fredag 21 maj 2021

BBC får skulden för prinsessan Dianas död

 Nu uttalar sig de båda sönerna och prinsarna om prinsessan Diana och prins Harry tar i mest när han säger att BBC orsakade hans mammas död 1997 när hon var 36 år. Prins William säger att intervjuarens lurendrejeri och falska fakta drev på hennes isolering och paranoja och gjorde att föräldrarna drevs isär. BBC har bett om ursäkt för intervjun, som byggde på falska uppgifter, som BBC tog fram för att övertyga prinsessan Diana om att gå med på intervjun 1995. 

Denna famösa intervju, där hon bland annat sade att de "var tre i äktenskapet". Hon och prins Charles skilde sig 1996 efter att denna intervju hade ägt rum. Den satte spiken i kistan för detta äktenskap. Jag förstår att det är sorgen efter prinsarnas mamma som talar genom dem, men hon ville detta själv, att världen skulle få veta. Andrew Mortons bok "Diana her true story - in her own words" publicerades redan 1992 och där talade hon ut om sig själv och relationerna till prins Charles och kungahuset. 

Det var första gången någon lyfte på tystnaden kring det engelska kungahuset och vad som pågick bakom kulisserna. Hon ville göra upp med detta märkliga äktenskap, som hon hade ingått som en naiv 19-åring. Prins Charles kunde inte låta bli att fortsätta sin utomäktenskapliga förbindelse med Camilla Parker Bowles. Prins Harry är den som har gått mest i hennes fotspår när han till sist lämnade landet och flyttade till USA. 

Det engelska kungahuset har alltid skakats av skandaler, men har sedan 1700-talet blivit mer demokratiskt genom att inte direkt delta i styrelsen av landet, men huset Windsor har hela 1900-talet igenom haft och har fortfarande ett enormt inflytande i det gammaldags konservativa Storbritannien. De tidigare kolonierna världen över är påverkade än i denna dag av detta kungliga styre. Och i Storbritannien har adeln fortfarande har stor makt. 

För alla inne i denna kungliga gemenskap var det självklart med dubbelmoral och prins Charles dåvarande älskarinna Camilla (numera hans fru) hade detta som nedärvd kultur. När prinsessan Diana försökte tala ut med Camilla och sade att hon ville veta vad som pågick, menade Camilla att Diana hade allt, hela världens män älskade henne och hon hade två underbara barn. Vad ville hon mer?

Här skrev jag om olyckan i Paris 1997 och prinsessan Dianas sista ord. 

Den här boken kom ut redan 1992 och den famösa intervjun med BBC sändes 1995, men prins Harry menar att den gjorde att hans mamma dog 1997. Båda sönerna är hårda nu mot BBC, som nu har bett om ursäkt för denna intervju. BBC är ett statligt brittiskt bolag motsvarande SVT och SR i Sverige. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar