fredag 24 september 2021

Kinesiska muren tas över av allmännyttan

 I går röstade de boende med bostadsrätter i den sk kinesiska muren i Malmö för att stadens allmännytta ska ta över lägenheterna. Betalningen blir 80 miljoner kronor som ska gå till skulder och en viss ersättning till de boende. Då kommer de boende slippa exekutiv aktion. Det betyder att någon som har betalat för 84 kvm och tre rum och har lån på kanske 500 000 för sin lägenhet får omkring 370 000 för lägenheten när den går över till Malmö kommunala bostäder. Och ifall någon har bott länge och betalat av sina lån kan de till och med få pengar över. 

Det blir priset för att bostadsrättsföreningen missköttes så att lägenheter möglade, det var ständiga elavbrott och husen förföll. Styrelseledamöter har åtalats för ekobrott. Ett 20-tal familjer har vägrat att betala sina månadsavgifter i protest mot förfallet och de har hotats med vräkning. 

Men nu kommer de båda niovåningshusen från 1971 att räddas och de boende kunna gå vidare och bo kvar i sina lägenheter. Dock blir det dyrare eftersom de också behöver betala hyra och får betala för det eftersatta underhållet när det åtgärdas. Man kan säga att det är klart att de mestadels utifrån kommande som bor där är lurade, men de begrep nog inte riktigt vad de gav sig in på. Det är alltid viktigt att kolla bostadsrättsföreningars ekonomi om man vill köpa en lägenhet plus annat som är viktigt, för att vara säker på att det fungerar ordentligt. 


Ingen hiss i niovåningshuset och även en ung person tycker det är jobbigt att gå i trapporna hela tiden. Om man bor i en bostadsrättsförening är det alltid bra att vara engagerad och inse att allt ägs av medlemmarna. Men nu slipper dessa ansvaret för huset när allmännyttan i Malmö tar över.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar