söndag 21 juni 2015

Stieg Larssons bror och far ber om ursäkt

Nu när den fjärde delen av Milleniumserien kommer ut i augusti så ber Stieg Larssons far och bror om ursäkt för detta. På något annat sätt går det inte att uppfatta att de själva skriver en drapa i Expressen om själva utgivningen och varför den kommer till stånd. Det är av ideella skäl minsann. För alla pengar ska gå till den "antirasistiska stiftelsen Expo", som Stieg Larsson var med och startade. Denna stiftelse som jagar högerextremister allt vad de orkar.  

Släktingarna till Stieg Larsson vill hjälpa till med att bekämpa den rasism vi har i samhället och därigenom fortsätta på Stieg Larssons inslagna bana. De båda har tydligen anlitat andeskådare och fått veta vad avlidne Stieg Larsson vill, nu när han är i himlen. Nä, det har de naturligtvis inte, och det är naivt av dem att tro sig veta vad Stieg Larsson hade velat göra nu. Tiderna har förändrats drastiskt sedan Stieg Larsson föll ihop i en hjärtattack på Expos redaktion, efter att ha gått upp sju trappor, för att hissen var trasig. Han dog 50 år gammal den 9 november 2004. Det hade varit mycket bättre om arvingarna hade sagt rent ut att detta är vad de själva vill: ge ut en ny bok och få in mera pengar till kampen för kommunismen. Mera rakt och renhårigt.

I början av 2008 meddelades att Stieg Larssons fjärde bok aldrig skulle ges ut, fast den var nästan klar. Det hade de tvistande om arvet efter Stieg Larsson bestämt. Det har varit rätt tyst nu länge om denna arvtvist mellan efterlevande sambon och släktingarna. Om de har kommit överens till slut så finns det säkerligen inskrivit i avtalet att ingen får yppa något om vad avtalet innehåller. En förskräckligt otäck historia egentligen, för att Eva Gabrielsson och Stieg Larsson aldrig skrev något testamente. Då blev bror och far arvingar - också till den halva bostadsrätt, som Stieg Larsson lämnade efter sig, där de båda - Eva och Stieg - bodde tillsammans. Men lägenheten lär hon ha fått till slut. 

Eva Gabrielsson menar att Stieg Larsson hade blivit vansinnig nu över att David Lagercrantz har skrivit en fortsättning på de tre tidigare böckerna. Där dras USA in och NSA (National Security Agency) plus lite Säpo och annat som inte längre ligger i tiden på samma sätt. Inte sedan hackarna har ramlat ned i dyn och Assange sitter i landsflykt i London undan svenska åklagaren Marianne Ny. Plus att Edward Snowden sökte asyl i Ryssland. Inte sedan terrorn har blivit verklig på ett helt annat sätt också i Sverige. Och den kommer inte från högerextremistiskt håll utan har oftast religiösa förtecken.

Vad hade Stieg Larsson tyckt om det? Stieg Larsson som menade att folk röstade på sverigedemokraterna av samma skäl som de röstade på socialdemokraterna: för att de gillade deras politik. Han sade då, och hade förmodligen sagt nu, att antirasister och antifascister finns i många politiska läger. För han ansåg att rasism och extremism stod över partipolitiska skiljelinjer, att det istället handlade om demokrati. Men numera har rasism, mänskliga rättigheter och demokrati blivit slagträn. Särskilt bland extremister till vänster. 

Stieg Larsson som skapade karaktären Lisbeth Salander, för att han hade bevittnat när en flicka blev våldtagen av tre vänner till honom, när han var 15 år. Utan att han ingrep. Han ställde sig lojalt på vännernas sida. Han bad dock om ursäkt för detta efteråt till flickan, som inte godtog hans bortförklaringar, men historien förtäljer inte vad som hände med dessa verklighetens våldtäktsmän. Hans vänner.

Men naturligtvis vill far och son fortsätta att stödja Expo, som tycker att sverigedemokraterna är nazismens katalysator. I betydelsen pådrivare och stödjare. Säkerligen var inte Stieg Larsson riktigt av den meningen, för då i början av 2000-talet var sverigedemokraterna små. Sverige har förändrats i rasande fart sedan 2004. Far och son pratar heller inte längre om att stödja kvinnoorganisationer, som de gjorde förut. Stiftelsen Expo har fått 18 miljoner genom åren av arvingarna. Det luktar inte gott om artikeln arvtagarna har skrivit i Expressen. Det hade varit bättre om de hade hållit tyst. Nu framstår det som att de inte vågar framträda som de är, utan att de gömmer sig bakom sin döde släkting. Fegt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar