lördag 15 september 2018

Sverige är bättre än USA

UPPDATERAT
Jo glädjande nog så har vi inte orkaner eller tropiska stormar som drar in över oss. Vi har inte jordbävningar som raserar hus och städer. Vi har heller inte vulkaner som USA. Den farligaste är calderan under Yellowstone, som i stort sett kan utplåna USA. Det är en supervulkan. Inte heller har vi tornados av den omfattning som finns i USA. På sin höjd blir det någon tromb ibland, som är mycket mindre i omkrets än en tornado. Vårt klimat är inte heller särskilt svårt att leva med. Åtminstone inte där jag bor, där det som värst kan bli nedåt minus 20, men inte lägre. 

Vi har naturligtvis bättre sociala förmåner än i USA, där allt är mer eller mindre privat och sjukförsäkringar hör ihop med jobbet. Dock är skatten lägre, men det är inte så märkligt för det är den nästan överallt på jorden. Vi har valt att ha ett socialistiskt system, vilket är en styggelse för amerikanarna. Själva är vi så vana vid det att vi klagar mycket när vi inte tycker att vi får något för våra pengar. I USA finns inga barnbidrag och inte heller någon föräldraförsäkring. Skatteavdrag finns dock för barnfamiljer och ledighet av olika skäl som semester eller för barnafödande regleras mellan anställd och arbetsgivare. I USA är den genomsnittliga skatten drygt 30 procent medan den i Sverige är drygt 40 procent.

Tjugofem procent av alla barn i USA har utländsk bakgrund. Antingen har de själva invandrat eller så är en eller båda föräldrarna från något annat land. I Sverige är siffran 35 procent. År 2002 var det 18 procent. I USA är 50 procent av befolkningen icke-vita medan i Sverige är det kring 25 procent som är icke-vita. Siffrorna från år 2017. I USA dödas i mord/dråp kring 5 personer per 100 000 invånare medan i Sverige är siffran under 2 per 100 000 invånare. Kontentan blir att vi har det tryggare i Sverige trots allt. 
16.9.2018
Tretton döda är det senaste facit för den tropiska stormen Florence. Översvämningarna efter regnen är värre än någonsin. Upp till en meter regn väntas komma. Tre personer har drunknat till följd av snabbt stigande vatten. En mamma och hennes baby dog under ett fallande träd i deras hus. En man dog när han skulle se till sina hundar utomhus. En man fick ström i sig när han skulle ansluta ledningar.
17.9.2018
Arton döda är nu resultatet av denna tropiska storm. Översvämningarna är inte slut ännu och väntas bli värre. Kring någon miljon människor är utan el. I morgon väntas stormen nå New York och det kommer att regna minst 250 mm. 
Ett översvämmat hus i South Carolina.
Faksimil från CNN. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar