torsdag 29 oktober 2020

Nytt terrordåd i Nice

 UPPDATERAT

Det är drygt fyra år sedan massakern i Nice hände då många människor dog. Nu har ett nytt dåd gjort att minst tre människor är döda. Denna gång användes kniv och inte lika många kan dö som sommaren 2016 då fler än 80 människor dog, nedmejade av en lastbil, vid strandpromenaden i Nice. President Macron är på väg till Nice. Det nya terrordådet inträffade i centrum av Nice vid och inuti kyrkan Notre Dame. 

Terrordåden kommer inte att ta slut. En lastbil mejade också ned fem personer på Drottninggatan i Stockholm år 2017. Och Frankrike är utsatt genom att de har Europas största befolkning av muslimer. Men det är ändå bara kring 5-7 miljoner jämfört med en befolkning på 67 miljoner sammanlagt. Muslimerna uppgår till kring 7 procent. I Sverige är motsvarande siffra kring 8 procent. Vi har ungefär 800 000 muslimer i landet. 

Vi har inte fler muslimer än Frankrike, men eftersom Frankrike länge har varit ett sekulärt land så finns det större motsättningar. Efter terrordådet mot Samuel Paty vill regeringen utvisa ett par hundra islamister från Frankrike. Religionen i Frankrike, där de flesta är katoliker, utövas dock inte mer än här i Sverige. Franska revolutionen på 1700-talet gjorde slut på det mesta av överhögheten gällande både kungar och kyrka. Islamister är dock mycket våldsamma och menar att de kristna måste dö eller underkasta sig islam. 

Nu senast har Charlie Hebdos karikatyr av president Erdogan i Turkiet retat islamister. Och också honom själv. Frankrikes ambassadör är hemkallad från Turkiet och Erdogan har i hårda ordalag attackerat president Macron och menat att han borde söka psykiatrisk vård för sina uttalanden apropå det grymma mordet på läraren Samuel Paty, som enbart gjorde sin plikt när han undervisade om yttrandefriheten. Det är en grundlag i Sverige sedan 1990-talet och också i Frankrike är det en lag sedan 1880-talet. 

15:47

Gärningsmannen hade nyligen kommit till Frankrike och han är en 21-årig tunisier. Han skadades i axeln av polisen kulor och upprepade sitt manta: Allahu Akbar hela vägen till sjukhuset. Bra att polisen inte sköt ihjäl honom. Då kan det bli rättegång. 

30.10.2020

Här kan ni se gärningsmannen liggande på kyrkans golv, inte livsfarligt skadad. Han heter Brahim Aoussaoui och kom till Frankrike via en migrantbåt över Medelhavet och anlände till Italien. Han tog sig till Paris den 9 oktober och sedan till Nice. Röda korset hade koll på honom. Han fick således hjälp i sitt förehavande av denna människovänliga organisation. 

Det är tillåtet i Frankrike att driva med Turkiet och president Erdogan som vänstertidningen Charlie Hebdo gör här. Yttrandefrihet är en lag i Frankrike sedan 1880-talet. I Sverige är det en grundlag sedan 1990-talet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar