fredag 20 november 2020

De rika kan alltid köpa sig en hyreslägenhet

 Skådespelaren Ola Rapace tillhör de som köpte sig en lägenhet i Stockholm innan 2019 när det fortfarande var lagligt. Det var olagligt att sälja, men det gjorde fastighetsägare ändå. Han vill nu ha tillbaka 1,7 miljoner av hyresvärdens dödsbo. Hyresvärden dog och dottern tog över. Tillsammans med andra i huset har han stämt hyresvärden på 10 miljoner kronor. Hon har börjat att säga upp hyresgäster och säger att hon inte vet något om de svarta pengarna. 

Eva Nygren heter den som nu äger lägenheterna och hennes advokat säger att de flesta affärerna är preskriberade och dödsboet visste inte något om vad som har hänt. Ola Rapace betalade för två lägenheter som slogs ihop 2013 och vill ha tillbaka sina pengar. Hyresgästerna har lovats att få tillbaka sina pengar om de flyttade av den nu döda hyresvärden, men dottern vill inte betala. Hyresgästerna säger att hon var medveten om vad som hände, men hon förnekar detta nu. 

Hyresvärdar är skyldiga att lämna sina lägenheter till bostadsförmedlingen, men den här världen har enbart lämnat en av sina 183 lägenheter dit sedan 1997. Bostadsmarknaden i Stockholm har varit sjuk ända sedan andra världskriget eftersom det alltid har funnits för få bostäder. Nu ska tingsrätten konstatera vilka ärenden som är preskriberade och sedan avgöra målet. 

Den organiserade brottsligheten tjänar grova pengar på att sälja kontrakt till rika medborgare. Hem&Hyra har i detalj utrett hur det går till med falska hyreskontrakt och byten med betalningar genom bitcoin. Då är affärerna svåra att spåra. Det är den rika eliten, som har råd. 

Ola Rapace har också en lägenhet i Paris och har levt ett liv i sus och dus, men stadgat sig en smula nu när han närmar sig 50 år. Han kom just ut med en bok om sitt liv.  3 kommentarer:

 1. Tyckte jag mötte honom på ingång i Ringens Centrum en söndagmorgon
  för några veckor sedan. Likt var det i alla fall. Men hans adress
  i Sverige är det inte ...

  SvaraRadera
 2. https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/dlOoJo/solie-72-ar-miljonar--anda-nekades-hon-hyresratt

  Nej, det är inte så lätt med hyresrätter, i synnerhet inte om man är
  lite gammal ...

  SvaraRadera
 3. "Hyresvärdar är skyldiga att lämna sina lägenheter till bostadsförmedlingen, men den här världen har enbart lämnat en av sina 183 lägenheter dit sedan 1997."

  Inte riktigt sant. Men många privata värdar har ingått överenskommelser
  om att lämna hälften av sina lägenheter till Bostadsförmedlingen. En
  hel del lämnar dock inga alls ...

  SvaraRadera