensionsfonder var ett slags försäkring, som skulle ha fallit ut som pension någon gång för min sambo om han hade bett om det, men nu försvinner de helt enkelt. För det var inte pensionsfonder, som han ägde andelar av. Och det fanns ingen förmånstagare till dem. Så borta helt enkelt. Förmodligen var min sambo inte medveten om detta. Tror jag. Banken har också erbjudit sig att ställa upp mer för mig, men det känns som en smula sent. Jag orkar inte med det heller. Det tar helt enkelt för mycket energi, men kanske blir något annat dödsbo annorlunda informerat. Då har det jag har sagt hjälpt till en smula kanske. Dock är VD Michael Wolf likadan som Scrooge uppenbarligen. Det visade sig att han hade höjt sin egen lön med hisnande 57 procent. Han tjänar 13 miljoner i fast lön. 

Michael Wolf fick senare sparken. Rätt ovanligt i en bank. Och han fick inte ansvarsfrihet heller på stämman i banken den 5 april 2016. Nej inte riktigt som gamla tiders Scrooge dagens Swedbank,
men risiga på att informera när någon är död.

torsdag 22 januari 2015

Carl Bildt hjälte

Det är väl roligt för förre utrikesministern Carl Bildt att äntligen få träda fram och berätta att han personligen räddade en dödsdömd afghansk fånge från Afghanistan. Det var Sayed Pervez Kambaksh, 25 år, som räddades till livet av utrikesministern. Utrikesminister Carl Bildt använde regeringsplanet till denna räddningsoperation. 

Studenten Sayed Pervez Kambaksh, som också arbetade som journalist, hade dömts till döden för hädelse. Han hade försvarat kvinnors rättigheter vilket ansågs förolämpa islam, för han klagade på behandlingen av kvinnor under islamsk lag, och det gick förstås inte för sig. Han fördes till Sverige i planet där också utrikesminister Carl Bildt reste. I Oslo, dit han senare kom, fanns det kontakter, som kunde hjälpa honom. Förmodligen finns han numera i USA.

Det var FN:s dåvarande representant i Afghanistan Kai Eide, som hjälpte till att smuggla ut studenten ur landet. Han hade fått ta hand om fången efter att han hade fått sitt straff ändrat till 20 års fängelse. Nuvarande utrikesminister Margot Wallström har inga kommentarer till det som hände annat än att hon tycker det gick bra för studenten. Nej det vore väl inte så bra ur hennes synvinkel att berömma Carl Bildt.

Vintern är vacker

Här nedan en bild av hur det ser ut just nu i dag. Snö är mycket vackert och tänk att vi upplever det så. Att naturen är fin att se på i våra ögon. Dessutom ger det jobb till en hel del karlar med plogning och snöskottning. En enda gång har jag sett en ung tjej skotta snö, som anställd, från ett tak, men annars är det bara män som har dessa tunga sysslor. Ser ni de röda rosorna, som envisas med att stå kvar, också rakt in i vintern.

onsdag 21 januari 2015

Uppdrag granskning handlar om judar

Det är ett rätt förutsägbart reportage ikväll klockan 20 i SVT1 om reportrar som går runt som judar i Malmö, utklädda i judiska symboler: kippa och davidsstjärna och vad de blir utsatta för. De människor de möter går runt i sina föreställningar om människor. Judar är de som plågar människor i Mellanöstern. Så tycker ungdomarna. De har inte något annat än detta att gå efter och inte något mer att sätta istället för dessa tankar och åsikter, som inte är deras, men som de har övertagit någonstans ifrån.

Själv är jag uppfostrad att inte döma människor efter deras yttre och när jag var liten gjorde jag inte det, utan väntade tills jag kände de jag mötte bättre. Numera dömer jag människor mer efter hur de ser ut, för med stigande ålder, måste man inte alltid börja om från början med varje ny människa. Det går att se igenom dem på ett enklare sätt genom erfarenheten man har samlat på sig genom livet.

För tjugo år sedan eller så tänkte jag aldrig på vad människor var för något: om de var judar, muslimer, kristna, buddhister eller asatroende. Numera påminns vi varje dag om vad alla är i religiösa eller nationella termer. Trist. För egen del skulle jag gärna slippa få religioner nedkörda i halsen. Låt människor utöva sina religioner, men inte tjata ihjäl andra om dem. Det räcker så gott med politik utan inblandning av religion. Att bära sin religion utanpå sig själv som symboler visar bara att man inte är en egen utvecklad människa, tycker jag, utan måste stödja sig på en kollektiv tro, som andra har hittat på. 

Nästa vecka kommer Uppdrag granskning att handla om islamofobi.

Ännu en ny dag

Så tänkte jag i morse när jag vaknade. På TV flimrar det förbi en kvinna, som klagar över att kommunerna inte blir fullt ut ersatta för de ensamma flyktingbarn som kommer. Det blir de ju för de svenskfödda barnen. Sedan får vi inte veta mer, snuttifieringen pågår för fullt.

Är det så att det är så orättvist att svenskfödda barn är så mycket omhändertagna än utifrån kommande? Nej, naturligtvis inte. Svenskfödda barn tas om hand av sina föräldrar. Barn kostar minst en miljon kronor att uppfostra till vuxen ålder i vårt land. Detta tar föräldrar på sig. Utifrån ensamkommande barn kostar naturligtvis mycket mer för oss alla än vad svenskfödda barn gör, för de måste tas om hand helt och hållet av samhället. De får en god man, grupphem, familjehem eller fosterfamilj och skola så att de ska likställas med svenska barn.

Ett ensamkommande flyktingbarn kostar kommunerna kring 2-3 000 kronor per dygn. Det gör inte svenskfödda barn eftersom det finns ett nätverk i form av föräldrar och släkt kring ett svenskfött barn. Staten ersätter kommunerna.

tisdag 20 januari 2015

Och det ljusnar över världen

UPPDATERAT
Så här såg det ut alldeles nyss vid huset. Samtidigt som en av mina söner har lagt upp den andra bilden på Facebook. Finns det större kontraster i världen? Himlen sörjer över människors ohyggliga dumheter. Och att tvåtusen års predikan i Nya testamentet inte har gått fram. Allt vad I viljen att människorna skola göra eder, det skolen I ock göra dem. Så stod det i min version av bibeln. Matteus 7:12. Det är slutet på Jesu Bergspredikan. Men detta vansinne som den nedre bilden står för pågår alltjämt. Också i denna dag då IS kräver 1,6 miljarder för två japanska män inom 72 timmar. Annars blir det halshuggning.
21.1.2015
Nej, dessa båda skulle visst halalslaktas, precis som dom gör med djur. Alltså skära halsen av dem. Ja resultatet blir väl detsamma. Usch! Tvi!
9:32
Huvudstadsbladet i Finland kallar detta ett PR-utspel för att få uppmärksamhet. IS behöver inte mer pengar. De håller fortfarande stora landområden och har stora inkomster, plus att de har alla vapen de behöver. Detta är något de går ut med för att skrämma fienden och locka fler till sina egna territorier för att slåss med dem. Kaxighet imponerar på unga muslimska män i andra delar av världen, som vill bli martyrer eller skapa ett eget land åt sig med stor makt över resten av befolkningen.
11:26
Och här kan ni läsa islamologen Jan Hjärpes fördömande av IS. Tidigare har han bara intervjuats för att berätta om hur bra islam är. Men nu är det dags för andra tongångar. Han säger att IS är en extrem variant av islam och att denna rörelse är påverkad av fascism i Europa på 30-talet. Fast de har klätt dessa tankegångar i religiösa termer och de plockar dessa ur de en miljon olika hadither, som finns.

De tar det som passar dem och säger att det är guds vilja när man ska dö, men samtidigt sätter de sig i guds ställe och tar död på de som de tycker ska dö. Det extrema islam har misslyckats med att få folkets stöd eftersom de flesta som dör själva är muslimer och Hjärpe menar att terrorattackerna i Paris är ett tecken på svaghet. IS vill upprätthålla bilden av ett krig mellan muslimer och kristna, något som inte har varit verklighet på många hundra år, men i dessa muslimska länder lever fortfarande idén om korståg. Medan vi ser det som historia i Västerlandet.

Här kan ni annars läsa om när Jan Hjärpe försvarade Radio Islam, som hetsade mot judar.
24.1.2015
En av de båda verkar ha blivit av med huvudet. Trist! Usch!

lördag 17 januari 2015

En hyllning till männen

Här är en hyllning till alla män, som kämpar som galningar för att ta hand om sin familj och för att hålla sig själva över ytan. Det är så sorgligt att se hur illa det står till i världen för männen. De som oftast gör allt för att samhället ska bli bättre, som jobbar stenhårt för att ta hand om kvinnorna och barnen. Tyvärr glömmer de ibland att de också måste ta hand om sig själva. Inte bara jobba tills de stupar. Männen har också rätt att sörja, att bli ledsna över eländet i världen och det förfärliga som ibland finns nära dem. 

Jag har sett denna kamp på nära håll nu när vår äldste man i familjen har tvingats gå över till andra sidan på grund av sjukdom, den hemska cancern, som inte sparar någon. Han stressade sig genom livet och blev sjuk av detta. Hans eviga dagliga strid för att vi skulle ha det bra sög musten ur honom. Nu har han ordnat så att vi får leva gott, men priset var att han själv försvann. Han offrade sig för familjen. Så kan jag se det. Nog hade det varit bättre om han hade levt nu! Jag bad om ursäkt till en annan man häromdagen, för jag skällde på honom när han inte fattade att jag behövde sand på vägen närmast oss. Han orkade inte ens sätta sig in i vem jag var eller var sanden behövdes. Då tog jag till storsläggan och berättade verkligen vem jag var. Han hade svarat något nedvärderande och tyckte jag kunde hitta någon stig, någon promenadväg från mitt hus. Inte behövde jag sand inte.

Jag röt till med all den vrede som stor sorg kan orsaka. Och förklarade noga för honom hur länge jag hade bott här och hur gammal jag var och att jag hade jobbat nog med att släpa sand till vår väg, då när jag var yngre, och det fanns en sandhög i närheten. Det argument som tog skruv var att jag undrade om han tyckte att hans fru skulle behöva fixa till vägen innan de kunde åka bil eller gå på den. En timme senare dök traktorn upp och sandade. Och jag bad efter detta som sagt om ursäkt för att jag hade skällt på honom och förklarade att färsk sorg fungerar så: man pendlar mellan gråt och vrede. Mellan utmattning och ett raseri som kan försätta berg.

Här nedan ser ni de närmaste männen i min familj. En av dem lever inte längre. Ta hand om er nu! Det är farligt där ute när man går igenom att någon nära har dött. Man behöver sörja, gråta och ta igen sig. Sorgen suger ibland musten ur en. Det är tillåtet att slappa. Jobba inte för mycket, ta det också lugnt. Återhämtning är nödvändig efter en stor förlust. En ommöblering i själen äger rum. Alla relationer förändras. Själv har jag anlitat psykvården rätt många gånger, när jag har känt i livet att det här orkar jag inte med längre. Senast när min pappa dog.

Anti-terror bra för Europa

Några hundra galningar är beredda att slå till i olika länder i Europa. Är detta något som vi borde vara skräckslagna för? Nej, inte egentligen. Frankrike, Tyskland, Belgien och Nederländerna är mest i farozonen. Men värst har människor det i områden som IS behärskar. Här kan ni se hur de bär sig åt med homosexuella, att kvinnor som anklagas för äktenskapsbrott stenas och män som sägs vara brottslingar avrättas på medeltidsvis. 

Människor kan verkligen bli värre än djur. De kan släppa loss ondskan i världen. Och aldrig verkar mänskligheten som helhet gå framåt på riktigt, utan det som kallas Djävulen i kristendomen sticker upp sitt fula ansikte. Gång på gång måste detta bekämpas i mänsklighetens historia, men jag tror att det blir sista gången nu när världen är på väg att bli en helhet. Det här är religioners dödsryckningar.

Meningen med detta är att mänskligheten äntligen ska gå förbi att dyrka beläten, något utanför dem själva, som de tror bestämmer över dem. Gud är en uppfinning som människor gjort när de inte har kunnat förklara det som finns runt dem i naturen eller världen. Men att ta på sig rätten att döda andra människor är att missbruka allt som finns inom oss. Dock fungerar vår tredimensionella värld så att det går till ytterligheter för att synas ordentligt. 

I Pakistan, där de turbanklädda gubbarna brände franska flaggor, säger de att det kan bli världskrig. Deras imamer hotar med detta. Jo i liten skala är det så redan. Inuti människorna står olika tankesätt mot varandra och medeltiden kämpar mot 2000-talet. Och eftersom kring 50 miljoner människor är på flykt är det verkligen en stor omvälvning i världen. Större i flyktingtal än under andra världskriget.

Och här ser ni hustrun Sylvie Beghal till den som radikaliserade terroristerna i Frankrike. Hon ser sin man Djamel Beghal som offer. Naturligtvis. Själv är hon också offer i den västvärld där hon lever eftersom den inte går i Muhammeds fotspår och inte dyrkar Allah tillräckligt. Ibland är kvinnor de som är värst för de understödjer idiotierna. Och föder barn som uppfostras likadant. Hon bor i Leicester i England för i Frankrike var de inte tillräckligt radikala, tyckte hon.

fredag 16 januari 2015

Josef ville hamna i paradiset

UPPDATERAT
"Josef" från Göteborg ville åka och strida för IS för att hjälpa sina bröder och systrar och "hamna i paradiset".  Men hans föräldrar ville inte hjälpa honom och inte heller en sheikh, som han tyckte var elak mot honom då. Han ville ju hjälpa till. De var ju frihetskämpar i Syrien. Det var vad han visste och han hade sett bilder på barn, som grät för deras föräldrar var döda. Och en nära vän hade dött i strid och det inspirerade honom. Han ville också bli martyr. Men eftersom föräldrarna inte godkände detta skulle heller inte martyrskapet gälla och inget paradiset heller var inom räckhåll för honom.

Hur kan en ungdom från Göteborg gå på den propagandan? Ja, förmodligen för att ingen säger emot den. Han hade aldrig hört talas om att IS skar halsen av människor då. Senare blev han glad när IS fångade någon från regimen och skar halsen av honom. Han bad i smyg när han blev religiös och kände mer och mer i sitt hjärta att han ville göra något, men till slut sade en religiös ledare att han kunde göra mer nytta här i Sverige om han hjälpte människor här.

Paradiset i islam är fullt av sex och oskulder. Alla är unga och vackra och beskrivningarna påminner mycket om det som sexuellt utsvultna unga män vill ha. "Allah kommer att göra gamla kvinnor till unga kvinnor och icke jungfrur till jungfrur. De himmelska kvinnorna, särskilt skapade för folket i paradiset, kända som hur a´yn är en vacker ung kvinna med klar hud och intensivt mörka ögon. Dessa kvinnors bröst kommer att vara runda som granatäpplen och de kommer aldrig att hänga slappt eftersom dessa kvinnor aldrig kommer att bli gamla."

Det är ett paradis för unga män, som aldrig har begripit vad kärlek är eller att sex inte är något som kvinnor ska ställa upp med varken i något paradis eller här på jorden, men beskrivningarna av hur en man kan ha sex med hundra jungfrur på en förmiddag i det islamska paradiset är ändå legio. Det är en barnslig beskrivning som gamla män lurar unga att gå på. Den som har den lägsta graden i paradiset kommer att få 80 000 tjänare och 72 fruar plus ett palats gjort av pärlor, smaragder och rubiner. Hur dumt som helst fast förstås inte i huvudet på unga män. I bibeln finns Höga visan, som handlar om den älskade och beskriver en älskad brud och brudgum, inte något paradisiskt horhus med sex hela tiden. Medan det muslimska paradiset verkar mer vara som nedan en dröm under rusets inverkan. På jorden.
21:26
I Danmark vill man att de som strider i Syrien och Irak för IS ska betraktas som landsförrädare och straffas därefter, men i Örebro vill centerpartisten Rasmus Persson att de ska få psykologhjälp, bostad och jobb som belöning för vad de har gjort. En ny karriärväg således att bli terrorist.

Påven skämmer ut sig

Påven Franciskus har sagt att yttrandefriheten inte tillåter kränkningar av religionen. Och i går så uttryckte han det som så, att ifall någon säger något kränkande om någons mor, kan denne vänta sig att få en smäll.

Han sade ordagrant så här om en nära medarbetare, som stod bredvid honom då:

"If Dr. Gasbarri, a great friend, says a swear word against my mother, then a punch awaits him. It´s normal. It´s normal. One cannot provoke, one cannot insult other people´s faith, one cannot make fun of faith."

Det finns således gränser för yttrandefriheten tycker påven. Dock tyckte han samtidigt att det är en människas uppgift att berätta vad den tycker för mänsklighetens väl. Det verkar som om han är lite insnöad på sig själv som person. Samtidigt som han tillsammans med franska framstående imamer har gått ut och fördömt terrorattacken i Paris. Inte lätt att vara påve, you motherfucker you. Undrar hur många gånger han har slagit sin kompis?

torsdag 15 januari 2015

Öga för öga

Hos oss gäller Talions lag, sade den tredje massmördaren Amedy Coulibaly, som dödade en kvinnlig polis och fyra oskyldiga människor i den judiska butiken i Paris. Vad är nu detta för lag? Jo i samhällen där människor fortfarande tar rätten i sina egna händer är denna lag ändå ett framsteg eftersom den begränsar hämndens utsträckning. Den kan helt enkelt inte fortgå i evighet.

Kung Hammarubis lagar från omkring 2250 före Kristus uttrycker detta:

"Om någon förstör en annans öga, då skall man förstöra hans öga; om någon sönderslår en annans lem, då skall man på honom sönderslå hans lem; om någon utslår en annans tänder, då skall man på honom utslå hans tänder."

Hammurabi var kung i Babylon och denne mans ord styr fortfarande terrorister än i denna dag mer än 4 000 år senare. Rättvisan befinner sig då på det barnsliga stadiet innan rättsstater uppkommer med ordentliga lagar. Uttrycket "Öga för öga. Tand för tand." förekommer i bibeln i Gamla Testamentet tre gånger och kallas där för Mose lag. I Koranen förekommer också detta med öga för öga i 5:45. Jesus i Nya Testamentet manar istället till förlåtelse som ersättning för denna princip. Jesus säger: om någon slår dig på din högra kind, vänd också den andra mot honom.

Världen ser ofta ut exakt som i Ingmar Bergmans värsta filmer. Han skildrade detta genom att gå tillbaka till medeltiden och pesten som härjade, människor som piskade sig själva för att försöka försonas med Gud, men som våldtog och gjorde som de ville när de kunde. De använde sig av den makt som våld gav dem. 

Och likadant ser det ut ibland numera på 2000-talet. Ingenting har egentligen hänt. Inte på de två årtusenden som det har predikats mot våld och krig. FN:s deklaration om mänskliga rättigheter kom 1948, efter det största massmördandet i krig i historien. Första artikeln lyder:

"Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap."

Men detta är inte något som gäller, utan mest en from förhoppning, som bygger på Nya Testamentet. Detta kan åsidosättas av vem som så vill som har en kalashnikov i händerna och tror att den genom massmord ska upptas till paradiset och få eviga belöningar. Alltid måste människor återigen försöka komma fram till att de kan leva ett gott liv här på jorden med de svårigheter som ingår. De är till för att vi som individer och art ska utvecklas. Att det finns en mening med livet borde vara grunden i det som pågår på jorden, men i denna tredimensionella värld har alla en fri vilja och kan välja att göra ont mot andra människor, mot naturen och mot djuren. Och slutligen mot sig själva.

Wallström inte välkommen

UPPDATERAT
Utrikesminister Margot Wallström är inte välkommen till Israel beroende på att Sverige har erkänt Palestina. Det enda som kan lösa situationen är en ursäkt eller att Sverige får en ny regering. Jag skrev om det i höstas när Sverige skyndade sig att berätta att regeringen ville erkänna Palestina. Det var att gå bakåt i tiden till 1970-talet, men världen ser helt enkelt inte ut på det sättet längre. Hamas sitter i regeringen i Palestina och är klassad som terrororganisation av EU.

Om Margot Wallström ändå skulle ha åkt nu till Israel skulle hon ha blivit insläppt i landet, men som privatperson. Hon hade inte fått träffa en enda officiell representant för landet. Hon hade heller inte fått några säkerhetsarrangemang runt sin person. Särskilt efter det som har hänt nu i Paris så är det naturligtvis lite märkligt att Sverige ställer sig på terrorns sida. Hamas har ungefär samma mål som IS: att krossa Israel och upprätta kalifatet.
16.1.2015
Här ägnar sig utrikesministern åt "damage control" och framhåller att hon vill ju gärna besöka både Palestina och Israel. Det måste till en tvåstatsöverenskommelse. Ja hon lever absolut på 70-talet och låter ungefär som Palme, men har inte alls folket bakom sig på samma sätt som Olof Palme hade. Tiderna har helt enkelt förändras och Margot Wallström, som har levt högt ovanför andra människors huvuden, har inte märkt detta. Sorry gumman, ditt tankesätt är kört. Sverige är en humanitär stormakt, säger hon. Jo vi lever fortfarande i det koloniala tänkandet: vi är de högtstående vita, kristna människorna och vi ska ta hand om hela världens fattiga. Lite övermaga att tro att alla kan flytta till Sverige så att vi nådigt kan sprida välfärden till Mellanöstern och Afrika. Så där lite von oben. 
Asylsökande från olika länder
De senaste tre veckorna i Sverige

Statistik Migrationsverket

onsdag 14 januari 2015

Hjältarna i Paris

Ja vi lever i sådana vansinniga tider så att de terrorister som dödade oskyldiga människor i Paris är hjältar i andra terroristers ögon. Naturligtvis är de hjältar och martyrer i uppdragsgivarnas ögon. De har ju utfört det hiskeliga dåd, som de hade givits att utföra. 

En osynlig makt har tagit över dessa människor och förmår dem att utföra handlingar, som strider mot alla förnuftiga människors syn på hur världen ska skötas. Det är som att se tusen år bakåt i tiden och ingenting alls har hänt. Det är skäggiga män som bestämmer hur världen ska se ut i andra människors ögon. Ingen får tänka en egen tanke i den världen, ingen får skriva något eget, ingen får klä sig som den vill. Alla ska ingå i samma fårskock.

När vi äntligen blev av med kommunismens och fascismens olika slutna diktaturer (förutom Nordkorea) så dyker dom här gubbarna upp ur lådan och ska ta över världen och hota det som har byggts upp under 2 000 år.

Men vad våldet må skapa är vanskligt och kort. 
Det dör som en stormvind i öknen bort. 

Men sanningen lever. Bland bilor och svärd
Lugn står hon med strålande pannan. 
Hon leder igenom den nattliga värld,
och pekar alltjämt till en annan.
Det sanna är evigt: Kring himmel och jord
Genljuda från släkte till släkte dess ord.

Det rätta är evigt: Ej rotas där ut
från jorden dess trampade lilja.
Erövrar det onda all världen till slut,
så kan du det rätta dock vilja.
Förföljs det utom dig med list och våld,
sin fristad det har i ditt bröst fördold.

Esaias Tegnér 
Ur dikten Det Eviga, som publicerades 1810
och läses varje Nyårsafton i Sveriges Radio
tisdag 13 januari 2015

Utövar journalister självcensur?

Den frågan ställde demokratiminister Alice Bah Kuhnke på ett pressmöte på måndagen på Rosenbad. Gör svenska medier verkligen det på grund av rädsla? Ja det var en retorisk fråga om ni frågar mig. Självklart utövar redaktioner självcensur. Vad som helst får inte slippa igenom för det kan stöta människor och särskilt tidningar vill inte bli av med sina reklaminkomster för att de har stött en grupp. Därpå vilar hela deras existens. 

Men det trista är att också våra statliga medier utövar denna censur. Det som presenteras måste göras lite inlindat för att inte stöta medborgargrupper. Det kan vara farligt. Tänk om någon lägger en bomb utanför televisionens eller radions hus? Och journalister är en fårskock, när det gäller nyheter, har alltid varit, hukar bakom varandra. Som journalist kan man få facit från andra när nyhetsartikeln har skrivits. Hur har de andra behandlat detta? Och så får man naturligtvis klagomål från egna redaktionen ifall det inte går efter mönstret och det schema som är gängse.

Ingen anställd journalist står ensam i snålblåsten utåt utan skyddas också av andra journalister på mediet genom att ett par tre till går igenom vad som ska publiceras i mediet. Eller journalisterna censurerar varandra om man så vill. Vad som helst är absolut inte tillåtet i press eller andra medier. Det finns en frivillig överenskommelse som handlar om att allmänheten måste kunna ha förtroende för medierna. Och att det inte ska ske klavertramp på redaktioner. Särskilt i oroliga tider måste allmänheten kunna lita på journalister, att de tillsammans med politikerna, ingår i psykförsvaret i Sverige.

Dock menar jag att det på senare år har blivit allt tyngre att inte kunna få publicerat det som människor tycker, för att vissa åsikter ska hållas borta från medierna. Vissa artiklar ska inte publiceras. Det har blivit trängre med yttrandefriheten. Särskilt är det så på SVT Opinion, som är vänstervriden. Där har jag fått en artikel publicerad, som handlade om att romerna i Högdalen var hjältar, när de uppmärksammade oss i Sverige på hur illa ställt de hade det. Då tog jag i och skrev exakt som jag visste att de ville ha artikeln. Sedan dess har jag skrivit fler artiklar, men dessa har aldrig blivit publicerade. Just nu har jag skrivit en med rubriken "Världen är vacker", som ligger på deras bord. Den handlar om att det är vi människor som bestämmer här på jorden hur vi vill ha det. Inga osynliga makter gör detta. Inte Gud eller någon annan sådan icke synlig makt. Här är ett litet utdrag:

"Frankrike inspirerade de som grundade USA att göra yttrandefriheten stark. Den finns inskriven i grundlagen och är mycket viktig som grund för samhället där. I Sverige har vi inskränkt yttrandefriheten på olika sätt. Förr i tiden krävdes det en expertis eller utbildning för att få lov att publicera text. Det var krångligt och makten över ordet låg i händerna på de som hade den tekniska apparaten för detta och det var dyrt. Journalisterna som anställdes på medierna var grindvakter, så att inte något otillbörligt skulle slippa igenom. Och så är det fortfarande."

Så mitt svar fru demokratiminister Alice Bah Kuhnke blir naturligtvis att det finns självcensur i svenska medier. Absolut. Det är knappast något som går att göra något åt. Journalister står inte fria att publicera vad de vill. De följer de andra i flocken, den "elitflock" som alltid har funnits, för journalister måste vara godkända, testade och utprovade för att få utöva den rättighet som alla medborgare sägs ha: yttrandefriheten. Denna rätt att yttra sig är villkorlig och detta beror i TV och på andra ställen av bland annat tidsbrist eller utrymmesbrist. Men på internet finns inte detta och utrymmet är obegränsat. Och så borde det vara också med opinionssajter som finns. Och särskilt de som är avlönade av oss skatte- och licensbetalare. Men tyvärr. Yttrandefriheten är beroende av vad de anställda journalisterna har för politiska åsikter. Så borde det inte vara i en demokrati, där vi är så stolta över den tryckfrihet utan censur, som vi var först i världen att uppfinna åt oss.

Kopia skickad till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke
Allt är förlåtet

UPPDATERAT
Det kommer det att stå på Charlie Hedbos förstasida när tidningen går ut i tre miljoner exemplar i morgon. Där finns en bild med profeten Muhammed, som håller en skylt där det står: Jag är Charlie.

Tidningen blir bara hälften så tjock, men går ut i desto större upplaga. I vanliga fall trycks den i 60 000 exemplar. Tidningen försvarar rätten att få häda.
14.1.2015
Här har DN publicerat några teckningar från det nya numret. Här har Expressen publicerat ännu fler. 
Av en slump så står det Mow på bilden.
Det kanske passar. 

måndag 12 januari 2015

Här är den radikala imamen

UPPDATERAT
Han heter Farid Benyettou och jobbade på sjukhuset, som praktikant, dit terrorns offer fördes. Dock var han inte i tjänst just den dagen. Han har jobbat där sedan december och han var rådgivare åt terroristerna och är i samma ålder som dessa var. Han blev dömd till fängelse tillsammans med en av terrorbröderna. Han släpptes år 2011.

