måndag 29 april 2024

Vad händer när vi får AGI ?

Jag såg ett program på Axess om framtiden och diskussionen rörde om det blir bättre i framtiden eller inte. Världen har absolut blivit bättre på många sätt sedan några hundra år tillbaka. Framsteg har gjorts både tekniskt och medicinskt så att vi slipper många sjukdomar och kan ta oss fram på andra sätt än med häst och vagn. Men den senaste utvecklingen med AI där det går att förfalska bilder och lura människor är oroande. Så klart. Och ännu värre blir det med AGI (Artificiell Generell Intelligens). Det innebär att en dator kan tänka självständigt, abstrakt, tillämpa logik, lära sig nya saker och anpassa sig till föränderliga miljöer. 

Det låter ganska mycket som en robotmänniska. Jag har stött på den sorten i verkligheten och de är otäcka. De är manipulativa, ljuger om de kan och undviker sanningen. Säger bara så mycket fakta som de behöver nämna om det är till deras fördel. De låtsas att vara empatiska, men det är de inte. Ska vi dessutom få artificiella robotar att tampas med i framtiden? Eller är de redan här?

Här är tio filmer som behandlar en sådan framtid, däribland Matrix förstås. Och det senaste inom vetenskapen i astronomi liknar detta scenario. Vi kanske lever i den verklighet vi kan uppfatta, men egentligen så stämmer inte detta med den verkliga verkligheten. 

Detta spelar väl ingen roll så länge vi tycker oss leva bra, men i vår tid med all information, som vi får genom miljontals användare av datorer och telefoner så förändras vår verklighet varje dag. En miljard människor har tillgång till datorer nu. Miljarder av människor har aldrig tidigare levt, eller kunnat leva, på denna planet och det gör också att det blir rörigare och fler konflikter. För planeten är inte större än den är. Drygt 8 miljarder människor lever i dag.

Just nu är vi på väg in i en återvändsgränd med alla beslut som ska tas politiskt och bestämma hur AI ska användas och utvecklas. Det har aldrig fungerat att den politiska makten ensam ska ordna till världen. Det behöver alltid vara fördelat på olika institutioner. Men samhällen skapas också genom att generationer av vuxna lämnar över till ungdomar det äldre har upptäckt och format genom kultur, filosofi och andra icke-praktiska ämnen. Förutom då att samhället är ett utvecklat, rikt välfärdssamhälle för alla. 

Men där befinner vi oss också i en återvändsgränd genom att pengar och makt är det som ungdomen kan se i stor utsträckning i dag. Och inte något annat. De bryr sig inte om de äldre, för nu är en ny tid med helt andra tekniska möjligheter. Det beror av att kulturer krockar och det inte finns någon gemensam moral eller tillhörighet. Förmodligen kommer planeten Jorden alltid att se ut så här. Med öar av utveckling, som förstörs av människomassor, som inte kan se att detta gynnar dem. Eller för att de inte längre lyssnar på tidigare generationer. 

PS. Prästen Annika Borg önskar sig en digital kollaps. DS. 


Vilken värld som helst duger bara det finns omtanke och kärlek mellan människor. Det här är moster Rosa till vänster och mamma Harriet till höger. De har fått billiga hemsydda klänningar av gardintyg och är födda in i en värld, som hade gått igenom ett världskrig och skulle gå igenom ett till. Alla de tio barnen till morfar och mormor levde genom barndomen och blev vuxna. De hade varken bil eller datorer. De här båda var födda 1918 respektive 1924.

1 kommentar:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=Z5S8s-PD5-c
    Kom att tänka på den här lilla käcka melodin ...

    SvaraRadera