torsdag 15 april 2021

En desperat budget

 Det luktar desperation om vårbudgeten, som inte brukar vara något att tala om, den brukar vara något tiotal miljarder så där. Men nu är den 45 miljarder som ska pytsas ut över land och rike. Finansminister Magdalena Andersson har slutat att dra sin eviga visa om hur mycket 40-talisterna kommer att kosta och istället gått över till att säga att vi har den lägsta statsskulden sedan 1977. Jaha det är väl fattigpensionärerna som har betalat den om och om igen? Och alldeles särskilt då 40-talisterna som har jobbat och slitit hela sina liv innan de blev pensionärer. 

Förra hösten var det en rekordbudet på 100 miljarder och nu ska denna fyllas på och försöka dölja arbetslösheten, som finns lite här och var nu. Förra våren var det mer än 100 miljarder som satsades mest på corona då. Och nu har coronaåtgärderna kostat kring 400 miljarder sammanlagt. Arbetslösheten ligger på ungefär 8 procent, inget att göra åt just nu. Men naturligtvis har regeringen ett år på sig innan det blir val igen att justera alla siffror. Och att försöka uppfylla Stefan Löfvens löfte att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU. 

Fortfarande är det tio gånger fler som söker asyl i Sverige än i våra grannländer. De flesta är inte flyktingar utan vill hit för att få del av asylsökandes bidrag. Invandringen till Sverige år 2020 var drygt 82 500 människor. Det kommer fortfarande ungdomar från Afghanistan. Kring 2 200 sammanlagt kom därifrån under 2020. Och 675 000 personer som har invandrat är beroende av bidrag enligt riksdagens egna siffror. 

Sammanlagt beräknas budgeten för 2021 överstiga inkomsterna med 67 miljarder. Skatteökningar är att vänta i höst. Det finns redan beslutade skattehöjningar för bilister, som har trätt i kraft under våren. Miljöpartiet vill förbjuda försäljning av nya bensindrivna bilar redan 2025.

Arvskatten ska återinföras. Det finns som förslag. Och som motion från miljöpartiet. Denna hatade skatt avskaffades vintern 2004, men min far dog under våren 2004 så vi fick betala arvskatt. 1 kommentar:

  1. "Arvsskatten i Sverige avskaffades 1 januari 2005, men datumet flyttades retroaktivt till 17 december 2004. På detta sätt befriades de efterlevande efter de avlidna i jordbävningen i Indiska oceanen 2004 från arvsskatt. Arvskatten för efterlevande make, registrerad partner och sambo avskaffades dock redan 1 januari 2004.[4]"

    Jag tror inte den kommer tillbaka ...

    SvaraRadera