söndag 23 april 2023

Det är tillåtet att berätta fakta om folkgrupper

 Högsta Domstolen har i Sverige slagit fast att det är tillåtet att berätta fakta om folkgrupper även om det handlar om deras IQ. Det är inte förbjudet att påtala detta. Så här säger HD bland annat: 

Uttalanden som kan ses som saklig kritik faller utanför det straffbara området för hets mot folkgrupp. Enligt förarbetena kan straffansvar endast komma i fråga om det står fullt klart att gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion om gruppen i fråga har överskridits. Kriminaliseringen ska inte utgöra ett hinder mot opinionsfriheten eller ett hot mot den fria åsikts- bildningen och påståenden som bäst bemöts eller tillrättaläggs genom en fri och öppen debatt bör inte omfattas. Visserligen angavs också att hänsynen till opinionsfriheten eller kritikrätten inte bör kunna åberopas till skydd för uttalanden som uttrycker missaktning för en grupp på grund av att gruppen t.ex. är av en viss nationalitet och av denna anledning skulle vara mindre värd. Samtidigt framhölls att det måste tolereras att det ibland ges uttryck för åsikter som inte överensstämmer med i samhället allmänt accepterade värderingar. (Jfr prop. 1970:87 s. 61 och 130, prop. 2001/02:59 s. 35 f. samt KU 1981/82:24 s. 5.)

Detta gällde Bertil Malmberg (sd) som sade att sydsudaneser har lägre IQ än andra folkgrupper. Och han ville fortsätta säga att enligt FN hade Sydsudan ett mycket lågt Human Development Index med en låg utbildningsnivå och omfattande analfabetism och landet borde ges stöd i närområdet, enligt Bertil Malmberg. Han fick dock inte säga detta utan avbröts i sitt tal. 

Detta var 2021 och nu har således HD fastställt att det går att uttala fakta om folkgrupper utan att det är förbjudet. Eller att det anses som hets mot folkgrupp. Bertil Malmberg var bekymrad över att sydsudaneser hade placerats i region Sörmland eftersom de skulle få svårt att få jobb. Men nu menar HD att det går inte att bara se till själva orden utan måste ses till sammanhanget. Han måste få yttrandefrihet för detta i den politiska församling där detta framfördes. 

Så kan man också skoja till det. Men det är faktiskt tillåtet att berätta fakta om folkgrupper har nu Högsta Domstolen i Sverige bestämt. Det beror av sammanhanget. 

1 kommentar:

  1. Med tanke på att det just nu är inbördeskrig i Sudan och INTE i Sydsudan är det
    inte utan att man undrar över om det verkligen är Sydsudaneserna som i första hand är så oerhört obegåvade ...

    SvaraRadera