måndag 29 december 2014

Den hemlighetsfulla trädgården

Den hemliga trädgården är en bok skriven 1909 av Frances Hodgson Burnett.  Boken har också blivit film flera gånger. Den filmades 1993 av Agnieszka Holland. Historien handlar om en liten flicka vars föräldrar har dött i Indien och hon kommer till ett hus, där hemligheterna är många. Mary, som flickan heter, får bo med sin farbror på hans engelska gods. Han sörjer fortfarande sin fru, som dog tio år tidigare. Flickan träffar honom, men lämnas mest åt sig själv.

Hon är en frågvis flicka, som är full av nyfikenhet. Hon upptäcker en övergiven trädgård bakom slottet med hjälp av en liten fågel, en rödhake. Den var hennes fasters favoritplats och den är stängd och igenvuxen sedan hon dog. Det finns fler hemligheter. I ett undangömt rum finns hennes kusin, tioårige Colin, som aldrig får lämna sin säng, utan har inbillats att han är dödligt sjuk av godsets föreståndarinna. Han får bara lämna sitt rum när det är mörkt. För barnen blir trädgården en tillflyktsort undan det dystra och mörka huset.

Hela filmen kan tolkas symboliskt som att barnen finner ut sanningen om både sig själva och hur det står till i familjen med alla dolda hemligheter. Berättelsen utvecklas genom sanningen om att de vuxna och särskilt då Marys farbror aldrig har kunnat ta itu med vad som hände när hans maka dog. Mary lyckas med hjälp av sin nye vän Dickon göra så att den återfunna trädgården får liv igen och de vill att Colin ska få se den. Historien handlar om begravd kärlek och hur denna kärlek kan väckas till liv igen och genomsyra allas liv. 

Mary finner nyckeln till den hemliga trädgården och en helt ny och förtrollad värld öppnas. Precis som trädgården kommer till liv igen och visar upp de hemligheter, som finns där, börjar också Mary blomstra och finna glädje och lycka. Bokens sensmoral är att alla kan förvandlas och ingen behöver gömma undan det vackraste som finns inom dem.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar