tisdag 16 juli 2024

Thomas Matthew Crooks gick fel i livet

 Mannen som försökte skjuta Trump gick fel i livet. Han var född den 20 september 2003 och framstod som en tyst och tillbakadragen ung man som var bra på matematik. Ännu så länge finns inget uttalat motiv bakom hans skjutning. 

Han ville inget särskilt med sitt liv, bara städa en smula i politiken i USA. Så kan man tro. Han lyckades nästan. Det var ett självmordsdåd "suicide by cop" som det brukar heta. Varför gör människor överhuvudtaget något sådant? Är det detsamma som när klimatprotesterande belägrar SEB-banken i Kungsträdgården och får stå inför rätta. De anser att de har rätt att ständigt bryta mot lagen för att ändra världen. 

I Thomas Matthew Crooks fall måste han ha kommit fram till detta genom att tyst begrunda vad han kunde göra med sitt liv. Hans pappa hade ett 20-tal vapen och han tog ett av dem. Ett vapen som används i krig. Men han lyckades inte ta död på Trump. Expresidenten hade änglavakt och träffades inte annat än lite i ena örsnibben. Vapnet var AR-15, ett halvautomatiskt vapen som sedan förra året är tillåtet att användas vid jakt i Sverige. 

Thomas Matthew Crooks hade gått ut en ingenjörsskola i maj i år. Han var duktig också där och gick ut med "high honours". Han jobbade i köket på ett vårdhem. Men nu stod han inför att göra något mer i världen. Han var medlem i en skytteklubb i sin hemtrakt. Han köpte ammunition till sitt vapen samma dag som han sköt mot Trump. 

Hans skolkamrater säger att han blev mobbad i skolan och att han ibland kom iklädd jaktkläder och att han var en ensamvarg. Han gillade historia och fick bra betyg på prov i skolan. Han var intelligent men lite underlig enligt någon annan skolkamrat. 

Han försökte gå med i skolans skytteklubb, men passade inte in där heller. Han var ingen bra skytt, men han var absolut konservativ, säger någon som debatterade med honom. Därför begriper ingen varför han ville skjuta Trump. Han framstår som förvirrad, men inriktad på att förändra världen på ett snabbt och våldsamt sätt. 


Faksimil från BBC över platsen där skjutningen ägde rum. 


1 kommentar:

  1. Få se vad plastikkirurgerna kan göra med det som är kvar av ytterörat ...

    SvaraRadera