Men en sjukvårdare i Paris får och kan inte ha ett kriminellt förflutet. Dock kan vem som helst få en sådan examen, eftersom den är till nytta i många andra sammanhang. Farid Benyettou började sin utbildning år 2012 och kommer att få sin examen. Han arbetade på akuten som praktikant, men tog inte hand om terroroffren. Nu har han tagits ur tjänst av säkerhetsskäl. För bröderna fungerade han som den som sade sanningen. Han sade till dem att det fanns bevis i texterna i Koranen att det var bra att dö som martyr, att det var bra med självmordsattacker.

Farid Benyettou föddes 1981 i Paris i en fransk familj som ursprungligen kom från Algeriet. Han är en självlärd imam.

I Sverige finns Kista folkhögskola som utbildar i ledarskap inom islam. Men utbildning till detta har varit trögt eftersom det handlar om muslimers inre angelägenheter och staten skulle inte lägga sig i detta. Den första imamutbildningen var planerad till hösten 2014 och skulle förläggas till denna fria institution i Kista. Utbildningen skulle innebära att de 15-20 eleverna studerar arabiska, islamsk lag, Koranen och hadither (nedtecknad islamsk tradition). Både svenska imamer och lärda från Malaysia och England skulle ingå i undervisningen.

Här kan ni läsa hos Gudmundson om svenska martyrer, som har dött för att bli förhärligade och få uppleva paradiset. "Vi ska ej beklaga eller klaga. Vi ska säga grattis till brodern och hans familj. Må Allah acceptera honom. Matyrskap är det som vår älskade profet önskade sig tre gånger." Så skriver Ali Abdallah al-Ganas i en kommentar till någon som har dött i jihad. Han är före detta imam i Örebro och svåger till den radikala imamen i Gävle Abo Raad.
9.9.2015
Här kan ni läsa en granskning av imamerna och den stränga salafistläran som Gefle Dagblad har gjort.  De missionerar om att man måste gå tillbaka till 600-talets ursprungslära i islam. Kvinnor får aldrig lämna hemmet annat än i sällskap med män. Det är samma slags lära som finns i Saudiarabien. Detta missioneras nu i Sverige. Moskén i Gävle är sluten och ingen därifrån vill svara på frågor. Vad de sysslar med där är deras privata religion anser de. Det är deras ensak vad de tycker och tror. 
31.3.2016
Sorgligt nog tror nära släkting till imamen att det är okej att hota chefredaktören för Gefle Dagblad med döden för granskningen som har gjorts av vad som pågår i moskén i Gävle. Dessa människor begriper inte att det finns pressfrihet i Sverige. Här är granskningen av den islamistiska extremismen som har pågått under 2015 och 2016 i Gefle Dagblad. Religionsfrihet betyder inte att det är okej att förespråka terrorvåld. I morgon kommer en ny lag som innebär att terrorresor straffas med fängelse och även de som är inblandade i detta kan straffas. De som ger sig av på terrorresor är ofta grovt kriminella och detta ska inte understödjas av imamer i moskéer.

söndag 11 januari 2015

Rätt åt er det var ni som började

Ungefär så kan man sammanfatta det Amedy Coulibaly säger på videon, som nu har släppts och som hans advokat intygar är han själv. "Jag gick på polisen litegrann", säger han och menar att han kallblodigt sköt och mördade en poliskvinna.

Han dödade fem och skadade tio stycken människor och rättfärdigar detta med att han är med IS. Han verkar tänka och känna som en mentalt och känslomässigt icke utvecklad tonåring. Han var dock drygt 32 år när han dog, men har vänt på alla begrepp. Förnuft är inte hans starka sida för han säger att vi attackerar kalifatet och då gör han likadant. Attackerar oss.

Han begriper inte att man inte dödar oskyldiga människor med ett automatvapen på gatan, i en butik eller skjuter på en joggare, som han också verkar ha gjort. Joggaren överlevde dock. Amedy Coulibaly var helt enkelt en massmördare och verkar ha varit psykopat. Det finns ingen moral och ingen etik i världen, som kan rättfärdiga det han gjorde. Men det tror han. Så hjärntvättad är denne man. Mentalt handikappad av märkliga slagord. Han tilllät sig att bli omänsklig. Detta kunde ske för att det finns en omänsklig del av en religion i världen, som sanktionerar sådana här handlingar.

Anita Ekberg är död

UPPDATERAT
Det var säkert skönt för henne att få somna in. Hon mådde inte så bra under senare år. Det är inte roligt att bli en bedagad skönhet och inte något mer. Men Fellini gjorde henne världsberömd och det finns inte någon annan som kunde ha gestaltat rollen som hon gjorde i Det ljuva livet från 1960. "La bellisima icona del cinema" skriver en italiensk tidning och man behöver knappast kunna italienska för att begripa vad detta betyder. Hon blev 83 år gammal. Hon vill inte bli begravd i Sverige utan i Italien har hon sagt. I Medelhavet.
12.1.2015
Här kan ni läsa om att hon var "flamboyant" in i det i sista och arg när hon inte fick som hon ville. En diva med andra ord. Hon ville vara detta. Hon var en elva och dog den elfte. Man kan väl säga att hon levde för världen, som sådana människor har till uppgift. Hon uppfyllde därmed sitt syfte och fulländade detta genom sitt liv.

Jag är inte Charlie

UPPDATERAT
Propalestinska hackers tog sig in på en teater- och kultursida i går på internet. De har främst utfört cyberattacker mot Israel tidigare. Teatern i Paris är sedan 1994 klassad som nationalscen och begriper inte varför just de har blivit hackade. Hackarna har det fina budskapet: Jag är inte Charlie. Vilken Charlie då? Charlie Chaplin? De har hackat hemsidor förut. De tog sig in på en hemsida tillhörande FN tidigare i höstas.

Hackergruppen Anonymous har tidigare förklarat cyberkrig mot terrorn, men säger att de inte har hotat att hämnas nu. Åtminstone i Sverige. För egen del tycker jag det är utmärkt om de håller denna strid på internet utan inblandning av utomstående. Låt hackarna anordna världskrig i cyberrymden! Det låter som en utmärkt idé. Så slipper vi sådana dåd på våra gator! En from förhoppning från min sida. De båda grupperna påminner om Läderlappen kontra Scream. Bara svart fiction.
9:12
För övrigt tycker jag den här krönikan säger det mesta. Anna Dahlberg i Expressen. Och en ny attack ägde rum i Hamburg på pressfriheten när Hamburger Morgenpost sattes i brand. Lämna muslimerna i fred och vi ska lämna er i fred, sade den förvirrade terroristen, som slog till mot en judisk affär i Paris och dödade fyra oskyldiga människor.

Tyvärr är förvirring en del av den muslimska tron eftersom Koranen är förvirrad i sig självt, med motsägande sutror. Det är en religion, som inte blev riktigt populär förrän det heliga kriget, jihad, kom in i den som en del genom Medinaversionen av denna bok. När islam uppfattas som under attack får muslimer ta till våld. Bibeln är tvärtom. Där finns krigandet och dödandet i Gamla Testamentet, men i det Nya Testamentet har kristendomen gått vidare till något annat och bättre. Och bägge delarna gäller inte samtidigt.
15:55
När det tågande folket i Paris stämmer upp Marseljäsen i direktsändningen från Sky News får jag tårar i ögonen. Jag har bott i Frankrike ett år som ung, men jag har säkerligen varit där tidigare. Så känns det. Den enkla sången går rakt in i mitt hjärta och väcker 200-åriga känslor. Dessa handlar om hur många människor, som har kämpat i århundraden för att vi ska ha det relativt bra i vårt samhälle med demokrati och att myndigheter och företag nu har visat sig vara rätt mänskliga i den svåra tid som vi i familjen lever i när sambon och barnens pappa har dött.
12.1.2015
Här kan ni läsa om attacker mot jihadistsajter. Från Anonymous. Och här också står det om detta.
21:47
Cyberkriget är i full gång genom att amerikanska militären har blivit hackad. Tyvärr lär det väl inte stanna vid detta.fredag 9 januari 2015

En eller två galningar till

Ja så var det dags igen för nästa galning med automatvapen i Paris. Han lär ha dödat poliskvinnan i går och håller nu fem stycken gisslan i en judisk affär. Kvinnor och barn. 

Där lär det också röra sig om "närstående" till de bröder Kouachi, som jagas nordöst om Paris nu. Det förekommer uppgifter om en eller två tungt beväpnade terrorister i detta andra drama och att två är döda under skottlossning. Al Quida i Jemen lär ligga bakom detta. 

Det har åtminstone bröderna Kouachi sagt när de har kapat ännu en bil på sin flykt norrut. Bröderna är nu omringade. De är uppenbarligen beredda att dö som "martyrer" för sin tro. De är inte troende de är terrorister. 
15:04
Det är en man och en kvinna, som nu har blivit terrorister. Ja det är väl dags för en kvinnlig galning också. Här kan ni se de båda på bild.
17:34
Ja så blev det en blodig upplösning på det hela. Abattu. Det låter så definitivt på franska och det är det också. Och ännu mer så i Le Monde: tués. Dödade.
18:21
Den kvinnliga gisslantagaren, som är 26 år, uppges ha flytt. Intressant. Hur ska nu hela uppbådet förhålla sig till en kvinna? Eller är det bara desinformation? Flera i gisslan uppges vara döda. Närmare bestämt fyra stycken.
10.1.2015
Den 26-åriga "flickvännen" är fortfarande på rymmen. Jag skulle tro att terroristerna är överfallna av allt som har hänt i mänsklighetens historia. De påminner om Bonnie och Clyde, om vad som hände för tusen år sedan med krig mellan muslimer och kristna, om det virrvarr som finns numera i världen, när allt finns uppe på ytan och det handlar om för de levande att hantera detta. Det kollektiva omedvetna, som alltid vill leva med, som C G Jung sade. Det kan attackera en människa och få den att göra märkliga ting. Särskilt händer detta med människor som tror att de har full koll. Jag skulle tro att de döda terroristerna nu blir mycket förvånade över vad de möter på andra sidan. 
20:21
Jo som jag skrev där uppe så verkar det nu vara desinformation att hon var med i attentatet "flickvännen", som naturligtvis är gift på muslimskt vis, men inte på franskt. Hon sägs vara i Turkiet eller Syrien och ha åkt dit redan den 2 januari. Om nu detta är sant får vi väl veta så småningom. 

Jag gillar inte heller sverigedemokraterna

UPPDATERAT
Har aldrig gjort det. Gillat sverigedemokraterna. Men att som Veronica Palm (s) nu gör polisanmäler en kommentar, som Björn Söder (sd) har skrivit på Facebook är bara trams, tycker jag.

Hon menar att denna kommentar "Fredens religion har visat sitt ansikte." måste testas för hets mot folkgrupp. Folkgrupp är inte någon religion, utan möjligen människor som utövar en religion. Man kan säga att "kristendomen är åt helvete" utan att det är hets mot folkgrupp eller att "katolicismen är förfärlig" eller "visar sitt ansikte när de vill förbjuda aborter". Detta har människor rätt att säga utan att bli polisanmälda.

Detta är inte hets mot folkgrupp, utan det här som Veronica Palm nu gör, är en fortsättning på de hätska angrepp, som förekommer numera i vår riksdag. Här ett exempel när vänsterpartisten Rossana Dinamarca anmäldes för hets mot folkgrupp, när hon hade en tröja på sig där det stod att sd=rasister. Det fanns ingen grund för någon förundersökning konstaterade JK den gången. 
12:32
Så har också Sveriges Unga Muslimer anmält Björn Söder (sd) för samma uttalande, men det tycker jag absolut att de ska göra. Det är deras självklara rätt att göra, precis som Sveriges Unga Kristna ska anmäla om deras religion blir utsatta för tillmälen. Nähä det finns visst ingen sådan organisation, men Sveriges Unga Katoliker finns. Dock verkar de ha annat för sig än att anmäla saker till polisen.

Det svåra med muslimer är att detta inte bara är en religion utan den är också politisk. I Europa och andra delar av världen har vi skilt på tro och politik. Visst kan jag tycka att jag tillhör en kristen kultur, för jag är uppfostrad i den andan och döpt och konfirmerad, fast gick ur kyrkan när jag var ung. Och i går begravde vi min sambo borgerligt. Att blanda ihop politik, som jag tycker ska vara handfast och förnuftig med tro är inte bra. Tro för ni göra i kyrkan, hette det förr. 

torsdag 8 januari 2015

Äntligen har journalisterna vaknat!

UPPDATERAT
Jag minns att jag redan på 80-talet sade till en kollega på DN att någon kunde gå in och börja skjuta på redaktionen. Då var det fritt fram för vem som ville att ta hissen upp och besöka vem som helst. Sedan blev det en spärr nere vid ingången, precis som det alltid har varit på etermedierna. Nu kommer säkerhetsdiskussionerna ta fart igen efter terrorattentatet i går i Paris. 

Jag tyckte att journalistkåren i Sverige var så feg när de inte ställde sig bakom Lars Vilks rätt att parodiera profeten, precis som de gjorde med Elisabeth Ohlson Wallin och Ecce Homo. Där hon sårade känslorna på kristna. Eftergivenheten mot hela den muslimska världen och särskilt då de som hotade har varit stor.

I morse så lät Expressens kulturchef Karin Olsson och en företrädare för SVT Ulf Johansson ansvarig utgivare för nyheterna, som riktiga journalister och människor när de framträdde i Gomorron Sverige. Expressen publicerar i dag stora bilder från Charlie Hebdo för att berätta vad det handlar om och SVT gjorde det i går på webben. Dock går man inte ut i nyhetssändningar och gör det. Så är inte policyn. För Expressen har detta kommit nära eftersom en av de som dödades, Philippe Honoré, har varit medarbetare på Expressen. Så när gänget hotas så fattar journalisterna. 

Förhoppningsvis gör detta extrema dåd att det blir annorlunda med synen på de från IS som inte skyr några som helst medel eftersom de tror att de får 72 jungfrur och ett liv i paradiset när de utför massmord i profetens namn. Detta är inte bättre än de som dyrkar djävulen i kristendomen och tycker att detta gör att de kan utföra vilka dåd som helst. Nej vänta nu. Finns det överhuvudtaget några kristna som enligt religionen har rätt att göra detta?

De båda efterlysta terroristerna sägs ha glömt sina ID-kort i en av flyktbilarna. De har nog inte glömt dem utan placerat dem där med flit. De är säkerligen beredda att ta med sig ytterligare polismän in i döden. 
9.1.2015
Här kan ni läsa om bröderna som är på flykt och jagas norr om Paris. Det är sådana killar, som det är så väldigt synd om för föräldrarna dog och de växte upp på barnhem. De har inga riktiga rötter i världen eller i det land där de växte upp, utan kan radikaliseras av imamer, som tycker att västvärlden är skyldig till allt. Och att jihad, det heliga kriget är bra. De båda bröderna var kriminella och radikaliserades. Och här tar Per Gudmundson på ledarsidan i Svenska Dagbladet upp den "svenska linjen" i yttrandefriheten, som alltid har innehållit en viss feghet för att inte förarga andra länder. Vare sig de hette Nazityskland, Sovjet eller numera Iran, Irak eller andra muslimska länder. Inte något stolt arv direkt. Men ett hukande under makt som utövas med våld.

onsdag 7 januari 2015

Attentat mot Charlie Hebdo

UPPDATERAT
Ännu ett grymt slag mot friheten att säga vad man vill har inträffat i Frankrike då tolv människor dog när terrorister öppnade eld mot den satiriska tidningen Charlie Hebdos lokaler i Paris. Här har jag tidigare skrivit om dem. Och här är tidningens facebook-sida. Satirtidningen har publicerat nakenbilder av profeten Muhammed och får betala priset för det. Kanske är det trots allt nazister och sd-are som ligger bakom? Nej det tror jag knappast, men det är tabu att peka ut en viss religion för sådana här dåd i Sverige. Så det är säkerligen kristna högermän, som har utfört det här. Bara för att jävlas. Dock är det terrorister, som står bakom. Det säger också president Hollande.  Han kallar det en attack på Frankrike. De båda maskerade männen skrek Profeten har blivit hämnad. De öppnade eld med automatvapen och många är också skadade. De var sammanlagt fyra män i en svart bil sägs det (senare ändrade till tre). En satir på ledaren för IS Abu Bakr al-Baghadadi publicerades i natt av satirtidningen. Se nedan. 
Förbundskansler Angela Merkel i Tyskland säger att detta är inte bara en attack på Frankrike utan på pressfriheten och det fria ordet överallt. De mest berömda franska satirtecknarna har blivit mördade: Cabu, Charb, Tignous och Wolinski, enligt Le Figaro. Presidenten Francois Hollande har utlyst en nationell sorgedag till i morgon torsdag. Svenska jihadister hyllar dådet.
19:19
Folk samlas och håller upp lappar: Je suis Charlie. Jag är Charlie, som ett solidaritetstecken. Också amerikanska ambassaden i Paris ändrade sin hemsida. 8.1.2015
Två bröder söks för attentatet Cherif Kouachi, 32 och Said Kouachi, 34 samt Hamyd Mourad 18, den sistnämnde lär ha överlämnat sig till polisen. De båda bröderna är födda i Frankrike. De har krigat i Irak för IS och sedan återvänt till Frankrike.

11.1.2015
Den tredje misstänkte är nu avförd från utredningen. Även hans syster togs in för förhör. Mourad är svåger till terroristbröderna och säger att han chockades av vad som hände, men att han behandlades korrekt av polisen.