söndag 31 januari 2016

Sjutton mord inräknade i januari

Hittills håller trenden från förra året i sig. Sjutton mord har skett i Sverige under januari. Det betyder minst tre mord i veckan och det blir kring 150 mord på årsbasis. En del av dessa mord kan naturligtvis kallas dråp när det väl kommer till rättegång, men det är dödligt våld av en omfattning, som inte skedde tidigare. Det stämmer också med de beräkningar jag gjorde förra året, när tretton mord avslutade december månad. Ett mord varje dag. Enligt statistiken sker det 70-110 mord i Sverige per år. 

Det mest uppmärksammade mordet i januari blev det på Alexandra Mezher, som dödades av en somalisk asylsökande, som påstår sig vara 15 år. Han ser äldre ut. Hon mördades när hon gjorde sitt jobb, när hon försökte hjälpa. Mordet uppmärksammades i resten av Europa. Det tragiska är att hennes familj kom hit för 25 år sedan och då själva var flyktingar från Libanon. De vet inte längre vart de nu ska fly, när Sverige har blivit osäkert. Det ökade våldet är ett trendbrott från förra året.

Här kan ni läsa om alla morden, som jag har upptäckt i medierna. Vi får hoppas att det inte också i dag hinner hända fler mord så att siffran för januari blir ännu högre. 

lördag 30 januari 2016

Björn Ulvaeus vill dö igen

Han och några till har undertecknat en debattartikel i DN om rätten till vår död. Han har propagerat förut för dödshjälp. Det enklaste som finns är att sluta leva. Eller att inte börja göra det. Många människor lever inte på riktigt utan hankar sig enbart fram. Livet är inte bara det kroppsliga utan också det själsliga. Som jag har skrivit om förut så följde jag min sambo sedan drygt trettio år Olle Blomkvist till döden i cancer. Jag säger inte att det var lätt, för livet är aldrig lätt, inte på den nivå vi levde det och som jag fortsätter att leva det. Sorgearbetet efter detta tar heller aldrig slut. 

Livet på den nivå man kan leva det är ansträngande, för det innebär att ge allt för att utvecklas som människa så långt som möjligt. Men nu vill de som har skrivit den här debattartikeln återigen slippa ta ansvar för sitt eget liv. De vill tvinga andra att avsluta det åt dem. Jag tycker det är alldeles förskräckligt att de uppför sig som barn och inte som vuxna. Att leva på riktigt är att varje dag ta ansvar för hur detta liv gestaltar sig och ta de beslut som behövs då. Inget liv är utan mening. Inte ens en döende cancerpatients. Jag vet. Att då propagera för att avsluta någons liv är alldeles totalt galet. Ingen människa har rätt att ta någon annans liv.

Att avsluta något pågående kan var och en göra om den vill. Det är enkelt att dö det svåra är att leva. 

Här skrev jag tidigare om detta. Och här.

fredag 29 januari 2016

Sverige lever kvar i den koloniala världen

Jag hade i början av 1900-talet missionerande släktingar, som berättade historier om hur det var i Afrika, om hur en leopard kunde hoppa in i en tebjudning och ut igen utan att skada någon, en chockerande historia från det exotiska Afrika. Det var en släktens egen vandringshistoria för att visa hur annorlunda världen kunde te sig. Och hur utvecklade vi var här i Sverige, som genom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen kunde skicka missionärer till Afrika för att lyfta denna befolkning till de höjder vi andra hade uppnått, inte minst genom tron på Jesus Kristus. Min farfars mor var inblandad genom att ge friskostiga bidrag till denna inomkyrkliga verksamhet, som är i full blom även i denna dag. Hon hade till och med fått ett leopardskinn komplett med uppstoppat huvud och denna prydnad gick i arv till hennes dotter. Skinnet fanns på min gammelfasters golv i Östermalmsvåningen på 50-talet och där brukade jag som liten vila en stund efter maten hemma hos henne. Med leopardhuvudet som huvudkudde. Detta utspelade sig i förra århundradet och man kan alltid ursäkta dessa människor, mina släktingar, med att de var omedvetna och verkligen trodde att de gjorde gott. Det var också mer sant då än det är i år. 

Fortfarande är Evangeliska Fosterlandsstiftelsen år 2016 involverad i missionsarbete i Etiopien, Eritrea, Tanzania, Malawi och Indien. Och detta speglar vår syn på de som inte är vita människor: de ska lyftas till vår nivå. De klarar sig inte själva. De är mindre utvecklade än oss och vi måste ta emot dem också här i landet och säger de att de är barn så är det sant. Ingen med kristen kulturell bakgrund har insett att det inte är möjligt längre att i alla lägen betrakta dem som barn och se dem som några som ska räddas från sig själva och istället göras om till Guds barn och leva som vi gör. Synen på Afrika och Indien är att dessa människor inte kan utvecklas om de inte får hjälp av oss vita och särskilt då av de som tror på Gud.

Vårt samhälle håller på att gå sönder för att vi inte kan se hur det står till med våra inre föreställningar om världen och att vi behöver granska vad vi håller på med. Sverige är fullt av människor och då särskilt kvinnor, som tycker precis som mina nu döda släktingar tyckte då på 1900-talet: vi måste hjälpa dessa människor. Vi måste ge dem allmosor och tycka synd om dem i evigheters evighet. På så vis behåller vi vår egen förträfflighet och kan befinna oss högt ovanför dessa mera lågt stående varelser, som har det så svårt i sin egen naturliga miljö. Den här omedvetna synen på afrikaner och också indier är den vite mannens och kvinnans egen kulturella inbillningssjuka. 

När Afrika och Mellanöstern för fem år sedan började sin egen befrielsekamp för att bli av med diktatorer så tyckte jag att det var bra. Äntligen skulle Afrika och Mellanöstern lösa sina egna problem och göra det på sitt sätt. Det spelade ingen roll om det blev krig och oroligheter mellan olika grupper. Denna utveckling hade också Europa gått igenom, men då i förra århundradet med två världskrig som följde som ett brev på posten, när de kulturella motsättningarna mellan grupper utvecklade sig här. Först så jublade västvärlden över vad som hände i Afrika och Mellanöstern sedan fick alla stora skälvan och ville återgå till att betrakta de som bodde där som utsatta infödingar, som Europa måste ta hand om. Om igen.

Det var inte en återgång till 30-talet vilket vänstern fortfarande tror i Sverige. De ser spöken från förra århundradet uppstiga ur dunklet igen och tror på nya världskrig. Utan det var något helt nytt som höll på att ske med världen, en nödvändig omdaning, ett medvetandehöjande, som inte kunde ta plats utan offer. Så har världen alltid fungerat, att människor har dött i sin strävan efter att få det bättre och annorlunda. Men nu när vi kunde se allt detta i realtid så skulle det inte få hända. Sverige öppnade sina gränser på vid gavel och mina släktingars syn (läs kvinnornas) från förra århundradet hade nu slagit igenom så stort att vi greps av högmod och trodde att vi var bäst i världen. Och att vi var osårbara i vår egen välfärd. Det gick att linda in resten av världen i vårt underbara system här i Sverige, för vi hade så gott om plats, både i våra hjärtan och rent rumsligt i våra skogar. 

Naturligtvis tog det en ände med förskräckelse, som det alltid gör när människors inre föreställningar får ta över den reella verkligheten och de inte stämmer överens. Och nu har vi blivit till åtlöje i resten av världen för att vi tror att yngre män är barn och att dessa måste tas om hand av unga kvinnor, som inte har något skydd mot dem. För inte är de farliga inte. Och de nyanländas kvinnosyn anses vara likadan som hos de män, som har uppfostrats här i sekler av kvinnor, som har strävat efter jämlikhet. Vi har fått kämpa för denna jämlikhet och anses alltid kunna ta hand om både oss själva och familj plus hela världen, som vill hit. Vårt fantastiska system klarar detta. Svenska kvinnor jobbar mest i Europa, vilket är ett faktum som alltid undanhålls. Hur har Europa råd att inte låta alla kvinnor jobba? Det beskrivs istället som att vi i Sverige är mest jämställda av alla länder. För vi jobbar lika mycket som männen.

Men nu har vi fått en invandring där ingen jobbar. Varken män eller kvinnor och de undertryckta (som vi ser dem) afrikanerna eller araberna är inte dummare än att de vet att de kan komma hit och få allt serverat på silverfat. Det spelar ingen roll om de bli avvisade. De kan bo kvar i asylboendena och få pengar ändå. Eller gå under jorden och få hjälp att söka asyl igen. Och 24 000 utvisningsfall finns hos polisen, men hur ska vi kunna utvisa dem? I dag har vi nåtts av nyheten att Tyskland stramar åt sina asylregler en gång till, precis som de gjorde i höstas före Sverige. Nu ska inte längre anhöriga få komma fritt förrän efter två år och Marocko, Tunisien och Algeriet ska anses som säkra länder, vilket betyder att ekonomiska flyktingar därifrån inte längre är välkomna till Tyskland. Vi får väl se Tyskland som vårt räddande land eftersom de inte längre släpper igenom flyktingar, som vill till Sverige. Vi lever således inte på 30-talet utan i en ny tid där det handlar om att skapa balans och jämvikt i världen och att inse att vi håller på att förstöra den välfärd vi har skapat här för vår befolkning. Och The Telegraph i England skriver i dag om att Sverige är det perfekta exemplet på hur man inte ska handskas med migrationen. 
En symbolisk bild av Sveriges framtid.
Det är bråttom att göra ännu en helomvändning.
Ännu finns tid att rädda bygget.
Men det kommer att kosta.

torsdag 28 januari 2016

Här är misstänkte mördaren av Alexandra Mezher

UPPDATERAT
Han är drygt 1.80 lång född år 2000 enligt uppgift och kommer från Somalia. Han heter Youssaf Kaliif Nuur och har psykiska problem. Någon skulle ta hand om honom på hemmet, men han hann aldrig börja förrän denne yngling fick tag på en kniv och mördade. Han är misstänkt på sannolika skäl för mordet på Alexandra och mordförsöket på en annan pojke på HVB-hemmet i Mölndal. Bilden till vänster är från rätten i dag när han häktades för detta mord och mordförsöket. Åtal ska väckas senast den 11 februari. 
29.1.2016
Och här har också Daily Mail i England upptäckt att det finns massor med unga män, som uppger sig vara barn, men som inte alls är det i Sverige. De tror knappast att den misstänkte häktade mördaren ovan är 15 år. Tidningen menar att eftersom vårt system gör att barn mycket fortare tar sig genom asylsystemet och blir omhändertagna är det naturligt att många ensamkommande män försöker passera som barn. Och att det är förbjudet att ifrågasätta dessa påståenden. Medan vårt grannland Norge upptäckte att 9 av 10 ljög om sin ålder. Bara genom att titta på tänderna. Och Alexandra Mezhers mamma frågar sig varför hennes dotter var ensam med tio barn. I Göteborgs-Posten.
7:50
Polisen i Göteborg berättar nu att omkring fyra utryckningar per dag gäller asylboenden. På flyktingboendena finns problem mellan grupper på grund av till exempel religion. Kvinnliga poliser upplever att de inte tas på allvar på boendena. Trångboddhet, dålig logistik kring boendet, outbildad personal och brist på väktare listas som orsaker till alla utryckningar. Polisens kartläggning av alla bränder på asylboendena visar att de flesta började inne i lokalerna. Fler poliser behövs, men också säkerhet och rutiner på boendena, konstaterar Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.
14:00
Kring 1 200 incidenter har inträffat sedan oktober på asylboenden i Sverige, enligt DN. Det betyder begångna brott medan hela antalet har varit 5 000 incidenter, där polisen har fått rycka ut. Äsch det var väl inte så farligt. Det betyder väl tio brott per dag? Eller så. Beroende på om de menar att sedan oktober betyder från november eller inte. Lite skit får väl polisen ta nu när politikerna har satt dem i klistret och förresten så har statsminister Stefan Löfven lovat att de ska få resurser, så där 2 500 poliser till under de närmaste åren. Heja Sverige!

För att få någon övergripande modell för vad som händer i världen kan ni läsa det här tidigare inlägget skrivet förra sommaren. Eller det här skrivet för tre år sedan. 

11.2.2016
Youssaf Kaliif bedöms vara äldre än 18 år. Det var för väl att de tog reda på det så att han inte bara får samhällstjänst eller ungdomsvård utan ett riktigt straff för mordet på Alexandra Mezher. Det är Migrationsverket som nu har kommit fram till detta: att mannen på bilden ovan inte är ett barn. Riktigt hur gammal vet man inte ännu, men ett barn är han inte. Tänk Migrationsverket kan ta reda på åldern på människor! Kryss i taket. Åtalet lär komma den 25 februari.
23.5.2016
Åtalet har äntligen lämnats in av åklagaren och Youssaf Kaliif ska ställas inför rätta. Alexandra Mezher dog av ett knivhugg i låret, men hon blev också knivhuggen i ryggen. Det hugg hon fick i låret skar av både artär och ven och hon förblödde mycket snabbt. Fortfarande diskuteras hur gammal mördaren är. För den som ser bilden ovan är det knappast någon tvekan om att han är 18 år eller äldre.
8.8.2016
Mördaren döms till psykiatrisk vård i tingsrätten och utvisning ur riket efter denna vård.

Här skrev jag tidigare om detta. Och här om att barnen själva förhindrade fler mord.

Kring 80 000 ska avvisas från Sverige

Av de 163 000 som sökte asyl i Sverige förra året ska upp till häften avvisas. Det kommer att ske i former, som aldrig tidigare har setts med chartrade plan. Detta förbereder inrikesminister Anders Ygeman tillsammans med Tyskland och EU. Regeringen har gett både polisen och Migrationsverket i uppdrag att förbereda återvändandet, som väntas ske nästa år eftersom handläggningstiderna är långa. 

Enligt EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans är 60 procent av de asylsökande ekonomiska migranter utan skyddsbehov och att skicka tillbaka dem snabbare skulle innebära stor skillnad. Enligt Timmermans är det bland annat människor från Tunisien och Marocko, som via Turkiet tar sig till Europa och detta av ekonomiska skäl. Mer än en miljon människor har kommit till EU via illegala vägar. De verkliga flyktingarna skulle få betydligt bättre och snabbare hjälp ifall de ekonomiska migranterna kunde förpassas tillbaka till sina länder med kortare handläggningstider, menar Frans Timmermans.

onsdag 27 januari 2016

Asylsökande ska försörja sig själva

UPPDATERAT
Det är inte bara i Danmark eller andra europeiska länder, som asylsökande måste ta av sina egna tillgångar för att försörja sig. Det gäller också i Sverige, vilket Hanne Kjöller på DN påminner om här. I Sverige, där vi har en egen variant av danskarnas smyckelag, gäller att "Dagersättning ska endast utgå till en utlänning som saknar egna medel. En individuell prövning ska ske i varje enskilt fall. Om utlänningen har eller får tillgång till kontanter, banktillgodohavanden eller andra tillgångar som lätt kan omvandlas till likvida medel ska han eller hon i första hand använda dessa för sin försörjning." 

Omid Qasimi vann 250 000 på triss.
Jag tänkte på detta när Omid Qasimi från Afghanistan vann 250 000 i går på TV4 i trissdragningen. Han var så glad och hoppades nu att han skulle få stanna i Sverige. Ja, det hänger inte på pengarna om han får stanna, men visst är det rättvist att han ska använda dem till sin försörjning. Och att inte vi ska försörja honom längre med skattemedel. Han kom till Sverige för tre år sedan och har ännu inte fått något besked om han får stanna eller ej. Bara väntetiden tycker jag är skandal. Han trodde att han var fri att använda pengarna till körkort och annat, men de går nog till hans försörjning istället, för vinsten var väldigt offentlig. Här är hans facebooksida.
5.2.2016
Här kan ni läsa om fler exempel på att människor som vill ha försörjningstöd måste göra sig av med sina tillgångar innan de får samhällets pengar, vilket Smålandsposten berättar. Det gäller alla, svenska medborgare som flyktingar. Hot och våld en naturlig konsekvens

UPPDATERAT
Det säger fackliga representanten Kristina Folkesson om det som hände i Mölndal i förrgår då Alexandra Mezher knivskars till döds av en 15-åring, som är ensamkommande migrant. Facket menar att trångboddheten och att asylprocessen drar ut på tiden är det som gör att hot och våld blir en naturlig konsekvens. 

Det är fler incidenter i dag på dessa boenden än för fem år sedan vilket beror av att det är tio gånger så många boenden, säger Christer Halldelius VD för tjugo gruppboenden, två transitboenden och ett tiotal stödboenden. Nattetid jobbar personalen ensam. Åsa Regnér är ansvarig minister för detta och hon vill nu träffa kommuner och fack för att diskutera dessa boenden där det finns ensamkommande ungdomar. Ministern säger att hon märkte i höstas att det var en svår situation.

Under förra året fördubblades antalet incidenter på asylboenden från 800 år 2014 till 1 600 i västra Sverige. Det hade kommit in 280 brottsanmälningar från asylboenden i västra Sverige mellan oktober och till 22 januari i år. I år under januari har Migrationsverket sammanlagt noterat 804 incidenter på asylboenden. Förra året tog Mölndal kommun emot fler ensamkommande barn och ungdomar än någon annan kommun i landet. Det var självklart att något skulle hända till slut. Politikerna hade skapat denna tickande bomb.

Det är Living Nordic AB, som driver det aktuella hemmet i Mölndal. Karlzon-Sjögren-Kjellberg utgör styrelsen och de är svenska män. 
10:31
Och här sitter Rikspolischefen Dan Eliasson i Gomorron-TV i Sveriges Television och ömkar mördaren av Alexandra Mezher: "En enskild ung kille, vad har den personen varit med om, trauma, hur orättvist livet är i många delar av världen, vi får hjälpa till och lösa det här efter bästa förmåga." Detta kläcker chefen för rikspolisen ur sig. Allt fokus på mördaren således och bara en halv mening om den "dödade". Förskräckligt! Nu finns det också på youtube. 
17:19
15-åringen som det är så väldigt synd om enligt Rikspolischefen har begärts häktad på sannolika skäl för mord och mordförsök av kammaråklagare Linda Wiking. Det krävs starka och synnerliga skäl för att en 15-åring ska häktas och sådana föreligger enligt Linda Wiking. Häktingsförhandlingen ska hållas i morgon torsdag. I går skrev jag om att barnen på boendet förhindrade fler mord.
28.1.2016
Det är Youssaf Khaliif Nuur, som sitter begärd häktad för mordet på Alexandra Mezher. Han är från Somalia. Hon hade själv sagt att hon ofta måste vårda stora män upp till 24 år gamla medan den nu anhållne uppges vara 15 år. Hennes mamma säger att de ensamkommande barnen ofta ljög om sin ålder. Alexandra Mezher hade varnats att en kniv hade stulits från köket när hon började sitt sista nattpass, men inget gjordes med anledning av detta. Familjen Mezher kom till Sverige för 25 år sedan och mamman menar att migrationen har förstört Sverige, att de som kommer nu är kriminella. Ledningen för asylboendet lyssnade inte heller på personalen, som ofta fick arbeta ensamma. Personalen hade sagt att det bara var en tidsfråga innan något allvarligt skulle inträffa.
16:16
Den 15-årige somaliern häktades i dag för mord och mordförsök. Han har uppenbarligen psykiska problem och bolaget hade anställt en man, för att hjälpa särskilt honom, men denne hade inte hunnit börja på boendet innan mordet inträffade.

Här lär sig de nyanlända svenska på Svenhögens asylboende.
Där menar man att aktiviteter förhindrar våld.
Det finns en sådan kurs också i Mölndal
där mordet ägde rum. 

tisdag 26 januari 2016

Barnen förhindrade fler mord

UPPDATERAT
Det var barnen själva som fick stoppa knivbarnet på HVB-hemmet i Mölndal i går morse när han hade överfallit Alexandra Mezher, 22, bakifrån och knivstuckit henne i ryggen. Det kunde annars ha blivit fler offer. På ett HVB-hem ska det finnas en personal per boende och här var det bara barn i närheten? Hur gamla är barnen egentligen undrar också förstås alla när en 16-åring från Algeriet, som knivskar en kvinna i ansiktet, som inte ville ligga med honom, har visat sig vara 23 år. 
Vårdaren Alexandra Mezher
 stacks ihjäl
på ett HVB-hem i går.
Hon blev 22 år. 

Under hösten 2014 genomförde fackförbundet Vision en enkät på HVB-hem och 250 personer svarade på den. Då uppgav 68 procent att de arbetade ensamma alltid eller ibland. De blev utsatta för våld eller hot från brukare uppgav 63 procent. De kände sig inte trygga på sin arbetsplats sade 46 procent. Boendet hade inte tillräckligt med personal efter antalet brukare sade 30 procent. Verksamheten hade inte tillräckligt med resurser för att ge samtliga boende stöd sade 37 procent. Dessa siffror har säkerligen inte förbättrats med tanke på att HVB-hem numera uppgår till något tusental i Sverige och den stora inströmningen av nyanlända migranter som är ensamkommande barn. Det kom kring 35 000 förra året medan antalet som beräknades komma var 8 000.
Vårdaren Karen Gebreab
slogs ihjäl 2011 i häket
i Flemingsberg. Hon blev 24 år. 

Undantag från reglerna för HVB-hem har redan gjorts på Socialstyrelsen och nya regler skulle träda i kraft den 1 januari i år. Boendena behöver inte vara bemannade dygnet runt och barnen kan få dela rum. Barnens trygghet ska dock säkras, men tydligen inte personalens. Föreståndaren behöver inte heller vara högskoleutbildad. Detta så länge inte uppenbart psykiskt störda personer med funktionsnedsättning vistas på boendet. 

Jag tycker det här mordet påminner mycket om vad som hände i häktet i Flemingsberg 2011 då en häktad slog ihjäl en vårdare Karen Gebreab. Hon var också ung, 24 år, och ville bara hjälpa de intagna. Ingen såg faran. Häkteschefen fick avgå efter detta. Vem ska avgå nu? Nä nu åker istället statsminister Stefan Löfven till Mölndal och kallar detta en tragedi. Jaså? Var det inte mord och är inte politikerna skyldiga till detta? Precis som en kusin till Alexandra Mezher sade i går.
12:06
Jo Alexandra Mezher jobbade helt ensam. Det hade väl varit bättre att inte ha någon bemanning alls. Då hade hon levt i dag. Men inget fel har upptäckts när hemmet har granskats. Det är förfärligt ända från början till slut. Att vi tar emot ensamkommande flyktingbarn och tror på vad de säger. Ingen koll. De är ju oskyldiga barn. Och att de får bli omhändertagna på boenden, som kostar minst 1 900 per person och dygn för staten. Fullkomligt gräsligt! Det finns inga ord som räcker till. 
16:48
Reaktionen på mordet blev densamma som på Ikea i somras: bort med alla knivar. Allt ska låsas in och bara vara tillgängligt tillsammans med personal. Så ska det vara i Mölndals kommun.

Här skrev jag som av en händelse om detta igår också. 


måndag 25 januari 2016

Manliga migranter skadar samhället

UPPDATERAT
Det är flest män i yngre åldrar som kommer till Europa som asylsökande och till Sverige och detta riskerar att skada samhället. De skandinaviska länderna har setts som förebilder när det gäller jämställdhet och inställningen till kärlek mellan människor av samma kön, men nu kommer det många yngre män, som har en annan syn på jämställdhet. Det kan betyda att kvinnor inte längre kan röra sig fritt på offentlig plats utan att riskera bli utsatta för brott och att våldet blir mer allmänt i landet. 

Detta kan förstöra hundra års arbete för jämställdhet menar professor Valerie M Hudson vid Texas A&M universitet. När männen blir fler kan marginaliserade män sluta sig samman i gäng och också hota kvinnor mer, menar hon. Snedfördelningen i Sverige mellan unga män och kvinnor i 16-17-årsåldern är större än i Kina. Det går 123 män på 100 kvinnor i den gruppen i Sverige. Här skrev jag om detta tidigare. En sådan skev fördelning har aldrig förekommit tidigare i landet.

Manliga asylsökande
fördelade på ålder och procent
 i olika länder.
Skärmavbild från Verdens Gang.
Balansen mellan könen är viktig i ett samhälle för om kvinnor inte kan röra sig fritt, om det finns no-go-zoner i samhället som vissa festivaler, tågstationer eller andra platser så begränsas det ena könets rätt till frihet att röra sig i det offentliga rummet. Det är ofta samma människor som är feminister och som stödjer de homosexuella, som också tycker att omfattande invandring är bra. Men många invandrare är nu utomeuropeiska och negativa till homosexualitet och förstår inte nordisk feminism. 

Det är heller inte begripligt varför de skandinaviska länderna ska ta emot flest män om nu könsbalansen är jämn i de länder de kommer ifrån, för det betyder att kvinnor och barn lämnas kvar i de oroliga områdena. Och det kan då verka som om kvinnor och barn inte behöver samma beskydd som män, fast de i verkligheten är mer utsatta. Kanada har beslutat att sedan november 2015 inte längre ta emot ensamkommande barn av manligt kön eller ensamma män utan bara kvinnor med barn och familjer. Detta gäller kvotflyktingar. I de skandinaviska länderna är det fortfarande så att alla som tar sig till länderna och söker asyl har rätt att få sin ansökan prövad. Det betyder att övervikten av unga män består.
11:03
Här är ett exempel på en ung man utifrån som skadar kvinnor. Han ville ligga med en kvinna och när hon sade nej så knivskar han henne i ansiktet. Han själv uppgav att han var 16 år och släpptes därför ur häktet. Han är från Algeriet och asylsökande och i själva verket var han 23 år när han knivskar kvinnan. Interpol i Algeriet kunde uppge att han var född 1992. Tingsrätten hade dömt honom till sluten ungdomsvård och släppt honom ur häktet, men nu blir det ny rättegång den 9 februari om den grova misshandeln. Det har Svea hovrätt bestämt. Han sitter häktad till dess. 
11:18
Ännu ett exempel. Ett fall av knivskärning mot ung kvinna inträffade i Göteborg, Mölndal på ett HVB-hem för asylsökande, ensamkommande barn, där en ung kvinna blev livshotande skadad av en intagen. Det hände vid åttatiden i morse. De boende är 15-19 år gamla och tio stycken. Gärningsmannen är medtagen till förhör, men har inte kunnat höras än. Hans identitet har inte kunnat fastställas.
11:58
Kvinnan som var 22 år har nu avlidit och mannen är misstänkt för mord. Hon arbetade på hemmet. Detta var det elfte mordet i Sverige i januari
12:55
Det behövs minst 2 500 fler poliser till år 2020 enligt Rikspolischefen och 1 600 fler civilanställda på grund av migrantströmmarna och terrorhoten mot Sverige. 
17:48
En femtonåring, ensamkommande barn,  är anhållen för mordet på den 22-åriga kvinnan. Han kommer inte få något straff att tala om. 
18:31
Till och med Aftonbladet konstaterar att polisen inte längre hinner åka på alla larm från asylboenden. Och till och med Stefan Löfven har fattat allvaret, för han gör ett blixtbesök i Mölndal. Han ska inte vara med på Idrottsgalan i kväll. Kryss i taket! Han borde ha uppmärksammat Ikea-morden redan förra sommaren när han ändå var i Västerås samtidigt, men det gjorde han inte. Men det skulle väl se för illa ut om han roade sig på Idrottsgalan när siffrorna för hans parti är i botten och Sverige håller på att gå under. För sent dock! För sent!
20:41
Det var Alexandra Mezher, 22,  som mördades på jobbet i morse på asylboendet för ensamkommande flyktingbarn. Det är de svenska politikernas fel att hon är död, säger en av hennes kusiner. Jovisst är det så. 
26.1.2016
På Eriksdalsbadet i Stockholm kommer polis att patrullera för där trakasserar ensamkommande flyktingbarn flickor sexuellt och det har förekommit ett våldtäktsfall. Polisen vill inte peka ut någon särskild grupp, men det handlar om pojkar utan vårdnadshavare enligt dem.

söndag 24 januari 2016

Danskarna vill inte ta emot tunnelbanemannen

UPPDATERAT
Den 21-årige tunisier eller algerier (vilket han själv uppgav) som misshandlade en mamma i Gamla Stans tunnelbana i Stockholm vill inte danskarna ta i med tång. Enligt dansk press så ska han avvisas till Danmark, för därifrån kom han senast i Europa innan Sverige, men danskarna vill att Sverige skickar honom till hans hemland, vilket det nu än är. Han har begärts häktad i Stockholm efter att ha gripits i Migrationsverkets förvar i Märsta, där han befann sig sedan tre dagar efter överfallet i tunnelbanan.

Småbarnsmamman, som hade sina två barn med sig, hindrade mannen från att stjäla från en äldre kvinna och fick som betalning för detta ta emot slag, spark och blev spottad på av honom. Han lär också ha visat de bilder, som sedan publicerades på internet, på Migrationsverkets förvar i Märsta och skrutit med att det var han på bilderna. Han nekar nu till brott. Häktningsförhandlingarna hålls i dag klockan 13.

Här kan ni se filmen med mannen på youtube. 
13:38
Jodå mannen häktades i dag. Åtal ska vara väckt senast 5 februari. Till historien hör att han tidigare har utvisats till Norge år 2013, men det hjälpte inte. Han var tillbaka i Sverige efter några månader. Så det hjälper antagligen inte heller att utvisa honom till Danmark. 
16:43
Mannen påstod i rätten att det inte var han utan han hade fått kläderna som syns på filmen av en annan man, som dessutom hade samma brutna näsa som han själv. Tror vi nog inte på. Han har dessutom sökt asyl i fyra länder under fyra olika namn. Det trista är att det nog inte går att slippa sådana män som honom i Sverige, när det inte ens går att få tillbaka gatubarn till deras hemländer i norra Afrika. Och det i sin tur gör ju inte främlingsfientligheten lägre.
8.4.2016
Nu har trots allt mannen utvisats till Danmark med hjälp av ett privatflyg, som kostade drygt 80 000. Det är dyrt, men värt det om vi slipper honom. Mannen var stökig när han hämtades i häktet, men lugnade ned sig på planet tydligen. Hoppas som sagt att vi slipper honom nu när det är krav på legitimation vid gränsen. Han blev ju utvisad till Norge 2013, men då var det fritt fram över gränsen till Sverige.

Och vem ska regera?

De som regerar har inte längre makten hos folket. De rödgröna får drygt 37 procent i senaste Sifo-undersökningen. Socialdemokraterna får drygt 23 procent, så lågt har det inte varit sedan jag var ung. År 1967. Det år då Sifo startade. Förklaringarna är enligt expert att regeringen fortfarande är i början av sin regeringsperiod och att det har kommit så många flyktingar. Oj hoppsan så de kom bara så där? Har ingenting med någon politik att göra? Vänsterpartiet får drygt 8 procent och sverigedemokraterna får i undersökningen drygt 18 procent av rösterna. De borgerliga partierna får nästan 43 procent sammanlagt. Moderaterna har lyckats med sitt puffande på regeringen i kulisserna. Den regering vi har har inte något förtroende. Varför regerar den?

lördag 23 januari 2016

Annelie Nordström var rädd för kassören

Varför finns facket? Det blir den grundläggande frågan nu när Annelie Nordström har avgått, fast inte riktigt ännu, och när hon träder fram och berättar att hon var rädd för kassören Anders Bergström i Kommunal. Det var denne som hade varit längst i maktposition som bestämde hur skåpet skulle stå. Jag känner igen manstypen: den hårde, som dock visade sig vara varm inuti bara man lärde känna honom och han fick som han ville. 

Vad har detta med organisationen att göra? Den makt som har getts till facket genom alla pengar som de anställda skänker till facket, för att det ska fungera som en storpappa när det går illa på arbetsmarknaden för den enskilde. Jo det handlar naturligtvis om makt och då spelar det ingen roll att en kvinna sitter på ordförandeposten. Hon tyckte att hon inte bestämde ändå. Utan det var handelsbolaget Lyran som drog iväg och öppnade restaurangen Metropol Palais. Och detta var ledningen tveksam till, men gjorde ingenting. För kassören övertygade ledningen om att detta var rätt.

Det verkar helt enkelt vara de gamla könsrollerna, som har gått igen i uppbyggnaden av Kommunal och att den som hade varit där längst hade makten över organisationen. Och det här har funnits i hela den fackliga rörelsen, säger Annelie Nordström: att om man är få i ledningen kan man få fördelar, som man tidigare inte har haft. Det var 35 år sedan Annelie Nordström jobbade som barnskötare så hon lider av samma dilemma som många inom den politiska rörelsen. De har gått från att vara yrkesarbetande till att bli pampar, även om hon inte vill kalla sig så. 

Vårt samhälle är uppbyggt som ett gammalt land blir ganska automatiskt. Det stelnar i sina former och till slut kan invånarna inte se att det är något fel på själva bygget, för så här har det alltid fungerat och så ska det vara till tidens slut. Detta har blivit kultur i den fackliga rörelsen. Det skulle vara fina julklappar till ombudsmännen och det skulle vara fester också för pensionärerna. De tidigare makthavarna skulle avtackas om och om igen. Och de som arbetar för de andra ska ha det bättre naturligtvis. För de sköter hela systemet när människor blir arbetslösa och de står som garanter mot företagen. Det ska ge fördelar till den enskilde ombudsmannen. Så klart.

Här skrev jag tidigare om Annelie Nordströms avgång. Och här om Margot Wallström och hennes försvar till varför hon hade fått en lägenhet av Kommunal. 

fredag 22 januari 2016

Högerextremisternas hålor på nätet

Dagens skratt fick jag av Kristian Ekenberg, 34 år, som har skrivit en betraktelse i Gefle Dagblad, där han tar upp ordet "faktaresistens", som är ett nyord han tror kommer att överleva. Det betyder att en person går på sin känsla och inte på fakta. Denne litar till konspirationsteorier och annat för att bevisa hur världen ser ut och hur den fungerar. 

Så här ser vidrigheternas forum ut
enligt vänsterextremister. 
En av smittohärdarna för denna nya folksjukdom är enligt Kristian Ekenberg "högerextremisternas hålor på nätet". Andra som faller i denna faktaresistensens egen fälla är klimatskeptiker och vaccinationsmotståndare, enligt skribenten. Eftersom han tycker så mycket om fakta och särskilt vetenskapliga sådana trodde jag att han skulle anföra sådana för att stötta sin text. Men inte då.

Han menar istället att han själv till slut riskerar att falla för frestelsen att blunda för fakta när de motsäger hans världsbild. Det verkar som om han redan har gjort det med sina anklagelser utslungade på måfå. Inte lätt att skriva krönikor som varar längre än femton minuter i rampljuset. Han är dessutom kulturredaktör på tidningen, så det är fritt fram för honom att utöva sin alldeles egen faktaresistens på offentlig medieplats. 

Jag väntar med spänning på att få höra mer om högerextremisternas hålor på nätet eller varför människor inte tror på klimatförändringar eller vill vaccinera sig. Fast det är naturligtvis inte kulturredaktörens uppgift att upplysa oss med verkliga fakta. Det är det reella livets reportrar som får göra detta. Eventuellt.

Jag vill bara påminna om en text från andra världskriget: "I mer än fem år har denne man jagat omkring som en dåre i Europa på jakt efter någonting att sätta eld på. Tyvärr finner han om och om igen hantlangare som öppnar portarna till sina länder för denna världsbrand." Detta är Adolf Hitlers beskrivning av Winston Churchill. Faktaresistens på 1940-talet. 

Tiggare får el av kommunen

I Karlstad har kommunen stått för framdragning av el och för kostnaden för värmefläktar till EU-migranterna (tiggarna) på Våxnäs camping. Där har de tidigare haft tillgång till toalett och duschar, men ingen värme i sina husvagnar. Nu kan de sova bättre med hjälp av kommunen och kyrkan, som betalar driften av värmefläktarna. Det beräknas kosta kring 1 500 kronor per dygn. Väldigt dyr el för det är vad jag betalade senast för en hel månad. Kyrkan litar till att människor är givmilda och skänker dessa pengar till kyrkan. 

Campingen har varit öppen sedan i oktober för EU-migranter och hemlösa och Karlstad kommun skulle ta ut en avgift på tio kronor per dygn av de boende. Uppemot 60 personer kan bo på denna camping och Karlstad har öppnat den för att slippa illegala boenden runt om i staden. Förra årets vinter fick tio tiggare uppvärmda baracker att tillgå, men nu är det således husvagnar istället på en camping.

Kommunen menar att det är bättre att ta hand om tiggarna i tre månader, den tid de har rätt att stanna här, än att låta det 50-tal de har räknat in i Karlstad frysa på gatorna. På frågan om det inte är att särbehandla den här gruppen så menar Karlstad kommun att campingen är öppen för alla, som vill bo där. På frågan vad som händer med tiggarna om de stannar längre än tre månader, säger kommunen att det är polisens sak. Karlstad kommun menar att de har nolltolerans mot icke legala boenden i naturen. Kommunen har heller inte möjlighet att ordna boenden för den här gruppen av människor, men uppenbarligen går skattepengar ändå till dem. Ett 20-tal värmefläktar delades ut till de som bor där nu. 

En värmefläkt packas upp av glada rumäner.
Det var Roxana Margarit och Feraro Costel
som fick värme av kommunen och kyrkan.
De lever på att tigga och har två barn i Rumänien
samt väntar ett tredje. 

torsdag 21 januari 2016

Svenska Amanda dödades

Amanda blev 20 år
Varför just Amanda dödades är alldeles obegripligt. En 28-årig man tog sats och knuffade henne framför ett tunnelbanetåg i Berlin och hon dog där på stationen. Amanda hette Khaskie Abdullah. Inte så särskilt svenskt och inte heller tyskt. Hon hade dubbla medborgarskap, var både tysk och svensk och beskrivs som att hon hade invandrarbakgrund i tyska medier. Hon var dock född i Tyskland 1995 och hade en mamma som kommer från Göteborg. De flyttade till Tyskland med Amandas tyska pappa på 1990-talet. 

Den 28-årige mannen har bedömts som sinnessjuk och har förts till en låst avdelning på psyket. Han har inte sagt något alls sedan han knuffade ned Amanda på spåret. Blodprov från mördaren uppvisade spår av droger och alkohol. Han bodde i Hamburg, men hade åkt tåg till Berlin och eftersom han inte hade någon giltig biljett fick han lämna sina personliga tillhörigheter till personalen på tåget. Sedan försökte han få plats på ett härbärge i Berlin, men han hade otur, för alla bäddar var upptagna. Han verkade förvirrad och blev avvisad från härbärget, men blev uppmanad att försöka på ett annat ställe. Kort därefter knuffade han ned Amanda på spåret. När han var 14 år stack han ned en man och fick därför sitta i fängelse i två år och nio månader. Nu undrar man i Tyskland om han inte hade kunnat få bättre vård. Han bedöms som schizofren.

Ensamkommande flyktingbarn har det svårt i Sverige

När 16-årige Ahmad Farid kom till Sverige år 2011 var han mycket välkommen. Han blev mycket väl mottagen och fick hjälp att börja skolan, tilldelades en god man och han lyckades lära sig svenska på bara ett år. Men numera är flyktingbarnen för många och får vänta på att bli omhändertagna. Förra året kom 35 000 barn och många av dem trängs på flyktingboenden och får ingen god man. Det rapporterar Barnombudsmannen. 

BO har pratat med 450 flyktingbarn av de 35 000 som kom till Sverige förra året. Många barn tvingas stanna på ankomstboenden under lång tid och får dela rum med många andra flyktingbarn. De har saknat ytterkläder och skor och inte kunnat vara ute. Trelleborg med 43 000 invånare har tagit emot flera tusen flyktingbarn. Det fungerar inte. Malmö tog emot 14 500 ensamkommande flyktingbarn och det fungerade inte heller bra.

Nu vill BO att staten tar över ansvaret från kommunerna för att det ska fungera. Inom 48 timmar ska barnen slussas vidare, få enhetlig information och tas om hand av kompetent personal genom Migrationsverket. Det är kravet. Problemet är väl att också Migrationsverket har gått på knäna under det mycket ansträngda året 2015, då drygt 160 000 asylsökande kom till Sverige. 

Här skrev jag tidigare om ensamkommande flyktingbarn. 
Ahmad Farid var 16 år och ensamkommande flyktingbarn
 när han kom till Sverige.
Han kom till Malmö 2011 och är nu 20 år. 

onsdag 20 januari 2016

Annelie Nordström avgår

UPPDATERAT
Jo det var väl ganska självklart att hon skulle avgå. Nu har hon lovat att göra detta till kongressen i maj. Jösses vad trött jag känner mig. Inte för att jag någonsin har varit medlem i Kommunal, men för att Sverige är ett så märkligt land. Med så stora klyftor i befolkningen. Nu väntar jag bara på att Margot Wallström också ska ryka, men det kommer hon inte att göra. Statsministern står bakom henne tills han själv blir tvungen att avgå. Misstroendevotum! Tack! Den regering vi har borde aldrig ha fått fortsätta. Vi skulle redan ha haft nyval. Tycker jag. Sverigedemokraterna är näst största parti enligt senaste opinionsundersökningen, förstår folket som tycker så. Enligt Sentio är sd till och med störst. 
21.1.2016
Enligt Yougov:s opinionsundersökning är sverigedemokraterna största parti med 28,8 procent av rösterna om det vore val i dag. Miljöpartiet ligger nära fyraprocentsspärren.

Här skrev jag om detta tidigare.

Asylboende brann asylsökande gripen

UPPDATERAT
Det var på Tallmogården i Sunnansjö i Ludvika kommun, som det började brinna i en garderob bland kläder. Branden startades av en asylboende, som nu är gripen. En annan asylboende grep in och släckte branden, men det var rökfyllt. Den som startade branden var fortfarande aggressiv när polisen kom fram och han greps. 

I Strövelstorp i Ängelholms kommun brann det i går på ett asylboende, brandorsak okänd. Flera skadades också i natt på ett asylboende i Halmstad där de boende började slåss. Två olika falanger rök ihop enligt polisen. Slagsmål på asylboenden har också förekommit i Kramfors, Härnösand, Borlänge och på Öland under januari.

Och polisen i Göteborg tycker att köpcentret Nordstan ska stänga på nätterna för där är så stökigt med alla gatubarn som drar omkring och de tunga kriminella som också håller till där. Polisen kunde genom skärpt övervakning avvärja ett planerat slagsmål mellan olika falanger under julhelgen. Och de har hittat knivförråd gömda i hissar. Det finns hundratals marockanska gatubarn, som befinner sig i Sverige och det har inte gått att skicka tillbaka dem till Marocko. Dock har en kommitté nu tillsatts mellan länderna för att försöka lösa dilemmat. 

Så här kommer Sverige att se ut även i framtiden. Vi har backat till 1800-talet med också tiggare utanför alla mataffärer. Häromdagen var det så kallt att en tiggare hade tagit sig in i affären här på Värmdö för att tigga, men då kom snart en polisbil och tiggaren avvisades. En affär är inte allmän plats.

I Göteborg åtalades i början på januari två bröder för människohandel och grovt ocker för att de hade tvingat fem personer från Bulgarien med funktionshinder att tigga. De tog ifrån dem alla pengar och de fick sova på ett golv och fick knappt någon mat. De båda bröderna tjänade omkring 300 000 kronor på de fem tiggarna. Detta enligt en beräknad inkomst om 400 kronor per dag. Det kan dock röra sig om mer. De handikappade tiggarna är omhändertagna av socialtjänsten. 

Tiggarsituationen skulle också utredas och lösas. Hjälp till dem ordnas i deras hemländer, Rumänien och Bulgarien, men det verkar inte ha hjälpt särskilt mycket. Tvärtom sitter de i kylan hela tiden även nu. Förra våren uppgavs tiggarnas antal till 4 000 i Sverige. Färre är de inte nu. Snarare tvärtom.

Men i Örnsköldsvik har Peter Kassman startat en insamling till Hoppets Stjärna i Rumänien för att hjälpa på plats. Där sitter också en tiggare utanför hans affär, men insamlingsbössan var populär. Första dagen kom det in 3 500 kronor från allmänheten, som ville stödja hans idé om hjälp i hemlandet. Peter Kassman menar att detta med insamlingsbössor utanför affärer kan långsiktigt hjälpa romer i hemlandet. Att ge enskilda tiggare något i muggen ger ingen förändring. Men de insamlade pengarna kan starta nya resurscentra i hemlandet. Beroendet av att vara tiggare måste brytas. Erikshjälpen finns också i Rumänien liksom Hjärta till Hjärta som verkar både i Rumänien och Bulgarien. 
23.1.2016
Här ett reportage om gatubarnen i Göteborg, som visar att vi har fått ta över också Nordafrikas problem. De här barnen har alltid levt på gatan, har ingen släkt och är som djur, som sluter sig i flock när det inte finns något annat. De rymmer om de placeras på HVB-hem.
18:25
Och problemet är likadant runt T-centralen i Stockholm. Där finns också afrikanerna, som inte går att ta hand om på något bra sätt. 

PS. För övrigt tycker jag det är skräp med frivilligorganisationer som tar hand om romer i Sverige, men inte ens har en sängplats till en svensk uteliggare. Filadelfiakyrkan vid St Eriksplan, Sankt Peterskyrkan på Norrmalm, Frälsningsarmén vid Hornstull och Vinternatt i Råcksta släpper in EU-migranter (läs tiggare) men kan absolut inte ge tak över huvudet till svenskar. DS. 


Hoppets stjärna hjälper romska familjer i deras hemland.
Ge till föreningen istället för till enskilda tiggare. 


tisdag 19 januari 2016

Dömd för fyra mord

UPPDATERAT
Jag antog att de fyra morden, som hade utförts i Norrahammar och i Hökensås hade utförts av en helt svensk mördare. Det var att han var kapitalförvaltare som lurade mig. När jag sedan upptäckte att det var Zoran Radovanovic, som misstänktes för att ha mördat de äldre paren skrev jag ändå inte om det. Jag ville inte vara främlingsfientlig. Och han är förstås svensk. Eller? Jag blir ibland lite förvirrad över vem som är det och inte. 

Men nu när han har fått sin dom på livstids fängelse för morden skriver medier ut hans namn. Det är bra. Tyvärr finns det fyra sammanlagt med detta namn i Sverige. Smutskastat av en fyrfaldig mördare och bedragare. Men den här Zoran Radovanovic, som är mördare, är skriven i Bankeryd.

Det femte eller sjätte mordet i januari i Sverige blev i Akalla i en skjutning och utspelades sig alldeles nyss. Två mördades i Kolbäck vid Hallstahammar i går (eller också var det mord plus självmord) och så knivmördade en 14-årig invandrad syrier en 15-åring från Litauen i Göinge Skola i Broby, Skåne. En man knivmördades i Stockholm första veckan i januari.  Och en man knivmördades i Limhamn, där anhölls en 45-årig man. 
20.1.2016
Polisen utesluter nu att det är dubbelmord i Kolbäck. Det betecknas som en familjetragedi: mord och självmord. Det betyder att jag hitintills har räknat till fem mord i år omskrivna i medierna.
15:29
Det var en 15-åring pojke som mördades i Akalla vid en grundskola och hans storebror skadades. De är födda 2001 respektive 1995. 
23.1.2015
Det sjätte mordet i januari i Sverige inträffade vid Farsta Strand i Stockholm. En man sköts ihjäl. Tre personer är gripna.
15:30
Ett eventuellt sjunde mord i Göteborg där en man hittades död vid kallbadhuset på Saltholmen. 
16:44
Kanske ett åttonde mord har inträffat. Den 25-åring som var försvunnen har hittats död utomhus på Porsön i Luleå.
19:23
Ännu ett misstänkt mord. I en lägenhet i Sigtuna hittade polisen en död person. Det nionde mordet den här månaden i så fall. Enligt Aftonbladet är det en man som hittats död i Märsta, men det måste väl ändå vara samma händelse? Jo det är det enligt polisens rapport. 
24.1.2016
Jo det sista var uppenbarligen ett mord av en kvinna på sin pojkvän i 60-årsåldern. Hon hade knivhuggit honom i huvudet och skurit halsen av honom, enligt uppgift. Hon anmälde sig själv. Det var i Märsta. Det visade sig sedan vara en man i 50-årsåldern och en kvinna 46 år gammal. 
13:41
Det eventuella mordet vid kallbadhuset i Göteborg kan avfärdas som mord. Olycksfall eller sjukdom säger polisen. Det ger åtta mord hitintills i januari. 
19:54
Här är mord nummer nio och tio då kanske i Södertälje, en man och en kvinna har hittats döda.
25.1.2016
En ung kvinna och en man 21-åring, ensamkommande flyktigbarn för några år sedan,  var det som mördades i Södertälje.
12:07
En 22-årig kvinna knivmördades på ett HVB-hem för ensamkommande barn i Mölndal, Göteborg. Man gripen för mordet. Han bodde där och hon arbetade på hemmet. Mord nummer elva i januari i Sverige. En 15-åring är anhållen för mordet. Blir inte något straff att tala om.
17:30 
Det tolfte mordet är ett faktum i Hallonbergen Stockholm, där en man blödande fördes till sjukhus. Han avled senare. En man är gripen. 
26.1.2016
Två skjutna i Hageby i Norrköping, en allvarligt skadad och en död. Det blev det trettonde mordet i januari i år. Anknytning Hells Angels.
28.1.2016
Ännu ett mord nummer 14 i år blev det i Hamburgsund i Tanums kommun. En 25-åring fick inte betalt av en 55-åring. Inte skäl till mord, men så blev det ändå. 
11:30
Mord nummer 15 inträffade i Degeberga vid Kristianstad. En man hittades misshandlad och två är anhållna, en kvinna och en man misshandlade den mördade mannen.
30.1.2016
Misstänkt mord nummer 16 i Östergötland, en man i 60-årsåldern hittades död i en lägenhet. En annan man sågs springa därifrån. 
31.1.2016
Misstänkt mord nummer 17 i Hjärup där en explosion och en brand dödade en man. En kvinna anhållen. Det är inte klarlagt om det är mannens hustru. 
1.2.2016
Jodå det är mannens hustru som  är anhållen i Hjärup. Hon nekar till mordet. De har varit gifta sedan början av 2000-talet och har gemensamma barn. Hon är anhållen på sannolika skäl. 
3.2.2016
Hon häktades för detta mord denna 46-åriga hustru.
26.4.2016
Jodå Zoran Radovanovic blev dömd också i hovrätten till livstid för fyra mord. Rättvist. 

26.5.2016
Mordet i Hamburgsund som jag skrev om ovan den 28.1 verkar har varit delvis religiöst motiverat. Mördaren hade skrivit religiöst klotter i den mördades bostad. Han blev dödad med 60 knivhugg. Dock är mördaren inte terrorist.

Det gäller att överleva vädret

I Gomorronprogrammet i SVT direktrapporterar en reporter från Göteborg, som om världens undergång är nära. Det har fallit snö minsann. Detta snöande som det naturligtvis skulle vara slut med nu när klimatuppvärmningen är vetenskapligt fastställd. Ett par decimeter har det kommit och stan lamslås. Beror väl på hur mycket pengar kommunen vill satsa på snöröjning. Här kan alla gå in på trafikkameror och se hur det ser ut i Göteborg eller Stockholm. Mindre trafik än vanligt, för vintern är svår. Ingen som är rädd för halka tar bilen. 

Annars så diskar jag på gammalt sätt eftersom vattnet är fruset i köket. Balja och hink går bra det med. Trodde att det kanske hade blivit bättre även under huset med kommunalt vatten, men icke. Får väl fixa det till nästa vinter. Äger ju huset så det finns ingen fastighetsskötare att ringa till och klaga. Är skyldig till allt själv. Men i morgon kommer det mera ved till mitt hus. Har beställt björkved, en omgång till så att vi ska överleva till våren. En braskamin, en köksspis och en kamin i sovrummet måste vara igång så att vi inte ska frysa ihjäl under natten. Men vi klarar oss. Plus att vi använder mer el förstås. Ska bli intressant att se nästa elräkning.

PS. Kjell Alinge är död. Alla dör just nu känns det som ibland. Vintern är svår att överleva. Träffade honom och intervjuade honom för DN. Länge sedan. Han blev 72 år. Vila i frid käre Kjell! Lyssnade naturligtvis på honom i radion i min ungdom. DS.

När vattnet är fruset i köket får man hitta på andra sätt att diska.

måndag 18 januari 2016

Här går yttrandefrihetens gränser

UPPDATERAT
Jag skickade en debattartikel till Expressen, som var en omskrivning av det jag hade skrivit i bloggen under rubriken "Medierna mörklägger inte". Ni kan läsa det här. Alla uppgifter i detta debattinlägg till Expressen är fakta som har framkommit i vanliga etablerade medier. Det är därifrån jag har hämtat dem. Jag skrev om det så att det blev mer neutralt än blogginlägget, där jag har följt en linje, vilken inte andra läsare känner till och jag gick in för att bli mer förklarande och debatterande. 

Jag fick det vanliga svaret från debattredaktionen på Expressen när jag hade skickat in mitt inlägg, ett autosvar:

Hej,

Tack för ditt mejl.

Vi läser alla debattartiklar som skickas till den här adressen. När trycket är högt har vi tyvärr inte tid att svara på alla mejl. Om ni inte har hört något från oss inom 24 timmar så betyder det att vi tackar nej till din/er debattartikel.

Vänligen,

Debattredaktionen


Jag skickade in detta söndagen den 17 januari 2016 på morgonen vid sjutiden, så nu har det gått 24 timmar och redaktionen har inte hört av sig. Det betyder att de inte kan publicera detta. De som arbetar på debattredaktionen på Expressen är två ganska unga damer i 30-årsåldern: Karolina Skog och Josefin Berglund. De är rätt nya i branschen och de måste naturligtvis göra som det journalistiska kollektivet säger. Publicera det som redaktionen och cheferna godkänner. Jag vet ju hur det är. Man går in i en kollektiv värld som journalist, själv kände jag det som att det var ett skrå då på 70-talet när jag började på DN. Man blir till yrkesidentiteten en journalist och måste gå in i gruppen med hull och hår. Det är i värsta fall lite sektliknande, då journalister ofta har förhållanden och gifter sig eller lever tillsammans med andra journalister. De lever ibland sina yrken dygnet runt. 


Det går väldigt fort på en dagstidning, med artiklar som publiceras i stort sett varje timme numera på nätet, så det gäller att suga upp det som sitter i väggarna. Att begripa vart vinden blåser utan att någon ens säger detta. Normerna i den svenska pressen är inte särskilt uttalade förutom då publicistklubbens regler. Publicistklubben är en sammanslutning för att slå vakt om yttrande- och pressfriheten och att stoppa det som inte passar sig. Det finns också etiska regler och publiceringsregler som Journalistförbundet står bakom. Gränserna i medierna har förflyttat sig en smula, så att det går att omtala att ett barn dödar ett barn i en skola, men det blir inte något stort pådrag, som det blev till exempel angående skolan i Trollhättan där Anton Lundin Pettersson mördade två och själv blev dödad av polis. Det är olika mallar för invandrare och svenskar. Och för barn och vuxna. Svenskar är alltid mer skurkar än de som kommer utifrån. Särskilt var det så angående Ikea-morden i somras, att det var lite synd om den asylsökande mannen, som inte stod ut med att bli utvisad från Sverige till Italien och därför mördade en mamma och hennes son. Det är olika mallar för olika människor. 
Också som journalist måste man veta vart vinden blåser och anpassa sig efter detta. 


Det som hände i Göinge skola i Broby i Skåne sätter fokus på de allvarliga problem vi har i Sverige. Aldrig någonsin har det hänt att en 14-årig invandrare har dödat en 15-årig invandrare i skolan av de skäl, som deras respektive pappor har framfört. Det var 14-åringens heder som skulle upprättas och 15-åringen dödades för att han försökte försvara en flicka mot sexuella trakasserier från 14-åringens sida. Så säger deras pappor. Det är naturligtvis alldeles för tidigt att debattera detta. Jag begriper det, men ville ändå prova hur långt avståndet var mellan min blogg, där jag kan skriva fritt och det som får stå och lyftas fram på en debattsida i Expressen. Det går överhuvudtaget inte att prata om detta på riktigt ännu för det är ett så groteskt brott, som vi aldrig har sett tidigare i Sverige. Vi hoppas naturligtvis att detta var ett enskilt undantag som hände mellan invandrarbarn och att det aldrig ska hända igen. Att också skolbarnen ska ta mer intryck av skolans svenska regler och värderingar än vad föräldrarna säger. Det var en kulturellt absolut enastående krock, som orsakades av oroligheterna i världen och av Sveriges behov av nya människor.  Därför stoppar vi huvudet i sanden och låtsas att inte se. 

Jag får naturligtvis aldrig höra från Debattredaktionen på Expressen varför de inte kan publicera detta. Tystnad råder. Men jag kommer att skicka min debattartikel nu till chefredaktör Thomas Mattsson och fråga hur jag ska skriva, för att få detta publicerat. Jag är så trött på den medie- och informationsklyfta som finns mellan nyhetsartiklar i medier och vad man får säga på debattplats. Det finns ingen riktigt fri debatt i Sverige och det ska det inte finnas heller, för det är farligt för demokratin, att alltför otäcka och politiskt vridna åsikter framförs. Ord har en verklig makt. Och allt måste tröskas i många omgångar och lång tid passera innan det är möjligt med debatt offentligt om svåra ting. Jag skickade också en annan debattartikel till tidningen Metro där jag hade med ett par svordomar och ett sådant debattinlägg kommer inte ens fram. Det avvisas direkt av inställningen i datorerna. Vissa ord är bannlysta. Just i det debattinlägget så var svordomar befogade, tyckte jag. Dock är medierna lite pryda så sådant kan inte få föras fram i ljuset. Inte ens av en journalist och författare som jag är. Det får inte ens läsas på Metros debattredaktion. 

Vår inställning till enskilda sanningssägare i debatt, som inte begriper hur de ska uppföra sig är att beteckna dem som lite galna, eller utanför samhället, att de eventuellt har tappat sin plats på den piedestal, där journalister har suttit under de senaste årtiondena. Inte för inte så kallades DN för dårhuset internt. För det finns också en verklig risk att tappa omdömet, när allt går så fort och makten är stor, och något icke godkänt kan slippa igenom. Det behövs grindvakter nu, precis som förr i tiden. Kollektivet tänker bättre än enskilda medarbetare är doktrinen och mina artiklar lästes alltid av två eller tre andra innan de gick i tryck. Både för innehållets skull och för språkets. Det är svårt med skrivna texter. Man blir aldrig fullärd. Så det kändes tryggt att någon annan också läste dem. 

Min pappa var också journalist, men han började på 50-talet då journalister sågs som paria i den allmänna inställningen. De var murvlar, slynglar och lymlar, som grävde i skiten. Enligt släkten var det tyvärr enbart detta han kunde bli, medan hans bror blev läkare, vilket var lika fint då som det är i dag. Känsla för ord är svårt att begripa. Man har det eller också inte. Jag fick det uppenbarligen i arv, genetiskt eller från miljön. Det är tråkigt att det inte går att debattera det som händer, inte ens av en gammal stöt som jag själv, som har varit del av etablissemanget i större delen av mitt liv. Men jag var dock inte så indragen i sekten att jag inte kunde se de problem journalistskrået hade då och har i våra dagar. Jag är trött på att det går att klistra fientliga etiketter också på sådana som mig, som ändå försöker skriva om det som händer med fakta och utan slängar, utom när det är befogat och gäller sådana makthavare som statsministern och utrikesministern och vad de gör som sådana, inte vilka de är som människor. Det måste alltid gå att berätta vad människor gör och lyfta fram detta i ljuset. Samt berätta om bakgrunden till det.

Det är alltid en risk för journalister att bli politiskt för indragna i sina texter, att låta sina egna värderingar och åsikter ligga bakom vad de skriver i högre grad än nödvändigt samt bakom vilka ämnen som tas upp. Särskilt när det är bråttom. Då går en journalist på magkänslan eller ryggmärgen. Vi har alldeles nyss passerat igenom en tid då det var extra fult att skriva mot invandring, vilket jag har tagit upp i många inlägg. Och det blev till slut ekonomin som fick regeringen att göra tvärstopp i både ideologi och åsikter, fast statsministern säger att detta är ett tillfälligt stopp, och helst håller tyst han också. Rädslan för rasism gör att vi inte kan debattera. Det blir heller ingen rättegång i mordfallet i Göinge skola, för en 14-åring kan inte dömas i domstol. Så detta kommer att begravas i gömmorna. Inte heller pappan, som pratar om heder kan naturligtvis dömas. 
Hanne Kjöller som inte är född in i journalistyrket
och har sjuksköterskeutbildning
är en frisk fläkt ofta.
Men hoppade i fel tunna också hon
när hon skrev en bok och inte
faktakollade ordentligt. 

Det är tabu att berätta som jag gör i mitt inlägg om hur det stod till på DN och vad som kan ligga bakom att DN inte uppmärksammade sexövergreppen förra sommaren under We Are Sthlm. Att redaktionen inte gick vidare med tipset, som kom från Hanne Kjöller på ledarredaktionen. Ifall man har varit en del av redaktionen och journalist på DN, så är man ofta det på livstid. För mig tog det ett antal år att genomskåda hur jag tyckte och tänkte och hur indoktrinerad jag var av Journalisthögskolan och den anda som fanns där på 70-talet och att genomskåda de bakomliggande maktmotiven hos redaktionen på DN. De flesta på den allmänna redaktionen var socialdemokrater på min tid och på kulturen där jag jobbade något decennium var andan kommunistisk. Numera är fortfarande många journalister vänstervridna och miljöfreaks. Det är ingen hemlighet. Och det syns extra mycket i dessa oroliga tider med en stor folkomflyttning i världen. Långsamt har också journalistiken fått anpassa sig en smula till den faktiska verkligheten, men det går inte på en dag, och det är en ständig omvärdering som behövs med utgångspunkt från fakta, vilket stannade upp under några år i Sverige då makthavarna eller medierna inte såg att världen förändrades i våldsam takt. Vi skulle huka under världens och vårt egna folks rasism på 1800-1900-talet och skämmas över vilka vi var: vita och svenskar. Skammen skulle drabba också på 2000-talet. 

För min egen del och för mina barn och barnbarns skull hoppas jag att vi kan gå över till en annan värld, där vi är mer lika varandra också kulturellt. Och självklart vill jag då att västerländska, humanistiska värderingar ska vinna över de ibland medeltida sedvanor och idéer som dröjer sig kvar i världen. Att människor ska inse att uråldriga bokstavstrogna religioner aldrig är bra om de bestämmer livet för människor. Människor förstenas av gamla doktriner, precis som det berättas om i litterära verk och sagor. Om vi inte kan se hur andra människor uppför sig, för att vi blundar av skam och nedvärdering av oss själva som svenskar, är vi illa ute. Klyftan behöver inte bli större mellan våra bestämmelser och lagar och de nya invånarnas eventuella uråldriga inställningar. Tvärtom behöver den slutas. 
19.1.2016
Jag har inte hört av chefredaktör Thomas Mattsson, men det väntade jag mig inte heller. Det vore illojalt mot företaget att svara mig. Och det går inte att diskutera yttrandefriheten på det här sättet över nätet. Bara fortsätta att skriva som vanligt på bloggen för mig. Droppen urholkar stenen. "Tidningspyramiderna kommer att rivas" hette en artikel jag skrev för Newsmill 20 mars 2009. Det var rätt länge sedan och Newsmill finns inte längre. Men pyramiderna rivs lite varje dag. 

Barnäktenskap har egen gräddfil i Sverige

UPPDATERAT
Det finns barnäktenskap i Sverige och de är undantagna svenska lagar ifall kommunerna tycker så. Barn kan tvingas att bli betraktade som vuxna även i Sverige för att kommunerna inte vet hur de ska göra. Detta för att kulturella eller religiösa påbud säger att det är okej att gifta sig tidigt. Detta är kulturella skillnader som har med synen på kroppen att göra. Om kroppen är utvecklad nog att föda barn så är människan vuxen. Inte ett barn. Men så ser vi inte i Sverige på människor. Vi är inte myndiga förrän vid 18 års ålder och betraktas då som vuxna. Vi tycker inte att 14-15-åringar ska få ta ansvaret med familj och barn. Inte heller att äldre män ska äga flickor. 

En del gifta barn har kommit nu med den stora strömmen av asylsökande, men i julhelgen så tvingades en 16-åring i Värmland att gifta sig. En kurator fick kännedom om detta och anmälde det. Detta tvångsäktenskap lär ha ägt rum innanför Sveriges gränser. Självklart ska olika kulturer få ha sina seder, men de kan inte få bryta mot svensk lagstiftning och inte heller mot mänskliga rättigheter.

Att tvinga någon att gifta sig kan i Sverige ge fyra års fängelse, men ingen har dömts för det ännu. Lagstiftningen skärptes år 2014. I Göteborg så lät man en 14-årig flicka bo ihop med sin 21-årige make för något år sedan, men sedan dess har kommunen skilt par åt där den ena är under 18 år. Man kan inte förvänta sig att barn ska kunna protestera utan det måste samhället göra. Myndigheterna känner till ett 70-tal barn som har varit gifta bland asylsökande barn, men mörkertalet kan vara stort. 
19.1.2016
I Malmö får gifta barn bo ihop med den vuxne. Flyktingflickor bor med sina vuxna män. Under november-december tog Malmö emot 16 ensamkommande flickor som uppgav att de var gifta. De fick då följa med sina män till Migrationsverkets anläggningsboenden och blev inte omhändertagna som ensamkommande barn på HBV-hem.
8:29
I Stockholm har ett fall hittats där en flicka har fått bo med sin vuxne man. 
23.1.2015
I Malmö tilläts 59 omyndiga flickor bo ihop med sina vuxna män under 2015. Fem av dem var gravida när de kom till Malmö. Åtta hade redan fött barn. En 17-åring var tvåbarnsmamma. Alla männen är äldre, någon så gammal som 36 år. Det är helt enkelt synen på flickor och kvinnor som Malmö har tagit över från andra länder. Svensk lag följdes inte. Det blev korrupt och kulturen tog över lagen, så som man brukar säga om Afghanistan eller Somalia, som betecknas som de mest korrupta länderna i världen. Malmö kan kanske räknas dit? Ett eget korrupt land i Sverige?

Ett par åttaåringar som är bortgifta med en 27-åring respektive 33-åring.
Skärmavbild från toyoungtowed.org