onsdag 14 april 2021

Kalk stoppas från att kyla ned jorden

UPPDATERAT

Harvarduniversitetet i USA vill kyla ned jorden globalt genom att sprida kalciumkarbonat (kalk) i stratosfären för att hindra solstrålningen att nå jordytan. De har fått nej för sina experiment i 196 länder, men Sverige var berett att ställa upp i Kiruna där Esrange var med på tåget. Idén byggde på detsamma som vulkaner utsätter jorden för, när de får utbrott och skickar upp stora mängder aska högt upp i atmosfären. Denna aska kan sedan sprida sig sedan runt hela jorden och sänka medeltemperaturen genom att hindra solinstrålningen. 

Problemet är bara att det blir oöverskådliga konsekvenser av sådana försök. En sänkning av medeltemperaturen kan medföra svält och missväxt. Det hände när vulkanen Tambor år 1815 orsakade en vulkanvinter och 1816 blev året utan sommar i USA, där det var frost och snöfall i juni i staten New York. Då sjönk ändå medeltemperaturen enbart en grad över jordklotet, men detta orsakade missväxt, epidemier, hungersnöd och översvämningar i USA, men också i Europa, Asien och Sydamerika.

Dock stoppas nu detta försök med att experimentera med solljuset över Kiruna sedan samerna har protesterat. Svenska Rymdaktiebolaget har dragit sig ur detta försök med att sprida två kilo kalciumkarbonat längs en sträcka av en kilometer i stratosfären, för att testa vad som händer med solljuset. Eftersom det är minusgrader ännu i dag i april (precis som det alltid har varit i min livstid) så är det en dum idé att försöka sänka medeltemperaturen på jorden. 

Stora vulkanutbrott kommer inte att upphöra och det finns supervulkaner, som kan få utbrott, vilket i ett slag skulle sänka medeltemperaturen kraftigt på jorden. En av de största ligger i Yellowstone i USA och om denna vulkan skulle få utbrott skulle 2/3-delar av USA bli obeboeligt och vulkanvintrar skulle följa i många år. Det skulle helt enkelt vara en katastrof för mänskligheten, som vi absolut inte kan göra något åt. Det är bara dumt av människor att tro att vi orsakar klimatet på jorden. Solstrålningen är helt avgörande för hur varmt eller kallt det är på denna planet.

15.4.2021

I Frankrike har det varit kallast på 30 år så vinskörden är nästan förstörd. Frost långt söderut, även i Provence vid Medelhavet, har tagit plantorna. Var är du nu Greta? Vi behöver dig för att få veta att jorden fortfarande värms upp!


Frost på marken den 14 april 2021 på Värmdö. Det behöver inte bli kallare än det är nu. Och vi ska inte försöka bestämma temperaturen. Det gör andra och större krafter än människans. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar