fredag 7 juli 2017

Hur man pensionerar sig vid 40 års ålder

UPPDATERAT
Ett program på Channel 4 skildrar hur man kan slippa jobba till 70 års ålder och istället gå i pension några decennier tidigare. Jason och Julie Buckley har slutat jobba och lever livet på resande fot. De har en husbil som tar dem runt i Europa. Paret är rena mardrömmen för politiker som vill piska alla att jobba tills de är 70 år för att behålla det system vi har i dag, där alla måste skatta bort minst 50 procent av sina intjänade pengar. 

Politikerna sitter överst i denna pyramid där folket svettas i sina dagliga jobb. Och ingen ifrågasätter det märkliga att vi måste alla slava och arbeta i vårt anletes svett tills vi inte orkar längre och dessutom få dåliga pensioner, som knappt går att leva av. Paret Buckley jobbade med datorer och med marknadsföring, men slutade vid 43 års ålder och tog ledigt.

Det var 1996 som det gick upp ett ljus för dem. Då spenderade de genast alla pengar som kom in och köpte allt vad de ville ha. Men då såg de ett program om människor som betalade av sina lån och gick i pension tidigt. De ville ha en annan livsstil som handlade mindre om prylar och mer om resor. De gick igenom sin ekonomi och drog ned på sina utgifter. De slutade köpa kläder och gav inte bort dyra presenter till varandra vid födelsedagar. Till julen gav de bort presenter som kostade tio kronor. På bara några veckor kunde de börja spara ungefär hälften av vad de tjänade. 

Till slut gjorde de inte av med mer än 130 000 kronor på ett år. Experterna menar att man behöver ha sparat 25 gånger den årliga lönen för att kunna gå i pension vid 40 års ålder. Och paret tjänade till slut kring 900 000 kronor per år på sina välbetalda jobb. Paret Buckley har kvar sitt hus i East Midlands, men de hyr ut det nu och får inkomster av det för de har inga lån. Dessutom hade Julie Buckley en egen fastighet innan de gifte sig, som de också hyr ut. De har också investerat i en tredje fastighet under sina jobbår. Genom sina fastigheter tjänar de 200 000 kronor per år utan att behöva göra något alls. De gör av med ungefär 150 000 kronor per år när de åker runt så de kan spara också nu.

I Storbritannien är det kanske lättare att leva och spara, tycker ni som inte har tjänat så mycket pengar i ungdomen, som det här paret gjorde, men paret Richardson siktar på att gå i pension vid 50 års ålder och deras samlade inkomst är kring 280 000 och de har snart två barn. Men de har lyckats spara kring 140 000 kronor per år. Hur? Jo genom att bli supersparare. De äter mycket snålt fem dagar i veckan. Fem dagar i veckan gör de heller inte av med några pengar alls. Men på helgen gör de sina inköp och äter bättre. De gör inga inköp på internet. 

Att bli av med lånen på huset tidigt och att investera i nya hus är ett sätt att få tidig pension. Men livsstilen att superspara hårt är inte för alla. Och i Sverige är det kanske svårare att investera i hus med de inkomster vi har. Allt går åt till det dagliga uppehället. Men för den nya generationen, som har höga löner som unga är det något att fundera över. För när man är 40 eller 50 är krafterna kvar för att göra något annat än att gå runt i grottekvarnen. Vid 70 är de flesta rätt slut eller kanske inte ens lever.
10.7.2017
Här är den svenska familjen, som har kunnat gå i pension vid 40 års ålder. Oskar Lindberg är 41 år och gick i pension förra året. Hans fru slutade jobba som IT-konsult förra veckan och nu kan de ägna sig åt sina tre barn. De bor i en villa i Leksand där priserna inte är hiskeliga och har allt inom gångavstånd. De gör av med 20 000 kronor i månaden. De har sina sparpengar investerade i fonder och aktier plus på sparkontot. Man måste ha 25 gånger årsutgifterna i kapital för att för alltid vara ekonomiskt fri. Den här familjen bestämde sig år 2011 för att göra så här. Det gick fortare än de trodde. De sparade en av de vuxnas inkomster helt och som mest hela 70 procent av inkomsterna. 
Jobba hela livet eller gå i pension vid 40?
Faksimil från Google.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar