tisdag 30 juli 2024

Generation Z har ångest genom sociala medier

 Sociala medier fick inte genomslag förrän generation Z föddes mellan mitten på 90-talet och fram till andra årtiondet på 2000-talet. Det var då det blev mikrodramer bland ungdomar för att alla drogs in i den nya världen av omdömen om varandra. Den världen är särskilt farlig för flickor, som är mer utsatta än pojkar. 

Flickor utövar mer aggression socialt genom skvaller och mår sämre än pojkar om de sjunker i uppskattning. De känner mer att de måste leva upp till förväntningar och samhällets krav på perfektion. Efter 2010-talet sjönk unga flickors mentala mående och depressioner, självskador och självmord ökade. Det här har socialpsykologen Jonathan Haidt beskrivit i sin bok Den ångestbenägna generationen. 

Ungdomar känner sig frånkopplade, isolerade och maktlösa. Pojkar fastnar för spel och porr i den här onlinevärlden medan flickor fastnar i sociala medier och följer infantila influencers eller jagar fler positiva likes. Föräldrar ha numera hård koll på den verkliga yttre miljön runt barnen. De får inte leka själva utomhus eller springa ärenden. Medan den inre miljön online inte har samma övervakning. De uppnår inte självständighet och utvecklas inte genom vänskap. I värsta fall blir det mord som det blev i Landskrona. Där nu tre unga flickor var inblandade i mord på den fjärde. 

Under hela mänsklighetens utveckling har det varit andra faror än teknikens utveckling, som har gjort att levnadslängden knappast blev längre än 33 år och farorna handlade om sjukdom eller farliga djur. Eller att dö i barnsäng för kvinnor. Nu är människor utsatta för den nya teknik som har tagits fram och kopplat ihop hela världen. Och barn har också mobiltelefoner. 

Barn har oftast separationsångest, fobi för en speciell situation eller sak eller social ångest. Man kan motverka detta genom att träna och röra på kroppen, för ångest betyder att kroppen har för mycket energi. Föräldrar kan hjälpa sina barn genom att lugna dem och låta dem röra sig ute i verkligheten istället för att fastna i mobilen. Ångest försvinner inte genom att förneka den, utan den behöver accepteras, och barn ska läras att andas lugnt och tröstas av föräldrar eller andra vuxna.

PS. Själv tillhör jag då silent generation står det nedan. Född 1945. Stämmer inte eftersom jag hela mitt liv har jobbat med datorer och internet när det har funnits. Dock gillar jag inte mobiler. Använder dem enbart som telefoner. DS.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar