tisdag 26 september 2017

Vivallamoskén i Örebro brann ned

UPPDATERAT
Den moské i Örebro som muslimerna betraktade som sitt hem har brunnit ned till åtminstone hälften. Det betraktas som mordbrand, men ingen vet ännu om det är det. Polisen har att utreda närmare 2 000 mordbränder per år i Sverige. Imamerna grät av sorg och det är ett angrepp på hela samhället säger en muslim, men menar sedan att det är det framförallt på det muslimska. Här framgår skillnaden mellan vår kultur och den islamska tycker jag. Aldrig har jag känt att kyrkan är vårt hem. Ingen i min släkt heller, men jag minns att när jag bodde i Marseille i Frankrike så var svenska kyrkan där en samlingsplats också för oss, som var invandrade som arbetskraft. 

För något år sedan skrev DN om den extremism som frodades också i Vivalla i Örebro. Ett 20-tal unga män och kvinnor hade åkt för att slåss för IS från stadsdelen som hade då 7 200 invånare. En av dem hade ett instagramkonto. Han dödades men kontot fanns kvar och berättade om hans radikaliseringsprocess. Vivalla var unikt i Sverige för det stora antalet som hade lämnat för att ansluta sig till IS. Det framstod då som en karriärväg för ungdomarna. Och de som åkte blev mytiska figurer.

Vivalla ingick i miljonprogrammet som så många andra förorter i Sverige på 60-talet. Den enorma satsning på snabba bostäder som socialdemokraterna genomförde. Men här byggdes låga tvåvåningshus istället för de stora skyskrapor andra förorter hade fått. Här skulle misstagen undvikas. Vivalla var klart 1970 och unikt med natur mellan husen och nöjda boende. Men år 2016 vågade inte kristna längre pynta i fönstren för att visa att det var jul. De var rädda för muslimska extremister. 

Mohamed Qadar, som föddes 1986, och som dödades som krigare hos IS har kvar sitt konto med bilder på instagram. Han reste i maj 2015 och skulle hjälpa till med propagandan hos IS eftersom han var fotograf. Han blev dödad efter tre månader. När han reste hade tre ungdomar från Vivalla dött i Syrien. En av dem var Mohamed Qadars lillebror. Deras föräldrar hade flytt från Somalia från krig, men det hjälpte inte för sönerna dog i krig ändå. Enligt deras pappa var det någon som hade hjärntvättat hans söner.

Typiskt för en del av de här ungdomarna var att de var ena veckan extremvänster och nästa skulle de iväg till IS. Extremister lockar instabila ungdomar för det känns lockande med enkla svart-vita läror som har svaret på alla samhällsproblem. Örebro har en särskild koppling till Lars Vilks eftersom det var där som protesterna drogs igång på allvar 2007 när hans bild av Muhammed som hund hade tryckts av Nerikes Allehanda, som försvar av yttrandefriheten. Nyheten om detta spreds snabbt i den muslimska världen och svenska flaggor brändes och Lars Vilks skulle dödas.
12:35
En man sitter anhållen för branden. Han är i 20-årsåldern och verkar inte ha några politiska eller religiösa motiv för branden. Han är född 1997. Här kan ni se polisens presskonferens. Mannen bor i Örebro och är känd av polisen tidigare enligt uppgift till Aftonbladet.
23.3.2018
Den 20-årige Cristian Soriano Figueroa har dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för dådet. Han led och lider av en allvarlig psykisk störning. Figueroa arbetade själv som vaktmästare i moskén sedan han 2015 konverterat till islam efter påtryckningar av sin muslimska flickvän och hennes släkt. Han försökte brännskada henne med bensin och förhållandet tog slut och också då hans intresse för islam. 

Vivalla har klassats som "särskilt utsatt område" i år av polisen. 
Här fastnade den misstänkte Vivallamordbrännaren på bild
när han fyllde tre petflaskor med bensin på Cirkle K.
Mannen har tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård.
Tjugo minuter senare brann moskén. Så här såg Vivallamoskén ut innan den brann ned i natt. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar