måndag 29 juni 2015

Grekland vill ha krig med EU

UPPDATERAT
Det är vad det går ut på i huvudet på premiärminister Alexis Tsipras. Han är marxist och lever kvar i 1900-talets kamp mellan kapitalism och kommunism. Han sade i parlamentet att Grekland är ett fredligt land, men vet hur det ska kriga. Ett hot naturligtvis. Han tycker att EU ska dela med sig i evigheter till Grekland, att Tyskland är skyldig Grekland detta sedan andra världskriget. Tyskland borde betala skadestånd till dem på kring 2 500 miljarder kronor. 

I huvudet på premiärministern står marxism mot kapitalism. Och han vägrar att godkänna någon annan ideologi för det var ju detta han gick till val på i vintras. Men det finns ingen utjämningsskatt i EU mellan länder som går bättre ekonomiskt och länder som går sämre. Det finns lån. Det finns bidrag till näringar. Det är strikta ekonomiska regler som gäller och som är grundade för att Europa skulle slippa ett till krig mellan ärkefienderna Tyskland och Frankrike. Det började på 50-talet och har nu vuxit sig för stort för fort. Grekland borde inte ha fått gå över till euro.

Mentaliteten i Grekland har alltid varit att går det så går det. Och det har fungerat ända tills nu. Grekland kan naturligtvis slå sig ihop med Ryssland, gå ut ur EU-samarbetet och vända sig till det före detta kommunistiska landet. President Putin har säkerligen inte något emot att utöka sin makt i Europa. Andra världskriget är inte slut i Grekland i huvudena på människorna, som är som premiärministern. Kommunisterna mot fascisterna. Det är fortfarande vad som gäller. Precis som under inbördeskriget efter andra världskriget. Ekonomi har ingenting med detta att göra, annat än som medel. Därför håller bankerna stängt nu och till och med folkomröstningen, som är ett skådespel. En teaterföreställning. Regeringen försöker övertala dem till att få lov att kriga mot EU. 

Här kan ni läsa den långa versionen om detta. Och så här skrev jag i februari om detta. Redan i januari konstaterade jag att Grekland ville fortsätta leva på andra.

30.6.2015
Greklands banker håller tusen kontor öppna så att pensionärer, som inte har bankkort, kan få ut sina pensioner. Uttaget är dock begränsat till 120 euro den här veckan. Motsvarande drygt tusen kronor. Det är vänligt av bankerna att ge pensionärerna lite pengar även om de inte har kreditkort eller bankkort. Eller hur?
15:59
Någon har räknat ut att grekerna är skyldiga oss andra européer nästan 6 000 kronor per person. Jag har aldrig velat låna ut detta till dem. När får jag tillbaka dem? Ge inte Grekland mer pengar! Inte heller från räddningsfonden! Vad är det för fortsatt trixande. Ta konsekvenserna nu som en man premiärminister Tsipras. Eller ska du krypa till EU och kyssa fötterna på Merkel?
1.7.2015
Naturligtvis så köper grekerna bitcoin, den där valutan som skurkar använder. Används som bluff på internet. Självklart betalade de inte sitt lån till IMF.
12:44
Premiärminister Tsipras fortsätter att jonglera med bollar han inte har: vi går med på villkoren med vissa förbehåll säger han nu och vill ha nya förhandlingar. Ta dig i röven! Ursäkta språket, men jag är rätt trött på den där mentaliteten. Eller snarare urless. 
2.7.2015
Tekniskt sett är Grekland statsbankrutt. Deras kreditbetyg har sänkts igen och ligger två steg från absoluta botten. Folket har jobbat hårt för att komma dit.
10:20
Redan 2010 skrev jag om att Grekland hade bluffat sig in i EU och att deras pensionsystem var helt galet, men Aftonbladet går på vad grekerna säger fortfarande. Nej greker är inte lata, de ha inte haft låg pensionsålder och offentliga sektorn har inte varit för stor, enligt Aftonbladet. Det har tidningen kommit fram till genom att intervjua några greker. Varför ska en tidning ägna sig åt sanningen när det går lika bra att ljuga genom att tro blint på vad några intervjuoffer säger?
16:04
Av ideologiska skäl ville inte premiärminister Tsipras ha någon uppgörelse med EU. Hans förhandlare lämnade rummet när det bara var 60 miljoner euro kvar att förhandla om. Och så skulle det istället bli folkomröstning. Grekland har inte längre några turister knappt. Ingen vill längre åka dit och grekerna själva bokar inte några nätter på hotell.
4.7.2015
Tyvärr så tror mänskligheten på frälsare. Det är inbyggt i oss som en arketyp i svåra tider. Det upptäckte psykiatern C G Jung på sin tid. Därför betyder det mycket vad premiärministern i Grekland säger för människor tror att någon på den posten måste veta mer än andra, se bättre in i framtiden än andra. Motsatsen till den tron är att vem som helst kan ställa sig upp och säga sanningen. Det behövs ingen särskild ledare. Bara att människor använder de förmågor de har.  Men de flesta människor begriper inte ekonomi eller vill inte begripa detta, så därför tar frälsararketypen över. 
14:11
Grekiske finansministern kallar Greklands långivare "terrorister". Det språkbruket underlättar inte direkt förbindelserna med EU. Här nedan kan ni se vad folkomröstningen omfattar. Det gäller alltså det förslag som EU och långivarna kom med senast för en vecka sedan, men som inte är aktuellt längre. Vad vill egentligen Tsipras? Slippa ansvaret som premiärminister? De flesta i Grekland lär uppfatta detta som nej eller ja till EU.

5.7.2015
En mening i Expressen om grekerna fastnar: Hennes 25-åriga dotter Yolanda - som fortfarande bor hemma- har fram till i fjol fått 800 euro i ett slags efterlevandepension från sin far. Så generöst tänker jag. Något sådant finns inte i Sverige. När mina söners far dog fick de ingenting naturligtvis. De var ju myndiga och hans intjänade pension konfiskerades av staten. Bara en liten detalj som säger så mycket om skillnaden mellan Grekland och Sverige. Åttahundra euro är mer än vad svenskar har i grundpension. När de blir pensionärer. Men vi är ju vana att ge bort alla pengar till andra. Det är vår livsstil, vår kultur. Yolandas mor har inte besökt en restaurang på fyra år. Så sorgligt. Och hon bor kvar i huset hennes far byggde, musiklärare. Ett överklassliv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar