lördag 20 september 2014

Det svänger i politiken

Äntligen har partierna begripit att det är något fel när en ganska stor del av befolkningen envisas med att rösta på ett parti, som ständigt under förra valperioden har beskrivits som rasistiskt och främlingsfientligt. Eller till och med fascistiskt. 

Varför röstar människor med sd? Ja det kan ha att göra med att som min numera döde andrapappa ville göra då 2010. Proteströsta. För uppenbarligen begrep inte moderaterna, som han hade röstat på större delen av sitt liv, vad som rörde sig i folkdjupen. Landet var på snedden, gick åt fel håll mot vad han tidigare hade upplevt.

Han som jobbade åt Wallenberg större delen av sitt liv och hade det bra därför också på ålderns höst när han fick en riktig pension tack vare vad som hände 1957 när folket (läs våra föräldrar) röstade för en blandekonomi. Det innebar att han tjänade bra under sitt liv och fick en pension som räckte till allt han ville göra. Dessutom kunde han sluta jobba när han var 60 år. 

Det som för vanligt folk numera ser ut som en önskedröm. Var det verkligen så förr i tiden frågade en yngre släkting mig. Jo så var det. Bara för fyra år sedan för sådana som honom. Numera får nästa generation inte mycket i plånboken. Vart pengarna har tagit vägen vet vi. De har tagits ifrån dagens nyblivna pensionärer. Vem kan undra varför de röstar högerut? Vad ska de leva av alla år de har kvar?

Och det glädjebesked som gavs valnatten att Löfven hade vunnit har visat sig verkligen vara en sanning med modifikation. Det blev knappt en procent kvar av den vinsten. Och svenska folket menar att det här kommer inte att gå så strålande. Rent politiskt. Men som de vet som har varit med ett tag: landet överlever också detta. Valet betyder att politiken inte får samma gedigna maktställning och det tycker många är bra. 

Varför ska medier och politiker styra landet? Blir inte det lite märkligt att de som har makten är de uppenbart priviligerade? Precis som det alltid har varit. Och de har som vanligt ingen aning om hur landet ligger. Klasskillnaderna blir större för varje dag som går särskilt med tanke på att vi numera har analfabeter och mycket lågutbildade som svenska medborgare. Det är ett problem och får oss att backa till förra århundradets skifte. Det är inte rasistiskt att diskutera detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar