onsdag 10 december 2014

Fyrtiofem rumäner i en fyra

Visst är det fantastiskt så snälla de är i norra Sverige i Luleå, som fixar en lägenhet åt romerna, en fyra, där de kan bo. Det var tänkt att det skulle vara åtta stycken i denna lägenhet, men kring 45 personer bor där nu - också i trapphuset - och de är så tacksamma att de kan tjäna 200-300 kronor per dag och tas om hand av svenskarna. För då kan också barnen hemma i Rumänien få äta. 

Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (s) säger att det var inte tänkt att de skulle komma tillbaka, utan följa de regler, som säger att man har rätt att vistas tre månader i ett annat EU-land. En del har fått hemresan betald och då är det inte meningen att man ska komma tillbaka. Men så blir det naturligtvis. Det är nytt för i år att de inte bryr sig om att åka hem när det blir kallt.

Tanken var nu att ingen skulle frysa ihjäl, men det verkar vara mera permanent omhändertagande istället. Även när det blir kallt uppe i Norrbotten. Just nu är det tre plusgrader och regn i Luleå, så då lönar det sig naturligtvis att tigga och tjäna mer än det går att göra på arbete i Rumänien per månad. Dessa rumäner hankar sig fram genom tiggande och blir omhändertagna av kommunen på andra Luleåbors bekostnad. Inte kan det väl vara socialdemokraternas mening med politiken? 

Detta är en huvudvärk också för den snart nyvalda ledaren för moderaterna Anna Kinberg Batra. Hon antydde att det var dags att se framåt i sitt tal i går och naturligtvis måste invandringspolitiken ses över. Pressen på Rumänien ingår där. De har redan exporterat omkring tre miljoner av befolkningen till andra länder inom EU. Hur många som är tiggande romer i Sverige vet vi inte. Från svenska romer är det dödstyst.

Alex Toader tillhör de som fick hemresan betald för en månad sedan och nu är tillbaka och tigger i Luleå. Att han beger sig så långt norrut beror av att det är större konkurrens i södra Sverige bland tiggarna. Där finns det romer från Bulgarien och andra länder, säger han. Och de som befinner sig i Luleå är från samma by, så de kan samarbeta. Låter lite likt ett organiserat tiggeri. Men så är det naturligtvis inte. Var och en beslutar själva om de ska åka till norra Sverige eller inte. I våras fick han hjälp av Korskyrkan i Uppsala och de ville försöka med verksamhet i byn i Rumänien. Plus att de har insamlingar i second hand-butik för att hjälpa byn. Men tiggeri lönar sig antagligen bättre.

PS. Här får ni veta mer om blivande partiledaren Anna Kinberg Batra. Hon är gift med komikern David Batra och de har en dotter tillsammans, Elvira, 8 år. De fick henne efter fyra års försök att bli med barn och hon förlöstes med kejsarsnitt. DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar