tisdag 12 december 2023

Hamas fick 150 miljoner i månaden från Qatar

 En märklig transport av stöd till Hamas på Gazaremsan uppdagas nu. I resväskor fördes kring 150 miljoner kronor i kontanter i månaden till stöd för palestinierna från Qatar och det var godkänt av Israel. Detta har pågått sedan 2018 och var framförhandlat med Israel. Detta var för att Netanyahu skulle slippa förhandla fram en palestinsk stat. Qatar säger nu att de inte kommer att upphöra med dessa betalningar. 

Israel trodde att styret på Gazaremsan skulle bli mer lätthanterligt när de fick hjälp med löner till offentligt anställda plus att pengarna skulle gå till medicinsk vård. Men istället så bidade Hamas sin tid och anföll Israel den 7 oktober i år. Netanyahu menade då 2018 att detta bistånd skulle skapa lugn i södra Israel samt att det också var för att förhindra en mänsklig katastrof i Gaza.

Misstaget Netanyahu gjorde var att tro att Hamas var som dem och mänskliga. Men Hamas är klassad som en terrororganisation med extrem islamism som grund. Och denna trosföreställning anser att Israel och judarna ska utrotas till varje pris. Säkerhetstjänsten i Israel var emot dessa bidrag till Hamas. Transporterna med kontanter stoppades 2021 men andra sätt att stödja Hamas fortsatte från Israels sida. 

Hamas har sedan 1988 haft som mål att utrota judar och Israel och själva grunda den 58:e islamiska staten samt bli den 23:e arabstaten. Hamas har tagit intryck av nazismen och göder konspirationsteorier mot judar. Hamas har haft makten på Gazaremsan sedan 2007. Koranen är konstitutionen säger Hamas. Fatah, som är ett socialistiskt parti, har makten på Västbanken och är emot Hamas och det var denna splittring som Netanyahu ville dra nytta av.

Sverige ger nu 150 miljoner i stöd till Gaza i humanitärt bistånd. Under 2022 fick palestinierna 427 miljoner kronor i bistånd från Sverige. 

Här skrev jag tidigare om Palestina och flyktingfrågan som fyller 75 år. Och som ser ut att aldrig lösas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar