onsdag 23 november 2016

Trippelmördare kan dömas enligt sharialag

UPPDATERAT
Martin Saliba som är dömd för trippelmord i Sverige flydde till Libanon och där har man sharialag. Det betyder att det är inte en åklagare som tar upp fallet utan det är familjen som får avgöra vad han ska få för straff. Det finns dödsstraff i Libanon. Dödsstraff är dock relativt ovanligt och oftast är det så att familjen vill ha ersättning ekonomiskt för de räknas som "ägare till blodet". 

Sverige har begärt denne mördare utlämnad, men Libanon vägrar att lämna ut honom. Han har både libanesiskt och svenskt medborgarskap. Något som blev möjligt under Göran Perssons regering i början av 2000-talet. Rättegången kan nu tas om i Libanon och då kontaktar en domare familjerna för att höra vad de vill ha för straff.
20:36
Libanon dementerar att Martin Saliba ska dömas enligt någon sharialag. Landet har sina egna libanesiska lagar och ordet sharia betyder helt enkelt lag. Men efterlevande offren för mördaren tar domstolen hänsyn till och de har rätt att få veta alla detaljer. Och domen tar hänsyn till deras lidande och vad vittnena säger. Det finns dödsstraff men det har inte tillämpats på mer än ett decennium. 
29.10.2018
Martin Saliba har dömts till döden i Libanon, men får straffet omvandlat till livstid. Han ska också betala skadestånd till två anhöriga på 300 000 kronor. Fängelserna i Libanon är ökända för sin tuffhet. Men han kan ju alltid be att få bli överförd till Sverige för att avtjäna straffet.

Här skrev jag tidigare om Martin Saliba.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar