lördag 3 augusti 2024

IOK försvarar mannen som tävlar som kvinna

UPPDATERAT

 Det pågår en märklig diskussion i världen där män som tycker sig vara kvinnor kan tävla också i OS i Paris. Det handlar om manliga boxare, som naturligtvis har större muskelmassa än kvinnor när de ställs mot kvinnor. IOK tycker att alla som är kvinnor ska få tävla mot kvinnor även om de har de gener som män har och också mycket mer testosteron än vad kvinnor har. 

Det handlar om den algeriske boxaren Imane Khelif som är född som flicka enligt fadern och därför inte ska diskrimineras även om hon numera har utvecklat manliga egenskaper efter puberteten. Hur vet man att hon inte har tagit manligt könshormon för att få extra muskler? Hon är 1.78 lång och är nu vid 25 års ålder mycket lik en man. Hon diskades också från VM i fjol för att hon inte klarade könstestet. Men nu får hon tävla i OS för hon fick ju det i förra OS i Tokyo. 

I dag ska Imane Khelif gå en kvartsfinal mot Anna Luca Hamori från Ungern. Den sistnämnda ser inte fram emot detta, men lovar att slåss så länge hon kan, även om hon inte tycker att det är rättvist att Khelif får delta i damturneringen. Italienska Angelina Carini blev utslagen snabbt, för hon gav upp när hon blev träffad i ansiktet. Hon hade aldrig tidigare fått ett så hårt slag, sade hon, och gav upp för att rädda sitt liv. Ungern protesterar mot att Khelif får delta i OS. 

19:17

Jo Khelif vann kvartsfinalen och kan nu få medalj i OS. Hon brast i tårar när det stod klart att hon var segraren. Också hennes motståndare  grät. Så kvinnligt! Khelif drömmer om guldmedalj. 

10.8.2024

Jo hon fick sin guldmedalj för hon vann på poäng mot sin motståndare kinesen Yang Liu. Inte skulle jag tro att det var en kvinna om jag mötte Khelif på stan. Hon låter som en man på rösten också! 

Är detta en man eller kvinna? Imane Khelif sägs ha fötts som flicka enligt fadern och ska få tävla mot kvinnor enligt IOK. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar