onsdag 8 juni 2022

Bostadsbidrag på 700 000 kronor

UPPDATERAT

 Här har jag suttit och försökt få bostadsbidrag, men Pensionsmyndigheten trodde inte på mig. De trodde jag hyrde ut mitt hus till en massa människor och att jag hade noll kronor i hyra. Inga bevis behövdes för detta från statens sida, utan det konstaterades bara och Förvaltningsrätten höll med. Men så har vi riksdagsledamöterna då. En socialdemokrat har fått ersättning för boende på sammanlagt på 700 000 kronor. Det är skillnad på kreti och pleti minsann. 

Det är Uppdrag Granskning som tar upp några fall: två socialdemokrater och en moderat. Socialdemokraten Jörgen Hellman tjänar en miljon om året i riksdagen. Men han var skriven i en enkel bod utan vare sig toa, dusch eller möjlighet att diska för avloppet var utdömt och med eternit som beklädnad utomhus. Självklart bodde han inte där. Men han hade fått bidrag till bostad på 700 000 kronor innan denna granskning. När Uppdrag Granskning hade besökt honom anmälde han flyttning till Skärhamn på Tjörn. En timme senare efter deras besök. 

Så har vi moderaten Helena Bouveng som har ersättning för dubbelboende. Hon syns dock ofta till på Värmdö, som hon uppger är ett fritidsboende. Men där bor hennes pojkvän och hennes dotter permanent. Hon bor annars hos sin bror i Vetlanda permanent. Hon har en övernattningslägenhet på Södermalm i Stockholm betald av riksdagen. Hon har uppgett Vetlanda som sin permanenta adress. Då har hon rätt till denna övernattningslägenhet, men inte när hon bor på Värmdö, som ligger bara några mil från riksdagen. Hon sitter i styrelsen i Fågelbro Golf och har ägt en bostadsrätt där, men köpte sedan ett annat hus på Värmdö nära havet och fick undantag från strandskyddslagen när hon ville bygga nytt hus. Men det är ett fritidshus, säger hon. 

Och så tar de också upp socialdemokraten Mattias Ottosson, som satt på dubbla roller, som kommunalråd och privatperson. Han fick köpa mark och hus billigt på Djurön i Norrköping av Lantmännen, samtidigt som han skötte en stor affär med dem i sin roll som kommunalråd. 

Reglerna kring permanent boende kommer att skärpas nu i år den 1 juli och de boenden som riksdagsledamöterna har ska vara iordninggjorda permanent för dem och deras familjer. Vi får se om ledamöterna skärper sig nu då och inte utnyttjar de förmåner de kan få på svaga grunder. Ersättningar ska också kunna krävas tillbaka. Men det är väl knappast troligt?

Uppdrag Granskning går att se här och nu. Eller i kväll i SVT1 kl 20. 

13:17

Jörgen Hellman (s) avgår nu från alla sina uppdrag. Han tänkte inte ställa upp till omval i höst, men lämnar nu riksdagen. Blir ju snart sommarlov ändå för alla. Han har suttit i riksdagen i 16 år och är över 51 år så han kan dra sig tillbaka med god ersättning ändå. Miljonär flera gånger om. Och han kommer få garantibeloppet från riksdagen tills han fyller 65 år. 1 kommentar:

  1. "Jag kommer från småländska Höglandet, där jag bor tillsammans med min dotter Jessika strax utanför Vetlanda. Känner mig lyckligt lottad att få dela min tid mellan storstad och landsbygd, båda har sina fördelar. Om jag får tid över motionerar jag gärna i olika former."
    Fördelar var det ...

    SvaraRadera