onsdag 23 december 2020

Utvärdering av åtgärder i pandemin

 Om nästan en månad den 17 januari ska allas vår statliga television sända ett utvärderande program om pandemin och vad som kunde ha gjorts. Jan Helin, tidigare Aftonbladet numera mediedirektör på SVT, framträdde i morse för att ursäkta att SVT inte hade skötts sitt uppdrag under året. Han menade att de lämnade sin ingrodda roll som ifrågasättande av makthavare under våren och istället blev lite frågande, undersökande till och med vetenskapliga inför denna helt nya situation med Covid-19. Han lät precis som statsminister Stefan Löfven när han menade att det var för tidigt att utvärdera allt. 

Jag menar att det är helt klart att medierna och särskilt då SVT föll till föga för detta hot, där Tegnell blev hjälten som skulle rädda oss alla. Det är alldeles oförsvarligt att lämna en roll som ifrågasättande som journalister. Det är den enda tredje statsmakten vi har. Medierna ska upprätthålla denna roll vad som än drabbar. Det finns dock en arketyp som framträder när människor känner sig hotade. Då ropar de på en stor och stark man och så gjorde också SVT plus andra medier när denna farsot nådde oss. Vi skulle överleva och klara oss tack vare dessa urgamla roller. En man skulle ta ledningen och vi skulle rätta in oss efter honom. 

Som mänsklighet har vi inte kommit mycket längre än människor hade gjort för tusentals år sedan. Vi har en tunn fernissa av vetenskap och medmänsklighet, som har vuxit en smula under några hundra år. Men så fort något hotar människor griper vissa efter halmstrån precis som människor har gjort i alla tider. Känslor och troende tar över och en del bönfaller makterna om hjälp. Det ingår i människors psykiska utrustning att vara sådana och har gjort det sedan vi gick omkring på stenåldern eller tidigare. 

Dock borde någon makthavare ha hållit huvudet kallt under denna tid. Men som vanligt var det ett konglomerat av de maktmänniskor som finns inom medierna och inom politiken. Det är inte fult alls att vara kompis mellan dessa maktcentra, utan det ses som en förutsättning för att få intervjuer. Då får man inte granska för hårt för då bryts kontakten. Vi har inte något fristående journalistiskt medium. Allt är sammanblandat i detta lilla land. 

Det märktes också i morse i SVT när en representant för den privata krognäringen framträdde för att klaga över allt som lagts på denna näring av regeringen. Han var noga med att börja att tala om hur illa det var för alla som hade dött i Covid-19 och hur synd det var också om andra i samhället, innan han menade att det kunde vara nog nu. Och att regeringen bör tänka igenom vilka konsekvenser det har fått att dessa privata aktörer får bära hela bördan i samhället. Regeringen bryr sig naturligtvis inte om att några restauranger får slå igen och att dessa människor blir arbetslösa. Stödet för dessa privata småföretagare ingår inte i socialdemokratisk politik. 


Kungen sade ifrån till slut, men han är förstås 40-talist och inte socialdemokratisk maktmänniska. Annars är det som vanligt i Sverige. Makten kommer inte att ramla omkull förrän om två år när det är val. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar