onsdag 16 augusti 2017

President Jefferson hade slavbarn

De kravaller som har uppstått nu för att sydstatssymboler ska bort i Charlottesville, Virginia i USA är kanske början på något mer. President Washington och president Jefferson hade slavar och president Jefferson hade sex barn med sin slav Sally Hemings. De hade ett förhållande som varade i 38 år tills presidenten dog. Så kunde det gå till på den tiden.  

En soldatstaty revs ned i går i Durham i North Carolina. Det var en bronsstaty av en soldat ur den sydstatsarmé som förlorade inbördeskriget på 1800-talet. USA har ett förfärligt förflutet genom slavhandeln, som gjorde amerikanarna rika. Och inbördeskriget tog många unga amerikanares liv. Kring 630 000 militärer dog. Numera är inte de svarta näst största folkgrupp i USA efter vita, utan det är de med mexikanskt-spanskt ursprung. Vita människor är drygt 70 procent av befolkningen. En vit högerextremist körde rakt in i folksamlingen i Charlottesville i lördags och dödade en 32-årig vit kvinna. Totalt meningslöst.

Att USA:s förste president George Washington hade slavar är också ett faktum. USA byggde på att en del av befolkningen ända fram till slutet av 1800-talet fick slavar skeppade till landet från Afrika. President Washington kom ursprungligen från England. Han blev rik markägare genom att hans far och bror dog. Slaveriet var fundamentalt för att han skulle kunna bevara sin rikedom. Hans ihopsamlade tillgångar skulle i dag vara värda kring 3,5 miljarder.  Han är USA:s rikaste president genom tiderna. Nummer två bland de rikaste presidenterna var Thomas Jefferson som dock hade mindre än hälften av Washingtons ekonomiska resurser. 


President Thomas Jefferson och slaven Sally Hemings hade en kärleksaffär
som varade i nästan fyra decennier. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar