lördag 30 april 2016

Att bestämma över majbrasan

Vem har rätt att bestämma att majbrasan får tändas? Ja inte jag utan det är kommunen som gör det. Där jag bor har vi rätt till detta i två veckor nu på våren. Denna vecka och nästa. Sedan är det stopp till hösten då det återigen blir vår rätt att elda en smula utomhus under två veckor. Den här bestämmelsen fanns inte alls förr i tiden, men numera finns den för att vi blir fler och fler. Det är obehagligt för andra och kanske till och med farligt med brasor året om utomhus. 

Vem har rätt att bestämma över min tomt? Ja ingen direkt mer än jag själv om jag följer byggbestämmelserna, men luften ovanför och omkring den är inte min. Vi är inskränkta som individer genom att vi lever med andra människor och till slut handlar det om demokrati eller makten att bestämma över andra eller bara sig själv. Eller inte alls över sig själv.

Diskussionen handlade om detta tema när DN och Aftonbladet drabbade samman om demokrati och vem som får bestämma. Ska experter eller folket göra detta? Ska folket ha lika otyglad makt över sig självt, massan bestämma över individen precis som kungarna hade rätt till förr i tiden då de kunde avgöra liv och död för alla? Vad är demokrati? Majoritetsstyre i alla sammanhang? Jo vi lever så ibland, men ännu är det inte riktigt dags att övervaka alla individers liv in i detalj så att det inte går att tända en brasa ute på landet utan att polisen kommer. Sådant brukar beskrivas som diktatur. 

Massans styre är inte alltid så klokt för moralen som grundar sig i känslor lägger hinder i vägen och också gamla traditioner kan göra detta. I dag när vår kung fyller 70 år så hyllas han och fortfarande tycker vi att det är bra med denna tradition kungahuset, som är sammanhållande för oss som folk och land. Andra menar att vi behöver befria oss från denna sedvänja och låta var och en av oss ha rätt att utöva dessa gamla traditioner. Vi ska alla ha chansen att vara den styrande presidenten. Där står vi och väger alltsedan franska revolutionen. Våra känslor styr ofta och inte logik eller totalt förnuft. Det är mänskligt.

Naturligtvis behöver vi i vissa sammanhang ha den representativa demokrati som vi åtnjuter i det här landet och med hjälp av internet så avslöjas obarmhärtigt de utvaldas tillkortakommanden, vilka vi nu ser både i miljöpartiet och senast i vänsterpartiet där Amineh Kakabaveh ska ta en time out från riksdagsarbetet tycker hennes partikamrater. Detta sedan hon lade ut en högerextremistisk film på facebook, där somalier utpekas som våldtäktsmän och tjuvar. Själv försvarar hon sig med att hon inte såg hela filmen utan såg en SVT-logga och litade helt till att detta var korrekt. Därför lade hon ut den på sitt facebook-konto. Hon lät känslorna styra och kopplade bort huvudet. 

Det är naturligtvis mänskligt att fela, men numera så pågår utrensningar lite här och var, för ingen riksdagsledamot kan längre låta känslorna styra och öppna sina hjärtan enbart för känslor och låta förnuft och tanke fara all världens väg. Så har det gått att göra tidigare och gick det att göra nästan hela förra året och många år innan dess för då såg vi oss som ett högstående folk, som kunde upplysa resten av världen och gå före och vara det goda exemplet på hur man ordnar ett land. Dock gick vi som land in i väggen när alla andra länder tog oss på allvar för då fick vi verkligen alla andra länders problem inom våra geografiska gränser.

Fortfarande hotas vi av kollaps i ekonomin genom vår bostadssituation och genom att vi dessutom är nedtyngda av alla länders olika bidrag till vår befolkning. Regeringen litade till EU att Europa skulle följa sina egna bestämmelser. Men så skedde inte. Bara lilla Sverige gjorde så i gammal god tradition. Där kunde vi ha varit lite mindre känslomässigt uppbundna och ha använt huvudet lite tidigare än vad statsminister Stefan Löfven gjorde förra året. Han sade sig lita till Migrationsverket och dess prognoser fullt ut i går när han förhördes om saken i KU.  
Majbrasan väntar på att bli tänd, men vem bestämmer att det får ske?
Den som äger marken eller kommunen?
Och vad är demokrati i sammanhanget?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar