torsdag 21 september 2017

Tiggeriförbud i Vellinge i Skåne

Kommunfullmäktige i Vellinge röstade i går igenom ett tiggeriförbud på vissa platser i kommunen. Det var moderaterna, sverigedemokraterna och liberalerna som var för detta förbud. De menar att tiggeri bara upprätthåller nöden för människorna och kan medföra kriminalitet och beroendeförhållanden. Tiggeri ska bli förbjudet på vissa torg, i centrum och i hamnen av Skanör. Nu ska länsstyrelsen godkänna eller avslå detta förbud. Enligt motståndarna till förbudet finns det fyra tiggare i kommunen så det är inte något problem. 

Själv skrev jag en debattartikel på SVT Opinion för tiggarna för några år sedan när de ville riva deras kåkstäder i Högdalen i Stockholm. Jag tyckte de kunde tas om hand för de var så få. Sedan dess har jag ändrat åsikt. Det är förnedrande för människor att tigga och en stor rättegång om människohandel  pågår nu i höst när det gäller tiggeri i Västmanland. Majoriteten av svenskarna tycker numera att tiggeri ska förbjudas.

Civil Right Defenders och Centrum för sociala rättigheter överklagar förbudet till förvaltningsrätten i Malmö. Det kan bli långa rättsliga processer av rent principiella skäl. Organisationerna anser att förbudet strider mot regeringsformen och Europakonventionen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar